فهرست مطالب

جنگل ایران - سال هفتم شماره 3 (پاییز 1394)

مجله جنگل ایران
سال هفتم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • فاطمه احمدلو، مسعود طبری کوچکسرایی*، پژمان آزادی، آیدین حمیدی صفحات 285-297
    جنس زالزالک (Crataegus L.) از مهم ترین درختچه های زینتی و دارویی و بسیار مقاوم به شرایط محیطی است. جوانه زنی بذر در گونه های جنس زالزالک به دلیل داشتن آندوکارپ استخوانی و خواب جنین به سختی انجام می گیرد. به منظور بررسی درصد جوانه زنی بذر Crataegus pseudoheterophylla تحت تیمارهای خراش دهی مکانیکی و آب اکسیژنه، بذرها در دو آزمایش جداگانه در قالب طرح بلوک کاملا تصادفی با سه تکرار در گلدان های پلاستیکی کاشته شدند. تیمارهای خراش دهی مکانیکی و محلول شیمیایی آب اکسیژنه یک درصد با مدت زمان های (0، 40، 60، 90، 120، 150، 180، 210 و 240 دقیقه) در ترکیب با لایه گذاری متناوب (یک ماه سرمادهی و دو هفته گرمادهی، یک ماه سرمادهی و دو هفته گرمادهی، یک ماه سرمادهی) انجام گرفت. مقدار کارتنوئید، آنتوسیانین، کربوهیدرات های محلول و عناصر معدنی در میوه و بذر نیز تعیین شد. نتایج نشان داد که بیشترین درصد جوانه زنی در تیمار خراش دهی مکانیکی (7/19 درصد) در مدت زمان 240 دقیقه و در آب اکسیژنه یک درصد (7/26 درصد) در مدت زمان 120 دقیقه وجود دارد. مقدار کارتنوئید در میوه و بذر به ترتیب 598/0 و 27/0 میلی گرم بر گرم وزن تازه، آنتوسیانین 3/6 و 33/0 میلی گرم بر گرم وزن خشک، کربوهیدرات محلول 3/89 و 4/15 گرم بر 100 گرم وزن خشک، کلسیم 4/3076 و 892 میلی گرم بر کیلوگرم، فسفر 9/2023 و 8/701 میلی گرم بر کیلوگرم، پتاسیم 3/6391 و 1456 میلی گرم بر کیلوگرم، منیزیم 6/904 و 4/346 میلی گرم بر کیلوگرم و نیتروژن 2/1 و 0 درصد اندازه گیری شد. در نتیجه می توان گفت بذرهای زالزالک دارای خواب عمیق فیزیکی و فیزیولوژیکی و گوشت میوه و بذر آن حاوی میزان بالایی از ترکیب های فنولیکی، کربوهیدرات های محلول، کارتنوئیدها و مواد معدنی می باشند.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، خراش دهی، عناصر معدنی، کارتنوئید، کربوهیدرات
  • سمیه قادرزاده قادرزاده*، زاهد شاکری، وحید حسینی، حسین معروفی صفحات 299-315
    جنگل های زاگرس شمالی از مهمترین اکوسیستم های جنگلی کشور به لحاظ بوم شناسی و اقتصادی- اجتماعی اند. مطالعه حاضر با هدف شناخت اثر برخی عوامل محیطی بر پراکنش گونه های گیاهی این جنگل ها انجام گرفته است. به این منظور اطلاعات مربوط به تمامی گونه های گیاهی موجود (ضریب فراوانی- چیرگی)، خصوصیات محیطی (شیب، جهت، ارتفاع از سطح دریا، عمق و درصد لاشبرگ و درصد تاج پوشش) و خصوصیات خاک (درصد کربن آلی، فسفر قابل جذب، پتاسیم تبادلی، نیتروژن، بافت، pH و EC) در 60 قطعه نمونه به روش فلورستیک- فیزیونومیک جمع آوری شد. سپس برای تشخیص گرادیان های اصلی محیطی از تجزیه چندمتغیره افزونگی (RDA) استفاده شد. طبق نتایج به دست آمده، در منطقه تحقیق، 90 گونه گیاهی متعلق به 73 جنس و 29 خانواده گیاهی شناسایی شدند که از این میان، خانواده های Asteraceae، Fabaceae، Poaceae و Apiaceae بیشترین تعداد گونه را به خود اختصاص دادند. نتایج رسته بندی RDA نشان داد که با در نظر گرفتن موقعیت قطعه نمونه ها به عنوان کوواریانس، جهت شمال غربی، درصد لاشبرگ، جهت جنوب غربی، درصد تاج پوشش، جهت جنوب شرقی، نسبت C/N، ارتفاع از سطح دریا و بیرون زدگی سنگ مادری به ترتیب مهم ترین گرادیان های محیطی اثرگذار بر پراکنش گونه های گیاهی بودند و 30 درصد واریانس موجود در الگوی پراکنش گونه های گیاهی را بیان کردند. با توجه به حساسیت و شکنندگی اکوسیستم های جنگلی زاگرس، نتایج این پژوهش می تواند در مدیریت این اکوسیستم ها بسیار موثر باشد.
