فهرست مطالب

فصلنامه فرهنگ رضوی
سال دوم شماره 7 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابراهیم برزگر صفحه 7
    این نوشتار می کوشد تا با تمرکز بر موضع گیری های سیاسی امام رضا(ع)، معطوف به رقیب و دشمن سیاسی ایشان یعنی مامون، به استنباط های نظری بپردازد و از خلال این بررسی به پرسش های سیاست در دنیای معاصر پاسخ دهد. سیاست امام رضا(ع) در دو وجه «سیاست معطوف به مامون» و «سیاست معطوف به امام(ع)» قابل تعقیب است. رفتار سیاسی در خلا رخ نمی دهد، بلکه در یک محیط تعاملی و کنش و واکنش زنجیره ای رخ می دهد و رفتاری راهبردی است. پرسش این است که منطق تعامل های امام رضا(ع) با مامون چیست؟ فرضیه آن است که شناخت مامون و مامون شناسی امام(ع) ملهم از شیطان شناسی و روش های سه گانه تطمیع، تهدید و تزویر معطوف به رهبر و پیروان است. این کندوکاو بر محور پذیرش ولایتعهدی از سوی امام رضا(ع) قرار گرفته است. مامون ابتدا قصد اغوای امام(ع) یا تزویر دارد که با بیان مقاصد پنهان مامون خطاب به وی این مرحله به سرعت به پایان می رسد. تطمیع اول، با پیشنهاد خلافت و تطمیع دوم، با پیشنهاد ولایتعهدی و سپس «تهدید» برای القای «تصور تطمیع شدن» در اذهان عمومی غیر بصیر از فنون مامون بوده که همواره توسط امام(ع) خنثی و این موارد به فرصت سازی تبدیل شده است.
    کلیدواژگان: منظومه سه گانه اسلام، سیره سیاسی امام رضا(ع)، مامون عباسی
  • محمد کاظم فرقانی، محمد آقایی، محمدرضا فتحی مهر صفحه 33
    احادیث مربوط به امام رضا(ع) با توجه به موقعیت تاریخی ویژه ای که در آن قرار داشتند بسیار حائز اهمیت است که در آن میان حدیث شریف سلسله الذهب از حلاوت و بلاغت خاصی برخوردار است.لزوم مطالعه در عمق فرمایش های امام رضا(ع) مسئله ای مهم است که طی قرون گذشته اغلب با شهود عرفانی انجام می پذیرفت، با پیشرفت چشمگیر زبان شناسی غربی لزوم بررسی مجدد این احادیث با استفاده از مفاهیم دانش نشانه شناسی و زبان شناسی متن مورد توجه جدی قرار گرفت، به همین علت مقاله حاضر با بهره گیری از ظرفیت های دانش نشانه شناسی به بررسی این حدیث می پردازد. سوال اصلی این است که ویژگی های ساختاری و انسجام متنی حدیث شریفسلسله الذهب از لحاظ شکل گیری بافتار متنی و عوامل دخیل در آن چیست؟نوشتار پیش رو با استفاده از مفاهیمدانش نشانه شناسی در قالب مفاهیم عملیاتی شده روش تحلیلزبان شناسانه هلیدی به بررسی ویژگی هایساختاری و انسجام متنیاین حدیث شریف می پردازد.از نتایج مطالعه حاضر این است که متن این حدیث شریف از لحاظ تمامی عناصر انسجام بخشی متن از دیدگاهتحلیلی هلیدی در بالاترین سطح ممکن قرار دارد.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، امام رضا (ع)، حدیث سلسله الذهب، روش تحلیل زبان شناسی متن هلیدی
  • محمد جانی پور، علی سروری مجد صفحه 53
