فهرست مطالب

فنآوری تولیدات گیاهی - سال پانزدهم شماره 1 (تابستان 1394)

نشریه فنآوری تولیدات گیاهی
سال پانزدهم شماره 1 (تابستان 1394)

  • 214 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1394/06/20
  • تعداد عناوین: 16
|
  • اسفندیار حسنی مقدم، محمود اثنی عشری، عبدالحسین رضایی نژاد صفحه 1
    به منظور مطالعه اثر تنش خشکی روی برخی ویژگی های فیزیولوژیکی 6 رقم انار تجاری ایران، این آزمایش به صورت فاکتوریل با دو فاکتور: 1- رقم انار در 6 سطح (رباب نی ریز، نادری بادرود، شیشه کپ فردوس، اردستانی مه ولات، ملس یزدی و شیرین شهوار) و 2- تنش خشکی در 3 سطح شامل بدون تنش خشکی (رطوبت 80 درصد ظرفیت زراعی، تیمار شاهد)، تنش خشکی متوسط (60 درصد رطوبت ظرفیت زراعی) و تنش خشکی شدید (40 درصد رطوبت ظرفیت زراعی) در قالب طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار اجرا گردید.نهال های گلدانی یک ساله به مدت شش هفته در معرض تنش خشکی قرار گرفتند و سپس برخی از ویژگی های فیزیولوژیکی آن ها شامل سرعت فتوسنتز، سرعت تعرق، هدایت روزنه ای، دی اکسیدکربن زیر روزنه، دمای سطح برگ، محتوی نسبی آب و نشت الکترولیت های برگ، در برگ های کاملا توسعه یافته در شرایط شاهد و تنش اندازه گیری شدند. تمامی ارقام مورد مطالعه تحت تاثیر تنش خشکی قرار گرفتند، اما پاسخ آن ها به تنش متفاوت بود.در همه اراقام با افزایش تنش خشکی، سرعت فتوسنتز، سرعت تعرق، هدایت روزنه ای، دی اکسیدکربن زیر روزنه و محتوی نسبی آب کاهش ولی دمای سطح برگ و میزان نشت الکترولیت های برگ افزایش یافت. براساس نتایج به دست آمده از این پژوهش به ترتیب ارقام رباب نی ریز و ملس یزد که در مقایسه با سایر ارقام از نظر خصوصیات فیزیولوژیکی دارای تحمل بیشتری در برابر تنش خشکی بودند به عنوان ارقام متحمل به تنش خشکی پیشنهاد می گردند. علاوه براین در بین ارقام مورد بررسی رقم نادری بادرود بیشترین حساسیت را به تنش خشکی نشان داد.
    کلیدواژگان: تبادلات گازی برگ، نشت الکترولیت های برگ، سرعت فتوسنتز، دی اکسیدکربن زیر روزنه، محتوی نسبی آب
  • علی کوه خیل، حمید حاتمی ملکی، ابوالفضل علیرضالو صفحه 13
    ولیک، نام عمومی گونه های گیاهی موجود در جنس Crataegus spp. متعلق به خانواده Rosaceae، گیاهی باغی با خواص دارویی می باشد. در این تحقیق، گونه های مختلف ولیک شامل Crataegus monogyna، Crataegus meyeri، Crataegus pseudoheterophylla، Crataegus pentagyna و Crataegus pontica در منطقه طالقان واقع در استان البرز شناسایی شدند و سپس براساس خصوصیات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی ارزیابی گردیدند. نتایج تجزیه واریانس با استفاده از صفات مورفولوژیک شامل طول برگ، عرض برگ، نسبت طول به عرض برگ، طول میوه، قطر میوه، نسبت طول به قطر میوه و وزن هزار دانه نشان داد که ژرم پلاسم متنوعی از گیاه ولیک در ایران وجود داشته و بین گونه های مورد مطالعه تفاوت معنی دار آماری وجود دارد. از نظر تمامی صفات مورفولوژیک مورد مطالعه به جز صفات نسبت طول به عرض برگ و نسبت طول به قطر میوه، گونه C. pontica دارای مقادیر حداکثر بود. بین گونه های مورد مطالعه از نظر ترکیبات فیتوشیمیایی نیز اختلاف معنی دار آماری مشاهده گردید. از میان گونه های مورد مطالعه، گونه های C. meyeri، C. pentagynaو C. pseudoheterophyllaدارای درصد قابل توجهی از ترکیبات فنولی، تاننی و فلاونوئید روتین بودند. نتایج نشان داد که ارزیابی ترکیبات فیتوشیمیایی می تواند راهکاری مناسب برای تشخیص گونه های دارای اولویت دارویی در این جنس باشد.
    کلیدواژگان: فنول، تانن، فلاونوئیدروتین، ژرم پلاسم، Rosaceae
  • سهیلا محمدرضاخانی، زهرا پاک کیش صفحه 23
    در پژوهش حاضر اثر پوتریسین و متیل جاسمونات روی افزایش کیفیت آب میوه پرتقال والنسیا بررسی شده است. میوه های پرتقال با پوتریسین (صفر، 5/2 و 5 میلی مولار) و متیل جاسمونات (صفر، 10 و 20 میکرومولار) به مدت 5 دقیقه تیمار و سپس در دمای 1±5 درجه سانتی گراد با رطوبت نسبی 85 درصد برای مدت 4 ماه انبار شدند. کل مواد جامد محلول، اسید قابل تیتر، اسید آسکوربیک، کاروتنوئید کل و آنتوسیانین کل و آب میوه اندازه گیری گردند. نتایج نشان داد که مواد جامد محلول، ویتامین ث و میزان آب میوه های تیمار شده و تیمار نشده طی انبارمانی کاهش یافت، ولی تیمار پوترسین و متیل جاسمونات به تنهایی و با هم روند کاهش تغییرات را کمتر نشان دادند، به طوری که کاربرد پوتریسین 5 میلی مولار و ترکیب آن با متیل جاسمونات 10 میکرومولار طی انبارمانی بیشترین میزان مواد جامد محلول، اسیداسکوربیک و میزان آب را نسبت به شاهد و سایر تیمارها دارا بودند. میزان اسید قابل تیتر، آنتوسیانین کل و کاروتنوئید کل در میوه های تیمار شده و تیمار نشده طی انبارمانی افزایش یافت، ولی این روند افزایشی در میوه های تیمار شده بیشتر از میوه های شاهد بود، به طوری که بیشترین میزان میزان اسیدقابل تیتر، آنتوسیانین و کاروتنوئید در میوه های تیمار شده با پوتریسین 5 میلی مولار و ترکیب آن با متیل جاسمونات 10 میکرومولار در پایان انبارمانی مشاهده گردید. به طورکلی نتایج نشان داد، کاربرد پوتریسین 5 میلی مولار و ترکیب آن با متیل جاسمونات 10 میکرومولار موثرترین تیمار بودند.
