فهرست مطالب

مهندسی مکانیک - سال چهل و پنجم شماره 3 (پیاپی 72، پاییز 1394)

مجله مهندسی مکانیک
سال چهل و پنجم شماره 3 (پیاپی 72، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسن بیگلری *، آرمین نوروزی صفحات 1-13
    هدف این مقاله، طراحی مخازن کامپوزیتی تحت فشار نوع چهارم برای ذخیره گاز طبیعی مورد استفاده در خودروهای دوگانه سوز، به روش المان محدود می باشد. این نوع مخازن از یک آستر پلیمری و الیاف تقویت کننده که به روش رشته پیچی به دور آن پیچیده می شود، تشکیل شده اند. ابعاد و فشار مخزن مورد بررسی مطابق با ابعاد و فشار مخازن گاز طبیعی طبق استاندارد ایزو 11439 برای کاربرد در خودرو می باشد. هدف از طراحی مخزن تعیین زوایای الیاف، تعداد لایه ها و ضخامت مخزن است. عدسی های مختلف نیمه کروی، شبه بیضوی و شبه کروی در این طراحی مورد بررسی قرار می گیرد. مبنای طراحی، استاندارد BS4994 و طبق روش بار واحد می باشد. شبیه سازی در نرم افزار ANSYS به صورت سه بعدی (مدل یک هشتم) توسط المان Solid46 صورت می پذیرد. برای صحه گذاری روش المان محدود، نتایج حاصله با نتایج موجود در ادبیات موضوع مقایسه می شود. تخریب کامپوزیت بر اساس دو معیار حداکثر کرنش مجاز و سای-وو مورد بررسی قرار می گیرد. بررسی های عددی نشان می دهد که طراحی اولیه مطابق استاندارد بدلیل در نظر نگرفتن اثرات تمرکز تنش و تنش خمشی نیازمند بازنگری می باشد. اصلاح طرح توسط افزایش لایه ها به صورت سعی و خطا در تحلیل اجزاء محدود صورت می پذیرد. نهایتا، چیدمان لایه های کامپوزیتی [9066/960±] پاسخگوی طراحی مخزن دخیره سازی گاز طبیعی تحت فشار کاری 20 مگاپاسکال با عمر خستگی 1000 سیکل می باشد.
    کلیدواژگان: مخازن تحت فشار کامپوزیتی نوع چهارم، روش بار واحد، تحلیل عددی، روش الیاف پیچی
  • علی جعفریان*، علی یوسفی صفحات 15-25
    در پژوهش پیش رو، جهت تحلیل و توجیه فیزیک سردساز گیفورد مک ماهان بر مبنای دیدگاه لاگرانژی یک کد عددی توسعه داده شده است. جهت توسعه کد، معادلات حاکم با فرض ایده آل بودن بازیاب گرمایی، کامل بودن گاز سیال عامل و عملکرد سردساز در حالت پایا استخراج شده است؛ به گونه ای که امکان تجزیه و تحلیل عملکرد سردساز بر مبنای دیدگاه لاگرانژی فراهم گردیده است. به وسیله کد توسعه داده شده دما، فشار و جرم موجود در محفظه های متفاوت در هر زمان محاسبه شده و اثرات شرایط عملکردی سردساز شامل دمای مورد نظر برای سردسازی، فشار عملکردی بالا و پائین سردساز بر بار سرمایشی مفید ایجاد شده بررسی شده است. نتایج نشان می دهد بار سرمایشی مفید ایجادشده بر روی محیط، حاصل از اثر سرمایشی مفید دو گروه متفاوت از المان های جرمی می باشد. گروه اول شامل المان هایی جرمی است که با احساس افت فشار جزئی از سردساز خارج شده و گروه دوم المان های جرمی می باشند که با فشار عملکردی پائین از سردساز خارج می گردند. نتایج حاصل از کد عددی بر مبنای دیدگاه لاگرانژی با نتایج حاصل از تحلیل بر مبنای مدل ترمودینامیکی مقایسه گردیده و نتایج در دمای بالاتر از 40 کلوین از دقت بسیار خوبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: سردساز گیفورد مک ماهان، دیدگاه لاگرانژی، شبیه سازی عددی
