فهرست مطالب

Scientific Journal of Rescue Relief - Volume:7 Issue: 2, 2015

Scientific Journal of Rescue Relief
Volume:7 Issue: 2, 2015

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/06/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ناصر بای*، مجتبی اکبری، نادر اویسی، پوریا میرزازنجانی، مسعود بای، سعید تجری صفحه 1
    مقدمه
    وقوع تعداد زیاد تصادفات جاده ای در ایران، توجه بیش از پیش به بخش امداد و نجات، مکان یابی صحیح پایگاه های امداد و نجات جاده ای و توسعه و تجهیز آن را ضروری می نماید. عوامل مختلفی در مکان یابی پایگاه های امداد و نجات دخالت دارند که بررسی و تحلیل تمام ابعاد آنها با روش های سنتی امکان پذیر نیست. استان گلستان با توجه به شرایط طبیعی و ویژگی های گردشگری و زیارتی و نیز واقع شدن در مسیر ترانزیتی شمال کشور، هرساله پذیرای میلیون ها مسافر است که به تبع آن دارای حوادث جاده ای زیادی است. این موضوع توجه جدی در خصوص مکان یابی پایگاه های امداد و نجات جاده ای را به منظور خدمات رسانی بهتر به مصدومان در نقاط پرحادثه می طلبد.
    روش
    در این پژوهش از روش سلسله مراتبی استفاده شده است. ابتدا، عوامل تاثیرگذار در تصادفات جاده ای شناسایی شدند و در ادامه بر مبنای مقایسه زوجی عوامل تاثیرگذار و بر اساس نظرات کارشناسان وزن هر کدام از عوامل حاصل شد. در نهایت وزن های به دست آمده در GIS با یکدیگر تلفیق شد و نقشه اولویت مراکز امداد و نجات موجود و مکان گزینی مراکز پیشنهادی پایگاه های امداد و نجات به دست آمد.
    یافته ها
    در نزدیکی شهرها و روستاها، آمیخته شدن هدف و روش استفاده از جاده بین المللی از سوی اهالی و رانندگان عبوری، علت اصلی بروز تصادفات بوده است. تمرکز پایگاه های امداد و نجات در این مناطق، تعداد حوادث را کاهش نمی دهد و فقط می تواند در تسریع امدادرسانی تاثیر داشته باشد. مکان های اصلی تاسیس پایگاه های امداد و نجات در جاده بین المللی تهران- مشهد حد فاصل شهرستان های مینودشت، آزادشهر، رامیان، علی آباد، گرگان، کردکوی و بندرگز می باشد که در این بین تراکم نقاط حادثه خیز در دو محور گرگان- علی آباد و کردکوی-گرگان بیشتر از سایر محورهاست.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، تراکم نقاط حادثه خیز در حد فاصل دو پایگاه امداد و نجات جاده ای قرار دارد که به نظر می رسد عواملی همچون جمعیت، فرهنگ، مهندسی جاده، اقلیم و فرهنگ ساکنان بومی در این امر دخیل است. لذا پیشنهاد می گردد سیاست ها در خصوص کاهش تصادفات جاده ای در این مناطق بازبینی شود.
    کلیدواژگان: مکان یابی، پایگاه امداد و نجات، تصادفات جاده ای، استان گلستان
  • سیدجوادحسینی شکوه، مجید پورشیخیان*، زهرا عباسی، سید محمدرضا حسینی، گلرخ عتیقه چیان صفحه 15
    مقدمه
    وقوع زمین لرزه ها در ایران، از شروع قرن بیستم باعث مرگ 126000 نفر شد. ایران دارای گسل های لرزه ای است که احتمال ایجاد زلزله های مخرب در سال های آینده وجود دارد. با این حال علی رغم اهمیت موضوع، تاکنون مطالعه ای برای مرور متون زلزله های گذشته در ایران انجام نشده است. لذا باید گفت که استفاده از تجارب قبل تاثیرات مثبتی در پاسخ مناسب به حوادث بعدی دارد. هدف انجام این مطالعه مروری، استخراج درس های آموخته در حیطه سلامت از زمین لرزه های 25 سال اخیر ایران است.