    کلیدواژگان: انبارمانی، آنتوسیانین، آنتی اکسیدان، کاروتنوئید
  • میترا رازی، حامد دولتی بانه، رسول جلیلی مرندی صفحه 35
    انگور یکی از محصولات مهم در دنیا است. نوع انگورهای بی دانه از طرف مصرف کننده های میوه ترجیح داده می شود. انگور یکی از محصولاتی است که به دلیل داشتن مواد مغذی فراوان از زمان های قدیم مورد استفاده بشر قرار گرفته است. اکثر مصرف کنندگان انگورهای تازه خوری در سراسر دنیا انگورهای بی دانه را ترجیح می دهند. تکنیک نجات جنین این امکان را فراهم می آورد تا بتوان به انگورهای بی دانه با صفات مطلوب موردنظر دست یافت. در این پژوهش اثر محلول پاشی بنزیل آدنین و والد پدری بر میزان جوانه زنی جنین های هیبرید عسکری × بی دانه سفید و عسکری × بی دانه قرمز موردبررسی قرارگرفته است. نتایج نشان داد که محلول پاشی بنزیل آدنین و اثر متقابل محلول پاشی بنزیل آدنین و والد پدری اثر معنی داری بر جوانه زنی جنین داشتند و در تلاقی عسکری × بی دانه سفید باعث بالاترین میزان جوانه زنی (26/5 درصد) شد. اثر متقابل بنزیل آدنین و والد پدری در تخمک های کالوس داده، متلاشی شده و بزرگ شده نیز تاثیر معنی داری داشت.
    کلیدواژگان: بی دانگی، تخمک، کالوس، بی دانه سفید، بی دانه قرمز
  • بنیامین ترابی، افشین سلطانی، سرالله گالشی، ابراهیم زینلی صفحه 47
    موازنه عناصر غذایی یکی از شاخص های تعیین کارآیی استفاده از عناصر غذایی در سیستم های کشاورزی است. بدین منظور تحقیق حاضر برای ارزیابی کارآیی استفاده از عناصر غذایی در مزارع مختلف گندم در شهرستان گرگان انجام شد. در این مطالعه اطلاعات مربوط به مدیریت کوددهی شامل نوع و میزان مصرف کودهای مختلف ثبت شد. با توجه به نوع کود میزان خالص نیتروژن، فسفر و پتاسیم برای هر مزرعه محاسبه شد. همچنین با استفاده از مدل QUEFTS میزان عرضه این عناصر توسط خاک تعیین شد که این مقادیر برای نیتروژن، فسفر و پتاسیم به ترتیب 61، 34 و 136 کیلوگرم در هکتار بود. در پایان فصل رشد غلظت این عناصر در گیاه از طریق تجزیه بافت اندازه گیری شد و میزان خروج این عناصر در واحد هکتار تخمین زده شدند. در نهایت موازنه عناصر غذایی از طریق اختلاف بین عناصر ورودی (عرضه شده از طریق کود و خاک) و خروجی از مزارع محاسبه شد. نتایج نشان داد تقریبا نیمی از مزارع گندم دارای کمبود مصرف نیتروژن (موازنه منفی) بودند. میزان کمبود برای نیتروژن بین 3 تا 4/63 کیلوگرم در هکتار متغیر بود درحالی که در نیم دیگر مزارع حدود 3/1 تا 3/128 کیلوگرم در هکتار مازاد نیتروژن وجود داشت (موازنه مثبت). مازاد فسفر و پتاسیم تقریبا در همه مزارع مشاهده شد که مقدار آن به ترتیب بین 9/10 تا 3/79 و 5/11 تا 115 کیلوگرم در هکتار تخمین زده شد (موازنه مثبت).
    کلیدواژگان: مدیریت کوددهی، مدل QUEFTS، عرضه عناصر
  • مهدی قبولی، قاسم حسینی سالکده، مژگان سپهری صفحه 59
    قارچ های میکوریزی با فراهم نمودن سطح جذب کننده وسیع تر برای انتقال عناصر غذایی موجود در خاک به ریشه گیاهان، سبب بهبود رشد گیاه می گردند. قارچ P. indica به عنوان یک قارچ اندوفیت شبه میکوریزی باعث تحریک رشد بسیاری از گونه های گیاهی گردیده و همچنین مقاومت به تنش های زیستی و غیرزیستی را افزایش می دهد. هدف از اجرای این پژوهش بررسی امکان کلونیزاسیون ریشه گیاه برنج توسط قارچ اندوفیت P. indica و تاثیر آن در بهبود رشد و افزایش برخی پارامترهای مورفولوژیکی گیاه برنج در شرایط نرمال و تنش بود. این بررسی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در گلخانه پژوهشکده بیوتکنولوژی اصفهان اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل دو سطح قارچ (تلقیح و عدم تلقیح) و 3 سطح خشکی (ظرفیت زراعی، 25% ظرفیت زراعی و 50% ظرفیت زراعی) بود. نتایج حاصله نشان داد که قارچ P. indica قادر به کلونیزاسیون ریشه گیاه برنج می باشد و تلقیح با قارچ سبب افزایش بیوماس قسمت های هوایی و ریشه گیاهان تلقیح شده نسبت به گیاهان شاهد گردید، به طوری که در شرایط تنش خشکی شدید وزن خشک اندام هوایی و ریشه در گیاهان تلقیح شده نسبت به شاهد به ترتیب 47 و 63 درصد افزایش نشان داد. همچنین در شرایط تنش شدید محتوای نسبی آب گیاهان تلقیح شده 19% بالاتر بود. نتایج بر نقش موثر این قارچ در بهبود خصوصیات گیاه برنج تحت شرایط تنش خشکی به ویژه در شرایط تنش شدید (25% ظرفیت زراعی) دلالت داشت. با توجه به این نتایج به نظر می رسد برنج نیز یکی از میزبان های این قارچ محسوب می شود و قارچ می تواند امکان کشت برنج را در سایر مناطق ایران فراهم آورد. همچنین بهبود رشد در گیاهان تلقیح شده نیاز به استفاده از کودهای شیمیایی را در کشت برنج کاهش خواهد داد.