  • علیرضا جعفری نیا *، علی اکبر دهقان، محمدرضا هادیان صفحات 27-38
    در دینامیک سیالات محاسباتی دو نوع شبکه برای حل معادلات حاکم وجود دارد: شبکه جابه جاشده[1] و شبکه هم مکان[2]؛ که تفاوت آن ها در مکان ذخیره سازی سرعت است و همچنین پیچیدگی هندسی شبکه جابه جاشده نسبت به شبکه هم مکان زیادتر می باشد. زمانی که معادلات حاکم در شبکه هم مکان حل می شوند، مشکل نوسانات فشار به وجود می آید. برای حل این مشکل روش های مختلفی مطرح است که در این مطالعه سه روش اصلی درون یابی مومنتوم[3]، درون یابی گرادیان فشار[4] و تصحیح فشار هموار ساز[5] بررسی شده اند. نتایج این سه روش و روش شبکه جابه جاشده برای همرفت طبیعی درون محفظه بسته، مقایسه گردیده است. برای حل معادلات از الگوریتم سیمپل بر پایه روش حجم محدود استفاده شده است. جهت اعتبارسنجی مدل عددی، نتایج با حل های معتبر موجود مقایسه و عدد ناسلت متوسط ارائه شده است. با توجه به نتایج حاصله ملاحظه می شود که روش درون یابی گرادیان فشار توانایی حل مشکل نوسانات فشار را به طور کامل نداشته و فقط آن را کاهش داده است. روش درون یابی مومنتوم و تصحیح فشار هموارساز در نزدیکی دیوار بالایی موفق عمل نکرده اند و هنوز فشار و سرعت دارای نوسان هستند. از طرف دیگر با توجه به نتایج به دست آمده، مدت زمان همگرایی و تعداد تکرار در روش شبکه هم مکان نسبت به شبکه جابه جاشده کمتر است. در مساله حاضر شبکه جابه جاشده نتایج بهتری را ارائه داده است. شبکه جابه جاشده، سرعت و فشار را به خوبی پیش بینی نموده است.
    کلیدواژگان: شبکه هم مکان، شبکه جابه جاشده، درون یابی مومنتوم، درون یابی گرادیان فشار، تصحیح فشار هموارساز
  • عبدالامیر بک خوشنویس، محمد جواد ایزدی یزدی، قلی پوراسرمی احسان صفحات 39-49
    در این مقاله به بررسی تجربی وجود همبستگی های آماری بین مقادیر مرتبه بالای سرعت مانند تختی(Flatness) و چولگی (Skewness) در دنباله ی تخت پشت یک استوانه دایره ای پرداخته شده است. جهت اندازه گیری مشخصه های جریان از دستگاه تونل باد و جریان سنج سیم داغ استفاده شده است. شدت اغتشاشات خط آزاد دستگاه تونل باد 1/0 درصد می باشد که از این نظر دارای دقت بالایی است. عدد رینولدز در این آزمایش ها برابر 28000 می باشد. بر اساس داده های خروجی از آزمایش ها، منحنی های مربوط به مقادیر بی بعد تختی و چولگی در نسبت فواصل مختلف ارایه شده است. از مقایسه مقادیر واقعی تختی و چولگی (که از آزمایش های تجربی در این تحقیق به دست آمده اند) با مقادیر پیش بینی شده توسط روابط موجود (که برای لایه مرزی آشفته و جت آزاد اثبات شده اند) روابطی به دست آمده که مطابقت بیشتری با مقادیر پیش بینی شده دارند. برای ارایه روابطی دقیق تر، از دو چند جمله ای مرتبه دوم و سوم استفاده شده است. مشخص شد که مقادیر مرتبه بالای سرعت با روابط ارایه شده در این تحقیق با دقت بیشتری پیش بینی شده اند. البته دقت این پیش بینی ها در نسبت فواصل بزرگ تر به طور چشمگیری کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: استوانه دایره ای، دنباله جریان، چولگی و تختی، جریان سنج سیم داغ