    یکی از مهم ترین وظایف ائمه اطهار(ع) ترویج معارف دین اسلام، بسترسازیبرای تعمیق این معارف و تربیت جامعه اسلامی برای نیل به کمال و سعادت است. بی شک این راهبرد از طریق اقدام های متعددی انجام می شده که یکی از آنها، آموزش دعا و ترویج آن به مناسبت های مختلف در راستای ایجاد سبک زندگی اسلامی در میان افراد جامعه است. در این مقاله تلاش بر این است تا با مطالعه روشمند و تحلیلی گزاره های بیان شده در ادعیه امام رضا(ع)، نقش و کارکردهای این ابزار دینی و فطری در راستای تربیت افراد جامعه اسلامی، بازشناسی و استخراج شده و مدل کلی و شیوه های تربیتی مدنظر آن امام(ع)، برای چگونگی هدایت افراد و جامعه اسلامی، که همان تحقق سبک زندگی اسلامی است، تبیینشود. بدین منظور با استفاده از روش تحلیل محتوا، در ابتدا قالب های بیانی و جهت گیری های هر یک از ادعیه رضویه استخراج و طبقه بندی موضوعی شده و سپس به تجزیه و تحلیل آنها پرداخته ایم تا نظام حاکم بر این ادعیه را شناسایی کرده و به کشف راهکارهای تربیتی و بومی سازی آنها در نظام آموزشی جامعه و ترویج سبک زندگی اسلامی نائل شویم.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، دعا، تربیت، سبک زندگی، تحلیل محتوا
  • مرضیه علی پور صفحه 81
    درهنر مصورسازی نسخه ها که همواره تحت تاثیر تفکر مذهبی هنرمندان وحامیان آنها قرارداشتهاست، بخش عمده ای از آنها روایت های مربوط به پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) ایشان را متجلی ساخته اند. رویکرد هنرمندان به این مضامین موجب بروزجلوه های خاصی از پردازش تمثیلی، نشانه ای وانتزاعی درجهت روایتگری نسبت به سایر موضوع ها در نگارگری شده است تا مضامین شیعی را به زبان تصویری انعکاس دهند. مهم ترین منابع تصویرسازی برای هنرمندان شیعی،کتاب های حدیثی مانند عیون اخبارالرضا هستند که به ویژه به فضائل و معجزه های ائمه اطهار(ع) پرداخته اند. یکی از نسخه های مصورکه به مضامین شیعی پرداخته فالنامه تهماسبی است که در آن، نگاره هایی منتسب به امام رضا(ع) احتمالا با الهام از روایت های شیخ صدوق به تصویر درآمده اند. این نوشتار ضمن بررسی زندگانی شیخ صدوق، ویژگی های نگاره های رضوی موجود در فالنامه و نحوه انعکاس روایت های رئیس المحدثین در آن را به شیوه توصیفی تحلیلی مطالعه کرده است. براساس پژوهش ها، هنرشیعی با بهره مندی از آموزه های ناب تشیع و عناصرنمادین، تلاش بی شائبه فرهیختگان دینی وهنری در دوره های مختلف را به نمایش گذاشته است.
    کلیدواژگان: شیخ صدوق، عیون اخبارالرضا، نگارگری، مضامین رضوی، فالنامه تهماسبی، هنر شیعی
  • اسماعیل خارستانی، فاطمه سیفی صفحه 107
    عملکردخانواده به عنوان واحد اجتماعی، نقش انکارناپذیری در برقراری نحوه تعامل ها و واکنش های اجتماعی داشته و عملکرد سالم و سازنده، ضامن سلامت و نشاط جامعه خواهد بود. فرد، تحت تاثیر روابط سالم حاکم بر خانواده، شیوه های ارتباط پذیری و تعامل های سازنده با جامعه را یاد می گیرد. بر عکس، هرچه خانواده دارای عملکرد بد و آشفته باشد به همان نسبت سلامت آن جامعه بیشتر تهدید می شود. هدف اساسی مقاله حاضر بررسی موانع و راهکارهای تحکیم نهاد خانواده از منظر سیره و آموزه های رضوی بوده که به روش توصیفی و از نوع تحلیل اسنادی انجام شده است. در این ارتباط کلیه اطلاعات و منابع مربوط به موضوع گردآوری شده و به شیوه کیفی به ارائهیافته های پژوهشی پرداخته شده است.