    کلیدواژگان: اندوفیت، کشاورزی پایدار، کلونیزاسیون، تلقیح، بیوماس
  • رئوف سید شریفی، حمید نظرلی صفحه 71
    به منظور بررسی اثر نیتروژن و باکتری های افزاینده رشد بر عملکرد و برخی شاخص های رشدی آفتابگردان، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. فاکتورهای مورد بررسی شامل کود نیتروژنه در سه سطح (صفر،80 و 160 کیلوگرم در هکتار) از منبع اوره به ترتیب به صورت N0، N80و N160و تلقیح بذر با باکتری افزاینده رشد در چهار سطح (عدم تلقیح، تلقیح بذر با ازتوباکتر کروکوکوم استرین 5، Azotobacter chroococcum strain 5، آزوسپریلیوم لیپوفروم استرین OF، Azospirillum lipoferum strain OF و سودوموناس پوتیدا استرین 186، Psedomunas putida strain 186) بودند. نتایج نشان داد با افزایش سطوح کود نیتروژنه و کاربرد باکتری های افزاینده رشد، عملکرد کمی و کیفی افزایش یافت. مقایسه میانگین ها نشان داد عملکرد دانه در N160× عدم تلقیح با باکتری و N80× تلقیح بذر با ازتوباکتر مشابه هم بودند. تلقیح بذر با ازتوباکتر شاخص سطح برگ و ماده خشک کل را افزایش داد. در تمامی ترکیب های تیماری شاخص سطح برگ و ماده خشک کل به آرامی تا 45 روز بعد از کاشت افزایش یافت. از 45 تا 95 روز بعد از کاشت به طور سریعی افزایش یافت. سپس تا 115 روز بعد از کاشت به دلیل افزایش پیری برگ ها، سایه اندازی و رقابت بر سر نور و دیگر منابع کاهش نشان داد. به نظر می رسد به منظور افزایش عملکرد دانه و شاخص های رشدی، می توان پیشنهاد نمود که 80 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در تلقیح بذر با ازتوباکتر به کار برده شود.
    کلیدواژگان: اوره، ازتوباکتر، تلقیح، شاخص های فیزیولوژیک
  • خبات ورمزیاریان، یوسف سهرابی*، وریا ویسانی صفحه 87

    مهم ترین عامل محدودکننده تولید محصولات زراعی در مناطق خشک و نیمه خشک، کمبود آب است. یکی از اثرات کمبود آب، تاثیر آن بر کیفیت بذور محصولات زراعی می باشد. به منظور بررسی خصوصیات جوانه زنی بذور حاصل از آزمایش مزرعه ای چهار رقم نخود (پیروز، کاکا، آزاد و ILC-482) تحت سطوح مختلف آبیاری (آبیاری کامل، آبیاری محدود و دیم)، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در آزمایشگاه فیزیولوژی گیاهی دانشگاه کردستان در سال 1389 انجام گرفت. نتایج نشان داد که مقادیر صفات سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه، وزن ریشه چه و ساقه چه، شاخص بنیه گیاهچه و وزن صد دانه در بذور به دست آمده از گیاهان تحت تیمار آبیاری کامل نسبت به شرایط دیم به ترتیب 2/19، 4/25، 9/21، 1/38، 6/33، 5/26 و 1/14 درصد بیشتر بود. همچنین نتایج نشان داد که از نظر تمامی صفات بین ارقام مورد بررسی اختلافات معنی دار وجود داشت و ارقام تیپ دسی و به ویژه رقم کاکا نسبت به ارقام تیپ کابلی از نظر تمامی صفات به جز صفات سرعت جوانه زنی، نسبت طول ریشه چه به ساقه چه، نسبت وزن ریشه چه به ساقه چه و وزن صد دانه برتر بودند.

    کلیدواژگان: آبیاری محدود، بنیه بذر، دیم، وزن صد دانه
  • علیرضا سبحانی، حسن حمیدی صفحه 99
    به منظور بررسی اثرات تنش آبی و کود پتاسیم بر عملکرد، اجزای عملکرد، کارآیی مصرف اقتصادی (EWUE) و بیولوژیک آب (BWUE) و شاخص برداشت (HI) سیب زمینی رقم آئولا از روش آبیاری نشتی با فواصل متفاوت آبیاری استفاده شد. این تحقیق با استفاده از طرح کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. در کرت های اصلی سه تیمار تنش آبی شامل آبیاری پس از 100 (تنش ملایم) و 130 (تنش شدید) میلی متر تبخیر از تشتک کلاس A به همراه شاهد (بدون تنش) و در کرت های فرعی پنج سطح کود پتاسیم شامل 0، 5/62، 125، 5/187 و 250 کیلوگرم اکسید پتاسیم در هکتار اعمال گردید. در سطوح بالای تنش آبی (تنش شدید)، میزان عملکرد، تعداد غده در هر بوته، متوسط وزن غده، ماده خشک غده و کل گیاه، HI و EWUE کاهش ولی BWUE افزایش یافت. بیشترین BWUE و EWUE به ترتیب به میزان 893 و 1/631 گرم در مترمکعب در شرایط تنش ملایم مشاهده شد. درحالی که بیشترین مقادیر مربوط به سایر صفات مورد مطالعه در شرایط بدون تنش حاصل شد. همچنین مقدار کلیه صفات مورد بررسی در اثر مصرف بیشتر پتاسیم اضافه گردید. به طوری که بالاترین عملکرد (62/23 تن در هکتار)، متوسط وزن غده (89/39 گرم)، ماده خشک غده (38/6 تن در هکتار) و کل گیاه (60/871 گرم در مترمربع)، HI (2/71 درصد)، BWUE (1/871 گرم در مترمکعب) و EWUE (4/617 گرم در مترمکعب) در تیمار 250 کیلوگرم در هکتار اکسید پتاسیم مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: آبیاری، آئولا، اکسید پتاسیم، کارآیی مصرف بیولوژیک آب
  • ابراهیم روحی، محمد شریف خالدیان صفحه 113
    به منظور بررسی عملکرد دانه و سایر صفات زراعی تریتیکاله در مقایسه با گندم دیم در شرایط آبیاری تکمیلی این آزمایش در سال زراعی 89-1388 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم قاملو واقع در استان کردستان انجام شد. از یک آزمایش کرت های خردشده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار استفاده شد. رژیم های رطوبتی مختلف شامل آبیاری پاییزه هنگام کاشت، آبیاری بهاره در مرحله شیری شدن دانه و دیم، کرت های اصلی و سه ژنوتیپ تریتیکاله (رقم جوانیلو به اضافه دو لاین امید بخش) و سه ژنوتیپ گندم دیم (رقم آذر 2 به اضافه دو لاین امید بخش) کرت های فرعی آزمایش را شامل شدند. نتایج نشان داد که آبیاری در مرحله شیری شدن دانه با تولید 3805 کیلوگرم در هکتار دارای برتری 649 کیلوگرمی نسبت به آبیاری در زمان کاشت بود. رقم جوانیلو با متوسط تولید 4415 کیلوگرم در هکتار افزایش معنی داری نسبت به رقم آذر 2 در هر سه رژیم رطوبتی نشان داد. به طور کلی تریتیکاله در هر سه رژیم رطوبتی آبیاری در مرحله کاشت، آبیاری در مرحله شیری شدن دانه و دیم به ترتیب از برتری 26، 49 و 48 درصدی عملکرد دانه نسبت به گندم برخوردار بود. این افزایش عملکرد ناشی از عملکرد بهتر این محصول در ارتباط با اجزای عملکرد مانند تعداد دانه در خوشه، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک، ارتفاع گیاه و طول دوره پر شدن دانه بود.
