فهرست مطالب

نشریه مهندسی اکوسیستم بیابان
پیاپی 2 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجتبی اخوان ارمکی *، ملیکا هاشمی، حسین آذرنیوند، محمدحسن عصاره، علی اشرف جعفری، علی طویلی صفحات 9-14
    برای شناسایی شاخص های مقاومت به تنش در Agropyron trichophorum آزمایشی با چهار سطح مختلف پتانسیل های اسمزی شامل صفر، 3-، 6- و 9- بار به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در محیط هیدروپونیک به اجرا درآمد. از ژنوتیپ های حاصل از PEG 6000 اراک (3755)، سمیرم (3 13) و فریدن (4007) در این مطالعه استفاده گردید. در این آزمایش، طول ریشه چه، طول ساقه چه، طول گیاهچه، نسبت طول ریشه چه به طول ساقه چه، وزن خشک گیاهچه، وزن تر گیاهچه، نسبت وزن خشک به وزن تر گیاهچه، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و شاخص بنیه بذر اندازه گیری شد. نتایج حاصل نشان داد که با افزایش تنش خشکی، فاکتورهای نسبت ریشه چه به ساقه چه، وزن خشک گیاهچه و نسبت وزن خشک به وزن تر گیاهچه افزایش و سایر صفات به طور قابل توجهی کاهش یافتند. این کاهش در تمامی صفات مورد ارزیابی در تغییر پتانسیل از 6- به 9- بار حداکثر بود. به طور کلی، در میان ارقام مورد آزمایش، ژنوتیپ اراک (3755) در پتانسیل های مورد مطالعه، جوانه زنی مناسبی را نشان داد و از این نظر بر سایر ژنوتیپ ها برتری معنی داری داشت. از پارامترهای مورد ارزیابی، طول گیاهچه و شاخص بنیه بذر بیشترین واکنش را به تغییر پتانسیل آب نشان دادند.
    کلیدواژگان: بذر، Agropyron trichophorum، تنش خشکی، جوانه زنی
  • شهناز رفعت پور *، علیرضا شهریاری صفحات 15-24
    به منظور بررسی پرایمینگ و شوری بر جوانه زنی و رشد گیاهچه قیچ، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در شرایط آزمایشگاه انجام گرفت. عامل اول پرایمینگ شامل سالسیلیک اسید در سه سطح (300،200،100 میلی گرم بر لیتر)، جیبرلیک اسید در سه سطح (500،250،125ppm)،اسکوربیک اسید در سه سطح (300،200،100 میلی گرم بر لیتر) و آب مقطر به عنوان شاهد و عامل دوم تنش شوری در شش سطح (0، 2/0، 4/0، 8/0، 2/1، 6/1 مول بر لیتر) بود. صفات مورد ارزیابی شامل تعیین سرعت جوانه زنی، درصد جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه، طول گیاهچه و تعیین شاخص بنیه بذر بود. نتایج نشان داد که تنش شوری تاثیر بازدارنده ای بر خصوصیات جوانه زنی بذر قیچ داشت. همه محرک های شیمیایی باعث افزایش خصوصیات جوانه زنی این گیاه شدند. همچنین اثر متقابل تیمار های مورد آزمایش نشان داد که در کلیه سطوح تنش شوری غلظت ppm 250 جیبرلیک اسید، بیشترین تاثیر را بر افزایش خصوصیات جوانه زنی این گیاه داشت. می توان چنین نتیجه گیری کرد که پرایمینگ بذر توسط جیبرلیک اسید می تواند باعث مقاومت بذر گیاه قیچ در مرحله جوانه زنی در مناطق مستعد تنش شوری گردد.
