فهرست مطالب

فصلنامه زیست شناسی گیاهی ایران
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 25، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ناصر جعفری *، پوراندخت نادری، محمد علی ابراهیم زاده صفحات 1-16
    در پژوهش حاضر، فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره برگ درختان لرگ (Pterocarya fraxinifolia) از تیره Juglandaceae و انجیر (Ficus carica) از تیره Moraceae، با روش اسپکتروفتومتری و کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا بررسی شد. برای این منظور، برگ های درختان انجیر از جنگل نور در مازندران، جنگل شصت کلاته در گلستان و جنگل اسالم در گیلان و برگ های درختان لرگ از جنگل نور در مازندران و روستای وطنای بندرگز در گلستان و جنگل اسالم در گیلان جمع آوری شدند. میزان ترکیبات فنلی (گالیک اسید، کوماریک اسید و کوئرستین) نیز با روش کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا اندازه گیری شد. در آزمون به دام اندازی رادیکال های آزاد DPPH غلظت مهار 50 درصد حداکثر 4/21±12/595 میکروگرم بر میلی لیتر در عصاره متانولی برگ لرگ مشاهده شد. با توجه به زمان بازداری، میزان سه ترکیب فنلی گالیک اسید، کوماریک اسید و کوئرستین در عصاره های متانولی برگ انجیر و در عصاره های متانولی برگ لرگ، گالیک اسید و کوماریک اسید شناسایی شدند. بیشترین میزان گالیک اسید (93/78) و کوماریک اسید (14/8) در عصاره های برگ های لرگ اسالم و کمترین میزان گالیک اسید (56/8) و کوماریک اسید (89/0) بر حسب میلی گرم بر گرم وزن خشک در عصاره های برگ انجیر نور مشاهده شد. بر اساس کروماتوگرام استاندارد زمان بازداری گالیک اسید (383/2)، کوماریک اسید (817/3) و کوئرستین (217/7) گزارش شد. پژوهش حاضر نشان داد که بین عوامل خاک نظیر: پتاسیم، سدیم، فسفر و ازت با میزان ترکیبات آنتی اکسیدان فنلی در عصاره های برگ هر دو گیاه همبستگی معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: انجیر، لرگ، ترکیبات فنلی، فلاونوئید، کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC)
  • قادر حبیبی *، زینب صادق پور، رقیه حاجی بلند صفحات 17-28
    خشکی از طریق تغییر در فتوسنتز و رفتار روزنه های گیاهان، باعث افت قابل ملاحظه تولیدات گیاهی می شود. از آنجا که کاربرد برون زای سالیسیلیک اسید می تواند موجب افزایش تحمل تنش خشکی از طریق بهبود مسیرهای متابولیک و افزایش فتوسنتز خالص شود، بررسی حاضر با هدف تعیین تاثیر کاربرد سالیسیلیک اسید (5/0 میلی مولار) تحت تنش خشکی (50 درصد ظرفیت مزرعه) در گیاه توتون (Nicotiana rustica) رشد یافته در شرایط گلخانه ای و در بستر پرلیت انجام شد. در این آزمایش، 28 روز خشکی باعث کاهش معنی دار سرعت تثبیت دی اکسید کربن و شاخص هدایت روزنه ای و در نتیجه افت قابل ملاحظه وزن خشک اندام هوایی و ریشه و طول ریشه در گیاه توتون شد. با وجود این، شاخص های مربوط به واکنش های نوری فتوسنتز از جمله کارآیی بیشینه فتوسیستم II تحت تاثیر خشکی قرار نگرفت که علت آن استعداد برگ های این گیاه در افزایش موثر خاموش شدگی غیرفتوشیمیایی و نقش این افزایش در حفاظت نوری فتوسیستم ها بود. خشکی بیشتر از طریق تاثیر بر عوامل روزنه ای باعث محدودیت فتوسنتز و رشد در این گیاه شد. کاربرد برگی سالیسیلیک اسید در شرایط خشکی موجب تقویت اثر خشکی در افزایش غلظت آمینو اسید کل در گیاه توتون گردید. با وجود این، علیرغم افزایش محافظ های اسمزی و غلظت کلروفیل a توسط سالیسیلیک اسید، به علت افزایش تعرق در گیاهان تحت تنش خشکی بدون افزایش قابل توجه فتوسنتز، این هورمون نتوانست باعث تخفیف آثار زیانبار تنش خشکی در کاهش رشد گیاه توتون شود.