    روش
    برای انجام این مطالعه مروری، با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Google Scholar، Scopus، SID، Magiran، مقالات کنفرانس ها، گزارشات WHO و مقالات منتشر شده 25 سال اخیر، اطلاعات موجود و مرتبط با حیطه سلامت با کلید واژه های «زمین لرزه، درس های آموخته و ایران» استخراج شد.
    یافته ها
    برای رسیدن به هدف، در مجموع 50 مقاله بررسی شد که از این تعداد، 36 مورد دارای شرایط ورود به مطالعه بودند. پس از بررسی مقالات منتخب، نتایج مقالات فوق کدگذاری و به صورت موضوعی در 10 گروه شامل مقاوم سازی سازه ای (4 مقاله)، امداد، نجات، اسکان (6 مقاله)، هماهنگی در پاسخ (3 مقاله)، سیستم کارآمد ارتباطات (2 مقاله)، آسیب های مهم جسمی (4 مقاله)، آمادگی بخش بهداشت و درمان (3 مقاله)، گروه های آسیب پذیر (4 مقاله)، بیماری های عفونی (3 مقاله)، حمایت روانی (2 مقاله) و تغییرات اجتماعی و اقتصادی پس از زلزله (2 مقاله) ارائه شد.
    نتیجه گیری
    مرور علمی مقالات منتشر شده در زمینه زمین لرزه های مهم 25 سال اخیر در کشور ایران نشان داد که بررسی نتایج مطالعه آنها می تواند برای آمادگی بیشتر و مقابله موثرتر با زلزله های احتمالی آینده راهگشا باشد.
    کلیدواژگان: مرور متون، زمین لرزه، درس آموخته، ایران
  • اصغرنظریان، پروانه یاری*، طیبه کرمی نژاد صفحه 26
    مقدمه
    با شکسته شدن ساختار های پیشین و شتاب روند شهرنشینی در دهه های اخیر، شهرها به برنامه ریزی دقیق تر در خصوص تامین نیازهای شهروندان و ارائه خدمات شهری از جمله تامین بخشی از ایمنی شهر نیاز دارند. یکی از وظایف عمده برنامه ریزان و مدیران شهری برای تحقق این امر، تعیین مکان مناسب برای استقرار ایستگاه های آتش نشانی است.
    روش ها
    در تحقیق حاضر که به صورت توصیفی-تحلیلی است، ابتدا معیارهای موثر در مکان یابی ایستگاه های آتش نشانی تعیین شد، با توجه به اینکه اکثر معیارها، زیرمعیارهایی نیز دارند. در مرحله بعد، اطلاعات مکانی و توصیفی هر یک از معیارها جمع آوری و پس از تغییر فرمت نقشه های شهری DWG با استفاده از نرم افزار ArcGIS لایه های مورد نیاز به فرمت shape file ایجاد گردید. سپس با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) معیارها و زیرمعیارهای آنها وزن دهی شد و لایه های ایجاد شده با توجه به وزن خود طبقه بندی مجدد گردیدند و برای ترکیب نهایی، با استفاده از روش هم پوشانی شاخص ها با یکدیگر تلفیق و نقشه نهایی مکان یابی ایستگاه های آتش نشانی شهر کرمانشاه را به وجود آوردند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج، در بین کاربری های سازگار، کاربری هتل و پمپ بنزین به ترتیب کمترین و بیشترین نقش را در ارتباط با مکان یابی ایستگاه های آتش نشانی ایفا می کنند. همچنین در بین همسایگی های ناسازگار، ترمینال بین شهری کمترین و کاربری بهداشتی درمانی بیشترین تاثیر را در مکان یابی ایستگاه های آتش نشانی دارند. نتایج کلی این تحقیق نشان می دهد که ایستگاه های موجود، شهر را به طور کافی و موثر تحت پوشش قرار نمی دهند و برخی از آنها در مکان های نامناسب احداث گردیده اند. نقشه خروجی نشان دهنده مکان های بهینه برای استقرار ایستگاه های آتش نشانی شهر کرمانشاه می باشد.
    کلیدواژگان: شهر کرمانشاه، ایستگاه های آتش نشانی، مکان یابی، GIS، AHP
  • مینا نظری کمال، مرتضی مرادی پور*، شیدا صراف زاده صفحه 38
    مقدمه
    اپراتوری خط اضطراری 112 هلال-احمر، فعالیت داوطلبانه ای است که به دلیل درگیرشدن با مشکلات و بحران ها فشار روانی -زیادی همراه دارد. لازمه مشاغل پراسترس، داشتن ویژگی های رفتاری و شخصیتی مشخصی است. از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین ویژگی های شخصیتی، خودکارآمدی و سبک های-حل مساله با تاب آوری در اپراتورهای مراکز پاسخگویی اضطراری هلال احمر می باشد.
