فهرست مطالب

مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 51، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • میترا فقیهی، آذر طل، بهرام محبی، رویا صادقی، محمود محمودی مجدآبادی صفحات 1-17
    زمینه و هدف
    غلبه بر موانع زندگی با دیابت به عنوان یک زیر ساخت منطقی در راستای توانمندسازی بیماران در مدیریت زندگی با دیابت و شناخت عوامل موثر بر این موانع به شمار می آید. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مدخله آموزشی مبتنی بر مدل بزنف بر موانع زندگی با دیابت در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 و عوامل موثر بر آن طراحی و اجرا شد.
    روش کار
    این پژوهش یک مداخله نیمه تجربی با گروه شاهد می باشد. نمونه ها شامل 90نفر از بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی جنوب تهران در سال 1393 انجام شد که بعد از انجام پیش آزمون به دو گروه مداخله و شاهد با تخصیص تصادفی انتخاب شدند در دوگروه مداخله و مقایسه تحت بررسی قرار گرفتند. با توجه به اطلاعات گردآوری شده پیش آزمون یک مداخله آموزشی فقط برای گروه مداخله طی یک ماه و در قالب شش جلسه آموزشی اجرا شد. در این جلسات بر مبنای سازه های مدل بزنف در خصوص بیماری دیابت و انواع عوارض قلبی عروقی، روش های تغذیه سالم، تحرک فیزیکی، روش های خود پایشی کنترل قند خون، ارتباط با کارمندان بهداشتی و پزشک، اطلاعات و دستورالعمل های لازم داده شد.
    نتایج
    یافته های پژوهش نشان داد که بین میانگین نمره مربوط به متغیرهای اجزای مدل بزنف (اعتقادات، نگرش و نرم های انتزاعی و عوامل قادر کننده) و مولفه های موانع زندگی با دیابت(تشخیصی، درمانی، خودپایشی، ارتباط با افراد حرفه ای) در دو گروه مداخله و شاهد در قبل و بعد از مداخله آموزشی اختلاف معنی داری وجود دارد.)0001/0 (p<
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه لزوم آموزش مناسب و تئوری محور به بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 برای کاهش موانع زندگی با دیابت را نشان داد و مدل بزنف می تواند به عنوان یکی از تئوری های مناسب برای کاهش موانع زندگی با دیابت در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو استفاده شود.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، موانع زندگی با دیابت، بزنف
  • شایسته حاجی زاده، فهیمه رمضانی تهرانی*، معصومه سیمبر، فرشاد فرزادفر صفحات 19-26
    زمینه و هدف

    مراقبت های دوران بارداری و نوزادی فرصتی برای مشاوره و کاهش عوارض مرتبط با بارداری و نوزادی را فراهم می کند، انتظار می رود بکارگیری مجموعه مراقبت های مادران باردار و نوزادان، منجر به بهبود این شاخص ها در این مراکز گردد.

    روش مطالعه

    این مطالعه مطالعه ای مقطعی است، نمونه پژوهش 668 مادر و کودک 2 ماهه، ابزارگردآوری داده ها پرسشنامه وروش گردآوری داده ها در این پژوهش، مصاحبه ساختار یافته بود.

    نتایج

    نتایج این مطالعه نشان داد 9/35% از مادران حداقل یکی از عوارض بارداری، 1/5% حداقل یکی از عوارض پس از زایمان و 21% حداقل یکی از عوارض نوزادی را گزارش کرده اند. مدل لجستیک رگرسیون نشان داد که شانس گزارش حداقل یکی از عوارض بارداری در افرادی که سابقه بیماری طبی یا مامایی پرخطرداشته اند، بیش از دو برابر شده، در افرادی که استمرار مراقبت در دوران بارداری داشتند، 63% کاهش، در افرادی که مراقبت های دوران بارداری را بطور کامل دریافت کرده اند، 40% کاهش و به ازاء هر واحد افزایش در سن، 05/0% افزایش یافته است. شانس گزارش حداقل یکی از عوارض پس از زایمان به ازاء هر واحد افزایش در تراکم بهورز.70% افزایش یافته است. شانس گزارش حداقل یکی از عوارض نوزادی در افرادی که مراقبت های دوران نوزادی را بطورکامل دریافت کرده، 48% کاهش و به ازاء هر واحد افزایش در تراکم بهورز، 50% افزایش یافته است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه اهمیت نیروی انسانی بهورز در شناسایی عوارض پس از زایمان و نوزادی و اهمیت استمرار مراقبت های دوران بارداری و کیفیت مناسب خدمات دوران بارداری به منظور شناسایی زنان و نوزادان در معرض خطر و جلوگیری ازعوارض ناخوش بارداری و نوزادی را نشان داد.

