فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و چهارم شماره 8 (پیاپی 215، آبان 1394)

  • تعلیم و تربیت ارزش ها
  • تاریخ انتشار: 1394/08/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    این مقال شرحی است بر کلام امام رضا علیه السلام در باب صفات شیعیان. امام رضا علیه السلام ویژگی بارز شیعه واقعی را اطاعت محض از خدای سبحان، انجام وظایف الهی و پرهیز از محرمات و نافرمانی خدا می دانند. همچنین ویژگی های شیعیان عبارتند از: خداترسی، اطاعت از او، فروتنی و خشوع، امانت داری و یاد فراوان خدا، اقامه نماز و روزه، نیکی به والدین، مراعات حال همسایگان، مستمندان و یتیمان، راستی گفتار، تلاوت قرآن، نیکی به مردم. امانت داران واقعی شیعه، به درستکاری و امانت داری میان خویشان و مردم شهره هستند. اگر کسی صرفا ادعای دوستی با خدا و اهل بیت علیهم السلام داشته باشد، هیچ گاه امان نامه آزادی از جهنم نخواهد داشت. ملاک محبت و ولایت اهل بیت علیهم السلام، اطاعت از خدا و ملاک دشمنی با آنها، عصیان و نافرمانی از خداست. ازاین رو، ولایت و محبت اهل بیت علیهم السلام با عمل صالح و اطاعت خدا به دست می آید.
    کلیدواژگان: ولایت، اطاعت خدا، پرهیزکاری، شیعیان واقعی
  • ویژه تعلیم و تربیت ارزش ها
  • مهدی کریم خانی*، محمد جواد زارعان صفحه 13
    شیوه قصه گویی را می توان یکی از رایج ترین شیوه های قرآن کریم دانست. کثرت کاربرد این شیوه، ناشی از ویژگی هایی همچون ملموس بودن، القای غیرمستقیم ارزش ها و نیز ایجاد ارتباط عمیق این شیوه با مخاطب می باشد که باعث افزایش میزان تاثیر این شیوه در مخاطب می شود. قصه های قرآن دارای ویژگی ها و اهداف مشخصی هستند که در پژوهش حاضر مورد بررسی قرار گرفته است. از محورهای مهمی که در قصص قرآنی مورد توجه قرار گرفته، بینش بخشی به ارزش هاست. این نوشتار درصدد بررسی «چگونگی بهره گیری قرآن از این شیوه، در جهت بینش دهی به ارزش ها» می باشد؛ یعنی قرآن برای ایجاد آگاهی روشن نسبت به مطلوبیت امری و جلب توجه افراد نسبت به ارزشمندی آن، چگونه از قصه بهره برده است؟
    مقاله حاضر با شیوه توصیفی تحلیلی، نحوه بیان و طرح ارزش ها در قصه های قرآن را مورد مطالعه قرار می دهد تا از این رهگذر، بتواند به تقسیم بندی جدیدی در زمینه سبک های بینش دهی قرآن به ارزش ها از طریق شیوه قصه گویی، دست یابد.
    کلیدواژگان: قصه گویی، بینش دهی، ارزش، قرآن، شیوه، سبک
  • احمد شهامت*، سیداحمد رهنمایی صفحه 29
    ازآنجاکه فطرت از مبانی مهم انسان شناختی در دانش تعلیم و تربیت است، این پرسش مطرح است که این مفهوم از نگاه قرآن به چه معناست و چه ابعاد و ویژگی هایی دارد؟ آیات مرتبط با فطرت را می توان در چهارده گروه دسته بندی نمود. پس از بررسی این آیات به روش تحلیلی استنباطی می توان نکات ذیل را در سه بخش ارائه نمود. اول، نکات عمومی درباره فطرت: فطرت ذاتی و خدادادی است و نه اکتسابی که در همه افراد بشر همسان می باشد. فطرت اگرچه تغییرناپذیر است و از بین نمی رود، اما ممکن است ضعیف و فراموش گردد. گرایش ها و بینش های فطری نیازمند یادآوری هستند. عواملی نظیر تزکیه نفس باعث رشد داشته های فطری انسان می گردد. دوم، نکات درباره بعد شناختی فطرت: علاوه بر «خودشناسی فطری» انسان، بخشی از شناخت های فطری انسان مربوط به ربوبیت الهی و صفات وحدانیت، الوهیت، خالقیت و رازقیت الهی می باشد که از آن به عنوان «خداشناسی فطری» یاد می شود. سوم، نکاتی در بعد گرایشی و انگیزشی انسان است: انسان دارای گرایش های فطری «خداپرستی فطری»، «کمال طلبی»، «فضیلت گرایی»، «میل به جاودانگی» و «حق گرایی» است. خداوند و دین او محبوب فطری انسان، و کفر، فسق، سرکشی و گناه، منفور فطری انسان است.