    کلیدواژگان: پراکنش گونه های گیاهی، جنگل های زاگرس شمالی، رسته بندی RDA، عوامل محیطی، کوواریانس
  • هاشم کنشلو*، غلامرضا دمی زاده صفحات 317-328
    پدیده خشکی یکی از مهم ترین مشکلات احیای رویشگاه های جنگلی و جنگلکاری در نواحی گرم و خشک است. برای چیرگی بر این معضل و با هدف دستیابی به روش مناسب و آسان ذخیره رطوبت در خاک، نوعی پلیمر جذب کننده رطوبت به نام «تراکاتم»، با سایر شیوه های ذخیره رطوبت مقایسه شد؛ به طوری که ضمن بررسی توان جذب و نگهداری رطوبت، تاثیر آن بر زنده مانی و دیگر خصوصیات کمی نهال های گازرخ بررسی شد. این تحقیق در قالب طرح آماری بلوک های کاملا تصادفی به صورت کرت های خرد شده با دو سطح تیمار اصلی شامل بذر و نهال گلدانی و پنج تیمار فرعی شامل بانکت هلالی، خاروخاشاک و بقایای گیاهی در کف گودال، پوشش پلاستیکی، پلیمرجاذب رطوبت و تشتک در سه تکرار در منطقه بشاگرد هرمزگان اجرا شد. نتایج نشان داد توان جذب و نگهداری رطوبت توسط پلیمر با گذشت زمان، کاهش می یابد به طوری که بعد از 2200 روز به صفر می رسد. نتایج بررسی های صحرایی نشان از آن دارد که بین تیمارهای مختلف ذخیره رطوبت از نظر درصد زنده مانی نهال ها در سطح 1 درصد تفاوت معنی دار وجود دارد و تیمارهای خاروخاشاک و پلاستیک به ترتیب با 24 و 14 درصد بر دیگر تیمارها برتری دارند. تجزیه واریانس خصوصیات کمی (ارتفاع، قطر ساقه و تاج پوشش) نیز نشان از وجود اختلاف معنی دار بین تیمارهای ذخیره رطوبت در سطح 1 درصد را داشته و تیمارهای خاروخاشاک، بانکت هلالی و ورقه پلاستیکی بر دیگر تیمارها برتری داشته و در تمام موارد پلیمر همراه با تشتک در رتبه های آخر قرار دارند. بنابراین با توجه به کاهش توانمندی پلیمر تراکاتم در جذب و نگهداری آب در بلندمدت، استفاده از آن در جنگلکاری های دیم مناطق گرم و خشک که خاک قلیایی و بافت متوسط تا سنگین دارند، توصیه نمی شود.
    کلیدواژگان: پلیمر تراکاتم، ذخیره رطوبت، گازرخ، دیم، گرم و خشک
  • محمد متینی زاده*، مصطفی خوشنویس، نگین آرمند، طاهره علی زاده، فرشته شمس آبادی صفحات 329-340
    قارچ های میکوریزی از اجزای حیاتی سیستم های پایدار خاک و گیاه اند و یکی از راهبردهای مناسب برای جنگلکاری و نهالکاری پایدار محسوب می شوند. تحقیق حاضر با هدف بررسی وضعیت همزیستی میکوریزی، فعالیت آنزیم های اسید و آلکالین فسفاتاز و عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم ریزوسفر گونه شن (Lonicera nummulariifolia) در رویشگاه چهارطاق اردل واقع در استان چهارمحال و بختیاری انجام گرفت. بدین منظور از ریشه های پنج پایه از شن و خاک اطراف آنها در دو فصل بهار و پاییز نمونه برداری شد. نتایج نشان داد که شن یک گیاه میکوریزی است. درصد کلنیزاسیون میکوریزی در بهار 2/90 و در پاییز 6/80 بود. همچنین فعالیت آنزیم های اسید و آلکالین فسفاتاز به ترتیب در بهار 59/240 و 85/392 و در پاییز 48/146 و 295 میکروگرم پارانیترو فنیل فسفات در گرم خاک بود. تمامی عناصر اندازه گیری شده در بهار مقادیر بیشتری نسبت به پاییز داشتند. ضریب همبستگی معنی داری بین فسفاتازهای خاک با نیتروژن کل و ماده آلی در بهار و آلکالین فسفاتاز و نیتروژن کل در پاییز وجود داشت. بالا بودن کلنیزاسیون میکوریز آربسکولار و فعالیت اسید فسفاتاز در بهار می تواند به دلیل شرایط مطلوب خاک و رشد ریشه های مویین گیاه در اوایل فصل رویشی باشد. با توجه به منشا میکروبی فسفاتاز قلیایی، افزایش این آنزیم در بهار شاخصی برای افزایش کمی و کیفی میکروارگانیسم ها، افزایش معدنی شدن مواد آلی و ازدیاد مواد غذایی است. در مجموع، درصد چشمگیر کلنیزاسیون ریشه در شن، وابستگی این گونه را به همزیستی میکوریزایی نشان می دهد، بنابراین تاثیر این قارچ ها در نهالکاری با این گونه به خصوص در رویشگاه های تخریب یافته بسیار حیاتی است.