    کلیدواژگان: عوارض، بارداری، پس از زایمان، نوزادی
  • بهزاد دماری، عباس وثوق مقدم، احمد حاجبی، محمدحسین سالاریان زاده، حبیب امامی صفحات 37-51
    زمینه و هدف
    منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس به عنوان پایتخت انرژی کشور، نیازمند نیروی ساالم و مولد است. برای ارتقای عادلانه شاخص های سلامت منطقه ضروری است از وضعیت کارکردهای نظام سلامت اطلاع پیدا کرد.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی است که به روش کیفی و با استفاده از پرسش نامه ارزیابی خدمات اساسی سلامت عمومی و پرسشنامه محقق ساخت ارزیابی نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید کارکردهای نظام سلامت منطقه (تحلیل SWOT) انجام گرفت. نمایندگان ذی نفعان منطقه پس از توجیه و آموزش روش کار، به پرسش های ارزیابی خدمات اساسی سلامت عمومی به صورت فردی امتیازدهی کردند. پرسشنامه های SWOT به روش فردی تکمیل و با بحث گروهی در یک فرم جمع بندی شد. نتایج گروه ها تحلیل محتوای شده و موضوعات اصلی احصا شد.
    نتایج
    ارزیابی وضعیت خدمات اساسی سلامت عمومی نشان داد که میانگین امتیاز کسب شده از 100 نمره استاندارد حدود 8/37 است. کارکرد اطلاعات بیشترین نقاط ضعف را دارد. ارائه خدمات بهداشتی به مردم از طریق شبکه های بهداشت و درمان دولتی از مهمترین نقاط قوت است. محیط خارجی دور در تمامی زیر حیطه ها تهدیدات فراوانی برای سلامت منطقه دارند.
    نتیجه گیری
    موقعیت سازمانی نظام سلامت منطقه در حوزه ضعف و تهدید برآورد می شود. از علل ریشه ای آن کارکردهای ضعیف نظام سلامت عمومی در منطقه است. لازم است وزارت های نفت و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، برای یکپارچه سازی راهبری خدمات سلامت در منطقه تصمیم بگیرند.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، خدمات اساسی سلامت عمومی، منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
  • آزاده خلیلی، مصطفی قربانی، سعید حسینی، حمیده پیشوا صفحات 53-64
    زمینه و هدف
    اختلال در سیستم مرکزی همئوستاز انرژی در اثر جهش های رسپتور ملانوکورتین4 (MC4R) بعنوان عامل مهمی در بروز چاقی محسوب می گردد. اگرچه فعالیت فیزیکی می تواند اثر ژن های مرتبط با چاقی را تضعیف کند اما تلاشهای محدودی در ارتباط با ژن MC4R صورت گرفته است. این مطالعه جهت تعیین ارتباط بین فعالیت فیزیکی و نمایه توده بدنی با توجه به ژنوتیپ های مختلف MC4R (rs17782313) انجام گرفته است.
    روش کار
    جمعیتی متشکل از 400 فرد بطور تصادفی از مطالعه جامع چند مرکزی پوکی استخوان (IMOS) انتخاب شدند. وزن و قد افراد اندازه گیری شد. اطلاعات فعالیت فیزیکی و رژیم غذایی توسط پرسشنامه های معتبر ارزیابی گردید. ژنوتیپ های مختلف MC4R با روش RFLP PCR- تعیین گردید. با استفاده از مدل رگرسیون خطی تعدیل شده، اثر احتمالی فعالیت فیزیکی بر نمایه توده بدنی با توجه به پلی مورفیسم MC4R (rs17782313) بررسی گردید.
    نتایج
    تنها در افراد با ژنوتیپ CT، بین نمایه توده بدنی و جنبه های مختلف فعالیت فیزیکی (hr/d و METs-hr/wk) همبستگی معنی دار آماری مشاهده گردید (05/0(p<
    نتیجه گیری
    فعالیت فیزیکی بویژه در افراد هتروزیگوت پلی مورفیسم MC4R (rs17782313) می تواند نقش موثری در کاهش نمایه توده بدنی ایفا نماید.
    کلیدواژگان: نمایه توده بدنی، فعالیت فیزیکی، ملانوکورتین رسپتور4 (MC4R)، پلی مورفیسم
  • افسانه متولی حقی، مهدی ناطق پور، مهدی محبعلی، حمید آذریان، یاور شریف زاده، لیلا فریور، هما حجاران، موسی متولی حقی صفحات 65-71
    زمینه و هدف
    ایجاد یک مخزن برای ذخیره سازی و حفظ انگل های مالاریا در شرایط حاضر که کشور درگیر برنامه های ملی حذف مالاریا می باشد می تواند امکان دسترسی به یک منبع غنی را به منظور دستیابی و استفاده بالقوه از ژن ها و پروتیئن های منتج از گونه های پلاسمودیوم های انسانی در اختیار پژوهشگران و محققان کشور قرار دهد. با توجه به کاهش روز افزون شمار مبتلایان به مالاریا در کشور لازم است هر چه سریعتر در گردآوری مجموعه پلاسمودیوم های موجود و بومی منطقه با شناسایی و ثبت ژن های متعلقه اقدام کرده تا زمینه برای مطالعات تکمیلی و کاربردی برای جامعه علمی کشور هموار گردد.
