فهرست مطالب

طراحی مهندسی و اکولوژیکی منظر - پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه طراحی مهندسی و اکولوژیکی منظر
پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فریال احمدی*، محمدرضا بمانیان، مجتبی انصاری صفحات 1-11
    هدف اصلی در پژوهش حاضر، اولویت بندی انگاره های موثر بر فرآیند مرمت منظر گستره های طبیعی می باشد. از این رو روش تحقیق این پژوهش، پیمایشی است که در آن به منظور دست یابی به هدف اصلی، ابتدا به بررسی و تحلیل مبانی نظری تحقیق پرداخته شده است. سپس با تدقیق معیارهای و انگاره های کسب شده از مبانی نظری تحقیق، پرسش نامه ای جهت تعیین اولویت معیارها و انگاره های مطروحه در سه بخش تنظیم و میان 100 نفر از متخصصان در سه حوزه معماری منظر، طراحی محیط و محیط زیست توزیع گردیده است. لازم به ذکر است که جهت تحلیل داده ها و تبیین اولویت ها، از نرم افزار SPSS و آزمون T استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش حاکی از آن است که انگاره های اکولوژیکی با Tvalue:-1.086 در اولویت اول، انگاره های تحلیلی با Tvalue: -1.77 در اولویت دوم، انگاره های فرهنگی با Tvalue: 0.291 در اولویت سوم، انگاره های سیاسی با Tvalue: - 5.111 در اولویت چهارم، انگاره های اقتصادی با Tvalue: -0.420 در اولویت پنجم، انگاره های آموزشی با Tvalue: -6.448 در اولویت ششم و انگاره های مداخلاتی با Tvalue: -42.688 در اولویت هفتم قرار دارد.
    کلیدواژگان: منظر، طراحی منظر، مرمت منظر، فرآیند مرمت منظر
  • مریم شیروانی*، حسین احمدی، رسول وطن دوست صفحات 12-22
    امروزه توجه صرف و تنها به کالبد فیزیکی اثر دیگر جوابگوی توجه به مداخلات حفاظتی نیست و شناخت مفاهیم نهفته در اثر و ادراک آن ها در انتخاب روش های حفاظتی بسیار مهم خواهد بود. بر این اساس در مقاله پیش رو به بررسی مفهوم و جایگاه حس تعلق به مکان به عنوان یکی از مفاهیم ادراکی در بحث گزینش رویکردهای پرداخته شده است. هدف این مقاله دست یابی به شناخت و جایگاه نقش این مفهوم در شکل گیری مداخلات در حفاظت از آثار تاریخی است و در این پژوهش به بررسی جنبه های مختلف حس مکان از دیدگاه پدیدار شناسی و روانشناسی محیطی پرداخته شده و ارتباط این زمینه ها در بررسی رویکردهای مداخلاتی و نقش و جایگاه مفهوم حس مکان مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل حاکی از آن است که در شکل گیری حس مکان جایگاه و ارتباط انسان و محیط بسیار مهم خواهد بود و نقش انسان با توجه به ارتباطات درونی و زمینه های بیرونی در حفظ اثر، و محیط بر اساس ویژگی های کالبدی اثر در شکل گیری حس مکان تاثیر گذارند. در بحث حفاظت نیز در دیدگاه مدرن توجه به ارزش های درونی و بیرونی اثر در یک دیدگاه و شیوه های مداخلات کالبدی در دیدگاه دیگر شکل دهنده حفاظت کالبدی و ارزشی خواهند بود که حس مکان در ارتباط اصلی با ارزش های درونی و بیرونی و با هماهنگی در کالبد فیزیکی اثر در ارتباط با شیوه های مداخلاتی خواهد بود. روش تحقیق بیشتر جنبه «توصیفی- تحلیلی» دارد. در این مقاله با استفاده از شیوه «استدلال منطقی» و تکنیک «تحلیل محتوا» به بررسی و نتیجه گیری پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: حس تعلق، پدیدارشناسی، روانشناسی محیطی، مداخلات حفاظتی، محوطه تاریخی
  • زهرا تقدسی نیا، سید حمید متین خواه* صفحات 23-31
