فهرست مطالب

نشریه تاریخ پزشکی
پیاپی 21 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فریدون عزیزی* صفحه 7
  • محمدرضا حاجی اسماعیلی، محمود عباسی، نعمت الله جنیدی جعفری، مرتضی عبدالجباری، محمد فانی، مهدی مصری، فرزانه باقرنژاد، علی اکبر شاه حسینی، امیر واحدیان عظیمی* صفحات 15-49
    مقدمه
    سلامتی مفهومی کل نگر بوده که ادغام کننده ابعاد جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی است. از ابعاد یادشده، سلامت معنوی مفهومی بوده که چالش های بیشتری در مورد آن وجود دارد. هدف از پژوهش حاضر تبیین مفهوم سلامت معنوی و مولفه های آن است.
    روش
    در این مطالعه از روش تحلیل مفهوم هیبرید استفاده شد که شامل سه مرحله نظری، تحقیق در عرصه و تحلیلی می باشد. در مرحله اول از مرور سیستماتیک سه مرحله ای، مرحله دوم مصاحبه های نیمه ساختار با استفاده از نمونه گیری هدفمند و در نهایت در مرحله سوم از روش تحلیل ادراکی برای ادغام نتایج دو مرحله قبلی استفاده شد.
    یافته ها
    ادغام یافته های دو مرحله اول و دوم با استفاده از تحلیل ادراکی در مرحله سوم بیان کننده تعریف سلامت معنوی و مولفه های آن بود که عبارت است از سلامت معنوی مفهوم چندبعدی دارای مراتب گوناگون بوده که در صورت فراهم بودن پیشایندهای وضعیت بودن، مراتب داشتن، وجود ساحت های بینش، گرایش، توانایی و ظرفیت های فرد در حضور ویژگی های رو به تعالی بودن، حصول در سایه هماهنگی همه امکانات درونی، فراهم شدن امکان انتخاب در رفتارهای اختیاری درونی و بیرونی و ارتباط با ساحت های چهارگانه الهی، فردی، اجتماعی و طبیعی به هدف غایی و پیامد خود که قرب الهی یا تقرب به خدای متعال است، نائل خواهد شد. شناخت معنوی، عواطف معنوی، کنش معنوی، ثمرات معنوی، تعالی معنوی و باورهای معنوی مولفه های اصلی تشکیل دهنده معنویت هستند.
    بحث و نتیجه گیری
    اگرچه نتایج این مطالعه تعریف مفهوم سلامت معنوی و مولفه های آن را ارائه نمود، توجه به عنصر فرهنگ و فضای ایرانی اسلامی در توسعه بیشتر مفهوم و به خصوص مولفه های سلامت معنوی مبتنی بر الگوی ایرانی اسلامی واجب و ضروری است.
    کلیدواژگان: سلامت معنوی، مدل هیبرید، مرور سیستماتیک، تحقیق در عرصه، تحلیل ادارکی، تحلیل ارتباطی
  • محمود بهرامی*، رضا بابایی، آرزو فروهر، علی محمد نظری، کیانوش زهراکار صفحات 51-81
    مقدمه
    در بیشتر مواقع علت نارضایتی زناشویی، کمبود مهارت های ارتباطی سالم در بعضی از زوجین است. یکی از عوامل تاثیرگذار بر الگوهای ارتباطی زوج ها، میزان سلامت معنوی است. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش ابعاد سلامت معنوی در پیش بینی الگوهای ارتباطی زناشویی انجام شد.
    روش
    نمونه شامل 361 نفر از معلمان زن مقطع ابتدایی شهر کرج که در سال تحصیلی 93-92 مشغول به تدریس بودند، می باشند، که به تکمیل پرسشنامه های الگوهای ارتباطی زناشویی کریستنسن و سالاوی و پرسشنامه سلامت معنوی الیسون و پولوتزین پرداختند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و آزمون رگرسیون چندمتغیره و از طریق نرم افزار 20 SPS صورت گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد که سلامت معنوی (کل) با الگوی ارتباطی سازنده زناشویی رابطه مثبت و معنادار (0/01>p) ولی با الگوهای ارتباطی اجتنابی و توقع/ کناره گیر رابطه منفی و معناداری داشت. همچنین نتایج نشان داد ابعاد سلامت معنوی، توان پیش بینی انواع الگوهای ارتباطی زناشویی (سازنده، اجتنابی و توقع/ کناره گیر) را دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که سلامت مذهبی در مقایسه با سلامت وجودی در پیش بینی مثبت و معنادار (0/01>p) الگوی ارتباط سازنده و پیش بینی منفی و معنادار الگوهای ارتباطی اجتنابی و توقع/ کناره گیر بیشترین مشارکت و نقش را دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه، می توانیم به اهمیت نقش باورهای مذهبی در زندگی زناشویی و ارتباطات زوج ها در معلمان زن مقطع ابتدایی شهر کرج به عنوان عامل مهمی برای مقابله با اختلافات و تعارضات در زمینه الگوهای ارتباطی پی برد.
