فهرست مطالب

آزمایشگاه و تشخیص - پیاپی 22 (زمستان 1392)

فصلنامه آزمایشگاه و تشخیص
پیاپی 22 (زمستان 1392)

  • بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/12/20
  • تعداد عناوین: 14
|
  • صدیقه شریف زاده، حبیب الله گل افشان، مهران کریمی، رضا رنجبران، طاهره کلانتری، لیلی معزی صفحه 23
    تشخیص اختلالات غشایی گلبول قرمز بالاخص اسفیروسیتوز ارثی (HS) و اوا لوسیتوز ارثی جنوب شرقی آسیا (SAO) بر اساس تاریخچه کلینیکی، مورفولوژی گلبول قرمز و دیگر تست های روتین آزمایشگاهی مانند آزمایش شکنندگی اسمزی (OFT) می باشد. با این وجود، تشخیص این اختلالات در موارد خفیف به آسانی میسر نمی باشد. برای اسکرین اختلالات پروتئین های غشاء به همراه چند آنمی دیگر از رنگ ائوزین مالیماید (EMA) که به میزان بالایی به پروتئین باند 3 و در مقادیر کمتر به دیگر پروتئین های غشایی متصل می شود، استفاده نمودیم.
    مواد و روش ها
    گلبول های قرمز افراد سالم و بیماران مبتلا به HS، SAO، الیپتوسیتوز ارثی، آنمی فقر آهن (ID)، تالاسمی مینور و آنمی اتوایمیون همولیتیک با EMA رنگ آمیزی گردیده و سپس با فلوسیتومتری میانگین شدت فلورسانس (MFI) در آن ها مورد آنالیز قرار گرفت.
    نتایج و بحث: گلبول های قرمز بیماران HS و آنمی فقر آهن در مقایسه با افراد کنترل کاهش قابل توجه ای را در میزان MFI نشان دادند (به ترتیب ρ<0.0001 و ρ<0.001)، در حالی که گلبول های قرمز ماکروسیتیک منجر به افزایش مهمی در مقدار MFI شدند (ρ<0.01). به علاوه، یک همبستگی قابل توجه میان MCV و MFI بیماری های مورد مطالعه دیده شد که موارد استثناء آن بیماری های HS و تالاسمی مینور بودند. نتایج ما نشان می دهد که روش فلوسیتومتری هم یک روش اسکرین و هم یک روش تاییدی قابل اعتماد با حساسیت و اختصاصیت بالاتر (به ترتیب 95 % و 93 %) از دیگر تست های تشخیصی روتین در رابطه با بیماری HS می باشد که می توانند پیش از انجام تست های مولکولی اختصاصی تر در روند تشخیص کمک شایانی را انجام دهند.
    کلیدواژگان: گلبول قرمز، اختلالات غشایی، باند 3، فلو سیتومتری
  • نسرین دشتی، ناهید عین اللهی، فاطمه کیانی مارکانی، سمانه صفی صفحه 32
    سالانه حدود سه میلیون نفر در اثر استعمال سیگار جان خود را از دست می دهند. افراد سیگاری بیشتر در معرض ریسک بیماری های قلبی عروقی، ریوی، سرطان معده، کوری و مسمومیت های کبدی می باشند. الکترولیت ها و یون ها در تنظیم مایعات بدن حفظ تعادل اسید و باز انتقال عصبی انعقاد خون و انقباض عضلانی نقش مهمی دارند و افراد سیگاری بیش از غیر سیگاری ها در معرض بیماری های آتر اسکلروز قرار دارند. اولین قدم برای شروع ترک سیگار آماده بودن فرد سیگاری برای ترک و داشتن انگیزه بالا است. بررسی پارامترهای بیوشیمیایی خون در افراد سیگاری می تواند محرک خوبی برای تشویق این افراد جهت ترک سیگار و در نتیجه کاهش هزینه های درمانی ناشی از استعمال سیگار و ارتقاء سطح سلامتی افراد سیگاری باشد. لذا هدف از این مطالعه بررسی میزان تغییرات یون های کلسیم و فسفر، تری گلیسرید، کلسترول، آلانین آمینو ترانسفراز، آسپارتات آمینو ترانسفراز در افراد سیگاری و مقایسه آن با افراد غیر سیگاری بود.
