فهرست مطالب

دیرینه شناسی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1393)

نشریه دیرینه شناسی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا حنیف زاده، کوروش رشیدی، مهنازالسادات امیرشاهکرمی صفحات 136-151

    به منظور مطالعه دقیق جلبکهای داسی کلاداسه کرتاسه پیشین سازند شاه کوه، برش چینه شناسی چاه پلنگ در رشته کوهی به همین نام انتخاب گردیده است. پس از مطالعه 101 مقطع میکروسکپی، تعداد 7 جنس و 8 گونه از جلبکهای داسی کلاداسه شناسایی شدند که شامل Angioporella cf. fouryae، Griphoporella aff. cretacea، Kopetdagaria sphaerica، Montiella? elitzae، Neomeris cretacea، Pseudoactinoporella? iranica، Salpingoporella sp.، Salpingoporella aff. muehlbergii و Salpingoporella cf. pygmaea می باشند و برای نخستین بار از سازند شاه کوه در برش چاه پلنگ شناسایی و معرفی می شوند. سن سازند شاه کوه بر اساس سن مجموع جلبکهای داسی کلاداسه شناسایی شده در این برش، بارمین آپتین است که بر پایه سن جنس و گونه های اربیتولینیده شناسایی شده در این سازند مانند Dictyoconus pachymarginalis، Montseciella arabica، Praeorbitolina sp. و Palorbirolina sp. نیز تایید می شود.

    کلیدواژگان: جلبک داسی کلاداسه، کرتاسه، چاه پلنگ، سازند شاه کوه
  • حامد زند مقدم، هدا باوی، اسدالله محبوبی، سید رضا موسوی حرمی صفحات 152-169

    جهت مطالعه انواع ساختارهای میکروبی (استروماتولیتها)، الگوی رشد آنها و ارتباط اشکال مختلف رشدی با چینه نگاری سکانسی سازند درنجال، سه برش داهوئیه، گتکوئیه و گزوئیه به ضخامتهای 160، 140 و 130 متر واقع در شرق و جنوب شرق زرند، شمال غرب کرمان مورد مطالعه قرار گرفته است. تجمع، به دام افتادن و چسبیدن دانه های رسوبی توسط سیانوباکتری ها به تشکیل انواع ساختارهای میکروبی در رسوبات مورد مطالعه به سن کامبرین پسین منجر شده است. بر این اساس چهار گروه اصلی اشکال استروماتولیتی شامل استروماتولیتهای مسطح، گنبدی منفرد و دارای اتصال جانبی، ستونی و مخروطی شناسایی شده اند. تلفیق رخساره ها با شکلهای مختلف استروماتولیتی موید تشکیل آنها در شرایط مختلف جزرومدی است. ارتباط تغییرات سطح دریا با نوع استروماتولیتها نشان می دهد که انواع مسطح منطبق بر ابتدای دسته رخساره TST و انتهای دسته رخساره HST است، در حالی که استرماتولیتهای گنبدی، ستونی و مخروطی در انتهای دسته رخساره TST و ابتدای دسته رخساره HST تشکیل شده اند.

    کلیدواژگان: استروماتولیت، سازند درنجال، کامبرین پسین، چینه نگاری سکانسی
  • جواد سعادت نژاد صفحات 170-179
    بررسی و مطالعه ماکروفسیلهای گیاهی رسوبات ژوراسیک گروه شمشک در منطقه اشکورات علیا، به شناسایی دو گونه Lobifolia rotundifolia از گروه سرخسها (شاخه پتریدوفیتها و راسته فیلیکالها) و Ptilophyllum vasekgahense از گروه بازدانگان (شاخه سیکادوفیتها و راسته بنتیتالها) منجر شده است. این گونه ها به ترتیب تنها از رسوبات رتین (تریاس پسین) و دوگر (ژوراسیک میانی) گزارش شده بودند که در این مطالعه برای نخستین بار از رسوبات لیاس پسین (توآرسین) معرفی می شوند. همچنین گونه Nilssonia herriesi از شاخه سیکادوفیتها و راسته سیکادالها در این مطالعه برای نخستین بار از پهنه ساختمانی رخساره ای البرز گزارش می شود. بر اساس پخش چینه نگاری ماکروفسیلهای گیاهی همراه آنها در برش مورد مطالعه از جمله Klukia exilis، Klukia westii، Coniopteris hymenophylloides، Todites williamsoni،Cladophlebis aktashensis، Pseudoctenis herriesi، Nilssonia macrophylla، Nilssonia tenuinervis،Ptilophyllum cutchense، Ptilophyllum sahnii، Ptilophyllum sakrigaliensis و Elatides thomasi که در رسوبات مذکور یافت شده اند، سن توآرسین باژوسین (لیاس پسین دوگر پیشین) برای مجموع رسوبات مورد مطالعه پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: Lobifolia rotundifolia، Ptilophyllum vasekgahense، Nilssonia herriesi، ماکروفسیلهای گیاهی، لیاس پسین، دوگر پیشین (توآرسین، باژوسین)، اشکورات علیا
  • مرتضی طاهرپور خلیل آباد، سید حمید وزیری، علی اصغر آریایی، علیرضا عاشوری صفحات 180-197

