فهرست مطالب

ادبیات عرفانی و اسطوره شناختی - سال یازدهم شماره 40 (پاییز 1394)

فصلنامه ادبیات عرفانی و اسطوره شناختی
سال یازدهم شماره 40 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابراهیم ابراهیم تبار صفحات 11-33
    در ادبیات ملل اسلامی درباره ابلیس و طرد یا دفاع از او، به تلویح و تصریح، سخنان بسیار زیادی گفته شده است. برخی از عارفان نامی ایران، در خصوص اهمیت بنیادین این شخصیت مهم قرآنی، حقایق زیادی را در آثارشان آشکار کرده اند. عطار، یکی از برجستگان بادیه سلوک، در باب تمرد و تقرب ابلیس در مقابل درگاه حضرت عزت، نظریاتی متناقض در آثارش بیان کرده است؛ وی گاهی ابلیس را ابزار خداوند دانسته که همه اعمال او براساس قضا و قدر بوده است. در این تصویر، عطار هیچ تقصیری را بر ابلیس وارد ندانسته و او را در کسوت یک قربانی اندوهبار نمایش داده است که رازی شایسته را جست وجو می کند و گاهی ابلیس را به علت طغیان علیه مشیت الهی محکوم کرده و او را دشمن نفرت انگیز خداوند دانسته است. نگارنده در این مقاله، به روش تحلیلی و توصیفی، به نقد و بررسی جهان بینی عطار در باب ابلیس پرداخته است.
    کلیدواژگان: عرفان، خدا، ابلیس، عطار، دنیا
  • حمیدرضا اردستانی رستمی صفحات 35-73
    از جمله دیدگاه های مهم درباره اسطوره دیدگاه امیل دورکیم، جامعه شناس فرانسوی، است. دورکیم معتقد است که اسطوره ها ازلی نیستند، بلکه تابع عوامل تاریخی و به تبع آن، عوامل اجتماعی و جغرافیایی هستند. این دیدگاه درباره اسطوره های ایرانی نیز درست به نظر می رسد؛ از این رو، در این جستار اسطوره های ایرانی از این منظر بررسی شده اند. بر این اساس، باور به نخست از خاک بودن وجود انسان و آسمان در اسطوره های ایرانی ممکن است روایتی بازمانده از عصر حجر، از فلز بودن آن دو، اسطوره ای به جا مانده از دوره آهن، و باور به روییدن دو شاخه ریواس از نطفه گیومرت، اسطوره ای باقیمانده از زندگی کشاورزی اقوام هندواروپایی باشد. نظام مردسالارانه نیز اسطوره های خود را ساخته است؛ به این معنی که ایزد نرینه ای چون زروان، زاینده اورمزد و اهریمن است و این خویشکاری زنان را از آنان گرفته است؛ همچنین از آنجا که سرمای شدیدی بر سرزمین نخست آریاییان حاکم بوده است، به باور ایرانیان، برخلاف اورمزد که آتشین مزاج و مقدس است، اهریمن برخاسته از آنجا و خود از جنس سرما است. کوچ آریایی ها و گریز آنان از سرما در وندیداد در داستان جمشید تجلی یافته است. اسطوره تیشتر و ستیز او با دیو اپوش، دیو زندانی کننده آب ها، برآیند خشک سالی در ایران است. وضعیت ایزدان نیز ناشی از اوضاع سیاسی بوده است؛ چنان که اورمزد در هنگام تمرکز قدرت سیاسی در دوره ساسانی، تبدیل به خدای برتر مطلق می شود، درحالی که در حکومت ملوک الطوایفی پارتی که پادشاه قدرت مطلق نیست، اورمزد چنین جایگاهی ندارد.