    صنعت گردشگری در جهان توسعه فراوانی یافته است و بسیاری از کشورها از این راه توانسته اند وضعیت خود را بهبود ببخشند و از مشکلاتی مانند بیکاری، پایین بودن سطح درآمد سرانه و کمبود درآمد ارزی خویش بکاهند. صنعت جهانگردی بزرگ ترین و متنوع ترین صنعت در دنیا به حساب می آید. بسیاری از کشورها این صنعت پویا را منبع اصلی درآمد، اشتغال زایی، رشد بخش خصوصی و توسعه زیرساخت ها می دانند. صنعت گردشگری امروزه به قدری در توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورها اهمیت دارد که اقتصاددانان آن را صادرات نامرئی نیز می نامند. نمونه های زیادی از انجام فعالیت های گردشگری در نواحی روستایی وجود دارد، از جمله فعالیت های مبتنی بر طبیعت، جشنواره ها، جاذبه های مبتنی بر جامعه ی بومی، گردشگری کشاورزی، نمایشگاه های هنری و صنایع دستی، تئاتر اجتماع محلی و سایر موارد. به طور کلی گردشگری روستایی از دو جنبه اهمیت دارد، یکی به عنوان یک فعالیت گسترده جهانی و دیگری از نظر تاکید بر آن در سیاست های توسعه منطقه ای و محلی. دراین تحقیق سعی شده است ابعاد گوناگون صنعت گردشگری روستایی بررسی شود و راهکار های مناسب برای پیشرفت و توسعه این صنعت در کشور استخراج گردد. این مهم از طریق مشاهده، مصاحبه و طرح پرسش نامه در عین بررسی روایی و پایایی آن با کمک نرم افزار spss و محاسبه آلفای کرونباخ که 85/0 بدست آمد که در نهایت حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران بدست آمد و 80 پرسش نامه توزیع شد.هدف ما سعی در کشف این منبع با ارزش و اشتغال زا بوده است که می تواند وسیله ی مهمی برای توسعه ی اجتماعی – اقتصادی جوامع روستایی و حمایت از محیط زیست و فرهنگ روستایی باشد.که با توجه به جمع بندی سوالات پرسش نامه امنیت، تجربه زندگی به سبک روستاییان، بهداشت و هزینه سفر مهمترین فاکتورهای گردشگران برای انتخاب محل گردش می باشند.
    کلیدواژگان: تفرج، اشتغال زایی، پرسشنامه، روایی و پایایی، مناطق روستایی
  • تقویت هویت شهر از طریق احیای نقشه رنگ آن / مطالعه موردی: شهر لاهیجان
    مهرناز مولوی* صفحات 32-43
    موضوع رنگ ساختمان ها در منظر شهری، بحثی است که به ادراک انسان از کیفیت های بصری و هویتمند محیط شهری مرتبط است. سیر این موضوع از شهر سنتی تا مدرن با تغییر از رنگ مایه های محدود شهر سنتی به طیفی گسترده از رنگ های متنوع در شهر مدرن همراه است که سال هاست نوعی علاقه و توجه به پژوهش در موضوع رنگ را پدید آورده است. پیشگام این پژوهش لانکلوی فرانسوی بود. روش ابداعی او برای مطالعه رنگ شهرها مورد استفاده همه کسانی است که در این موضوع تحقیق می کنند. تحقیق در این موضوع به نوعی به تحقیق در مورد هویت شهر می انجامد. زیرا بخشی از هویت شهر رنگ هایی است که از دیرباز در آن به کار رفته است. در این مقاله در عین ارائه متدولوژی ثبت نقشه رنگ شهرها بر اساس روش لانکلو، بررسی رنگ های شهر لاهیجان به عنوان مطالعه موردی انجام می شود. این کار با روش پیشنهادی نگارنده انجام می شود که به روزشده روش لانکلو و نیز به کارگیری امکانات عکاسی دیجیتال و محیط فتوشاپ CS5 است. در این روش شبکه ای از خطوط عمود برهم بر عکس انتخابی منطبق شده که می توان نواحی رنگ های اصلی را تعریف نمود. سپس با استفاده از picker tool خانه های هر گروه رنگی تعیین می شوند. درواقع نگارنده سعی در به روز کردن روش لانکلو کرده است که به دهه 1960 میلادی تعلق دارد و به نمونه برداری فیزیکی از مصالح بومی می پردازد. در نتایج مشخص می شود به دلیل غلبه رنگ های سنتی، هنوز امکان حفظ پالت رنگی شهر وجود دارد. این امر به کمک پیشنهاد نقشه رنگ جامع برای بافت قدیم و نیز محلات توسعه شهر میسر خواهد شد.