    نتیجه بررسی نشان می دهد که پایبندی به آموزه های دینی و عمل به سیره و اندیشه های معصومین(ع) سد محکمی در برابر موانع تحکیم نهاد خانواده خواهد بود. برای تحکیم روابط میان اعضای خانواده باید با ایجاد فضایی عاطفی و با درک نیازها و خواسته های مشروع طرفین اقدام کرد. عمل به آموزه های دین مبین اسلام به ویژه سیره و آموزه های امام رضا(ع) به طور مستقیم رفتارهای فردی را کنترل می کند و به طور غیرمستقیم از طریق بهبود روابط بین اعضای خانواده، موجب استحکام بیشتر نهاد خانواده می شود.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، نهاد خانواده، تحکیم، موانع، راهکارها، سیره و آموزه های رضوی
  • مجتبی اخوان ارمکی، معصومه نعلچی صفحه 145
    یکی از بارزترین ویژگی های شخصیتی امام رضا(ع) ارتباط عمیق معنوی ایشان با خداست که در کثرت عبادت وخویشتن داری حضرت تجلی کرده است. آن حضرت، در زندگی، اصول معنویخاصی را رعایت کرده اند که به یقین با پیروی از سبک زندگی معنوی آن بزرگوار، انسانبه آرامش روحی و روانی خاصی می رسد. در این مقاله با بررسی زندگی امام رضا(ع) سعی شده است، به این سوال پاسخ داده شود که چگونه امام هشتم(ع) در نهایت آرامش روانی به سر می بردند؟ یافته های این نوشتار نشان می دهدکه انسان با پیروی از سبک زندگی معنوی امام هشتم(ع) به خدا توکل خواهد کردوبا صبر در برابر مشکلات از آنچه خداوند به او داده است، راضی خواهد بود، زندگی را بر خود آسان خواهد گرفت و به آرامش روانیمی رسد. روش پژوهش در این نوشتار، کیفی مبتنی بر رویکرد توصیفی و تحلیلی است.
    کلیدواژگان: آرامش روانی، سبک زندگی، معنوی، امام رضا (ع)
  • فاطمه دانش یزدی صفحه 181
    بناها و آثار به جا مانده از سفرتاریخی امام رضا(ع) در ایران همچون: قدمگاه ها، مساجد، کتیبه ها، سنگ نبشته ها، سکه ها و... در طول تاریخ، فرهنگ رضوی را زنده نگه داشته است.
    سنگ مقام هایی که در قدمگاه ها نصب شده یکی از مهم ترین آثار ارزشمند مذهبی است که علاوه بر موثق کردن این هجرت، بسیاری از رویداد های تاریخی را برای ما بازگو می کنند. با بررسی قدمگاه ها و بازخوانی سنگ مقام های نصب شده در آن مکان می توان علاوه بر تعیین مسیر دقیق حرکت امام رضا(ع) در ایران، بر اعتبار و اهمیت جنبش تشیع در یزد پس از چند قرن از این هجرت با ساخت قدمگاه های منسوب به ایشان پی برد.