    کلیدواژگان: کلسیم، فسفر، تری گلیسرید، کلسترول، آلانین آمینو ترانسفراز و آسپارتات آمینو ترانسفراز
  • صادق ولیان بروجنی، پریسا خردمند صفحه 38
    تلومرها مجموعه های نوکلئوپروتئینی ویژه ای هستند که از صدها تا هزارها توالی تکراری پشت سر هم TTAGGG تشکیل شده اند و در هر دو انتهای کروموزوم های خطی یوکاریوت ها قرار گرفته اند و از انتهای کروموزوم ها در برابر نوترکیبی و تجزیه حفاظت می کنند. مجموعه چند پروتئینی به نام sheltrin به توالی های TTAGGG متصل شده و باعث حفظ و نگهداری ساختار و طول تلومر می شود. تلومراز که آنزیمی ضروری برای حفظ طول تلومر در طی تقسیم سلولی است، در سلول های بدنی (سوماتیک) سرکوب شده است در حالی که در بسیاری از بافت های سرطانی در انسان فعال است. ساختار و طول تلومر نقش به سزایی در فرآیند های مختلف سلولی دارد. استفاده از تکنیک های سیتوژنتیک مولکولی منجر به شناسایی بسیاری از اختلالات کروموزومی مرتبط با تلومر ها شده است. پیشرفت های اخیر در ژنتیک پزشکی منجر به شناسایی و تشخیص طیف وسیعی از بیماری های مرتبط با تلومر شده است. در این نوشتار ضمن مروری بر ساختمان و عملکرد تلومر، به تعدادی از بیماری های شناخته شده مرتبط با تلومرها اشاره می شود.
    کلیدواژگان: تلومر، مجموعه ی چند پروتئینی شلترین، تلومراز، اختلالات کروموزومی
  • محمد قهری، سید احمد حسینی، رضا داورزنی، علیرضا فراست، صدیقه بیرقی صفحه 53
    در طول دهه گذشته افزایش قابل توجهی دربروز پاتوژن های قارچی فرصت طلب درگیر کننده مجاری ادراری دیده شده است. گونه های کاندیدا پاتوژن ترین و شایع ترین قارچ های مجاری ادراری و تناسلی می باشند. افزایش بروز عفونت های قارچی مجاری ادراری بدوا در نتیجه افزایش جمعیت بیماران در معرض خطر به همراه افزایش استفاده از تکنولوژی هایی است که تهاجم قارچی مجاری ادراری را مستعد و تسهیل می نمایند. مجاری ادراری در
    نتیجه
    1- فونژمی و انتشار خونی (فونگوری می تواند تظاهری از بیماری سیستمیک قارچی باشد) و یا 2- عفونت بالا رونده معمولا در حضور انسداد ادراری (فونژمی ثانوی به پیلونفریت بالا رونده) به عفونت قارچی مبتلا می گردند.(1) گونه های کاندیدا از عوامل شایع عفونت بالا رونده در مجاری ادراری انسداد یافته و کاتتریزه شده به ویژه در بیماران دیابتیک می باشند. بیمارانی که برای انجام پیوند کلیه داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی دریافت می کنند در معرض خطر برای عفونت های قارچی مهاجم توسط گونه های کاندیدا، آسپرجیلوس و کریپتوکوکوس می باشند.