    کلیدواژگان: هویت رنگی، رنگ محلی، روش لانکلو، شاخص کمی، عکاسی دیجیتال
  • احمد رضا کشتکار قلاتی*، مهکامه محمدزاده احمد چالی صفحات 44-56
    حرفه ی طراحی منظر، تخصصی است که مواردی همچون تحلیل، برنامه ریزی، طراحی و مدیریت محیط های طبیعی و انسان ساخت را در بر گرفته و نیازهای انسانی و زیست محیطی را برآورده می سازد. برنامه ی آموزشی کارشناسی ارشد معماری منظر که در دانشگاه های کشور تدریس می گردد بر اساس الگوی درسی واحدی است که توسط گروه هنر شورای عالی برنامه ریزی، تهیه و تصویب گردیده و در اختیار سازمان های آموزشی قرار گرفته است. این برنامه در پی آموزش متخصصانی است که به طراحی و اجرای فضاهای باز بپردازند؛ اما فقدان هماهنگی میان تمرینات، محتوای درسی و فرآیند طراحی سبب شده، اهداف و محتوای دروس دچار گسستگی گردند. این پژوهش بر اساس روش توصیفی تحلیلی به تجزیه و تحلیل فرآیند کنونی طراحی منظر و همچنین واشکافی محتوای درسی رشته ی معماری منظر بر اساس اسناد آموزشی و پژوهشی منظر می پردازد. نتیجه آن که اگرچه محتوای درسی رشته ی معماری منظر مطابق با فرآیند طراحی منظر می باشد اما از آنجا که برخی تمرینات ارائه شده، مطابق با هدف درسی نبوده و همچنین نظم و ترتیب ارائه ی دروس و تمرینات نیز مطابق با فرآیند طراحی نیست، ارتباط بین محتوای دروس و همچنین ارتباط هر درس با هدف در نظر گرفته شده برای آن به وجود نمی آید و بدین ترتیب دروس به بهترین شیوه ارائه نمی گردند.