    با توجه به اینکه امام رضا(ع) در مسیر حرکت خود به مرو در شهر یزد و توابع آن (ابرکوه، خرانق، دهشیر، فراشاه و...) نیز توقف کوتاه مدتی داشته اند، در این مقاله سعی بر این شده به دو روش کتابخانه ای و میدانی به بررسی بناهایی که به قدوم مبارک امام(ع) متبرک شده و در یزد به نام «قدمگاه امام رضا(ع)» معروف شده است، مورد شناسایی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، کتیبه، یزد، قدمگاه
|
  • Ebrahim Barzegar Page 7
    This paper aimed to focus on the political positions of Imam Reza(AS) toward his political rival and enemy, i.e. Mamoun to present some theoretical inferences and through this research, it aimed to answer the political questions of the contemporary world. The policy of Imam Reza(AS) can be investigated in two aspects of "his policy toward Mamoun" and "the policy towards Imam". Political behavior does not occur in vacancy, but it occurs in an interactive environment and through a chain of actions and reactions and it is a strategic behavior. The question raised here is: “What was the logic of interactions of Imam Reza(AS) with Mamoun?” It is hypothesized that Imam’s knowledge of Mamoun was inspired by his knowledge about Satan and the triple tactics of bribing, threatening and hypocrisy focused on the relationship between leader and the followers. This Investigation was based on the acceptance of succession to the crown by Imam Reza(AS). Initially, Mamoun planned to seduce the Imam to the crown or to use hypocrisy in that regard, but when the Imam divulged Mamoun's his hidden intentions, this phase ended very quickly. Luring Imam Reza(AS) into accepting the caliphate and then offering him the successorship, followed by “threatening” to induce the “image that Imam was being lured” in non-discerning public opinions were some of the Mamoun’s tactics that were all neutralized by the Imam and turned them into opportunities.
    Keywords: Triple Tactics of Islam, the Political Policies of Imam Reza(AS), Abbasid Mamoun
  • Mohammad Kazem Forghani, Mohammed Aghaei, Mohammad Reza Fathimehr Page 33
    Considering the special historical context in which Imam Reza (AS) lived, the hadiths narrated by the Imam is of especial significance, among which the hadith of Selselah Al-Zahab (The Golden Hierarchy) is of great eloquence and attractiveness. The necessity of scrutinizing the statements of Imam Reza (AS) is an important issue that had often been carried out from mystical point of view over the past centuries. Given the significant advance in Western Linguistics, it sounds necessary to reexamine the Hadiths through the concepts borrowd forom Semiotics and Text Linguistics. The current study thus sets out to explore the The Golden Hierarchy hadith thorough the lens of semiotics. The main research question here is: “What are the structural and cohesive features the Hadith in terms of contextual formation and the factors involved in it?” Using the concepts borrowed form semiotics in the form of operationalized concepts of Halliday’s linguistic analysis approach, this paper examines the structural features and the textual integrity of this noble hadith. The results of the study indicate that the text of this noble hadith is at the highest possible level of Halliday’s analytical perspective in terms of all textual cohesive elements.
    Keywords: Semiotics, Imam Reza (AS), Hadith of Selselah Al Zahab, Halliday's Text linguistic Analysis
  • Mohammad Janipoor, Ali Soroori Majd Page 53
    One of the main tasks of the Imams (AS) was the promotion of Islamic teachings, paving the way for strengthening these teachings and educating the Islamic community to attain perfection and salvation. Undoubtedly, this strategy had been carried out through several measures, one of which was through teaching prayers and its promotion on different occasions so that the Islamic lifestyle be established among the public. Through systematic and analytical study of the propositions expressed in the prayers of Imam Reza (AS), this study aims to reexamin and deduce the functions of this religious and innate instrument for educating individuals in the Islamic community and to elaborate on educative methods of the Imam (AS) for the guidance of people and the Islamic community that is the very realization of an Islamic lifestyle. Therefore first, using content analysis method, the expressive forms and orientations of each of the prayers of Imam Reza were extracted and categorized by their subjects. Then, we analyze them to identify the ideological structures governing these prayers and to discover educational strategies which could be used in our own educational system and ultimately to promote the Islamic lifestyle.
    Keywords: Imam Reza (AS), prayer, Education, lifestyle, Content Analysis
  • Marzieh Alipour Page 81
    In illustrating literary manuscripts that has aways been carried out under the influnce of the religious beliefs of the artists and their patrons, the hadiths narrated by the holy Prophet (P.B.U.H) and his Ahlul-Bayt (AS) have widely been inspired from. The artists’ approach toward the content of such hadiths has resulted in certain manifestations of analogical, symbolic and abstract processing in the narrating hadiths through paintings which are used to transfer Shiite beliefs through a visual language. The main sources of illustration for the Shiite artists are the hadith collections like Oyoun Akhbar Al-Reza that particularly deals with the virtues and miracles of Imams (AS). One of the illustrated manuscripts which has dealt with Shiite beliefs is Falnameh Tahmasebi in which some illustrations attributed to Imam Reza (AS) have been used. The illustration might have been drawn form the hadiths collected by Sheikh Sadough. Having explored the life of Sheikh Sadough, the present research sets out to critically and descriptively study the characteristics of Razavi illustrations in the Falnameh and the way the hadiths drawn from the collection of Sheikh Sadoogh have been reflected in. According to some studies, the Shiite Art has, inspired by the pure teachings of Shiism, tried to reflect the extraordinary efforts of religious and artistic elites of different time periods.
