فهرست مطالب

پژوهشنامه توسعه فرهنگی اجتماعی - سال یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1393)

پژوهشنامه توسعه فرهنگی اجتماعی
سال یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن نوغانی دخت بهمنی، سید احمد میرمحمد تبار، صمد عدلی پور صفحات 5-22
    فضای مجازی و رسانه های نوین چند سالی است که درعلوم اجتماعی ایران به عنوان حوزه ای نوپا مطرح شده ومورد توجه جدی محققان قرارگرفته است. مقاله حاضر با هدف فراتحلیل مطالعات صورت گرفته در یک دهه اخیر در حوزه فضای مجازی و هویت انجام شده است. روش تحقیق، فراتحلیل و جامعه آماری همه مقالات علمی- پژوهشی ای هستند که در سال های 1380 تا 1392 با موضوع فضای مجازی و هویت منتشر شده اند. یافته ها حاکی از آن است که هویت ملی و مدرن، به عنوان متغیر وابسته، بیش از سایر ابعاد هویت (دینی، قومی و اجتماعی) مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین، نتایج بررسی اندازه اثرات نشان می دهد که متغیر مستقل میزان استفاده از فضای مجازی بیشترین تاثیر را بر هویت مدرن و هویت دینی داشته است. از سوی دیگر، مدت زمان استفاده از فضای مجازی بیشترین تاثیر را بر هویت مدرن می گذارد. نوع استفاده از فضای مجازی، بیشترین تاثیر را بر هویت مدرن، ملی و اجتماعی دارد. مشارکت و فعالیت در فضای مجازی، بیشترین اثر را بر هویت مدرن می گذارد. سرانجام آنکه، واقعی تلقی کردن محتوای مطالب فضای مجازی، بیشترین تاثیر را بر هویت مدرن و اجتماعی دارد.
    کلیدواژگان: اینترنت، شبکه های اجتماعی مجازی، فراتحلیل، فضای مجازی، هویت
  • پروانه دانش، عاصفه توکلی صفحات 23-40
    بررسی جامعه شناختی نسل دوم ایرانیان خارج از کشور، به مثابه نیروی انسانی موثر در هدف های توسعه ای و به مثابه یکی از عوامل اصلی سرمایه انسانی در روند توسعه، ضروری است. در پژوهش حاضر مجموع مطالعات انجام شده در این حوزه که در فاصله سال های (1393-1373) در داخل و خارج از کشور نگاشته شده اند، با استفاده از روش تلفیق پژوهش های ترکیبی، مورد تحلیل قرارگرفته اند.بر اساس نتایج پژوهش، در تعریف نسل دوم، مفهوم ذهنیت نسلی بدون محدودیت سنی به کار رفته است و سطح تحلیل در پژوهش ها، بیشتر خرد و میانه بوده است. درحالی که مطالعات سوئد و استرالیا الگوی یکپارچه هویتی را در این نسل شناسایی کرده اند، مطالعات نسل دوم در آمریکا، بحران و پنهان سازی هویت را تشخیص می دهند. همچنین، درحالی که بیشتر پژوهش ها در سطح تحلیل خرد و میانه قرار دارند و هویت ملی با مولفه هایی مثل سن کودک هنگام ورود، محل تولد، زبان، ارتباط با ایرانیان و اعضای خانواده ایرانی، طبقه اجتماعی والدین، قصد بازگشت به ایران، گروه های مرجع و غیره تحلیل شده است اما پژوهش هایی که بحران هویت را در آمریکا شناسایی کرده اند، عوامل کلان را برای تبیین این پدیده به کار برده اند؛ عواملی مثل جریان سازی رسانه های بین المللی و ساخت «دیگری» از اسلام و ایران. به نظر نویسندگان، نظریات شرق شناسی ادوارد سعید و بازنمایی رسانه ها از اسلام، نظریاتی هستند که بحران هویت در نسل دوم ایرانیان خارج از کشور در امریکا را، به دقت، تبیین می کنند و برای احراز هویت در این نسل، ضروری است سیاست گذاری های فرهنگی بر پایه این راهبردهای کلان تدوین شوند.
