فهرست مطالب

مشاوره کاربردی - سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

نشریه مشاوره کاربردی
سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • لقمان ابراهیمی، کیومرث فرحبخش، معصومه اسمعیلی، حسین سلیمی بجستان صفحات 1-22
    هدف پژوهش حاضر طراحی یک الگو برای توانمندسازی مشاوران در مدارس بود. این پژوهش به استفاده از روش های آمیخته انجام شد. جامعه ی این پژوهش مدیران، مشاوران، معلمان و دانش آموزان شاغل در آموزش و پرورش استان آذربایجان غربی بود. نمونه بخش کیفی براساس اشباع نظرها 48 نفر و نمونه بخش کمی به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 370 نفر انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مصاحبه و پرسشنامه محقق جمع آوری شدند. پس از تحلیل اطلاعات به دست آمده، الگوی اولیه طراحی گردید. در بخش کمی، نتایج آزمون رگرسیون چندگانه میزان ارتباط بین عوامل درون فردی، فرافردی و بین فردی با متغیر آسیب پذیری معنی دار بدست آمد که این سه متغیر روی هم در حدود 8/8 درصد از واریانس متغیر آسیب پذیری فعالیت های مشاوره را تبیین نمودند. یافته ها در بخش کیفی نیز نشان داد که عوامل درون فردی بیشتر از عوامل بین فردی و فرافردی، آسیب پذیری فعالیت های مشاوره را پیش بینی می کند و این امر حاکی از آن است که در بین انواع آسیب ها بیشترین آسیب ها به حوزه ی درون فردی فعالیت های مشاوره، یعنی، عملکرد مشاوران مدرسه برمی گردد. برهمین اساس، تدوین و معرفی یک الگوی توانمندسازی برای مشاوران مدرسه که می تواند منجر به بهبود عملکرد مشاوره مدرسه شود برای تعدیل این عوامل ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: فعالیت های مشاوره ی مدرسه، عوامل آسیب زا، توانمندسازی مشاوران مدرسه
  • ایمان سییدمحرمی، بهرامعلی قنبری هاشم آبادی، محمد جواد اصغری ابراهیم آباد صفحات 23-40
    افراد در زندگی به دلیل مواجهه با موقعیتهای غیرقابل پیش بینی و شرایط دشوار زندگی به طور پیوسته در زندگی به مشاوره و راهنمایی نیاز دارند. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر مشاوره گروهی با رویکرد راه حل مدار بر عملکرد خانواده و رضایت زناشویی زنان شهر مشهد اجرا گردید. پژوهش حاضر یک پژوهش کاربردی و از نوع شبه آزمایشی بود (طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل). جامعه پژوهش شامل کلیه زنان متاهل مراجعه کننده به مرکز مشاوره دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1393 بود، که 20 زن متاهل از میان شرکت کنندگان با روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شدند و به طور تصادفی در گروه آزمایش و گروه کنترل قرار گرفتند. آزمودنی ها پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ و مقیاس عملکرد خانواده (FAD-1) در دو نوبت پیش آزمون و پس آزمون را تکمیل کردند. زنان گروه آزمایش در 8 جلسه درمان با رویکرد راه حل مدار و هر جلسه به مدت 2 ساعت شرکت کردند و زنان گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس یک راهه و نرم افزار 21-SPSS تحلیل شدند. نتایج نشان داد که اثر مشاوره گروهی راه حل مدار بر عملکرد خانواده و رضایت زناشویی گروه آزمایش به طور معناداری موثر است. به هر حال، می توان نتیجه گرفت که به کارکرد نامناسب خانواده و رضایت زناشویی پایین در زنان متاهل می تواند تحت تاثیر مشاوره گروهی راه حل مدار بهبود پیدا کند. همچنین این رویکرد می تواند برای ارتقای رضایت زناشویی و عملکرد خانواده به عنوان یک روش کارآمد در حوزه خانواده به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: مشاوره گروهی راه حل مدار، عملکرد خانواده، رضایت زناشویی
  • راضیه منصوری نژاد، ناصر بهروزی، منیجه شهنی ییلاق صفحات 41-62
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه ی علی پیوند والدینی با قلدری در مدرسه با میانجی گری ویژگی های شخصیتی دانش آموز و کیفیت ارتباط معلم-دانش آموز بود. 200 دانش آموز پسر سال دوم دبیرستان های شهر اهواز به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از ابزار پیوند والدینی (PBI)، پرسشنامه شخصیتی نئو-فرم کوتاه ((NEO-FFI، قلدری در مدرسه (BS) و کیفیت ارتباط معلم-دانش آموز(IT-SR) جمع آوری شدند. ارزش مدل پیشنهادی با استفاده از روش الگویابی معادلات ساختاری (SEM) انجام گرفت. نتایج نشان داد تمام مسیرهای مستقیم، به جزء مسیر مستقیم پیوند با مادر به روان رنجوری، پیوند با پدر به قلدری در مدرسه، روان رنجوری به قلدری در مدرسه، وجدانی بودن به قلدری در مدرسه و گشودگی به تجربه به قلدری در مدرسه معنی دار بودند. همچنین مسیرهای غیرمستقیم پیوند با مادر از طریق برون گرایی روی قلدری در مدرسه، پیوند با پدر از طریق برون گرایی و روان رنجوری روی قلدری در مدرسه، وجدانی بودن از طریق اعتماد به معلم روی قلدری در مدرسه، توافق جویی از طریق اعتماد به معلم روی قلدری در مدرسه و گشودگی به تجربه از طریق اعتماد به معلم روی قلدری در مدرسه، معنی دار بودند. در مجموع، پیوند والدینی مناسب (مراقبت بالا و حفاظت کم) به واسطه خصوصیات فردی و اعتماد به معلم به عنوان یک میانجی بانفوذتر می توانند قلدری در مدرسه را کاهش دهند. لذا، نقش محوری خانواده، معلم و ویژگی های فردی دانش آموزان باید در کانون توجه مداخلات و برنامه ریزی ها مرتبط با کاهش مشکلات رفتاری باشد.