  • رضا دهقانی*، اسماعیل عابدی، محمدعلی بدری، داوود میرزایی صفحات 51-61
    در این مقاله رفتار دینامیکی زیردریایی در حین مانور صعود اضطراری و تخلیه مخازن ثابت شناوری (مخازن بالاست) بررسی شده است. در صعودهای اضطراری، مخازن بالاست نقش موثری در حرکت زیردریایی دارند. در هنگام ضرورت، هوای ذخیره شده در زیردریایی به داخل مخازن دمیده می شود و باعث کم شدن وزن زیردریایی در مقابل نیروی شناوری می شود و زیردریایی به سطح آب صعود می کند. اگر چه فرآیند دمیدن هوا و تخلیه در مواقع اضطراری صورت می گیرد ولی در مانورپذیری زیردریایی تاثیر زیادی دارد. لذا در نظر گرفتن فرآیند دمیدن هوا، در معادلات حرکت و بررسی تاثیر پارامتر های مختلف مدل سازی بر مانور صعود اضطراری از اهمیت ویژه ای برخوردار است که در این مقاله به آن پرداخته شده است. زیردریایی مورد نظر شش درجه آزادی در نظر گرفته شده و دارای چهار مخازن بالاست اصلی می باشد. برای مدل سازی فرایند دمیدن هوا به مخازن بالاست، تئوری جریان تراکم پذیر و آیزنتروپیک بکار گرفته شده است. شبیه سازی ها برای یک زیردریایی نمونه انجام شده و رفتار آن در حین مانور صعود اضطراری بررسی شده است. همچنین اثر پارامترهای مختلف از جمله مشخصه های هوای ورودی به مخازن بالاست بر زاویه حمله، لغزش جانبی (دریفت) و زمان رسیدن به سطح در مانور صعود بررسی شده است. نتایج نشان می دهند با افزایش فشار هوای ذخیره شده و تغییر زاویه سطوح کنترلی افقی عقب می توان زمان رسیدن به سطح را کاهش داد.
    کلیدواژگان: زیردریایی، مخازن بالاست اصلی، فرآیند دمیدن هوا
  • سیدجاوید زکوی، علیرضا رحیمی * صفحات 63-68
    در این تحقیق، رفتار انباشتگی کرنش درلوله های سه راهی از جنس فولاد کربنی ساده تحت فشار داخلی و ممان های دوره ای مورد بررسی قرار گرفته است. مدل کرنش سختی سینماتیکی غیرخطی برای بررسی رفتار پلاستیک لوله های سه راهی بکار برده شده است. پارامترهای ثابت مدل کرنش سختی از روی سیکل های پایدار شده منحنی های تنش-کرنش تحت کنترل کرنش های مختلف بدست آمده اند. نتایج نشان می دهد که حداکثر مقدار انباشتگی کرنش در نزدیکی محل اتصال سه راهی در جهت محیطی اتفاق می افتد. مشاهده نتایج تجربی و عددی نشان می دهد که در ممان های با دامنه کم انباشتگی کرنش دارای مقدار بسیار پایین و نزدیک به صفر است، با افزایش تنش میانگین و بالا رفتن دامنه ممان های اعمال شده، با فرض ثابت بودن سایر پارامترها میزان انتقال انباشتگی کرنش نیز بیشتر می شود. نرخ رشد اولیه انباشتگی کرنش زیاد بوده و سپس با افزایش تعداد سیکل ها این مقدار کاهش می یابد. البته نرخ انباشتگی کرنش پیش بینی شده توسط روش عددی در مقایسه با نتایج تجربی فراتخمین می باشند.
