فهرست مطالب

آموزش پرستاری - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 14، زمستان 1394)

مجله آموزش پرستاری
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 14، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امیر عزیزی، محمدعلی سپهوندی، جواد محمدی * صفحات 1-8
    مقدمه
    قضاوت نسبت به مسائل اخلاقی یکی از معیارهای صلاحیت حرفه ای پرستاران محسوب می شود. ترویج اصول عملکرد حرفه ای از طریق تاکید بر مبانی اخلاقی یکی از روش های تقویت تصمیم گیری اخلاقی پرستاران به شمار می آید؛ به همین منظور پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش اصول اخلاق پرستاری بر قضاوت اخلاقی پرستاران انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی (طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل) می باشد. نمونه آماری پژوهش شامل 30 پرستار بود که از میان پرستاران یکی از بیمارستان های شهر تبریز در سال 1393 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پس از انجام آزمون قضاوت اخلاقی به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل (15 نفر برای هر گروه) قرار گرفتند. بعد از اتمام دوره 4 جلسه ای (هفته ای یک جلسه گروهی 90 دقیقه ای به مدت یک ماه) آموزش اصول اخلاق پرستاری در گروه آزمایشی، به منظور سنجش متغیر وابسته، مجددا آزمون قضاوت اخلاقی به عنوان پس آزمون در هر دو گروه اجرا شد. سپس داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون آماری تحلیل کواریانس در نرم افزار SPSS نسخه 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل کواریانس نشان داد که پس از اجرای مداخله، کاهش معناداری در میانگین نمرات قضاوت اخلاقی در گروه آزمایش مشاهده شده است (035/0 P=)؛ به طوری که آموزش اصول اخلاق پرستاری در حد معناداری قضاوت اخلاقی پرستاران در گروه آزمایشی را ارتقاء بخشیده است.
    نتیجه گیری
    آموزش اصول اخلاق پرستاری ممکن است باعث افزایش قضاوت اخلاقی پرستاران گردد؛ بنابراین این مداخله به عنوان برنامهای موثر در ارتقای قضاوت اخلاقی کاربرد دارد و میتوان با اجرای آن به بهبود صلاحیت حرفهای پرستاران کمک کرد.
    کلیدواژگان: آموزش، اخلاق، قضاوت، پرستاران
  • محمد علی حسینی، علیرضا قهرمانی *، فرحناز محمدی شاهبلاغی، سعید حمدزاده، زهرا تمیزی صفحات 9-16
    مقدمه
    با ورود به عصر اطلاعات، نهاد آموزش از نخستین نهادهایی است که دستخوش تغییرات اساسی شده و آموزش الکترونیکی به عنوان پارادیمی جدید، به شکلی پیوسته و فزاینده در حال تغییر محیط آموزشی و یا ارائه بسترهای مختلف یادگیری است. با ایجاد روش یادگیری الکترونیکی فرایند یاددهی- یادگیری در آموزش پرستاری تسهیل می شود. لذا این مطالعه با هدف بررسی مزایای یادگیری الکترونیکی در آموزش پرستاری انجام شد.
    روش
    این مطالعه از نوع مروری بوده که به منظور گردآوری داده ها، از مقالات موجود در پایگاه های تخصصی Science Direct Pub Med، SID منتشر شده به هر دو زبان انگلیسی و فارسی و در محدوده زمانی 1995 تا 2015 استفاده شد. برای این منظور از روش جستجوی سلسله مراتبی و کلید واژه های آموزش الکترونیکی و آموزش پرستاری استفاده شد. در نهایت 20 مقاله انتخاب و بررسی شد.
    یافته ها
    با توجه به نتایج این مطالعه به طورکلی می توان مزایای آموزش الکترونیکی را در چند محور به شرح زیر برشمرد: تعامل بین استاد و دانشجو و عدم نیاز به حضور فیزیکی استاد و دانشجو در کلاس درس، تغییر نگرش و دانش پرستاران و دانشجویان پرستاری، افزایش دانش و آگاهی پرستاران و به روز بودن اطلاعات و نهایتا ارائه بهترین مراقبت ها در محیط بالین، بهبود نتایج بیماری، ایجاد روشی مناسب برای کارکرد مناسب پرستاری در بالین بیمار، افزایش میزان رضایت مندی پرستاران از به کارگیری این رویکرد آموزشی و افزایش مهارت ها و شایستگی های پرستاران در زمینه ارائه مراقبت ها به بیماران.
    نتیجه گیری
    با توجه به مزایای آموزش الکترونیکی، پیشنهاد می گردد که این روش به عنوان یک روش ارایه آموزش موثر در دانشگاه های علوم پزشکی کشور مورد توجه قرار گیرد. با توسعه آموزش الکترونیکی در دانشکده ها، بیمارستان ها و مدیریت علمی، به ارتقا بهره وری نزدیک خواهیم شد.