    کلیدواژگان: امیل دورکیم، دیدگاه اجتماعی، عوامل جغرافیایی، دگرگونی اسطوره ای، اسطوره های ایرانی
  • جمشید باقرزاده، بهروز مهری، سید محمد آرتا صفحات 75-104
    با گسترش عرفان و تصوف در ایران و دیگر سرزمین های اسلامی و به تبع آن، نوشته شدن متون عرفانی، رهروان و بزرگان این طریقت به دلیل ابراز پاره ای اندیشه های خاص نکوهش شدند. یکی از مهم ترین این اندیشه ها شاهدبازی است که همواره موجب سرگردانی خوانندگان متون صوفیه شده است. از سویی، متون علم الرجال و آثار به جای مانده از خود ایشان، گواهی آشکاری است بر این مدعا که آنان از جمله بزرگانی بوده اند که در مراحل والایی از عرفان سیروسلوک داشته اند و از دیگر سو، شاهدبازی اخلاقی است که تناقض آشکار با این طریقت دارد. نقد روان شناسی از جمله مهم ترین نقدهایی است که چشم انداز تازه ای به متن در اختیار خواننده می گذارد و موجب آشکار شدن زوایای پنهان یک اثر ادبی می شود. از همین رهگذر، نگارندگان این جستار می کوشند تا با خوانشی متفاوت از خوانش های موجود در متون عرفانی و از منظر روانکاوی تحلیلی یونگ و لاکان به بررسی این مساله بپردازند و زوایای پنهان آنها را بازنمایند.
    کلیدواژگان: عرفان، یونگ، لاکان، شاهدبازی، کودک آسمان
  • نرگس باقری، شهروز حمیدی صفحات 105-133
    داستان ماتی و پدربزرگ اثر روبرتو پیومینی، داستانی نمادین و کودکانه با درونمایه مرگ است. شخصیت اصلی داستان که با مرگ پدربزرگ روبه رو می شود، طی سفری آیینی، از اسرار مرگ آگاهی می یابد و این سفر منجر به رسیدن او به فردیت و تقویت درون و تولد دوباره می شود. در این مقاله با توجه به رویکرد روان شناسی تحلیلی و با تکیه بر نقد کهن الگویی به تحلیل این سفر پرداخته شده است. نظام نمادین داستان، در فضایی عاطفی نمادها را چون کارمایه های روانی و پویا و موادی موثر و نزدیک به تخیل کودکانه به کار گرفته است. رمزگشایی نمادهای داستان نشان می دهد که ماتی الگوی قهرمان، پدربزرگ الگوی پیر خردمند، رودخانه، نماد زندگی و سمت چپ آن ناخودآگاهی و کشف راز مرگ دستاورد سفر است. سفر در یک روز کامل صورت می گیرد و این نیز نماد تمامیت و یک چرخه کامل است.
    کلیدواژگان: روان شناسی تحلیلی، نقد کهن الگویی، ماتی و پدربزرگ، سفر، مرگ
  • خدیجه بهرامی رهنما، محمود طاووسی صفحات 135-164
    یکی از رویکردهای مهم نقد آثار ادبی، نقد کهن الگویی است که ریشه در نقد روان شناسی ژرفانگر دارد. این رویکرد که بر پایه اندیشه های کارل گوستاو یونگ شکل گرفته است، به بررسی انواع کهن الگوها در ضمیر ناخودآگاه بشر اختصاص دارد. به اعتقاد یونگ، علت تکرار مضمون های اسطوره ای را باید در نوعی تجربه همگانی جست وجو کرد که در همه نسل ها تکرار شده است. منظومه بانوگشسب نامه سرشار از کهن الگوهای مختلف است. بانوگشسب الگوی صورت مادر مثالی است که برای رسیدن به فردیت، مراحل و موانع بسیاری را پشت سر می گذارد. وی به نبرد با سایه های درون خود در قالب نخچیر کردن و مبارزه با خواستگاران انیرانی می پردازد تا به خودیابی و یکپارچگی شخصیت دست یابد. هدف نگارندگان این پژوهش تحلیل شخصیت بانوگشسب براساس آرای یونگ و بررسی کهن الگوهایی چون فرآیند فردیت یافتن، سایه و ماندالا در آن است.