    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی زناشویی، سلامت معنوی، معلمان مقطع ابتدایی
  • محمدرضا میری، حمید صالحی نیا، امیر طیوری*، مریم بهلگردی، علی اکبر تقی زاده صفحات 82-102
    مقدمه
    با توجه به طولانی شدن عمر و افزایش جمعیت سالمندان، رسیدگی به سلامت روانی سالمندان، اهمیت خاصی یافته است و لزوم بررسی نقش مذهب، به عنوان یک عامل درونی و بیرونی در سلامت روانی جمعیت حساس و رو به رشد سالمندان، احساس می شود، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه جهت گیری مذهبی و سلامت روان در سالمندان، انجام شد.
    روش
    این مطالعه مقطعی بر روی 389 نفر از سالمندان شهرستان بیرجند در سال 1393 انجام شد. افراد با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای وارد مطالعه شدند و داده ها با استفاده از پرسشنامه سلامت عمومی و پرسشنامه جهت گیری مذهبی آلپورت، به همراه سوالات زمینه ای جمع آوری گردید. داده ها پس از ورود به نرم افزار 18 SPSS با استفاده از آزمون های من ویتنی و ضریب همبستگی اسپیرمن، در سطح معنی داری 0/05=α مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد مورد مطالعه 3/74±63/65 سال بود و بر اساس نتایج مطالعه، نمره جهت گیری مذهبی در افراد فاقد اختلال روانی به طور معنی داری بیشتر بود و بین جهت گیری مذهبی و سلامت روانی (0/589-=r) و زیرمقیاس های آن شامل علائم جسمی (0/605-=r)، اضطراب (0/587-=r)، کارکرد اجتماعی (0/484-=r) و افسردگی (0/642-=r) ارتباط معنی داری وجود داشت (0/001
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج نشان دهنده ارتباط معنی دار بین جهت گیری مذهبی و سلامت روان در سالمندان می باشد و با افزایش جهت گیری مذهبی و درونی ترشدن آن، سلامت روانی سالمندان بهبود می یابد. با توجه به روند سالمندی جمعیت در ایران و اهمیت سلامت روانی سالمندان، توجه بیشتر به نقش دین و جهت گیری مذهبی در برنامه ریزی مداخلات برای جمعیت رو به سالمندی، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی، سلامت روان، سالمندان
  • علی اصغر زکوی*، رحمت الله مرزبند صفحات 103-129
    فرهنگ مراقبت از خود و رعایت اصول بهداشت فردی، ریشه در اعتقادات مذهبی ما دارد. سازمان بهداشت جهانی نیز شعار سال 2013 را «یک عمر سلامتی با خودمراقبتی» اعلام کرده است. در منابع اسلامی «سلامت معنوی» از جایگاه ویژه ای برخوردار است. مطالعه در خصوص مراقبت معنوی، حیطه های سه گانه آن، درون مایه های آن و نقش آن در سلامت معنوی با تکیه بر تعالیم اسلامی کم تر مورد توجه قرار گرفته است. مطالعات رایج در دنیا، نیز ایمان دینی را به عنوان عنصر کلیدی در حوزه سلامت معنوی نمی شناسد. هدف این مقاله بررسی آیات و روایات مرتبط با مراقبت معنوی و راهکارهای تحقق آن در راستای تامین سلامت معنوی است.