    کلیدواژگان: فطرت، فطرت الهی، ویژگی های فطرت، شناخت های فطری، گرایش های فطری
  • احمد توکلی*، محمد جواد زارعان صفحه 45
    بخش مهمی از قلمرو علمی تعلیم و تربیت ارزش ها، انتقال و درونی سازی ارزش های حاکم بر جامعه و مبتنی بر فرهنگ جامعه در افراد آن جامعه می باشد. این مهم اگرچه در فرهنگ اسلامی نیز موردنظر سیاست گذاران و متولیان امر است، اما با توجه به این نکته که به رغم وجود مواد و مطالب فراوان در منابع اسلامی، در مقام عمل و تحقق بیرونی اهداف مستند علمی، با مشکلات جدی روبه رو هستیم و همچنین با توجه به شرایط جامعه معاصر اسلامی، ضروری می نماید که عالمان و دست اندرکاران امر تربیت درصدد عملیاتی کاربردی تر بوده و راه های حل مشکل در مقام عمل را ارائه دهند. بررسی این نکته که قرآن در درونی سازی ارزش های اخلاق اجتماعی، چه روش هایی را در ساحت گرایش به کار برده و یا توصیه کرده است، موضوعی است که این مقاله درصدد بیان آن است. مقاله حاضر با شیوه توصیفی تحلیلی، این روش ها را در قرآن مورد مطالعه قرار می دهد. روش های به دست آمده عبارتند از: روش موعظه، روش تحریک عواطف، روش تحریک ایمان، روش تبشیر و تشویق، روش تنبیه.
    کلیدواژگان: ارزش اخلاقی، اجتماع، ارزش اخلاق اجتماعی، درونی سازی و روش و گرایش
  • مهدی زمانی مزده*، محمد بهشتی صفحه 61
    براساس درونی سازی، یک ویژگی اخلاقی یا محتوای تربیتی به تدریج و طی فرایند تربیت، آموزش، یادگیری یا تجربه فردی، در نهاد، شخصیت و هویت فرد جا گرفته و پایدار می گردد؛ به گونه ای که شخصیت فرد با آن ویژگی ترکیب و به تعبیر علم اخلاق «ملکه نفسانی» و به تعبیر قرآنی «شاکله» او گردیده، رفتار ناشی از آن در همه حالات، چه پنهانی و چه آشکار از متربی صادر می شود. پژوهش حاضر به چگونگی درونی سازی ارزش توسل به پیشوایان معصوم علیهم السلام توسط مربی از طریق روش الگویی می پردازد. پس رویکرد در این مقاله به این صورت است که در رابطه با روش الگویی ابتدا به صورت کلی نکات و مباحث مهم آن روش مورد بررسی قرار گرفته، و در آخر هر بحث، شیوه استفاده و کاربرد آن در درونی سازی توسل به پیشوایان معصوم علیهم السلام بیان شده است.
    در این نوشتار، مباحث مهمی که در روش الگویی مطرح است، از قبیل تعریف، نکات مهم در به کارگیری این روش و... مورد اشاره قرار می گیرد تا نقش این روش در درونی سازی ارزش توسل مشخص گردد.
    کلیدواژگان: روش الگویی، درونی سازی، توسل، پیشوایان معصوم علیهم السلام
  • اصغر یوسف زاده وفایی*، سیداحمد رهنمایی صفحه 77
    یکی از عمده ترین نیازهای بشر امروز دستیابی به عدالت اجتماعی است. عدالت اجتماعی به عنوان یک ارزشی که مورد پذیرش همه جوامع و ملل بوده و هست، همچون هر ارزش دیگری می تواند مورد تربیت و انتقال از نسلی به نسل دیگر قرار گیرد. هدف این پژوهش، بررسی اسنادی برخی متون دینی اسلام به منظور کشف روش هایی است که در دین اسلام برای تربیت عدالت اجتماعی به کار رفته است. این روش ها را با توجه به ناظر بودن آنها به ابعاد سه گانه اعمال انسان، یعنی شناخت، انگیزه و رفتار، می توان در سه بخش کلی تقسیم نمود: روش های تربیت عدالت اجتماعی که ناظر به ایجاد یا تقویت شناخت در فراگیر هستند؛ یعنی روش های آگاهی بخشی، موعظه و نصیحت، عبرت دهی و تمثیل. روش های ناظر به ایجاد یا تقویت انگیزه در فراگیر نیز عبارتند از: روش های تشویق و تنبیه، تبشیر و انذار، الگودهی، محبت و انگیزه بخشی. امر به معروف و نهی از منکر و نیایش را نیز می توان به عنوان روش های ناظر به رفتار برشمرد.