    کلیدواژگان: نسل دوم، هویت، بحران هویت، ایرانیان خارج از کشور، شرق شناسی
  • علی ربیعی، زهرا ذاکری نصرآبادی، اعظم علیزاده صفحات 41-59
    بررسی نقش رسانه ها در گسترش ابعاد مختلف نوگرایی، جهت شناخت و تقویت کارکرد مثبت آنها در بسط فرهنگ مشارکتی و اخلاق شهروندی و پیشگیری از پیامدهای منفی مصرف رسانه ای چون خلق جامعه منفعل و مصرف گرا ضروری است. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر رسانه در اشکال متکثر آن شامل رادیو، تلویزیون، ماهواره، اینترنت، مطبوعات (روزنامه و مجلات)، کتاب، فیلم و موسیقیبر نگرش به نوگرایی و تحلیل استفاده ناهمگون گروه های مختلف از رسانه های مذکور، به مثابه عامل زمینه ساز شکاف ارزشی است. نتایج حاصل از این پیمایش در شهر اصفهان بدین قرار است: میانگین نمره نوگرایی افراد مورد بررسی به طور معنی داری از حد متوسط بالاتر است. میزان استفاده از تلویزیون نسبتا بالا و میزان استفاده از سایر رسانه ها در حد متوسط است. از بین رسانه های مورد مطالعه، ماهواره، مطبوعات و موسیقی تاثیری مثبت و معنادار بر نوگرایی داشته اند که ماهواره بیش از سایر رسانه ها اثرگذار است و 28 درصد از واریانس نوگرایی را تبیین می کند. تلویزیون با ضریب تاثیر برابر با 13/0، تاثیری معنادار اما منفی بر نوگرایی دارد. میزان استفاده از همه رسانه ها، به استثنای رادیو و تلویزیون، در بین جوانان و افراد متعلق به طبقه بالای جامعه بیشتر است، اما بین زنان و مردان تفاوت معناداری وجود ندارد. به این ترتیب، گروه های خاصی ازجامعه به کسب ارزش های تازه می رسند که با بخش وسیع تر جامعه در تضاد است. این شکاف ارزشی در گروه های طبقاتی مشهودتر است. پایگاه اجتماعی- اقتصادی 70 درصد واریانس استفاده از رسانه ها را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: نوگرایی، رسانه های جمعی، شکاف ارزشی، پایگاه اجتماعی، اقتصادی
  • غلامرضا خوش فر، محمدتقی گیلک حکیم آبادی، مهدیه زارعی صفحات 60-74
    هدف این پژوهش، شناسایی رابطه بین میزان مصرف کالاهای فرهنگی با سطح کیفیت زندگی شهروندان استان گلستان بوده است. جامعه آماری این پژوهش را همه شهروندان ساکن در شهرهای استان گلستان در سال 1392 تشکیل می دهند که طبق اطلاعات و آمار ارائه شده، تعداد آنان برابر با 1118660 نفر بوده است که از آن میان 400 نفر با استفاده از فرمول منطقی کوکران به عنوان نمونه آماری تعیین شده و مورد مطالعه قرار گرفته اند. برای انتخاب نمونه ها از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم استفاده شد. برای توصیف و تحلیل داده ها از تکنیک های موجود در آمار توصیفی و استنباطی متناسب با سطح سنجش متغیرها استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که بین مصرف کالاهای سمعی و بصری و مکتوب با کیفیت زندگی رابطه وجود دارد. همچنین در تحلیل رگرسیونی مشخص شد که دو بعد از متغیر مستقل اصلی تحقیق، یعنی مصرف کالاهای مکتوب و مصرف کالاهای مذهبی، و نیز دو متغیر مستقلزمینه ای، یعنی سطح تحصیلات و سن، بر کیفیت زندگی تاثیر می گذارند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، مصرف کالاهای فرهنگی، کالاهای مکتوب، کالاهای مذهبی، استان گلستان
  • جمال محمدی، فردین محمدی، حسین محمدی صفحات 75-88
    در عصر حاضر سرمایه اجتماعی یکی از رایج ترین مفاهیم در زمینه مطالعات جامعه شناختی به شمار می آید. برخی از اندیشمندان بر این باورند که سرمایه اجتماعی نقشی موثر بر موفقیت افراد در نیل به اهداف شان دارد. از این رو، هدف اصلی این مقاله بررسی رابطه سرمایه اجتماعی و سبک زندگی سلامت محور ورزشکاران با تاکید بر عملکرد تغذیه ای است. در این راستا، چارچوب نظری و فرضیه های پژوهش براساس نظریه جیمز کلمن تنظیم گردید. جامعه آماری شامل2300 ورزشکار شرکت کننده در المپیاد ورزشی سال 1393 به میزبانی دانشگاه شهید بهشتی است که با استفاده از جدول مورگان و روش نمونه گیری طبقه ای متناسب باحجم 310 نفر از آنها انتخاب شدند. در این پژوهش از روش پیمایشی، ابزارپرسشنامه و روش های آماری به منظور گردآوری و تحلیل داده ها استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که بین سرمایه اجتماعی و سبک زندگی سلامت محور ورزشکاران رابطه ای مثبت و معنادار وجود دارد. به بیان دیگر، با افزایش سرمایه اجتماعی ورزشکاران، سبک زندگی سلامت محور آنها بهبود می یابد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، کلمن، سبک زندگی سلامت محور، عملکرد تغذیه ای، ورزشکاران
  • فرهاد نصرتی نژاد، محمد جواد شفیعی صفحات 89-105
