فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و چهارم شماره 9 (پیاپی 216، آذر 1394)

  • کلام
  • تاریخ انتشار: 1394/09/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 4
    این مقال در مقام بیان ویژگی های شیعیان واقعی از زبان امیرمومنان علی علیه السلام است. برخی از ویژگی های شیعیان واقعی عبارتند از: همواره ذکر خدا بر زبانشان جاری است، از دنیا رویگردانند، آثار توجه به خدا در چهره آنان هویداست، راهبان شب و شیران روز هستند. حلیم و بردبارند. کریم و بزرگوارند. زمین را فرش خود، آب را عطر و قرآن را شعار خود قرار داده اند. در میان مردم گمنام هستند. نسبت به پست و مقام دنیایی بی اعتنا هستند. شر ایشان به کسی نمی رسد. دل هایشان غمناک و خواسته هایشان اندک است. به کسی اظهار نیاز نمی کنند. گشاده رو و با خوش رویی با مردم برخورد می کنند. دارای عزت نفس هستند. نیازهایشان اندک و به لقمه نانی اکتفا می کنند.
    کلیدواژگان: شیعیان، رضوان الهی، ایمان مداری، کرامت و حلم، آزمندی و خشم
  • ویژه کلام
  • عیسی عیسی زاده* صفحه 11
    یکی از دلایل نقلی شیعه بر اثبات امامت ائمه اطهار علیهم السلام، آیه کریمه 59 سوره «نساء» می باشد. این آیه از آیات چالشی و مورداختلاف میان دانشمندان و مفسران فریقین است. عامل اصلی این اختلاف، قرار گرفتن واژه «اولی الامر» در کنار دستور به اطاعت از خدا و رسول خداست. مفسران اهل سنت آراء گوناگونی را در تعیین مصداق «اولی الامر» انتخاب نموده اند، ولی دانشمندان شیعه تنها مصداق آن را امامان معصوم علیهم السلام می دانند. یکی از مفسران بزرگ شیعه که توانسته است به خوبی از عقیده شیعه دفاع کند و به اشکلات مخالفان پاسخ مستدلی ارائه کند، علامه طباطبائی صاحب تفسیر المیزان است. مقاله حاضر به روش توصیفی تحلیلی، این مسئله اختلافی را با تاکید بر آراء علامه مورد بحث قرار داده است.
    کلیدواژگان: اطاعت، امامت، اولی الامر، المیزان، علامه طباطبائی
  • عباس الهی* صفحه 25
    غیب و شهود در آموزه های دینی شامل معنای خاصی می باشد که کانون توجه علامه طباطبائی بوده است. این مقاله تلاش دارد به روش تحلیلی توصیفی با مراجعه به تفسیر المیزان، دیدگاه وی درباره مسائلی همچون غیب و شهود، مصادیق و نسبی بودن آن را استخراج کند.
    از یافته های این پژوهش آن است که علامه، «غیب» را حقیقتی نامحسوس و فرامادی می داند که وحی آسمانی به صراحت آن را تایید کرده، درباره آن سخن گفته و آدمیان را به ایمان به آن فراخوانده است. انسان ها گرچه بر حسب فطرت الهی خود از وجود غیب آگاهی داشته و بدان مومن می باشند، اما شناخت تفصیلی غیب و موجودات و جهان های نامحسوسی که متعلق به غیب می باشند، جز از راه وحی آسمانی امکان پذیر نمی باشد و اما شهادت، آن امری است که مشهود و حاضر نزد مدرک است. همچنین شهادت دائرمدار احاطه به شی ء، توسط حس یا خیال یا عقل یا احاطه وجودی است.