    کلیدواژگان: بارگذاری سیکلی، مدل کرنش سختی سینماتیکی، انباشتگی کرنش، فولاد کربنی ساده، لوله های سه راهی تحت فشار
  • ناصر شوکتی*، سیدفرامرز رنجبر، فرزاد محمدخانی صفحات 69-83
    در این مقاله سیکل های ترکیبی یک مرحله ای و دومرحله ای پیل سوختی اکسید جامد لوله ای (SOFC) و توربین گازی از نظر انرژی و اگزرژی مورد بررسی قرار می گیرند. رفتار پیل سوختی اکسید جامد لوله ای مدل سازی شده در این تحقیق، با نتایج تجربی شرکت زیمنس- وستینگهاوس مقایسه و اعتبارسنجی شده است. نتایج شبیه سازی سیکل های ترکیبی مورد بررسی نشان می دهد که سیکل ترکیبی دو مرحله ای پیل سوختی اکسید جامد وتوربین گازی علاوه بر تولید توان بیشتر نسبت به سیکل ترکیبی یک مرحله ای SOFC-GT دارای راندمانی به میزان 3 درصدبیشتر است. با توجه به تحلیل پارامتری، بیشترین مقدار بازده قانون اول سیکل ترکیبی دو مرحله ای SOFC-GT وقتی رخ می دهد که دمای عملکردی مجموعه های اول و دوم پیل سوختی به ترتیب برابر 1180 و 1250 درجه سلسیوس باشد ولی بیشترین توان تولیدی در دماهای بالاتر مجموعه دوم پیل سوختی اتفاق می افتد. در چگالی جریان های ثابت، افزایش ضریب مصرف سوخت پیل سوختی موجب کاهش افت های ولتاژی پیل سوختی شده و این امر موجب کاهش اتلافات اگزرژی مربوط به سیکل های ترکیبی خواهد شد. همچنین در دمای عملکردی ثابت مجموعه پیل سوختی در سیکل یک مرحله ای SOFC-GT، بازده ترمودینامیکی با افزایش ضریب مصرف سوخت پیل سوختی افزایش می یابد با وجود اینکه توان خروجی و تخریب اگزرژی در سیکل ترکیبی کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: پیل سوختی اکسید جامد لوله ای، توربین گاز، تخریب اگزرژی، ضریب عملکرد اگزرژی، مطالعه پارامتری
  • مرتضی عظیم زاده، نقدعلی چوپانی * صفحات 85-93
    در این پژوهش سعی شده، چقرمگی شکست سطح مشترک اتصالات چسبی مورد استفاده در دندانپزشکی را با استفاده از مکانیک شکست به دست آورد. تولید سیمان های مختلف در زمینه دندانپزشکی، باعث تلاش محققان برای به دست آوردن خصوصیات مختلف این سیمان ها شده است. در این مقاله با استفاده از نتایج روش المان محدود، ضرایب تصحیح برای ضرایب شدت تنش برای نمونه آرکان اصلاح شده به دست آورده شده است. با استفاده از ضرایب تصحیح و نیروی بحرانی به دست آمده از نتایج آزمایشگاهی در زوایای 0، 45 و 90 درجه، می توان چقرمگی بحرانی شکست سطح مشترک را برای اتصالات چسبی که سیمان گلاس آینومر اصلاح شده Xeno cem-plus(XCP) و سیمان کامپوزیت رزین Master-dent به عنوان چسب و پودر اس آر تریپلکس سرد به عنوان جسم چسبیده شده به دست آورد. نتایج این آزمایش ها نشان می دهند که اتصالات چسبی که سیمان گلاس آینومر اصلاح شده XCP استفاده شده مقاومت بیشتری از خود نسبت به سیمان کامپوزیت رزین Master-dent نشان داده است. چقرمگی شکست سطح مشترک برای ترک به طول mm15، در نمونه سیمان کامپوزیت رزین در مد کششی خالص با انجام آزمایش برابر 9/126975 = و در مد برشی خالص 4/305929 = به دست آمد.. این مقادیر برای سیمان گلاس آینومر به ترتیب 7/440070 = و 7/382095 = می باشد.