    کلیدواژگان: قیچ، پرایمینگ، جوانه زنی، تنش، شوری
  • هاجر نادعلی، علی تدین *، محمودرضا تدین صفحات 25-36
    به منظور ارزیابی تاثیر شوری بر جوانه زنی و رشد رویشی اکوتیپ های مختلف گیاه مرتعی توت روباه، دو آزمایش مجزا در شرایط آزمایشگاه و شرایط گلخانه در بهار سال 1389 انجام شد. در آزمایش اول، 6 اکوتیپ (سمیرم، فریدون شهر، تهران، کرسنک، دماوند و فرخشهر) و 4 سطح تنش شوری (صفر، 4، 8 و 12 دسی زیمنس بر متر از کلرید سدیم) در 3 تکرار تحت شرایط آزمایشگاهی و در آزمایش دوم 4 اکوتیپ گیاه توت روباه (سمیرم، فریدون شهر، تهران و کرسنک) و 4 سطح تنش شوری (صفر، 4، 8 و 12 دسی زیمنس بر متر از کلرید سدیم) تحت شرایط گلخانه ای به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار انجام شد. صفات درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه و وزن تر گیاهچه در آزمایش اول و میزان پروتئین، پرولین، درصد کلر و سدیم اندام هوانی گیاه در آزمایش دوم اندازه گیری شد. نتایج به دست آمده در شرایط آزمایشگاهی نشان داد که با افزایش تنش شوری، درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه و وزن تر گیاهچه به صورت معنی داری کاهش یافت. بر اساس نتایج گلخانه ای، درصد پروتئین به طور معنی داری کاهش و درصد کلر، سدیم و غلظت پرولین به طور معنی داری افزایش داشتند. اکوتیپ تهران از نظر تحمل به شوری در مرحله جوانه زنی و گیاهچه ای نسبت به سایر اکوتیپ ها برتری نشان داد.
    کلیدواژگان: توت روباه، تنش شوری، پروتئین، پرولین
  • حسن برابادی *، غلامرضا زهتابیان، علی طویلی، ابوالقاسم دادرسی سبزوار، حسن خسروی، سارا طلوعی صفحات 37-46
    بهره برداری از سیلاب های فصلی در مناطق خشک و نیمه خشک اهمیت زیادی دارد. رسوبات معلق موجود در سیلاب ها موجب تغییر خصوصیات خاک می شود. هدف از انجام این مطالعه، بررسی اثر سیلاب های کم کیفیت بر روی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک است. برای بررسی این تغییرات، عرصه پخش سیلاب به سه فاز تقسیم شد. در هر فاز دو تیمار پخش سیلاب و شاهد انتخاب و از تیمارهای پخش سیلاب سه نمونه و از تیمارهای شاهد یک نمونه از عمق 030، 3060 و 6090 برداشت شد و به آزمایشگاه منتقل گردید. نتایج آزمایش ها در قالب طرح بلوک کامل تصادفی و مقایسه میانگین ها توسط آزمون دانکن انجام پذیرفت. نتایج حاصل از بررسی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک بیانگر کاهش هدایت الکتریکی، سدیم، کربنات، درصد مواد خنثی شونده، گچ و اسیدیته و افزایش مواد آلی، پتاسیم، فسفر و بی کربنات در اکثر نمونه ها می باشد که این تغییرات در سطح 5% معنی دار است. در مورد بافت خاک در اکثر نمونه ها شن در عمق 030 افزایش و رس خاک کاهش یافته است که باعث اصلاح بافت و ساختار خاک شده که این روند در سطح 5% معنی دار است.
    کلیدواژگان: سیلاب، پخش سیلاب، خصوصیات خاک، بلوک کامل تصادفی، آزمون دانکن، سبزوار
  • سعید موحدی، محمود سلطانیان *، امیرحسین حلبیان، جواد پورشهبازی صفحات 47-56
    در این پژوهش، روند روزانه و سالانه بارش حوضه کویر مرکزی ایران طی دوره 1951-2007 مورد بررسی قرار گرفت. به منظور بررسی روند بارش از داده های یاخته ای بارش روزانه پایگاه داده APHRODIT’s با قدرت تفکیک 25/0 درجه بهره گرفته شد. برای مشخص کردن روند بارش در این منطقه از آزمون ناپارامتری من کندال استفاده گردید. روندها در 3 سطح 90، 95 و 99 درصد مورد آزمون قرار گرفت. بررسی های صورت گرفته در این منطقه نشان داد که در سطح اطمینان 99%، قسمت های واقع در کفه ها از جمله کویر لوت کاهش بارش و بخش های واقع در ارتفاعات از جمله ارتفاعات غربی و شمالی حوضه افزایش بارش داشته اند؛ این در حالی است که بیش از 80% درصد منطقه هیچ گونه روند معنی داری را در بارش سالانه در این دوره 58 ساله نشان نمی دهد.
