فهرست مطالب

نشریه علوم و فنون مرزی
پیاپی 5 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد نایب پور*، سیروان خسرو زاده صفحات 7-20

    تحقیق حاضر با بررسی رقابت های استعماری سه کشور انگلستان، روسیه و فرانسه در آغاز سده نوزدهم، به نتایج و پیامدهای این رقابت ها می پردازد. مقاله نشان می دهد که بعد از رفع خطر ناپلیون، روسیه و انگلستان به خاطر تعقیب اهداف و منافع خویش، ایران را عرصه زورآزمایی خود قرار داده و هرکدام با رویکردهایی متفاوت نسبت به ایران، موجب واکنش دیگری شدند. فراز و فرود این کنش و واکنش ها به تلاش ایران برای تثبیت حاکمیت خود بر هرات و عکس العمل انگلستان انجامید که در سال 1357 به معاهده صلح پاریس و جدایی همیشگی افغانستان از ایران منجر شد. مقاله حاضر با تکیه بر منابع و پژوهش های مستند، فراز و فرودهای مذکور را تحلیل و علت یابی می کند.

    کلیدواژگان: معاهده صلح پاریس، افغانستان، هرات
  • محمدرضا موسوی، حمید مستجابی سرهنگی* صفحات 21-42

    مرز یکی از مفاهیم اساسی در جغرافیای سیاسی است . مرز عبارت است از خطی فرضی در فضا که جداکننده دو ملت، دو کشور و دو نظام حکومتی است. فضای مجازی یا سایبر نیز فضایی تخیلی است که از اتصال رایانه هایی پدید آمده که تمامی انسانها، ماشینها و منابع اطلاعاتی در جهان را به هم متصل کرده است. با توجه به گسترش و تبادل سریع اطلاعات بین فواصل زیاد، این تفکر در ذهن ایجاد می شود که در فضای سایبر مرز وجود ندارد. در این مقاله سعی می شود با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی به بررسی تغییر و تحولات مفهوم مرز در عرصه فضای مجازی پرداخته شود. یافته های این پژوهش نشان می دهد که امروزه مرز اهمیت خود را از دست نداده بلکه کارکردهای آن متفاوت شده است؛ به طوری که حتی واپایش های مرزی امروزه در فضای مجازی به صورت فیلترینگ، کدهای مخابراتی، کارت های اعتباری و کدهای اینترنتی اعمال می شود و حتی وجود مرزهای هوشمند در برخی کشورها مانند آمریکا و کانادا، نشان دهنده آن است که دولت ها در پی واپایش جریان های مختلف در محدوده کشورشان هستند.

    کلیدواژگان: مرز، فضای سایبر، فناوری های اطلاعاتی، جهانی شدن
  • عدالت زیبنده*، مهدی عسکری، سمیه یوسفی فرد صفحات 43-68

    اشتغال یک نیاز اساسی و در نتیجه یکی از فعالیت های پایه ای برای بشر است. در این پیوند ارزیابی تاثیر های اشتغال بر امنیت یک نیاز ضروری است و بین این دو مقوله آنچنان تشابه و پیوستگی به وجود آمده که به سادگی نمی توان آنها را از یکدیگر جدا کرد. این تحقیق با هدف ایجاد اشتغال در مناطق مرزی و تاثیر آن بر امنیت شهرستان مرزی آستارا صورت گرفته و به صورت توصیفی - تحلیلی بوده که با گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و آمار سازمان های ذی ربط تهیه شده است. در این مقاله ضمن تشری ح اشتغال و اقتصاد مرزنشینان به معرفی عوامل موثر بر توسعه نیافتگی مرزنشینان، به ویژگی های شهرستان مرزی آستارا به عنوان امن ترین شهرستان مرزی در کشور می پردازیم. همچنین درباره فرص تهای ایجاد اشتغال این شهرستان در بخش های صنایع، کشاورزی، شیلات و تعاون بحث می کنیم و در ادامه ضمن تشریح تنگناها و راهکارهای توسعه شهرستان آستارا، راهکارهای ایجاد اشتغال بیان شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که شهرستان مرزی آستارا در سالیان اخیر به واسطه آمارهای منتشره سازمان ها و ارگان های ذی ربط با افز ایش بیکاری و بالطبع موج مهاجرت فزاینده جوانان مرزنشین به سایر شهرهای استان و دیگر استان های کشور روبروست که با ادامه وضع موجود بر امنیت مطلوب شهرستان تاثیر نامطلوب خواهد گذاشت. توجه به اشتغال مرزنشینان این منطقه، در بخش های مختلف توسط مسیولان باعث نهادینه شدن نظم و امنیت در مناطق مرزی خواهد شد.