    کلیدواژگان: بانوگشسب نامه، کارل گوستاو یونگ، نقد کهن الگویی، مادر مثالی، فردیت
  • عباس خائفی، بهاره هوشیار کلویر * صفحات 165-207

    هفت پیکر متنی سرشار از آموزه ها، اسطوره ها، آیین ها و حکمت های کهن است؛ حکمت هایی که در پوشش رمز و نماد، معنایی روحانی برای عروج انسان و ناشناختگی مرگ در خود دارند. در این جستار، نمادهای این اثر به لحاظ اسطوره ای یا عرفانی بودن بررسی می شوند. این نمادها نشانه هایی از دوران تکامل اسطوره و حضور آن در حماسه های عرفانی هستند؛ همچنین شخصیت بهرام از این منظر تحلیل می شود. این شخصیت پیش از هفت داستان میانی، از چند راهنمای بیرونی و درونی یاری می گیرد تا پذیرای آزمون خودشناسی (غار نخست) شود و پس از گذر از پوشش نور نادیدنی (گنبدهای میانی) با عروج به گنبد هشتم (غار پایانی) با طیف نوری «نور علی نور» به جاودانگی روحی برسد.

    کلیدواژگان: هفت پیکر، اسطوره، عرفان، نماد، نورالانوار
  • عاتکه رسمی، سکینه رسمی صفحات 209-237
    داستان های حماسی بازتاب عواطف، احساسات و نحوه تفکر انسان ها در دوره ای از تاریخ هستند. اگرچه زبان متون حماسی و غنایی با هم تفاوت دارد، یکی از بن مایه های داستان های حماسی عشق است. در شاهنامه فردوسی و داستان کوراوغلو مضمون های حماسی و غنایی در کنار یکدیگر دیده می شوند و ارتباطی تنگاتنگ با هم دارند. داستان های «زال و رودابه»، «تهمینه و رستم»، و «بیژن و منیژه» از جمله بهترین داستان های غنایی فارسی به شمار می روند. در داستان حماسی کوراوغلو نیز موضوع عشق که اغلب از سوی زنان ابراز می شود، در بیشتر مجلس ها در میان داستان یا در پایان آن، دیده می شود. این مقاله با آگاهی به این نکته که روح حاکم بر شاهنامه و داستان کوراوغلو حماسه، تاریخ، ملیت، داد و معنویت است و داستان های حماسی چون برگرفته از زندگی هستند، خالی از عشق نتوانند بود، به بررسی تطبیقی خاستگاه عشق و ویژگی های آن، صفات معشوق، کیفیت ظهور عشق و پیامدهای آن در این دو اثر حماسی می پردازد.
    کلیدواژگان: شاهنامه، کوراوغلو، حماسه، عشق، زن
  • وحید رویانی، منصور حاتمی نژاد صفحات 239-261
    داستان سیاوش در شاهنامه به خاطر قرار گرفتن در متن حماسه، داشتن ریشه اسطوره ای و برخورداری از عناصر دراماتیک و تراژیک می تواند با بهره گیری از رویکردهای نو واکاوی و تحلیل شود. یکی از این رویکردها نظریه «بازگشت جاودانه» میرچا الیاده است. الیاده برای خدایان میرنده ویژگی هایی مطرح می کند؛ از جمله اینکه اصل و منشا آنها مشخص نیست، در جوانی بدون ارتکاب گناه کشته می شوند، مرگ آنها منشا تحولات و تغییرات بسیار می گردد، و پس از مرگشان نیز به خاطر نیاز انسان ها آیین های رازآموزی پیرامون مرگ آنها شکل می گیرد. با توجه به ویژگی هایی که در متون اسطوره ای، حماسی و تاریخی برای سیاوش و آیین های پس از مرگ او ذکر شده است، می توان نتیجه گرفت که سیاوش یکی از همین ایزدان است که نمادی از صیرورت روان بشر شده است؛ زیرا روح او، خسته از زمان، با بازگشت به زمان ازلی از نو متولد می شود و این بازگشت جاودانه برای معتقدان به آیین سیاوش، با هر بار شرکت در مراسم سوگ او رخ می دهد و شرکت کنندگان در این آیین رازآموزی نیز هرکدام سیاوش دیگری می شوند.
