فهرست مطالب

نشریه علوم و فنون مرزی
پیاپی 7 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجتبی مقصودی*، غلامرضا ابراهیم آبادی صفحات 7-32

    مطالعه مرزهای قومی به عنوان یکی از حوزه های مهم مطالعه های قومی به طور مشخص پس از مطالعه های فردریک بارث در خصوص بررسی های موردی قوم نگاری و مقدمه معروف ایشان بر این مطالعه ها، با عنوان (گروه های قومی و مرزها) در سال 1969 میلادی آغاز و از آن تار یخ تاکنون این موضوع در قالب رهیافت ها و رویکردهای گوناگون بررسی شده است. در دنیای معاصر و در چارچوب تحول هایی همچون انقلاب ارتباط ها و اطلاعات و اشاعه جهانی شدن که به نوعی تغییر در دامنه و کارکرد قدرت دولت - ملت ها و افزایش آگاهی های قومی را در پی دارد، توجه به مفهوم مرزهای قومی بیش از پیش افزایش یافته است . این تحقیق در قالب رویکردی کیفی و با بهره گیری از روش توصیفی - تحلیلی تلاش داشته است تا مفهوم مرزهای قومی، نظریه های مربوط به آن و چشم انداز آن را در دوران معاصر مورد بررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: مرز، قومیت، مرزهای قومی، دیرینه گرایی، ابزار گرایی، سازه گرایی
  • آرزو عابدینی راد صفحات 33-52

    شهرهای مرزی از دیرباز محل رفت و آمد مردم کشورهای همسایه بوده اند و به تناسب میزان برقراری ارتباط، بر شرایط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی داخل کشور تاثیر گذارند. فعالیت هایی از جمله تجارت، قاچاق، روابط خویشاوندی و. . . سبب حضور این افراد در شهرهای مرزی است که هر یک به نوبه خود از امنیت این شهرها کاسته یا بر آن می افزایند. تغییرات فرهنگی نیز با ویژگی هایی چون کمرنگی فرهنگ های اصیل ملی، فراموشی سنت های فرهنگی وطنی، بی توجهی به آثار منفی تغییر فرهن گها و جایگزینی فرهنگ وارداتی بیگانه سنجش می شود. حضور بیگانگان که در بدو ورود به شهرهای مرزی انجام می گیرد، تغییراتی در ابزارها، ارزش ها و اعتقادهای فرهنگی مردمان این شهرها به دنبال دارد. شهرستان مریوان که در غرب استان کردستان واقع شده و با کشور عراق مرز مشترک دارد، یکی از شهرهای مرزی پر رفت و آمد است که به دلیل برخورداری از بازارهای مرزی تحت تاثیر مستقیم ورود اتباع خارجی قرار گرفته و تغییرات فرهنگی آشکاری را تجربه می کند. این مقاله بر آن است که به تغییرات فرهنگی مناطق تجاری شهر مریوان در نتیجه برخورد با فرهنگ بیگانه بپردازد و به این سوال که چه تغییراتی در عناصر فرهنگی منتخب در این محدوده ایجاد شده، پاسخ گوید. روش پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی بوده و بررسی کتابخانه ای و مطالعه پیمایشی با کمک ابزار مصاحبه و پرسش نامه در آن استفاده شده است. نتایج به دست آمده گویای این امر است که در راستای ورود تاجران، قاچاقچیان و همچنین کالاها و ابزار خارجی، برخی خرده فرهن گ ها به کلی دگرگون گشته و برخی دیگر با جایگزینی در فرهنگ بیگانه تغییر یافته اند.

    کلیدواژگان: شهرهای مرزی، امنیت، تغییر فرهنگ، فرهنگ بیگانه، مریوان
  • رضا مختاری، محمد زهدی گهرپور* صفحات 53-74