    کلیدواژگان: امنیت، نظم، امنیت اقتصادی، امنیت اشتغال، شهرستان مرزی آستارا
  • عبدالله هندیانی، محمدرضا پورغلامی* صفحات 69-92

    امروزه جغرافیای نوین، آن بخش از این علم است که در طرح های امنیتی - عمرانی برنامه های توسعه ، به صورت فعال نقش داشته و به نوعی جایگاه اصلی خود را در مباحث امنیتی بیش از پیش پیدا کر ده است . شناخت روابط انسان و محیط به عنوان یک بخش بسیار موثر در مقابل تهدیدهای بشری به حساب می آید در این زمینه رویارویی انسان با محیط اطرافش از حیث مباحث امنیتی بخش قابل توجه آن است. امروزه مولفه های جغرافیایی را در دو سطح جوامع انسانی باید با دیدگاه جدید امنیت زایی مورد توجه قرارداد. هر یک از این مولفه ها به تنهایی می تواند در صورت تعریف امنیتی از آن و قرار دادن در مسیر موردنظر، از میزان قابل توجهی از مباحث امنیت زایی جدید بهره مند شوند. روش تحقیق در نگارش مقاله توصیفی - تحلیلی است که پس از مطالعه و بررس ی توصیفی از موقعیت، یک تحقیق از این مطالعه منتشر شده است. روش جمع آوری اطلاعات مورد استفاده محققان از نوع کتابخانه ای آزاد است. نتیجه این مقاله بیانگر این است که جغرافیا و امنیت در دو مقوله جدا از هم و در عین حال مکمل؛ یعنی جغرافیای امنیتی و امنیت جغرافیایی قابل طرح است؛ یکی رویکرد درونی و ماهیت شناسانه و دیگری رویکرد بیرونی یا معرفت شناسانه. امنیت ملی توانایی دولت ها برای حفظ هویت مستقل و تمامیت کاربردی آنهاست؛ بنابراین جغرافیا در عرصه امنیت پژوهی بیشتر بر وجه مصداقی آن تاکید دارد.

    کلیدواژگان: جغرافیا، امنیت، موقعیت مکانی، اکولوژی
  • جلال ستاره*، علیرضا محمدی اطهر صفحات 93-104

    مرزهای ایران از میان اقوام و فرهنگ های مختلف عبور کرده است و در تقسیم بندی ها از نوع مرزهای تحمیلی محسوب می شود. با وجود اینکه مرزهای تحمیلی با تهدیدهای اندکی که به ویژه در خصوص مرکز گریزی دارند، لیکن توان فراوانی برای همگرایی و همکاری وجود دارد. در این میان حکومتی موفق تر است که با برنامه ریزی صحیح، یادآوری تاریخ مشترک، مشارکت دادن مرزنشینان در قدرت سیاسی، توسعه اقتصادی و عمران مناطق مرزی و رفاه مرزنشینان، به گونه ای اقدام کند که قوم جامانده در آن سوی مرز را به خود جلب و آینده مشترک را به دور از هر نوع تبعیض قومیتی ترسیم کند. در این صورت کانون بحران به ویژه بحران های ناشی از نداهای استقلال طلبی یا پیوستن به کشور دیگر، به آن سوی مرز منتقل می شود و برای حاکمیت دولت اصلی فرصت مناسب ایجاد خواهد کرد. در این صورت مرزهای به اصطلاح تحمیلی به یک فرصت برای همگرایی و ثبات امنیت تبدیل خواهند شد.

    کلیدواژگان: مرزهای تحمیلی، قومیت، مرزنشین، امنیت، هم گرایی، واگرایی، فرصت، تهدید
  • امیر اسدی شاد*، علی محمدی درآباد صفحات 105-134

    ادعای مشارکت روز افزون سازمان های جرایم سازمان یافته در قاچاق انسان، به تازگی توجه و نگرانی هایی را در سطح ملی و بین المللی به خود جلب کرده است. در طول دهه گذشته ترکیه و یونان هر دو در معرض جریان قاچاق مهاجران غیرقانونی که اغلب در مسیر خاورمیانه به بالکان بوده و سپس قصد حرکت به غرب اروپا به صورت پنهانی را دارند، قرار گرفته اند. این مقاله نخست پویایی و مکانیسم قاچاق انسان را از ترکیه به یونان شرح می دهد و سپس ماهیت قاچاق بین ترکیه و یونان را براساس شواهد تجربی بررسی می کند ، علاوه بر این توجه خود را به این سوال که چگونه این دو کشور به چالش های جنایت مرزی واکنش نشان می دهند، جلب می کند. در جستجوی پاسخ مناسب به این سوال، این مقاله تلاش می کند تا مسئله قاچاق در منطقه بالکان را با زمینه گسترده تر آن، در قلمرو اروپا مرتبط سازد.

    کلیدواژگان: جرم مرزی، یونان، ترکیه، قاچاق انسان
|
  • Mohammad Nayebpour *, Sirvan Khosrozadeh Pages 7-20

    By investigating the colonial competitions of England, Russia, and France at the beginning of 19th century, the present manuscript addresses the results and consequences of the competitions. The results of the article show that after removing the danger of Napoleon, Russia and England made Iran a center of testing their strengths for pursuing their interests and objectives. Each of them took their own approach upon Iran and consequently made another reaction against the selected approach. The ups and downs of these actions and reactions resulted in attempts to establish Iran’s sovereignty in Harat and the reaction of England towards these attempts and finally it led to Paris Peace Treaty in 1857 and the permanent separation of Afghanistan from Iran. The present article analyzes the mentioned ups and downs relying on documented studies and resources.