    کلیدواژگان: شاهنامه، سیاوش، میرچا الیاده، بازگشت جاودانه، خدایان میرنده
  • عسگر صلاحی، جعفر عشقی صفحات 263-289
    طبق نظریه کارل گوستاو یونگ، هر مردی در ناخودآگاه جمعی خود، تصویری ابدی از زن دارد که ته نشست همه تجارب از زن در میراث روانی یک مرد در طول اعصار به شمار می آید. یونگ این تصویر را آنیما می نامد. تنها صورت درک کهن الگو گونه نمادین آن است. کهن الگوی آنیما نیز به گونه ای نمادین، در خودآگاه انسان متجلی می شود؛ این نماد جهان شمول، همانند سایر کهن الگوها، در هر آنچه با کاهش سطح خودآگاه ذهن همراه است، از جمله رویاها، خیال پردازی ها، اسطوره ها، ادبیات و... وارد خودآگاه می شود و نمود می یابد. آثار ادبی سرشار از تصویرهای کهن الگویی و از جمله تصویر آنیما هستند. «قاتل عشاق»، «تخیلات شهوانی» و «زودرنجی مردان»، که سه نمود از نمودهای منفی کهن الگوی آنیما در نظریه یونگ به شمار می روند، در ادبیات، اسطوره ها و فرهنگ ایران به صورت های گوناگون تجلی یافته اند و ما در این مقاله، این نمودها را با نمونه هایی ، تحلیل و ارزیابی می کنیم. پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی انجام گرفته و برای گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه ای استفاده شده است.
    کلیدواژگان: یونگ، آنیمای منفی، قاتل عشاق، تخیلات شهوانی، زودرنجی مردان
  • سیدجلال موسوی صفحات 291-318
    در متون صوفیه، به بسیاری از پدید ه ها و حالات در راه رسیدن سالک به مقصد نهایی طریقت، یعنی حقیقت، به چشم حجاب نگریسته شده است. در این مقاله، نوع تلقی از خوارق عادات صوفیه در این متون بررسی و تحلیل شده است. این پژوهش نشان می دهد که سه نگرش یا رویکرد به خوارق عادات وجود دارد: رویکرد شریعت مدارانه، رویکرد عرفانی و رویکردی که اغلب از دید ناظر بیرونی در پی استنباط، کشف و توضیح هر چه بیشتر کرامت و کارکردهای گوناگون آن است. رویکرد اول به دنبال هماهنگی کرامات با معجزه است و کارکردی همچون کارکرد معجزه، یعنی تایید رسالت برای آن قائل است. در نگرش دوم، غالبا کرامت حجاب راه انگاشته شده و سالک از آن برحذر داشته شده است. صاحبان رویکرد سوم، عمدتا تلقی مثبت از این پدیده دارند و به دور از آرمانگرایی، با توجه به واقعیت احوال صوفیه، به توجیه کرامت و توصیف کارکرد های آن پرداخته اند.
    کلیدواژگان: متون صوفیه، کرامت، کارکرد کرامت، رویکرد شریعت مدارانه، رویکرد عارفانه
|
  • Ebrahim Ebrahimtabar Pages 11-33
    In literature of Muslims of various nations, the idea of Satan and his negative and positive aspects is widely discussed (Iblis). Some of Iranian chief mystics have revealed truths about this Quranic character. Attār, as one of prominent mystics, speaks paradoxically about Satan's disobedience and his proximity to God. Sometimes, he believes that Satan is a agent of God and behaves according to divine decree. According to this belief, Satan has not any fault and is a miserable victim that is in search of a divine worthy mystery. But, sometimes, like some Muslim scholars, Attār condemns Satan for rebellion against God and sees him as a disgusting enemy of the Divine. The author of present article tries to study the palace of Satan in Attār's thoughts by using descriptive and analytic method
    Keywords: Mysticism, God, Satan, Attar, world
  • Hamidreza Ardestani Rostami Pages 35-73
    Émile Durkheim, famous French sociologist, believes that myths are not eternal; they are functions of historical factors and therefore, are related to social and geographical factors. This idea can be applied to some Iranian myths also. In the present article, Iranian myths are considered from Durkheim’s point of view. Based on this view, the belief to origin of man and heaven from soil and metal turns into the Stone and Iron ages respectively. Also, belief to growing two rhubarbs out of Keyumars’ semen is rooted in a myth that originates from agricultural life of Indo-European tribes. Patriarchal system has made its own myths; Zurvan, as a male god, engendered Ahura Mazda and Angra Mainyu and as a result women lost their function. As the land of Aryans was very cold, so according to Iranians, Ahura Mazda is hot tempered and holy, contrary to Angra Mainyu who is from cold. The fleeing of Aryans from cold and their migration to the south has been presented in the story of Jamshid in Vandidad. Also, the myth of Tishtrya and his battle with the drought-bringing demon Apaosha is a result of drought in Iran. The situation of gods stemed from of political conditions, as in the age of Sassanid, Ahura Mazda turned into a superior and omni power god, while in the age of Parthian feudalism he does not have such a status.