    روش
    این مطالعه از نوع مطالعات همبستگی است که به صورت مقطعی در سال 93 انجام شد. تمامی اپراتورهای مرد خط اضطراری 112 هلال احمر سراسرکشور که درحال حاضر تعداد کل آنها 248 نفر است، در این تحقیق بررسی شدند. آزمودنی های این مطالعه 103 نفر اپراتور مرد -شرکت کننده بود که به روش نمونه گیری غیراحتمالی دردسترس انتخاب شدند. پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، ویژگی های شخصیتی، خودکارآمدی، سبک های حل مساله و تاب آوری در اختیار اپراتورهای گروه نمونه قرار گرفت. در نهایت 93 نفر از اپراتورها، پرسشنامه ها را به پژوهشگران عودت دادند. در این پژوهش از نرم افزار SPSS برای تحلیل داده ها و آزمون های همبستگی، تحلیل واریانس و رگرسیون چندگانه استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته ها، ویژگی های -شخصیتی برون گرایی و وجدان مداری با تاب آوری رابطه مثبت معنادار دارند و وجدان مداری و خودکارآمدی قادر به پیش بینی تاب آوری اپراتورها می باشد. از بین سبک های حل مساله، رابطه سبک گرایشی با تاب آوری، مثبت و در سطح 05/0 معنا-دارست (209/0r=). رابطه تاب آوری روان شناختی با سبک اعتماد (281/0 r=)، سبک خلاقانه (442/0r=) و سبک کارآمد (402/0 r=)، در سطح 01/0 معنی دار است و از این میان، سبک مقابله ای خلاقانه می تواند 6/18درصد از تغییرات تاب آوری را پیش بینی کند.
    نتیجه گیری
    قرارگرفتن بلندمدت در برابر عوامل استرس زا بدون توجه به نیازهای اپراتورها همچون زمان و مکان استراحت، مدت زمان ساعات کاری و فرصت کم بین تماس ها برای تخلیه هیجانی ناشی از شنیدن اخبار حوادث می تواند با تاثیر بر سبک های حل مساله اپراتورها، تاب آوری آنها را تحت تاثیر قرار دهد و در نتیجه بر بهداشت روان و عملکرد شغلی آنها اثر سو داشته باشد. از این رو به-نظرمی رسد حمایت روانی- اجتماعی اپراتورها می تواند به تحقق اهداف جمعیت هلال احمر کمک کند. درضمن، براساس یافته های پژوهش حاضر پیشنهاد می شود پژوهش های گسترده تری در خصوص ارزیابی با جزییات بیشتر نیازهای روان شناختی این گروه از امدادگران انجام گیرد.
    کلیدواژگان: تاب آوری، خودکارآمدی، سبک های حل مساله، ویژگی های شخصیتی، اپراتورهای 112 هلال احمر
  • محمدعلی فرقانی، سمانه دربندی* صفحه 54
    مقدمه
    زلزله یکی از بلایای طبیعی است که به عنوان مهم ترین مبحث شهرسازی و مدیریت بحران در ایران شناخته می شود. ایران با میانگین 43/1 زلزله در سال، بعد از چین و اندونزی مقام سوم را در جهان دارد. شهر کرمان به عنوان یکی از شهرهای مهم و استراتژی ایران، با وجود گسل های فعال و لرزه خیز منطقه، همواره در معرض خطر زلزله قرار دارد. منطقه 4 به علت دارا بودن بافت فرسوده، ریزدانه بودن بلوک های شهری و همچنین نبود استحکام لرزه ای ساختمان ها در اکثر محلات آن، لزوم توجه به امر برنامه ریزی برای امداد و نجات و اسکان را در این منطقه دو چندان کرده است.
