فهرست مطالب

نشریه تاریخ پزشکی
پیاپی 20 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیدماهیار شریعت پناهی* صفحات 11-45
    مقدمه
    دانش جراحی یکی از فرازهای مهم طب سنتی دوره اسلامی است. در میان اندام های مختلف، بخش جراحی اندام چشم، به دلیل ظرافت و حساسیت زیاد، نیاز به شناخت، تخصص و تجربه بالینی زیادی داشته است. با بررسی تالیفات در این حوزه، اصول ثابتی قابل ترسیم است که به صورت قوانین مشخص، مورد پذیرش و استفاده اکثر جراحان این دوره قرار داشته است. استخراج این اصول، اولین موضوع و بررسی تکنیک های جراحی چشم با روش داغ کردن نیز، موضوع دوم این تحقیق است.
    روش
    روش تحقیق کیفی از نوع تحلیل محتوای متون اصلی دانش جراحی دوره اسلامی است. بر این اساس، آثار برجسته این حوزه بررسی محتوایی شده اند و دیدگاه های این افراد در زمینه روش داغ کردن چشم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. در نهایت با روش استقرایی اصول و تکنیک های ثابت در این حوزه مشخص شده است.
    یافته ها
    این تحقیق، موید این فرضیه است که جراحان دوره اسلامی، شناختی واضح و متمایز از انواع بیماری های پدیدآمده در چشم داشته اند. در طول این بازه زمانی، اصول و تکنیک های رایجی در سرتاسر جهان اسلام، از اندلس در غرب تا هند در شرق رواج داشته است.
    بحث و نتیجه گیری
    تشخیص افتراقی بر اساس معیارهای: شکل ظاهری، محل ظهور، علت بیماری، رعایت اصول احتیاطی در نتیجه تجربه بالینی، زمان بندی مناسب جهت درمان به موقع، شناخت تخصصی از انواع داغه های مورد نیاز هر بیماری و تکنیک استعمال هر کدام، اصول ضروری این روش درمانی برای هر چشم پزشک است. تکنیک های جراحان نیز شامل داغ کردن با استفاده از داغه سوزنی، زیتونی، هلالی و عدسی شکل بوده است. جراح برای استفاده از هریک از داغه ها، تکنیک خاصی را رعایت می کرده است تا میزان ریسک آسیب دیدگی چشم به حداقل کاهش یابد.
    کلیدواژگان: چشم پزشکی، جراحی، اصول، تکنیک، داغ کردن، دوره اسلامی، ابزار جراحی
  • الهه باقری، شهناز خواجه* صفحات 47-82
    انقلاب مشروطه یکی از تحولات تاثیرگذار در دوران معاصر ایران می باشد که در اوضاع اجتماعی و سیاسی و فرهنگی کشور تاثیر چشمگیری داشت. با آغاز جنبش مشروطیت، این فرصت برای بانوان فراهم آمد که با انتشار نشریه های ویژه زنان به طرح برخی مسائل همچون ضرورت توجه به بهداشت فردی و عمومی، به خصوص سلامت مادر و کودک، بپردازند.
    توجه به بهداشت و سلامت یکی از ویژگی های مدرنیته می باشد که در آن زمان، نشریات زنان این مهم را جهت این گروه به عهده داشتند.
    مریم عمید سمنانی ملقب به مزین السلطنه جزء بانوان ایرانی بود که دومین نشریه اختصاصی زنان را به نام شکوفه منتشر کرد. این نشریه در سال های 1330 تا 1334 ق./ 1912 تا 1916 م. در تهران انتشار می یافت. این نوشتار بر آن است ضرورت های توجه به بهداشت و سلامت جامعه، به ویژه مادر و کودک، را در سال های یاد شده و از نگاه نشریه شکوفه بررسی کند.
    این بررسی نشان می دهد که بیشتر بحث های سلامت در این نشریه به سلامت دوران بارداری و زایمان زنان و نیز سلامت کودکان اختصاص داشته است. زنان علاوه بر نگهداری از کودکان، مسوول مراقبت از سلامت و بهداشت دیگر اعضای خانواده نیز بودند.