    کلیدواژگان: سالیسیلیک اسید، توتون، خاموش شدگی غیرفتوشیمیایی، خشکی، فتوسنتز، سرعت تعرق، کلروفیل a
  • بهمن حسینی *، عطا سلیمی، علی شرفی صفحات 29-42
    کشت کالوس مقدمه تولید سوسپانسیون سلولی است که به طرق مختلف به منظور مطالعات اصلاح گیاهی مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به اهمیت گیاه شقایق سیاه (Papaver bracteatum) در تولید آلکالوئید دارویی بنزوفنانتریدین، بررسی حاضر به منظور شناسایی بهترین ترکیب هورمونی و ریزنمونه جهت القای حداکثر کال زایی، وزن تر کالوس و القای جنین زایی سوماتیک انجام شد. بدین منظور، از ریزنمونه هیپوکوتیل در محیط کشت حاوی زغال فعال (2 و 4 گرم در لیتر) و غلظت های (0، 1، 2، 3 و 5 میلی گرم در لیتر) از 2،4-D و نفتالین استیک اسید، هر یک به تنهایی و در ترکیب با غلظت های مختلف بنزیل آمینو پورین (0، 1/0 و 5/0 میلی گرم در لیتر) و همچنین ریزنمونه بذری در محیط کشت فاقد زغال فعال و حاوی غلظت های مختلف هورمونی مشابه بالا استفاده گردید. القای جنین سوماتیک در ریزنمونه های بذری در ترکیبات مختلف هورمونی نیز بررسی شد. نتایج نشان داد که بیشترین درصد کالوس زایی (6/43 درصد) در ریزنمونه هیپوکوتیل در محیط حاوی 2 گرم در لیتر زغال فعال و 2 میلی گرم در لیتر 2،4-D و حداکثر القای کالوس (54 درصد) در ریزنمونه هیپوکوتیل، در تیمار 5 میلی گرم در لیتر نفتالین استیک اسید در ترکیب با 5/0 میلی گرم در لیتر بنزیل آمینو پورین حاصل شد. در ریزنمونه بذری در محیط فاقد زغال فعال، تیمار 1 میلی گرم در لیتر 2،4-D بالاترین درصد کالوس زایی (84 درصد) را نشان داد. بیشترین وزن تر کالوس (35/0 گرم) در تیمار 5/0 میلی گرم در لیتر 2،4-D و بالاترین درصد القای جنین سوماتیک (77 درصد) در تیمار 1 میلی گرم در لیتر کدر ترکیب با 5/0 میلی گرم در لیتر بنزیل آمینو پورین در ریزنمونه بذری ثبت گردید.
    کلیدواژگان: القای کالوس، جنین زایی سوماتیک، شقایق سیاه، زغال فعال
  • کاظم یاری زاده، رامین حسینی *، مونا مقدمی صفحات 43-52
    آرتمیزینین یک متابولیت ثانویه با خاصیت دارویی ضد مالاریایی است. علاوه بر فعالیت ضد مالاریایی در مقابل طیف وسیعی از سرطان ها نظیر: لوسمی انسانی، سرطان سینه، سرطان کولون و کارسینوما موثر است. این ماده همچنین خواص ضد هپاتیت B، ضد ایدز دارد و از فعالیت ضد انگل Lieshmania و Schistosoma برخوردار است. این ماده توسط گونه های مختلف جنس Artemisia (درمنه) ساخته می شود و برای نخستین بار در A. annua مشاهده گردید. در مطالعه حاضر، الگوی بیان ژن های مرتبط با بیوسنتز آرتمیزینین یعنی ژن های ADS، DBR2 و SQS در پنج گونه مختلف جنس Artemisia (A. absinthium، A. annua، A. dracunculus، A. sieberi و A. vulgaris) مطالعه شد. استخراج RNA کل و ساخت cDNA از نمونه های برگ گیاهان درون شیشه ای دو ماهه انجام شد. برای مطالعه بیان ژن های مورد نظر از واکنش sqRT-PCR و از ژن Actin به عنوان شاهد استفاده شد. همچنین محصولات PCR روی ژل آگاروز 1 درصد (وزنی/حجمی) بارگذاری شدند. کمی سازی شدت باندها با نرم افزار Image J و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SAS انجام شد. نتایج نشان داد که الگوی بیان ژن های مورد مطالعه در این پنج گونه متفاوت بود به طوری که در A. vulgaris، A. dracunculus و A. annua بیشترین بیان مربوط به ژن SQS بود. در A. sieberi و A. absinthum بالاترین سطح بیان ژن به ADS تعلق داشت. الگوی متفاوت بیان می تواند دلیلی بر تفاوت محتوای آرتمیزینین در این گونه ها باشد.