    روش کار
    پس از بیماریابی از مناطق اندمیک مالاریا، گسترش نازک و ضخیم تهیه ورنگ آمیزی گیمسا انجام گرفت. به منظور نگهداری طولانی مدت نمونه ها مونته و در آرشیو طبقه بندی شد. همچنین میزان 2 میلی لیترخون از افراد آلوده جمع آوری و کرایوپرزرویشن ایزوله ها انجام شد. بنا به اقتضا و در نظر گرفتن بودجه تعدادی از ایزوله ها جهت تعیین شاخص ژنتیکی MSP-1 با استفاده از روش های ملکولی PCR و PCR-RFLP مورد بررسی قرار گرفتند. برای نمونه های پلاسمودیوم فالسیپاروم ذخیره شده تست حساسیت به دارو به طریقه درون تنی انجام و نتایج ثبت شد. جمع آوری و حفظ نمونه ها در شرایط انجماد فعالیت مداوم بانک بوده و ادامه خواهد داشت.
    نتایج
    دست آورد های حاصل از این طرح شامل ذخیره 131 نمونه جمع آوری شده برای جامعه علمی کشورمی باشد که شامل 109 ایزوله پلاسمودیوم ویواکس، 19 ایزوله از پلاسمودیوم فالسیپاروم، و سه نمونه میکس بوده است. هر ایزوله ی حفظ شده دارای شناسنامه اختصاصی از جمله تعیین گونه، شمارش انگلی، ملیت، محل ابتلا می باشد. در طبقه بندی ژن MSP-1 برای نمونه های پلاسمودیوم ویواکس مجموع سه هاپلوتایپ مختلف شناسایی شد که بر اساس وزن باندهای ایجاد شده در اثر برش آنزیم PVU II به ترتیب شامل سه نوع هاپلوتایپ با فراوانی 6/20%، 2/41% و بالاخره 2/38% بود. در مورد ایزوله های پلاسمودیوم فالسیپاروم حفظ شده تست درون تنی (in vivo) نسبت به داروی خط اول درمان در کشور (آرتسونات- فانسیدار)، حساسیت کلیه ایزوله ها را نشان داد.
    نتیجه گیری
    انجام این پروژه استفاده از ذخایر حاضر را در قالب کار روتین امکان پذیر ساخت که در صورت کلون سازی تا مدتها قابل بهره برداری برای محققین علمی کشور می باشد.
    کلیدواژگان: ذخیره، انگل های مالاریا، پلاسمودیوم فالسیپاروم، پلاسمودیوم ویواکس، ایران
  • ارتباط ناامنی غذایی با دیابت بارداری: مطالعه ی مورد_ شاهدی
    شایسته خسروی، امیرمنصور علوی نایینی، احمدرضا درستی مطلق، مصطفی قربانی، زهرا شاطری صفحات 73-84
    زمینه و هدف
    دیابت ملیتوس یکی از شایع ترین مشکلات پزشکی در دوران بارداری است. تغذیه و عوامل مرتبط با آن از فاکتور های موثر بر کنترل و پیشگیری از این بیماری می باشند. بعضی ازمطالعات حکایت از وجودارتباط بین دیابت بارداری با ناامنی غذایی دارند. هدف از مطالعه ی حاضر تعیین ارتباط بین ناامنی غذایی و دیابت بارداری می باشد.
    روش کار
    جمعیت نمونه مطالعه ی حاضر شامل 137 خانم مبتلا به دیابت بارداری و همین تعداد خانم باردار سالم می باشد که با روش نمونه گیری در دسترس انجام پذیرفت. پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، ناامنی غذایی، فعالیت بدنی MET از طریق مصاحبه ی حضوری تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های کای دو، تست مستقل tو رگرسیون لجستیک انجام گرفت.
    نتایج
    میزان ناامنی غذایی در گروه مورد و شاهد به ترتیب 2/18% و 9/21% برآورد شد. بین گروه مورد و شاهد از نظر سابقه ی داشتن نوزاد با وزن تولد بیشتر از 4 کیلوگرم، سابقه ی قبلی دیابت بارداری و سابقه ی خانوادگی دیابت در بستگان درجه اول و دوم ارتباط معنی داری وجود داشت. از جمله عوامل خطر مستقل برای دیابت بارداری داشتن سابقه ی فامیلی دیابت و وضعیت اجتماعی-اقتصادی ضعیف شناخته شد.
    نتیجه گیری
    بین میزان ناامنی غذایی با دیابت بارداری ارتباط معنی داری مشاهده نشد؛ اما با توجه به ارتباط ناامنی غذایی با سایر انواع دیابت و با توجه به جدید بودن این مطالعه در کشور ما، انجام مطالعات بیشتری برای اثبات این ارتباط و یا رد آن ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: ناامنی غذایی، دیابت بارداری، زنان باردار
  • طاهره رضی، محسن شمسی *، محبوبه خرسندی، نسرین روزبهانی، مهدی رنجبران صفحات 85-100
    زمینه و هدف