    کلیدواژگان: آربسکولار، تغییرات فصلی، فسفاتازها، کلنیزاسیون
  • یاسر محمدی*، وحید اعتماد، سیدابوالقاسم برآبادی، علیرضا انصاری اردلی صفحات 341-362
    در راستای آزمون این فرضیه که رفتار مشارکتی روستاییان، تابعی از سطح آگاهی آنها از جنگل و نگرش نسبت به اهمیت جنگل است، رفتار خانوارهای روستایی ساکن در محدوده زیستگاه جنگلی چهارطاق اردل (600N=) بررسی شد. نوع تحقیق، از لحاظ هدف، کاربردی، از نظر اندازه و درجه کنترل متغیرها، میدانی، و از لحاظ نحوه جمع آوری اطلاعات، توصیفی است. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران معادل 196 خانوار تعیین شد و نمونه گیری به صورت تصادفی ساده انجام گرفت. داده ها از طریق یک پرسشنامه محقق ساخته که روایی محتوایی آن با نظر متخصصان و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ به تایید رسید، جمع آوری و در محیط نرم افزارهای IBM SPSS 21 و LISREL8.5 تحلیل شد. نتایج نشان داد که معیشت اکثریت جامعه پژوهش، وابسته به منابع جنگلی، ذی نفعان دارای سطح سواد پایین، درآمد کم و بعد خانوار زیاد بودند. نتایج مدلسازی ساختاری بیانگر آن بود که مدل مفهومی ارائه شده با توجه به کلیه معیارهای برازش مدل، مورد تایید بوده و از اعتبار لازم برخوردار است. همچنین فرضیه کلی پژوهش تایید شد و مشخص شد که مشارکت جنگل نشینان در حفظ جنگل تابعی از آگاهی و نگرش آنها درباره اهمیت جنگل است؛ به طوری که این دو مولفه در مجموع توانستند 60 درصد از واریانس متغیر مشارکت در حفظ جنگل را تبیین کنند. هر یک واحد تغییر در متغیر آگاهی نسبت به جنگل و نگرش نسبت به اهمیت جنگل، سطح مشارکت در حفظ جنگل را به ترتیب به 32/0 و 41/0 واحد افزایش داد.
    کلیدواژگان: آگاهی از جنگل، مدل سازی معادلات ساختاری، مشارکت در حفظ جنگل، نگرش نسبت به جنگل
  • شیرین علی پور *، کامبیز طاهری آبکنار، اسد اسدی آبکنار، پیام پتکی صفحات 363-375
    بررسی تنوع ژنتیکی برای شناسایی ژنوتیپ های برتر، نخستین گام در هر برنامه پایش و گسترش پایدار کشت گونه های گیاهی است. در این پژوهش، تنوع و ساختار ژنتیکی سه جمعیت شاه بلوط اروپایی (Castanea sativa Mill.) دربرگیرنده 41 ژنوتیپ در استان گیلان با بهره گیری از نشانگرهای SSR بررسی شد. استخراج DNA از برگ های جوان به روش CTAB و سپس تکثیر با 14 آغازگر ریزماهواره به روش PCR انجام گرفت. فرآورده های تکثیرشده با به کار گیری ژل های پلی اکریل آمید 6 درصد، الکتروفورز شدند. این 14 آغازگر SSR، 10 آغازگر چندریختی نشان دادند. الگوهای نواری برپایه اندازه شان با حرف های الفبا امتیازدهی شدند. روی هم، 31 آلل چندریخت شناسایی شد. میانگین تعداد آلل های دیده شده به ازای هر جایگاه ژنی 10/3 بود. میانگین هتروزیگوسیتی دیده شده و انتظارداشته، به ترتیب 542/0 و 556/0 به دست آمد. اندازه شاخص FST و جریان ژنی (Nm) به ترتیب 174/0 و 18/1 به دست آمد که نشان دهنده جدایی ژنتیکی زیاد میان منطقه هاست. بیشترین فاصله ژنتیکی، میان جمعیت های شفت و شفارود و کمترین آن، میان جمعیت های شفارود و فومن بود. دستاوردهای این پژوهش نشان داد که نشانگرهای SSR در شناخت اندازه تنوع ژنتیکی و جداسازی جامعه های شاه بلوط اروپایی از کارایی فراوانی برخوردارند. همچنین جدایی جغرافیایی و مانع های طبیعی و نیز جابه جایی بذرها از سوی انسان، در این زمینه بسیار اثرگذارند.