    کلیدواژگان: یادگیری، آموزش الکترونیکی، آموزش پرستاری
  • شیوا علیزاده، آسیه نمازی *، سبحانه کوچک زاده طالمی صفحات 17-25
    مقدمه
    عزت نفس یکی از مهمترین عوامل موثر در رشد مطلوب شخصیت انسان بوده و به احساس فرد نسبت به ارزشمندی و تایید او نسبت به خودش گفته می شود. یکی از مهمترین اهداف آموزشی، موفقیت تحصیلی دانشجویان است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه عزت نفس در دانشجویان مامایی و پرستاری دانشگاه آزاد رشت و همبستگی آن با موفقیت تحصیلی در آنها انجام شد.
    روش
    این مطالعه تحلیلی به روش سرشماری بر روی 473 دانشجوی پرستاری و مامایی مشغول به تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامی رشت در نیمسال دوم 92-91 انجام شد. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه ای مشتمل بر دو قسمت: مشخصات فردی و پرسشنامه عزت نفس کوپراسمیت جمع آوری و موفقیت تحصیلی با معدل نیمسال قبل اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری spss/ver22 و آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و تحلیلی (همبستگی پیرسون و آزمون تی مستقل) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین و انحراف معیار نمره عزت نفس دانشجویان مامایی و پرستاری به ترتیب: 45/4 ± 49/32 و 43/4 ± 58/32 بود. بین میانگین نمره عزت نفس دانشجویان پرستاری و مامایی اختلاف آماری معنی دار وجود نداشت (82/0=p) همچنین بین نمره معدل دانشجویان دو گروه پرستاری و مامایی با نمره عزت نفس شان نیز همبستگی آماری معنی داری مشاهده نشد. (82/0 =p)
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، اکثریت دانشجویان دارای سطح عزت نفس بالا بودند. به نظر می رسد توجه به این مفهوم برای ارتقاء بهداشت روانی و به تبع آن موفقیت تحصیلی در دانشجویان از اهمیت بسیاری برخوردار باشد، لذا توسعه برنامه های آموزشی دانشگاه در تمام ابعاد عزت نفس و لزوم ارتقاء آن در دانشجویان ضروری است.
    کلیدواژگان: عزت نفس، دانشجوی پرستاری، دانشجوی مامایی، موفقیت تحصیلی
  • حسین باقری، میلاد بازقلعه* صفحات 26-39
    مقدمه
    پرستاری همواره حرفه ای متکی بر عمل شناخته می شود و آموزش بالینی رکن اصلی پرستاری محسوب می گردد. مطالعه متاسنتز حاضرباهدف تعیین عوامل موثر بر آموزش بالینی در پرستاری در طی سال های 1392-1382 صورت گرفته است.
    روش
    درمطالعه متاسنتز حاضربا استفاده ازروش متاسنتز کیفی نوبلیت و هار (1988)، مطالعات کیفی انجام شده پیرامون عوامل مرتبط باآموزش بالینی در پرستاری در ایران و دارای شرایط ورود به مطالعه در بانک های اطلاعاتی SID،Magiran،Iranmedex طی سالهای 1392-1382جمع آوری و مورد بررسی و مقایسه قرارگرفت برای جستجو دربانک های اطلاعاتی مذکور ازعبارات«آموزش بالینی»،«آموزش در عرصه» و «آموزش عملی» استفاده گردید.هر یک از مطالعات انتخاب شده، با دقت و با تمرکز بر جزئیات، بررسی شده و مفاهیم کلیدی استخراج شده از هر مطالعه با مفاهیم کلیدی سایر مطالعات جهت تفسیر نهایی پدیده آموزش بالینی مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس جستجوی اولیه صورت گرفته در پایگاه های اطلاعاتی مذکور، تعداد18مطالعه کیفی درارتباط باآموزش بالینی پرستاری و عوامل مرتبط با آن یافت شد که از این تعداد،7مطالعه دقیقا در ارتباط با موضوع پژوهش بود. مشارکت کنندگان در 6 مقاله، دانشجویان پرستاری و در 1 مقاله اعضاء هیات علمی مدرس پرستاری و مسئولین امور بالینی بودند. مطالعات انتخاب شده 7 شهر: تهران، رشت، اصفهان،خراسان شمالی، زنجان، زاهدان و ارومیه را پوشش می دادند و شیوه تجزیه و تحلیل در هفت مطالعه، روش تحلیل محتوی ذکر شده بود.در نهایت تفسیر نهایی از پدیده آموزش بالینی و عوامل مرتبط با آن در قالب دو درونمایه: عوامل تسهیل (تقویت) کننده و عوامل تهدید کننده، در 4 بعد: دانشجو، مربی، محیط و برنامه آموزشی ارائه گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از مطالعه حاضردرزمینهعواملموثر بر آموزش بالینی می تواندتوسطمربیان و مسئولین برنامه ریزیدرآموزش بالینی دانشجویان مورد استفاده قرار گیرد وجهت هدایت مطالعات بعدی در زمینه آموزش بالینی سودمند باشد.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، پرستاری، متاسنتز کیفی
  • مصطفی کاظمی، حامد ابراهیم خانی * صفحات 40-51
    مقدمه
    با توجه به نقش فرهنگ سازمانی در افزایش کیفیت مراقبتهای درمانی، توجه به متغیر های تاثیرگذار بر آن اهمیت فوق العاده ای دارد. در این بین سرمایه اجتماعی یکی از متغیرهایی است که بر فرهنگ سازمانی تاثیرگذار بوده و کنش های معین افراد را در درون ساختار تسهیل می کند؛ بر همین اساس نیز هدف این مقاله بررسی نقش سرمایه اجتماعی بر فرهنگ سازمانی از دیدگاه پرستاران می باشد.