    تحقیق حاضر با هدف مکان یابی مراکز اسکان، به مطالعه موردی منطقه 4 شهرداری کرمان می پردازد. به همین منظور با استفاده از GISو تدوین معیارهایی که متاثر از شرایط طبیعی و کالبدی محدوده مورد نظر است، نقشه امکانات و عوامل محدودکننده منطقه با یکدیگر ترکیب می شود. در مکان یابی مراکز اسکان از مدل منطق دووجهی بولین استفاده می شود. نتایج تحقیقات نشان می دهد که فقط شش محل برای اسکان مناسب هستند. بنابراین از تحلیل سلسله مراتبی برای انتخاب مناسب ترین سایت استفاده می شود. با توجه به معیارهای موثر در اثربخشی و کارایی سایت ها، مصلی کرمان و زمین ورزشی نزدیک آن به عنوان مناسب ترین مکان برای اسکان اضطراری و موقت مشخص شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، مکان یابی، اسکان موقت، سیستم اطلاعات جغرافیایی، AHP
  • ابوالقاسم تقی زاده فانید، محمدعلی سالکی ملکی*، بهزاد رنجبرنیا، معصومه قاسمی خویی صفحه 81
    مقدمه
    ایستگاه های آتش نشانی از جمله مراکز مهم و حیاتی خدمات رسانی در شهرها در حین بحران و بعد از بحران هستند. بدیهی است خدمات رسانی به موقع ایستگاه های آتش نشانی بیش از هر چیز مستلزم استقرار آنها در مکان ها و محدوده های مناسب است تا آتش نشانان بتوانند در کمترین زمان و بدون هیچ مانع و محدودیت محیط شهری و نیز بروز کمترین آثار منفی بر زندگی ساکنان شهر به محل حادثه برسند و اقدامات لازم را انجام دهند.
    روش
    در این مقاله با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و بهره گیری از روش تحلیل شبکه و مدل AHP در محیط GIS، توزیع فضایی، مکان استقرار و شعاع عملکرد ایستگاه های آتش نشانی موجود شهر تبریز تحلیل و بررسی و ایستگاه های جدید مکان یابی شدند.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان می دهد که شهر تبریز از نظر تعداد و پراکندگی ایستگاه های آتش نشانی با کمبود روبه روست و الگوی پراکنش این ایستگاه ها با توسعه و تراکم شهر متناسب نیست. این ایستگاه ها حدود 60 درصد از محدوده ساخته شده شهر و 30 درصد محدوده قانونی شهر را تحت پوشش قرار می دهند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اولویت بندی های صورت گرفته این نتیجه به دست می آید که مرکز تجاری شهر، بافت فرسوده و حاشیه نشین و محلات پرتراکم شهر جز مناطق با اولویت اول قرار دارند. همچنین می توان نتیجه گیری کرد که استفاده توامان از مدل AHP و روش تحلیل شبکه در محیط GIS می تواند الگوی مناسبی برای مکان یابی و اولویت بندی احداث ایستگاه های آتش نشانی در شهرهای مختلف باشد.
    کلیدواژگان: مکان یابی، ایستگاه آتش نشانی، AHP، تحلیل شبکه، GIS
  • محمد حیدری، منصوره قدوسی بروجنی*، حمید جعفری، بهار سیفی، فاطمه علی اکبری صفحه 92
    مقدمه
    فشارهای روانی مشاغل استرس زا بر سلامت روان اعضای آن تاثیر می گذارد و به کیفیت خدمات مددجویان آسیب وارد می کند. لذا تحقیق حاضر با هدف بررسی میزان سلامت روانی و عوامل مرتبط در بین اعضای کانون های دانشجویی جمعیت هلال احمر شهر بروجن انجام پذیرفت.
    روش
    این مطالعه به روش مقطعی روی 230 نفر از اعضای کانون های دانشجویی جمعیت هلال احمر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه دوقسمتی شامل اطلاعات دموگرافیک و بررسی سلامت عمومی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار 16-SPSS و آزمون های کای اسکوئر و دقیق فیشر در سطح معنی داری 05/0 استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین و انحراف معیار به دست آمده از پرسشنامه سلامت عمومی در بین نمونه ها 88/29±28/50 است و در مجموع 52/56 درصد مشکوک به اختلالات روان شناختی بودند. در بررسی حیطه های سلامت روان 21/65 درصد افسردگی و 69/68 درصد شکایات جسمی داشتند. همچنین بین وضعیت تاهل، سطح تحصیلات و جنسیت با سلامت روان تفاوت آماری معنی داری دیده شد. (05/0p<)
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای اختلال سلامت روان در یافته های پژوهش، برای پیشگیری و برطرف نمودن مشکل موجود، توجه جدی مسئولان دست اندرکار بهداشت روان دانشگاه ها ضروری است. به ویژه کانون های دانشجویی مکان مناسبی برای برنامه ریزی و آموزش افزایش سطح سلامت روان جوانان می باشند.