    کلیدواژگان: بارش، روند، من کندال، کویر مرکزی
  • مصطفی مرادی *، دیبا غنچه پور، حسن وقارفرد، اسدالله خورانی صفحات 57-64
    برداشت بی رویه منابع آب زیرزمینی در استان چهار محال و بختیاری منجر به ممنوعه اعلام شدن برخی از دشت های این استان شده است که آبخوان سفیددشت از جمله آن هاست. تغذیه مصنوعی می تواند به عنوان راهکاری موثر برای افزایش سطح آب زیرزمینی و حل بحران آب زیرزمینی در این استان باشد. مهم ترین گام برای انجام موفق تغذیه مصنوعی، مکان یابی مناطق مناسب برای تغذیه مصنوعی است. در این پژوهش، به منظور مکان یابی مناطق مستعد تغذیه مصنوعی در آبخوان سفیددشت، فاکتورهای شیب، نفوذپذیری سطحی، ضخامت آبرفت، کیفیت آبرفت و کاربری اراضی مورد بررسی قرار گرفتند و نقشه های مربوط به هر یک از این فاکتورها در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی تهیه شدند. به منظور تلفیق فاکتورهای موثر در تغذیه مصنوعی از دو مدل منطق بولین و منطق فازی استفاده شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بر اساس منطق بولین، 43/1% درصد و بر اساس منطق فازی، 97/9% درصد از اراضی سفیددشت مناسب تغذیه مصنوعی هستند که با اعمال لایه کاربری اراضی، این مقادیر برای مدل های منطق بولین و منطق فازی به ترتیب به 92/0% و 12/4% کاهش یافت؛ بنابراین کاربری اراضی در این دشت، عاملی محدودکننده برای تغذیه مصنوعی است.
    کلیدواژگان: تغذیه مصنوعی، منطق بولین، منطق فازی، سفیددشت، استان چهارمحال و بختیاری
  • صالح آرخی *، حسن فتحی زاده صفحات 65-80
    پایش زمانی و دقیق تغییر عوارض سطح زمین برای درک روابط و کنش های متقابل بین انسان و پدیده های طبیعی به منظور تصمیم گیری بهتر خیلی مهم است. داده های سنجش از دور منابع اولیه ای هستند که به طور گسترده برای پایش تغییر در دهه های اخیر مورد استفاده واقع شده اند. در این مطالعه، تصاویر لندست 4(TM) سال 1364 و لندست 7(ETM+) سال 1386 با استفاده از شش تکنیک پایش تغییر در منطقه بیابانی دهلران استان ایلام با مساحت 55986 هکتار آنالیز شده اند. تکنیک های پایش تغییر مورد استفاده در این مطالعه شامل تفاضل تصویر، آنالیز مولفه های اصلی، تفاضل NDVI، آنالیز مولفه های متعارف، تفاضل تسلدکپ (روشنایی) و روش مقایسه پس از طبقه بندی بوده اند. همچنین برای تعیین آستانه در روش هایی که نیازمند تعیین آستانه اند، از روش آماری استفاده شده است و بر این اساس مشخص شده است که آستانه تغییر در منطقه مورد مطالعه با 1 انحراف از میانگین قرار داشته است. پس از تعیین آستانه تغییر، مناطق دارای تغییرات کاهشی، افزایشی و بدون تغییر مشخص گردیده است. جهت ارزیابی دقت تکنیک های پایش تغییر پس از برداشت واقعیات زمینی که از طریق بازدید میدانی و تصاویر ماهواره ای گوگل ارث به دست آمد، از دقت کل و ضریب کاپا استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده مشخص گردید که روش تفاضل باند مادون قرمز با دقت کل 49/90 و ضریب کاپای 91/0 از بین تکنیک های پایش تغییر مورد استفاده در این مطالعه بیشترین دقت و روش تفاضل CCA2 با دقت کل 48/25 و ضریب کاپای 38/0 کمترین دقت را در پایش تغییرات کاربری اراضی منطقه مورد مطالعه داشته اند.
