فهرست مطالب

تحقیقات جنگل های زاگرس - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابسنان 1394)

مجله تحقیقات جنگل های زاگرس
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابسنان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن پوربابایی *، رسول چراغی، سپیده سادات ابراهیمی صفحات 1-17
    پیدایش پوشش گیاهی، حاصل کنش متقابل بین عناصر رویشی و عوامل اکولوژیک مختلفی است که در شکل گیری، پایداری و تنوع پوشش گیاهی نقش دارند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر جهت جغرافیایی بر ساختار و تنوع گونه های چوبی در رویشگاه های بلوط ایرانی در منطقه دشتک استان کهگیلویه و بویراحمد انجام شد. ابتدا رویشگاه مورد نظر در هر یک از دامنه های شمال شرقی و جنوب غربی به سه طبقه ارتفاع از سطح دریا (2200 تا 2400 متر) تقسیم و در نهایت در هر یک از طبقات سه قطعه نمونه، هر یک با مساحت 2500 مترمربع به روش انتخابی پیاده شد. در مجموع 5 گونه درختی شامل بلوط ایرانی، زالزالک زرد، بنه، شن و بادام تلخ و سه گونه درختچه ای شامل خشک، ارژن و راناس شناسایی شدند. در لایه درختی و تجدیدحیات بیشترین مقدار از مجموع سطح مقطع برابر سینه درختان و میانگین تعداد تجدیدحیات در هکتار به گونه بلوط ایرانی در جهت جنوب غربی تعلق داشت. نتایج بررسی شاخص های تنوع در لایه درختی نشان داد که میانگین شاخص های تنوع شانون- وینر، یکنواختی اسمیت- ویلسون و غنای گونه ای در جهت جنوب غربی بالاتر از جهت شمال شرقی است. همچنین در لایه درختچه ای و تجدیدحیات، میانگین تمام شاخص های تنوع در جهت جنوب غربی به طور معنی داری بالاتر بود. به طور کلی مشخص شد که در شرایط مطلوب اکولوژیکی، محیطی و ساختاری، مقادیر شاخص های تنوع افزایش یافته است. در این راستا، برای حفاظت و افزایش تنوع زیستی در منطقه، پیشنهاد می شود تا حد امکان، بهره برداری محلی و چرای دام محدود شود تا زمینه برای مساعد شدن شرایط رویشگاهی به منظور افزایش تنوع گونه ای فراهم شود.
    کلیدواژگان: بلوط ایرانی، تنوع گیاهی، جهت جغرافیایی، زاگرس، یاسوج
  • یاسر محمدی *، وحید اعتماد صفحات 19-39
    هرگونه مداخله روستائیان در حفظ و احیای جنگل ها، در گرو ادراک آن ها از منافع جنگل بوده که خود تابعی از خصوصیات جمعیت شناختی روستائیان است. در راستای آزمون فرضیه مذکور، مطالعه ای در مورد خانوارهای روستایی محدوده زیستگاه جنگلی چهارطاق اردل (600N=) انجام شد. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران معادل 196 خانوار تعیین و نمونه گیری به صورت تصادفی ساده انجام شد. داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته که روایی صوری آن با نظر متخصصین و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ به تایید رسید، جمع آوری و در محیط نرم افزارهای IBMSPSS21 و LISREL8.5 مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که ادراک روستائیان نسبت به جنگل با میزان منفعتی که در تبادل با جنگل به دست می آورند، رابطه مستقیم دارد. ادراک نسبت به منافع جنگل در سه عامل کلی، ادراک نسبت به منافع اقتصادی، منافع زیست محیطی و منافع اجتماعی خلاصه شد که ادراک نسبت به منافع اقتصادی به عنوان مهم ترین منفعت (عامل) از دیدگاه روستائیان شناخته شد. از دید روستائیان، درآمد حاصل از تهیه چوب و فرآورده های غیرچوبی، مهم ترین منافع اقتصادی بودند. نتایج مدل سازی معادلات ساختاری نیز نشان داد که ادراک خانوارهای روستایی نسبت به منافع زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی جنگل با توجه به خصوصیات جمعیت شناختی آن ها متفاوت است. به طوری که هر چه افراد، جوان تر، با سطح سواد بالاتر، درآمد بیشتر بوده و از سویی در نهادهای محلی عضویت داشته، با سازمان های غیردولتی همکاری داشته و در فعالیت های گروهی مدیریت جنگل، مشارکت داشتند، ادراک مثبت تری نسبت به منافع جنگل داشتند.