    کلیدواژگان: نشریه شکوفه، حفظ الصحه، بهداشت خانواده، بهداشت مادر و کودک، بهداشت مدرسه
  • فریدون عباس نژاد*، غلامرضا باطنی، مجید خلیلی، عارفه سیدشوری، شیوا اسماعیلی پراپری صفحات 83-107
    از جمله کهن ترین باورها و ساخته های ذهنی انسان ها در طول تاریخ، آن بوده است که اجرام آسمانی (ماه، خورشید، ستارگان، سیارات، شهاب سنگ ها و دنباله دارها) می توانند بر سرنوشت یا سلامت و بیماری افراد، تاثیر بگذارند؛ این اعتقادات فارغ از جنبه های علمی یا غیر علمی آن ها حتی در متون طبی و علمی روزگاران کهن، بازنمودهای فراوانی یافته است که در بررسی کلی، گستره فکری و اعتقادی اقوام باستانی را به نمایش می گذارد و حتی، توجیه گر بسیاری از عقاید امروزین اقوام مختلف در این باره است. در پژوهش حاضر، ضمن بررسی کهن ترین رویکردهای اساطیری/ تاریخی درباره باور مذکور، اندیشه های مردمان شرق دور (= چین، ختا، مغولان و...) به عنوان یکی از تمدن های پرنفوذ ادوار باستانی و تاریخی، مورد توجه قرار گرفته است. برای استناد بیشتر، «تانکسوق نامه ایلخانی» به عنوان مهم ترین متن ترجمه شده از طب چینی در قرن هشتم هجری، مبنای بحث قرار گرفته و نفوذ چنین باوری در طب اهل ختا، بر مبنای مندرجات آن کتاب، بیشتر بررسی شده است.
    کلیدواژگان: طب سنتی، چین و ختا، باورها و عقاید، تانکسوق نامه، اجرام آسمانی
  • ولی الله خوش طینت* صفحات 109-142
    اعتیاد به عنوان یکی از بحران های چهارگانه قرن بیست و یکم می باشد که همه جوامع را درگیر کرده است. در حال حاضر با توجه به نرخ رشد سالانه اعتیاد (8%) و رشد جمعیت (زیر 3%)، تعداد مصرف کنندگان مواد افیونی 6 میلیون نفر برآورد می شود به علاوه شیوع اعتیاد در جوانان رو به رشد است به طوری که سن ابتلا به اعتیاد در ایران طی دو دهه اخیر به شدت کاهش یافته و به زیر 20 سال و گاهی به دوره راهنمایی رسیده است. به منظور مطالعه تاریخچه مواد مخدر و ارزیابی تاثیر پایبندی به اعتقادات اسلامی در گرایش دانشجویان دانشگاه پیام نور اردبیل به مصرف مواد مخدر از طریق پیشرفت تحصیلی از بین تعداد تقریبی 8000 دانشجوی در حال تحصیل در جریان نیم سال اول سال تحصیلی 89-1388 دانشگاه پیام نور مرکز اردبیل، تعداد 403 نفر از دانشجویان به عنوان نمونه آماری به شیوه خوشه ایتصادفی انتخاب گردید. حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی مورگان با احتساب 0/05=α محاسبه گردید. روش پژوهش از نوع مطالعات توصیفی همبستگی بود. داده های مورد نیاز پژوهش به صورت میدانی با استفاده از پرسشنامه های زیر جمع آوری گردید: 1 پرسشنامه التزام عملی به اعتقادات اسلامی با پایایی (0/98=α)، دارای مولفه های التزام عملی به نمازخواندن (0/93=α)، التزام عملی به روزه گرفتن (0/94=α)، التزام عملی به احکام شرعی الهی (0/96=α) و التزام عملی به معاشرت با افراد مذهبی (0/92=α)؛ 2 پرسشنامه گرایش به مصرف مواد مخدر با پایایی (0/86=α)، دارای مولفه های عوامل خانوادگی (0/67=α)، عوامل اجتماعی محیطی (0/59=α)، دوستان (0/63=α) و ویژگی های فردی (0/78=α). پیشرفت تحصیلی نیز در قالب معدل ترم قبل و معدل کل از دانشجویان پرسیده شد. داده های جمع آوری شده به صورت توصیفی گزارش شد. سپس سوالات اصلی تحقیق با استفاده از تحلیل مسیر به صورت استنباطی تحلیل گردید. نتایج تحلیل نشان داد که بین التزام عملی به اعتقادات اسلامی و گرایش دانشجویان نسبت به مصرف مواد مخدر رابطه منفی مستقیم و معنی دار وجود دارد. مجموع اثرات غیر مستقیم التزام عملی به اعتقادات اسلامی بر گرایش دانشجویان نسبت به مصرف مواد مخدر برابر 0/06- بوده که رقم نسبتا پایینی است.