    کلیدواژگان: سلامت روان، هلال احمر، کانون های دانشجویی
  • محسن دیوبند، حسین انصاری*، رمضان میرزایی صفحه 100
    مقدمه
    حوادث شهری هر ساله باعث مرگ هزاران نفر و ضررهای مالی، جسمی و روحی عظیمی در جهان می شود. از این رو، بررسی الگو و شرایط حوادث از جنبه های گوناگون اهمیت زیادی دارد. این مطالعه، الگوی اپیدمیولوژیک حوادث گزارش شده به سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهر زاهدان را بررسی می کند.
    روش
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی و گذشته نگر بر اساس اطلاعات و داده های پرونده های موجود، 373 حادثه گزارش شده به سازمان ایمنی و آتش نشانی زاهدان طی سال های 90 تا 93 بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون دقیق فیشر و مجذور کای در نرم افزار 16- SPSS انجام شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، 2/29 درصد حوادث در فصل بهار رخ داد که از این میان، 64 درصد حوادث از نوع حریق و 4/35 درصد حوادث در ساختمان های ویلایی اتفاق افتاد. از نظر مشخصات کاربری محل، بیشترین حادثه مربوط به مناطق مسکونی (8/52 درصد) بود. از نظر علت حادثه، 1/13 درصد مربوط به حوادث عمدی و خشونت، 17/10 درصد تصادفات انواع نقلیه و واژگونی و 1/9 درصد اتصال سیم کشی برق بود. در 4 درصد حوادث، مرگ و در 17 درصد حوادث آسیب دیدگی گزارش شده بود. همچنین، این مطالعه نشان داد که بین رخداد آسیب دیدگی و مرگ با نوع حادثه و نوع ساختمان رابطه ای وجود ندارد، ولی بین نوع ساختمان و خسارت مالی (032/0=p) و رخداد آسیب دیدگی و وضعیت اقدام انجام شده رابطه معنا داری وجود دارد. (021/0=p)
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، اکثر حوادث از نوع حریق هستند، بنابراین سازمان های آتش نشانی برای اطفای حریق مجهز و کارکنان خود در این زمینه بیشتر آموزش ببیند. همچنین رخداد حوادث در ساختمان های ویلایی بیشتر از آپارتمان گزارش شده است. لذا بازسازی بافت فرسوده و ارائه آموزش های لازم در مورد ایمنی با اولویت بافت فرسوده شهری توصیه می شود. در مواردی که مردم دست به اقدام اولیه می زنند، ممکن است روند امدادرسانی دچار اختلال شود. بنابراین ضرورت دارد برای انجام اقدامات صحیح در این خصوص آموزش های لازم ببینند. به نظر می رسد که مسئله مهم نوع حادثه نیست، بلکه نحوه برخورد با حادثه و میزان امکانات موجود در محل است.
    کلیدواژگان: حوادث، آتش نشانی، زاهدان
  • هاجر سیاه رستمی* صفحه 110
    در جهان امروز، تعداد، شدت و گستره درگیری های مسلحانه و نیز سوانح و حوادث (اعم از طبیعی و انسان ساخت) هر روز در حال افزایش است. پاسخگویی به این وضعیت ها، اغلب از توان دولت های محل وقوع خارج است، و به علاوه دیپلماسی کلاسیک دولتی، که محور و مبنای آن منافع دولت هاست، نمی تواند پاسخگویی موثر و کارآمد بشردوستانه به این وضعیت ها را تضمین کند. در چنین شرایطی است که دیپلماسی بشردوستانه مجال ظهور می یابد. دیپلماسی بشردوستانه به عنوان ابزاری در اختیار سازمان های بشردوستانه (به خصوص اجزای نهضت بین المللی صلیب سرخ و هلال احمر) قرار می گیرد تا از آن برای ورود به گفتگو و مذاکره با تصمیم گیران و تاثیرگذاران در صحنه های بحران و بسیج منابع با هدف ارایه خدمات بشردوستانه موثرتر به قربانیان سوانح و جنگ ها بهره گیرند. دیپلماسی بشردوستانه با چالش های متعددی به خصوص در زمینه تامین دسترسی به قربانیان مخاصمات، تاثیرات تحریم ها و مداخلات بشردوستانه، مداخلات بخش خصوصی، هماهنگی های بین سازمانی و تکنولوژی های جدید اطلاعاتی مواجه است. علیرغم همه چالش ها، دیپلماسی بشردوستانه به خصوص در مجموعه نهضت بین المللی صلیب سرخ و هلال احمر اهمیتی روزافزون دارد و کاربرد آن به منظور حداکثر اثربخشی به خدمات بشردوستانه دایما در حال افزایش است.