    کلیدواژگان: ادراک، حفظ جنگل، زیستگاه جنگلی، مدل سازی معادلات ساختاری، منافع اقتصادی
  • مهدی حیدری، علی مهدوی * صفحات 41-56
    در این تحقیق تاثیر تغییر کاربری مناطق جنگلی به پارک های جنگلی بر شاخص های تنوع گونه ای علفی در پارک چقاسبز استان ایلام در ناحیه رویشی زاگرس بررسی شده است. به این منظور 3 منطقه 30 هکتاری درون پارک جنگلی شامل منطقه بدون تفرج، تفرج متوسط و تفرج شدید مشخص شد. جهت برداشت داده ها، در هر منطقه از 20 قطعه نمونه 400 مترمربعی به روش تصادفی سیستماتیک با ابعاد شبکه 150×100 متر استفاده شد. برای برداشت پوشش علفی، درصد پوشش هر گونه علفی در سطح 4 میکرو پلات 5/1×5/1 متری درون قطعه نمونه اصلی با استفاده از معیار دومین (درصد تاج پوشش) مشخص شد. سپس شاخص های تنوع گونه ای شانون-وینر و سیمپسون و غنای گونه ای محاسبه شد. از آزمون آماری دانکن برای مقایسه میانگین شاخص های تنوع گونه ای بین مناطق مختلف استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که در منطقه بدون تفرج، تفرج متوسط و تفرج شدید به ترتیب 29، 45 و 21 گونه علفی وجود دارد. تروفیت ها فرم رویشی غالب هر سه منطقه را تشکیل دادند. گونه های Asperula odorata،Centaurea irritans Wagentz.، Marrabium vulgare L.، Phlomis olivieri Benth.، Picnomon acarna (L.) Cass در منطقه تفرج شدید دیده نمی شوند. شاخص های تنوع گونه ای شانون و سیمپسون و غنای گونه ای در منطقه تفرج شدید، کمترین میزان بوده است، بنابراین افزایش شدید کاربری تفرجی در مناطق جنگلی باعث از بین رفتن گونه ها و کاهش تنوع گونه ای شده است.
    کلیدواژگان: ایلام، پارک جنگلی، تفرج، تنوع گونه ای
  • مهری خسروی *، آرش دریکوندی، مجتبی تاسه صفحات 57-73
    به منظور بررسی خصوصیات کمی و کیفی درختان در پارک جنگلی شوراب خرم آباد که با گونه های کاج بروسیا، کاج بادامی، سرونقره ای، سرو شیراز، زربین، آیلان، اقاقیا و زبان گنجشک جنگل کاری شده است، تعداد 30 قطعه نمونه دایره ای شکل به مساحت 2 آر به صورت تصادفی سیستماتیک در شبکه ای به ابعاد (150 متر × 100 متر) مورد اندازه گیری قرار گرفت. در هر قطعه نمونه مشخصات کمی و کیفی درختان موجود نظیر (قطر برابر سینه، سطح مقطع برابر سینه، ارتفاع کل، درصد تاج پوشش، ضریب قد کشیدگی یا لاغری، وضعیت زادآوری، شادابی درختان، فرم تاج و وضعیت شاخه دوانی بر روی تنه درخت) بررسی و اندازه گیری شد. جهت بررسی مشخصه های کمی درختان از آنالیز واریانس یک طرفه و جهت مقایسه میانگین ها از آزمون دانکن استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده، حدود 75 درصد سطح جنگل کاری پارک را گونه های سوزنی برگ به خصوص کاج بروسیا (45 درصد) و 25 درصد آن را گونه های پهن برگ تشکیل داده اند و متوسط تعداد در هکتار گونه ها برابر 05/604 اصله در هکتار است. نتایج این بررسی نشان می دهد که میانگین قطر برابر سینه، ارتفاع کل و سطح مقطع برابر سینه در کل منطقه برای گونه های کاج بروسیا و سرونقره ای به ترتیب با مقادیر 02/23 سانتی متر، 5/9 متر و 048/0 مترمربع و 47/13 سانتی متر، 02/8 متر و 042/0 مترمربع نسبت به گونه های دیگر دارای مقادیر بیشتری هستند. از نظر شادابی، گونه سرونقره ای (75/85 درصد) بیشترین و گونه اقاقیا (27/34 درصد) کمترین میزان شادابی تاج را به خود اختصاص دادند. در نهایت می توان گفت گونه های سوزنی برگ جنگل کاری شده از نظر شاخص های کمی و کیفی بر گونه های پهن برگ برتری دارند. بر اساس نتایج این تحقیق، با توجه به موفقیت نسبی گونه های کاج بروسیا و سرونقره ای، این گونه ها برای جنگل کاری آتی پارک پیشنهاد می شوند.