    کلیدواژگان: آبیاری تکمیلی، شرایط دیم، غلات، مقاومت به خشکی
  • الهام صادقی سرشت، حمیدرضا کریمی، علی اکبر محمدی میرک، مجید اسماعیلی زاده صفحه 127
    در برنامه های به نژادی پایه های پسته شناخت کافی از نحوه ارتباط و میزان همبستگی صفات با یکدیگر و ارتباط آنها با قدرت رشد پایه دارای اهمیت می باشد. بنه باغی به عنوان یک هیبرید بین گونه ای طبیعی جنس پسته مطرح است که دارای تنوع وسیعی بین دانهال های یک توده بذری می باشد. به منظور بررسی تنوع و همبستگی بین صفات مورفولوژیکی آزمایشی بر روی 108 دانهال بنه باغی حاصل از یک توده بذری طراحی شد و 14 صفت مورفولوژیکی از جمله تیپ رویش اولیه، طول و قطر ساقه، ابعاد برگ و برگچه، تعداد برگ و برگچه و دو صفت فیزیولوژیکی شاخص سبزینگی و فلورسانس کلروفیل ارزیابی شد. براساس نتایج، در بین دانهال های بنه باغی تنوع مورفولوژیکی بالایی مشاهده شد. دانهال ها بر اساس رویش اولیه به دو تیپ رشدی پسته و بنه تقسیم شدند. در هر دو تیپ رشدی همبستگی مثبت و معنی داری بین صفات مرتبط با قدرت رشد دانهال همچون ارتفاع، تعداد برگ، قطر و شاخص سبزینگی مشاهده شد. بر اساس تجزیه رگرسیون گام به گام در هر دو تیپ رشدی صفت حجم ساقه و تعداد برگ جزو صفات تاثیرگذار بر قطر و ارتفاع دانهال بودند.
    کلیدواژگان: شاخص سبزینگی، فلورسانس کلروفیل، همبستگی، رگرسیون گام به گام
  • صلح الدین جمشیدی گولان، حجت الله مظاهری لقب، سید سعید موسوی، مهدی کاکایی صفحه 141
    سرخرطومی برگ یونجه آفت درجه یک تمام مناطق یونجه کاری ایران و جهان است. با کاربرد ارقام مقاوم، خسارت کاهش می یابد. در بررسی مقاومت مزرعه ای 42 ژنوتیپ یونجه موجود در ژرم پلاسم نسبت به این آفت معلوم شد که، ژنوتیپ ها، اثرات معنی داری روی تعداد لارو، میزان خسارت، وضعیت سبزینه، عملکرد تر علوفه و همچنین سایر صفات داشتند. رگرسیون گام به گام برای میزان خسارت به عنوان متغیر تابع معلوم کرد که تعداد لارو، ارتفاع بوته ها در زمان خسارت و درصد ماده خشک به ترتیب وارد مدل شدند و با ضریب تبیین تجمعی 47/30 درصد بیشترین تغییرات میزان خسارت را توجیه نمودند. در تجزیه به مولفه های اصلی، حدود 59 درصد از تغییرات کل توسط دو مولفه اصلی اول توجیه شد. گزینش براساس مولفه اول منجر به انتخاب ژنوتیپ های با عملکرد بالا و گزینش بر اساس مولفه دوم منجر به انتخاب ژنوتیپ هایی با مقاومت بالا نسبت به تغذیه لارو گردید. از طریق آنالیز خوشه ای، پنج خوشه ایجاد شد. ژنوتیپ های واجد عملکرد و مقاومت بالا، به ترتیب در خوشه های اول و پنجم قرار گرفتند. برای اصلاح یونجه، ژنوتیپ های فیض 49 با مقاومت پایین و عملکرد بالا و تک بوته 23 با مقاومت بالا و عملکرد پایین، می توانند به عنوان والدین مناسب دو رگ گیری مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، تنوع ژنتیکی، رگرسیون گام به گام، متغیر تابع
  • فاطمه خوش سخن، مصباح بابالار، عباس پورمیدانی، محمدرضا فتاحی صفحه 153
    گیاهان دارویی منابع ارزشمند آنتی اکسیدان های طبیعی از قبیل برخی ترپنوئیدها و ترکیبات فنلی هستند و دارای پتانسیل بالا به عنوان جایگزینی مناسب برای آنتی اکسیدان های سنتزی در کاهش استرس اکسیداتیو می باشند. لذا هدف از این تحقیق، بررسی و مقایسه فعالیت آنتی اکسیدانی، ترکیبات فنلی و میزان اسانس برخی جمعیت های آویشن کوهی و دنایی در شرایط زراعی می باشد. مطابق نتایج، میزان IC50 جمعیت های مختلف آویشن کوهی از g/mlμ 98/20 تا g/mlμ 7/48 و میزان ترکیبات فنلی از mg GAEg-16/42 تا mg GAEg-1 64/67 متغیر بودند. بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی و ترکیبات فنلی در گونه آویشن کوهی در جمعیت قزوین مشاهده شد. به طورکلی کمترین IC50 (g/mlμ 3/19) و بیشترین ترکیبات فنلی (mg GAEg-1 6/107) در جمعیت خرم آباد 1 از گیاه Thymus daenensis subsp. lancifoliusمشاهده شد. همچنین برای صفت بازده اسانس بیشترین بازده اسانس در جمعیت مازندران 1 (5/2%) در گیاه آویشن کوهی و خرم آباد 1 (5/3%) از گونه Thymus daenensis subsp. lancifoliusمشاهده شد. در بین جمعیت های مورد بررسی، گونه Thymus daenensis subsp. lancifoliusبهترین فعالیت آنتی اکسیدانی و بالاترین درصد اسانس را در بین جمعیت های مورد مطالعه نشان داد.