    در این مطالعه مروری، ابتدا با جستجوی واژگان کلیدی: سلامت معنوی مراقبت معنوی، تقوا، قلب سلیم، متون مورد نیاز از قرآن کریم، روایات و پایگاه های اطلاعاتی، مانند Google shoolar، SID و Noormags جمع آوری و سپس مورد تحلیل قرار گرفت. بررسی ها نشان داد که مهم ترین ویژگی های سلامت معنوی عبارتند از: اعتقاد به توحید، اصالت دادن به سلامت روح، گسترش دامنه سلامت به حیات اخروی. در این بررسی مهم ترین اصول مراقبت معنوی در سه حیطه شناختی، وجودی، عاطفی احساسی، و رفتاری استخراج شده است. افزایش سطح سلامت معنوی با تکیه بر آموزه های سعادت بخش اسلام با تاکید بر مراقبت معنوی می تواند بر ارتقای سلامت جسمی، روانی و اجتماعی جامعه تاثیر گذاشته و سلامت اخروی را نیز رقم بزند.
    کلیدواژگان: مراقبت معنوی، سلامت معنوی، قرآن، حدیث، راهکارها
  • فریدون عزیزی* صفحات 131-148
    سلامت معنوی به عنوان یکی از ابعاد چهارگانه سلامت شناخته شده است و سازمان جهانی بهداشت از کشورهای عضو خواسته است که برای تامین، حفظ و ارتقای این بعد از سلامت تلاش نمایند. مطالعات نشان دهنده آن است که متاسفانه صاحبان حرف پزشکی در طی دوران تحصیل در دانشکده های پزشکی و پیراپزشکی با مفاهیم و شاخص های سلامت معنوی آشنا نمی شوند. از این رو در ارائه خدمات بهداشتی درمانی، از رسیدگی به بعد سلامت معنوی احتراز می نمایند. در حالی که دیدگاه پزشکی کل نگر بر پرداختن صاحبان مشاغل پزشکی به همه ابعاد سلامت شامل سلامت معنوی، جسمی، روانی و اجتماعی تاکید دارد. از این رو مطالعه حاضر به مروری بر مراقبت های پزشکی در حیطه سلامت معنوی و راهکارهای آن می پردازد.
    کلیدواژگان: سلامت معنوی، مراقبت های پزشکی، پزشکی کل نگر
  • حسین خاکپور*، ولی الله حسومی، زهرا نیکونژاد صفحات 149-183
    مقدمه
    خودکنترلی مدیریت بر خویشتن است که انسان به واسطه آن، خود را ملزم به انجام یا ترک برخی امور می کند. رسیدن به این مدیریت، از طریق مهار امیال بوده و مفهوم ضمنی آن، فرونشانی یا مهارکردن است که تاثیر به سزایی در سلامت روحی و معنوی دارد. هدف از این مقاله بیان راه های رسیدن به خودکنترلی و نقش آن در سلامت معنوی از دیدگاه قرآن و روایات است.
    روش
    نوشتار حاضر به روش توصیفی تحلیلی، با رویکرد قرآنی روایی انجام شده است.
    یافته ها
    پس از بررسی منابع اصیل اسلامی بیان می دارد، خودکنترلی یکی از مولفه های موثر در رسیدن به آرامش روان است. خویشتن داری زندگی را متعادل، صبر را زیاد و رابطه با معبود را مستحکم کرده و در نهایت به زندگی رنگ آرامش و سلامتی می دهد.
    بحث و نتیجه گیری
    قرآن و روایات برای رسیدن به خودکنترلی دو راهکار ترسیم نموده اند، الف شناختی: از طریق خداشناسی، خودشناسی، جهان بینی و...؛ ب رفتاری: به واسطه خوف و رجا، حیا و عفاف، صبر، روزه که باید این دو، توامان ایجاد شود، مولفه های شناختی قدرت درون را افزایش می دهد و مولفه های رفتاری، توان برون را تقویت می نماید که این دو باعث حرکت انسان در جهت رسیدن به خودکنترلی می شوند.
    کلیدواژگان: آموزه های دینی، تربیت، سلامت روان، خودکنترلی، خویشتن داری
  • عبدالله خرمی مارکانی*، محمد خدایاری فرد، فریده یغمایی، محمود عباسی، علیرضا دیدارلو صفحات 185-209
    مقدمه
    معنویت به عنوان جوهره هستی و تاثیر آن در التیام و شفابخشی انسان در سال های اخیر مورد توجه فزاینده ای قرار گرفته است. از دیدگاه مراقبت پرستاری کل نگر، در مراقبت از افراد باید به جنبه های جسمی، روانی و اجتماعی با هسته معنوی توجه نمود. در همین راستا مطالعه حاضر با هدف شناخت تجربه معنویت پرستاران شاغل در بخش های سرطان صورت گرفته است.