    جمهوری اسلامی ایران با کشور ترکمنستان مرزهای بسیار طولانی آبی و خاکی مشترک دارد. از این رو می توان گفت که در نقاط مرزی با کشور ه مجوار خود در شمال؛ یعنی ترکمنستان دچار چالش های متعدد و مختلفی است. منابع تنشی مانند: امتداد جغرافیایی قومی ترکمن ها در دشت ترکمن، نیاز شدید ترکمنستان به رودخانه های وارده از خاک ایران، علایق ژیوپلیتیکی دو کشور به ویژه در زمینه استفاده های معبری، رژیم حقوقی دریای خزر وکارکرد های مرز. اما چالش های درونی ترکمنستان ،آسیای مرکزی و احتمال بروز تنش های فرا گیر منطقه ای، حضور ایالات متحده و رژیم صهیونیستی در ترکمنستان، نوع عملکرد نظام سیاسی لاییک ترکمنستان و شکل برخورد با بنیاد گرایان مسلمان، در روابط دوکشور تاثیرگذار خواهد بود . با این وجود امنیت ملی، داخلی و یا حاشی ه های مرزی از یک سو تحت تاثیر منابع متعدد تنش دو یا چند جانبه با کشور های هم جوار است و از سوی دیگر، محیط راهبردی ایران از جمله امنیت ملی آن در معرض حوزه های متعدد ژیوپلیتیک بیرونی است. در عین حال به دلیل آنکه فضای سرزمینی ایران مکمل راهبردی ژیوپلیتیک کشور ترکمنستان است، در جذب و تداوم برخی ناامنی ها به خودی خود به ایفای نقش می پردازد. حال این سوال پیش می آید که با توجه به وجود منابع تنش و تهدید متعدد در مرز ایران و ترکمنستان و آثار این منابع تنش و تهدید بر امنیت داخلی کشورها، روابط ایران و ترکمنستان در آینده چگونه خواهد بود؟ در این مقاله با استفاده از روش تحلیل اسنادی و مطالعه های کتابخانه ای تحلیل داده های موجود، تلاش شده است به این سوال پاسخ داده شود. بعد از بررسی ها و تحلیل های منابع در دسترس به این نتیجه رسیدیم که روابط ایران و ترکمنستان به دلیل یک سری مشکل ها که در متن مقاله به آنها اشاره شده است در آینده دچار بحران خواهد شد.

    کلیدواژگان: ایران، ترکمنستان، مرز، تنش و تهدید، امنیت داخلی، روابط ژیوپلیتیکی
  • حسن مومنی*، محمد قاسمی، قاسم قنبری صفحات 75-94

    موضوع مرزها و امنیت آن در کنار چگونگی شکل گیری مرزهای ایران، یکی از مسایل عمده بحث جغرافیای سیاسی و راهبرد ملی جمهوری اسلامی ایران است. مرز به تنهایی موضوع بسیار مهمی است که مطالعه آن از ابعاد گسترده ای برخوردار است. هدف اصلی و اساسی این مقاله بررسی فرصتهای سیاسی - امنیتی مرزهای جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان و بررسی تاثیر آن بر روابط مرزی دو کشور است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش، تحلیلی - توصیفی و گردآوری آن پیمایشی است. به این نحو که اطلاعات لازم از اسناد و مدارک، تجربه ها و پیمایش حضوری پژوهشگران از مرز یادشده و . . . جمع آوری، سپس با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته، به اخذ نظر از صاحبنظران مرتبط اقدام شد. جدول ضرایب آلفای کرونباخ به دست آمده برای کل پرسش نامه (مقدار 0/8752) بیانگر آن است که پرسش نامه تحقیق، از پایایی لازم برخوردار است. از دیدگاه پاسخگویان فرصت های ارتباط مرزبانان دو کشور با یکدیگر و انجام ملاقات های مرزی و گرایش اتباع آذری به ایران به علت لغو روادید یک طرفه از سوی ج. ا. ایران به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر را بر روابط مرزی دو کشور دارند.

    کلیدواژگان: مرز، ایران، آذربایجان، فرصتهای مرزی، امنیت
  • مهدی علی نژاد صفحات 95-116

    مرز هوایی، یکی از مرزهای سیاسی است که برای تفکیک فضای بالای واحدهای سیاسی و برای تعریف قوانین هوایی کاربرد دارد. هر کشوری علاوه بر این که در سطح زمین و بر دریای سرزمینی حاکمیت دارد، بر فضای بالای سرزمین خود می تواند ادعای حاکمیت داشته باشد؛ به عبارت دیگر، مرز هر کشوری یک دیوار فرضی به جای خط راست است، که دور تا دور سرزمین را احاطه کرده است. این دیوار فرضی از بالا به طرف جو و از درون به مرکز زمین ادامه دارد. عبور از این دیوار بدون اجازه قبلی از حاکمان هر سرزمینی (مسیولان آن کشور) امکان پذیر نیست؛ اما اصولا این دیوار فرضی تا چه ارتفاعی به عنوان مرز هوایی ایفای نقش می کند؟ حاکمیت کشورها بر فضای درون و ماورای جو چگونه است و چه چالش هایی در این زمینه وجود دارد؟ در این تحقیق سوال هایی مطرح است که درصدد پاسخگویی به آن هستیم.