    روزن داران کف زی و جلبکهای آهکی از مهمترین موجودات ذره بینی در توالی های کم عمق کرتاسه پیشین حوضه تتیس می باشند. در این پژوهش سعی شده است، به معرفی این تاکسونها و اهمیت آنها در تعیین سن طبقات کرتاسه پیشین برش چینه شناسی سیساب در غرب حوضه رسوبی کپه داغ پرداخته شود. همچنین، با توجه به گونه های شاخص (اعم از جانوری و گیاهی) این دوره، مرز زمانی بارمین پسین آپتین پیشین در غرب حوضه رسوبی کپه داغ، برای اولین بار تعیین می گردد. بر اساس ظهور و انقراض گونه های شاخص شناسایی شده، تعداد 5 پهنه زیستی برای برش چینه شناسی سیساب تعیین گردیده که بر این مبنا، سن بارمین پسین آپتین پیشین برای توالی های مورد مطالعه پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: کرتاسه پیشین، کپه داغ، روزن داران کف زی، جلبکهای آهکی
  • حسین غلامعلیان، سید هادی سجادی، محمد جواد حسنی صفحات 198-211

    نهشته های دونین (سازند بهرام) با ستبرای 359/8 متر در برش سردر، شمال کرمان (ایران مرکزی) از دیدگاه زیست چینه ای مورد بررسی قرار گرفته اند. سازند یاد شده بیشتر از سنگ آهک (و به میزان کمتر ماسه سنگ) تشکیل شده و با یک مرز پیوسته بر روی ماسه سنگ راسی سازند پادها قرار می گیرد، ولی مرز بالایی آن با سازند هوتک (تورنزین پسین) ناپیوسته است. فونای کنودونتی شامل 39 گونه و زیرگونه از توالی سازند بهرام به دست آمده و سن ژیوتین پسین تا فامنین میانی را برای آن مشخص نموده اند. تجزیه و تحلیل رخساره های زیستی کنودونتی در این منطقه نیز مانند بسیاری دیگر از برشهای ایران مرکزی و حتی مناطق همجوار (مانند هیمالایا و پامیر)، نشانگر محیط دریای کم عمق می باشد.

