فهرست مطالب

زراعت و فناوری زعفران - سال سوم شماره 4 (پیاپی 10، زمستان 1394)

نشریه زراعت و فناوری زعفران
سال سوم شماره 4 (پیاپی 10، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله علمی پژوهشی
  • فاطمه یعقوبی، مجید جامی الاحمدی*، محمدرضا بخشی، محمدحسن سیاری زهان صفحات 1-15
    یکی از عوامل مهم در تعیین سیستم های کشاورزی مناسب مناطق خشک و نیمه خشک، بهره وری آب آن ها می باشد. این تحقیق با هدف تعیین شاخص های کارایی فنی و اقتصادی مصرف آب محصولات زعفران و گندم و هم چنین شناخت عوامل تاثیرگذار بر آن در شهرستان قائنات واقع در استان خراسان جنوبی به اجرا درآمد که در آن 50 مزرعه گندم و 48 مزرعه زعفران در طی سال زراعی 91-1390 مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات لازم از قبیل عملکرد محصول، نوع منبع آبیاری، دبی منبع آبیاری، تعداد و مدت زمان آبیاری از طریق پرسشنامه جمع آوری گردید. حجم آب آبیاری کاربردی برای تولید محصول تعیین و بر مبنای آن شاخص کارایی فنی و اقتصادی مصرف آب محاسبه گردید. بر اساس نتایج حاصله شاخص کارایی مصرف آب برای کل زیست توده و دانه تولیدی گندم به ترتیب 91/0 و 36/0 کیلوگرم در مترمکعب و برای کل زیست توده و کلاله تولیدی زعفران 36/0 و 002/0 کیلوگرم در مترمکعب به دست آمد. میانگین کارایی اقتصادی مصرف آب در کل منطقه مورد بررسی برای گندم 4041 و برای زعفران 39962 ریال به ازای هر مترمکعب آب مصرفی برآورد گردید که مزارع پنج ساله زعفران با بالاترین عملکرد بیشترین مقدار این شاخص را بین سنین مختلف مزارع زعفران به خود اختصاص دادند. در محصول گندم تحصیلات زارعین و مساحت مزرعه از عوامل تاثیرگذار بر دو شاخص مورد بررسی شناخته شد. هم چنین بین دو شاخص مورد نظر و شوری خاک مزارع ارتباط منفی و معنی داری مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: آبیاری، بهره وری، عملکرد، محصول
  • عبدالله ملافیلابی*، سرور خرم دل صفحات 16-30
    زعفران (Crocus sativus L.) گران ترین محصول کشاورزی و دارویی است و فراهمی متعادل عناصر غذایی نقش بسیار مهمی در گل انگیزی و بهبود رشد بنه های مادری آن ایفاء می کند. با توجه به اهمیت اثر مدیریت حاصلخیزی خاک بر عملکرد گل زعفران، این آزمایش با هدف بررسی اثر کود دامی و تغذیه برگی بر ویژگی های بنه دختری و عملکرد گل در مزرعه شش ساله زعفران در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در محل مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد طی دو سال زراعی 93-1392 و 94-1393 اجرا شد. تیمارها شامل یارامیلاکمپلکس (A)، هیومستار (B)، کود کامل (C)، دلفارد (D)، کود دامی از نوع گاوی پوسیده (E)، E+A، E+B، E+C، E+D و شاهد بودند. بیست تن در هکتار کود دامی در اواخر پاییز ماه سال 1392 بر سطح خاک پخش شد. اعمال تیمارهای مختلف تغذیه برگی به صورت محلول پاشی برگی طی سه نوبت در مرحله رشد رویشی زعفران در اول صبح در اوایل و اواخر اسفند و اواخر فروردین ماه (با غلظت هفت میلی گرم بر کیلوگرم) انجام شد. نتایج نشان داد که اثر کود دامی و محلول پاشی بر وزن خشک فلس، برگ و بنه، طول برگ، سرعت ظهور برگ و گل، تعداد گل و وزن تر گل و وزن خشک کلاله زعفران معنی دار (01/0≥p) بود. بالاترین سرعت ظهور برگ و گل برای کود دامی+محلول پاشی با کود کامل به ترتیب با 34/7 برگ در روز و 17/11 گل در روز مشاهده شد. بیشترین وزن تر گل و وزن خشک کلاله برای کود دامی+محلول پاشی با کود کامل به ترتیب با 77/69 و 66/0 گرم بر متر مربع به دست آمد و کمترین میزان برای شاهد با 30/27 و 26/0 گرم بر متر مربع حاصل شد. بدین ترتیب، با در نظر گرفتن لزوم بکارگیری مدیریت اکولوژیک و عدم وجود سیستم ریشه ای گسترده در زعفران، توصیه می شود جهت افزایش تولید به ویژه در مزارع چندساله از کودهای آلی به ویژه کود دامی همراه با تغذیه برگی استفاده گردد.