    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، مواد مخدر، التزام عملی به اعتقادات اسلامی، تاریخچه اعتیاد
  • مهدی سرداری، مهدی علیزاده، حسین شریفی، سیما کلاهدوز* صفحات 143-160
    مقدمه
    همه اطبای طب سنتی ایرانی از گذشته تاکنون بر این امر اتفاق نظر دارند که هدف پزشکی، حفظ صحت موجود و اعاده صحت از دست رفته به بیمار است، ولی در روش به دست آوردن و تعلیم دانش مورد نیاز اختلاف نظرهایی داشتند که امروزه نیز به قوت خود باقی است. بررسی آن اختلافات، درس هایی جهت استفاده بهینه از طب سنتی در زمان حال در بر خواهد داشت.
    روش
    مطالعه حاضر، مروری است بر مطالب پیرامون رویکردهای طبابت اصحاب طب سنتی که از کتب طب سنتی ایران همچون «هدایه المتعلمین» (ابوبکر ربیع بن احمد اخوینی بخارایی)، «مفتاح الطب و منهاج الطلاب» (ابوالفرج علی بن الحسین ابن هندو)، «ذخیره خوارزمشاهی» (سیداسماعیل جرجانی)، «فی فرق الطب للمتعلمین» (جالینوس)، «عیون الانباء فی طبقات الاطباء» (احمد بن قاسم ابن ابی اصیبعه) و چند منبع دیگر اقتباس و بررسی شده است.
    یافته ها
    اطبای گذشته از روش هایی مبتنی بر عقل و تجربه برای کسب دانش طب و بکارگیری آن استفاده می نمودند و بر اساس اعتقاد به این که کدامیک از روش های مذکور مهم تر یا گاهی تنها راه برای پرداختن به امر طبابت است، در یکی از سه گروه اصحاب تجربه، قیاس و حیل قرار می گرفتند. تفاوت دیدگاه های این سه گروه توجیه کننده راهکارهای مختلفی است که برای تشخیص، انتخاب درمان و کسب دانش طب در پیش می گرفتند. تاکید گروهی از اصحاب تجربه صرفا بر استفاده از تجربیات قبلی، موجب تنگ شدن مسیر اجتهاد و اقتباس برای فهم بیماری های جدید و بیمارانی که شرایط یا عوارض جدیدی را گزارش می کردند، می شود. اصرار بر قیاس صرف بدون استفاده از تجربیات قبلی نیز تشخیص و درمان را دچار مشکل می نماید. همچنین پرداختن صرف به خود بیماری و نه بیمار آنچنان که اصحاب حیل به آن معتقد بودند راه را برای خطا خصوصا زیاده روی در استعمال اعمال یداوی و داروهای قوی باز می کند.
    بحث و نتیجه گیری
    برای شناخت دقیق تر حقایق می بایست از روش های گوناگونی اعم از تجربه، آزمایش و تعقل و استدلال در اسباب بیماری و احوالات بیمار در کنار هم استفاده نمود. همان گونه که صناعت پزشکی در طول تاریخ به وسیله قیاس و تجربه با هم متوسع و متکامل گردیده، امروزه نیز هر که هر دو را به تناسب میزان کارایی شان در هر بیمار یا بیماری جدیدی بکار بندد، می تواند به صورت موثرتری به تشخیص و درمان بپردازد.