    کلیدواژگان: درخت مادری، زادآوری طبیعی، سرونقره ای، کاج بروسیا، میزان شادابی
  • ابوذر حیدری صفری کوچی *، فرشته مرادیان فرد، آزیتا اسکندری، تیمور رستمی صفحات 75-91
    گونه بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl.) در زاگرس مرکزی پراکنش فراوانی دارد و گونه غالب این ناحیه محسوب می شود. با توجه به حجم تخریب بالا و اهمیت حفاظت این جنگل ها، بررسی و آگاهی از ساختار و وضعیت این جنگل ها از لحاظ کمی و کیفی امری ضروری است. این مطالعه به منظور بررسی وضعیت جنگل های بلوط ایرانی از لحاظ خصوصیات کمی و کیفی در بخش بازفت از توابع شهرستان کوهرنگ در استان چهار محال و بختیاری صورت گرفت. بدین منظور تعداد 60 پلات 10 آری با فواصل 400 متری با روش سیستماتیک تصادفی در منطقه ای به وسعت 819 هکتار اجرا گردید. سپس در پلات های مورد بررسی خصوصیات کمی درختان از جمله قطر، ارتفاع و قطر تاج اندازه گیری و مشخصه هایی چون درصد تاج پوشش و حجم چوب هیزمی (استر) نیز به صورت تخمینی برداشت و ثبت شد. همچنین به شادابی درختان نیز درجات کیفی از 1 تا 4 اختصاص داده شد و ثبت گردید. سپس داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد جنگل مورد نظر ناهمسال و تنک بوده و 81 درصد منطقه دارای تاج پوشش 0 تا 25 درصد است. بیشترین حضور درختان در کلاسه های قطری کم قطر (5 تا 25 سانتی متر) و بیشترین تراکم و حجم در جهات شمال شرقی است. 75 درصد درختان درجات مطلوبی از شادابی را دریافت کردند. نتایج این مطالعه در مقایسه با وضعیت کلی جنگل های بلوط ایرانی در زاگرس میانی بیانگر وضعیت متوسط تا مطلوب این جنگل ها در غرب استان چهار محال و بختیاری است و نیاز اساسی به حفاظت آن وجود دارد.
    کلیدواژگان: استر، بلوط ایرانی، بررسی کمی و کیفی، شادابی، ناهمسال
  • حجت الله امیدی، جواد میرزایی * صفحات 93-104
    زادآوری طبیعی مهم ترین اصل در حفظ و استمرار پوشش گیاهی هر منطقه بوده و انجام تحقیقات در این زمینه و ارتباط آن با عوامل محیطی می تواند راهگشای مناسبی در جهت مدیریت بهتر جنگل ها باشد. بدین منظور این تحقیق با هدف بررسی اثر عوامل فیزیوگرافی و خاک بر زادآوری طبیعی گونه های درختی و درختچه ای در جنگل های منطقه کوه بایه در شهرستان ایوان واقع در استان ایلام انجام پذیرفت. با پیاده کردن تعداد 27 پلات به روش تصادفی سیستماتیک منظم با مساحت 900 مترمربع در منطقه، عوامل محیطی (فیزیوگرافی و خاک) و تعداد زادآوری طبیعی مورد مطالعه و اندازه گیری قرار گرفت. نتایج آنالیز همبستگی نشان داد که گونه آلبالوی وحشی با مواد آلی و کلسیم خاک همبستگی مثبت و با شوری خاک (EC) دارای همبستگی منفی است. گونه کیکم (Acer monspessulanum) با درصد رس همبستگی منفی و گونه تنگرس با درصد سیلت دارای همبستگی مثبت است، در صورتی که بین بقیه گونه ها با سایر عوامل خاکی همبستگی معنی داری دیده نشد. نتایج آشکار ساخت که فراوانی زادآوری گونه های زالزالک (Crataegus pontica) و تنگرس (Amygdalus lycioides) با افزایش ارتفاع از سطح دریا دارای همبستگی منفی است، در حالی که شیب اثر معنی داری بر زادآوری گونه ها ندارد. جهت دامنه تنها با تعداد زادآوری گونه آلبالوی وحشی Cerasus microcarpa)) دارای ارتباط معنی دار است و زادآوری این گونه در جهت های شرقی و شمال غربی بیشتر از سایر دامنه هاست.