    کلیدواژگان: تغذیه برگی، کود آلی، سرعت ظهور گل، وزن کلاله
  • سعیده علیزاده سالطه* صفحات 31-45
    به منظور بررسی امکان و شرایط بهینه کشت زعفران در منطقه تبریز، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. تیمارهای آزمایش شاملآ استفاده از دو اکوتیپ کاشمر و مرند در 4 سطح وزن بنه مادری (3 تا 5، 1/5 تا 7، 1/7 تا 9 و بیش از 9 گرم) و در دو روش کشت کپه ای و ردیفی بودند. نتایج به دست آمده نشان داد که شاخص های عملکرد بنه زعفران به طور معنی داری تحت تاثیر وزن بنه مادری و روش کشت قرار گرفتند، اما تاثیر دو اکوتیپ مورد کاشت معنی دار نبود. استفاده از بنه های مادری با وزن بیش از 9 گرم بیشترین تعداد کل بنه دختری در واحد سطح (65/342 بنه در مترمربع) و بیشترین عملکرد بنه های دختری (9/892 گرم در مترمربع) و همچنین بیشترین عملکرد گل را نشان داد. بررسی شاخص های گل دهی زعفران در سال 91 نشان داد که با افزایش وزن بنه های کشت شده، عملکرد گل نیز افزایش یافت. به نظر می رسد تولید بنه های با وزن بیشتر و به دنبال آن افزایش عملکرد گل، نیازمند استفاده از بنه های مادری درشت در زمان کشت می باشد. همچنین بیشترین عملکرد کلاله، در روش کشت ردیفی نسبت به کشت کپه ای مشاهده گردید. نتایج حاصل از تاثیر دو روش کشت بر تعداد و وزن بنه های دختری تولید شده، حاکی از برتری کشت ردیفی نسبت به کشت کپه ای بود. در مجموع، استفاده از بنه های مادری با وزن هفت گرم به بالا و نیز کاشت بنه ها با روش ردیفی تاثیر مثبتی بر رشد و عملکرد زعفران نشان داد.
    کلیدواژگان: بنه دختری، کاشت ردیفی، کاشت کپه ای، عملکرد کلاله
  • مهدیه رشید سرخ بادی*، علی شهیدی، عباس خاشعی سیوکی صفحات 46-60
    شهرستان تربت حیدریه واقع در استان خراسان رضوی به عنوان بزرگ ترین تولیدکننده زعفران در جهان مطرح می باشد. با توجه به تاثیر عوامل محیطی گوناگون بر رشد و عملکرد محصول زعفران، فرآیند سنجش تناسب اراضی برای کشت آن مستلزم استفاده از اطلاعات جامع و متنوع مکانی و توصیفی است. در این تحقیق ابتدا شرایط کشت زعفران مورد مطالعه دقیق قرارگرفت و نواحی مستعد کشت زعفران با استفاده از نقشه های سطوح ارتفاعی، شیب، خصوصیات خاک و آب و برخی فاکتورهای اقلیمی تاثیرگذار در کشت زعفران از جمله آستانه های دمایی موثر، بارندگی و ساعات آفتابی شناسایی شدند. بدین منظور از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) استفاده شد و به کمک محیط نرم افزاری Arc GIS مدل سازی و تحلیل فضایی اطلاعات صورت گرفت و بر اساس آن اراضی شهرستان تربت حیدریه از نظر قابلیت کشت زعفران ارزیابی و پهنه بندی شد. با دقت در نقشه نهایی، حدود 43 درصد از مساحت منطقه که عمدتا در نواحی مرکزی شهرستان تربت حیدریه قرار دارند، از بالاترین قابلیت برای کشت زعفران برخوردار می باشند. جهت ارزیابی نتایج به دست آمده و اطمینان از صحت اطلاعات نقشه های نهایی، عملکرد گیاه و کیفیت محصول با اطلاعات به دست آمده از نقشه نهایی مقایسه شد و صحت نتایج به دست آمده تاییدگردید که نشان دهنده کارآیی روش تحلیل سلسله مراتبی فازی در سنجش قابلیت اراضی برای کشت زعفران می باشد.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، روش تحلیل سلسله مراتبی فازی، زمین آمار، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • محمد قربانی*، سعید شوال پور صفحات 61-75
    پژوهش و فناوری جایگاه مهمی در توسعه زنجیره ارزش داخلی محصولات زعفران و زرشک دارد. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر ارتقاء سهم واحدهای پژوهش و فناوری کشاورزی در ارزش افزوده محصولات می باشد، بدین منظور پس از مرور ادبیات موضوعی در حوزه پژوهش و فناوری کشاورزی، مجموعه مولفه های تاثیرگذار بر ارتقا سهم این واحدها در ارزش افزوده بخش کشاورزی شناسایی و با نظر خبرگان نهایی گردید. سپس با توزیع پرسشنامه ساختاریافته در میان 65 نفر از مدیران و محققان شرکت های تولیدی زعفران و زرشک و سازمان های تحقیقاتی کشاورزی و با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS و smart PLS ارتباط میان گویه ها و سازه ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت، در ادامه با بهره گیری از روش معادلات ساختاری ارتباط میان عوامل 6 گانه: تحقیقات کاربردی، اکتساب فناوری، تجاری سازی، توسعه بازار، عوامل داخلی صنعت و عوامل کلان ملی بررسی شد. نتایج تحلیل داده ها نشان می دهد، حمایت از سرمایه گذاری شرکت های فعال در حوزه کشاورزی صنعتی در واحدهای پژوهش و فناوری کشاورزی مهم ترین عامل شناسایی شده می باشد. در نهایت پیشنهاد هایی جهت بهبود وضعیت پژوهش و فناوری و ارتقا ارزش افزوده محصولات مذکور ارائه شده است.