    کلیدواژگان: مرزهوایی، چالشهای حاکمیت، هوا فضا
  • علی محمدی درآباد، امیر اسدی شاد، علیرضا محمدی اطهر صفحات 117-140

    در چند دهه گذشته -منطقه آسیا و اقیانوس آرام - به دلیل رشد سریع اقتصادی ، به مرکز توجه جهانی تبدیل شده اند. بحران مالی جهانی، اتخاذ تدابیری در جهت تحریک تقاضای داخلی و افزایش تجارت درون منطقه ای به منظور حفظ شتاب، رشد را برای کشورهای منطقه به امری ضروری تبدیل کرده است. کمیسیون اقتصادی و اجتماعی آسیا و اقیانوس آرام، به عنوان شعبه منطقه ای سازمان ملل متحد، با همکاری کشورهای عضو خود، موانع تجارت و حمل و نقل در منطقه را از میان برمی دارند. کمیسیون اقتصادی و اجتماعی آسیا و اقیانوس آرام اقدام های مختلفی، از جمله کاهش خلاهای زیر ساختی و نیز به کمترین رساندن کمبودهای سازمانی را با هدف رواج پیوند های منطقه ای همه جانبه انجام داده است. مدیریت مرزی هماهنگ، بخش مهمی از مورد دوم است. تاخیر در مرزها تنگنای بزرگی را برای جابه جایی کالا در منطقه به وجود می آورد و کشورهای منطقه برای رسیدگی به این مسایل، اقدا مهای هماهنگی را انجام می دهند. تجربه نشان داده است که رویکردهای مختلفی به مدیریت مرزی هماهنگ وجود دارد و برخی از شیوه های بهتر، نیازمند برنامه ریزی کامل و دقیق هستند. به طور خاص سازمان های مرزی - به ویژه گمرک - باز تعریف نقش مستقل - و مهم تر از آن - نقش خود به عنوان بخشی از تیم مدیریت مرزی هماهنگ نیاز دارند.

    کلیدواژگان: مدیریت مرزی، آسیا، اقیانوس آرام، رشد اقتصادی
|
  • Mojtaba Maghsoodi *, Gholamreza Ebrahimabadi Pages 7-32

    The studies of ethnic boundaries, as one of the important areas of ethnic studies specifically after Friedrich Barth Studies on ethnographic case studies and his famous introduction to the study entitled "Ethnic Groups and Boundaries" began in 1969; since then this issue has been studied in a variety of approaches and perspectives. In the contemporary world and in the context of developments such as the communication and information and dissemination of globalization that somehow lead to a change in the scope and functions of government power - nations and ethnic awareness, taking the concept of ethnic boundaries into considerations has been increased more than before. This article, utilizing qualitative and descriptive - analytical study, has attempted to investigate the concept of ethnic boundaries, relevant opinions and perspectives in the contemporary era.

    Keywords: borders, ethnicity, Ethnic boundaries, Long-lasting orientation, Instrumentalism, Constructivism
  • Arezoo Abedinirad Pages 33-52

    Border towns have long been the resort of the neighboring countries and in proportion of the amount of communication it affects the economic, social and cultural conditions in the country. Activities such as trade, smuggling, relationships, etc. lead to the presence of these people in the border town, each of which in turn reduces or increases the security of these cities. Cultural changes are measured with features like pale cultures of national origin, forgetting the homeland cultural traditions, disregarding the negative effects of cultural change and replacing them with imported foreign culture. The presence of foreigners who arrive in the border towns leads to some changes in the instruments, cultural values and beliefs of people in these cities. City of Marivan in Kurdistan province, located in the West and shares a border with Iraq is introduced as one of the busy border towns that due to its frontier markets have been directly affected by foreign nationals and experience significant cultural change. This article aims to address the cultural changes in the commercial areas of the city of Marivan as a result of dealing with a foreign culture and find the answer to following question: What changes are created in selected cultural elements in this area? This study is of a descriptive-analytic research type. The library and survey studies were done using interview and questionnaire instruments. The obtained results indicate that in line with the arrival of traders and smugglers and foreign products and instruments some subcultures have been totally changed and others have been replaced with the alternative foreign culture.