    روش
    در این مطالعه 24 پرستار شاغل در بخش های سرطان، 12 بیمارستان آموزشی درمانی، وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی ایران، تهران و شهید بهشتی مورد مصاحبه قرار گرفتند. مصاحبه ها با استفاده از پرسشنامه نیمه ساختاریافته انجام شده و برای تجزیه و تحلیل نتایج آن ها از روش تحلیل محتوی استفاده شد.
    یافته ها
    تجربه معنویت توسط پرستاران بخش های سرطان در دو طبقه اصلی به صورت ابعاد مذهبی و ابعاد وجودی در بافت فرهنگی اسلامی ایران ظاهر شد. یافته های این مطالعه بر دیدگاه کل نگر اسلام مبنی بر توجه هم زمان به تمام ابعاد وجودی انسان مطابقت داشت.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر معنویت بر زندگی فردی و حرفه ای پرستاران، لازم است جهت شناسایی و رفع نیازهای معنوی بیماران مبتلا به سرطان، ابتدا معنویت پرستاران ویژه مراقبت از این بیماران مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مراقبت معنوی، پرستار سرطان، مسلمان، ایران
  • محمد جواد ابوالقاسمی* صفحات 211-233
    قلب و دل حقیقی انسان که با قلب صنوبری متفاوت است، خاستگاه و منبع اصلی عرفان و سلامت معنوی می باشد. این دل، همانند دیگر اعضا و جوارح انسان بیمار می گردد، لذا باید برای سلامتی دل تلاش کرد تا گرفتار بیماری نشود. ضروری است تا عوامل آسیب رسان و بازدارنده سلامت معنوی شناسایی شود و قبل از این که بیماری وارد قلب شود و او را فرا گیرد، پیشگیری های لازم انجام و مراقبت های ویژه اعمال گردد. به همین دلیل در این مقاله، با مرور آیات الهی، قرآن مجید و احادیث وارده از سوی معصومین (ع) و استفاده از آرای برخی از صاحب نظران مسلمان، بخشی از عوامل بازدارنده سلامت معنوی و عواملی که باعث آسیب، بیماری و حتی مرگ قلب می شود، شناسایی گردید. آسیب شناسی این عوامل می تواند زمینه را برای کنترل، پیشگیری و علاج آن فراهم آورد که اهم آن، عبارت است از: دل مردگی، دل دادگی و عاشق پیشگی نسبت به غیر خداوند، قساوت قلب و سنگدلی، عهدشکنی، استفاده از اموال نامشروع، طمع و آز، زورگویی، تکبر و ده ها عامل دیگر که در مقاله به آن اشاره شده است. این مطالعه توانسته است ادبیات نظری را برای یک مطالعه میدانی در حوزه آسیب شناسی سلامت معنوی فراهم آورد.
    کلیدواژگان: سلامت معنوی، قلب، بیماری دل، عوامل بازدارنده، آسیب شناسی
|
  • Mohammad Reza Hajiesmaeili, Mahmoud Abbasi, Nematollah Jonaidi Jafari, Morteza Abdoljabari, Mehdi Fani, Mehdi Mesri, Farzaneh Baghernezhad, Ali Akbar Shahosseini, Amir Vahedian Azimi* Pages 15-49
    Background
    Health is a holistic concept, incorporates physical, mental, social, and spiritual dimensions. From aforesaid dimensions, there are most challenged about spiritual health concept. The purpose of the study was to explore the concept of spirituality health and its dimensions.
    Methods
    Hybridized concept analysis method was used in the study, including theoretical, field work, and analytical phases. Three steps systematic review in the first phase, semi-structural interviews by purposeful sampling in the second phase, and ultimately in the third phase, analytical analysis method was used to incorporate the results in two previous steps.
    Results
    Incorporating the results of the first and second phases by analytical method demonstrated the spirituality health definition and its components, spiritual health is a multidimensional concept with different levels, in case of antecedents availability of to be situational, having different levels, existence of the insights, tendency, ability, and personal capacities, in the presence of transcendence, achieving in the shade coordination of all internal measures, providing a choice of internal and external behavioral options, and connection to the four realms of God, personal, social and natural characteristics, the ultimate goal and outcome that is esteem of God or getting close to God, will be achieved. Spiritual cognition, emotional, interaction, consequences, transcendence, and beliefs are the main spirituality components.Discussion &
    Conclusion
    Although the results of the study was demonstrated the spirituality definition and its components, considering the Islamic – Iranian culture and domain in more developing the spirituality health concept and its components according to the Islamic – Iranian model, are important and necessary.