    کلیدواژگان: استرس اکسیداتیو، عصاره متانولی، IC50
  • بتول مهدوی، حسین صفری، سید علی محمد مدرس ثانوی صفحه 163
    برای ارزیابی تاثیر پرایمینگ (شاهد= بدون پرایمینگ)، آب مقطر، کیتوزان 1/0 درصد و کیتوزان 2/0 درصد بر جوانه زنی و رشد گیاهچه نخود تحت تنش شوری (صفر، 4، 6 و 8 دسی زیمنس بر متر)، آزمایشی در شرایط محیطی کنترل شده انجام شد. نتایج نشان داد که تنش شوری موجب کاهش درصد و سرعت جوانه زنی، شاخص ویگور، طول و وزن خشک ساقه چه و ریشه چه، میزان پتاسیم و نسبت پتاسیم به سدیم گردید، درحالی که میزان سدیم، محتوای پرولین، کربوهیدرات های کل و مالون دی آلدئید را افزایش داد. پرایمینگ بذر با کیتوزان درصد و سرعت جوانه زنی را نسبت به سایر تیمارهای پرایمینگ افزایش داد. در تنش شوری dS/m 8، بذرهای پرایم شده با کیتوزان شاخص ویگور، طول ساقه چه، طول ریشه چه و وزن خشک ساقه چه بیشتری نسبت به شاهد داشتند. بیشترین محتوای پتاسیم در پرایم با کیتوزان 2/0 درصد مشاهده شد. همچنین با افزایش شوری، کیتوزان سبب کاهش میزان سدیم و مالون دی آلدئید و افزایش نسبت پتاسیم به سدیم، محتوای پرولین و کربوهیدرات کل گیاهچه ها گردید. به این ترتیب می توان اظهار داشت که تاثیر عمده پیش تیمار بذر نخود با کیتوزان بر رشد گیاهچه بود و تاثیر قابل ملاحظه ای بر افزایش درصد جوانه زنی نداشت.
    کلیدواژگان: پرولین، پیش تیمار بذر، کربوهیدرات کل، مالون دی آلدئید
  • عیسی مقصودی، امیر قلاوند، مجید آقاعلیخانی صفحه 179
    به منظور بررسی تاثیر سیستم های مختلف تغذیه ای بر عملکرد دانه و اجزاء عملکرد ذرت هیبرید سینگل کراس 704 در سطوح کود زیستی، آزمایشی طی سال 1389 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل پنج سیستم تغذیه ای: A1 (هشت تن در هکتار کود آلی)، A2 (شش تن در هکتار کود آلی و 46 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص)، A3 (چهار تن در هکتار کود آلی و 92 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص)، A4 (دو تن در هکتار کود آلی و 138 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص) و A5 (184 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص) و کود زیستی (باکتری های تثبیت کننده نیتروژن شامل ازتوباکتر و آزوسپیریلوم) در دو سطح شامل: B1 (با تلقیح) و B2 (بدون تلقیح) بود. نتایج نشان داد که عملکرد دانه و شاخص برداشت در سیستم تغذیه تلفیقی A3 به ترتیب برابر 10 تن در هکتار و 72/46 درصد بود. در بذور تلقیح شده (B1) عملکرد دانه و اجزاء عملکرد نسبت به تیمار شاهد بیشتر بود، به طوری که عملکرد دانه و وزن هزار دانه در تیمار تلقیح شده به ترتیب برابر 7/9 تن در هکتار و 4/205 گرم بود. با توجه به نتایج به دست آمده عملکرد دانه ذرت در ترکیب کود زیستی و سیستم تغذیه تلفیقی A3 از کود آلی و شیمیایی (56/10 تن در هکتار) نسبت به زمانی که به تنهایی استفاده می شود بهتر می باشد.
    کلیدواژگان: ازتوباکتر، آزوسپیریلوم، تغذیه، شاخص برداشت، عملکرد دانه
  • پروانه روستایی، موسی رسولی، آرش بابایی صفحه 193
    انگور (Vitis vinifera L.) دارای گل هایی با توانایی خودباروری و دگرباروری است. البته ممکن است برخی رقم ها با هم ناسازگار باشند. بنابراین قبل از برنامه ریزی برای تولید دورگه های مناسب لازم است که مطالعه ای برای تعیین میزان سازگاری رقم ها انجام شود. هدف این پژوهش بررسی سازگاری و اثر نوع دانه گرده رقم های بیدانه قرمز، بیدانه سفید و پرلت بر درصد تشکیل میوه و ویژگی های کمی و کیفی میوه رقم ریش باباسفید در شرایط تاکستان بود. به این منظور 863 گل در 9 خوشه رقم ریش باباسفید پس از اخته شدن با دانه گرده رقم های نام برده به صورت دستی گرده افشانی گردید. این آزمایش در قالب طرح کامل تصادفی (CRC) و با سه تکرار (3 خوشه برای هر نوع دانه گرده) انجام شد. در نهایت از 94 نتاج به دست آمده از تلاقی دانه گرده ارقام بیدانه قرمز، بیدانه سفید و پرلت با رقم ریش باباسفید به ترتیب 52، 38 و 4 نتاج حاصل شد. نتایج بیانگر سازگاری دانه های گرده هر سه رقم با رقم ریش باباسفید بود، زیرا در هر سه ترکیب میوه حاصل شد. نتایج اولیه نشان داد که سازگاری دانه گرده رقم بیدانه سفید با رقم ریش باباسفید بیشتر از سایر تلاقی ها است با این حال دانه گرده رقم بیدانه قرمز با رقم ریش باباسفید با 20% تشکیل بذر نزدیک ترین مقدار را به شاهد (با مقدار 72/33% تشکیل بذر) داشت. در تلاقی رقم های بیدانه سفید و پرلت با ریش باباسفید به ترتیب 5/11% و 34/2% بذر تشکیل شد. بررسی صفات وزن خوشه، درشتی حبه و نسبت قند به اسید میوه های حاصل از تلاقی، برتری نتاج حاصل از دانه گرده رقم بیدانه قرمز را نشان داد.
    کلیدواژگان: دورگه گیری، گرده زا، عملکرد، اخته کردن
|
  • Esfandiyar Hassani Moghadam, Mahmood Esna, Ashari, Abdol, Hossein Rezainejad Page 1
    In order to the study the effect of drought stress on some physiological characteristics in six Iranian pomegranate cultivars a factorial experiment was conducted based on a complete randomized design with three replications. Two factors including pomegranate cultivars (Rabab nyriz, Nadery badroud, Shyshah cap ferdous, Ardestany mahvelat, Malase yazd and Shirin shavar yazd) and irrigation levels (60% and 40% field capacity "the moderate and severe stresses, respectively" and 80% field capacity as "the control" was used and the plants were kept for six weeks. Some physiological characteristics including photosynthesis rate, evaporation rate, stomatal conductance, Intercellular CO2 concentration, leaf temperature, relative water content and leaf ion leakage in fully developed leaves were then measured. All examined cultivars had similar responses to drought stress treatments, but the intensity of these responses was different in various cultivars. According to the ultimate results, Rabab nyriz and Malase Yazd cultivars were more tolerant to drought compared to the others tolerant cultivars.Furthermore, among the cultivars studied, 'Nadery badroud was so they have been suggested as sensitive cultivar to drought stress.