    کلیدواژگان: ارتفاع از سطح دریا، جهت جغرافیایی، خاک، زادآوری طبیعی، شیب، شهرستان ایوان
  • امیر مدبری *، جواد سوسنی، شیدا خسروی صفحات 105-117
    پژوهش حاضر، به منظور بررسی تاثیر آشفتگی زوال بر توزیع قطری جنگل های شاخه زاد بلوط ایرانی ناحیه رویشی زاگرس مرکزی انجام گرفت. بدین منظور دو عرصه ی همگن با مساحت های یکسان (32 هکتار) از جنگل های زاگرس مرکزی (شوراب در استان لرستان و زرآبین در استان ایلام) که زوال در آن ها به طور محسوسی مشاهده می شد، انتخاب گردیدند. در راستای دستیابی به هدف تحقیق، مشخصه قطر برابر سینه در مرحله قبل از قطع درختان زوال یافته و پس از آن، با استفاده از آماربرداری صد در صد برداشت شد. در این بررسی از توزیع های آماری بتا، جانسون، ویبول، گاما، نرمال و لوگ نرمال که در مطالعات زیستی کاربرد بیشتری دارند، استفاده گردید. نتایج حاصل از آزمون نیکویی برازش حاکی از آن است که برای توصیف قطر پایه های چوبی در منطقه شوراب به ترتیب توزیع بتا، ویبول و جانسون مناسب بوده و در منطقه ی زرآبین توزیع های جانسون و بتا مناسب ارزیابی شدند. فرضیه اختلاف توزیع قطر برابر سینه در مراحل قبل و بعد از زوال از دو جنبه بررسی شدند. یکی بر اساس توزیع مرگ ومیر در طبقات مختلف قطری که اختلاف زیادی بین مراحل قبل و پس از قطع درختان زوال یافته زوال مشاهده شد. جنبه ی دیگر آن به کار گرفتن توزیع های آماری بود که بر این اساس، اختلافی برای قبل و بعد از وقوع پدیده زوال مشاهده نشد. بروز زوال در این مناطق به شکلی بود که تمامی طبقات قطری را به شکل تقریبا یکسانی تاثیر گذاشته، درنتیجه بر الگوی کلی برازش قطر تاثیر معنی داری نداشت.
    کلیدواژگان: توزیع های آماری، زاگرس مرکزی، زوال، قطر برابر سینه
|
  • Hassan Pourbabaei *, Rasoul Cheraghi, Sepide Sadat Ebrahimi Pages 1-17
    This study was conducted to investigate the effect of aspect on woody species structure and diversity in the Persian oak (Quercus brantii Lindl.) site, Dashtak area, Kohkiloye and Boyer Ahamd province in western Iran. Measurements were carried out in 3 elevation classes range from 2200 m to 2400 m a.s.l. Then, three sampling plots with area of 2500- m2 were selected in each elevation class. In total, five tree species, including Quercus brantii, Crataegusdavisii, Pistacia atlantica. Subsp. mutica, Lonicera nummulariifolia and Amygdalus communisand three shrub species such as Cerasus microcarpa, Amygdalus orientalis and Daphne mucronata were identified in the study area. In regeneration and tree layers the sum of basal area and average of regeneration's density was higher in southwestern aspect and belonged to Quercus brantii. The results of diversity indices in the tree layer indicated that the average of H’ (Shannon-Wiener index), Evar (Smith-Wilson index) and species richness were higher in southwestern aspect than in the northeastern aspects. In addition, the values of all diversity, evenness and richness indices were significantly higher in southwestern aspect the in shrub and regeneration layers. In general, the results indicated that the diversity indices increased under favorable conditions of ecological, environmental and structural factors. Furthermore, livestock access and exploitation of local people should be restricted off, providing favorable conditions in order to increase the diversity of species.