    کلیدواژگان: ارزش افزوده، پژوهش و فناوری (R&T)، کشاورزی، نظام نوآوری
  • محمد قدوسی، تکتم محتشمی*، مهناز متولی حبیبی، شکیبا شدتی صفحات 76-90
    اهمیت زعفران در رشد صادرات غیر نفتی کشور، تبیین نظام بازاریابی صحیح در این صنعت بر اساس اولویت های کارشناسی شده را ضروری می سازد. هدف از این مطالعه شناسایی و اولویت بندی عناصر آمیخته بازاریابی موثر بر افزایش صادرات این محصول است. در این راستا ضمن تعیین معیارهای مختلف بازاریابی صادراتی این محصول بر اساس مدل 4Pمک کارتی، با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی به اولویت بندی شاخص های هر معیار بر اساس تکمیل پرسشنامه و انجام مصاحبه با 63 کارشناسان خبره در حوزه صادرات زعفران پرداخته شده است. بر اساس یافته ها، معیار محصول که شاخص های دارای اولویت آن وجود نام تجاری، داشتن نشان استاندارد و وزن بسته بندی شناسایی شد، با وزن 485/0 از بالاترین اولویت در بازاریابی زعفران برخوردار است. معیار ترفیع (وزن 281/0) معیار مهم بعدی در آمیخته بازاریابی تعیین شد. در میان شاخص های این معیار، تبلیغات تجاری (408/0)، داشتن نمایندگی فروش در خارج از کشور (23/0) و برگزاری نمایشگاه های تخصصی (138/0) از عواملی تعیین شد که سبب پاسخگویی مناسب به بازار هدف و حفظ سهم ایران در بازار این محصول خواهد شد. در نهایت معیارهای قیمت (با وزن 183/0) و توزیع (068/0) اولویت سوم و چهارم در آمیخته بازاریابی این محصول را به خود اختصاص داند. بر این اساس شناسایی کانال های توزیع زعفران در بازارهای هدف و اعطای کمک های مالی جهت تشکیل شبکه توزیع بین المللی برای برندهای ایرانی، حمایت مالی از مکانیزه نمودن فرآیند تولید و فرآوری زعفران، توسعه مراکز مشاوره تولید، ترغیب و الزام تولیدکنندگان به اخذ گواهینامه های مربوط به مواد غذایی و درجه بندی محصول بر اساس سطح کیفی و بهداشتی ضرورت داشته و پیشنهاد می شود
    کلیدواژگان: بازاریابی، تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، زعفران، مدل4P
|
  • Fatemeh Yaghoubi, Majid Jami Al Ahmadi*, Mohammad Reza Bakhshi, Mohammad Hassan Sayyari Pages 1-15
    The main objective of this research was to determine indicators of technical and economic water use efficiency in the cultivation of saffron and wheat in the Qaenat region located in the South Khorasan province in Iran), where 50 wheat farms and 48 saffron farms were investigated during 2011 and 2012. For this purpose, the necessary information about farmer’s age and education, crop yield, the area under wheat and saffron cultivation, type of irrigation source, water flow rate and the number and duration of irrigation were collected by using a questionnaire. The results showed that the calculated indicator of water use efficiency was 0.84 and 0.34 kg.m-3 for wheat total biomass and grain and 0.36 and 0.002 kg.m-3 for saffron total biomass and stigma, respectively. Economic water use efficiency was estimated to be 23706.43 and 1836.89 Rials per cubic meter of water use in saffron and wheat production systems, respectively. There was a significant difference between the different ages of saffron farms for economic water use efficiency and the maximum value of this indicator was related to five-year old farms. Education of the farmers and the area under cultivation were identified as factors influencing the studied measures for wheat. Also, the results showed that there is a significant negative correlation between economic water use efficiency and soil salinity.