    روش
    این تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی می باشد. نمونه پژوهش شامل 200 نفر از پرستاران شاغل در بخشهای مختلف بیمارستان های شهر زنجان می باشد. به منظور نمونه گیری از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی استفاده شده است. معیارهای ورود داشتن مدرک کارشناسی و بالاتر و اشتغال به کار 6 ماه و بیشتر بوده است. برای گردآوری داده ها جهت آزمون فرضیه های تحقیق از پرسش نامه فرهنگ سازمانی و پرسشنامه سرمایه اجتماعی استفاده گردیده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها نیز از آزمونهای ضریب همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری در نرم افزارهای spss و لیزرل استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان می دهد سرمایه اجتماعی با ضریب استاندارد شده 76/0 و مقدار t 63/11 با فرهنگ سازمانی ارتباط مستقیم دارد. همچنین سرمایه اجتماعی با ضریب 585/0 با فرهنگ تداوم، با ضریب 463/0 با فرهنگ رسالتی، با ضریب 789/0 با فرهنگ مشارکتی و با ضریب 567/0 با فرهنگ سازگاری ارتباط مستقیمی دارد. همچنین مقدار RMSE برابر 003/0، GFI برابر 92/0 و نسبت به درجه آزادی کمتر از 1 نشان دهنده برازش خوب مدل می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط سرمایه اجتماعی و فرهنگ سازمانی در بین پرستاران، مدیران پرستاری می توانند با ارتقا یکی از این متغیر ها و به خصوص سرمایه اجتماعی باعث تقویت سایر متغیرها شوند. در این زمینه ایجاد تیم های کاری، تفویض بیشتر اختیار به پرستاران و ارتباط مناسب تر با پرستاران می تواند باعث رشد سرمایه اجتماعی و فرهنگ سازمانی شود.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، فرهنگ سازمانی، پرستار
  • زینب قهرمانی، کورش امینی *، مژگان سادات اقوامی، مهین روحانی صفحات 52-62
    مقدمه
    با مرور بر نتایج مطالعات گذشته، هنوز نمی توان در زمینه ی چگونگی ارتباط متقابل بین سه متغیر ویژگی های شخصیتی، سبک های یادگیری و پیشرفت تحصیلی در بین دانشجویان به اظهار نظر قطعی پرداخت، لذا مطالعه ی حاضر با هدف تعیین ارتباط ویژگی های شخصیتی، سبک های یادگیری و پیشرفت تحصیلی دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی زنجان انجام گردید.
    روش
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی از میان 485 دانشجوی دانشکده پرستاری و مامایی زنجان-1392، تعداد 235 نفر به شکل تصادفی ساده انتخاب شدند. از پرسشنامه شخصیتی پنج عاملی NEO(فرم کوتاه 60 ماده ای)، مقیاس اصلاح شده سبک های یادگیری کلب 3.1 و فرم ویژگی های جمعیت شناختی جهت جمع آوری داده ها استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار 18-SPSS و آمار توصیفی و آزمون پیرسون برای دستیابی به هدف مطالعه استفاده شد.
    یافته ها
    بیانگر وجود همبستگی بین ویژگی شخصیتی «انعطاف پذیری» با سبک یادگیری «مشاهده ی تاملی(p=0/013، r=-0/171)» و مفهوم سازی انتزاعی (r=0/143، p= 0/040)بود؛ بین ویژگی شخصیتی «مسئولیت پذیری» با سبک یادگیری «آزمایشگری فعال» نیز ارتباط وجود داشت (r=0/156، p=0/025) آزمون آماری ارتباط معناداری را بین ویژگی های شخصیتی «انعطاف پذیری»(r=0/183،p= 0/008)، «دلپذیر بودن» (r=0/242، p= 0/001) و «مسئولیت پذیری»(r=0/218، p=0/002) با نمره ی معدل کل نشان داد. همچنین بین سبک و شیوه ی یادگیری «آزمایشگری فعال» با نمره معدل کل واحدهای گذرانده نیز همبستگی معنادار وجود داشت (r=0/136، p= 0/050).
    نتیجه گیری
    در میان دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی زنجان بین ویژگی شخصیتی «انعطاف پذیری» با سبک یادگیری «مشاهده ی تاملی» و «مفهوم سازی انتزاعی» همبستگی وجود دارد؛ بین ویژگی شخصیتی «مسئولیت پذیری» با سبک یادگیری «آزمایشگری فعال» نیز ارتباط وجود دارد. درضمن بین ویژگی های شخصیتی «انعطاف پذیری»، «دلپذیر بودن» و «مسئولیت پذیری» با نمره ی معدل کل واحدهای گذرانده ارتباط وجود دارد. همچنین بین سبک و شیوه ی یادگیری «آزمایشگری فعال» و نمره معدل کل واحدهای گذرانده نیز همبستگی وجود دارد.