    Keywords: Emile Durkheim, Iranian Myths, Social View, Mythical Change
  • Jamshid Bagherzadeh, Behrooz Mehri, Seyyedmohammad Arta Pages 75-104
    After spreading of mysticism in Iran and other Islamic countries and coming mystical texts into being afterwards, Muslim mystics and their followers have been chided for expressing some ideas expressed in them. One of those ideas is pederasty (shāhedbāzi) that has perplexed the readers of mystical texts. The biographies of mystics show that they were in a high degree of spiritual experience, but on the other hand, we come cross shāhedbāzi in these texts that seems to be in contradicting with the principles of mysticism. Psychological criticism is one of the most important approaches in studying texts that opens new perspectives and reveals hidden aspects of a text. The present article tries to offer a different reading from mystical texts based on analytical psychology of Jung and Lacan.
    Keywords: Mysticism, Jung, Lacan, Pederasty (Shahedbazi)
  • Narges Bagheri, Sharooz Hamidi Pages 105-133
    Mattie and Grandpa, by Roberto Piumini, is a symbolic story for children with theme of death. When the main character of the story (Mattie) confronts with his grandpa's death, he begins a ritual journey in order to gain awareness of mysteries of death. In the journey, he finds his individuality, strengthens himself and discovers the rebirth. Based on analytical psychology and archetypal criticism, the present article tries to study his journey. In an emotional space, the symbolic system of the story uses symbols as psychic and dynamic energy with effective materials and child-like imagination. Decoding of the symbols shows that Mattie is a symbol of a hero, the grandpa as the wise old man, river represents life, and the left side of river as unconscious; where discovering the mystery of death means to be the goal the journey. The journey is done in a full day and this is supposed to be the symbol of perfection and perfect cycle.
    Keywords: Analytical Psychology, Archetypal Criticism, Mattie, Grandpa, Journey, death
  • Khadijeh Bahrzami Rahnama, Mahmood Tavoosi Pages 135-164
    One of approaches in critique of literary texts is archetypal criticism that is rooted in depth-psychological criticism. Based on thoughts of Carl Gustav Jung, that approach studies the different kinds of archetypes that rest in unconscious. According to Jung, due to a common and general experience, mythical themes are repeated in all generations. Banu Goshasp Nama, a Persian epic composed of 900 verses by an unknown poet from the 11th or 12th century, demonstrates different archetypes. Banu Goshasp is an ideal "mother archetype" that overcomes obstacles and realizes her individuality. By fighting with her inner shadows, hunting and battling with her Aniran suitors, she fulfills her personality and gains self-recognition. The present article is to criticize Banu Goshasp Nama from archetypal critique point of view, based on the thoughts of Jung and archetypes like shadow and mandala and process of individualizing.
