فهرست مطالب

نشریه تاکسونومی و بیوسیستماتیک
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 23، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • الهام یوسفی لفورکی، معصومه شایان مهر صفحات 1-12
    خانواده Hypogastruridae متعلق به رده پادمان یا دم فنری ها (Collembola) جزو مهم ترین و فراوان ترین بندپایان خاک هستند. این جانوران نقش های مهمی در فرآیندهای تجزیه و چرخه مواد دارند. با وجود این، فون این موجودات در ایران بسیار ناشناخته است. به منظور مطالعه فون پادمان در سطح استان مازندران، در سال های 1391 و 1392 نمونه برداری هایی از خاک، خاک برگ و خزه ها انجام شد. دم فنری ها با استفاده از قیف برلیز جداسازی و در اتیل الکل 75-85 درصد نگهداری شدند. طی این بررسی، تعدادی نمونه متعلق به خانواده Hypogastruridae جمع آوری و شناسایی اولیه آنها به کمک کلیدهای موجود در Fjellberg (1998) انجام شد. جنس Schoettella و گونه های: S. unungiuculata، Ceratophysella engadinensis و Hypogastrura purpurescens برای نخستین بار از ایران و گونه های Ceratophysella stercoraria و Xenylla maritima برای نخستین بار از استان مازندران گزارش می شوند. همچنین، کلید شناسایی جنس ها و گونه های خانواده Hypogastruridae استان مازندران ارایه شده است.
    کلیدواژگان: کلید شناسایی، مازندران، Hypogastruridae
  • صابر صادقی، یاسر بخشی، هنری دومنت صفحات 13-26
    در مطالعه حاضر، روش های ریخت شناسی هندسی برای نشان دادن تغییرات مورفولوژیک بال جلویی در جمعیت های Calopteryx splendens از کشورهای: آذربایجان، ازبکستان، ایران، تاجیکستان، ترکمنستان، ترکیه، روسیه، قرقیزستان و قزاقستان به کار گرفته شده و بر مطالعه ارتباطات فنتیک بین جمعیت های آسیای مرکزی این گونه تمرکز شده است. نتایج نشان داد که بزرگترین و کوچکترین اندازه بال بر اساس centroid size بال ها به ترتیب مربوط به جمعیت هایی از شمال و غرب ایران بوده است. افزون بر این، مشخص شد که تفاوت های مشاهده شده در ریخت بال 10 جمعیت مطالعه شده C. splendens کاملا معنی دار است. نتایج مشخص کرد که جمعیت تاجیکستان واگرایی متمایزی دارد و جمعیت های ترکمنستان و شمال ایران هر دو بسیار به هم نزدیک است و به طور مشترک در یک تبارنما (clade) جداگانه قرار می گیرند. جمعیت های آذربایجان، ازبکستان، غرب ایران، ترکیه، روسیه، قرقیزستان و قزاقستان نسبت به سه جمعیت پیشین ارتباط بیشتری را با یکدیگر نشان دادند؛ گرچه به نظر می رسد که جمعیت های قرقیزستان و قزاقستان بسیار بیشتر از دیگر جمعیت ها به یکدیگر مرتبط هستند.