    Keywords: Irrigation, Water used, Water Use Efficiency, Yield
  • Abdollah Mollafilabi*, Sorour Khorramdel Pages 16-30
    Saffron (Crocus sativus L.) is the most expensive spice and 95% of its global production is in Iran. In order to study the effects of cow manure and foliar spraying on criteria of daughter corms and flower yield in six year-old saffron, an experiment was conducted based on a randomized complete block design with three replications at the Agricultural Research Station, Ferdowsi University of Mashhad during two growing seasons of 2013-2014 and 2014-2015. Treatments were Yaramilla complex (A), Humestar (B), True fertilizer (C), Delfard (D), manure fertilizer as composted cow manure (E), A+E, B+E, C+E, D+E and control. Twenty t.ha-1 of cow manure were applied at the end of fall on the soil surface. Foliar nutrient treatments were sprayed at three times during vegetative stage of saffron (7 mg.kg-1). The results showed that the effects of cow manure and foliar spraying were significant on dry weight of tunic, dry weight of leaf, dry weight of corm, leaf length, leaf appearance rate, flower emergence rate, flower number, fresh weight of flower and dry weight of stigma for saffron (p≤0.01). The highest leaf appearance rate and flower emergence rate were observed in C+E with 7.34 leaves per day and 11.7 flowers per day, respectively. The maximum fresh weight of flower and stigma dry weight were obtained in C+E with 69.77 and 0.66 g.m, respectively. These lowest amounts were obtained in control with 27.30 and 0.26 g.m-2, respectively. The application of cow manure resulted in enhanced growth and yield of corm and flower. Also, foliar spraying improved flowering rate, flower yield and stigma yield of saffron due to increasing in production assimilates and their translocation to corm and below ground organs.
    Keywords: Foliar spraying, Organic manure, Flower emergence rate, Stigma weight
  • Saeedeh Alizadeh, Salteh* Pages 31-45
    In order to evaluate and access the best conditions to cultivate saffron in Tabriz, an experiment was conducted at the Agricultural Research Station of the University of Tabriz (Khalatpooshan), in a factorial experiment based on randomized complete block design and three replications. The treatments included two ecotypes of saffron in 4 levels of mother corm weight (3.1- 5, 5.1- 7, 7.1- 9 and more than 9 g) and two planting methods (row and mass). The results showed that corm weight and planting method had significant effects on the number and weight of replacement corms. But there was no significant effect on the different ecotypes. Among the experimental treatments, corms with 7.1- 9 g weight lead to the highest total corm number (342.65 corm.m-2) and corm yield (892.9 g.m-2) and the yield of flowers and stigma of saffron. It seems that for production of larger replacement corms and increased flowering yield, we need to culture large maternal corms. In addition, we observed the best economical yield that is determined by amount of stigma, in row planting method. The results showed that row planting method leads to a higher amount and yield of replacement corm production in comparison to mass planting method. As a result, producing corms with high weight followed by increasing of flower yield requires the use of large maternal corms for cultivation and row planting method.