    با توجه به عدم وجود پرسش نامه استاندارد در زمینه مراقبت مادران از نشانه های خطر در کودکان بر اساس الگوهای رفتاری، پژوهش حاضر با هدف طراحی و روان سنجی ابزار مراقبت از نشانه های خطر کودکان کمتر از پنج سال بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی صورت پذیرفته است.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی که بر روی 350 نفر از مادران شهر اراک انجام شد، پس از بررسی متون، ابزار لازم طراحی، و روایی و پایایی آن بر اساس کسب نظر پانل خبرگان، محاسبه نسبت روایی محتوی، شاخص روایی محتوی، روایی صوری و نیز تعیین اعتماد ابزار با روش همسانی درونی انجام گرفت. کلیه تحلیل ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد.

    نتایج

    روایی 81 آیتم با شاخص نسبت روایی محتوای بالاتر از 79/0 و شاخص روایی بالاتر از 62/0 ارزیابی و در 7 عامل دسته بندی شدند. پایایی کلی ابزار تحقیق با محاسبه آلفا کرونباخ برابر 86/0 تایید شد. پایایی پرسش نامه آگاهی 66/0، حساسیت درک شده 65/0، شدت درک شده 83/0، منافع درک شده 90/0، موانع درک شده 68/0، راهنماهای عمل 56/0، خودکارآمدی 63/0 و چک لیست عملکرد با 99% تعیین گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از انجام این فرایند روان سنجی ایجاد ابزاری پایا و روا در خصوص سنجش رفتارهای مراقبت از نشانه های خطر در گروه آسیب پذیر کودکان بر اساس سازه های مدل اعتقاد بهداشتی می باشد که در تحقیقات علوم بهداشتی و کمک به حفظ سلامت کودکان جامعه موثر می باشد.