    کلیدواژگان: چقرمگی شکست، اتصالات چسبی، شکست سطح مشترک، دندانپزشکی
  • فرهود نیک نژاد، مهدی نیلی احمدآبادی * صفحات 95-106
    در این پژوهش، تحلیل عددی سه بعدی اجزاء دوار کمپرسور یک موتور توربوشفت شامل سه طبقه کمپرسور محوری و یک طبقه کمپرسورگریز از مرکز توسط نرم افزار CFX صورت می پذیرد. معادلات جریان تراکم پذیر از روش فشار مبنا و براساس مدل آشفتگی SST حل می شوند. پس از بررسی استقلال حل از شبکه محاسباتی، با تغییر شرایط مرزی ورودی و خروجی، منحنی عملکرد کل کمپرسور به دست می آید. نتایج نشان می دهد در طبقه اول کمپرسور محوری به دلیل طول کمان زیاد محوری پره روتور، جریان ثانویه ای از پایه تا نوک بوجود می آید. همچنین، جریان در مقطع نوک پره های روتور طبقه اول گذر صوت است. در کمپرسور گریز از مرکز نیز تولید جریان ثانویه و بوجود آمدن ناحیه جت و ویک و لغزش در خروجی پروانه با استفاده از شبیه سازی عددی قابل مشاهده است.
    کلیدواژگان: کمپرسور محوری، کمپرسور گریز از مرکز، شبیه سازی سه بعدی، نمودار عملکردی
|
  • H. Biglari *, A. Norouzi Pages 1-13
    The present work is aimed to design of type ІV composite pressure vessels for storing compressed natural gas (CNG) that used in bi-fuel vehicle based on finite element method. This type of vessels consisting of polymer liner with reinforcement fiber that wounded over the liner by filament wounding method. Dimensions and pressure of CNG pressure vessel in this paper are similar to the same in ISO 11439 standard. The propose of design is to find fiber angles, number of layers and thickness of vessel. In this paper, different hemispherical, semi-ellipsoidal and torispherical domes is considered for vessel. This design is based on BS 4994 standard and unit load method. The vessel simulated in 3-D (1/8 model) with Solid 46 element type using commercial ANSYS software. In order to verify finite element method (FEM), result compare with result of other results reported in literatures. Composite damage is considered based on maximum strain and Tsai-Wu criterions. Consideration showed that the first design needs modification, because of ignoring effects of stress concentration effects and bending stress. Redesign done with increase of layers based on try and error in FEM. Finally a ±9/90 laminate is used in flament wound pressure vessels with 20 MPa as working pressure and 1000 cycle as fatigue life.
    Keywords: Composite pressure vessels type ?, V, Unite load method, Numerical Analysis, Filament wounding method
  • A. Jafarian *, A. Yousefi Pages 15-25
    In this research, a numerical code has been developed to investigate physics of Gifford McMahon cryocooler via a Lagrangian approach. In this respect, set of governing equations have been written in a general form. Applying the developed code, temperature, pressure and existing mass in each chamber were estimated. In addition, the influence of cryocooler operating conditions, including cooling temperature and minimum and maximum working pressures of cryocooler on effective cooling load was estimated. Results showed that two groups of elements are responsible for producing the effective cooling capacity. First group consists of mass elements which are extracted from cold head due to partial pressure drop in chamber 3 and second group are mass elements which are forced to pass over the cold head due to displacer movement. Results from Lagrangian approach were compared with that of thermodynamic model and a good agreement was observed at temperatures more than 40 K.