    کلیدواژگان: تحلیل، غیب، شهود، غیب نسبی، غیب مطلق، علامه طباطبائی
  • یدالله دادجو* صفحه 37
    وحی عبارت است از تفهیم سریع، رمزی و نهانی حقایق و معارفی از جانب خداوند به برخی از بندگان برگزیده خویش که از طرقی غیر از راه های شناخته شده معرفت همانند شیوه های حسی، تجربی، عقلی و کشف و شهود عرفانی به دست می آید. در نظر متکلمان مسلمان، وحی پدیده ای است که تکامل بشر بدان بستگی داشته و همچنین برای حفظ و بقای نوع انسانی و جلوگیری از فساد و ظلم و هرج و مرج و اختلال نظام معاش زندگی انسان از اهمیت بی بدیلی برخوردار است. ازاین رو، لزوم و ضرورت دارد، چنان که قرآن کریم و روایات معصومان: نیز بر اهمیت، ضرورت و جایگاه وحی تاکید دارند. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی، درصدد اثبات لزوم و ضرورت وحی از منظر اندیشمندان مسلمان به ویژه متکلمان اسلامی است. ازاین رو، هیچ وجهی برای انکار آن باقی نمی ماند و با وجود عقل نیز لزوم و ضرورت وحی مورد خدشه واقع نمی شود، بلکه عقل نقش تاییدکننده برای وحی و نبوت را ایفا می کند.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، ضرورت وحی، متکلمان مسلمان، احادیث
  • جعفر انواری* صفحه 47
    در موضوع «سهوالنبی» یا «عصمه النبی» دیدگاه عالمان کلام و تفسیر گوناگون است. برخی دیدگاه «توقف» و برخی دیدگاه «امکان کلی سهوالنبی» و برخی دیگر بر دیدگاه کلی «عصمه النبی» پافشاری دارند. در این میان، دیدگاه شیخ صدوق، که سهو را به «اسهاء» از سوی خداوند تفسیر نموده، و دیدگاه شیخ مفید، که به این دیدگاه به طور جدی انتقاد کرده، از دیگر دیدگاه ها شهرت بیشتری یافته است. در خاستگاه دیدگاه سهوالنبی، افزون بر امر سیاسی، می توان به برخی از آیات و روایات هم اشاره کرد که شیخ صدوق بیشتر با نگاه به روایات به دیدگاه «سهوالنبی» گرایش یافته است. اما شیخ مفید آن ادله را نقد و ایراداتی بر این دیدگاه وارد نموده است. از سویی دیگر، محقق شوشتری آن ایرادها را مردود دانسته است. در این مقاله، دلایل سهوالنبی در بوته نقد قرار گرفته است؛ همان گونه که دلایل عصمت النبی در عرصه قرآن و حدیث و کلام تبیین شده است.
    کلیدواژگان: عصمه النبی، سهوالنبی، شیخ صدوق، شیخ مفید، محقق شوشتری
  • محمد جواد طالبی چاری* صفحه 65
    مسئله امامت و شبهات مربوط به آن، اختصاص به زمان، مکان و فرقه خاص ندارد، و به لحاظ ارتباط و نقش این موضوع با اعتقادات مسلمانان، شبهات و مباحث جدیدی مطرح می شود که لازم و ضروری است محققان در همه ادوار به آن بپردازند. اهداف این تحقیق، تبیین مفهوم امامت به معنای شیعی، با توجه به مفاد و شان نزول آیه انذار، برای شناخت میزان انطباق دیدگاه شیعه در این مسئله، با قرآن کریم بوده است. پاسخ به شبهات مربوط به امامت، عمدتا در بعد معناشناسی مفهوم کلمه ولی بوده، که تبیین آن براساس کتب تفسیری و تاریخی فریقین، از دیگر اهداف مهم پژوهش بوده است.
    به نظر می رسد، سرآغاز امامت شیعی، همان آغازین روزهای دعوت علنی و واقعه «دعوه العشیره» بوده است. همچنین حادثه غدیر در جهت اتمام حجت نهایی بر مسلمانان بوده و هیچ گونه تحلیلی غیر از معنای شیعی امامت، از حدیث غدیر دارای وجاهت علمی نخواهد بود.