    کلیدواژگان: اصحاب تجربه، اصحاب قیاس، اصحاب حیل، طب سنتی ایرانی
  • محمد جمالی*، مصطفی ذوالفقارطلب، سیداحمد هاشمی صفحات 161-191
    کنترل جمعیت یکی از گزاره های جدی جوامع بشری است که در طول تاریخ بشری به ویژه در سالیان گذشته، مکاتب مختلف فکری و دانشمندان درباره این موضوع، نظرات مختلفی را ارائه کرده اند. با رجوع به پیشینه تاریخی کنترل جمعیت جمعی از ادیان بشری، تمدن ها و قوانینی مانند قوانین حمورابی، متفکران قرون وسطی جهت ترقی فرد و جامعه قائل به افرایش جمعیت و جمعی دیگر، مانند حکمای چین باستان (کونفوسیوس) و یونان باستان (افلاطون و ارسطو) قائل به توازن جمعیت (اندازه بهینه جمعیت) بوده اند، ولی در این میان مالتوس و طرفدران او بر اساس بینش خاص تجاری، به جمعیت از بعد سیاسی و تجربی نگریسته اند، به طوری که توجه مالتوس ارتباط تنگانگی با بعد اقتصادی پیدا کرد. بر اساس این دیدگاه افزایش جمعیت سرباری برای جامعه است. نظریه مالتوس از جهات مختلف به خصوص از جهت عملی مورد نقد و نقض قرار گرفت و تجربه افزایش جمعیت برخی از کشورها همراه رشد اقتصادی آن ها مانند انگلستان، ایالات متحده آمریکا، برخی از کشورهای اروپایی و ژاپن دلیل واضحی بر اثبات این مدعاست. پس از بی اعتباری نظریه مالتوس، وجود نظریه توازن جمعیت به معنای ایجاد توازن بین کاهش جمعیت ناشی از ترویج دیدگاه کنترل جمعیت در برخی از کشورهای غربی و افزایش طبیعی آن در دیگر کشورها تقویت یافت. بهنیه سازی جمعیت نیز در نزد طرفداران این دیدگاه، از جایگاه مهمی برخوردار است و برنامه جهانی کنترل جمعیت نیز در همین راستا صورت می پذیرد. دین اسلام اصل را در این موضوع بر افزایش جمعیت قرار داده است، ولی کنترل آن را به طور موقت به قصد ایجاد توازن همه جانبه جایز دانسته است که در شرایط مختلف زمانی و مکانی متفاوت است و این بینش تا حدی با دیدگاه مبتنی بر توازن جمعیت همسویی دارد.
    کلیدواژگان: کنترل جمعیت، مالتوس، توازن جمعیت، اسلام، افزایش جمعیت
|
  • Seyyed Mahyar Shariatpanahi* Pages 11-45
    Background
    Surgical knowledge is one of the most important passages of Traditional medicine in Islamic period. Among the different organs, eye surgery, an elegance and high sensitivity field, that needs to more expertise and clinical experience. It seems that it can be drawn permanent principles and certain rules, has been accepted and used by most surgeons in this period by review of traditional reference books. This study reveals these principles and evaluates the surgical techniques of eye surgery in Traditional medicine.
    Method
    Research method is qualitative content analysis of original texts of surgery in Islamic period. Accordingly, it is searched content of the outstanding works in this field, also their views on the principles and techniques is analyzed in the Cauterized of eye. Finally, with the inductive method, was specified constat Principles and techniques in the field.