    کلیدواژگان: پنج ویژگی بزرگ شخصیتی، سبک های یادگیری، پیشرفت تحصیلی
  • شهلا خسروان، محمدرضا منصوریان، علی محمد پور، پیام خزائلی، سمانه عجم خامس فدافن * صفحات 63-71
    مقدمه
    اخلاق در پژوهش از موضوعات مهم است و با توجه به اینکه دانشجویان افرادی هستند که تازه پا به عرصه پژوهش گذاشته اند، لذا بررسی رعایت اخلاق در تحقیقات دانشجویی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بنابراین این مطالعه با هدف تعیین وضعیت رعایت اخلاق در پژوهش دانشجویی، عوامل مرتبط و راهکارهای اصلاح آن از دیدگاه دانشجویان و اساتید انجام شد.
    روش
    این مطالعه توصیفی به صورت در دسترس، روی 55 دانشجو و 15نفر از اساتید دانشگاه علوم پزشکی گناباد انجام در سال 1392 شد. نمونه گیری از اردیبهشت تا تیرماه سال 1392 به طول انجامید. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه پژوهشگرساخته که دارای 4 بخش: اطلاعات دموگرافیک، بررسی وضعیت رعایت اخلاق، بررسی عوامل مرتبط در 3 حیطه آموزشی، مرتبط با دانشجو و مدیریتی – محیطی و بخش مربوط به راهکارهای فرضی بود، انجام شد. جهت تحلیل داده ها از آمار توصیفی مانند میانگین، فراوانی و درصد استفاده شد.
    یافته ها
    21 % افراد شرکت کننده اساتید و 79 % دانشجو بودند. از دیدگاه اساتید و دانشجویان، بیشترین موارد نقص رعایت اخلاق در مرحله برنامه ریزی و اجرای تحقیق(17.9 %) و کمترین آن در مرحله تجزیه و تحلیل، گزارش و انتشار نتایج (0%) اتفاق می افتند. در بررسی علل، حیطه مرتبط با دانشجو (30.44%) و حیطه مدیریتی – محیطی (26.55%) از بیشترین عوامل مرتبط بوده اند. بیشترین فراوانی راهکارها مربوط به ایجاد سیستم پایش(47.1 درصد) و ارائه مشاوره پژوهشی (41.4 درصد) بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه موثرترین علل گزارش شده در این مطالعه مربوط به حیطه های مرتبط با دانشجو و حیطه مدیریتی – محیطی می باشد، لذا مدیران پژوهشی بایستی راهکارهای پیشنهادی این مطالعه را در نظر بگیرند تا حل این مشکل منجر به انجام تحقیقات معتبر شود.
    کلیدواژگان: اخلاق، تقلب پژوهشی، پژوهش
  • مهناز جبراییلی، سوسن ولیزاده، ماهنی رهکار فرشی* صفحات 72-80
    مقدمه
    مشاوره یکی از عوامل موثر در پیشرفت تحصیلی دانشجویان می باشد. عدم اعتقاد دانشجویان به مفید بودن مشاوره و وجود تفاوت در نگرش اساتید و دانشجویان می تواند یکی از موانع اجرای صحیح این برنامه به شمار آید، لذا این مطالعه با هدف تعیین و مقایسه نگرش اساتید و دانشجویان نسبت به مشاوره تحصیلی انجام شده است.
    روش
    در این مطالعه توصیفی مقایسه ای در سال 90، نگرش 31 استاد و 250 دانشجوی (پرستاری، مامایی و اتاق عمل) دانشکده پرستاری و مامایی تبریز که به روش تصادفی وارد مطالعه شدند، از طریق پرسشنامه 18 سوالی تعیین نگرش نسبت به مشاوره تحصیلی ادهمی و همکاران مورد بررسی قرار گرفته است. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 13 و آمار توصیفی و استنباطی (آزمون تی مستقل، همبستگی پیرسون و آنالیز واریانس یکطرفه) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه میانگین و انحراف معیار نگرش اساتید راهنما 19/7±51/73 و دانشجویان 18/8±91/63 بود که این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود(0001/0P<)، همچنین در این مطالعه میانگین و انحراف معیار نمره نگرش اساتید پرستاری(58/1±37/51) به طور معنی داری بیشتر از اساتید مامایی(80/4 ± 78/47) بود(01/0P<).
    نتیجه گیری
    بین نگرش اساتید و دانشجویان تفاوت وجود داشت. اساتید مشاوره را برای سازگاری و حمایت از دانشجو لازم می دانند. از نظر دانشجویان نیز مشاوره نیازمند تخصص است. توجه به این تفاوت ها به هنگام ارائه خدمات مشاوره ای توسط اساتید لازم و ضروری است.