    کلیدواژگان: کاندیدا آلبیکنس، فنوتیپ، ژنوتیپ، کروم آگار کاندیدا
  • حبیب ضیغمی، فخری حقی، فهیمه حاجی احمدی صفحه 61
    در ابتدا تصور می شد که انتقال ژن های مقاومتی در باکتری ها، عمدتا از طریق کونژوگاسیون و ترانسداکشن توسط پلاسمیدها، فاژها و ترانسپوزون ها صورت می گیرد، اما در سال 1995 دو دانشمند به نام های Hall و Colli مکانیسم دیگری از انتقال ژن های مقاومتی را شناسایی کردند که توسط عناصری به نام اینتگرون انجام می شد. اینتگرون ها المنت های ژنتیکی متحرکی هستند که با قرار گیری در پلاسمیدها، کروموزوم ها و ترانسپوزون ها، ژن های مقاومتی را در حالی که در داخل کاست های ژنی قرار دارند حمل و جا به جا می کنند. انتقال افقی اینتگرون ها به عنوان موفق ترین راه انتشار ژن های مقاومتی و پیدایش گونه هایی با مقاومت چندگانه (MDR) مطرح می باشد. با توجه به این که ژن های مقاومت بر روی اینتگرون ها قرار دارند و می توانند از یک سویه به سویه دیگر منتقل شوند، لذا این امر اهمیت شناسایی این نوع از ژن های مقاومتی را ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: اینتگرون، ژن های مقاومتی، کاست های ژنی
  • علیرضا تیمچه حریری، مجید عمویی، رضا مومنین، مهدی بلالی مود، جعفر حنایی، حمیدرضا زاده صفحه 72
    با گذشت بیش از بیست و پنج سال از پایان جنگ مقالات متعدد در خصوص عوارض ناشی از صدمات و جراحات ناشی از جنگ در جانبازان ارائه شده است. بررسی این مقالات و همچنین مرور این پژوهش ها نشان می دهد که علل فوت افرادی که در معرض سلاح های شیمیایی قرار گفته اند و به عنوان جانباز یا مصدوم شیمیایی هستند تا حدودی متفاوت است. سلاح های شیمیایی در بیشتر موارد باعث بروز عوارض دیررس جسمی شده که در نهایت منجر به صدمات جسمی در طول عمر مصدومین شیمیایی گردیده است. متاسفانه تعدادی از این عزیزان در اثر این عوارض فوت نموده اند، بسیاری از این صدمات تا مدت ها علایم بالینی واضحی نداشته و یا اینکه این علایم و نشانه ها مورد توجه قرار نمی گیرند در حالی که در همین مدت نتایج پاراکلینیکی و به ویژه علایم آزمایشگاهی تغییرات زیادی را نشان می دهد. هدف این مطاله این است که با بررسی آزمایش های پاراکلینیکی موجود در پرونده جانبازان و همچنین مرور سایر مقالات منتشر شده بتوان الگوی آزمایش ها و تغییرات آن ها در پیش آگهی و پیش بینی بروز عوارض دیررس در مصدومان سلاح های شیمیایی را ارزیابی نمود. به همین منظور پرونده های بیش از دو هزار جانبازان فوت شده از سال 1370 تا 1390 هجری شمسی موجود در بایگانی ادارات بنیاد شهید و امور ایثارگران استان خراسان رضوی و شهرستان های تابعه و همچنین مقالات و پژوهش های موجود در خصوص قربانیان سلاح های شیمیایی مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد عوارض دیررس در طول مدت حیات قربانیان با شدت های مختلف ایجاد می شود و به مرور زمان گسترش می یابد، اما اظهار نظر در خصوص عوارض دیررس نیاز به معاینات کامل بالینی و انجام آزمایش های پاراکلینیکی کامل و جدید دارد و صرفا با آزمایش های روتین نمی توان نسبت به وجود عوارض دیررس اظهار نظر نمود و بایستی با توجه به نوع، شدت ضایعه و بافت مورد هدف از آزمایش های پاراکلینیکی و حتی تحقیقاتی که در پژوهش ها و مقالات مورد تاکید و استنتاج قرار گرفته کمک گرفت و در تفسیر نتایج به آن ها دقت کافی نمود.
    کلیدواژگان: تست های اختصاصی آزمایشگاهی، عوارض دیررس، جانبازان شیمیایی
|
  • Dr Sedigheh Sharifzadeh, Dr Habibollah Golafshan, Dr Mehran Karimi, Mr Reza Ranjbaran Tahereh Kalantari Leyli Moezi Page 23
    Objective
    The diagnosis of hereditary red blood cell (RBC) membrane disorders, in particular hereditary spherocytosis (HS), and SAO is based on clinical history and RBC morphology and other conventional tests such as osmotic fragility. However, there are some milder cases of these disorders which are difficult to be diagnosed. The application of eosin-5'-maleimide (EMA) was evaluated for screening of RBC membrane defect along with some other anemia. We used EMA dye which binds mostly to band 3 protein and in lesser extent to some other membrane proteins for screening of some membrane defects such as HS.