    کلیدواژگان: فرآیند طراحی منظر، آموزش معماری منظر، طراحی فضای سبز، برنامه ریزی محیط، ضوابط طراحی
  • مهدیه حاج غنی، امیر قلاوند*، سید علی محمد مدرس ثانوی، هرمزد نقوی صفحات 57-68
    یکی از ارکان سیستم های کشاورزی پایدار استفاده از کودهای آلی به منظور تامین عناصر غذایی مورد نیاز گیاه با هدف حذف یا کاهش قابل ملاحظه در مصرف نهاده های شیمیایی است. این تحقیق به منظور بررسی اثر مقادیر مختلف ورمی کمپوست (صفر، 3، 6 و 9 تن در هکتار) و محلول پاشی اسید هیومیک (صفر، 1000، 2000 و 3000 پی پی ام) بر خصوصیات فیزیکی- شیمیایی خاک پس از برداشت گلرنگ بهاره (رقم محلی اصفهان) طی سال های 91 و 92 در کرمان انجام شد. آزمایش به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار اجرا شد. ورمی کمپوست و اسید هیومیک به صورت 16 تیمار ارگانیک تلفیقی در نظر گرفته شدند. به علاوه، یک تیمار کود شیمیایی (N: 75، P:50، K: 50 کیلوگرم در هکتار و محلول پاشی مخلوط 1000 پی پی ام آهن و روی) تحت عنوان کشاورزی متداول نیز در نظر گرفته شد. در پایان سال دوم، برخی از ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک تعیین شد. افزایش مقدار ورمی کمپوست و غلظت محلول پاشی باعث کاهش معنی دار وزن مخصوص ظاهری خاک، EC و pH خاک گردید در حالی که درصد تخلخل و کربن آلی خاک در مقایسه با کشاورزی متداول افزایش نشان دادند. نتایج نشان داد میانگین درصد تخلخل و کربن آلی در تیمارهای ارگانیک 3 و 6 تن ورمی کمپوست در هکتار + محلول پاشی 3000 پی پی ام اسید هیومیک در مقایسه با تیمار 9 تن ورمی کمپوست بدون محلول پاشی افزایش معنی دار نشان داد؛ در حالی که میانگین وزن مخصوص ظاهری و EC پایین تری داشتند. این نتایج از دیدگاه اقتصادی حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: تخلخل، تیمار ارگانیک، کشاورزی متداول، EC، pH
|
  • F.Ahmadi*, Mr. Bemanian, M.Ansari Pages 1-11
    The main objective of the current research is to determine effective criteria and aspects on landscape restoration process. Thus، survey method has been applied in this research and in order to achieve its main objective، theoretical basics have been scrutinized. Then with analyzing criteria obtained from theoretical basics، a questionnaire has been distributed by random sampling among 100 experts of landscape design، environmental design and environment. It should be mentioned that SPSS software has been used for analyzing the data. Results of this study indicate that ecological aspects with T value: -1. 086 in T1 test، analytical aspects with T value: -1. 77 in T2 test، cultural aspects with T value: 0. 291 in T3 test، political aspects with T value: -5. 111 in T4 test، economic aspects with T value: 0. 420 in T5 test، educational aspects with T value: -6. 448 in T6 test and interventional aspects with T value: -24. 688 in T7 test are the most important criteria in landscape restoration process.
    Keywords: Landscape, Landscape design, Landscape restoration, Restoration process
  • M.Shirvani*, H.Ahmadi, R.Vatandoost Pages 12-22
    Nowadays، mere attention to the physical body of the work is not responsive to conservation and knowing the hidden concepts and their understanding is of utmost importance in the selection of conservation methods. Hence، the present article studies the concept and the role of belonging to a place as one of conceptual aspects in modern conservation. This study، in fact، aims at reaching the knowledge of the status of this concept in conservation intervention. To do this، a study of different aspects of the sense of the place from the viewpoint of phenomenology and environmental psychology has been carried out. The role and status of the concept of place are then analyzed in the formation of intervention s. The results indicate that the status and communication of human beings are very important in the formation of the sense of the place and influence man’s internal communication and external grounds to a great extent. The sense of place in the original communication and coordination with internal and external values of the physical body will be caused inrelation to methods of interventions. As a result، this topic will play an important role in the conservation process and more research into fundamental aspects of «crosssectional» is essential. In this paper، the methods of «logic» and technical «content analysis» are used.
    Keywords: Sense of the place, Phenomenology, Psychology, Environmental conservation interventions, Historic site
  • Z.Taghadosinia, H.Matinkhah* Pages 23-31
    Tourism industry has seriously developed in the world. Many countries have been able to improve their economic status and reduce unemployment، low GNP and low international income. Dynamic tourism industry is the main source of income، job and advances in private sections and infrastructures in many countries. Tourism industry is so important in socioeconomic development that economists call it invisible export. The studies in the potentials of rural recreation is notably insufficient especially in Iran. There is a great variety in recreational activities in rural zones. They include nature basedactivities، ceremonies، local communities’ attractions، farm touring، art and handcraftsexhibitions، indigenous dramas and so on. In this investigation، various aspects of rural recreation isstudied to support suitable expansion and progress strategies in Iran. The intentions of the present study were focused on clarifying the values of rural recreation in progressing socioeconomic situation and supporting environment and culture in rural zones. The goals are achieved by observations، interviews and questionnaires. Using Cochran formula for sample size determination، 80 questionnaires were distributed. The results exhibited that security، rural life experience، hygienic safety and expenses are the most important factors for the visitors to resolve a rural destination.