    کلیدواژگان: ایران، سنجاقک شکلان (Odonata)، مورفومتری هندسی، Caloptyerygidae
  • سید رامین قطبی جوکندان، محمد صادق علوی یگانه *، شیرین جمشیدی صفحات 27-38

    مطالعه حاضر به منظور مقایسه ریختی چهار گونه از شگ ماهیان جنس Alosa از سواحل جنوبی دریای خزر شامل: شگ ماهی براشنیکووی (A. braschnikowi)، خزری (A. caspia)، مهاجر (A. kessleri) و چشم درشت (A. saposchnikowii) انجام شد. در مجموع، 239 نمونه ماهی از پاییز 1392 تا اوایل بهار سال 1393 از سه ایستگاه صید پره (بندر انزلی، نور-محمودآباد، خلیج گرگان) جمع آوری شد. 25 صفت اندازشی و 9 صفت شمارشی جهت مقایسه ریختی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج آزمون تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA)، آزمون تجزیه به مولفه های اصلی (PCA) و تابع تشخیص (DA) بیانگر کارآیی مطلوب صفات ریختی مطالعه شده در تفکیک چهار گونه نامبرده بود. اگرچه هیچ یک از صفات بررسی شده به شکل تشخیصی تفاوت گونه ها را نشان ندادند اما صفات اندازشی در مقایسه با صفات شمارشی کارآیی بهتری در تمایز شگ ماهیان جنس Alosa داشتند. علاوه بر صفات شمارشی و اندازشی اشاره شده در منابع و کلیدهای شناسایی موجود که اغلب مرتبط با اندازه و تعداد خارها و شعاع های کمان اول آبششی بودند، صفات اندازشی شامل: ارتفاع باله مخرجی و پشتی، ارتفاع، عرض و طول سر، طول پوزه، ارتفاع ساقه دمی، فاصله پس چشمی، طول باله سینه ای و شکمی و صفات شمارشی شامل: تعداد شعاع باله دمی و تعداد شعاع منشعب و غیرمنشعب باله پشتی در مقایسه بین چهار گونه دارای اختلاف معنی دار (05/0P<) بودند. هرچند دامنه تغییرات صفات اندازشی و شمارشی زیست سنجی شده در مقایسه بین گونه های جنس Alosa در جنوب دریای خزر، همپوشانی داشت، اما این صفات می توانند در شناسایی بهتر و دقیق تر این گونه ها مفید باشند.

    کلیدواژگان: دریای خزر، ریخت شناسی، شگ ماهیان، جنس Alosa
  • سیده سمیرا سلیمانی پور، امید اسماعیل زاده صفحات 39-56
    پژوهش حاضر به مطالعه فلوریستیک–فیزیونومیک جنگل های شمشاد منطقه فریم ساری پرداخته است. با استفاده از روش پیمایش صحرایی و طراحی 60 قطعه نمونه 400 مترمربعی به طور سیستماتیک-انتخابی در دو طبقه ارتفاعی کمتر و بیشتر از 1200 متر ارتفاع از سطح دریا، فهرست و درصد تاج پوشش گونه ها ثبت شد. نتایج نشان داد که در این منطقه 47 تیره، 67 جنس و 77 گونه گیاهی وجود دارد. در بررسی طیف زیستی با روش رانکایر، فانروفیت ها (7/37 درصد)، کریپتوفیت ها (5/32 درصد) و همی کریپتوفیت ها (7/24 درصد) به ترتیب به عنوان مهم ترین گروه های ساختاری معرفی شدند و مشخص شد که با افزایش ارتفاع از سطح دریا، همی کرپیتوفیت ها افزایش و کریپتوفیت ها کاهش می یابند. مطالعه جغرافیای زیستی گونه ها، چیرگی بالای عناصر گیاهی اروپا-سیبری در هر دو رویشگاه را تصریح می کند. نمودار بردار همبستگی متغیرهای محیطی با دو محور اول تحلیل DCA نشان داد که دو معیار ارتفاع از سطح دریا و متوسط چیرگی (درصد تاج پوشش) درختان شمشاد نقش تعیین کننده ای بر ترکیب پوشش گیاهی و متوسط غنای گونه ای (شاخص N0 هیل) دارند. نتایج روش تخمین جک نایف نیز نشان داد که غنای گونه ای در رویشگاه با ارتفاع بیشتر از 1200 متر (8/75 گونه) به دلیل کاهش چیرگی درختان شمشاد، در سطح بالاتری نسبت به رویشگاه با ارتفاع کمتر از 1200 متر (6/58 گونه) قرار دارد. به طور کلی، نتایج پژوهش حاضر ضمن این که ظرفیت اکولوژیک شمشاد در توسعه و تشکیل توده در جنگل های کوهستانی شمال ایران تا ارتفاع 1700 متر از سطح دریا را تصریح می کند، اجتماع پذیری درختان شمشاد با درختان افرای مازندرانی (Acer mazandaranicum)، کچف (Carpinus schuschaensis) و سرخدار (Taxus baccata) در سطوح نسبتا گسترده ای از رویشگاه با ارتفاع بیشتر از 1200 متر نیز می تواند حضور دو اجتماع گیاهی سرخدار-شمشاد و کچف-شمشاد به عنوان دو سین تاکسون جدید از جنگل های هیرکانی در این منطقه را رهنمون سازد.