    کلیدواژگان: جریان ژنی، چندریختی، ریزماهواره، ساختار ژنتیکی
  • علیرضا صالحی*، سعید راهبری سی سخت، شکیبا جهانگیریان صفحات 377-388
    با افزایش تقاضا برای استفاده های تفرجی از مناطق جنگلی، مناطقی تحت عنوان پارک جنگلی به منظور پاسخگویی به نیازهای گردشگران طبیعت مشخص شده و برای آن برنامه ریزی ها و اقداماتی صورت پذیرفته است. جاده های جنگلی مهم ترین ابزار دسترسی به این مناطق محسوب می شوند. در طراحی و ساخت جاده های جنگلی باید افزون بر رعایت معیارهای فنی، معیارهای مربوط به چشم انداز و حفظ منظر نیز لحاظ شود. هدف این پژوهش ارزیابی وضعیت کنونی جاده پارک جنگلی یاسوج از دیدگاه های فنی و چشم انداز است. با استفاده از یک شبکه آماربرداری 200×250 متری، چشم اندازهای موجود در محل تلاقی خطوط شبکه در محدوده پارک ارزیابی شد. معیار های فنی ساخت جاده جنگلی نیز با پرسش از کارشناسان و جمع آوری اطلاعات از منطقه ارزیابی و با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی (AHP) وزن دهی شدند. در نهایت با استفاده از روش ارزیابی چندمعیاری MCE و GIS، وضعیت جاده از نظر چشم انداز و معیارهای فنی ارزیابی شد. نتایج نشان داد تنها 25 درصد از طول جاده موجود، در منطقه ای با ارزش چشم اندازی درجه یک واقع شده است. همچنین بخشی از جاده کنونی در منطقه ای حساس به فرسایش ساخته شده که در آینده می تواند موجب افزایش هزینه های تعمیر و نگهداری آن شود. تحقیق حاضر می تواند راهنمای مناسبی به منظور بهبود وضعیت کنونی جاده در پارک جنگلی یاسوج باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی چشم انداز، ارزیابی چندمعیاری، پارک جنگلی، جاده جنگلی
  • مقداد جورغلامی*، شکوه سلطانپور، باریس مجنونیان، قوام الدین زاهدی امیری صفحات 389-407
    کوبیدگی شدید خاک تاثیرات مهمی بر کارکردهای اکوسیستمی خاک دارد. مقاومت زیاد خاک به نفوذ، ریشه دوانی و نفوذ ریشه ها را کاهش می دهد و سبب کاهش جذب آب و مواد غذایی می شود. در این تحقیق، این فرضیه که افزایش مقاومت به نفوذ سبب تاثیر منفی بر متغیرهای ریخت شناسی نهال، تخصیص زی توده و معماری نهال اثرگذاری بر الگوهای اندام هوایی و زیرزمینی می شود، آزمون شد. تاثیر فشردگی خاک در خاک دارای بافت لوم تا رسی- لومی با شرایط بهینه از نظر آب در یک مقیاس پیوسته مقاومت به نفوذ (1/0-0/1 مگاپاسکال) بر تخصیص زی توده و معماری نهال های گونه بلندمازو بررسی شد. با افزایش مقاومت به نفوذ، مقادیر مربوط به اندام های زیرزمینی شامل زی توده تر و خشک (ریشه اصلی و جانبی) به طور معنی داری کاهش یافتند. نتایج نشان داد که افزایش تراکم خاک سبب الگوهای متفاوت تخصیص رشد در اندام هوایی و زیرزمینی (نرخ زی توده ساقه، نرخ زی توده برگ، نرخ زی توده ریشه، نسبت زی توده ریشه به اندام هوایی، طول ساقه خاص، طول ریشه خاص و نسبت زی توده خشک ریشه جانبی به اصلی) و تغییرات معماری در نهال نشده است. می توان نتیجه گیری کرد که در خاک های با بافت لوم به بافت خاک رس- لومی با شرایط بهینه آب و خاک و مقاومت به نفوذ تا 0/1 مگاپاسکال، افزایش فشردگی خاک سبب تغییرات معنی دار در الگوهای تخصیص رشد در اندام هوایی و زیرزمینی نهال بلندمازو نمی شود و به این ترتیب سبب می شود که متغیر معماری کمتر از اندازه / رشد، به افزایش تراکم خاک حساس باشد که از این رو پیش بینی کننده قابل اعتمادی برای اندازه / رشد نیست.