    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، نشانه های خطر، کودکان، روان سنجی
  • فروغیه دستوری، افسانه متولی حقی، حسین کشاورز، مهدی ناطق پور، احمد رئیسی، علی خالویی، محمد باقر امیر شکاری صفحات 101-111
    زمینه و هدف
    مالاریا درایران بعنوان یکی از مشکلات مهم بهداشتی تلقی گردیده است و هیچ بیماری انگلی دیگری تا این اندازه زیان های مالی و جانی جبران ناپذیر به بار نیاورده است، استان های دارای مشکل در کشور، عبارتند از سیستان و بلوچستان، هرمزگان و کرمان که در مجموع 96% از کل موارد را بخود اختصاص می دهند. در این مطالعه فراوانی و توزیع گونه های پلاسمودیوم انسانی و میزان پارازیتمی در مبتلایان به مالاریا دراستان کرمان مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش کار
    طی دو سال تعداد 92798 لام از خون محیطی افراد مشکوک به مالاریا شامل گسترش های نازک و ضخیم تهیه و به روش استاندارد سازمان جهانی بهداشت (WHO) تحت بررسی قرار گرفتند. لام های مثبت مالاریا از نظر تعداد انگل شمارش شده و درصد پارازیتمی تعیین گردید. سرانجام اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از «آنالیز آماری کای دو» بررسی و نتایج بدست آمده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    تعداد 571 نمونه از نظر وجود گونه های پلاسمودیوم انسانی، شامل 523 مورد پلاسمودیوم ویواکس، 44 مورد پلاسمودیوم فالسیپارم و4 مورد میکس، مثبت تشخیص داده شدند. نتایج سال 1388 نسبت به سال قبل نشان داد که موارد ویواکس 96/33% کاهش داشته است. بیشترین میزان پارازیتمی با تعداد 77240 انگل در هر میکرو لیتر خون و مربوط به یک بیمارمبتلا به پلاسمودیوم فالسیپاروم و کمترین شمارش انگل با تعداد 48 انگل در هر میکرو لیتر خون و در بیمار مبتلا به پلاسمودیوم ویواکس ملاحظه شد. طبق بررسی آماری از طریق آزمون کای دو متغیرهای ملیت، محل سکونت، جنس، موارد مثبت و منفی از نظر آماری معنی دار و دارای p-value کمتر از 05/0 می باشد. استفاده از Mann-Whitney Test برای مقایسه داده ها نشان داد که 464/0= p می باشد و اختلاف معنی داری بین میانگین شمارش انگل P.vivax وP.falciparum وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به برنامه حذف مالاریا در ایران، بیماریابی و تشخیص سریع و بهنگام بیماری از اهمیت خاصی برخوردار است. همواره بررسی به موقع موارد وارده از کشورهای پاکستان و افغانستان می تواند استقرار و تداوم برنامه حذف مالاریا در ایران را تسهیل بخشد.
    کلیدواژگان: مالاریا، اپیدمیولوژی، استان کرمان، ایران
|
  • Mitra Faghihi, Azar Tol, Bahram Mohebbi, Roya Sadeghi, Mahmoud Mahmoudi Majdabadi Pages 1-17
    Background And Aim
    Overcoming barriers of living with type-2 diabetes mellitus is a challenge in line with empowering patients for a well-managed life. This study was conducted to determine the effect of an educational intervention based on the BASNEF model on the living barriers among type-2 diabetes patients and factors affecting it.
    Materials And Methods
    This study, conducted in 2014, was a quasi-experimental intervention including a total of 90 type-2 diabetes patients under coverage of South of Tehran Health Centers, randomly divided, after a pre-test, into 2 groups ─ an experimental and a control (comparison) group. Based on the information obtained through the pre-test, a one-month education was imparted at the experimental group in 6 sessions the control group received no education. The educational contents included, based on the BASNEF model constructs, diabetes as a disease and its cardiovascular complications, healthy nutrition, physical activity, methods of self-monitoring blood glucose control, and ways of communication with the health personnel and physicians.
    Results
    The findings showed significant differences between the mean scores of constructs of the BASNEF model (beliefs, attitudes, subjective norm, enabling factors) and constructs of barriers of living with diabetes (diagnosis, treatment, self-monitoring, communication with health professionals) in both the experimental and control groups before and after the intervention (p<0.0001).
    Conclusion
    The findings of this study show the necessity of educating type-2 diabetes patients aiming at reducing barriers to living with the disease. The BASNEF model is one of the applicable theories that can be used to this end.
    Keywords: Type, 2 diabetes, Barriers of living with diabetes, BASNEF
  • Shayesteh Hajizadeh, Fahimeh Ramezani Tehrani, Masoomeh Simbar, Farshad Farzadfar Pages 19-26
    Background And Aim