    این پژوهش در پی سنجش تاثیر شبکه های تلویزیونی ماهواره ای بر نگرش جنسیتی و اخلاق جنسی جوانان شهر تهران است. در این راستا، با این مفروض که تلویزیون های ماهواره ای برآمده از متن جامعه غربی و به نوعی بازتاب دهنده ارزش ها و انگاره های آن جغرافیا هستند و در آنجا نیز دو مقوله اخلاق جنسی و نگرش جنسیتی اساسا در سویه لیبرالیستی آن بروز یافته اند، به سنجش تجربی گزاره های یادشده با استفاده از روش پیمایشی در یک نمونه 900 نفری از جوانان پرداخته است. نتایج نشان می دهد که تلویزیون های ماهواره ای نقش بسیار زیادی در ترویج نگرش جنسیتی و اخلاق جنسی لیبرال دارند. به این معنا که شبکه های تلویزیونی ماهواره ای سعی در ترویج اخلاق آزاد جنسی و همچنین برابری جنسیتی دارند. البته تاثیر ماهواره ها در ترویج اخلاق جنسی لیبرال به مراتب بیشتر از برابری جنسیتی است. گذشته از آن بیش از یک سوم از پاسخ گویان اعلام داشته اند که در منزل شان ماهواره دارند. عموم آنها نیز بیان کرده اند که جوانان وقت زیادی را صرف تماشای ماهواره ها می کنند.
    کلیدواژگان: رسانه ها، شبکه های تلویزیونی ماهواره ای، جوانان، نگرش جنسیتی، اخلاق جنسی
|
  • Pages 5-22
    During the past few years, virtual space and new media, as a new area of study in social sciences, has essentially attracted the researchers’ attention of Iran. The present research aims to conduct a meta-analysis on recent studies about virtual space and identity. The research method is meta-analysis and statistical population includes all the articles which have been published from 2001 to 2013 on the subject of virtual space and identity. The findings suggest that national identity and modern identity, as the dependent variable, has been investigated more than other dimensions of identity (such as religious, ethnic and social identities). Moreover, the result of analyzing effect sizes indicates that the amount of using virtual space, as an independent variable, has the greatest impact on modern identity and religious identity. Additionally, the time devoted to virtual space has the greatest effect on modern identity. The kind of virtual space usage has the greatest effect on modern, national and social identities. Participation and activity in virtual space has the greatest influence on modern identity. Finally, the process of actualizing the content of data in virtual space has the greatest effect on modern and social identities.
    Keywords: internet, virtual social networks, meta, analysis, virtual space, identity
  • Pages 23-40
    The sociological study of the second-generation of Iranians abroad, as a human resource and one of the important factors of human capital, is essential.The present research through mix research synthesis method, analyzes all the studies which have been conducted in this area from 1994 to 2014. The results indicate that the definition of second generation is based on the concept of generation mentality with no age limitation. Additionally, most studies set at the micro and middle level of analysis. While studies in Sweden and Australia have identified an integrated model of identity in this generation, studies in America have recognized the act of concealing the identity as well asidentity crisis. Most studies set at the micro and middle level of analysis and national identity has studied through factors such as the child’s age at arrival, birthplace, language, communication with Iranians, parental social class, the intention of returning to Iran, reference groups. In contrast, studies which have recognized identity crisis in America set at the macro level and applied factors such as the mainstream of international media and the construction of "the other" of Islam and Iran. According to the authors, Edward Said's theory of Orientalism and the theory of media representation of Islam, accurately explain identity crisis among second-generation of Iranians abroad. Therefore, in order to strengthen the identity of this generation, the implementation of cultural policiesmust be based on these major strategies.