    کلیدواژگان: امامت شیعی، آیه انذار، مطلع امامت، دعوه العشیره
  • زکیه فلاح یخدانی* صفحه 81

    شفاعت یکی از باورهای ادیان، به ویژه دین اسلام است که افزون بر دلالت آیاتی از قرآن کریم، روایات معصومان علیهم السلام در مورد آن به حد تواتر رسیده است. متکلمان مسلمان اتفاق نظر دارند که شفاعت از باورهای پذیرفته شده در میان عقاید اسلامی است، گرچه در تفسیر آن اختلاف نظر دارند. گروهی همچون معتزلیان به دلیل پیش داوری در مسئله عمل به وعید، ناچار شدند شفاعت را مختص افراد مطیع و نیکوکار بدانند. در نتیجه، شفاعت پیامبر سبب افزایش درجه نیکوکاران است نه نجات گنه کاران، اما اشاعره معتقدند شفاعت، مخصوص مرتکبان گناه کبیره ای است که به دلیلی نتوانسته اند قبل از مرگ توبه کنند.
    این مقاله سعی دارد دیدگاه دو تن از دانشمندان مهم مسلمان، فخررازی و قاضی عبدالجبار که یکی نماینده مکتب اشعری و دیگری نماینده مکتب معتزلی است، به شیوه توصیفی تحلیلی مورد بررسی قرار دهد. نتایج به دست آمده حاکی از این است که شفاعت اولیای الهی مشروط به مشیت الهی و تحت ضوابط خاصی است و علاوه بر زیادت در منفعت، باعث رفع عقاب نیز می گردد.

    کلیدواژگان: شفاعت، اشاعره، معتزله، قاضی عبدالجبار، فخررازی، مرتکب گناه کبیره
  • سیدرضی قادری* صفحه 97
    یکی از مولفه های مهم اعتقادی مسلمانان موضوع امام مهدی (عج) است که در طول تاریخ، مورد توجه علما و محدثان بوده است. بی شک، توجه به چنین مولفه مهمی، که در ساختار اعتقادی مسلمانان تاثیری ژرف دارد، بسیار بااهمیت است. وجود این موضوع در صحیح مسلم، که از معتبرترین منابع اهل سنت است، نشان می دهد که این کتاب در جهات گوناگون به این مسئله توجه داشته است. برخلاف تصور برخی که سعی کرده اند «صحیح مسلم» و «صحیح بخاری» را از مباحث مهدوی دور جلوه دهند. مسلم در «صحیح» خود به موضوع خلفای اثناعشر و نیز حدیث ثقلین پرداخته و نیز نشانه های ظهور امام مهدی (عج) و برخی از موضوعات مهم آن، مانند نزول حضرت عیسی و قیام سفیانی و خسوف در بیداء را آورده است.
    این مقاله به روش تحلیل توصیفی و نیز با نگاه تقریبی و تطبیقی به این نکات توجه کرده و سعی نموده است هیچ دخل و تصرفی خارج از فهم و معیارهای معتبر در بررسی ها و تطبیق این روایات نداشته باشد تا این تحلیل از سوی دیگران داوری شود و مقبول افتد.
    کلیدواژگان: مهدی، اثناعشر، خلیفه، فتن، آخرالزمان
  • الملخص
    صفحه 107
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Page 4
    This article expounds the characteristics of true Shi’ah in the light of the words of the Commander of the Faithful, Imam Ali (pbuh). Among the characteristics of true Shi’ah are: their constant remembrance of God, disassociating themselves from this world, a sign of theocentrism on their faces. They are monks in the night and kings during the days. They are clement, tolerant, benevolent and honorable. They take land as their carpet, water as their perfume and the Quran as their emblem. They are unknown to people. They are show no concern for worldly posts. They do harm to no one. They are broken-hearted and their needs are but few. They petition no one when in need. They are high-spirited and gentle with people. They keep their self-respect, their needs are few and they are satisfied with a slice of bread.