    Keywords: Paris Peace Treaty, Afghanistan, Harat
  • Mohammadreza Mousavi, Hamid Mostajabi Sarhangi * Pages 21-42

    Border is one of the basic concepts in political geography. Border is an imaginary line on space that separates two nations, two countries, and two ruling systems. Spiritual space or cyber is also an imaginative space which has been created via connecting computers that connect all human beings, machinery, and informational resources in the world. Considering the development and rapid transactions of information among remote distances, this thought comes to our mind that there is no border in cyberspace. In this article an attempt is made to investigate the concept of border transformations in the field of cyberspace. The findings show that these days the border has not lost its importance, rather its functions have become different in a way that even border controlling in cyberspace are done through filtering, telecommunications codes, credit cards, and internet codes. Even the existence of smart borders in some countries such as the United States of America and Canada indicates that governments seek to control different flows in their countries’ territories.

    Keywords: Border, Cyberspace, Informational technology, Globalization
  • Edalat Zibandeh *, Mehdi Askari, Somayyeh Yousefifard Pages 43-68

    Employment is considered as an essential need and one of the basic activities for human beings. In this regard, it is necessary to evaluate the impact of employment on security. A kind of similarity and continuity has risen between these two categories that they cannot be simply distinguished. This study has been conducted aiming at providing job opportunity in border areas and its impact on security in Astara border city. This study is of a descriptive-analytic type and it has been compiled through data collection using library method and the relevant appropriate organizations’ statistics. In this paper, by mentioning the frontiersmen’s employment and economy and introducing the effective factors on frontiersmen’s underdevelopment, we try to address the characteristics of Astara border city as the safest border city in the country. Then, we discuss the job opportunity provision in this city in the areas of industries, agriculture, fisheries, and cooperation. In addition, by explaining the difficulties, the Astara city’s development strategies, the strategies for providing job opportunities are presented. The findings of the research show that due to the released data by the appropriate organizations and agencies the Astara border city is facing with unemployment rising and thereby frontier young men’s increasing migration rate to the other cities of the province and also the other provinces of the country and by continuing current conditions it will have an unfavorable effect on the favorable security of this city. Paying attention to the frontiersmen’s employment in different fields in this region by the officials will lead to the establishment of security and order in border areas.

    Keywords: Security, Order, Economic Security, Employment security, Astara border city
  • Abdollah Hendiani, Mohammadreza Poorgholami * Pages 69-92

    Today the new geography is that part of science that is actively involved in the security - construction development plans, and somehow found its position in the security issues.Understanding the relationship between humans and the environment is considered as an important part of humans’ threats against them; in this context human encounter with his surroundings in terms of security issue is a considerable proportion of it. Today, the geographical component must be considered in two levels of human communities with a view to creating a new security.Each of these factors alone could be accounted when it is defined in terms security put in the path, would get the benefit of creating the new security issues. The methodology of this study is of a descriptive-analytic type which has been released after the study and descriptive investigation of the condition. The data collection process is of a free library study type. The results suggest that the geography and security are two distinct, and at the same time, complementary components, i.e., security geography and geography security. One of them has an internal and nature approach and the other external and epistemological approach. The national security is the capacity of governments to maintain an independent identity and functional integrity. So, geography emphasizes on the applied ways in the arena of security research.

    Keywords: Geography, Security, location, Ecology
  • Jalal Setareh *, Alireza Mohammadi Athar Pages 93-104

    Iran borders have crossed through different peoples and cultures, and in the classifications of the boundaries they are considered as imposed ones. However, the imposed boundaries having a little threat, specifically centrifugal threat, have high potential for integration and cooperation. In this vein, a government is successful that by appropriate planning, recalling common history, and participating the frontiersmen in political power, economic development, and border areas’ development and frontiers welfare acts in a way to absorb the left ethnic group over the border to itself, and to design a common future without any ethnic discrimination. In this way, the focus of this crisis, especially the crises raised by the voices of independency or joining to other countries, would be transferred over the borders and it would provide an appropriate opportunity for the state sovereignty. In this case, the so-called imposed boundaries will become an opportunity integration stability of security.

    Keywords: Imposed borders, frontiersmen, Security, Integration, Disintegration, Opportunity, Threat
  • Amir Asadishad *, Ali Mohammadi Darabad Pages 105-134

    Claims of increasing involvement of organized crime organizations in people smuggling and trafficking have recently attracted attention and concern at national and international levels. Over the last decade both Turkey and Greece have been exposed to the flow of irregular migrants often being smuggled through the Middle East to the Balkans, and then intending to sneak into western Europe. This article first elaborates the dynamics and mechanisms of human smuggling from Turkey to Greece, evaluates the nature of smuggling between Turkey and Greece on the basis of empirical evidence, and then shifts its attention to the question of how these two countries respond to the challenges of this trans-border crime. In seeking a proper answer to this question, the article tries to relate the smuggling question in the Balkan region to its wider context in the European realm.

    Keywords: Trans-border crime, Greece, Turkey, Human smuggling