    Keywords: Spiritual Health, Hybridized Model, Systematic Review, Field Study, Analytical Analysis, Communicational Analysis
  • Mahmoud Bahrami, Reza Babaei, Arezoo Foruohar, Ali Mohammad Nazari, Kianoush Zahrakar Pages 51-81
    Background
    the aim of present study was to investigate the role of spiritual health dimensions in explaining wedlock communicative patterns between women teachers in Karaj.
    Methods
    The sample consisted of 361primary school women teachers in Karaj city who were teaching in the 92-93 school year which completed marital communication patterns of Christensen & Sullaway (CPQ) and Ellison spiritual health and Pvlvtzyn (SWBS) questionnaires. For data analysis, the mean and standard deviation of the descriptive statistics and inferential statistics of the Pearson correlation and multiple regression by Spss20 were used.
    Results
    The findings show that the spiritual health (total) have positive and significant relationship with marital constructive communication pattern (p<0/01), but had significant negative relationship with avoidance and demand / retiring communication patterns. The results also showed spiritual health dimensions can predict marital communication patterns (manufacturer, avoidance and demand/ retiring). The results of the regression analysis showed that the religious health in compared with existential health have the greatest role in predicting positive and significant (p<0/01) constructive communication pattern and predicting negative and significant (p<0/01) communication patterns avoidance and demand / retiring.Discussion &
    Conclusion
    Base of the results of this study we can understand the role of religious belief and spirituality in marriage and couple relationships primary school women teachers in the city of Karaj as an important factor to combat with disputes and conflicts on the communication patterns.
    Keywords: Marital Patterns, Spiritual Health, Primary School Teachers
  • Mohammad Reza Miri, Hamid Salehiniya, Amir Tiyuri*, Maryam Bahlgerdi, Ali Akbar Taghizadeh Pages 82-102
    Background
    Given to increasing of life expectancy and population of older people, consideration to mental health and its related variables in older people has been more important. The aim of this study was to determine the relationship between religious orientation and mental health in older people.
    Methods
    This cross sectional study was conducted on 389 older people in Birjand at 2014 that were selected by multistage sampling. In addition to questionnaire of demographic information, data collection was carried out by using general health questionnaire-28 (GHQ-28) and religious orientation questionnaire of Allport. Data were analyzed using SPSS (V: 18) by the Mann-Whitney test and Spearman correlation coefficients in 0.05 significant level.
    Results
    The mean age of participants was 63.65 (± 3.74) year. Based on the results of the study, score of religious orientation was significantly higher in people without mental disorders, and there was a significant relationship between religious orientation and mental health (r=-0.589) and its subscales includes physical symptoms (r=- 0.605), anxiety (r=-0.587), social function (r=-0.484) and depression (r=-0.642) (p<0.001).Discussion &
    Conclusion
    Results indicated a significant relationship between religious orientation and mental health in older people so that increasing and more internalization of religious orientation can be improved mental health. Given to the aging population and the importance of mental health in the older people more attention to the role of religious orientation in planning interventions for the aging population seems necessary.
    Keywords: Religious Orientation, Mental Health, Older People
  • Ali Asghar Zakavi*, Rahmatollah Marzband Pages 103-129
    The culture of self-care and the observation the rule of health are the base of Islamic principles. Lifetime health with self care wasannounced slogan of WHO in 2013. The spiritual health has a special position in Islamic work. The researches have researched about spiritual care, its three dimensions, its contents and its rule in spiritual in Iran. So these items are not explained according to Islamic teachings. The prevailing studies that done in the world has not any consider to the religious faith as a key factor. The purpose of this article is to study on Quran verses and Islamic Hadiths and analyze of them in the way of to explain the dimensions of spiritual care and its technical ways to access the spiritual health. In this review, the author searched some key words like: spiritual health, spiritual care, and righteousness, health heart, in the Quran and Hadith and data bases like noormags, Sid, and Google scholar for first time. Then these data has analyzed. This study showes the most important characteristics of spiritual health in Islamic teachings such as authenticity of monotheism and spiritual health, extending the dimension of health to eternal life. The most important principles in spiritual self care have concluded in cognitive, emotional and behavioral dimensions. Increasing of spiritual health by emphasize upon Islamic spiritual health care can promote the body, psychological and social health, and then provide the health in eternal life.