    Keywords: Shiah, divine good pleasure, faith, orientation, generosity, clemency, covetousness, anger
  • Eysa Eysazadeh* Page 11
    The verse 59 in ‘’Surat al-Nisa’’, is one of the evidences of transmited science, which the Shi’ah present, to prove the Imamate of the Pure Imams’ (pbut). This verse is a matter of dispute among Shi’ah and Sunni scholars and commentators. Putting the term ‘’Olel-amr’’ (custodians) beside the order of obeing God and the Prophet is the main factor behind this discrepancy. Sunnis commentators choose different views to determine the meaning of ‘’Olel-amr’’ but Shi’ah scholars consider that it refers to none other than the infallible Imams (pbut). Allameh Tabatabaei, the author of al-Mizan commentary, is one of the greatest Shi’ah commentators who has been able to defend Shi’ah beliefs and intelligently respond to the criticism raised by opponents. Using a descriptive-analytical method, the present paper investigates this moral issue with emphasis on the views of Allameh Tabatabaei.
    Keywords: obedience, Imamate, 'Olel, amr' (custodians), al, Mizan, Allameh Tabatabaei
  • Abbas Elahi* Page 25
    The Unseen and the Visible have special meanings in religious doctrines, and this question has been the special concern of Allameh Tabatabaei. Considering Al-Mizan Commentary, this paper seeks to extract his views about the Unseen and the Visible, their meanings and the relationship between them. The findings of this paper show that Allameh considers the ‘’Unseen’’ as an impalpable and extra-material reality which divine revelation has explicitly confirmed. It has also talked about the Unseen and invited people to believe in it. Although man is by divine nature (Fitrah) aware of the ‘’Unseen’’ and believes in it, he cannot have a detailed knowledge of the Unseen, the creatures and the impalpable worlds about the ‘’Unseen’’ except through divine revelation. As for the Visible, it is obvious and known to the perceiver. Similarly, visibility is the full knowledge of something through the senses, imagination, intellect or existential knowledge.
    Keywords: analysis, the Unseen, the Visibility, the relative Unseen, the absolute Unseen, Allameh Tabatabaei
  • Yadollah Dadjo* Page 37
    Revelation is a fast, coded and mysterious way of imparting realities by God to some of His chosen servants. Revelation comes in some ways other than the common methods of acquiring knowledge; like; sensation intellectual reasoning, experiment and mystical intuition. According to Muslim theologians’ view, revelation is a phenomenon, on which the perfection of man depends and which has a paramount importance for ensuring the continuity of human life and preventing corruption, injustice, anarchy and disturbance in the existing order of man. Hence, as it is stressed in the holy Quran and the narrations of the infallible Imams, revelation is a real necessity. Using a descriptive- analytical method, this paper seeks to prove the viewpoint of Muslim thinkers, especially Muslim theologians about the necessity of revelation. Therefore, there is no room for denying it and intellectual reasoning dispels any doubt about the necessity of revelation, rather reason performs confirms the belief in revelation and prophethood.
    Keywords: the holy Quran, the necessity of revelation, Muslim theologians, Hadith
  • Jafar Anvari* Page 47
    Various views are shown by theologians and commentators about ‘’Prophet’s inadvertence’’ and ‘’Prophet’s infallibility’’. Some of them focus on the ‘’conditionality’’, others focus on the “overall possibility of the Prophet’s inadvertence”; still others focus on the general view of ‘’Prophet’s infallibility’’. Nevertheless, Sheikh Saduq’s view that ‘’ inadvertence’’ which is interpreted as ‘’God’s having the Prophet forget’’, and the view of Sheikh Mufid, who strongly criticizes this view are the most famous views. Regarding the origin the idea of ‘’the Prophet’s inadvertence’’, it is a political question and one can refer to the verses and traditions to demonstrate it. Sheikh Saduq tends to explore ‘’the Prophet’s inadvertence’’ by resting on traditions. But Sheikh Mufid criticizes the mentioned evidences and he challenges this view. On the other hand, Mohaqiq Shoshtari rejects these challenges. This paper criticizes the evidences about ‘’Prophet’s inadvertence’’ and reviews the evidences about ‘’the Prophet’s infallibility’’ according to the Qur’an, Hadith and theology (Kalam).