    Material And Methods
    Fresh RBCs from hematologically normal controls and also patients with HS, SAO, hereditary elliptocytosis, Hereditary spherocytosis with pincered cells, severe iron deficiency, thalassemia minor, and autoimmune hemolytic anemia were stained with EMA dye, and analyzed for mean fluorescent intensity(MFI) using a flow cytometer. Results and
    Conclusion
    RBCs from patients with HS and iron deficiency showed a significant reduction in MFI compared to those from normal controls (ρ<0.0001 and ρ<0.001 respectively), while macrocytic RBCs showed a significant increase in MFI (ρ<0.01). A significant correlation was shown between MCV and MFI, which the only exceptions were HS and thalassemia minor. Our results showed that the flow cytometric method could be a reliable screening and confirming diagnostic method with high sensitivity and specificity (95% and 93%, respectively) than conventional routine tests for HS patients prior further specific membrane protein molecular tests.
    Keywords: RBC, membrane disorders, Band 3, flow cytometry
  • Dr Nasrin Dashti, Dr Nahid Einollahi Fatemeh Kiani Markani Samaneh Safi Page 32
    Background And Aim
    Worldwide more than 3 million people currently die each year from smoking. Smokers are at greatest risk for cardiovascular disease, respiratory disorders, cancer, peptic ulcer, bone matrix loss, and hepatotoxicity. Smoking is one of the major risk factors in the genesis of the in the coronary atherosclerosis and development of coronary heart disease. Nicotine is one of the main constituents. Nicotine causes increase in cholesterol.. Electrolytes and minerals are involved in most cellular activities and assume a major role in metabolism. Electrolytes and minerals have multiple functions such as holding fluids in compartment of the body and maintaining normal acid base balance, nerve conduction, blood clotting and muscle contractions. Hence, the present study is aimed to investigate serum calcium and phosphorus, triglyceride, cholesterol, alanine aminotransferase and aspartate amino transferase levels in smokers and comparing them with non smokers.
    Materials And Methods
    Thirty human volunteers (aged between20-30 years-old) smoking more than 8 cigarettes per day were chosen as experimental subjects. Thirty human volunteers who did not smoke selected as control group. Blood samples from overnight fasted subjects were used for the study. All the volunteers in the present study were free from any chronic disease, illness drugs and anesthetics. Plasma levels of calcium, phosphorus, triglyceride, cholesterol, alanine aminotransferase and aspartate amino transferase were determined by zistshimi kits. All the results were analyzed by spss 11 software.
    Results
    Cigarette smoking significantly increased plasma levels of calcium, phosphorus, triglyceride, cholesterol, alanine aminotransferase and aspartat amino transferase when compared to control groups (p<0.05). Discussion and
    Conclusion
    chronic cigarette smoking might have induced alterations in membrane permeability properties of tissues and organs, which might have resulted in increase plasma calcium phosphorus, alanine aminotransferase and aspartate amino transferase levels in smokers. The current study showed significantly higher levels of total cholesterol and triglyceride in smokers as compared to that of controls. Increased cholesterol levels considered to be an important contributory factor for development of atherosclerosis. The molecular mechanisms behind these changes and biochemical consequence are needed further in-depth study.
    Keywords: Cigarette smoking, Calcium, Phosphorus, triglyceride, cholesterol, alanine aminotransferase, aspartate amino transferase
  • Dr Sadegh Vallian Borujeni Parisa Kheradmand Page 38
    Telomeres are specific nucleoprotein complexes, which composed of hundreds to thousands TTAGGG tandem repeats. They are localized at both terminal regions of chromosomes and they protect chromosome ends from recombination and degradation. A multiprotein complex, known as Shelterin, binds to TTAGGG repeats and maintains the structure and the length of telomeres. Telomerase, which is necessary for telomere length stabilization during cell cycle, is repressed in somatic cells whereas it is active in several cancer tissues. The structure and the length of telomere have an important role in different cell processes. The use of molecular cytogenetic techniques has led to identify several chromosomal aberrations associated with telomeres. Recent developments in medical genetics represent a broad spectrum of diseases associated with telomere. In the present article the structure and function of telomeres are reviewed and a number of diseases associated with telomeres will be mentioned.