    Keywords: Leaf gas exchange, Leaf ion leakage, Photosynthesis rate, Intercellular CO2 concentration, Relative water content
  • Ali Khohkheil, Hamid Hatami Maleki, Abolfazl Alirezalou Page 13
    Hawthorn, as the general name for the species of Crataegusgenus belonged to Rosaceae family, is of horticultural crops with medicinal characteristics. In this study, several species of hawthorn including Crataegus monogyna, Crataegus meyeri, Crataegus pseudoheterophylla, Crataegus pentagyna and Crataegus pontica were identified in Taleghan region of Alborz province, Iran and then, evaluated based on morphological and phytochemical charactersitcs. Results of analysis of variance for morphological characters including leaf length, leaf width, ratio of leaf length to leaf width, fruit length, fruit diameter, ratio of fruit legth to fruit diameter and 1000 seed weight revealed the existence of divergence for Hawthorn germplasm in Iran and significant differences among the studied species. Among studied species, C. pontica had the maximum values of studied morphological characters exception of ratio of leaf length to leaf width and ratio of fruit legth to fruit diameter. There were significant differences among studied species based on phytochemical characters. Species including Crataegus meyeri, Crataegus pseudoheterophylla, Crataegus pentagyna had noticeable percentage of phenolic compounds, tannen and rutin flavonoid. The results manifested that evaluation of phytochemical compounds could be a suitable method in identification of species having medical priority in this species.
    Keywords: Phenolics, Tannins, Rutin flavonoids, Germplasm, Rosaceae
  • Soheila Mohammadrezakhani, Zahra Pakkish Page 23
    This experiment was carried out to determine the effects of putrescine and methyl jasmonate on increasing juice quality of orange (Citrus sinences L.) “Valencia” fruit. Orange fruit were treated with 0 (control), 2.5 and 5 mM putrescine and 0 (control), 10 and 20µM methyl jasmonate for 5 m, stored at 5±1°C with 85-90 % relative humidity for 4 months and then total soluble solids, titratable acidity, ascorbic acid, total carotenoid, total anthocyanine of the fruit juice evaluated. The results showed, that the total soluble solids, ascorbic acid and the amount of fruit juice in treated and non-treated fruits were reduced during storage, but in putrescine and methyl jasmonate treatments alone and together, the trend of reduction was lower. However, 5 mM putrescine treatment and combined with 10 µM methyl jasmonate had highest, total soluble solids, ascorbic acid and the amount of fruit juice, compared to the control and the other treatments.The titratable acidity, total anthocyanin and total carotenoid of treated and non-treated fruits increased during storage but pattern of changes of treated fruits increased higher compared to the control fruits. However, The highest titratable acidity, anthocyanin and carotenoid content observed in treated fruit with 5 mM putrescine and combined with 10 µM methyl jasmonate in end storage. So, fruits treated with 5 mM putrescine and combined with 10 µM methyl jasmonate showed the best effect.
    Keywords: Anthocyanin, Antioxidant, Carotenoid, Storage
  • Mitra Razi, Hamed Doulati Baneh, Rasul Jalili Marandi Page 35
    Grapevine is one of the most important fruit crops in the world. Seedless grapes are a type of grapevine that is preferred by most fruit consumers. Seedless grapevines are induced via either stenospermocarpy or parthenocarpy. Grapevine is one of important fruit crops with abundant nutrition materials that utilized by consumers from past. Breeding of seedless grapes is one of the important aim of breeders. Embryo rescue technique can provide new seedless grapes with desirable characteristics. In this study the effect of sprays with benzyladenine and male parent on embryo germination in Askari × Bidane Sefid and Askari × Bidane Ghermez crosses was investigated. Results showed that benzyladenine sprays and interaction between benzyladenine and male parent had significant effect on embryo germination, as highest germination was observed in Askari × Bidane Sefid cross (5.26%) that treated with benzyladenine. Interaction between benzyladenine sprays and male parent also had significant effect on callused, collapsed and enlarged ovules.
    Keywords: Seedlessness, Ovule, Callus, Bidane Sefid, Bidane Gherme
  • Benyamin Torabi, Afshin Soltani, Serolah Galeshi, Ebrahim Zeinali Page 47
    Soil nutrients balance is an indicator to determine nutrient use efficiency in farming systems. For this purpose, the present study was conducted to assess nutrient use efficiency in different wheat farms in Gorgan. Collected data were included fertilization management such as type and amount of applied fertilizer in different farms. In respect to type of fertilizers applied in farm, amount of net NPK was calculated. Also, amount of supply of NPK was estimated by QUEFTS model which were 61, 34 and 136 kg/ha, respectively. In the end of the growth season, the concentration of these nutrients in plant was measured by tissue analysis and amount of exited nutrients (kg/ha) in each farm was estimated. The nutrients balance was calculated as the difference between entered (fertilizer and soil supply) and exited nutrients. The results showed that almost half of farms had deficiency of N application (negative balance). The amount of deficiency for N ranged from 2.5 to 124.4 kg/ha; while in others there was 1.3 to 128.3 kg/ha extra N (positive balance). The extra P and K were observed in nearly all farms that they were 10.9-79.3 and 11.5-115 kg/ha, respectively (positive balance).
    Keywords: Fertilization management, QUEFTS model, Nutrients supply
  • Mehdi Ghabooli, Ghasem Hosseini Salekdeh, Mojgan Sepehri Page 59
    Micorrhizal fungi provide greater absorbing surface for the transfer of nutrients to plant roots and therefore improve the plant growth. Piriformospora indica as a Micorrhizal-like fungus exhibits a high effect in plant growth and increased resistance against biotic and abiotic stresses. The goal of this research was the study of the potential of P. indica to colonize the roots of rice plant and enhances growth and elevating drought resistance. This study was done as a factorial experiment in a completely randomized design with four replications and was conducted in the greenhouse of Agricultural Biotechnology Research Institute (Isfahan). The experimental factors included 2 fungal levels (inoculated and non-inoculated) and 3 drought levels (F.C., 50% F.C., 25% F.C.). The results indicated that P. indica can colonize rice roots plant. Also, inoculation of plant with P.indica increased the biomass of rice plants, as in inoculated plants under severe drought stress total shoot dry weight and root dry weight was increased by 47% and 63%, respectively. Under severe stress conditions, RWC in inoculated plant was greater as well (19% was higher than control plants). The results showed the effective role of fungus in enhancing rice morphological parameters in drought stress conditions (especially at the 25% F.C. level). According to the results, it seems that Rice is also one of the hosts of this fungus and endophytic fungus can provide the possibility of rice cultivation in other regions of Iran. As well as the improvement of growth in inoculated rice plant will decrease the requirement to chemical fertilizer in flooded rice cultivation.