    کلیدواژگان: شمشاد، فلور، شکل زیستی، تحلیل تطبیقی نا اریب (DCA)، جک نایف، جنگل های فریم
  • سهیلا رئیسی چهرازی، مجید شریفی تهرانی، حجت الله سعیدی * صفحات 57-68

    کمپلکس Festuca-Lolium به گروهی از آرایه های دارای خویشاوندی نزدیک در دودمان Festuca و خویشاوندان آن گفته می شود که در بر گیرنده گونه هایی از دو جنس Lolium و Festuca است. اعضای این کمپلکس را گونه های دگرگشن جنس Lolium و گونه های زیرجنس Schedonorus از جنس Festuca تشکیل می دهند. در پژوهش حاضر، با استفاده از ترادف های نوکلئوتیدی ناحیه trnH-psbA ژنوم کلروپلاستی، روابط 6 گونه متعلق به این کمپلکس در ایران بررسی شد. مطابق نتایج حاصل از این تحلیل، جنس Lolium s.s.، آرایه ای تک نیا است. همچنین، خوشه حامل Lolium و گونه های متعلق به Festuca subgen. Schedonorus + F. gigantea یعنی Lolium sensu Darbyshire را نیز می توان، تک نیا در نظر گرفت. این نتایج، انتقال Festuca subgen. Schedonorus به جنس Lolium و معرفی ترکیبات جدیدی مانند Lolium arundinaceum یا L. pratense توسط Darbyshire را مورد حمایت قرار می دهد. همچنین، ترادف های نوکلئوتیدی trnH-psbA، از انتقال اخیر آرایه Festuca gigantea از Festuca subgen. Drymenthele به Festuca subgen. Schedonorus sect. Plantynia حمایت می کند.

    کلیدواژگان: ایران، تبارشناسی، ژنوم کلروپلاستی، کمپلکس Festuca، Lolium، trnH، psbA
  • ویدا احمدآلی، اردوان قربانی، فرزانه عظیمی مطعم، علی اصغری، علی تیمورزاده، میکائیل بدرزاده صفحات 69-84
    پژوهش حاضر، با هدف بررسی ترکیب، ویژگی ها و تنوع گونه ای تحت تاثیر شدت های مختلف چرایی در سه فاصله از روستاهای آلوارس، لاطران و ورگسران در دامنه های جنوب شرقی سبلان انجام شد. طی عملیات میدانی، جمع آوری و شناسایی گیاهان بر اساس منابع و فهرست گونه های گیاهی انجام شد. در مجموع، 78 گونه گیاهی متعلق به 22 تیره و 62 جنس شناسایی شد. تیره Asteraceae با 13 جنس و 16 گونه، تیره Poaceae با 7 جنس و 11 گونه و تیره Fabaceae با 5 جنس و 10 گونه بیشترین تعداد گونه را در سطح سه روستا دارا هستند. همچنین، بر اساس سیستم طبقه بندی Raunkiaer (1934) به ترتیب: 69 درصد همی کریپتوفیت، 18 درصد تروفیت، 12 درصد کامه فیت و 1 درصد ژئوفیت در منطقه رویش دارند. از نظر پراکنش جغرافیایی، 54 درصد گیاهان به ناحیه ایرانی-تورانی، 19 درصد به نواحی ایرانی-تورانی و اروپا-سیبری، 3 درصد به ناحیه اروپا-سیبری و 24 درصد به سایر نواحی تعلق دارند. نتایج حاصل از تحلیل شاخص های عددی تنوع (سیمپسون و شانون-واینر) و یکنواختی (کومارگو و اسمیت-ویلسون) در هر کانون بحران با توجه به افزایش فاصله از آن نشان داد که در هر سه جایگاه (9 ترانسکت)، با افزایش فاصله از کانون بحران، روند معنی داری در تنوع و یکنواختی گونه ای مشاهده نمی شود و بنابراین نمی تواند شاخص های مناسبی جهت بررسی اثر شدت چرا بر پوشش گیاهی در قالب کانون بحرانی روستا در مراتع سبلان باشد.