    کلیدواژگان: نگرش، مشاوره، اساتید، دانشجویان
  • اعظم حیدرزاده، طیبه میرزایی، منصوره عزیززاده فروزی * صفحات 81-89
    مقدمه
    دانشجویان مامایی باید علاوه بر تامین سلامت مادر، سلامت جنین را نیز در نظر داشته باشند، بنابراین آموزش مهارت هایی ازجمله ارزیابی سیستم های قلب و ریه در این قشر از کادر درمان اهمیت ویژه ای دارد. لذا این مطالعه باهدف مقایسه تاثیر آموزش معاینه قلب و ریه مبتنی بر شبیه سازی توسط مانکن با سخنرانی بر دانش و اعتمادبه نفس دانشجویان مامایی رفسنجان انجام گرفت.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی است که در آن 28 دانشجوی مامایی شرکت داشته و به طور تصادفی در دو گروه شبیه سازی با مانکن و سخنرانی تخصیص داده شدند. ابزار گرد آوری داده ها شامل پرسشنامه دانش و اعتمادبه نفس در ارزیابی قلب و ریه بود. اطلاعات با استفاده از شاخص های مرکزی و پراکندگی، آزمون های تی تست و تی زوجی تجزیه تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین±انحراف معیار نمره دانش در گروه شبیه سازی با مانکن و سخنرانی بعد از مداخله به ترتیب 8/0± 21 /9 و 95/1± 5/5 بود؛ که اختلاف آماری معنی داری بین دو گروه مشاهده شد(0001/0 > P). همچنین میانگین±انحراف معیار نمره اعتمادبه نفس بعد از مداخله در گروه شبیه سازی با مانکن 65/3± 35/25 و سخنرانی 61/3± 15 بوده است که اختلاف آماری معنی داری بین دو گروه وجود داشت(0001/0 > P).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه، شبیه سازی (استفاده از مانکن) در افزایش دانش و اعتمادبه نفس درزمینه ارزیابی قلب و ریه موثر است؛ بنابراین مراکز آموزشی می توانند از این روش ها که گاها نیاز به صرف وقت کمتری نیز دارد، استفاده کرده و فراگیر را در شرایط واقعی تری آموزش دهند که این خود می تواند بر آگاهی و توانایی انجام کار را با اطمینان بیشتر تاثیر گذار باشد.
    کلیدواژگان: شبیه سازی با مانکن، سخنرانی، معاینه قلب و ریه، دانش، اعتماد به نفس
  • طاهره صبوری، کیقباد قدیری، رامین عبیری، اعظم الهی، شیوا پورمحمدی *، علیرضا غریب صفحات 90-97
    مقدمه
    استرپتوکوکوس پنومونیه عامل شایع عفونت باکتریال سیستم تنفسی، عفونت گوش میانی، باکتریمی، مننژیت وپنومونی بویژه در کودکان است. بدلیل اطلاعات اندکی که در رابطه با میزان فراوانی و مقاومت استرپتوکوکوس پنومونیه نسبت به آنتی بیوتیک ها در ایران وجود دارد، مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی حاملین استرپتوکوکوس پنومونیه و بررسی مقاومت میکروبی آن در کودکان انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر بصورت توصیفی- مقطعی از آبان تا اسفند ماه سال 1391 در 554 کودک 12-2 ساله مهدکودک ها و مدارس کرمانشاه انجام شد. در این مطالعه نمونه ها با سواب استریل از ناحیه نازوفارنکس جمع آوری شده و در محیط ترانسپورت به آزمایشگاه منتقل شد، سپس در محیط کشت بلاد آگارکشت داده شده و پس از ایزوله کردن تست های تاییدی و تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی انجام شد. نتایج حاصله با استفاده از نرم افزار SPSS16 تجزیه و تحلیل شده و مطابق با آزمون آماری Mann Whitney Uو Chi-Square Tests تفسیر گردید.
    یافته ها
    استرپتوکوکوس پنومونیه در %15 نمونه یافت شد و مقاومت آنتی بیوتیکی ایزوله ها به آنتی بیوتیک های آزیترومایسین، آموکسی سیلین، ریفامپین، آموکسی سیلین کلاولانیک اسید، کوتریموکسازول و سفتریاکسون بترتیب%9/63، %6/56، %41، % 3/37،% 3/37 و%% 6/3 بود و %1/31 ایزوله ها به هیچ یک از آنتی بیوتیک ها مقاوم نبودند.
    نتیجه گیری
    استفاده بی رویه از آنتی بیوتیک ها موجب مقاومت بالا در آنتی بیوتیک های آزیتروماسین، آموکسی سیلین، آموکسی سیلین کلاونیک اسید و کوتریموکسازول شده است که بیانگر احتمال افزایش خطر بیماری های عفونی مقاوم به درمان میباشد. به همین دلیل لزوم آموزش کافی پزشکان و جمعیت عمومی در مورد استفاده بی رویه از آنتی بیوتیک ها ضروری است.
    کلیدواژگان: استرپتوکوک پنومونیه، مقاومت آنتی بیوتیکی، کودکان، حاملین نازوفارنژیال
|
  • A. Azizi, Ma Sepahvani, J. Mohamadi* Pages 1-8
    Introduction
    Judgments in nursing ethical issues is a qualification criterion. Promoting the principles of professional performance through an emphasis on ethical grounds is a way to strengthen ethical decision-making in the nursing profession. Consequently، the present study was to evaluate the effect of education on the moral judgment of nurses.