    Keywords: Endophyte, Sustainable agriculture, Colonization, Inoculation, Biomass
  • Raouf Sharifi, Hamid Nazarli Page 71
    In order to study the effects of nitrogen and plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) on yield and some growth indices of sunflower (Helianthus annus L.), a factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications. Factors were: nitrogen fertilizer in three levels (0, 80 and 160 kg N ha-1) from urea as N0, N80 andN160 respectively and seed inoculation with plant growth promoting rhizobacteria in four levels containing, without inoculation (as control), seed inoculation with Azotobacter chroococcum strain 5, Azospirillum lipoferum strain of, Psedomunas putida strain 186. Results indicated that quantitative and qualitative yield increased with increasing of nitrogen fertilizer and application of PGPR. Means comparison showed that N160×without inoculation with PGPR and N80×seed inoculation with Azotobacter had similar grain yields. Seed inoculation with Azotobacter increased leaf area index and total dry matter. In all of treatment compounds, leaf area index and total dry matter increased slowly until 45 days after sowing. From 45 days after sowing till 95 days after sowing increased rapidly.Then till 115 days after sowing, it decreased due to increasing aging of leaves, shading and competition for light and the other resources. So, it seems that in order to increasing of grain yield and growth indices, it can be suggested that be applied 80 kg N/ha × seed inoculation with Azotobacter.
    Keywords: Phisiological indices, PGPR, Sunflower
  • Khabat Warmazyaryan, Yousef Sohrabi, Weria Weisani Page 87

    The most important factor limiting crop production is water shortage in arid and semiarid regions. One of the effects of water shortage is its impact on the quality of crops seeds. In order to evaluation of germination characteristics in seed obtained from farm studies of four chickpea cultivar (Piruz, Kaka, Azad and ILC-482) under different irrigation levels (full irrigation, deficit irrigation and rainfed), an experiment was conducted using a factorial arrangement based on completely randomized design with three replications in Plant Physiology Laboratory of Kurdistan university in 2010. Results showed that characteristics amount of germination rate, root and shoot length, root and shoot weight, seedling vigor index and 100 seeds weight were more by 19.2%, 25.4%, 21.9%, 38.1%, 33.6%, 26.5% and 14.1%, respectively in seeds obtained from plants under full irrigation treatment compared to that under rainfed condition. Also results indicated that there were significant differences among studied cultivars for all the characteristics. The cultivars of Desi type and especially Kaka cultivar were superior for all studied characteristics except germination rate, radicle length to plumule length ratio, radicle weight to plumule weight ratio and 100 seed weight traits compared with cultivars of Kabuli type.

    Keywords: Deficit irrigation, Seed vigority, Rainfed, 100 seed weight
  • Ali Reza Sobhani, Hassan Hamidi Page 99
    In order to investigate the effects of water stress and potassium fertilizer on yield, yield components, economic water use efficiency (EWUE), biologic water use efficiency (BWUE) and harvest index (HI) of potato var. Aola, used furrow irrigation with different irrigation intervals. This research was conducted in split plots experiment based on randomized complete block design with three replications. Main plots consisted of three treatments of water stress, after 100 mm (light deficit) and 130 mm (severe deficit) evaporation from class A pan along with control (without deficit) and sub plots to five levels of potassium fertilizer with five levels i.e. 0, 62.5, 125, 187.5, and 250 kg.ha-1 K2O were applied. Water stress with three levels i.e. irrigation after 70 mm (without deficit), 100 (light deficit) and 130 (severe deficit) evaporation from class-A pan and potassium with five levels i.e. 0, 62.5, 125, 187.5, and 250 kg.ha-1 K2O were investigated. Sever deficit decreased tuber yield, tuber number per plant, average tuber weight, tuber and total dry matter, HI and EWUE but increased BWUE of potato. The highest amount of BWUE and EWUE were 893 and 631.1 g.m-3 respectively that resulted from light deficit. The highest amount of other traits that resulted from without deficit. The amount of all traits increased in higher levels of potassium. The highest amounts of yield (23.62 t.ha-1), average tuber weight (39.89 g), tuber dry matter (6.38 t.ha-1), total dry matter (871.60 g.m-2), HI (%71.2), BWUE (871.1 g.m-3) and EWUE (617.4 g.m-3) resulted from 250 kg.ha-1 K2O.
    Keywords: Aola, Biologic water use efficiency, Irrigation, Potassium oxide
  • Ebrahim Roohi, Mohammad Sharif Khaledian Page 113
    To assess of grain yield and agronomic traits of triticale in comparison with wheat under supplementary irrigation an experiment was carried out during 2009-10 year in Qamloo dryland Research station located in Kurdistan. A split plot with RCBD arrangement in four replications was used. Moisture regimes including irrigation at planting time, irrigation at early grain filling and no irrigation (rainfed conditions) considered as main plots. Six genotypes including three genotypes of triticale (Juanillo and two promised lines) and three genotypes of bread wheat (Azar2 and two promised lines) were included as sub plots. Even though there was not significant difference between irrigation at planting time and rainfed conditions, irrigation at grain filling with grain yield of 3805 Kg/ha averagely produced 17.5 % over than them. However, triticale produced 26 %, 49% and 48 % more grain yield than wheat in irrigation at planting, milking and rainfed conditions, respectively. This superiority was related to better performance of triticale in yield components, biological yield, plant height and grain filling period.
    Keywords: Cereals, Drought resistance, Dryland conditions, Supplementary irrigation
  • Elham Sadeghi Seresht, Hamid Reza Karimi, Ali Akbar Mohammadi Mirik, Majid Esmaelizaheh Page 127
    In pistachio rootstocks breeding, correlation of characteristics and their relationships with plan vigor is very important. Banebaghi is a natural cross of Pistacia subspecies that have a high variation in generated seedlings. In order to study these variations and relationships among morphological characteristics, an experiment was designed with 108 seedlings of Banebaghi. Fourteen growth characteristics such as seedling primary growth type, length and diameter of shoot, leaf and leaflet, dimensions of leaf and leaflet, leaf and leaflet number and two physiological parameters, including chlorophyll index and chlorophyll florescence were evaluated. Based on results, a high morphological variation was observed in Banebaghi seedlings, so that seedlings divided in two groups based on types of growth: pistachio growth type and mastic tree growth type. In both growth types, there were positively and negatively correlations among vigor of seedling and stem length, leaf number, stem diameters and chlorophyll index. Based on stepwise regression analysis, in both growth types stem volume and leaf number influenced the stem length and diameters of seedlings.