    Keywords: Gifford McMahon Cryocooler, Lagrangian approach, Numerical simulation
  • M. Sc. Student, A. R. Jafarinia *, M. R. Hadian Pages 27-38
    To solve governing equations in computational fluid dynamics, there are two kind of grids: collocated and staggered; the difference is where to store the velocity. There is much geometric complexity in staggered grid and implementing boundary conditions is more difficult than the collocated grid. When governing equations are solved on collocated grids, the problem of checkerboard prediction of pressure is encountered. Some interpolating methods are available to overcome this problem. Here, three basic methods including momentum interpolation, pressure gradient interpolation and smoothing pressure correction techniques are used and their results are compared with the results of staggered grid in the problem of natural convection in a square cavity. To solve fluid flow SIMPLE algorithm on the basis of finite volume method is used. Velocity, pressure and temperature profiles are showed and it is seen that the pressure gradient interpolation method has not totally removed the checkerboard pressure and just alleviated it. Momentum interpolation and smoothing pressure correction methods have not successed near the upper wall and velocity and pressure still have oscillations. On the other hand according to the results, convergance time and number of itrations required in the collocated grid is less than the staggered one. The staggered grid, in this problem, provided better result than the collocated and predict the pressure and velocity well. The Nusselt number in staggered grid is exactly the same as one of the standard solutions.
    Keywords: Collocated Grid, Staggered Grid, Momentum Interpolation, Pressure Gradient Interpolation, Smoothing Pressure Correction
  • A. B. Khoshnevis, M. J. Ezadi Yazdi, E. Gholiepour Asrami Pages 39-49
    In this paper, the existence of statistical relationship between high- order velocity moments as flatness and skewness in the plain wake behind a circular cylinder were studied. Hot- wire anemometer was used to measure turbulent parameters in various situations downstream the flow behind the cylinder. Turbulence intensity of wind tunnel’s free line is 0.1 precent which in this sense, it has high accuracy. In these experiments, the Reynolds number is 28000. Non- dimensional values of mean velocity, skewness S and flatness F in various x/d’s has been plotted. By comparing existent relationship for predicting flatness values (which are demonstrated for turbulent boundary layer and free jet) with actual values, it has been found that new relationship can be found which can have much more agreement with their actual cases. Considering this point, and by using fitting method, in this paper some new relationship from which was can predict high- order moments with much more accuracy was provided. Therefore for further accuracy, two polynomial of orders 2 and 3 were used to fit the data which has taken in a wind tunnel. Though the accuracy of these estimations in larger x/d’s reduses significantly.
    Keywords: Circular Cylinder, Plain Wake, Skewness, Flatness, Hot Wire Anemometery
  • R. Dehghani*, E. Abedi, D. Mirzaee, M. A. Badri Pages 51-61
    In this paper, submarine motion is studied during emergency rising maneuver and blowing air in the main ballast tanks (MBTs). In emergency rising, the MBT plays an important role in the submarine motion. In an emergency situation, the stored compressed air is blown into the MBTs. Reducing the weight of the submarine causes the submarine to rise. Although blowing process may be done in an emergency situation but it is very effective in the maneuverability of submarine. Hence, this paper aims to consider the blowing process and effect of parameters in the emergency rising maneuver. A 6-DOF submarine with four MBTs is considered. The equations of motion are derived and blowing air to the MBTs is modeled by compressible isentropic flow. Simulations are carried out for a typical submarine. The behavior of submarine is investigated in the emergency rising maneuver. Also, the effect of different parameters such as intake air characteristics on the angle of attack and drift and climbing time are studied. The results show that the rising time can be reduced by increasing the pressure of stored air and turning elevators.