    کلیدواژگان: کنودونت، زیست زون، سازند بهرام، ژیوتین، فرازنین، فامنین
  • عباس قادری، آرزو صادقی، علیرضا عاشوری، دیتر کورن صفحات 212-229
    لایه های جلفا در برش زال، شمال باختر ایران، با ضخامت 33 متر، دربردارنده توالی از سنگ آهکهای خاکستری، کرم تا قرمز گاهی ندولار همراه با میان لایه هایی از شیلها و مارنهای سبز، خاکستری و قرمز هستند. این لایه ها به دلیل داشتن بازوپایان بسیار غنی پرمین پسین، از اهمیت به سزایی برخوردارند. در این پژوهش که بر مطالعه این بازوپایان در برش زال متمرکز شده است، 38 گونه از 21 جنس متعلق به راسته های Athyridida، Orthotetida، Orthida، Productida، Rhynchonellida، Spiriferida و Terebratulida شناسایی شده اند. بر این اساس، سه بایوزون گستره ای Araxilevis intermedius Zone، Permophricodothyris ovata Zone و Transcaucasathyris araxensis Zone و یک بایوزون بینابینی Permophricodothyris ovata - Transcaucasathyris araxensis Interval Zone در این توالی ها معرفی شده اند. این بایوزونها و مقایسه آنها با بایوزونهای مشابه از دیگر نقاط ایران، قفقاز جنوبی و چین جنوبی موید سن ووچیاپینگین (جلفین) پیشین پسین برای توالی های مذکور است.
    کلیدواژگان: بازوپایان، پرمین، ووچیاپینگین، زال، بایوزون
  • بهناز گرمابی عبدالمجید موسوی نیا صفحات 230-243
    به منظور مطالعه آمونیتهای سنومانین حوضه کپه داغ، برش تقی آباد انتخاب گردید. در شرق کپه داغ بخش بالایی سازند آیتامیر دربرگیرنده این محدوده زمانی است. این بخش بالایی عمدتا شیلی است و میان لایه هایی از ماسه سنگهای گلاکونیتی در انتهای آن مشاهده می شود که حاوی فونای آمونیتی متنوعی است. از درون این ردیفهای رسوبی تعداد 10 جنس و گونه/ زیرگونه آمونیت شامل Acanthoceras rhotomagense، Cunningtoniceras cunningtoni، Hyphoplites curvatus arausionensis، Hypoturrilites sp.، Mantelliceras mantelli، Mantelliceras saxbii، Placenticeras gaurdakense، Placenticeras mediasiaticum، Schloenbachia coupei و Schloenbachia varians از 5 خانواده Acanthoceratidae، Hoplitidae، Placenticeratidae، Schloenbachiidae و Turrilitidae شناسایی گردید. آمونیتهای مذکور بیانگر سنومانین زیرین قاعده سنومانین میانی (زیست زون Acanthoceras rhotomagense و Mantelliceras mantelli) و قلمرو زیستی بورال می باشند.
    کلیدواژگان: آمونیت، سنومانین، کپه داغ، آیتامیر
  • احمد لطف آباد عرب، محمدرضا وزیری، سهیلا سهیلی صفحات 244-258

    نهشته های آپتین پسین سنومانین پیشین در منطقه باغین، بخشی از کوه مزار واقع در غرب کرمان می باشند. این نهشته ها در قاعده از مارنهای سبز رنگ متناوب با سنگ آهکهای شیلی تشکیل شده و به سمت بالا به سنگ آهکهای ضخیم لایه سیاه رنگ ختم می شوند. ضخامت این نهشته ها 257 متر بوده، مرز زیرین آن با ناپیوستگی همشیب، بر روی رسوبات قرمز رنگ نئوکومین قرار گرفته، در حالی که مرز بالایی آنها فرسایشی بوده و توسط نهشته های نئوژن پوشیده می شود. بازوپایان راسته رینکونلید (جنس Cyclothyris) در حالی از نهشته های آپتین پسین سنومانین پیشین منطقه کرمان گزارش می شوند که این بازوپایان از سایر نقاط دنیا (برای مثال اروپا) نیز قبلا گزارش شده اند. رینکونلیدهای مورد نظر، در لایه های آهک شیلی یافت شده و نشان دهنده عمق کم محیط رسوبی و شرایط مساعد در زمان نهشته شدن این رسوبات می باشند. نهشته های مارنی قاعده ای، سرشار از گروه های مختلف فسیلی مانند بازوپایان، خارداران، مرجانها، دوکفه ای ها، شکم پایان، اربیتولینیدها و استراکدها می باشد که در مجموع سن آپتین پسین سنومانین پیشین را برای این رسوبات تایید می نمایند.