    Prenatal and neonatal care provides an opportunity for counseling, resulting in reduction of pregnancy-related and neonatal complications. It is expected that such care would result in promoting the health status of these vulnerable groups and improving the relevant indicators.

    Materials And Methods

    This was a cross-sectional survey including 668 mothers and 2-month-old children. Data were collected using questionnaires and structured interviews.

    Results

    On the whole, 35.9%, 21.0% and 5.1% of the mothers reported, at least, one pregnancy, one complication, and one neonatal complication, respectively. Results of the logistic regression model showed that the odds ratio of reporting at least one of the pregnancy complications increased by more than double in women who had a medical history or a high-risk pregnancy, increase decreased by 63% in those who had continuous care during pregnancy, decreased by 40% in those who had received thorough prenatal care, and increased by 0.05% for every unit increase in age. The odds ratio of reporting at least one postpartum complication increased by 70% per unit of in the density of health workers. Moreover, the odds ratio of reporting at least one neonatal complication decreased by 48% in women who had received full neonatal care and by 50% per every unit of increase in the density of health workers.

    Conclusion

    The findings of this study show the important role of behvarzes (community health workers) in detecting postpartum and neonatal complications, as well as the importance of antenatal care and quality of antenatal care as regards detecting at-risk women and neonates and prevention of pregnancy and antenatal complications.