    Keywords: the Prophet's infallibility, the Prophet's inadvertence, Sheikh Saduq, Sheikh Mufid, Mohaqiq Shoshtari
  • Muhammad Javad Talebi Chari Page 65
    The issue of imamate and the related religious doubts are not limited to any specific time, place or sect. Because of the relevance and the role of imamate in Muslim’s beliefs, some new doubts and issues are raised which must necessarily be dealt with by the researchers at all times. This paper aims at clarifying the concept of imamate from the Shiite viewpoint according to the provisions and reasons for the revelation of the verse of warning. It also seeks to investigate the compatibility of Shiite point of view and the Quran with regard to this issue. Responses to the doubts about the issue of imamate have mainly been related to the semantics of the word guardian (Vali). Clarification of this word based on the Shia and Sunni historical and commentary books are among the other important goals of this research. The innovations and results of this study include a review of the perspectives of those who oppose the Shiite interpretation of Imamate based on the events and happenings related to the verse of warning which is agreed upon by both Shia and Sunni religions. Interpretation of the word "guardian (vali)" and "protector (Mola)" as ‘friend’ is an unlikely possibility accepting which will prove problematic. It seems that the Shiite imamate began with the first public invitation and the event "Da’vat al-ashirah". Moreover, the event of Ghadir has been a final ultimatum to the Muslims and no other analysis of the meaning except the Shiite interpretation of the hadith of Ghadir will have any scientific basis.
    Keywords: the Shiite imamate, verse of warning, prelude to Imamate, Davat al ashirah
  • Zakieh Fallah Yakhdani* Page 81

    Intercession is one of the beliefs of all religions, especially Islam, which is implied in the verses of the Holy Quran. Besides, there are frequently narrated hadiths by the infallible imams about it. Muslim theologians agree that intercession is among the accepted Islamic beliefs, although they disagree on its interpretation. Some groups like Mutazilis, due to their prejudgments about the issue of threat of punishment, had to regard intercession as specific for obedient and righteous people. As a result, because of the intercession of the Prophet, the righteous people are risen to a higher rank, not the sinners. The Asharites, however, believe that intercession is used for the perpetrators of major sins, who have somehow failed to repent before death. Using a descriptive - analytical approach, this paper attempts to investigate the views of two important Muslim scholars, Fakhr razi and Ghazi Abdul Jabbar, one representative of Ashari school and the other representative of Mutazili school. The results suggest that the intercession of the saints of God depends on the will of God and fulfillment of certain conditions. In addition to improving one’s position, it can decrease chastisement.

    Keywords: intercession, Asharites, Mutazilis, Qazi Abdul, Jabbar, Fakhr razi, committing cardinal sins
  • Seyyed Razi Qaderi* Page 97
    One of the important doctrinal components of Muslims is the subject of Imam Mahdi (AS), which has historically been of interest to the researchers and scholars of hadith. Without doubt, attention to such a component, which has a profound effect on the structure of the Muslim faith, is of great significance. Discussion of this subject in Shih Moslem, one of the most reliable Sunni sources, indicates that the book has considered this issue in many ways. Contrary to the impression of some who have tried to show that "Sahih Moslem" and "Sahih Bukhari" are away from Mahdavi topics, Sahih Moslem deals with hadith Thaqalayn, twelve caliphs, the signs of the reappearance of Imam Mahdi (AS) and a number of other important issues such as the revelation of Jesus, the resurrection Sefyani and eclipses in Bayda’. Using a descriptive-analytical approach and through a comparative- approximative perspective, this paper has taken these points into account. It has tried not to involve any manipulation beyond the valid criteria in the reviews and comparisons of these traditions, so that this analysis is judged and approved by the others.
    Keywords: Mahdi, twelve, Caliph, seditions, Last Days