    کلیدواژگان: دیپلماسی دولتی، دیپلماسی بشردوستانه، نهضت بین المللی صلیب سرخ و هلال احمر، سازمان های بشردوستانه، قربانیان
|
  • Nasser Bay*, Mojtaba Akbari, Nader Oveisi, Pourya Mirzaznjani, Masoud Bay, Saied Tajari Page 1
    Background
    The high number of road accidents and fatalities make it necessary to select and develop relief and rescue road bases more than ever. Several factors are involved in the selection of relief and rescue bases which is not possible to analysis all aspects with traditional methods. Golestan province is located in the northern transit route and welcomes millions of travelers every year due to natural conditions and the characteristics of tourism-pilgrim. Consequently there are many road accidents which serious attention it requires in order to better serve the needs of the injured in hazardous places.
    Method
    In this study, method of hierarchical is used. Firstly, the factors in road traffic accidents are identified; in the following the weight of each factor is determined based on paired comparison method and experts opinions. Finally, data were combined in a GIS and priority plan of available rescue and relief centers. Then site selection of suggested centers of rescue and relief bases was provided.
    Results
    In proximity of cities and villages, the mix of the purpose and use of international road by residents and drivers has been the main cause of accidents. The focus of rescue and relief bases in these areas has not reduced the number of accidents and only accelerates the relief. The main places to establish relief and rescue bases in Tehran-Mashhad international road are between the cities of Minoodasht, Azadshahr, Ramian, Aliabad, Gorgan, Kordkuy and Bandar Gaz. In the meantime, Gorgan-Ali Abad and Gorgan-Kordkuy roads are more dangerous.
    Conclusion
    According to the results, the density of accident-prone areas is between two road rescue and relief bases. It seems that some factors are involved such as population, culture, climate and culture of indigenous people. Therefore, it is recommended that policies should be reviewed in order to reduce road accidents in these areas.
    Keywords: site selection, relief, rescue base, road accidents, Golestan province
  • Seyyed Javad Hosseini Shokouh, Majid Pourshaikhian*, Zahra Abbasi, Seyyed Mohammad Reza Hosseini, Golrokh Atighechian Page 15
    Background
    The earthquakes have caused about 126,000 of deaths in the 20th century in Iran. Iran has long been known as one of the most seismically active areas of the world that there is the possibility of destructive earthquake in near future. Despite the importance of this issue, there has been no a comprehensive study to examine past earthquakes experiences.The use of past experiences in major incidents has a positive effect on the public awareness to respond disasters appropriately.This study aims to review lessons learned in health of the last 25 years of earthquakes in Iran.
    Method
    In this literature review, the information in the field of health searched and extracted from the related databases including Pub Med, Scopus, Google Scholar, Magiran and SID, conference papers, WHO reports and published papers in the last 25 years about earthquakes by keywords of Iran, earthquake and lesson learned.
    Results
    A total of 50 articles were reviewed; of these, 36 ones met the inclusion criteria. After studying the selected papers, the results were coded and presented in 10 groups thematically such as structural strengthening (4 articles), relief/ rescue/ housing (6 articles), response coordination (3 articles), efficient communication system (2 articles), sever physical damage (4 articles), preparation of healthcare unit (3 articles), vulnerable groups (4 articles), infectious diseases (3 articles), psychological support (2 articles), and socioeconomic changes (2 articles).
    Conclusion
    The literature review of articles published in the last 25 years about major earthquakes in Iran showed that the evaluation results of the studies can be beneficial in order to prepare and deal more effectively with future earthquakes.