    کلیدواژگان: بلندمازو، تخصیص زی توده، ریخت شناسی نهال، معماری نهال، مقاومت به نفوذ
  • علی میر حسینی*، عباس زارع زاده، مصطفی زارع مهرجردی صفحات 409-418
    ویژگی جوانه زنی سریع در تاغ، راهی برای سازگاری در مناطق شور و خشک قلمداد شده است. در مواقعی که به طور کوتاه مدت، آب کافی در اختیار بذر قرار می گیرد، این بذور می توانند با سرعت جوانه بزنند و مستقر شوند. مرحله جوانه زنی یکی از مراحل مهم در طول دوره رشد گیاهان است که اغلب تحت تاثیر تنش های محیطی به ویژه شوری قرار می گیرد. به منظور بررسی اثر سطوح مختلف شوری بر جوانه زنی و رشد گیاهچه زردتاغ ((Haloxylon persicum، آزمایشی با استفاده از طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. سطوح مختلف شوری شامل 0، 50، 100، 150، 200، 250، 300، 350، 400، 450 و500 میلی مولار کلرید سدیم بود. در طول دوره آزمایش، سرعت و درصد جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه اندازه گیری شد. با افزایش شوری، سرعت جوانه زنی کاهش یافت، ولی نتایج نشان داد که بذر گونه زردتاغ در 350 میلی مول Nacl حدود 43 درصد جوانه زنی دارد و می تواند به طور طبیعی این مقدار نمک را تحمل کند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که در سطح احتمال 1 درصد، اختلاف معنی دار از لحاظ درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه و شاخص بنیه بذر وجود دارد.
    کلیدواژگان: جوانه زنی، ریشه چه، زردتاغ، ساقه چه، شوری
  • فرزام توانکار*، امیر اسلام بنیاد، بهروز کرمدوست مریان صفحات 419-431
    مدیریت جنگل ها از طریق تاثیر بر ساختار توده ها تاثیر تعیین کننده ای در کاهش یا افزایش شدت و وسعت خسارت برف بر درختان خواهد داشت. در این تحقیق خسارت برف بر درختان در دو توده طبیعی و مدیریت شده به شیوه جنگل شناسی تک گزینی در جنگل های ناو اسالم گیلان بررسی و مقایسه شد. انواع خسارت برف بر گونه ها و سنین مختلف درختان از طریق نمونه برداری به روش منظم-تصادفی با قطعات نمونه دایره ای 10 آری و فواصل منظم 100 متر از یکدیگر جمع آوری شد. نتایج نشان داد فراوانی خسارت برف بر درختان در توده مدیریت شده (2/10 درصد) بیشتر از توده طبیعی (2/7 درصد) بود (01/0 > P). تغییرات ایجادشده در ساختار سنی و ترکیب گونه ای درختان توده مدیریت شده طی برش های تک گزینی، عامل اصلی بیشتر بودن خسارت برف در این توده نسبت به توده طبیعی بود. بیشترین فراوانی خسارت در درختان جوان با ضریب قدکشیدگی زیاد مشاهده شد. به منظور مقاوم سازی جنگل های بررسی شده در برابر خطر خسارت برف، اقداماتی مانند افزایش طول دوره بهره برداری از 10 سال به 20 سال، کاهش حجم برداشت در هر دوره بهره برداری، کاهش سطح حفره های زادآوری، افزایش تعداد درختان قطور، عدم قطع درختان حاشیه جنگل، اجرای عملیات تنک کردن در توده هایی که در اثر برش های قبلی یکدست، همسال، جوان و دارای ضریب قدکشیدگی زیادند و نیز عدم قطع درختان در یال ها، شیب های تند با عمق کم خاک که مناطق حساس در برابر برف به شمار می روند، توصیه شود.