    کلیدواژگان: بازوپایان رینکونلید، کوه مزار، آپتین پسین، سنومانین پیشین، باغین، کرمان، ایران
|
  • Reza Hanifzadeh, Koorosh Rashidi, Mahnaz Amirshakarami Pages 136-151

    A detailed study of the Lower Cretaceous Dasyclad algae of the Shahkuh Formation was done in the Chahpalang stratigraphic section (its name comes from the mountain in studied area). According to the study of the 101 thin sections, for the first time, we recognized 7 genus and 8 species of dasyclad algae from Shah Kuh Formation in Chah Palang section including Angioporella cf. fouryae, Griphoporella aff. cretacea, Kopetdagaria sphaerica, Montiella? elitzae, Neomeris sp., Pseudoactinoporella? iranica, Salpingoporella sp., Salpingoporella aff. Muehlbergi and Salpingoporella cf. pygmaea. Based on identified dasyclad algae, and the age of index Orbitolinid fossil that have been recognized in this formation, such as Dictyoconus pachymarginalis, Montseciella arabica, Praeorbitolina sp., Palorbirolina sp., the age of Shahkuh Formation is Barremian to Aptian.

    Keywords: Daseclad Algae, Cretaceous, Chah Plang, Shakuh Formation
  • Hamed Zand, Moghadam, Hoda Bavi, Asadollah Mahboubi, Reza Moussavi, Harami Pages 152-169

    For study of different types of stromatolites, their modes of growth and their relation to sequence stratigraphy within the Derinjal Formation, three stratigraphic sections at Dahuieh, Gatkueih and Gazueih in SE and E of Zarand (NW Kerman), were measured and sampled with thickness of 160, 140 and 130 meter, respectively. Modes of sediment accretion, trapping and binding of sedimentary grains, together with the morphology of stromatolites and microbial mats in the Late Cambrian are analyzed, in order to show the interaction between the growth patterns, morphology and facies association. Based on morphologic study and modes of growth, 4 main groups of stromatolity including stratiform stromatolite, single and lateral accretion, domed stromatolites, Columnar stromatolites and Coniform stromatolites were identified. Growth environmental analysis shows that these sediments have been deposited in tidal environment. Relation between sea level changes and stromatolite types show that stratiform stromatolite is consistent with early TST and late HST, and domed, columnar and coniform stromatolies have been observed in late TST and early HST.

    Keywords: Stromatolite, Derinjal Formation, Late Cambrian, Sequence stratigraphy
  • Javad Saadatnejad Pages 170-179
    Study of plant macrofossils of Jurassic sediments of Shemshak Group in Eshkevarat-e-Olia areas led to identification of two species consisting Lobifolia rotundifolia from Ferns Group (Division Pteridophyta & Filicales Order) and Ptilophyllum vasekgahense from Gymnospermae Group (Division Cycadophyta & order Bennettitales) that had been reported from Rhaetian (Late Triassic) and Dogger (Middle Jurassic) and in this investigation, they are reported from Late Liassic (Toarcian) for the first time. Also the species of Nilssonia herriesi from Cycadophyta Division and order Cycadales are reported for the first time from Alborz Structural – Facies Region. Base on stratigraphical distribution of accompanied macrofossils species such as Klukia exilis, Klukia westii, Coniopteris hymenophylloides, Todites williamsoni, Cladophlebis aktashensis, Pseudoctenis herriesi, Nilssonia macrophylla, Nilssonia tenuinervis, Ptilophyllum cutchense, Ptilophyllum sahnii, Ptilophyllum sakrigaliensis and Elitides thomasi, the age of the Shemshak Formatio in the Eshkevarat-e-Olia is assigned to be Toarcian - Bajocian (Late Liassic–Early Dogger).
    Keywords: Lobifolia rotundifolia, Ptilophyllum vasekgahense, Nilssonia herriesi, Plant Macrofossils, Late Liassic (Toarcian), Eshkevarat, e, Olia
  • Morteza Taherpour Khalil Abad, Seyed Hamid Vaziri, Ali Asghar Aryaei, Ali Reza Ashouri Pages 180-197

    Large benthic foraminifera and dasycladalean green algae are the most common and important (micro) fossils in Lower Cretaceous shallow-water sediments of the Tethyan Realm. In this paper, we introduced such taxa and their importance in age dating of Lower Cretaceous strata in the Kopet-Dagh sedimentary basin. Also, according to determinations of index taxa (fauna and flora) in this period, the biostratigraphic boundary of Late Barremian-Early Aptian can be defined in the west Kopet-Dagh sedimentary basin for the first time. In addition, according to the FO and LO of the index taxa, 5 biozones are determined in the studied section which show Late Barremian-Early Aptian age for the studied stratigraphic sections.