    Keywords: Sheikh Sadough, Oyoun Akhbar Al Reza, Illustration, Razavi themes, Falnameh Tahmasebi, Shiite Art
  • Esmail Kharestani, Fatemeh Saifi Page 107
    The function of family as a social unit has an undeniable role in establishing the social interactions and reactions; thus if constructive and well-functioning, the family will ensure the health and happiness of a society. Under the influence of healthy relationships governing the family, the individuals learn how to constructively communicate and interacte with society. On the contrary, the more the family has a bad and chaotic functioning, the more threatened the health of a society will be. This study which is a descriptive research carried out based on document analysis, is mainly aimed at exploring the obstacles of and solutions for strengthening the family as an institution from the perspective of Razavi teachings and lifestyle. Regarding the subject and method of the research mentioned above, all relevant information and references of the subject were collected and the research findings were analyzed qualitatively. The results of the study indicate that adhering to religious teachings and following the infallible Imams’ lifestyle and thoughts are significant barriers against the obstacles facing the strengthening of family. To strengthen the ties between family members, an emotional atmosphere should be provided and the legitimate needs and demands of the parties should be understood. Putting the teachings of Islam, especially the lifestyle and teachings of Imam Reza (AS) into practice directly controls the individual behaviors and indirectly strengthens the family ties through improving relationships among family members.
    Keywords: Imam Reza (AS), the Family Entity, Strengthening, Obstacles, Solutions, Razavi lifestyle, Teachings
  • Mojtaba Akhavan Armaki, Masoomeh Naalchi Page 145
    One of the striking features of the personality of Imam Reza (AS) was his deep spiritual relationship with Allah which is manifested in his plentiful worships and piety. He observed certain moral principles during his lifetime and indeed, following his spiritual lifestyle, the human can receive certain mental and spiritual relaxation. This study, taking the life of Imam Reza (AS) into consideration, tries to address such question as “How did the eighth Imam (AS) live with ultimate peace of mind?” The results of the study indicate that by following the eighth Imam’s spiritual lifestyle, man will rely on Allah and by maintaining patience when facing problems, he will be satisfied with what Allah has destined for him. He will thus take life easy and reaches peace of mind accordingly. The methodology of this paper is qualitative and based on descriptive and analytical approach.
    Keywords: Mental Relaxation, Lifestyle, Spiritual, Imam Reza(AS)
  • Fatemeh Danesh Yazdi Page 181
    The remaining monuments and the works from the historic travel of Imam Reza(AS) to Iran such as footprint locations, mosques, inscriptions, petroglyphs, coins, etc. have kept the Razavi culture alive throughout history. The petroglyphs erected in Imam Reza(AS) footprint locations are among the most valuable religious works that in addition to documenting such migration, give us much information about the historical events. Investigating the footprint locations of Imam Reza(AS) and reevaluating the erected petroglyphs there, we can determine the exact immigration route of Imam Reza(AS) in Iran and to realize the significance of such petroglyphs in the Shiite movement in Yazd. Given that Imam Reza (AS) had some short stays in Yazd and its suburbs (Abarkooh, Kharanegh, Dehshir, Farashah, etc.) on his journey to Marv, this paper used library and field studies to investigate those monuments in Yazd which were blessed by the Imam’s presence, known as "Footprint Locations of Imam Reza (AS)”.
    Keywords: Imam Reza(AS), inscription, Yazd, Footprint Locations