    کلیدواژگان: آرتمیزینین، درمنه، بیان ژن، آمورفا، 4و11، دی ان سینتاز، اسکوالن سینتاز
  • مریم کلاهی *، محمدرضا تابنده، محمود شمیلی، محمود هاشمی تبار صفحات 53-68
    فنیل پروپانوئیدها به عنوان متابولیت های ثانویه گیاهان طی مراحل نموی و در پاسخ به شرایط تنش زا سنتز می شوند. ترکیبات فنیل پروپانوئیدی گیاهان در ساختار رنگیزه ها، آنتی اکسیدان ها و ترکیبات محافظت کننده یافت می شوند و در رشد، مورفوژنز و پاسخ به تنش ها نقش تنظیمی دارند. در پژوهش حاضر، نمونه برداری از پهنک برگ، غلاف برگ، ساقه و ریشه گیاه نیشکر Saccharum officinarum واریته CP69-1062 در چهار مرحله نموی: جوانه زنی، پنجه زنی، رشد طولی و بلوغ انجام گردید و نمونه ها از لحاظ فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز (PAL)، ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی و فلاونول جهت تعیین تغییرات بیوشیمیایی مسیر فنیل پروپانوئیدی طی مراحل نمو بررسی شد. بررسی روند تغییرات فعالیت آنزیم در اندام های مختلف طی مراحل نمو، بیانگر فعالیت بالای آنزیم PAL در برگ در تمام مراحل نمو و در غلاف برگ طی مرحله پنجه زنی است. فعالیت آنزیم در ساقه، طی مرحله رشد طولی و در ریشه طی مرحله جوانه زنی افزایش یافت. در روند تغییر ات میزان فنل کل، بیشترین میزان فنل کل در برگ طی مراحل جوانه زنی و بلوغ، در غلاف برگ طی مرحله جوانه زنی، در ساقه طی مرحله رشد طولی و در ریشه طی مرحله بلوغ بود. بیشترین میزان فلاونوئید و فلاونول در هر چهار مرحله نموی به طور معنی داری در برگ ها مشاهده شد. علت تفاوت میزان این ترکیب ها در سطح اندام های مختلف را می توان به دلیل وجود هتروژنیتی در بافت های مختلف و ویژگی های شیمیایی و بیوشیمیایی این ترکیب ها نسبت داد. PAL به عنوان یک آنزیم مسیر فنیل پروپانوئیدی، نقش اساسی در نمو نیشکر به ویژه بافت های چوبی شده دارد.
    کلیدواژگان: آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز (PAL)، فلاونوئید، فلاونول، فنل کل، نمو، نیشکر
  • زهرا شاکران، مهرناز کیهان فر * صفحات 69-84
    پژوهش های انجام شده پیرامون ریزنمونه های گیاهی که تحت تاثیر باکتری Agrobacterium rhizogenes قرار گرفته بودند، نشان می دهد که علاوه بر امکان تشکیل ریشه های مویین در این بافت ها، احتمال رخداد ویژگی های ریختی خاص از جمله کالوس زایی وجود دارد. ناحیه T-DNA از A. rhizogenes آنزیم هایی را کد می کند که ویژه بیوسنتز هورمون های رشد گیاه هستند. این هورمون ها بر کالوس زایی نیز تاثیرگذار است، بنابراین امکان تشکیل انواع کالوس ها با ویژگی های ریختی متنوع را فراهم می کند. همچنین، این تنوع ریختی احتمالا به پلاسمیدی که هر کدام از سویه ها حمل می کنند، به مکان قرارگیری T-DNA و به نحوه بیان ژن ها و میزان بیوسنتز هورمون های رشد بستگی دارد. در بررسی حاضر، ریزنمونه های ریشه ای چهار گونه از تیره Solanaceae، به نام های: Atropa belladonna، Datura metel، D. stramonium و Hyoscyamus niger توسط سویه های مختلف A. rhizogenes (A4، A7، AR15834، AR318، AR9402، AR9543) آلوده شدند. برخی از این ریزنمونه ها وارد مرحله کالوس زایی شدند و انواع کالوس ها را با رنگ ها و شکل های متنوع تولید نمودند. در برخی از نمونه ها نیز علاوه بر تولید کالوس، ریشه های مویین ظاهر گردید. این تنوع احتمالا به علت تغییر در میزان و نسبت هورمون های اکسین و سیتوکینین پس از آلوده شدن ریزنمونه ها توسط باکتری A. rhizogenes است. همان طور که در مطالعات پیشین مشخص شده است، در فرآیند کالوس زایی به علت تولید بافت های تمایز نیافته، میزان متابولیت های ثانویه کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: Agrobacterium rhizogenes، تیره Solanaceae، کالوس زایی، متابولیت های ثانویه، T، DNA