    Methods
    this was a quasi-experimental study using pretest-posttest and control group. The samples consisted of 30 nurses. They were nurses from a hospital in the Tabriz، Iran in 2014. Moral judgment in two experimental and control groups (n = 15 per group) were studied randomly. After completion of 4 sessions (one session a week for 90 minutes a month) of nursing ethics education in the experimental group، post-test moral judgment was measured. Data were analyzed using analysis of covariance by SPSS version 20.
    Results
    The results of the analysis of covariance showed that after the intervention، a significant decrease in the mean score of moral judgment was observed in the experimental group (P= 0. 035). Therefore، in the experimental group nursing ethics training improved the moral judgment significantly.
    Conclusion
    Nursing ethics training may increase nurses'' moral judgment. This intervention is an effective program to promote moral judgment and can be used to improve the professional qualifications of nurses.
    Keywords: Education, Ethics, judgment, Nurses
  • Ma Hosseini, Ar Ghahremani*, F. Mohammadi Shahbolaghi, S. Hamadzadeh, Z. Tamizi Pages 9-16
    Introduction
    With the entry into the information age, educational institution has undergone radical changes. In this context, e-learning as a new paradigm to provide different learning contexts. With the development of e-learning methods, teaching and learning process in nursing education has been facilitated as well. This study was conducted to evaluate the benefits of e-Learning in the Nursing Education.
    Methods
    This was a review study. For the purpose of data collection, articles published in the specialized English and Persian databases such as Science Direct, PubMed, SID were retrieved from 1995 to 2015. For this purpose, hierarchical search method and keywords “e-Learning” and “Nursing education” were used. Finally, 20 articles were selected and scrutinized.
    Results
    According to the results, overall benefits of e-learning could be summarized as in the following phrases: interaction between teacher and student does not require physical presence of teachers and students in the classroom; change of attitudes and knowledge of nurses and nursing students; increasing knowledge and awareness of nurses ultimately provide the best information in the clinical care; improving patient outcomes, and establishing an appropriate method for the appropriate functioning of nursing at the patient's bedside; increasing satisfaction in the nurses in implementing this approach to training and skills enhancement and competencies of nurses in providing care to the patients.
    Conclusion
    Due to the advantages of e-learning, it is suggested that this method be considered as an effective method of teaching at medical science universities. With the development of e-learning in the schools, hospitals, and scientific management, this method will help us to achieve more productivity.
    Keywords: Learning, Electronic Learning, Nursing Education
  • Sh Alizadeh, A. Namazi*, S. Kouchakzadeh Talami Pages 17-25
    Introduction
    self-esteem is one of the most important factors of personality development in humans. It is feelings and responses that a person holds toward himself or herself. The relationship between self-esteem and academic success are different. This study aimed to compare the self-esteem and its correlation with their academic success in the nursing and midwifery students at Islamic Azad University, Rasht, Iran.
    Methods
    This is a descriptive-analysis study conducted on 473 midwifery students who are studying at Islamic Azad University of Rasht in the second semester of academic year 2012-2013. Data were collected using a tow part questionnaire: personal information and cooper smith Self-Esteem Inventory. The academic success was measured by the prior semester grade point average. To analyze the data, descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (Pearson correlation and Student's t-test) were used.
    Result
    The results showed that the mean score of self-esteem among midwifery and nursing students was 32/49±4/45 and 32/58±4/43, respectively. There was no significant relationship between self-esteem level among midwifery and nursing students (p=0/82). Also, there was no significant correlation between self-esteem level and the scores of academic achievement in two groups: midwifery and nursing students. (p>0/05).
    Conclusion
    According to the findings, the majority of students had high self-esteem. It seemed that more attention to this concept is needed to enhance students’ mental health and academic success. Therefore, developing educational programs plays a great role on the self-esteem of the students.
    Keywords: self, esteem, nursing student, midwifery student, academic success
  • H. Bagheri, M. Bazghaleh* Pages 26-39
    Introduction
    Nursing always is recognized as a practical-based profession and clinical education is the main pillar of nursing. The aim of this meta-synthesis is to determine the factors affecting clinical education in nursing in 2003-2013.
    Methods
    In this meta-synthesis study, based on qualitative meta-synthesis method of Noblit & Hare (1988), qualitative studies related to factors affecting nursing clinical education in Iran were retrieved, collected, compared and analyzed in the following databases: SID, Magiran and Iranmedex between the years 2003-2013. Mentioned databases were searched for the following keywords: "clinical education", "field education" and "practical education". Each of the selected studies was reviewed carefully focusing on the details for final interpretation of the clinical education phenomenon. The extracted key concepts from each study were compared with key concepts of other studies.
    Results
    Based on the initial search conducted in the mentioned databases, 18 qualitative studies were found in relation to clinical education and its related factors. From these, 7 studies were closely related to the study subject. In 6 articles, participants were nursing students, nursing faculty members; and in 1 article they were clinical practice officers. Selected Studies were performed in 7 cities including: Tehran, Rasht, Isfahan, North Khorasan, Zanjan, Zahedan, and Urmia. Methods of analysis in all studies were content analysis. The last interpretation of the clinical education phenomenon and its related factors were presented in two categories including: facilitating (reinforcing) factors, and threatening factors. Each category was studied in 4 dimensions, including: student, teacher, environment, and educational programs.