    کلیدواژگان: برهم خوردگی طبیعی، جنگل ناو اسالم، ساختار توده، شیوه تک گزینی، ضریب قدکشیدگی
|
  • Masoud Tabari Kochaksaraei Pages 285-297
    The genus of hawthorn(Crataegus L.) is considered as the most important ornamental and medicinal shrubs and is resistant to environmental conditions. Its seed germination is poor, due to stony endocarp and embryo dormancy. In order to evaluate the germination of Crataegus pseudoheterophylla seed under mechanical scarification and hydrogen peroxide treatments, the seeds were sown in plastic pots as randomized completely block design (RCBD) with three replicates. Treatments including mechanical scarification and soaking in 1% hydrogen peroxide for 0, 40, 60, 90, 120, 150, 180, 210 and 240 minutes in combination with alternate layering (one month at 4°C and 2 weeks at 23°C, one month at 4°C and 2 weeks at 23°C, 4 weeks at 4°C) were applied. Carotenoid contents, anthocyanin, soluble carbohydrates, and minerals in fruit and seed were determined. The highest germination percentage was obtained in mechanical scarification (19.7%) for 240 min. and in hydrogen peroxide (26.7%) for 120 min. In fruit and seed, the amount of Carotenoid, anthocyanin, soluble carbohydrates were 0.598 and 0.27 mg/FW, 6.3 and 0.33 mg/g DW, 89.3 and 15.4 g/100 g DW, respectively. Also, the concentrations of Ca, P, K, Mg, and N were 3076.4 and 892 mg/Kg, 2023.9 and 701.8 mg/Kg, 6391.3 and 1456 mg/Kg, 904.6 and 346.4 mg/Kg, 1.2 and 0%, respectively. It is concluded that seeds of hawthorn including deep endocarp and physiological dormancy and fruit and seed of hawthorn are a rich source of phenolic contents, soluble carbohydrates, carotenoids and minerals.
    Keywords: anthocyanin, Carbohydrates, Carotenoid, Minerals, Scarification
  • Somayeh Gaderzadeh*, Zahed Shakeri, Vahid Hosseini, Hossein Maroofi Pages 299-315
    Northern Zagros forests are one of the most important ecosystems in Iran from ecological and socio-economic points of view. This study was done to determine the most important gradients affecting on plant species distribution by using ordination methods. Environmental variables including inclination, slope aspect, elevation, litter depth, bare soil percentage, soil organic carbon, available P, K, N, soil texture, pH and EC were measured in 60 plots along with vegetation data and canopy cover. Redundancy detrended analysis (RDA) was performed to identify the main environmental gradients. 90 plant species belonging to 75 genus and 32 families were determined. Species belonging to Asteraceae, Apiaceae, Poaceae, and Fabacea families had the most contribution in floristic composition. RDA results showed that with considering spatial autocorrelation of sample plots as covariate, slope aspect, litter depth, canopy cover, C/N, elevation and outcrop explained 30% of the total variations in floristic composition. The results of this study can be used to do more efficient management of these fragile ecosystems.
    Keywords: Covariate, Environmental factor, Northern Zagros Forests, Plant species distribution, RDA ordination
  • Pages 317-328
    Drought is an important problem in habitat restoration and afforestation of woodlands in arid and hot regions. To overcome this problem and achieve a proper and an easy method to store moisture in the soil, one of hydrophilic polymer called "TerraCottem" was compared with other methods of water conservation. In this research, potential of polymer in water holding and absorption and their effects on survival and growth characteristics of Moringa peregrina were studied. In order to investigate the effect of moisture conservation methods on M. peregrina planting, a trial conducted as split-plot design with three replicates in which main plots consisted of: seed and pot seedling and sub/plots consisted of five conservation methods (straw and dried residual at the bottom of planting dig, tourkinest, plastic film, polymer materials mixed with soil and ditch) at Bashagard region in 2008 for four years. The results showed that absorption and water-holding capacity decreased with time by the polymers, so that after 2200 days reduced to zero. The results indicated that there were significant differences between the moisture conservation methods with respect to Moringa mortality. The highest survival belonged to dried residual and plastic film treatments 24% and 14%, respectively. The lowest survival belonged to polymer material and ditch treatments. There were significant differences between the storage systems in respect to M. peregrina growth characteristics: total height, stem diameter and canopy cover (p<0.01) and dry residual, tourkinest and plastic film treatments had the greatest performance whereas polymer and ditch showed lowest performance. Therefore, with reducing the polymer's ability for absorbing and holding water in long term, application of polymer in rain-fed plantations in hot and dry regions with medium to heavy textured soils and alkaline is not recommended.