    Keywords: Submarine, Emergency Rising, Main Ballast Tank, Air Blowing Process
  • S. J. Zakavi, A. R. Rahimi* Pages 63-68
    In this study, cyclic loading behavior of carbon steel pressurized piping branch junction are described. Effects of internal pressure and quantity of moments on ratcheting strain are investigated. The nonlinear kinematic hardening model is used to assessment of the plastic behavior of the branch pipes. The constant parameters of the hardening model and stress-strain data have been obtained from several stabilized cycles of specimens that are subjected to symmetric strain cycles. The results showed that the maximum ratcheting strain occurred on the flanks in the branch hoop stress direction just above the junction. The results show that in low moments, the ratchetting strain rate is very low and near to zero. The ratchetting strain rate increases with increase of average stress and the moment levels in constant pressure. The results show that initial the rate of ratcheting is large and then it decreases with the increasing of cycles. The hoop strain ratchetting rate by FE model give over estimated values comparing with the experimental data.
    Keywords: Cyclic loading moment, Strain hardening model, Racheting, Carbon steel, Pressurized piping branch
  • N. Shokati*, F. Ranjbar, F. Mohammadkhani Pages 69-83
    In this paper, a parametric study is done to reveal the effects on the performance of the single and double stages solid oxide fuel cell/ gas turbine combined systems of such significant parameters as fuel cell operating temperature, fuel utilization factor and current density. The behavior of tubular solid oxide fuel cell modeled in this study is validated with the experimental test data of tubular SOFC developed by Siemens Westinghouse. According to parametric study, the high value of first law efficiency of the double stage SOFC-GT combined cycle occurs when the operating temperature of the first and second fuel cell stacks is 1180 and 1250 ˚C, respectively; but the highest value of net output power occurs in higher temperatures of the second fuel cell stack. In the constant current density of the fuel cell, increasing the fuel utilization factor of the fuel cell decreases the voltage losses of the fuel cell and causes to decrease of the exergy destruction of the combined cycle.
    Keywords: Tubular solid oxide fuel cell, gas turbine, exergy destruction, exergetic performance coefficient, parametric study
  • N. Choupani *, M. Azimzadeh Pages 85-93
    In this paper, an attempt was made for obtaining toughness of interfacial fracture in adhesively bonded joints used in dentistry by means of fracture mechanics. Production of different cements in dentistry caused researchers trying to get the various properties of the cements. In this paper by using the finite element results, correction factors have been obtained for the stress intensity factors of modified version of Arcan specimen. By using correction factors and critical forces obtained from experimental results in angles 0, 45 and 90 degrees, toughness of interfacial fracture for adhesively bonded joints were obtained. The modified glass-inomer Xeno cem-plus(XCP) and resin composite Master-Dent were as adhesives and the powder of cold SR Triplex was as an adherend. Experimental results revealed that strength of adhesively bonded joints with modified glass-inomer XCP was more than resin composite Master-Dent. Average critical Interfacial stress intensity factors of pure mode-I and pure mode-II of the Composite resin and Xeno cem-plus adhesive joints were found as KIC = 126975.9 [Pa.m1/2] and KIC = 440070.7 [Pa.m1/2], and KIIC= 305929.4 [Pa.m1/2] and KIIC= 382095.7 [Pa.m1/2], respectively.
    Keywords: Fracture toughness, Adhesively bonded joints, Interfacial fracture, Dentistry
  • F. Nicknezhad, M. Nili Ahmadabadi* Pages 95-106
    Three-dimensional numerical analysis of rotating components of a turbo-shaft engine including 3 stages axial compressors and one stage centrifugal compressors is performed by CFX software. Compressible flow equations are solved by using pressure based method and SST turbulence model. After grid study, compressor performance curve are obtained by changing the boundary conditions of the compressor inlet and outlet. The results show that there is a secondary flow from hub to tip in the first stage of axial compressor because of its high axial chord length. Also, flow in the first stage rotor is transonic. Moreover, in the centrifugal compressor, secondary flow phenomenon, jet-wake region and slip phenomenon at the impeller outlet are obtained from the numerical analysis.
    Keywords: Axial Compressor, Centrifugal Compressor, Numerical Simulation, Performance Curve