    کلیدواژگان: تفاضل تصویر، آنالیز مولفه های اصلی، تفاضل NDVI، آنالیز مولفه های متعارف، تفاضل تسلدکپ، مقایسه پس از طبقه بندی
|
  • Mojtaba Akhavan Armaki *, Melika Hashemi, Hossein Azarnivand, Mohammad Hasan Asareh, Ali Ashraf Jafari, Ali Tavili Pages 9-14
    Sentence determine the stability mechanisms to stress in Agropyron trichophorum at test with four different levels of osmotic potentials resulted from PEG 6000 including 0، -3، - and -9 executed in factorial and accidental manner with four interactions in hydroponic environment. Three genotypes of Agropyron trichophorum pasture types were used Arak (3755)، Semirom (3. 13)، and Faridan (4007) and four drought care (-3، -6 and -9 times distilled water). In this essay the sprouting percentage root length، shoot length، seedling length، root to shoot rate، seedling dry weight، seedling fresh weight، dry to fresh weight rate sprouting rate and seed health index were determined. The results showed that with increasing the drought stress، the root to shoot rate، seedling dry weight and dry to fresh weight rate factors increased and other attributes were reduced significantly. The best levels to assess the stability to drought were the -6 and -9 load potentials in all drought levels. In general، in tested genotypes، Arak (3755) genotype showed a better sprouting in under study potentials and had a meaningful preference to other genotypes. From assessed parameters، seedling length and seed index standard showed the most possible reaction to changing potential of water.
    Keywords: Seed, Agropyron trichophorum, Drought stress, Germination
  • Shahnaz Rafatpoor *, Alireza Shahriari Pages 15-24
    Seed priming is a common way to increase the speed and uniformity of germination under Under stress and non-stress conditions. The aim of this study was to investigate the effects of different levels of gibberellic, salicylic and ascorbic acid on improvement of germination indices of Zygophyllum atriplicoides under salt stress in laboratory Chemical stimulators used in this study include: 3 levels of gibberellic acid (125, 250 and 500 ppm), 3 levels of salicylic acid (100, 200 and 300 mg/l), 3 levels of salicylic acid (100, 200 and 300 mg/l) and 5 levels of salinity treatment (0, 0.2, 0.4, 0.8, 1.2, 1.6 m/l). Factorial test in the completely randomized design with four treatments was used to analyse data.. Results indicated that salt strees had inhibitive effect on germination and early seedling growth of Zygophyllum atriplicoides. Early seedling growth of Z. atriplicoides increased by pretreatment of seeds in chemical stimulators. Also tested the interaction of treatment showed that salinity levels and the greatest impact on increasing concentrations of gibberellic acid ppm250 germination characteristics of this plant. It can be concluded that seed priming seeds by gibberellic acid can cause resistance to the stage germination Z. atriplicoides salinity prone areas.
    Keywords: Zygophyllum atriplicoides, priming, germination, salinity, stress
  • Pages 25-36
    In order to evaluate effect of salinity on the germination and vegetative growth of grassland different salad burent Poterium sanguisorba two different experiments were conducted under laboratory and glasshouse conditions in summer 2010. In the first experiment six ecotypes (Semirom, Fereidonshahr, Tehran, Karsang, Damavand and farokhshahr) and four levels of salinity (0, 4, 8 and 12 dS m-1 of sodium chlorid under laboratory condition and in the second experiment four ecotypes of Semirom, Fereidonshahr, Tehran and Karsang and four levels of salinity (0, 4, 8 and 12 dS m-1 of sodium chlorid under greenhouse condition were carried out in factorial experiment with three replications. Traits of germination percentage, germination speed, length of radicle and plumule and seedling wet weight in the first experiment, protein, proline content, percent of Cl and Na above ground plant in the second experiment were measured. The results under laboratory condition, showed that with increased in salinity stress, percent of germination and speed germination, length of radicle and plumule and seedling dry weight were significantly decreased. Based on the greenhouse result, protein content significantly decreased, percent of Cl, Na and proline concentration significantly increased. In the germination stage and seedling stage, Ecotype of Tehran showed the maximum resistance to salinity stress.