    Keywords: Moisture conservation, Moringa peregrina, Polymer TerraCottem, Rain, fed, Warm, dry region
  • Mohammad Matinizadeh Pages 329-340
    Mycorrhizal fungi are essential components of sustainable soil–plant systems and have a main role in sustainable forestry. The present study was carried out to investigate the evaluating status of mycorrhizal symbiosis, activities of acid and alkaline phosphatase and some nutrients (phosphorus, nitrogen and potassium) in rhizosphere of Lonicera nummulariifolia located in Chahartagh Ardal habitat in Chaharmahal va Bakhtiari Province. For this purpose, roots of five trees of L. nummulariifoli and soils around them were sampled in spring and autumn. The results showed that Lonicera is an incredible symbiosis since the percentage of colonization was 90.2 and 80.6 in spring and autumn, respectively. The activity of acid and alkaline phosphatase also was 240.59 and 392.85 in spring and 146.48 and 295 (ρNP) in autumn, respectively. All measured elements had higher values in spring than autumn. Correlation was significant between soil phosphatases with total nitrogen and organic matter in spring and alkaline phosphatase with total nitrogen in autumn. High level of AMF colonization and acid phosphatase activity in spring may be due to good conditions of soil and growing of root hairs are in the early growing season. With regard to the microbial origin of alkaline phosphatase, increasing this enzyme in spring illustrated increasing the quality and quantity of microorganisms and mineralization of organic matter and rising nutrients. In general, impressive percentage of mycorrhizal colonization in L. nummulariifolia indicates dependency of this species to mycorrhizal symbiosis. Therefore, the role of these fungi in planting with this species, especially in destruction habitats, is vital.
    Keywords: Arbuscular, Colonization, Phosphatases, Seasonal variation
  • Yaser Mohammadi*, Vahid Etemad, Seyyed Abolghasem Barabadi, Alireza Ansari, Ardali Pages 341-362
    In order to test a hypothesis that participatory behavior of villagers towards forest conservation explained by their awareness and attitudes about forest importance, this study was conducted on rural households surrounding Chahartagh Forest Reserve (N=600). According to such criteria as objective, variable control degree and data gathering method, this study was empirical, survey and descriptive research, respectively. The statistical sample size was calculated 196 households through Cochran’s formula. Simple random sampling was done to select the study cases and a researcher-designed questionnaire used to collect data which its content validity confirmed by experts opinions and its reliability confirmed by Cronbach alpha coefficient. The data were analyzed by IBM SPSS ver.21 and LISREL ver. 8.5 softwares. The results showed that households’ livelihood almost depended on forest resources and the majority of them were low-literacy, low income and high sponsorship. Structural modelling results of households’ participatory behavior in forest conservation also revealed that the model explained their behavior properly and was valid. Also, the main hypothesis of the study was confirmed that the households’ participation to forest conservation was a function of their awareness and attitude toward forest importance as these two components could totally explained 60 percent of participation variances. Finally, one unit increase in awareness and attitudes variables increased the amount of households’ participation to conserve forest to 0.32 and 0.41 units, respectively.
    Keywords: Attitude toward forest, Awareness about forest, Participation to forest Conservation, Structural Equitation Modelling (SEM)
  • Shirin Alipoor Pages 363-375
    Gilan is one of the rich genetic resources ofsweet chestnut (Castanea sativa Mill.). The study on genetic variation of this gene pool is the first step in breeding programs like introducing new promising cultivars. In this study, the genetic diversity and structure of three C. sativa populations including 41 genotypes in Guilan province was studied using SSR markers. Among fourteen analyzed microsatellites, 10 showed polymorphism. In total, 31 polymorphic alleles were detected. The average of observed alleles was equal to 3.10 in each locus. Expected and observed heterozygosity were 0.542 and 0.556, respectively. The Fst and gene flow value were 0.174 and 1.18, respectively, which indicating the high genetic differentiation between populations. The highest genetic distance was found between Shaft and Shafarud populations and lowest genetic distance was found between Fuman and Shafarud populations. The results of this study showed that SSR markers are of high performance in determining the amount of genetic diversity and distinction in populations of European chestnut. Geographic separation and natural barriers and transportation of seeds by human are the important factors in this regard.
    Keywords: Gene flow, Genetic Structure, Microsatellite, Polymorphic
  • A. Salehi*, S. Rahbari Sisakht, S. Jahangirian Pages 377-388
    Due to increasing demand for recreational activities in forested area, forest parks are being developed rapidly. A well-organized road network is very important infrastructure to access this kind of area. For such area and land use the road network should meet not only the technical criteria but also landscape and vision criteria. This study was conducted to assess the existing road network of Yasouj Forest Park (YFP), from technical and landscape points of view. Various landscapes were selected within YFP area to be assessed using a 200×250 meter sampling network. Technical criteria were then weighted using the pair-wise comparison method. Finally, Multi Criteria Evaluation (MCE) technique was used to assess the existing road network based on both technical and landscape criteria in GIS environment. According to the results, only 25% of the road network is located in the best rated classification. Also, our results showed that some parts of the existing roads were constructed in susceptible areas for erosion causing more cost for road maintenance in future. Results of this research can be a suitable guide to improve the current situation of the road network of YFP.