    Keywords: review, Earthquake, lessons learned, Iran
  • Asghar Nazariyan, Parvaneh Yari*, Tayebeh Karami Nejad Page 26
    Background
    With breakdown of the former structures and the acceleration of urbanization process in recent decades, cities need careful planning in order to provide citizens needs including safety city. Thus, one of the major tasks of planners and urban managers is to determine the proper location for the establishment of fire stations.
    Method
    In this descriptive-analytic study, given that most of the criteria have sub-criteria, effective measures were determined in selecting fire stations sites. In the next step, location and descriptive information of each criterion were collected; then by using ArcGIS software, layers needed to shape file format was created after changing urban plans DWG format. However, criteria and sub-criteria weighted based on AHP method and creating layers were reclassified. At the end, by using overlapping indexes the final map site selecting of fire stations in Kermanshah obtained.
    Conclusion
    According to the results, hotel and gas station as the compatible land use have the lowest and highest role in selecting fire stations sites. In addition, intercity terminal and health and care land uses have the lowest and greatest impact in selecting fire stations sites. The results show that the existing stations are not sufficient and some of them have been built in the wrong place. The output plan represents the optimal locations for the establishment of fire stations in Kermanshah.
    Keywords: Kermanshah, fire stations, site selection, GIS, AHP
  • Mina Nazari Kamal, Morteza Moradipour*, Sheida Saraf Zadeh Page 38
    Background
    The emergency line operator 112 is a voluntary activity in Red Crescent society which has lots of psychological pressure due to crisis and stress. Stressful jobs needs to identify behavioral and personality characteristics. Therefore, this study aims to investigate the relationship between personality traits, self-efficacy and problem solving styles with resiliency in emergency response center operators in Red Crescent society.
    Method
    In this cross-sectional correlation study, all operator men (248) in emergency line 112 were studied in 2014. Then, 103 operators were selected by using convenience sampling and questionnaire of demographic data, self-efficacy and problem solving styles with resiliency. It is worth mentioning that about 93 persons completed the questionnaire. Finally, data was analyzed by using SPSS, variance and multiple regression.
    Results
    The results are as follows: the personality traits of extraversion and conscious have a positive relationship with resilience; conscious and self-efficacy are able to predict the operators’ resiliency; the approach style has a significant relationship with resilience about 0/05. (r=0/209). Also, the relationship of psychological resiliency with trust style, creative style and efficient style are meaningful r=0/281, r=0/442 and r=0/402 respectively. However, the copying creative style can predict 18/6% of resilience changes.
    Conclusion
    Long-term exposure to stress factors regardless of the operators’ needs such as time and place of rest, long working hours and little time between calls in order to evacuate the excitement of news events can impact on both operators’ problem-solving styles and their resilience and have adverse effect on mental health and job performance. Therefore, psychosocial support of operators can facilitate the goals achievements of Red Crescent society. In addition, based on the findings of this study, further researches should be made in order to evaluate this group of relief workers with more detailed psychological needs.
    Keywords: resilience, self, efficacy, problem, solving styles, personality traits, emergency line operator 112
  • Mohammad Ali Forghani, Samaneh Darbandi* Page 54
    Background
    Earthquake is known as one of the most important issue in urban planning and crisis management in Iran. With average number of 43/1 earthquake per year, Iran ranks third in the world after China and Indonesia. Kerman as one of the major and strategic city of Iran is at risk of earthquakes despite seismic and active faults. However, Kerman 4th district has doubled the importance of planning for relief and rescue and housing due to distressed areas, fine city blocks and lack of buildings seismic strength in its most neighborhoods.
    Method
    With the aim of selecting housing centers, this research aimed to analyze Kerman's 4th District as a case study. Therefore, the map features and limiting factors are combined by using GIS and developing criteria which is affected by natural and desired physical conditions in the mentioned area. Boolean logic model was used to select the housing centers.
    Conclusion
    The results showed that only six sites are suitable for housing; thus, the hierarchical analysis process (AHP) was used in order to select the most appropriate site. According to the effective measures of effectiveness and site performance, Mosalla of Kerman and sports ground close to has been determined as the best place for emergency and temporary housing.