    Keywords: Banu Goshasp Nama, Carl Gustav Jung, Archetypal Criticism, Mother Archetype, Individuality
  • Abbas Khaefi, Bahareh Hoshyar Kalvir Pages 165-207

    Haft Paykar, composed by Nizami Ganjavi, is full of myths, rituals and doctrines of ancient theosophies. They are accompanied with symbols that express spiritually death and ascent of man. In the present article symbols proposed in Haft Paykar are studied from mystical and mythical point of view. These symbols have emerged during the evolution of myths and are present in mythical epics. Bahrām is a character who is studied from this point of view; he is supported by some inner and outer guides to reach self-knowledge (the first cave), then he passes from invisible light (the middle domes) and rises to the eighth dome (the last cave) and finally attains spiritual immortality by the supreme Light.

  • Ateke Rasmi, Sakineh Rasmi Pages 209-237
    Epic stories reflect feelings and way of thinking of men in the passage of time. Though epic and lyric have different languages,yet love is a common theme in them. In Shāhnāmeh and the story of Koroghlu it can be seen the epic and lyrical themes have a very close connection with each other. The stories of ‘Zāl and Rūdāba’, ‘Tahmineh and Rostam’ and ‘Bijan and Manijeh’ are from the best lyrical stories in Persian literature. In the epic of Koroghlu too, the subject of love, which is usually expressed by women, often comes in the middle or end of the story. The authors of article suppose that epics are drawn from life and epic, history, nationality, justice and spirituality that are the basic themes of Shāhnāmeh and the epic of Koroghlu. So in the present article, the origin of love, its features, characteristics of beloved, appearance of love and its consequences in these two epics are considered.
    Keywords: Shahnameh, Koroghlu, Epic, Love, Woman
  • Vahid Rouyani, Mansour Hataminezhad Pages 239-261
    The story of Siavash in Shāhnāmeh is an epic with dramatic and tragic elements.Having mythic roots enables us to analyze it by using new approaches. One of these new approaches is Mircea Eliade’s ‘eternal return’according to which gods have especial characters, their origin is uncertain, they are killed innocently in youth, their death is the beginning of changes and new developments, and after their death mysterious rites are formed concerning the death they had faced. With respect to features of Siavash and the rites held after his death, as mentioned in the epic, mythical and historical texts, it seems that he is one of these gods and a symbol of process of becoming. His soul is tired of passing time and wants to reborn by returning to eternal time; his believers reach to this ‘eternal return’ by attending in his mourning rituals through which each one become a Siavash.
    Keywords: Siavash, Shahnameh, Mircea Eliade, Eternal Return, Mortal Gods
  • Asgar Salahi, Jafar EshqĪ Pages 263-289
    According to the theory of Carl Gustav Jung, every man has an eternal image of woman in his unconscious that, in his psychological heritage, is sediment of all his experiences about woman in all ages. Jung calls this image anima. Learning about symbolic type is the only way to understand the archetype, for the archetype of anima is revealed in human conscious in a symbolic way. With decreasing level of consciousness, anima, as a universal symbol and like other archetypes, enters conscious by dreams, imaginative inventions, myths, literature then it is revealed. Literary texts are full of archetypal images and anima. ‘Murder of lovers’, ‘sensual imaginations’, ‘sensitivity of men’ as three negative manifestations of anima in Jung’s theory have been presented in Iranian cultural elements like literature and myths. The present article tries to analyze these manifestations by using analytic-descriptive method and library sources.
    Keywords: Jung, Negative Anima, Murder of Lovers, Sensual Imaginations, Sensitivity of Men
  • Seyyed Jalal Mousavi Pages 291-318
    Many of states and moods in the way of reaching the Reality, in mystical texts, are viewed as a veil that prevents the holy traveler (sālek). In the present article, the views of mystics concerning extra-ordinary events are considered. There are three approaches to extra-ordinary events: legitimate, mystical and the third one which tries to discover and explain the concept of Divine grace (karāmat). The first approach wants to coordinate karāmat and miracle and believes that the function of miracle is to confirm the mission of a prophet. In the mystical approach, karāmat is supposed to be a veiling, and the sālek is forbidden from it. But the holder of the third approach, without any idealism, has a positive view about karāmat and explains karāmat and its functions with respect to states in which the mystics are in.
    Keywords: Mystical Texts, Divine Grace (Karāmat), Function of Karāmat, Legitimate Approach, Mystical Approach