    Keywords: Chlorophyll index, Correlation, Fluorescence chlorophyll, Stepwise regression analysis
  • Solhaddin Jamshidy Golan, Hojatollah Mazahery, Laghab, Seyed Said Moosavi, Mehdi Kakaei Page 141
    Alfalfa weevil is a major pest in parts of Iran and the world that alfalfa is grown. The damage would be decreased using resistant varieties. In the study of the field resistance of 42 genotypes of alfalfa in the germplasm cultivated in research farm of Bu-Ali Sina University towards this pest, it was found that different genotypes had significant effects on the number of larva, amounts of damage, status of chlorophyll, and the yield of fresh forage yield and on the other traits too. In the stepwise regression for the amounts of damage as dependent variable it was revealed that number of larvae, plant height in damage time and the percent of dried matter were respectively added to the model and confirmed the percentage of the most variations with the cumulative contrast coefficient of 30.48%. In the analysis into principal components, approximately 59 percent of the total variation was explained by the first two principal components. Selection based on the first component leads to the selection of high performance genotypes and selection based on the second component leads to the selection of genotypes with high resistance to larval feeding. Five clusters were induced after cluster analysis. Genotypes Fayez 49 with low resistance and high forage yield and Tack Buteh 23 with high resistance and low forage yield could be used as appropriate parents for hybridization in plant breeding.
    Keywords: Analysis cluster, Genetic variability, Stepwise regression, Dependent variable
  • Fatemeh Khoshsokhan, Mesbah Babalar, Abbas Poormeidani, Mohammad Reza Fatahi Page 153
    The use of natural antioxidants is one of the easiest ways to reduce cell destructive reactions. Plants are considered as rich sources of natural antioxidants such as flavonoids, phenolic acids, tannins, etc. The present study was aimed to evaluate oil content, total phenolics and antioxidant activity of some (Thymus kotschyanus Boiss. & Hohen) and Thymus daenesis populations cultivated in a same envirenmental condition. according to the results, there was considerable variation among IC50 (20.98 to 48.7 μg. ml) and total phenolics (42.6 to 67.64 mg GAE.g) of Thymus kotschyanus populations. the highest antioxidant activity and total phenolic was observed in the population of Qazvin. The lowest IC50 (19/3 μg / ml) and highest of phenolic compounds (107/16 mg GAE.g) in a Khorramabad population of Thymus daenensis subsp. lancifolius observed. The highest oil content for population of Mazandaran1 (2/5%) and Khorramabad 1 (3/5%) were existed. The Thymus daenensis subsp. lancifolius had The highest antioxidant activity and oil content among studied populations.
    Keywords: Oxidative stress, Methanol extracts, IC50
  • Batool Mahdavi, Hossein Safari, Seyed Ali Mohammad Modarres, Sanavy Page 163
    In order to study the effects of priming (control (non-primed), distilled water, 0.1% chitosan and 0.2% chitosan) on seed germination and growth of chickpea seedling, under salinity stress (0, 4, 6 and 8 dS/m) an experiment was conducted in controlled-environment conditions. Results showed salinity stress reduced germination percentage and rate, vigor index, length and dry weights of shoots and roots, K concentration and K/Na ratio, whereas increased Na concentration, proline, total carbohydrate and malondialdehyde content. Seed priming with chitosan increased germination percentage and rate compared to other priming treatments.Vigor index, shoot length, root length and dry weights of shoots were higher in chitosan primed seed compared to control under salinity stress 6 dS/m. The highest K concentration was observed in seed primed with 0.2% chitosan. Also, with the increasing salinity, chitosan decreased Na concentration and malondialdehyde and increased K/Na ratio, proline and total carbohydrate content. Thus, it suggests that main effect priming the chickpea seeds with chitosan was on seedling growth and it don’t effect on increasing germination percentage.
    Keywords: Malondialdehyde, Proline, Seed pretreatment, Total carbohydrate
  • Esa Maghsoudi, Amir Ghalavand, Majid Aghaalikhani Page 179
    In order to study the different nutritional systems on grain yield and yield components of corn (S.C.704) in different levels of biofertilizers, the experiment was conducted at the research farm faculty of agriculture, Tarbiat Modarres University during 2010. The experiment was conducted factorial design base on Randomized Complete Block Design with three replications. Treatments were include five different nutritional systems: A1 (8 ton ha-1 organic fertilizer), A2 (6 ton ha-1 organic fertilizer + 46 kg ha-1 net nitrogen), A3 (4 ton ha-1 organic fertilizer + 92 kg ha-1 nitrogen), A4 (2 ton ha-1 organic fertilizer + 138 kg ha-1 nitrogen) and A5 (184 kg ha-1 nitrogen) and biofertilizer (nitrogen fixation bacteria include Azotobacter and Azospirillium) at two levels included: B1 (inoculation) and B2 (non-inoculation). The results showed that amount grain yield and harvest index at A3 nutritional systems was obtained 10 ton ha-1 and 46.72 percent, respectively. In seeds inoculated (B1) grain yield and yield components were higher than the control, So that grain yield and 1000-seed weight in inoculated treatments 9.7 ton ha-1 and 205.4 g respectively. With biofertilizer (B1) amount of leaf area index (LAI), seed yield and harvest index was obtained 7.75, 9.78 ton ha-1, and 44.10 percent, respectively.According to the results grain yield were the better in the combination of biofertilizers and A3 nutritional systems of organic fertilizers and chemical fertilizers (10.56 ton ha-1) than when used alone.
    Keywords: Azotobacter, Azospirillum, Nutrition, Harvest index, Grain yield
  • Parvaneh Roostaei, Mousa Rasouli, Arash Babaei Page 193
    Grapes have perfect flowers that are able to be self-one self-pollinated. However, some of the grape cultivars can be incompatible to each other. So, before planning for making suitable hybrids, study of compatibility and incompatibility’s of pollinizers with maternal parents is necessary. Propose of this study is investigation of the compatibility and the effect of pollinizers include ‛Bidaneh Ghermez, ‛Bidaneh Sefidand Perlette on fruit set and quantitative and qualitative characteristics of cultivar Rish Baba Sefid in vineyard conditions. Therefore, pistils of cv. Rish Baba Sefid were emasculated (863 pistils in 9 clusters) and then were pollinated with pollen of Bidaneh Ghermez, Bidaneh Sefidand Perlette. Experiment was carried out based on completely randomized design (CRD). Ultimately of 91 obtained hybrid seed, in each cross with pollinizer cultivars of Bidaneh Ghermez, Bidaneh Sefid and Perlette were 52, 36 and 3, respectively. The results from these crossing showed that compatibility between pollen of cv. Bidaneh Sefid and cv. Rish Baba Sefid were more than other treatments but pollen of cv. Bidaneh Ghermezand cv. Rish Baba Sefid with 20% for seed forming if the this mount were nearest to self-pollinated. Two other treatments Bidaneh Sefidand Perlette with Rish Baba Sefid had 11.5% and 2.34%, seed forming respectively. Study of obtained fruits physical properties like fruit cluster weight, berry size and TSS/TA proved the advantage of pollen of cv. Bidaneh Ghermez hybrids.
    Keywords: Hybridization, Pollenizer, Yield, Emasculation