    کلیدواژگان: روش تربیت، اسلام، عدالت اجتماعی
  • خیرالله امیری پبدنی*، هادی حسینخانی صفحه 93
    در این مقاله، به بررسی روش الزام نفس در تعلیم و تربیت ارزش ها پرداخته می شود. یکی از روش هایی که براساس آیات و روایات می توان از آن در جهت تعلیم و تربیت ارزش ها بهره برد، روش الزام نفس است. در این روش، با وجود اینکه نفس نسبت به انجام ارزشی کراهت دارد، وادار به انجام آن ارزش می شود تا آن ارزش در نفس شکل گیرد و جزئی از وجود شخص شود. در این پژوهش، به برخی از ساحت های تعلیم و تربیت ارزش ها، ازجمله: ارزش های عبادی، اخلاقی، اقتصادی، خانوادگی، اجتماعی و سیاسی پرداخته شده، و مستندات روایی و قرآنی آن بیان شده است.
    کلیدواژگان: الزام نفس، روش، ساحت، تعلیم و تربیت ارزش ها
  • حسن رحمان نیا*، سیداحمد فقیهی صفحه 107
    پرورش کرامت انسانی را می توان به عنوان یکی از مهم ترین اهداف در نظام تربیتی اسلام در نظر گرفت. منظور، نه کرامت ذاتی انسان، بلکه کرامت اکتسابی مراد است. شاید بتوان ادعا نمود که غایت همه فعالیت های تربیتی شکوفا ساختن و بالفعل رساندن این نوع کرامت در ساحت وجودی انسان می باشد.
    این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی، از بین عوامل گوناگون تاثیرگذار بر پرورش کرامت، عاملیت «خانواده» و «مدرسه» را مورد بررسی قرار داده است که نقشی ویژه در پرورش کرامت اخلاقی آنها ایفا می نمایند. برهمین اساس در یک سو، «توجه به جنبه الگویی والدین»، «رابطه عاطفی والدین و فرزندان» و «اعتدال در محبت ورزی» در خانواده؛ و در سوی دیگر، «توجه به اهداف تربیت» و «الزامات اخلاقی مربیان و رابطه آنها با متربیان» و نیز عامل «دوستان و همسالان» در مدرسه، از جمله مولفه هایی هستند که متناسب با ویژگی های خانواده و مدرسه، محوریت یافته و در شکوفایی و پروراندن کرامت اخلاقی فرد اثرگذار خواهند بود.
    کلیدواژگان: خانواده، مدسه، پرورش، کرامت اخلاقی
  • الملخص
    صفحه 125
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Page 5
    This article exposes the characteristics of Shi’ah in the light of the words of Imam Reza (pbuh). Imam Reza(pbuh) considers that the distinctive characteristics of one’s being a true Shi’ah are: obedience to Glorified God, performance of divine duties, and avoiding inviolable things and disobedience to God. Piety, obedience to God, humility and meekness, trustworthiness and constant remembrance of God, performing prayers and fasting, beneficence to one’s parents, attending to neighbors, to the poor and to orphans, truthfulness, reciting the Qur’an, beneficence to people are other characteristics of Shi’ah.Really trustworthy Shi’a are known to their relatives and people for their honesty and trustworthiness. One’s mere claim of being a friend of God and the Prophet’s household (pbut), can never be a plausible excuse for one’s deliverance from hell. The criterion of loving and being a friend of the Prophet’s household (pbut) is obedience to God and the criterion of enmity with them is disobedience to God.
    Keywords: guardianship, obedience to God, piety, true Shiahs
  • Mahdi Karimkhani*, Mohammad Javad Zarean Page 13
    Storytelling is considered among the most prevalent methods of the Qur’an. This method is used heavily because it has such characteristics like tangibility, indirect inspiration of values and establishing close relationship with the addressee, and thus contributing to the increase in the impact on the addressee. Among the main axes which characterize Qur’anic stories, is insight-giving to the values. This paper seeks to investigate “how the Qur’an uses this method for insight-giving about values’’; that is, how the Qur’an uses stories for fostering keen awareness of the desirability of a certain issue and attracting peoples’ attention to its value.Using a descriptive-analytical method, the present paper investigates the way values are presented and expressed in the Qur’anic stories in order to provide a new classification of the Qur’an’s styles of insight-giving about values through storytelling.