    کلیدواژگان: پیوند والدینی، قلدری در مدرسه، ویژگی های شخصیتی، کیفیت ارتباط معلم، دانش آموز
  • معصومه بیرانوند، سیده سمیرا موسوی، علیرضا کاکاوند، اعظم غفوری، عارفه اوحدی صفحات 63-80
    هدف مطالعه حاضر، بررسی تاثیر آموزش تفکر مثبت بر میزان رضایت از زندگی و احساس معنی در زندگی مادران کودکان مبتلا به اختلال های برونی سازی شده بود. در این تحقیق نیمه آزمایشی (پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه) 30 مادر کودک 6 تا 11 ساله از میان کلیه مادران کودکان مبتلا به اختلال های برونی سازی شده مراجعه کننده به کلینیک مشاوره و روان شناسی دانش آموزی منطقه 9 شهر تهران که به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه جایگزین شدند. شرکت کننده ها پرسشنامه های رضایت از زندگی و معناجویی را تکمیل کردند. برنامه آموزش تفکر مثبت سلیگمن و همکاران در 8 جلسه 120 دقیقه ای در مورد گروه آزمایش انجام شد و گروه گواه هیچ گونه آموزشی دریافت نکرد. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس و نرم افزار 21 spss-تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که میزان رضایت از زندگی و معنی در زندگی مادران گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل به طور معناداری افزایش یافته است. از آنجا که رفتارهای تخریب گرانه کودکان می تواند بر بهزیستی روانشناختی والدین مخصوصا مادران تاثیر منفی داشته باشد، آموزش تفکر مثبت به والدین کمک می کند تا نگرش ای شان خود را تغییر داده و دیدگاه واقع بینانه ای را در زندگی اتخاذ کنند و رضایت بیشتری را تجربه کنند.ه
    کلیدواژگان: آموزش تفکر مثبت، رضایت از زندگی، احساس معنی در زندگی، اختلال برونی سازی شد
  • علی محمد نظری صفحات 81-94
    پژوهش حاضر با هدف استفاه از روش فرا-تحلیل، به تحلیل و ترکیب نتایج پژوهش ها در مورد میزان تاثیر آموزش خانواده بر فرزندپروری والدین انجام گردید. از میان 26 پژوهش در مورد آموزش برنامه های تاثیر خانواده، 20 پژوهش برای مطالعه فراتحلیل برحسب بخش های مختلف روش شناختی تحقیق مانند پرسش ها و فرضیه های پژوهش، اهداف، جامعه آماری، نمونه گیری، روش پژوهش، روش های آماری، روایی و پایایی پرسشنامه ها انتخاب شدند. نتایج با استفاده از ترکیب اندازه اثر به روش اشمیت و هانتز نشان داد که برنامه آموزش خانواده در ابعاد کنترل ناهنجاری رفتاری فرزندان، تربیت دینی و اخلاقی فرزندان، تربیت جنسی، افزایش آگاهی تربیتی والدین، بهبود ارتباط والدین با مدرسه، بهبود روابط خانوادگی و افزایش آگاهی والدین در مورد مراحل رشد فرزندان موثر است، اما آموزش خانواده در ابعاد تربیت عاطفی/اجتماعی، عملکرد تحصیلی فرزندان و افزایش آگاهی والدین در زمینه مراقبت بهداشتی موثر نیست. بنابر این با استفاده از این اطلاعات می توان در زمینه طرح ریزی برنامه های آموزش والدین، دانش آموزان و مداخلات پیشگیرانه اقدامات مفید را به عمل آورد.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، برنامه آموزش خانواده، فرزند پروری والدین، دانش آموزان
  • عباس امان الهی، محبوبه ایزدی پناه، منصور سودانی صفحات 95-111
    مسائل مربوط به ازدواج مدام توسط محققان به منظور ایجاد و بهبود کیفیت آن مورد بررسی قرار می گیرند. کیفیت زناشویی یکی از متغیرهای مهم ازدواج است و دوام آن را پیش بینی می کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین سبک های دلبستگی به خدا، مقدس دانستن ازدواج و صمیمیت معنوی با کیفیت زناشویی در دانشجویان زن متاهل دانشگاه شهیدچمران اهواز انجام شد. 192 دانشجوی زن متاهل به روش نمونه گیری داوطلب انتخاب شدند، و پرسشنامه های دلبستگی به خدا، مقدس دانستن ازدواج، صمیمیت معنوی و شاخص کیفیت زناشویی را تکمیل نمودند. روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری با استفاده از نرم افزار 21-SPSS تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که بین سبک های دلبستگی اجتنابی و اضطرابی به خدا با کیفیت زناشویی رابطه منفی و بین مقدس دانستن ازدواج و صمیمیت معنوی با کیفیت زناشویی رابطه مثبت وجود دارد. همچنین تحلیل رگرسیون نشان داد متغیرهای مقدس دانستن ازدواج، صمیمیت، دلبستگی های اجتنابی و اضطرابی به خدا پیش بین های معنادار کیفیت زناشویی هستند (32% واریانس). بر این اساس می توان چنین نتیجه گیری کرد که دلبستگی ناایمن به خداوند، مقدس دانستن ازدواج و صمیمیت معنوی می توانند بر کیفیت زناشویی تاثیرگذار باشند.