    Keywords: Poterium sanguisorba, proline, protein, salinity stress
  • Hassan Barabadi *, Gholamreza Zehtabian, Ali Tavili, Abolghasem Dadrasi Sabzevar, Hassan Khosravi, Sara Toloei Pages 37-46
    Using seasonal floods is very important in arid and semi arid areas. Suspended sediments in the flood are caused changes in soil properties. The aim of this study is to investigate the soil chemical and physical properties affected by low quality floods irrigation. Sampling from three phases, in each phase three points (beginning, middle and end of the row) and in the depths of 30-0, 60-30 and 90-60cm were done. The results showed that the electrical conductivity, sodium, carbonate, potassium, gypsum and pH decreased but organic matter, phosphate and bicarbonate have increased in the most samples so that these changes are significant at the 5%. About soil texture, sand increased and clay has decreased in the depth of 0-30 cm so, soil structure has improved.
    Keywords: Flood, Flood Spreading, Soil Properties, Completely Randomized Block Design, Duncan Mean, Sabzavar
  • Pages 47-56
    In this research study the daily and annually trends of precipitation in the central Kavir basin of Iran during 1951- 2007. The pixel data of daily precipitation from APHRODITE’s data base with a spatial resolution of 0.25˚ have been used. The Mann-Kendall (MK) nonparametric test has been used for determining the precipitation trend in this area. The trends have been tested in 3 levels 90%, 95% and 99%. This study illustrated that in confidence level of 99%, some area such as Loot Kavir had decreasing trend and some other area such as western and north heights of basin had rising trend of precipitation. But more than 80% of area doesn’t indicate any significant trend for annually precipitation in this 58 years period.
    Keywords: Precipitation, Trend, Man, Kendall, Central Kavir
  • Pages 57-64
    over-exploitation of groundwater resources in Chaharmahal va Bakhtiari province led to prohibition of some plains in this province. One of these plains is Sefiddasht aquifer. Artificial recharge can be an effective method to raise the groundwater table and resolve the groundwater crisis in this province. The most important step for successful accomplishment of artificial recharge is locating suitable areas for artificial recharge. In this research, Slope, surface infiltration, alluvial thickness, alluvial quality and land use parameters were analyzed, classified and map of every parameter prepared using GIS. To overlay the affective parameters in artificial recharge, there were used Boolean and Fuzzy models. Results showed that 1.43% and 9.97% of Sefiddasht aquifer are suitable for artificial recharge based on Boolean and Fuzzy models, respectively. Using land use layer, these values decreased to 0.92% and 4.12% based on Boolean and Fuzzy models, respectively. So, land use is a limitative parameter in Sefiddasht aquifer.
    Keywords: Artificial Recharge, Boolean Logic, Fuzzy Logic, Sefiddasht, Chaharmahal va Bakhtiari Provinc
  • Saleh Arekhi*, Hassan Fathizade Pages 65-80
    Timely and accurate change detection of earth surface features is extremely important for understanding relationships and interaction between human and natural phenomena in order to promote better decision making. Remote sensing data are primary sources extensively used for change detection in recent decades. In this study, images of Landsat (TM) 1985 and Landsat (ETM+) 2007 were analyzed using six change detection techniques in 55986 hectares in the region of Dehloran, Ilam province. Considered techniques of change detection were included: image differencing, principal components analysis differencing, NDVI differencing, canonical components analysis differencing, tasscap differencing and post-classification comparison. To determine threshold level, the statistical method has been applied which was achieved from thresholds changing. In this study, threshold level was set at ±1 standard deviation from the mean. After determining optimal threshold, areas having decreasing change, increasing change and no change was determined. Based on ground data and field visit and Google Earth, accuracy assessment of change detection techniques was carried out using overall accuracy and Kappa coefficient. According to the results, infrared differencing with overall accuracy of 90. 49 and Kappa coefficient of 91% showed the highest accuracy among applied change detection techniques and on the contrary, CCA2 differencing with overall accuracy 25. 48 and Kappa coefficient of 38% had lowest accuracy in land use/land cover change in study area.
    Keywords: image differencing, PCA differencing, NDVI differencing, CCA differencing, Tasscap differencing, post, classification comparison