    Keywords: storytelling, insight, giving, value, the Quran, method, style
  • Ahmad Shahamat*, Seyyed Ahmad Rahnamai Page 29
    Concerning nature which is one of the main anthropological principles in education, this question is raised: What, according to the Qur’an does this concept mean and what are its dimensions and characteristics? The verses related with nature can be classified into fourteen groups. After investigating these verses through an analytical- deductive method, the following points can be dealt with in three sections. The first contains a general account about nature: it is intrinsic and God-given, not acquisitive. It is unchangeable and constant but it can become weak and forgotten. Natural tendencies and insights demand recollection. The second is about the cognitive aspect of nature, and shows that, in addition to man’s natural self-knowledge, some of man’s natural knowledge is related to Divine Lordship, monotheistic attributes, God’s divinity, God as Creator and God’s as a provider which is known as natural theology. The third is about the dispositional and motivational dimension, and shows that man has natural tendencies, such as; “natural worship of God”, ‘’perfection-seeking’’, ‘’virtue-orientation’’, ‘’inclination for immortality’’ and truth-seeking. Man by nature loves God and his religion and by nature dislikes impiety, debauchery, rebellion and sin.
    Keywords: fitrah(nature), divine nature, natural characteristics, natural knowledge, natural tendencies
  • Ahmad Tavakuli*, Mohammad Javad Zarean Page 45
    The main part of the scientific area of value educational system is cherishing the values governing the society and derived from the culture of society and internalizing them in people’s minds. Policy-makers and the people in charge give due attention to this issue, but it is worth considering that despite the existence of plenty of materials in Islamic resources, we face serious problems in practice and external actualization of scientifically-based purposes. This paper seeks to review the methods which the Qur’an intends to use or recommends for internalizing the standards of social morality. Using a descriptive-analytical method, the present paper studies the methods used in the Qur’an. The methods to which the paper points are: admonition method, emotive method, faith incitation method, giving glad tidings and encouragement, punishment methods.
    Keywords: moral values, society, standards of social morality, internalization, method, tendency
  • Mahdi Zamani Mojhdeh*, Mohammad Beheshti Page 61
    According to internalization, a moral characteristic or educational content is gradually established in the process of education, teaching, learning or personal experience in a sort of entity, character and person’s identity, so that one’s character becomes embedded in that character, and termed in ethics as one’s (soul-based faculty) and known in the Qur’an as (constitution), and the behavior resulting from it, in all cases, whether hidden or explicit, is ascribed to the learner. This research sheds light on the way of internalizing the value of seeking mediation with God through the Infallible Imams (pbut) by the instructor by means of model method.This paper refers to some important issues proposed in the model method, such as definition, the important points concerning the use of this method and so on, in order to clarify the role of this method in internalizing the value of seeking mediation with God.
    Keywords: model method, internalization, seeking mediation, the infallible Imams (pbut)
  • Asghar Yosefzadeh*, Seyyed Ahmad Rahnamai Page 77
    Today, one of the main needs of man is achieving social justice. As a value accepted by all communities and nations, social justice like any other value, can be cherished and handed down from generation to generation. The aim of this research is to conduct documental investigation into some religious texts of Islam in order to find out the methods used in Islam for cherishing social justice. Because these methods are in accord with triplet aspects of human deeds; namely, cognition, motivation and behavior, they can be divided into three general parts: the methods of cherishing the social justice governing the spread and promotion of cognition in the trainee; that is, the informative methods, admonition and advice, warning and reasoning by analogy. Similarly, the methods related to promoting motivation in the trainees are: the methods of reward and punishment, giving glad Tiddings and warning, modeling, kindness and motivation as well as enjoining good and forbidding evil and adoration, which are considered among the methods governing behavior.
    Keywords: method of education, Islam, social justice
  • Kheirollah Amiri Pabadni*, Hadi Hosseinkhani Page 93
    This paper investigates the method of self-commitment for fostering values. One of methods which can be used for perishing values is the method of self-command which is based on the Qur’an and narrations. Although the self dislikes to hold on a certain value, but it is made to do it, so that the value may take form and become one’s existence. This research, referring to the Qur’an and narrations, deals with some of the areas of values education, such as; values of worship, as well as moral, economic, family, social and political values.
    Keywords: self, commitment, method, area, cherishing values
  • Hassan Rahman Niya*, Seyyed Ahmad Faghihi Page 107
    Cherishing human dignity is considered one of the most important aims of the education system of Islam. What the paper refers to is acquired dignity not natural dignity. We may say that the aim of all educational activities is the actualization and realization of this kind of dignity within the human existential area. Using a descriptive-analytical method, this paper delves in to the different effective factors of mustering dignity, including ‘’family’’ and ‘’school,’’ which play a significant role in mustering dignity. Therefore, ‘’considering the modeling aspect of parents’’, ‘’the emotional relationship between parents and children’’ and moderation in showing kindness’’ within the family, on one hand, and on one hand, ‘’considering the aims of education’’, ‘’moral obligations of trainees and their relationship with trainers’’ as well as the factor of ‘’ friends and peers’’ at school, on the other hand, are among the components based on the characteristics of family and school, and can be effective in developing and mustering an individual’s moral dignity.
    Keywords: family, school, training, moral dignity