    Keywords: Lower Cretaceous, Kopet, Dagh, benthic foraminifera, Calcareous algae
  • Hossein Gholamalian, Seyed Hadi Sajadi, Mohammad Javad Hassani Pages 198-211

    Biostratigraphy of Bahram Formation succession, with 359.8 meter thickness, in the Sardar section (North of Kerman, Central Iran) is done in this study. Bahram Formation is mostly composed of limestones (with a lesser amount of sandstones), and conformably overlies the top sandstone beds of the Padeha Formation. But, the upper boundary with the Hutk Formation (Late Tounaisian) is disconformable. Conodont fauna, consisting of thirty-nine species and subspecies, are indicatives of late Givetian to middle Famennian age. Biofacies analysis proves the shallow marine environments for this section similar to many other successions in the Central Iran and adjacent areas (such as Himalaya and Pamir).

    Keywords: Conodont, Biozone, Bahram Formation, Givetian, Frasnian, Famennian
  • Abbas Ghaderi, Arezoo Sadeghi, Ali Reza Ashouri, Dieter Korn Pages 212-229
    Julfa Beds at Zal section, northwest Iran, with 33 meter thickness, are composed of gray, cream to red limestones, nodular in some parts with intercalations of green, gray to red shales. They are very important because they are very rich in the Late Permian brachiopod. This research, which is focused on the mentioned fauna from the Zal section, is led to identification of 38 species of 21 genera belong to orders: Athyridida, Orthotetida, Orthida, Productida, Rhynchonellida, Spiriferida and Terebratulida. Three taxon range zone, including Araxilevis intermedius Zone, Permophricodothyris ovata Zone and Transcaucasathyris araxensis Zone and one Permophricodothyris ovata - Transcaucasathyris araxensis Interval Zone are defined in this section. The mentioned biozones and their comparison with the same sequences in Iran, Transcaucasica and South China confirm the age of Wuchiapingian (Dzhulfian) for this succession.
    Keywords: Brachiopod, Permian, Wuchiapingian, Zal, Biozone
  • Behnaz Garmabi, Abdolmajid Mosavinia Pages 230-243
    In order to study the Stratigraphic of sedimentary deposits of the Cenomanian in Kopeh Dagh, the Taghiabad section was selected. In the eastern Kopeh Dagh, the upper part of Aitamir Formation has this time range characteristic. The upper part of this formation includes shale and glauconitic sandstones and contains variety of ammonite fauna. Ten genera and species of ammonites are found inside these sedimentary layers and are identified as Acanthoceras rhotomagense, Cunningtoniceras cunningtoni, Schloenbachia varians, Schloenbachia coupei, Hypoturrilites sp., Mantelliceras saxbii, Mantelliceras mantelli, Hyphoplites curvatus arausionensis, Placenticeras mediasiaticum and Placenticeras gaurdakense. These ammonites belong to 5 families of ammonites including Hoplitidae, Turrilitidae, Schloenbachiidae, Acanthoceratidae and Placenticeratidae. These ammonites represent the Early to Middle Cenomanian age and are of a Boreal environment.
    Keywords: Ammonite, Cenomanian, Kopeh Dagh, Aitamir
  • Ahmad Lotfabad Arab, Mohammad Reza Vaziri, Soheila Soheili Pages 244-258

    A detailed study of the Lower Cretaceous Dasyclad algae of the Shahkuh Formation was done in the Chahpalang stratigraphic section (its name comes from the mountain in studied area). According to the study of the 101 thin sections, for the first time, we recognized 7 genus and 8 species of dasyclad algae from Shah Kuh Formation in Chah Palang section including Angioporella cf. fouryae, Griphoporella aff. cretacea, Kopetdagaria sphaerica, Montiella? elitzae, Neomeris sp., Pseudoactinoporella? iranica, Salpingoporella sp., Salpingoporella aff. Muehlbergi and Salpingoporella cf. pygmaea. Based on identified dasyclad algae, and the age of index Orbitolinid fossil that have been recognized in this formation, such as Dictyoconus pachymarginalis, Montseciella arabica, Praeorbitolina sp., Palorbirolina sp., the age of Shahkuh Formation is Barremian to Aptian.

    Keywords: Daseclad Algae, Cretaceous, Chah Plang, Shakuh Formation