    کلیدواژگان: دلبستگی به خدا، اضطرابی، اجتنابی، مقدس دانستن ازدواج، صمیمیت معنوی، کیفیت زناشویی
|
  • Loghman Abrahimi, Kiumars Farahbakhsh, Masumeh Esmaaili, Hosien Salimi Bejestani Pages 1-22
    The aim of the current study was to design a model to empower school counselors. This study was conducted using mixed methods. The population of this study consisted of administrators, counselors, teachers and students in western Azarbaijan. The sample of the study included 48 subjects in the academic year 2012-2013. For the qualitative part of the study, the samples were determined by Saturated Comments and for the quantitative part of the study, 370 subject were randomly selected. The data were collected through semi-structured interviews and researcher-designed questionnaires After analyzing the obtained data, the initial model was designed and the researcher–designed questionnaire was used to validate the model. In the quantitative part, the results of multiple regression analysis showed that the relationship between the intrapersonal, meta-personal and interpersonal factors with variable vulnerability is significant (r=0/296), and its coefficient of determination was 0/88. This means that these three variables together explained about 8.8 percent of the variance of Vulnerability of variable Counseling Activities. The severity of the impact and significance of the coefficient of determination were significant (β=0.12, P=0.05). In the qualitative part, the findings revealed that intrapersonal factors predicted Vulnerability of Counseling Activities more than any other factors. This shows that among the traumatic factors, most of damages are related to intrapersonal factors such as consulting activities, i.e., school counselor’s performance. Thus, development and introduction of an empowerment model for school counselors which can lead to improved performance in school counseling is suggested to modify these factors.
    Keywords: school counseling activities, traumatic factors, empowerment of school counselors
  • Iman Seyyed Moharrami*, Bahramali Ghanbari Hashem Abadi, Mohammad Javad Asghari Ebrahim Abad Pages 23-40
    Due to unpredictable situations and difficult living conditions, people continuously need advice and guidance in life. The current study aimed to determine the effect of solution-focused group counseling on family function and marital satisfaction of married women in Mashhad city. The present study is an applied research of a quasi experimental-type (pre and post-test design with control group). The study population includes all married women referred to the Counseling center of Faculty of Education & Psychology of Ferdowsi University of Mashhad in 1393; using voluntary sampling method, 20 married women were selected and were randomly assigned in experiment group and control group. The participants completed Marital Satisfaction Questionnaire and Family Functioning Scale (FAD-1) in the pre-test and post-test. The experiment group women participated in eight 120-minute sessions with solution-focused approach, and the control group received no intervention. Data were analyzed using one-way covariance analysis and SPSS-21 software. The results showed that solution-focused group counseling on family function and marital satisfaction is effective significantly higher than experiment group. However, it can be concluded that family dysfunction and low marital satisfaction in married women could improve by solution-focused group counseling. Also, this approach can be used in the family area to promote marital satisfaction and family function as an efficient method to be employed in the family field.