    Keywords: recreation, employment, questionnaire, rural development, visitor's demands
  • M.Molavi* Pages 32-43
    The issue of buildings’ colors in city landscape is in connection with human’s conception of visual and identity qualities. A survey of this issue from classical cities to modern ones has been of interest for many years. The French Lanclau was a pioneer in this regard. His creative method for the study of cities’ colors is used by the ones who study this subject. Such researches lead to the study of the identity of the city because the colors used in the city comprise a part of its identity. In the present research, Lahijan city is studied with respect to Lanclau method. This is done by the researcher’s method which is an updated version of Lanclau method as well as digital photography and photoshop CS5 software. In this method, a network of vertical lines are selected in the reverse order of main colors. Then, the areas of every selected color is identified by picker tool. The results revealed that there is still a chance of maintaining city color pallets due to the pervailence of classical colors. This can be done by the comprehensive color map of the old texture and also of the districts of city development.
    Keywords: Color identity, Local colors, Lanclau method, Quantitative index, Digital photography
  • A. Keshtkar Ghalati*, M. Mohammadzadeh Ahmdchaly Pages 44-56
    The landscape design is a profession that meets special cases like analysis, planning, design and management of natural and man-made environments and the humans’ needs. The master program of landscape architecture taught in universities is planned by supreme council of art and has been prepared for educational institutions. This program seeks training professionals in design and implementation of open spaces. But the lack of coordination between training contents and design process has resulted in the disruption of objectives and content of courses. This study is based on descriptive analytical method and analyzes current process of landscape architecture contents based on the documentations and management's perspectives. The result is that although the contents of landscape architecture are in line with the process, the training is not in accordance with the purpose of lessons and also arrangements in training courses do not comply with the design process, the relationship between course contents and the relevance of each lesson with its intended purpose is not achieved, and then courses will not be offered in the best way.
    Keywords: Landscape design process, Training of landscape architecture, Landscape design, Environmental planning, Design criteria
  • M. Hajghani, A. Ghalavand*, S.A.M. Modarres Sanavy, H. Naghavi Pages 57-68
    The application of organic fertilizer is one of the fundamentals of sustainable farming systems to provide nutrients for plants in order to eliminate or reduce the chemical inputs consumption substantially. This research investigate the effects of various levels of vermicompost (V: zero, 3, 6 and 9 t.ha-1) and foliar application of humic acid (HA: 0, 1000, 2000 and 3000 ppm) on the physicochemical properties of soil after harvesting spring safflower (Local variety of Isfahan) in Kerman during the 2012-2013 growing seasons. The experiment was performed based on a randomized complete block design with three replications. Vermicompost and humic acid were considered as 16 integrated organic treatments. In addition, a chemical treatment (NPK: 75, 50 and 50 kg.ha- 1 and 1000 ppm iron and zinc as foliar spraying) was considered as conventional agriculture (CA). At the end of the second year, some physical and chemical properties of soil were evaluated. With an increase in the amount of V and foliar concentration of KH, the bulk density, EC and pH of the soil were reduced significantly whilst porosity percentage and organic carbon in soil were increased in comparison with the CA. The results indicated that the mean values of porosity percentage and organic carbon in the organic treatments of 3 and 6 t.ha-1 V + 3000 ppm HA were increased significantly in comparison with 9 t.ha-1 V without foliar spraying of HA, while they had the lower bulk density and EC averages. These results are important economically.
    Keywords: Conventional agriculture, EC, organic treatment, pH, porosity