    Conclusion
    The results of this study dealing with factors affecting the clinical education could be useful for students, teachers, and officers in the planning of clinical education. Therefore, it is favorable to conduct further studies.
    Keywords: Clinical education, Nursing, Qualitative meta, synthesis
  • M. Kazemi, H. Ebrahimkhani* Pages 40-51
    Introduction
    Given the role of culture in improving the quality of health care, attention to the factors involved are quite important. The social capital is considered as one of the variables that have an influences on the organizational culture and facilitates the individuals’ certain interactions within the structure. The aim of this article is to study the role of social capital in the organization culture from the viewpoint of nursing staff.
    Methods
    This was a descriptive-correlation study. Participants were 200 employed nurses in different departments of Zanjan Hospitals. Stratified random sampling method was used for sampling. The inclusion criteria were; having a bachelor’s degree or higher, and employment for 6 months or more. The data collection tool was organizational culture and social capital questionnaires. Pearson correlation coefficient and structural equation modeling in Spss and LISREL were used for data analysis.
    Results
    The findings of this research indicate that social capital with the coefficient of 0.76 and the amount of 11.63 t was correlated with organizational culture. In addition, social capital by a standardized coefficient of 0.585 on the consistency culture, and by a standardized coefficient of 0.463 on the responsibility culture, and by a standardized coefficient of 0.789 on the participatory culture, by a standardized coefficient of 0.567 on the adaptability culture will have a significant relationship. Also, the RMSE of 0.003, GFI is 0.92 and the degree of freedom ratio less than 1 indicates that the model is a good fit.
    Conclusion
    Regarding the relationship between social capital and organizational culture among nurses, nurse managers could improve one of them, in particular social capital, that resulted to promote organizational nursing behaviors. In this context, the creation of working groups, delegating authority to nurses and better communication with them can play a great role in the growth of social capital and organizational culture.
    Keywords: Social capital, Organizational culture, Nurse
  • Z. Ghahremani, K. Amini*, M. Aghvamy, M. Roohani Pages 52-62
    Intoduction: By reviewing the results of the previous studies, no conclusive comment can be made on the relationship between three variables of personality, learning style, and academic achievement. This study aimed to investigate the relationship between personality traits, learning styles, and academic achievement among students of Zanjan School of Nursing and Midwifery in 2012.
    Methods
    In this descriptive and analytical study, among 485 students of Zanjan Faculty of Nursing and Midwifery, 235 students were selected by simple random sampling. NEO Five Factor Personality Inventory (NEO-FFI), Kolb Learning Style Inventory (3.1-2005) and demographic form were used of data collection. The collected data were entered into the SPSS version 18 and analyzed using descriptive statistics and Pearson test.
    Results
    there was a significant correlation between the following factors: "Flexibility" in learning style with "reflective observation" (r= 0.171, p=0.013) and "abstract conceptualization" (r=0.143, p=0.040); "Accountability" with learning style "active experimentation" (r= 156, p=0.250); "Flexibility" (r=0.183, p=0.008), "agreeableness" (r=0.242, p=0.001) and "accountability" (r=0.218, p=0.002) with the score of total grade point average(GPA); also learning style "active experimentation" was related with total grade point average score (r=0.136, p=0.050).
    Conclusion
    Among students of nursing and midwifery of Zanjan, there is a correlation between personality characteristic; “Openness" with learning style; "Reflective Observation" with "Abstract Conceptualization". There is also a correlation between the personality trait; “Conscientiousness” with learning style; “Active Experimentation". Between personality characteristics; "Openness" with GPA, there is also an association. The personality trait; "Agreeableness" is association with GPA. Between the personality trait; “Conscientiousness" with GPA was associated. Finally, learning style; "Active Experimentation" was associated with GPA.
    Keywords: Big Five personality traits, Learning Styles, Academic Achievement
  • Sh Khosravan, Mr Mansoorian, A. Mohammadpour, P. Khazaeli, S. Ajam Khames Fadafen* Pages 63-71
    Introduction
    Ethics is an important issue and since the students as new researchers the observance status of ethics in student research is important. This study aimed to determine the barriers of academics and students about status of ethics in the researches conducted by students, their related factors and solutions.
    Methods
    This descriptive study was performed using accessible methods, on 55 students and 15 faculty members in Gonabad University of Medical Sciences. Sampling lasted from April to June 2013 using the convenient sampling method. Data collected using a four sections questionnaire: demographic information, 29 questions to check the status of ethics, four questions to evaluate relevant factors in three domains of training, related to the student and Management and 1 question was about proposed solutions. To analyze the data, descriptive statistics such as mean, frequency and percentage were used.