    Keywords: second, generation, national identity, identity crisis, orientalism, Iranians abroad
  • Pages 41-59
    Analyzing the role of media in the development of various aspects of modernism is essential to recognize and strengthen its positive function in the extension of corporate culture and ethics of citizenship and prevention of negative consequences of media consumption such as the creationofpassive and consumer society. The purpose of this study is to investigate the impact of multiple forms of media including radio, television, satellite, Internet, print media (newspapers and magazines), books, movies and music on attitude towards modernism and to analyze heterogeneous use of various media as the underlying factor of value gap. The results of this survey in Isfahan are as follows: The mean score of indicators of modernism is upper than average point.The use of television is relatively high and the use of other media seems moderate. Among different types of media, the use of satellite, print media, and music have positive and significant impact on modernism which the impact of satellite is more than others and explains %28 of the variance of modernism. The use of television has significant but negative impact on modernism (impact factor = 0.13). Young people and persons belonging to the upper class are more likely to use all types of media except for radio and television, but there is no significant difference between men and women. Consequently, certain groups of society get new values which is in conflict with the broader community. It is worthy of note that the value gap is more evident among social classes. Finally, socioeconomic status explains %70 of the variance of media usage.
    Keywords: modernism, mass media, value gap, socioeconomic status
  • Pages 60-74
    The main objective of this study is to determine the relationship between consumption of cultural goods and quality of life among Golestan dwellers. Statistical population of the research is Golestan Province dwellers. According to official statistics the population was estimated to be 1118660 people in 2013. Using Cochran formula and PPS smpling method, a sample consisting of 400 people were selected from the population. Considering variables’ levels of measurement, the study used descriptive and inferential statistical techniques for data analysis. The results imply that, there is a significant relationship between quality of life and consumption of audiovisual and written goods. Furthermore, through a regression analysis, it confirms that two aspects of the independent variable, including consumption of written goods and consumption of religious goods, along with background variables such as age and the level of education, affect quality of life.
    Keywords: quality of life, consumption of cultural goods, audiovisual, written goods, Golestan Province
  • Pages 75-88
    Nowadays, Social Capital is one of the most popular concepts in sociological studies. Some intellects do believe that social capital is one of the most important factors that plays a significant role in individual's success to achieve their goals. Therefore, the main purpose of this research is to investigate the relationship between social capital and athletes’ healthy lifestyle regarding theirnutritional performance. To meet this main goal, theoretical framework and hypotheses of the research set on the basis of James Coleman’s theory. Statistical population of the research include 2300 athletes in Beheshti University’s Olympiad. Using Morgan’s table and stratified sampling method a sample consisting of 310 people were selected from the population. The research method is survey and the main tool for collecting data is questionnaire. The research findings indicate that social capital has positive and significant influence on athletes’ healthy lifestyle. In other words, the more athletes benefit social capital, the more their healthy lifestyle improves.
    Keywords: social capital, healthy lifestyle, Coleman, nutritional performance, athletes
  • Pages 89-105
    This research seeks to assess the impact of satellite TV channels on gender attitudes and sexual morality of Tehran youth. The main assumption of this study is that satellite TV channels reflect values and patterns of western societies and that gender attitudes and sexual morality are essentially liberal in those societies. The research method is survey and the total sample size is 900. The results show that satellite TV channels have a great impact on gender attitudes and sexual morality of youth. It means that, satellite TV channels spread sexual liberation as well as gender equality. But satellite TV channels prove to have the greatest effect on spreading sexual liberation than gender equality. Furthermore, more than one third of respondents have claimed that Iranian youth spend a great deal of time watching satellite TV channels.
    Keywords: media, satellite TV channels, youth, gender attitudes, sexual morality