    Keywords: Spiritual Health, Spiritual Care, Technical Ways, Quran, Hadith
  • Feridoun Azizi* Pages 131-148
    Spiritual Health has been known as one of the four dimensions of health and World Health Organization has asked member states to try for Provide, maintain and improve this dimension of health. The studies show that unfortunately medical professionals don’t become acquainted to concepts and indicators of spiritual health during their education in medical and paramedical universities. So they avoid to attention to spiritual health in providing health services while holistic medicine emphasizes on attention to all dimensions of health such as spiritual, physical, mental and social by medical professionals. Therefore the present study reviews medical care in field of spiritual health and its approaches.
    Keywords: Spiritual Health, Medical Care, Holistic Medicine
  • Hosein Khakpour*, Valiollah Hasoomi, Zahra Nikoonejad Pages 149-183
    Background
    Self-control is self-management, by which anybody forces himself to do or not some acts. A person should control his desire to reach to this kind of management so it means suppression and restraining that has important impact on mental and spiritual health. The purpose of this research is expression of ways of achieving to self-control and its role in mental and spiritual health in view of Quran and narratives.
    Methods
    This article is done in analytic-descriptive method with Quran-narrative approach.
    Results
    This article states that self-control is one of effective component to reach mental relaxation. Continence makes: Balanced life, much patience, and strong relationship toward God and finally, makes life comfortably. This study concludes: Quran and narratives ways to achieve self- control are two: A) Cognitive: through Theology, Self-knowledge, Worldviews, B) Behavioral: through Fear and hope, Modesty and Chastity, Patience, fasting that increase components of power within and Reinforces behavioral components of external might. So both of them makes human achieve self-control. Discussion &
    Conclusion
    This study concludes: Quran and narratives ways to achieve self- control are two: A- Cognitive: through Theology, Self-knowledge, Worldviews, B- Behavioral: through Fear and hope, Modesty and Chastity, Patience, fasting that increase components of power within and Reinforces behavioral components of external might. So both of them makes human achieve self-control.
    Keywords: Religious Teachings, Training, Mental Health, Self, Control, Restraint
  • Abdollah Khorami Markani*, Mohammad Khodayari Fard, Farideh Yaghmaei, Mahmood Abbasi, Alireza Didarloo Pages 185-209
    Background
    Spirituality as the essence of the human beings and its effects on the human healing has increasingly been considered in the recent years. Holistic nursing care perspective needs to the nurses that they consider individuals from physical, mental, and social aspects with spiritual core. In this regard, the nurse's self spirituality has special importance. The purpose of the present study was to investigate spirituality experiences of oncology nurses.
    Methods
    In this study, 24 oncology nurses participated from 12 hospitals affiliated to Shahid Beheshti, Tehran and Iran Medical Sciences Universities. The Interviews were done by semi structured interviews guide and were analyzed through qualitative content analysis approach.
    Results
    Spirituality experiences of the oncology nurses were emerged in two main categories as the religious and existential domains in the Islamic culture of Iran.Discussion &
    Conclusion
    The findings of this study were congruent with Islam holistic perspective that considers to all human aspects simultaneously.
    Keywords: Spirituality, Spiritual Care, Oncology Nurse, Muslim, Iran
  • Mohammad Javad Abolghasemi* Pages 211-233
    The real human’s heart which is different to the pineal one is the origin and the main source of mysticism and spiritual health. The heart, like other organs of the body, becomes sick. So we should try for heart’s health. It is necessary to identify harmful factors and inhibitors, and before the disease enter the heart and surround the man, he must take special precautions. The present article, through Quran verses, infallible's narrations and some Muslim scholar's views, studies some of inhibitors of spiritual health and factors of heart disease or even its death. By identifying these factors, the way for controlling and preventing it would be paved. Some of the most important factors are: Dejection, romance and love to anyone apart from God, atrocity and cruelty, unfaithfulness, illegal use of the property, greed, bullying, arrogance, and dozens of other factors that are mentioned in this article. This article has a field study in the pathology literature of spiritual health.
    Keywords: Spiritual Health, Heart, Heart Disease, Inhibiting Factors, Pathology