    Results
    39% of the participants were male, 61 percent were females. In view of faculty members and students’ perspective, most cases of violation of ethics occur in the conduct and planning stage (17.9%), and lowest occur in the analysis, reporting and publication of results (0%). In investigating the causes, the domains associated with the students (30.44%) and management - environment (26.55%) had the greatest impact. The most frequent proposed solutions were monitoring systems (47.1 percent) and providing advice (41.4%).
    Conclusion
    Effective causes reported in this study is related to domains associated to the students and management – environmental. Consequently, research managers should consider the proposed solutions in order to expect credible research in the future.
    Keywords: Ethics, Research, Research Misconduct
  • M. Jebreili, S. Valizadeh, M. Rahkar Farshi* Pages 72-80
    Introduction
    Consultation is one of the most effective factors in the student's educational progress. Lack of belief in the effectiveness of consultation and differences in student's attitudes on the effectiveness of counseling can be a barrier to implementation of this program. Therefore, this study aimed to determine and compare the attitude of faculty members and students toward academic counseling.
    Methods
    In this comparative study in 2011, the attitude of 31 faculty members and 250 students (nursing, midwifery and operating room) of Tabriz Nursing and Midwifery faculty with random sampling method, were examined using Adhami's attitude of academic counseling, an 18-item questionnaire. The data analysis was conducted using descriptive and inferential statistics, (independent t-test, pearson correlation and Oneway analysis of variance) by SPSS version 13.
    Results
    There was a significant difference in the mean and standard deviation of faculty members and students’ attitude; 73.51±7.19 and 63.91±8.18, respectively (P<0.0001). Also in this study, the mean and standard deviation of nursing faculty member's attitude (51.37±1.85) was significantly more than midwifery faculty members (47.78±4.80) (P<0.01).
    Conclusion
    According to the findings, there were differences between the attitudes of faculty members and students in some cases. In the viewpoint of faculty members, counseling was necessary to support the student. In the viewpoint of students, consulting required specialty in the field. Attention to these differences is necessary in providing the necessary counseling services by faculty members.
    Keywords: Attitude, Counseling, Faculty, Students
  • A. Heidarzadeh, T. Mirzaei, M. Forouzi* Pages 81-89
    Introduction
    In addition to the mother's health, midwifery students should also consider the health of the fetus. In this line, learning skills such as; evaluation of the heart and lung systems as part of the medical team is of great importance. The aim of this study was to compare the effect of heart and lung examination using a simulation mannequin with lectures on midwifery student's knowledge and confidence.
    Method
    This is a quasi-experimental study in which they participated 28 midwifery students assigned randomly in two groups of mannequin-based simulation and lecture group. The data collection tool was knowledge and confidence questionnaire. Data were analyzed using central and distribution parameters as well as T-test.
    Result
    The mean ±SD score of knowledge at stimulation with mannequin group and lecture after intervention was 9.21±0.8 and 5/5±1/95, respectively. Significant differences were observed between the two groups (P<0.0001). Also, there was a significant difference between the mean ±SD score of confidence after the intervention by simulation with mannequin 25.35 ±3.65 and lecture 15 ±3.61 group (P>0/0001).
    Conclusion
    According to the results of this study, using the mannequin is an effective way in increasing the knowledge and confidence heart and lungs assessment. Therefore, training centers can be used for these methods, so that the learners spend less time in learning these life-saving techniques.
    Keywords: Manikins simulation, lectures, Heart, Lung assessment, Knowledge, self, confidence
  • T. Sabory, K. Ghadiri, R. Abiri, A. Elahi, Sh Poormohammadi*, Ar Gharib Pages 90-97
    Introduction
    Streptococcus pneumonia is one of the most common causes of adventitious-respiratory tract bacterial infections and one of the major causes of otitis, bacteremia, meningitis and pneumonia especially in the children. There is little information about the resistance of Streptococcus pneumonia to antibiotics in Iran. Therefore, the aim of this study was to determine the incidence of Streptococcus pneumonia carrier and survey of microbial resistance in the children.
    Methods
    The current cross-sectional study was conducted from November to March 2012 in 554 children aged 2-12 years. Participants in the study were, preschool and school children in different parts of Kermanshah, Iran. Samples were collected using a sterile swab from the nasopharynx. The samples were transported to the laboratory using a medium. Then they were cultured on Blood agar. After isolation, confirmatory tests to determine antibiotic susceptibility were conducted.
    Results
    the prevalence of Streptococcus pneumonia was seen in 15% of cases. Antibiotic resistance isolates from these samples to antibiotics, including; azithromycin, amoxicillin, rifampin, amoxicillin, clavulanic acid, co-trimoxazole and ceftriaxone were 63.9%, 56.6%, 41%, 37.3%, 37.7 % and 3.6%, respectively. Also, 31.1% of the isolates were not resistant against any antibiotics.
    Conclusion
    The indiscriminate use of antibiotics leads to antibiotic resistance, especially for Azithromycin, Amoxicillin, Amoxicillin Clavulanic Acid and Cotrimoxazole antibiotics. This indicates increased risk of resistance to treatment in the infectious diseases. Hence the necessity of adequate education to physicians and the public about the indiscriminate use of antibiotics.
    Keywords: Streptococcus pneumonia, Antibiotic resistance, children, nasopharyngeal carriers