    Keywords: Border Towns, Security, Culture Change, Foreign culture, Marivan
  • Reza Mokhtari, Mohammad Zohdi Goharpoor * Pages 53-74

    Islamic Republic of Iran has common long land and water borders with Turkmenistan. Hence, we can say that the border areas with neighboring countries in the north, i.e., Turkmenistan have several various challenges. Sources of tensions include ethnic geographical stretches with Turkmen in Turkmen Plain, Turkmenistan’s strong need to the rivers incoming from Iranian lands, the geopolitical interests of the two countries particularly in the area of the crossing, the legal regime of the Caspian Sea and border functionalities. But the internal challenges of Turkmenistan and Central Asia and the probability of spreading regional tensions, the presence of the U.S. and Israel in Turkmenistan, Turkmenistan of secular political system type and the way of dealing with Muslim fundamentalists, will affect the relations between two countries. Nevertheless, national and internal security, and border margins on the one hand affect bilateral or multilateral sources of tension with neighboring countries and on the other hand Iran’s strategic environment including its national security is exposed to multiple external geopolitical domains. However, because Iran’s territorial space is a complement to the geopolitical strategy of Turkmenistan, it plays an important role in the absorption and persistence of insecurity itself. Now, this question is raised: regarding the existence of multiple sources of tensions and threats in the borders of Iran and Turkmenistan and the effects of these tensions and threats on the countries’ internal security, how will the future of relations between Iran and Turkmenistan be? In this paper, using documentary analysis and library studies of existing data, an attempt is made to answer the above-raised question. After investigations and analyses of the existing data we came to this conclusion Iran and Turkmenistan relations will face crises in the future duo to some problems that were referred to in the text.

    Keywords: Iran, Turkmenistan, Border, Tensions, threats, Internal security, Geopolitical relations
  • Hasan Momeni *, Mohammad Ghasemi, Ghasem Ghanbari Pages 75-94

    The objective and necessity for the study: the issue of borders and their security along with the Iranian borders formation is one of the major issues discussed in Iran's geopolitical and national strategy. Border itself is a very important matter whose study enjoys widespread dimensions. The main purpose of this article is one of the most important border topics entitled as Study of political-security opportunities in the borders of Iran and Azerbaijan and its Effects on the borders and relations of the two countries. Methodology the present study is of an applied research type and in terms of its methodology it is a descriptive-analytic type. The data collection has been done using survey method. The required information was gathered form documents, in person experiences of researchers from the borders; then, they were associated with the experts’ comments via a researcher-made questionnaire. The findings and results the obtained Cronbach alpha coefficient (.8752) indicates that the research questionnaire is reliable. From the respondents’ points of view, the opportunities of the relationship between the border guards of the two countries and having border meetings” and the Azeri residents’ tendency towards Iran as the result of Cancelling Visa unilaterally by Iran have the most and least effect on the border relations of the two country, respectively.

    Keywords: Border, Iran, Azerbaijan, Border opportunity, Security
  • Mehdi Alinejad Pages 95-116

    The air border is considered as one of the political borders that is used to separate upper space of political units and to describe air rules. Ever country can claim its governance over the space above its land in addition to its territorial land and sea borders. In other words, the borders of every country are an imaginary wall instead of a straight line that surrounds the land around. This imaginary wall is extended towards the atmosphere from the top and towards the Earth’s center from the surface. Crossing the wall without prior permission from the authorities of each country (its officials) is not allowed. But basically, how high up the wall is supposed to be the air border? How is the governance of the countries on the inner and outer of sides of the atmosphere and what are the challenges in this area? These are some questions that we are trying to find out the answers to them.

    Keywords: Air boundary, Governance challenges, Aerospace
  • Ali Mohammadi Darabad, Amir Asadi Shad, Alireza Mohammadi Athar Pages 117-140

    Asia and the Pacific region is becoming the center of global attention due to its rapid economic growth in the past few decades. The global financial crisis has made it imperative for the countries in the region to take measures to stimulate domestic demand and to increase intra-regional trade to sustain the growth momentum. As the regional arm of the United Nations, the Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (ESCAP) has been working with its member countries to address the barriers that impede trade and transport in the region. ESCAP has taken various initiatives to promote the regional connectivity holistically by narrowing the infrastructure gaps as well as minimizing the institutional deficiencies. Coordinated border management is an important component of the latter. Border delays constitute a major bottleneck to the smooth movement of goods in the region and countries in the region are taking concerted measures to address these issues. Experience has shown that there are various approaches to coordinated border management and some of the better practices demand detailed and careful planning. In particular, border agencies – specifically Customs – need to redefine their standalone role and more importantly, their role as part of the coordinated border management team.

    Keywords: Border Management, Asia, Pacific ocean, Economy