    Keywords: Replacement corm, Row planting method, Mass planting method, Stigma yield
  • Mahdieh Rashid Sorkh Abadi*, Ali Shahidi, Abbas Khashei, Siuki Pages 46-60
    The city of Torbat Heydarieh located in the central Khorasan is the largest producer of saffron in the world. According to the influence of various environmental factors on the growth and yield of saffron, the process of assessing land ratio for its cultivation requires the use of various detailed spatial and descriptive pieces of information. In this study, first the conditions of cultivating saffron have been studied in detail and suitable regions for planting saffron have been identified using maps of elevation, slope, soil characteristics, water and some climatic factors influencing the cultivation of saffron including effective threshold temperature, rainfall and sunshine hours. For this purpose, Fuzzy Analytical Hierarchy Process (FAHP) method was applied and modeling and spatial analysis were carried out using Arc GIS software environment based on the lands of the city of Torbat Heydarieh which were evaluated for their suitability for cultivation of saffron. It is worth noting that the final map showed that 43 percent of the central parts of Torbat Heydarieh have the highest potential for saffron cultivation. To evaluate the results and ensure the accuracy of the final map data, plant functions and crop qualities were compared with obtained data from final maps and the accuracy of the results was confirmed that shows the effectiveness of Fuzzy Analytical Hierarchy Process (FAHP) method in assessing the potential of lands for saffron cultivation.
    Keywords: Earth facts, FAHP, GIS, Zoning
  • Mohammad Ghorbani*, Saeed Shavvalpour Pages 61-75
    In this study we investigate the importance of agricultural sector research and technology organizations (RTO) in the national economic system. The main objective of the paper is to identify and rank the factors affecting the promotion of these RTOs share in saffron’s added value. Through the literature review we extracted all the relevant factors that have been mentioned by different researchers. Then, we classified these factors into six components: applied research, technology acquisition, commercialization, market development, industry’s internal factors and national macro factors. We used a Likert scale questionnaire to gather the data about the importance of each factor based on research and technology experts’ points of view. To analyze the data we utilized confirmatory factor analysis and structural equation modeling (SEM) methods using SPSS and smart PLS software packages. The results show that the most important factor affecting the share of agricultural RTOs in a products added value is the promotion of industrial firms to invest in the field of agricultural research and development. Finally, according to the obtained results, some suggestions for improving research and technology have been provided.
    Keywords: Agriculture, Innovation System, RTO, Value Added
  • Mohammad Ghodoosi, Toktam Mohtashami*, Mahnaz Motavalli Habibi, Shakiba Sheddati Pages 76-90
    The importance of saffron in the growth of non-oil exports makes it necessary to explain proper marketing systems based on expert priorities. The aim of this study is to identify and prioritize marketing mix elements influencing the increase in export of this product. In this regard, based on McCarthy's 4P model, different criteria for export marketing of this product were determined and prioritized using Analytical Hierarchy Process and interviews with 63 experts in the export of saffron. Based on the findings, product criteria with important sub criteria such as brands, the standard sign and packaging weighting 0.485, have the highest priority in saffron marketing. Promotion criteria (weight 0.281) are the next important in determining the marketing mix. Among the indicators of this criterion, advertisements (0.408), overseas sales (0.23) and specialized exhibitions 0.138) were the determining factors in maintaining Iran`s share of this market. Finally, the criteria of price (weight 0.183) and distribution (0.068) have third and fourth priority in saffron marketing mix. Accordingly, identifying distribution channels in target markets, funding the establishment of an international distribution network for Iranian brands, supporting mechanized production process of saffron, and encouraging and requiring manufacturers to food-grade and health license are required and recommended.
    Keywords: Analytical hierarchy process, Saffron, Marketing, 4P Model