    Keywords: crisis management, site selection, temporary housing, GIS, AHP
  • Abolghasem Taghizadeh Fanid, Mohammad Ali Saleki Maleki*, Behzad Ranjbar Nia, Masoumeh Ghasemi Khoei Page 81
    Background
    Fire stations are examples of important and vital serving centers in cities during and after crisis. It is obvious that on time services of fire stations depend on locating at suitable places in order to enable firefighters to reach the scene and take necessary measures in less time without any constraints of urban environment and least negative impact on the lives of residents.
    Methods
    In this paper, location and function of fire stations in Tabriz city has been analyzed and new stations were located using method of descriptive-analysis, network analysis, AHP model, GIS, spatial distribution.
    Results
    The results show that Tabriz is facing a shortage in the number and distribution of fire stations and the distribution pattern of these stations do not fit in with the development and density of city. These stations cover only 60% of built area of the city and 30 percent of legal limits.
    Conclusions
    According to the priorities, this result is achieved that the commercial center of the city, worn texture and marginalized communities and populated areas are among the areas with the highest priority. Also, it concluded that the combined use of AHP model and network analysis in GIS can be a suitable model for the fire stations locating and prioritizing in different cities.
    Keywords: Site selecting, Fire stations, AHP, Network analysis, GIS
  • Mohammad Heidari, Mansureh Ghodusi Borujeni*, Hamid Jafari, Bahar Seifi, Fatemeh Aliakbari Page 92
    Background
    Psychological stress of stressful jobs can affect the mental health of its members and damage to the services quality to the clients. Thus, the aim of this study was to evaluate the mental health and related factors among the volunteers’ groups and members of student centers of Red Crescent society in Borujen.
    Method
    In this cross-sectional study, by random sampling about 230 members were studied and selected among student centers of Red Crescent society. Data was gathered by a two-part questionnaire consisted of demographic information and health survey (GHQ). Also, data was analyzed by using SPSS-16 and tests of Fisher exact and Chi-square. (0.05)
    Results
    The results showed the obtained mean and standard deviation from the General Health Questionnaire between samples are 50.28±29.88 and totally about 56.52% had psychological disorders. The domain of mental health was examined in depression and anxiety about 65.21% and 68.69% respectively. Also, significant difference between marital statuses, education level and gender with mental health were observed. (p<0.05)
    Conclusion
    According to the high prevalence of mental health problems in the research findings, officials’ attention involved in mental health in universities is essential in order to prevent and resolve the problems. In particular, student centers are the best places for planning and education to increase the level of youth mental health.
    Keywords: mental health, Red Crescent, student centers
  • Mohsen Divband, Hossein Ansari*, Ramezan Mirzaee Page 100
    Background
    Each year, urban accidents cause thousands of deaths physical and mental and financial losses in the world. Therefore, the study of pattern and conditions of accidents are very important in various aspects. The paper aims to assess the epidemiologic pattern of accidents reported to the Firefighting and Safety Services Organization in Zahedan.
    Method
    In this retrospective and descriptive-analytical study, 373 accidents reported to Firefighting and Safety Services Organization in Zahedan from 2011 to 2013 was assessed and analyzed based on available data using Chi-square, Fisher Exact Tests and SPSS.16. (p=0.05)
    Results
    In this study, 29.2 percent of accident reported in the spring season, 64% were fire accident, 35.4% were happened in house buildings and 52.8% in residential places. Most of the accidents include deliberately and violence (13.1%), traffic accidents (10.17%) and electrical accidents (9.1%). The mortality and injury were reported in 4% and 17% of accidents, respectively. There was not statistically significant relationship between mortality and injury with type of the accident and type of the building that accident happened in it (P>0.5). However, there was statistically a significant relationship between type of the building that accident happened in it and economic burden (P=0.032) and between rapid action and injury occurrence. (P=0.021)
    Conclusion
    According to the result, major accident were fire accident, therefore fire organizations need to equip their fire extinguishing systems and implement staffs education systems more and more in this field. As the number of houses building accident is more than apartments, so reconstruction old buildings and education about safety with priority of old building is too important. It seems that in some cases people who have done primary action may cause some problems to distinguishers. Therefore, they must have trained necessary educations and correct action. It sound that type of accident is not main issue, rather thought and interpose with accident and the rate of facilities must be in priority.
    Keywords: Accidents, Fire station, Zahedan