    Keywords: Complications, Pregnancy, Postpartum, Neonatal
  • Behzad Damari, Abbas Vosough Moghaddam, Ahmad Hajebi, Mohammad Hossein Salarian Zadeh, Habib Emami Pages 37-51
    Background And Aim
    The Pars Energy-Economic Special Zone, as the energy capital of Iran, needs a healthy productive workforce. In order to be able to promote equitable health indicators of the Zone, it is essential to first obtain information about the situation of the health system in the region.
    Material And Methods
    This was a cross-sectional qualitative study. Data were collected using an essential public health services (EPHS) performance assessment questionnaire and a researcher-developed questionnaire for strengths, weaknesses, opportunities and threats (SWOT) analysis of the Zone health system. In the next phase, stakeholder analysis was done: the major stakeholders were invited and asked, after explaining the methodology to them, to complete, individually, the EPHS performance assessment and the SWOT analysis questionnaires, followed by grouping and summarizing the results. Finally, content analysis of results of the group discussions was done and the main domainsا extracted.
    Results
    The EPHS overall average score was 37. 8 (out of 100, the standard score). The greatest weakness was allocated to information functioning. Delivering public health services by the district health networks was the most important strength. Further analysis of the data showed that the far external environment in all the subdomains was the major threat to the public health in the zone.
    Conclusion
    Based on the findings, it can be said that the organizational status of the Zone is in a weak and threat position. One of the root causes is poor functioning of the public health system. It is essential that the Ministry of Petroleum and the Ministry of Health and Medical Education find effective ways for integrated leadership of the public health services in the Zone.
    Keywords: Performance assessment, Essential public health services, Pars Energy, Economic Special Zone
  • Azadeh Khalilitehrani, Mostafa Ghorbani, Saeed Hosseini, Hamideh Pishva Pages 53-64
    Background And Aim
    Malfunction in the energy homeostasis central system resulting from melanocortin receptor 4 (MC4R) mutations is considered to be an important factor in development of obesity. Although physical activity can weaken the effect of obesity-related genes, very few investigations have been carried out in relation to the MC4R gene. This study was conducted to investigate the association between physical activity and body mass index (BMI) in different MC4R genotypes (rs17782313).
    Materials And Methods
    A sample of 400 individuals was randomly selected from among subjects participating in the Iranian Multicenter Osteoporosis Study (IMOS). Their weights and heights were measured and their dietary intakes and physical activity data assessed using validated questionnaires. In addition, the different MC4R genotypes (rs17782313) were determined in the subjects by the PCR-RFLP method. Finally, using the adjusted multiple linear regression model, the probable effect of physical activity on BMI in different MC4R polymorphisms (rs17782313) was determined.
    Results
    Only in individuals with the CT genotype was a statistically significant association (p<0.05) observed between body mass index and physical activity (hr/d and METs-hr/wk).
    Conclusions
    Physical activity, particularly in heterozygous MC4R polymorphism individuals (rs17782313), can play an effective role in reducing body mass index.
    Keywords: Body Mass Index (BMI)_Physical activity_Melanocortin receptor 4 (MC4R)_Polymorphism
  • Afsaneh Motevalihaghi, Mehdi Nateghpour, Mehdi Mohebali, Hamid Azarian, Yavar Sharifzadeh, Leila Farivar, Homa Hajjaran, Mousa Motevalihaghi Pages 65-71
    Background And Aim
    Considering the ongoing national malaria elimination program in Iran, establishing a bank of human Plasmodium genes and proteins can be very useful for research purposes. This study was conducted to collect some of the native isolates of human Plasmodia from endemic areas in the country.
    Materials And Methods
    A 2ml vein-punctured blood sample was prepared from each confirmed malaria case. The samples were dispensed in EDTA pre-dosed tubes and cryopreserved for further tests. Moreover, relevant Geimsa-stained thick and thin blood smears were kept in a safe place. Tests for genetic indicators of MSP-1 was performed for each of the P. vivax samples with the RFLP-PCR techniques. In addition, an in vivo drug sensitivity test was performed for each P. falciparum case. Collecting and cryopreserving samples will continue.
    Results
    A total of 131 samples, including 109, 19 and 3 P. vivax, P. falciparum and mixed samples, respectively, were preserved with relevant data such as species, parasitaemia and nationality of the donor. MSP-1 gene classification resulted in three different haplotypes including Hap.1, Hap.2 and Hap.3 with frequencies of 20.6%, 41.2% and 38.2%, respectively. The In vivo drug sensitivity tests on P. facilparum isolates showed that all of the isolates were sensitive to the current drug of choice, namely, a combination of artesunate and fansidar.
    Conclusion
    This study resulted in the preservation of considerable amounts of P. vivax and P. falciparum samples for further relevant studies and research purposes.
    Keywords: Preservation, Malaria parasites, Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Iran
  • Association between food insecurity and gestational diabetes mellitus: A case- control study
    Shayesteh Khosravi, Amir Mansour Alavi Naeini, Ahmad Reza Dorosti Motlagh, Mostafa Ghorbani, Zahra Shateri Pages 73-84
    Background And Aim
    Diabetes mellitus is one of the most common medical problems in pregnant women. Nutrition plays an important role in the prevention and control of this disease. Some studies have found a relationship between gestational diabetes mellitus (GDM) and food insecurity. The objective of this study was to investigate the association between food insecurity and GDM.
    Material And Methods
    : This case-control study included 274 pregnant women (137 GDM cases and 137 healthy controls) selected by convenience sampling. Data on the subjects’ food insecurity, demographic features and physical activity (MET) were collected by interviewing and their heights and weights measured. For the analysis of the data, the Chi-square test, independent sample t-test and multivariate and univariate logistic regression tests were used, the statistical software being SPSS 16.0.
    Results
    On the whole, 18.2% and 21.9% of the women in the case and control groups suffered from food insecurity, respectively. There were statistically significant differences between the case and control groups with regard to a previous history of pregnancy, a family history of diabetes in the first and second degree relatives, and a history of giving birth to a baby weighing over 4 kgs. Further analysis of the data showed a family history of diabetes mellitus and a low socio-economic status to be independent risk factors for GDB.
    Conclusion
    No statistically significant difference was observed between food insecurity of the women and gestational diabetes mellitus in this study. Despite this finding, considering that there are associations between food insecurity and other types of diabetes mellitus, we recommend further studies on this subject to be able to either accept or reject the hypothesis on the association between food insecurity and gestational diabetes mellitus.
    Keywords: Food insecurity, Gestational diabetes mellitus, Pregnant women
  • Tahereh Razi, Mohsen Shamsi, Mahboubeh Khorsandi, Nasrin Rouzbehani, Mehdi Ranjbaran Pages 85-100
    Background And Aim