  • ناهید دیندار، احمد مهتدی *، مهدی حسن شاهیان صفحات 85-98
    آلودگی خاک با ترکیبات نفتی یکی از شایع ترین معضلات زیست محیطی است که باعث ایجاد تنش اکسیداتیو در گیاهان می شود. در پژوهش حاضر، به منظور بررسی برهمکنش بین ریزوسفر خاک و باکتری های تجزیه کننده گازوییل بر برخی شاخص های رشد و بیوشیمیایی دو رقم ذرت (640 و 704) در خاک های آلوده به گازوییل، چهار تیمار آزمایشگاه تحت شرایط گوناگون طراحی شد. عوامل متعدد فیزیولوژیک و میکروبی ارزیابی شد. نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان داد که طول ریشه و بخش هوایی و کلروفیل کل در حضور تیمارها در هر دو رقم ذرت نسبت به گیاه شاهد کاهش معنی داری داشت. تنش ایجاد شده موجب افزایش معنی دار میزان کارتنویید و مالون دی آلدئید، در تیمار گازوییل و همچنین تیمارگازوییل و باکتری Peseudomonas fragi نسبت به شاهد در هر دو رقم شد. محتوای آنتوسیانین و پروتئین نیز افزایش معنی داری نسبت به شاهد داشت. تنش اعمال شده به افزایش تعداد باکتری های تجزیه کننده و هتروتروف و مقدار آنزیم دهیدروژناز منجر شد. بنابراین، می توان گفت که تیمار گازوییل سبب کاهش رشد گیاه ذرت شد و افزودن باکتر ی های تجزیه کننده اثر کاهشی تیمار گازوییل بر رشد گیاه را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: آلاینده های نفتی، تنش اکسیداتیو، سودوموناس، ذرت، گازوییل
|
  • Naser Jafari *, Pourandokht Naderi, Mohammad Ali Ebrahimzadeh Pages 1-16
    In this research, to evaluate the antioxidant activity of leaf Pterocarya fraxinifolia (Juglandaceae) and Ficus carica (Moraceae) extract were carried out by spectrophotometry and high performance liquid chromatography methods. The leaves of P. fraxinifolia and F. carica were collected from Whitney and Shast Kalate (Golestan), Noor (Mazandaran) and Asalem (Guilan) forests in Iran. Methanolc extract was used in different experiments. The phenolic compounds (gallic acid, coumaric acid and quercetin) were also measured by using high performance liquid chromatography (HPLC) method.The maximum IC50 for DPPH radical-scavenging activity (595.12±21.4 μg ml-1) were observed in P. fraxinifolia leaves. According to the inhibition time, phenolic compound (gallic acid, coumaric acid and quercetin) in F. carica leaves and gallic acid and coumaric acid were detected of Pterocarya leaves methanol extracts. The maximum amount of gallic acid (78.93) and coumaric acid (8.14) in extracts Pterocarya leaves Asalem and the lowest gallic acid (8.56) and coumaric acid (0.89) milligrams per gram was observed in Ficus leaf of Noor forest. Based on the standard chromatogram retention time of gallic acid (2.383), coumaric acid (3.817) and quercetin (7.217) mg/g was reported. This study showed that soil factors, such as potassium, sodium, phosphorus and nitrogen compounds with antioxidant phenolic extracts of the leaves of both plants there is a significant correlation.