    Keywords: Quercus brantii Lindl., Plant diversity, Aspect, Zagros, Yasouj
  • Yaser Mohammadi *, Vahid Etemad Pages 19-39
    Rural households’ involvement in forest conservation and reforestation depends on their perception towards forest perceived benefit which is attributed to demographic characteristics of the households head. In order to test this hypothesis, a study was run on rural households surrounded by Chahartagh forest reserve (N=600) which its livelihood was based on forest resources. About 196 rural households were determined as the research sample using Cochran’s formula through Simple random sampling procedure. Also, a researcher-designed questionnaire was used to collect data which its content validity confirmed by expert opinions and its reliability confirmed by Cronbach alpha coefficient. Collected data were analyzed by two software of IBMSPSS21 and LISREL8.5. The results showed that rural households’ perceptions towards forest are directly related to benefits they perceived from the forest. Perceptions towards forest benefits was summarized into three categories of perceptions towards forest economic, environmental and social benefits which economic benefit was recognized as the most important benefit perceived by respondents. From rural households’ perspective, the income gained from timber and non-timber products were the most important economic benefits of forests. Structural equation modeling results also revealed that rural household’ perception towards forest benefits differ among rural households according to their demographic characteristics. It observed that the younger, higher literacy level, had the higher income level and also, they had the more positive perception toward forest benefit. Also, each household’s head that was member of rural local institutions, had a corporation with NGOs and had participation into active groups to conserve forests had more positively perceived forest benefits.
    Keywords: Perceptions, Forest conservation, Forest reserve, Structural Equitation Modeling (SEM), Economic benefits
  • Mehdi Heydari, Ali Mahdavi * Pages 41-56
    In this study, the impact of land use change of forest areas to forest parks on species diversity indices in Chaghasabz Park (Ilam city) has been investigated. For this purpose, three regions in 30-hectare areas were considered, including the area, without, medium and intensive recreation. The field data were obtained using 20 sample plots with each plot covering an area of 400 m2 in a systematic random design (150 m×100 m) in each region. In order to record the herbaceous species, cover percentage for each herbaceous species was recorded in four micro-plots (1.5 m× 1.5 m) that were defined with Domin criterion. In order to evaluate plant diversity, biodiversity indices e.g. Shannon and Simpson and Maguran richness indices were computed. Also, for studying the comparison between the averages of plant diversity indices, Dunken analysis was used. The results showed that in areas without, average and intensive recreation, there were 29, 45 and 21 species respectively. Therophytes were dominant vegetative forms in all three areas. Asperula odorata, Centaurea irritans Wagentz. Marrabium vulgare L., Phlomis olivieri Benth. and Picnomon acarna (L.) Cass were not observed in intensive recreation region. The least shannon and Simpson diversity and richness indices were observed in intensive recreation region, but on the contrary, evenness index was substantial in intensive recreation. We concluded that intense increase of recreation in forest region might cause a loss species diversity.
    Keywords: Ilam, Forest Park, Recreation, Species diversity
  • Mehri Khosravi *, Arash Derikvandi, Mojtaba Taseh Pages 57-73
    To evaluate the quantitative and qualitative characteristics of forest park of Shourab's trees, consisting of Pinus brutia, Pinus pinea, Cupressus arizonica, Cupressus sempervirens var. sempervirens, Cupressus sempervirens var. Horizontals, Ailantus altissima, Robinia pseudoacasia and Fraxinus rotundifolia, inventory as a systematic random sampling and in statistical grid 100×150 meter and in 30 circular sample plots (2R) was undertaken. In each sample plot, tree's quantitative and qualitative characteristics, such as diameter at breast height,basal area of tree, tree height, crown coverage percent, h/d factor, regeneration, vitality, crown form and branchiness on the trunk were examined and measured. According to the results, about 75 percent of the species was due to conifers, especially Pinus brutia (45 percent), and 25 percent of hardwood species formed forest park trees. Also the average number of species in whole park was 604.05 per ha. The results shown that the average diameter at breast height, tree height and basal area of tree softwood species-particularly Pinus brutia and Cupressus arizonica, amounted to 23.02 cm, 9.5 m, 0.048 m2 and 13.47 cm, 8.02 m and 0.042 m2 higher than other species. With the concern of vitality, in softwoods, Cupressus arizonica specie had the most vitality range (85/75) percent and in hardwoods, Robinia pseudoacasia and species had the lowest vitality range (37.27) percent. Finally, we could say Softwood species afforested in terms of qualitative and quantitative indicators of hardwood species, is preferred. Nevertheless, the species of: Pinus brutia and Cupressus arizonica which have exhibited comparatively better performance are suggested for future afforestation expansion in this park.