    Currently there is no standardized and validated questionnaire for assessing the care of danger signs in children less than 5 years by the mothers based on behavioral patterns. The aim of this study was to develop and evaluate psychometrically an instrument for assessment of the care of danger signs in children less than 5 years old by the mothers based on the Health Belief Model.

    Materials And Methods

    This cross-sectional study was carried out on 350 mothers in the City of Arak, Iran. After reviewing the related literature, an instrument was designed and its content validity ratio (CVR), content validity index (CVI) and face validity were measured. To measure the reliability of the scales, the internal consistency method was used. Data analysis was done using the SPSS software.

    Results

    The scores of the CVI and CVR of the 81 items were found to be 0.79 and 0.62, respectively, the items being classified into seven categories. Based on the Cronbach's alpha, the overall reliability was 0.86. The reliability of the questionnaire for checklists of performance was 0.99, followed by those of perceived benefits (0.90), severity (0.83), perceived barriers (0.68), knowledge (0.66), perceived susceptibility (0.65), self-efficacy (0.63), and cues to action (0.56).

    Conclusion

    The output of this psychometric process study is a valid and reliable instrument for measuring symptoms of risk behaviors in the care of vulnerable children based on the health belief model constructs, which can be used in health sciences research aiming at helping to protect the health of children.

    Keywords: Health Belief Model, Danger Signs, Children, Psychometrics
  • Foroughieh Dastouri, Afsaneh Motevallihaghi, Hossein Keshavarz, Mehdi Nateghpour, Ahmad Raeisi, Ali Khaloei, Mohammad Bagher Amirshekari Pages 101-111
    Background And Aim
    Malaria is still one of the major health problems in comparison with any other parasitic disease in Iran with considerable economic and mortality consequences. Sistan-and-Baluchestan, Hormozgan and Kerman are the most affected provinces in the country approximately 96% of the cases are reported from these three provinces. The aim of this study was to determine the frequency, distribution and rate of parasitaemia of human Plasmodium (P.) species in patients infected with malaria parasites in Kerman province.
    Materials And Methods
    A total of 92,798 peripheral blood smears were collected from suspected malaria patients during the period 2009-10. Thin and thick blood smears were prepared according to the World Health Organization (WHO) standard procedure. Percentage of parasitaemia was determined based on the number of parasites in the positive slides. The Chi-square test was used for data analysis.
    Results
    A total of 571 samples were found to contain human Plasmodium species, including 523, 44, and 4 cases of P. vivax, P. falciparum and mixed infection, respectively. The results also showed that, as compared with the previous year, the total number of P. vivax cases decreased in 2010 by 33.96%. The highest level of parasitaemia was observed in one of the patients infected with P. falciparum, with 77240 parasites/µl of blood, and the lowest in a patient infected with P. vivax, with 48 parasites/µl of blood. There were no differences between the positive and negative cases as regards parameters such as nationality, habitat or gender (Chi-square, p<0.05). Furthermore, based on the Mann-Whitney test, there was no significant difference between the mean counts of P. falciparum and P. vivax (p-value = 0.464).
    Conclusion
    Considering that Iran is in the elimination stage of malaria, patient finding and rapid, timely diagnosis of the disease are very important, particularly cases coming from Pakistan and Afghanistan, helping sustainability of the elimination program.
    Keywords: Malaria, Epidemiology, Kerman Province, Iran