    Results
    This hypothesis is confirmed the surgens of Islamic period, have had the Clear and distinct understanding of a variety of head diseases. During this period, the common principles and techniques has spread throughout the Islamic world, from Andalusia in the West to India in the East.Discussion &
    Conclusion
    The differential diagnosis according to the criteria same as appearance, position, reason of illness, observance the precautionary principle, as a result of the clinical experience, schedule for treatment, specialized knowledge of species, cicatrix, required for each illness, techniques, and essential principles in the process of management were noticed. Surgical techniques have also been included such as cauterize with needle, olive, arches and lens shape Cicatrix. Also surgeon has observed special techniques for using either one Cicatrix to minimize the risk of eye injury.
    Keywords: Ophthalmology, Surgery, Principles, Techniques, Cauterize, Islamic Period, Surgical Instruments
  • Elaheh Bagheri, Shahnaz Khaje Pages 47-82
    Constitutional revolution was one of the impressive changes in Iran's the contemporary era. Constitutional revolution significantly influenced social, political and cultural conditions of Iran. The beginning of the constitutional movement provided the women with the opportunity to highlight the necessity of considering some crucial issues like public and individual health, especially mother -and-child health, by publishing ladie's journals. Considering health and hygiene was one of the lineaments of modernism. This vital responsibility was taken over, at that time, by ladie's journals. Maryam Amid Semnani entitled Mozayan al Saltaneh was one of the Iranian women who published the second ladie's journal named Shekoufeh. It was published in 3111-3111L. / 3331-3331 A.D in Tehran. The purpose of this study is to investigate the necessities of considering the hygiene and health of the society, especially that of mother and child, in recent years and from the viewpoint of Shekoufeh journal. This research shows that most of the issues about health are related to the hygiene of women's pregnancy and childbearing period as well as children's health. In addition to caring for children, women were responsible for the health and hygiene of other members of the family.
    Keywords: Shekoufeh Journal, Sanitation, Family Health, Mother, Child Health, School Health
  • Fereidoun Abbasnejad*, Gholamreza Bateni, Majid Khalili, Arefeh Seyyed Shouri, Shiva Esmaili Parapari Pages 83-107
    Celestial bodies (the moon, Sun, stars, planets, meteors and Comets) have been long believed to affect destine, health and sanity of people. These believes generally depict the trust and thought realm of the ancient tribes. They could also justify most of the modern or contemporary beliefs of the varied civilizations. In the current research, in addition to the review of the most ancient mythical events on the previously mentioned believes, the thoughts of for east civilizations (china, Mongolia etc.) as most influential civilizations of their eras have been under attention. For farther documentation' "Ilkhani Tansouqhnameh", as the most important translated manuscript of Chinese Medicine from 1400 CE and its influence on the medicine practice of those civilizations have been discussed in this study.
    Keywords: Traditional, Chinise, Mediche, Believes, Tansouqhnameh, Celestial Brdies
  • Valiollah Khoshtinat* Pages 109-142
    Addiction is one of the four century crises that involve communities. Now, according to the annual growth rate of addiction (8 percent) and population growth (under 3%), the number of opiate users is estimated 6 million. In addition, the prevalence of drug abuse among young people is growing as the age of the risk of addiction in Iran during the last two decades. Also it has been fallen to under 20 years and sometimes school period is over. In order to Study the history of narcotics and evaluate the impact of adherence to the Islamic beliefs in the tendency of Ardabil Payame Noor university students to drug abuse through educational achievement.The approximate numbers of 8,000 students in the first semester of the academic year 2009-2010 of Ardebil Payam Noor University, 403 students were selected as sample by cluster randomly sampling. Sample size was calculated based on Morgan table, including the α=0.05. The research method was a descriptive correlation. data was collected using a following questionnaire 1- A questionnaire related adherence to Islamic beliefs with reliability &=0.98, which includes some components such as obligation to saying prayers (&=0.93), practicable obligation to fasting (&=0.94), practicable obligation to divine legal orders (&=0.96), and practicable obligation to having relation with religious people (&=0.92); 2- Questionnaire related to drug consumption with reliability &=0.86, which includes some components such as family factor (&=0.67), social environmental factors (&=0.59), friends (&=0.63), and personal characteristics (&=0.78). For achievement, the students previous term average score and total average were used collected data was reported descriptively, however, the main questions of the research were analyzed inferentially using linear analysis. The result showed that: there is a direct negative and significant relation between adherence to Islamic beliefs and drug consumption. Total indirect impacts of adherence to Islamic beliefs on student’s tendency to drug consumption were -0.06, which is a very low rate.