    Keywords: Forest park, Forest road, Landscape assessment, MCE
  • M. Jourgholami*, S. Soltanpour, B. Majnounian, G. Zahedi Amiri Pages 389-407
    Heavy soil compaction may impose a serious threat to soil ecosystem functioning.The penetration resistance reduces the elongation and penetration of roots and thus lowers the uptake of water and nutrients. This study used a soil strength (penetration resistance) experiment in a greenhouse to test the hypotheses that increasing soil strength would adversely alter seedling architecture by changing above- and below-ground biomass allocation patterns. The effects of soil compaction were explored in a loam to clay-loam textured soil with optimal conditions of water on a continuous scale (0.1–1.0 MPa penetration resistance) on biomass allocation responses and architecture of the deciduous Quercus castaneifolia (C.A.M.). Results showed that below-ground metrics of fresh and dry biomass (main and lateral root biomass) were negatively affected by soil compaction. Increasing soil strength did not change above- and below-ground biomass allocation patterns (i.e., root mass ratio, root: shoot ratio, specific root length), resulting in unchanged seedling architecture. It is concluded that in loam to clay-loam textured soil with optimal conditions of water and soil strengths of up to 1.0 MPa, increasing soil compaction did not cause significant growth allocation patterns to above- and below-ground portions leading to architectural changes in the seedlings, concluding that plant architecture was found to be less sensitive to increased soil compaction than size/growth and hence not a very reliable predictor of size/growth responses.
    Keywords: Biomass allocation, oak seedlings, Penetration resistance, Seedling architecture, Seedling morphology
  • A. Mirhosseini*, A. Zare Zadeh, M. Zare Mehrjardi Pages 409-418
    Fast germination in Haloxylon persicum is considered as an adaptation strategy to salty and drought areas, so that, if enough moisture is prepared for the seeds in a short period, the seeds can germinate and establish very fast. Germination of plants as an important growing stage, often influenced by environmental stresses, particularly salinity. This study was conducted to evaluate the salt tolerance in Haloxylon persicum, at the germination stage. Salinity levels, including 0, 50, 100, 150, 200, 250, 300, 350, 400, 450 and 500 mM (Nacl) were applied as randomized complete design with three replicates in the laboratory. Germination percentage and rate were measured in the Petri dishes, and radicle and stem let lengths were recorded at seedling stage. Although germination rate decreased with increasing salinity, but the results showed that Haloxylon persicum has about 43% seed germination in 350 mM Nacl and was able to withstand the salt content naturally. Results indicated that increasing salinity caused a significant (p<0.01) reduction in percentage germination and rate, radicle lengths, stemlet lengths and vigor index.
    Keywords: Germination, Haloxylon persicum, Radicle, salinity, Stemlet
  • Farzam Tavankar*, Amir Eslam Bonyad, Behroz Karamdost Marian Pages 419-431
    Forest management has a decisive role in decreasing or increasing snow damages on trees due to effects on stands structure. In this research snow damages on trees were investigated and compared in managed and natural stands with selection silvicultural system in Nav-Asalem Forests, Guilan province. Circular 0.1 ha sample plots were established using random-systematic method for studying the effects of snow on different species with various ages. The distance between sample plots were set to 100 m. The results showed that the frequency of snow-damaged trees in managed stand (10.2%) was significantly higher (P < 0.01) than natural stand (7.2%). The occurred changes in the age structure and tree species composition in the managed stand during selection cuts was the main cause of most snow damage in this stand compared to natural stand. The most frequency of damages was observed on young trees with high slenderness coefficient. For fortifying the studied forests against risk of snow damage the following recommendations can be mentioned: increasing the selection cutting period from 10 to 20 years, reducing the removed volume in each logging period, reducing the areas of regeneration gaps, increasing the number of large trees, avoiding the cutting trees in forest edges, implementing the thinning operation in the stands in which previous cuttings caused homogenous, even aged, young stands with high slenderness coefficient, and avoiding tree cutting in the areas that are sensitive to snow damage such as ridges, steep slopes with low depth of soil.
    Keywords: Asalem, Nav forest, Natural disturbance, Selection cutting, Slenderness coefficient, Stand structure