    کلیدواژگان: استان اردبیل، پراکنش جغرافیایی، تنوع گونه ای، شدت چرا، شکل زیستی، فلور، یکنواختی گونه ای
  • لیلا ملک پورزاده، سید منصور میرتاج الدینی، وحیده ناظری صفحات 85-94
    پژوهش حاضر مبتنی بر مطالعه فلور منطقه راس کوه از توابع شهرستان بافت استان کرمان است که طی آن گیاهان آوندی خودرو جمع آوری و شناسایی شد. منطقه راس کوه، منطقه ای کوهستانی و مرتفع در شمال شرقی شهر بافت و در 170 کیلومتری جنوب غربی مرکز استان کرمان با مساحت حدود 5500 هکتار است. حداقل ارتفاع آن از سطح دریا 2400 متر و حداکثر آن 2700 متر است. متوسط بارندگی سالانه 280 میلی متر و میانگین تغییرات دما بین 5 تا 38 درجه سانتیگراد متغیر است. این منطقه بخشی از منطقه ایرانی-تورانی است. سیمای پوشش گیاهی به طور عمده به صورت بوته زار Artemisia sieberi) و (Astragalus spp. و برخی قسمت ها درختچه زار یا درخت زار Acer monspessulanum)، Amygdalus spp. و (Pistacia atlantica است. در پژوهش حاضر، 247 گونه گیاهی متعلق به 51 تیره و 176 جنس شناسایی شد که یک تیره با یک گونه متعلق به بازدانگان، 43 تیره، 147 جنس و 211 گونه متعلق به نهاندانگان دولپه ای و 7 تیره، 28 جنس و 35 گونه مربوط به نهاندانگان تک لپه ای است. Asteraceae با 36 گونه، بزرگترین تیره و Astragalus با 16 گونه به عنوان بزرگترین جنس در منطقه شناسایی شدند. از دیدگاه جغرافیای گیاهی، اغلب گونه های مطالعه شده متعلق به منطقه ایرانی-تورانی هستند. تیپ های رویشی شامل 9/38 درصد تروفیت، 3/26 درصد همی کریپتوفیت، 6/16 درصد کامه فیت، 7/9 درصد ژئوفیت، 3/7 درصد فانروفیت و 2/1 درصد هیدروفیت هستند.
    کلیدواژگان: فلور، شکل زیستی، بافت، راس کوه
|
  • Elham Yoosefi Lafooraki, Masoumeh Shayanmehr Pages 1-12
    The Hypogastruridae family belonging to the class Collembola (Springtails) are among the most important and abundant soil arthropods. These animals play important roles in decomposition processes and nutrient cycling. However, their fauna have remained too much unknown in Iran. In order to study of Collembola fauna in the Mazandaran province, some sampling from soil, leaf litters and mosses were made from different regions of the province during 2012-2013 years. Then, the springtails of samples were separated using Berlese funnel and preserved in 75-85 % ethyl alcohol. During the investigation, some samples belonging to Hypogastruridae were collected and identified. The genus Schoettella and the three species S. unungiuculata, Hypogastrura purpurescens and Ceratophysella engadinensis are new records for fauna of Iran and the two species Xenylla maritima and C. stercoraria are recorded for the first time from Mazandaran province. In addition, an identification key for local genera and species of the family Hypogastruridae in Mazandaran is presented here.