    Keywords: Cupressus arizonica, Vitality range, Natural regeneration, Pinus brutia, Seed trees
  • Abouzar Heidari Safari Kouch *, Freshteh Moradian Fard, Azita Eskandari, Teimour Rostami Shahraji Pages 75-91
    Persian oak (Quercus brantii Lindl.) has a wide distribution in central Zagros forests and it is the prevalent species in this region. Considering the high volume of demolition and the importance of safekeeping of this jungle, investigation and knowing the structure and the situation of this forest from the qunatitative and qualitative aspects is necessary. This study accomplished to investigate the condition of the Iranian oaks (Quercus brantii Lindl.) forests from the qunatitativeand qualitative aspects of Bazoft district of Kouhrang township of Chahar Mahal and Bakhtiaris province. In this respect, 60 numbers of plots with 400 meter distance in a randomize systematic method established in the area. Then in the studding plots the quantitativecharacteristics of trees like: dbh, trees high, crown diameter measured and some characteristics like canopy percent and firewoods were estimated and registered. Also qunatitative marks from 1 to 4 were given to the trees and they were recorded and data were analyzed. The results shown that the jungle wasa non- coeval and it was sparse forest. Also, 81% of the region had 0-25% coverage. The most density and firewood volume was observedin northeast direction. Also,75% of the trees were inthe proper degrees of Succulence. The results of this study showed the average and a suitable situation of study area stands in comparison to the other regions of central Zagros forests.
    Keywords: Cordwood, Persian oak, Investigation quantitative, qualitative, Succulence, Uneven, aged
  • Hojat Alah Omidi, Javad Mirzaei * Pages 93-104
    Natural regeneration is the most important principle to maintain and sustain of vegetation in each region, therefore, doing the research about the relationship between natural regeneration and environmental factors can be useful for conducting a better management in these regions.Therefore, this study aimed to investigate the effects of physiographic factors and soil parameters on natural regeneration of trees and shrubs species in the forest of Baye Mountain in Eyvan city, Ilam province. Using systematic random sampling, 27 plots were implemented in the area with a total area of 900 square meters. Then environmental factors (physiographic and soil) and the number of natural regeneration were studied and measured. Correlation analysis showed that Cerasus microcarpa regeneration had positive correlation with OM and Ca and negative with EC. Regeneration of Acer monspessulanum L. had negative correlation with clay, and Amygdalus lycioides regeneration had positive correlation with silt, while there was no significant correlation between other species and other soil factors. The results showed that elevation had significant effects on natural regeneration of Cratagus pontica and Amygdalus lycioides, while the slope of gradient hadnt any significant effect on regeneration. Only, aspect had significant effects on Cerasus microcarpa regeneration, and regeneration of this species in the eastern and northwestern direction was more than other aspects.
    Keywords: Elevation, Aspect, Soil, Natural regeneration, Slope, Eyvancounty
  • Amir Modaberi *, Javad Soosani, Shyda Khosravi Pages 105-117
    The main objective of this study was to estimate the effect of decline disturbance on diameter distribution of coppice oak trees in central Zagros region. For this purpose, two similar stands with equal areas (32ha) in central Zagros (Shorab in Lorestan province and Zarabin in Ilam province) were selected. Diameter at the breast height of declined trees was recorded before and after cutting using 100% inventory method. Following probability density functions (PDFs) Beta, Jonson, Weibull, Gamma, Normal and Log-normal were fitted to the data. The results of goodness of fit tests shown that Beta, Weibull and Jonson PDFs were fitted well to diameter of woody stems in Shorab but Jonson, Beta PDFs were much m ore suitable for Zarabin region. The difference of diameter at hight breast was studied in two stages of before and after declining by means of mortality PDF and using different PDFs. There was a big difference in diameter classes between before and after decline disturbance according to mortality distribution. There was no difference between before and after decline disturbance based upon statistical distribution fitting criteria. Outbreak of decline within this region had merely similar influences on all diameter classes, and as a result, it had not a significant effect on overall diameter fit.
    Keywords: Statistical distributions, Central Zagros, Decline, Diameter at hight breast