    Keywords: Academic Achievement, Narcotics, Practical Adherence to Islamic Beliefs, History of Drug Abuse
  • Mehdi Sardari, Mehdi Alizadeh, Hossein Sharifi, Sima Kolahdooz* Pages 143-160
    Background
    All Iranian traditional medical scholars from past to today have agreed that the purpose of medicine is to keep the healthiness and to bring it back when it has gone. But they were disagreed in method of gaining and training needed knowledge that it remains today. Observing those historical differences would provide lessons for the best use of traditional medicine today.
    Method
    the current study is a survey that evaluates Iranian traditional medicine practice methods which have been discussed in Iranian traditional medicine books such as "Hidayat-al-Motaallimin fi l-ttib" of AbuBakr Rabi ibn Ahmad Ahkhawayini Bukhari, "Miftah al- Tibb va Minhajal-Tullab" of Ibn-i Hindu, "Zakhireh Kharazmshahi" of seyed Ismail Jorjani, "Fi Feragh al-tibb lel-moteallemin" of Galen, "Uyun al-Anba fi Ṭabaqhat al-Aṭibba" of Ibn abi usaybia and some other manuscripts.
    Results
    Former traditional physicians used either logical or experimental methods to reach medical knowledge and to practice it. Their different methods of diagnosis, knowledge acquisition and treatment was based on their diverse beliefs about the importance of aprecise method which by, they were categorized into 3groups: the Empiricists, the Rationalists and the Methodists. A pure Empiricist only stresses on the use of past experience which narrows the rout towards innovation and deduction, therefore weakens understanding and performing in new diseases or clinical conditions. On the other hand, induction without the use of previous experience also makes diagnosis and treatment difficult. Finally approaching the disease and not the patient as the pure Methodists do, opens the way towards many mistakes specially towards overuse of interventions and potent medication.Discussion &
    Conclusion
    It seems that achieving to acute facts in medicine needs a combination of experience, experimentation, deduction and reasoning in causes of diseases and conditions of the patients. Since medicine has been historically developed by experience and deduction, nowadays those healers who apply these methods efficiently in each patient or new disease are able to diagnose and treat more effectively.
    Keywords: Experience, Deduction, Hill, Iranian Traditional Medicine
  • Mohammad Jamali*, Mostafa Zolfaghartalab, Syed Ahmad Hashemi Pages 161-191
    Population control has been a serious issue for human societies throughout the history, particularly in recent years. Different schools of thought and many scholars have presented different opinions on this subject. Referring to the historical background of population control we have found that a group of religions, civilizations and laws such as the laws of Hammurabi and some thinkers of the Middle Ages, saw increase in population good for individual and community progress. On the other hand, some philosophers of ancient China (Confucius), and Greece (Plato and Aristotle) were in favor of balance in population (optimal population size). Nevertheless, Malthus and his followers - based on their commercial vision - looked at population from a political and experimental point of view. Therefore, the attention of Malthus was closely connected to the economic dimension. According to this view, the increase in population was an overload for the society. Malthu's theory was disputed in many ways, especially in terms of practice. In addition, increasing population records of some countries with economic growth such as the United Kingdom, United States of America, some European countries and Japan provided apparent reasons to deny his claim. After Malthu's theory was discredited, the Population Balance Theory was strengthened. This theory implies a balance between reducing the population due to promoting population control in some Western countries, and its natural increase in other countries. Optimization of the population according to supporters of this theory is also very important. Global Population Control is done aligned to this theory. Meanwhile, Islam is on the view of increase in the population. However, it allows its temporary control to reach an overall balance in all aspects. This may vary in different circumstances of time and place. This vision is partly in line with the Population Balance Theory.
    Keywords: Population Control, Malthus, the Balance of the Population, Islam, Population Increase