    Keywords: Identification key, Mazandaran, Hypogastruridae
  • Saber Sadeghi, Yaser Bakhshi, Henri Dumont Pages 13-26
    We applied geometric morphometric techniques to explore the morphological variation of forewings between 10 Asian Calopteryx splendens populations including Azerbaijan, Russia, Turkey, Uzbekistan, Iran, Turkmenistan, Tajikistan, Kazakhstan, and Kyrgyzstan countries. We focused on the study of the phenetic relationships among the populations in central Asia. The results showed that the northern and western populations of Iran had the largest and smallest centroid size of the wings, respectively. In addition, differences among wing shape of the 10 studied populations of C. splendens were significant. Our results indicated that Tajikistan population has quite distinct divergence and also Turkmenistan and northern part of Iran populations both were very close each other and located in a separate clade. The Azerbaijan, Russia, Turkey, Uzbekistan, west Iran, Kazakhstan and Kyrgyzstan populations were revealed to be more interrelated to each other, although Kazakhstan and Kyrgyzstan populations seems to be more closer than the other.
    Keywords: Iran, Odonata, Geometric morphometrics, Calopterygidae
  • Seyed Ramin Ghotbi Jokandan, Mohammad Sadegh Alavi, Yeganeh, Shirin Jamshidi Pages 27-38

    Comparative morphological study carried out for four shad species of the genus Alosa including A. braschnikowi, A. caspia, A. kessleri and A. saposchnikowii in the southern coast of Caspian Sea. Totally 239 specimens were collected from autumn 2013 to spring 2014 in three beaches in fisheries stations (Anzali Port, Noor-Mahmoudabad, Gorgan Bay) along the southern coast of the Caspian Sea. Nine meristic and twenty five morphometric characteristics were used for morphological comparison. The Results of One-Way ANOVA, Principle component Analaysis (PCA) and Descriminant Function Analysis implies efficeny of selected morphological characteristics for the separation of these species. Although no diagnostic characteristics were identified but morphometric characters showed higher variation within four species. In addition to previous known key characters which were associated with the size and number of gill rackers and filaments on first branchial arc, here some other key characteristics incuding Dorsal and Anal fin’s hight, Head’s height, width and length, Snout’s length, Caudal peduncle’s height, Post Orbital’s lenght, Ventral and Pectoral fin’s length in morphometrics and Number of Caudal fin rays, Number of hard and soft dorsal fin rays in meristics were significantly different (p<0.05) in comaprison within four shad species. Although overlaps were appeared in comparison of all measured morphometrics and counted meristic chatracteristics range but mentioned characteristics could be useful in better and more accurate identification of these four Alosa shad species along the southern coast of Caspian Sea.

    Keywords: Caspian Sea, Morphology, Shads, Alosa
  • Seyedeh Samira Soleymanipour, Omid Esmailzadeh Pages 39-56
    This study intends to present floristic-physiognomic investigation of Box trees (Buxus hyrcana) of the Farim area of Sari. All of species in the area were recorded by two methods field-walk and 60 releves with an area of 400 m2 in a systematic-selective design in two elevation classes, more and less than 1200 m above sea level implemented. Our results showed that the flora of this region includes 47 families, 67 genera, and 77 species. Phanerophytes (37.7%), Cryptophytes (32.5%) and Hemicryptophytes (24.7%) were the most important structure groups of the local biological spectrum according to Raunkiaer method, and also with increasing elevation, portions of Hemicryptophytes and Cryptophytes increased and decreased, respectively. Chorological studies showed that chorotype form Euro-Sibria was the most important phytochorion in two habitats. The correlation of environment variables with two first axes of DCA showed that elevation of sea level and dominance average (canopy percentage) of Box trees had decisive role on the vegetation composition and mean richness of species (Hill N0 index). Also, Jackknife estimation results confirmed that species richness in habitats with elevation more than 1200 m (75.8 species) had a higher level compared to habitats with elevation less than 1200 m (58.6 species) because of decreasing box trees dominance. Totally, the results of the present study not only confirmed the ecological capacity of Box trees in developing up to 1700 m in mountain forests of north Iran, but also the association of box trees with some plants of high regions with steep slope of north Hyrcanian forests such as: Acer mazandaranicum, Carpinus schuschaensis and Taxus baccata, can be introduced as two new syntaxa including Taxus baccata- Buxus hyrcana and Carpinus schuschaensis- Buxus hyrcana in Hyrcanian forests.