    Keywords: Telomere, Shelterin complex, Telomerase, chromosomal aberrations
  • Dr Mohammad Ghahri, Dr Seyed Ahmad Hosseini, Reza Davarzani, Ali Reza Farasat, Sedigheh Beiraghi Page 53
    Candiduria or presence of infecting Candida species in urinary tract is one of the usual hospital infections. Factors increasing susceptibility of patients to such infections are including high utilization of antibiotics, long hospitalization periods, higher ages, diabetes mellitus, sexuality, female sex and use of immunosuppressive therapy. This study focuses not only on diagnosis of candiduria and its causes using phenotype and genotype analyzing methods, but also discusses on frequencies of Candiduria in catheter using patients. 250 samples of catheter using patients were collected and cultured in biological media. Identifying the yeasts, initially some phenotypic experiments were carried out such as germ tube, the production of hyphae or pseudohyphae and clamydospores in CMA+TW80 medium, and CHROMagar Candida. Genomic DNA of all species were extracted and analyzed with PCR and subsequent Polymerase Chain Reaction - Restriction Fragments Length Polymorphism (PCR-RFLP) methods. Analyzing urination of 95 female and 155 male, 40 samples were recognized as infected that demonstrates 55% and 45% Candiduria infection in females and males. Frequency of C. albicans, C. glabrata, C. tropi calis, C. parapsilosis, and C. krusei are 45%, 32.5%, 15%, 5%, and 2.5%, respectively. Candiduria frequency is measured to be about 16%.
    Keywords: Candiduria, Candida albicans, phenotype, genotype, CHROMagar Candida
  • Dr Habib Zeighami, Dr Fakhri Haghi, Fahimeh Hajiahmadi Page 61
    Initially it was thought that the transfer of resistance genes in bacteria, mainly through conjugation and transduction by plasmids, phages and transposons is done. However, in 1995 by two scientists named Hall and Coli, another mechanism of transfer of resistance genes identified, by name integron elements.. Integrons are mobile genetic elements that are located in plasmids, chromosomes and transposons, carry the resistance genes that are within the gene cassette. Horizontal transfer of integron is the most successful dissemination of resistance genes and the emergence of strains with multiple resistances (MDR). Note that the resistance genes are located on integron and can be transferred from one strain to another side, so it’s important to identify the type of resistance genes.
    Keywords: Integron, Resistance genes, Gene cassette
  • Dr. Ali Reza Timcheh Hariri, Dr. Majid Amooee, Dr. Reza Momenin, Dr. Mahdi Balali Mood, Dr. Jafar Hanaei, Hamid Rezazadeh Page 72
    With clement over twenty-five years of war, several papers on the effects of injuries caused by war veterans are given, check these articles and also reviewed the causes of death in people exposed to chemical weapons that have as a veteran, or are injured and somewhat different chemical.Chemical weapons often cause Late effects of that ultimately lead to physical and chemical injuries are lifelong injuries. Unfortunately many of ones had died due to the effects of the injury or how long it had clear clinical signs and symptoms are noticed.while at the same time, the results of clinical and laboratory findings were particularly large changes shows. The purpose of this study is to evaluate clinical trials and review other articles published in the official file test pattern in order prognosis of late complications in patient's forecasts to assess chemical weapons. In order to record more than 2000 files of archives office from 1992 to 2012 veterans affairs departments Khorasan Razavi and research papers in the case were the victims of chemical weapons. Results showed late complications can occur during the life of the victims with different intensities, And develops over time, but the comment about the delayed effects need to complete clinical trials and doing complete and new physical examination. so only by The routine tests cannot be compared to Late effects of Comment. Therefore should depending on the type and severity of lesion or tissue be targeted clinical trials and research that highlights and conclusions from research articles, help, and interpreted them to be careful enough.
    Keywords: specific laboratory tests, late complications, veterans