    Keywords: Solution, focused group counseling, family function, marital satisfaction
  • Razieh Mansoory Nejad, Naser Behroozi, Mnijeh Shehni, Yailagh Pages 41-62
    The aim of the present study was to examine the casual relationship of parental bonding with bullying in schools, mediated bypersonality characteristics and student-teacher relationship quality. 200 second-grade male high-school students in Ahvaz were selected using multi-stage random sampling method. The data were collected by the Parental Bonding Instrument (PBI), NEO-Personality Inventory-Revised (NEO-FFI), bullying in School Scale (BS) and Inventory of Teacher–Student Relationship)IT-SR). The fitness of the proposed model was examined by structural equation modeling. The results showed that all direct paths, except direct paths of maternal bonding to neuroticism, paternal bonding to bullying in school, neuroticism to bullying in school, conscientiousness to bullying in school and openness to experience to bullying in school, were significant. Indirect paths of maternal bonding through extraversion on bullying in school, paternal bonding through extraversion and neuroticism on bullying in school, conscientiousness through trusting on teacher on bullying in school, agreeableness through trusting on teacher on bullying in school and openness to experience through trusting on teacher on bullying in school were also significant. Totally, appropriate parental bonding (high care and low protection) mediated by individual characteristics and trust in teacher as a more influential mediator can reduce bullying in school. Therefore, the central role of the family, teachers and student's individual characteristics should be focused in interventions and planning’s related to reducing behavior problems.
    Keywords: Parental bonding, bullying in school, personality characteristics, student, teacher relationship quality
  • Masoumeh Beiranvand, Seyyedeh Samira Mousavi, Alireaz Kakavand, Azam Ghafoori, Arefeh Owhadi Pages 63-80
    The aim of current study was to investigate the effect of positive thinking training on life satisfaction and sense of meaning in life of the mothers of children with externalized disorder. In this semi-experimental (pretest-posttest and follow-up with control group), using random sampling method, among mothers referring to counseling and psychology clinics in area 9 of Tehran city 30 mothers of children aged 6 to 11 were selected. Mothers were placed in two groups, experiment (n=15) and control groups(n=25). The Participants completed the Satisfaction of Life and the Meaning in Life Questionnaires, Seligman et al. Positive thinking training program was administered to the experiment group in eight 120-minute sessions and control group received no training. Data were analyzed using Covariance statistics method and spss-21 software. The findings showed significant increases in life satisfaction and meaning in life of experiment group as compared with that of control group. Since disruptive behaviors of children may have negative effect on psychological wellbeing of their parents, especially mothers, positive thinking training can help parents to change their attitudes and take realistic viewpoint in the life and experience more satisfaction with their lives.
    Keywords: positive thinking training, life satisfaction, sense of meaning in life, externalized disorder
  • Ali Mohammad Nazari Pages 81-94
    The current research analyzed and combined the results of research on the effect of family education in parenting using meta-analysis method. Among 26 studies about family education 20 were selected, for meta-analysis study in terms of different parts of research methodology such as research and hypotheses questions, statistic society, sampling, and research method, instruments statistical methods and reliability and validity. Using the effect size by Schmitt and Hunts method the results showed that family education program is effective in dimensions of controlling children in abnormality behavior, religious and moral upbringing, sexual upbringing, increasing parents educational knowledge, improvement of parent with school communication, improvement of family relationship and increasing parents knowledge about children growth stages, but it was not effective in dimensions of affective/social nurturing, children academic performance and increasing parents knowledge about healthcare. This information can be used in planning parents and students educational programs, as well as prevention and treatment interventions.
    Keywords: Meta, analysis, family education program, parenting, students
  • Abbas Amanelahi, Mahboobeh Izadipanah, Mansour Sodani Pages 95-111
    Issues of marriage are continuously investigated by researchers in order to create and improve the quality of marriage. Marital quality is one important marriage variable which predicts durability of marriage. This study aimed to investigate the relationship between attachment styles to God, sanctification of marriage and spiritual intimacy with marital quality in married women among Shahid Chamran University of Ahvaz students. The sample included 192 subjects selected by voluntary sampling method. The participants completed four questionnaires Attachment to God Inventory (AGI), Sacred Marriage Inventory, Spiritual Intimacy Inventory, and Quality of Marriage Index. The data were analyzed using Pearson correlation coefficients, and multiple regression method. The results showed that attachment styles to God indicated negative correlation with quality of marriage. The sanctification of marriage and spiritual intimacy indicated positive relationship with quality of marriage. The result of multiple regression showed multiple correlation coefficients between predictive and criterion variables and this variables predicted 32% of quality of marriage variance. It is concluded that insecure attachment to God, sanctification of marriage and spiritual intimacy may affect marital quality.
    Keywords: attachment styles to God, sanctification of marriage, spiritual intimacy, marital quality