    Keywords: Buxus hyrcana, Flora, Life form, Detrended Correspondence Analysis (DCA), Jackknife estimate, Farim forests
  • Soheila Raeisi Chehrazi, Majid Sharifi, Tehrani, Hojjatollah Saeidi Pages 57-68

    The Festuca-Lolium complex refers to a group of closely relatad taxa within festucoids clade, including outbreeding species of the genus Lolium and the species of the genus Festuca subgenus Schedonorus. In this study, relationships among 6 species of Festuca-Lolium complex were assessed using trnH-psbA sequences. Based on the results of this study Lolium is monophyletic. Also, a cluster including Lolium and Festuca subgen. Schedonorus and F. gigantea can be monophyletic. The results support transferring Festuca subgen. Schedonorus into the genus Lolium as a new combination that was proposed by Darbyshire. The trnH-psbA sequences support transfering Festuca gigantea from Festuca subgen. Drymenthele into Festuca subgen. Schedonorus sect. Plantynia.

    Keywords: Iran, Phylogeny, cpDNA, Festuca, Lolium complex, trnH, psbA
  • Vida Ahmadauli, Ardavan Ghorbani, Farzaneh Azimi Motem, Ali Asghari, Ali Teymorzadeh, Mekael Badrzadeh Pages 69-84
    This research with the aim of study the species composition, characteristics and diversity under the effect of different grazing intensity with distance from three villages of Alvares, Lateran and Vargesaran was conducted. Plant speciments were collected, and then species identified based on the checklists and literature of Sabalan. Overall, 78 identified plant species were belonging to 22 families and 62 genera. The Asteraceae family with 13 genus and 16 species, the Poaceae family with 7 genus and 11 species and the Fabaceae family with 5 genus and 10 species have the most plant species. Moreover, according to the Rankaier's system the identified species, which are grown in the study area, are belong, 69% hemicryptophytes, 18% therophytes, 12% chamaephytes and 1% geophytes, respectively. In point of view of geographic distribution, 54% belong to Iran-Toranian, 19% are belonging to Iran-Toranian and Euro-Siberian, 3% belong to Euro-Siberian, and 24% are belonging to the other regions. Results of the numerical diversity (Simpson and Shannon-Wiener) and evenness (Camargo and Smith-Wilson) indices in each crisis center according to the increase of distance showed that in each sites (9 transects) with the increase of distance from crisis center, there is no significant relationships in species diversity and evenness. Thus, these indices are not suitable for the study of grazing intensity on vegetation in the base of village crisis center on the Sabalan rangelands.
    Keywords: Ardabil province, Geographical distribution, Species diversity, Grazing intensity, Life form, Flora, Evenness
  • Leila Malekpourzadeh, Seyed Mansour Mirtadzadini, Vahideh Nazeri Pages 85-94
    This research is based on the floristic study of Raskuh area of Baft Township in Kerman province that the wild vascular plants were collected and identified. This area with about 5500 hectares is located in 20 km of northeast of Baft town and 170 km southwest of the center of the Kerman province. Its minimum altitude is 2400 m and maximum 2700 m above the sea level. The annual average rainfall is 280 mm and the vacillation average of temperature is between -5 and 38 oC. This area is mountainous and a part of the Irano-Turanian region. The physiognomy of vegetation is chiefly as steppe (Astragalus spp. and Artemisia sieberi) but some parts are scrublands or woodlands (Acer monspessulanum, Amygdalus spp., Pistacia atlantica, …). Based on our study, 247 plant species of 51 families and 176 genera were identified which of them one family of Gymnospermes with one species, 43 families with 147 genera and 211 species of dicots Angiospermes, 7 families with 28 genera and 35 species of monocots Angiospermes were recognized. The family Asteraceae with 36 species and the genus Astragalus with 16 species as largest family and genus were identified in the region. Most of the species had Irano-Turanian nature from viewpoint of the phytogeographical aspects. Life forms were including 38.9% therophytes, 26.3% hemicryptophytes, 16.6% Chamaephytes, 9.7% geophytes, 7.3% phanerophytes and 1.2% hydrophytes.
    Keywords: Flora, Life form, Baft, Ra\'skuh