    Keywords: Ficus carica, Pterocarya fraxinifolia, Phenolic compounds, Flavonoids, HPLC
  • Ghader Habibi *, Zienab Sadeghipour, Roghieh Hajiboland Pages 17-28
    Drought stress impact photosynthesis and stomatal conductance, and may reduce the overall production capacity of plants. Since exogenous application of salicylic acid (SA) can partially alleviatebe increased the negative effects tolerance of drought stress by improve the metabolism pathways and increase the net photosynthesison plant photosynthesis and metabolism, the main objective of this study was to clarify the roles of SA in enhancing 28 days tobacco (Nicotiana rustica Basmas) tolerance to drought stress (50% FC). The results indicated that foliar application of SA (0.5 mM) influenced negatively net CO2 assimilation rate and stomatal conductance and led to reduction of shoot and root dry masses. In contrast, the stress did not reduce significantly the maximal quantum yield of photosystem II (PSII). This that can be explained by enhancement of efficiency for dissipation of excess photon energy in the PSII antenna, determined as non-photochemical quenching, and consequently further protection of PSII from photodamage. Thus, under more drought stress, the reduction of photosynthesis of tobacco plants was due mainly to reduction of stomatal conductance. Under water-deficient conditions, plants showed an increase in chlorophyll a and amino acids concentrations in the leaves when treated with SA while this change for net photosynthesis was negligible. Our results indicated showed that the foliar application of SA had no ameliorative effect on tobacco growth under drought stress, because its effect on elevation of transpiration rate did not increase net photosynthesis under drought condition.
    Keywords: Salicylic acid, Nicotiana rustica, Non, photochemical quenching, Drought, Photosynthesis, Transpiration rate, Chlorophyll a
  • Bahman Hosseini *, Ata Salimi, Ali Sharafi Pages 29-42
    Callus culture is necessary for production of suspension cell culture in plant breeding programs. Regarding to the application of Papaver bracteatum as an important medicinal plant in production of benzophenantridine alkaloids, this study was performed to find the most suitable hormone combination and explant type for achieving to high percentage of callus induction fresh weight and somatic embryogenesis in this plant. For this purpose, hypocotyl explants were cultured in ½MS media containing active charcoal (2 and 4 mgL-1) in combination of different concentrations of NAA, 2,4-D (0, 1, 2, 3 and 5 mgL-1) and BA (0, 0.1 and 0.5 mgL-1). The seed explants were cultured in same treatments without active charcoal. Also, somatic embryogesis induction using seed explants in ½MS media containing different concentrations of NAA and 2,4-D (0, 0.5, 1 and 2 mgL-1) with BA 0.5 mgL-1 were investigated. The results showed that the highest percentage of callus induction (43.6%, 54%) in hypocotyls explants were obtained in the ½MS media containing 2 mgL-1 active charcoal and 2 mgL-1 2,4-D and 5 mgL-1 NAA in companion with BA 0.5 mgL-1 respectively. The maximum callus induction (84%) was obtained in ½MS medium with 1 mgL-1 2,4-D without active charcoal. The highest callus fresh weight (0.35%) was obtained in MS media with 0.5 mgL-1 2,4-D andthe maximum rate of somatic embryogenesis induction (77%) was observed in ½MS media containing 1 mgL-1 2,4-D with 0.5 mgL-1 BA.
    Keywords: Active charcoal, Callus induction, Papaver bracteatum, Somatic embryogenesis
  • Kazem Yarizadeh, Ramin Hosseini *, Mona Moghadami Pages 43-52
    Artemisinin is a secondary metabolite with antimalarial properties. In addition to this, it has activities against a wide variety of cancers such as human leukemia, breast and colon cancer, and carcinomas. It has also shown anti hepatitis B, anti-HIV, anti-leishmanial and anti-schistosomiatic activities. This compound is produced by many species of the genus Artemisia, and for the first time it was detected in A. annua. In this study, the expression patterns of ADS, DBR2 and SQS genes were investigated in five species include A. annua, A. dracunculus, A. vulgaris, A. absinthium, and A. sieberi. Extraction of total RNA and production of cDNA were from the two-month-old plant leaves. Semi-quantitative RT-PCR was performed to analyse the gene expression of these genes and actin gene was used as the internal control. Also, PCR products were loaded on the agarose gel (1 % w/v). Quantification of band density was carried out using Imag J software and data analysis was conducted using the SAS software. Results showed that expression pattern of the studied genes were different, so that a higher transcript level of SQS gene was observed in A. vulgaris, A. dracunculus and A. annua. Transcript level of ADS was higher than other genes in A. sieberi and A. absinthium. Different expression patterns of these genes can be interpreted as potentially different artemisinin contents in these species.
    Keywords: Artemisinin, Artemisia, Gene expression, Amorpha, 4, 11, diene synthase, Squalene synthase
  • Maryam Kolahi *, Mohammad Reza Tabandeh, Mahmoud Shomeili, Mahmoud Hashemi Tabar Pages 53-68
    Phenylpropanoid compounds as secondary metabolites are synthesized by plants during development and in response to stress. Phenylpropanoids contribute to the compounds of plant pigmentation, antioxidants and protective agents and also play a regulatory role in growth and morphogenesis. In this research, samples of blade and sheath of leaf,, stem, and root of Saccharum officinarum (cultivar CP69-1062) during the germination, tillering, grand growth, and maturation stages were prepared. In order to studying biochemical changes of phenylpropanoid compounds during development of sugarcane, PAL activity enzyme, phenolic, flavonoids and flavonols component in samples were analyzed. The study of changes of enzyme activity in different tissues during developmental stages showed high enzyme activity of PAL in leaves during all of developmental stages and in sheath during grand growth stage. Enzyme activity was increased in stem during grand growth stage and in root during germination stage. Results indicated that changes of concentration of total phenol and the maximum amount of total phenol were detected in leaf during germination and maturation stages, in sheath during germination stage, in stem during grand growth stage and in root during maturation stage (p<0.05). The maximum amount of flavonoids and flavonols were observed significantly in leaves during all of developmental stages. This variation may originate by the existing heterogeneity in different parts of plants and also chemical and biochemical features of this compound. In conclusion, PAL, as a rate-limiting enzyme of the phenylpropanoid pathway, displays critical role in the development of sugarcane, particularly in lignified tissues.
    Keywords: Phenylalanine ammonia, lyase enzyme (PAL), Flavonoids, Flavonols, Total phenol, Development, Saccharum officinarum
  • Zahra Shakeran, Mehrnaz Keyhanfar* Pages 69-84
    Studying explants affected by Agrobacterium rhizogenes shows that in addition to possible formation of hairy roots, it is likely that callogenesis can be induced in these tissues. The T-DNA region of A. rhizogenes codes enzymes that participate in biosynthesis of plants growth hormones. These hormones also affect callogenesis, hence, the formation of various calluses with different morphological properties are possible. It is very likely that the level of biosynthetic growth hormone, the plasmid carried by each bacteria strain, the position of T-DNA, and the level of gene expression contribute to this morphologic variation. In this study, the root explants of four species of the family Solanaceae namely Atropa belladonna, Datura metel, D. stramonium and Hyoscyamus niger were induced by using different strains of A. rhizogenes (A4, A7, AR15834, AR318, AR9402 and AR9543). Some of these explants entered callus phase and formed various calluses with different colors and shapes. Moreover, in some callus samples hairy roots were also appeared. These variations were probably caused by variations in the levels and ratios of auxin and cytokinine hormons after the induction. As shown in previous studies, the amount of secondary metabolites is reduced due to undifferentiated tissue produced in the callogenesis process.
    Keywords: Agrobacterium rhizogenes, Solanaceae, Callogenesis, Secondary metabolites, T, DNA
  • Nahid Dindar, Ahmad Mohtadi *, Mehdi Hassanshahian Pages 85-98
    Soil pollution by oil compounds is one of the most common environmental problems that induce oxidative stress in plants. In this research, for investigate the synergism between soil rhizosphere and diesel degrading bacteria on some growth and biochemical factors of Zea mays (640 and 704) in diesel polluted soils, four different treatments were designed. Various physiological and microbial factors were assayed. The results showed that root and shoot length and total chlorophyll in presence of treatments in both varieties of Z. mays were significantly decreased in comparing to the control plants. Stress caused a significant increase in carotenoids and malondialdehyde contents in diesel treatment and diesel and Peseudomonas fragi bacteria treatment in comparing to control in both varieties. The anthocyanin content and protein were significantly increased in comparing to control. This stress caused an increase in the numbers of degrading and heterotrophic bacteria and dehydrogenase enzyme. Therefore, we can say that diesel treatment decreased the growth of Z. mays and adding the degrading bacteria improved diesel depressing effect on plant growth.
    Keywords: Oil pollution, Oxidative stress, Peseudomonas, Zea mays, Diesel