فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق پزشکی
پیاپی 34 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • محبوبه شالی، سودابه جولایی، عباس هوشمند، حمید حقانی صفحات 11-30
    زمینه و هدف
    شناسایی درست هویت بیمار یک گام کلیدی در انجام روش های درمانی ایمن به شمار آمده و تعهد حرفه ای پرستاران تاثیر مهمی در ارتقای مراقبت ایمن از بیمار دارد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر تعهد حرفه ای پرستاران در وقوع خطا، در شناسایی هویت بیمار صورت گرفته است.
    روش
    در این مطالعه مقطعی همبستگی، 300 پرستار به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات از سه پرسشنامه شامل اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه تعهد حرفه ای پرستار و پرسشنامه خطا در شناسایی هویت بیمار استفاده شد. داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS و آزمون پیرسون تحلیل شد.
    یافته ها
    دامنه سنی پرستاران 50-22 سال و اکثریت زن (86/7 درصد) و 64 % متاهل بودند. میانگین وقوع خطا در شناسایی هویت بیمار در 3 ماهه اخیر توسط هر پرستار 9 (پایین) و میانگین نمره تعهد حرفه ای 86 (متعهد) به دست آمد. ارتباط آماری معناداری بین میانگین وقوع خطا در شناسایی هویت بیمار و تعهد حرفه ای پرستاران دیده شد (0/049>p).
    بحث و نتیجه گیری
    مشاهده بروز خطا در پرستاران متعهد، بیانگر اجتناب ناپذیری آن در سیستم درمانی است. بنابراین اتخاذ راهکارهایی برای گزارش خطا و کمک گرفتن از سایر اعضای تیم مراقبت در پیشگیری و کاهش بروز خطا می تواند تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: ایمنی بیمار، تعهد حرفه ای، شناسایی هویت بیمار، خطای پرستاری
  • روح الله زابلی، عباس عباس زاده، مصطفی شهابی نژاد * صفحات 31-53
    زمینه و هدف

    خطاهای کاری از موارد غیر قابل اجتناب در تمامی مشاغل است. ارائه خدمات سلامت در مراکز درمانی نیز آمیخته با ایجاد خطر، در نتیجه وقوع خطاهای پزشکی برای دریافت کنندگان آن می باشد. از این رو، مطالعه حاضر با هدف شناسایی موانع گزارش دهی خطاهای کاری توسط پرستاران شاغل در بیمارستان های شهر کرمان در سال 1393 انجام گردیده است.

    روش

    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی است. جامعه مورد مطالعه عبارت از پرستاران و بهیاران شاغل در بیمارستان های شهر کرمان می باشند. برای سنجش موانع گزارش خطای پرستاران از پرسشنامه پنج گزینه ای لیکرت استفاده شد. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار 17 SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    موانع عدم گزارش دهی خطاهای پزشکی توسط پرستاران به ترتیب مربوط به حیطه های مدیریتی (1/07±3/67)، پیامدهای گزارش دهی (1/08±3/56)، اخلاقی (1/03±3/51)، فرایندهای گزارش دهی (1/11±3/26) و محیطی (1/05±3/3) بود. همچنین بین میزان تحصیلات، نوع بخش، نوع اشتغال (رسمی، قراردادی، طرح) و نوع بیمارستان با عدم گزارش دهی خطا توسط پرستاران ارتباط معنی داری مشاهده نشد (0/05<P).

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان دهنده ضرورت توجه و اقدام مدیران در جهت برطرف نمودن یا کاهش موانع گزارش دهی خطا بر اساس اولویت تلاش آنان برای بهبود فرهنگ ایمنی بیمار می باشد.

    کلیدواژگان: خطای پزشکی، موانع گزارش دهی، پرستاری
  • جمال عاشوری صفحات 55-76
    زمینه و هدف
    فراشناخت اخلاقی نشان دهنده دانش افراد از ماهیت، اصول و فرایندهای اخلاقی است. فراشناخت اخلاقی تحت تاثیر متغیرهایی مانند استدلال اخلاقی، رفتار اخلاقی است. هدف این پژوهش بررسی رابطه استدلال اخلاقی، رفتار اخلاقی و سلامتی پرستاران با فراشناخت اخلاقی آنان بود.
    روش
    این مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع همبستگی بوده و جامعه آماری این پژوهش را پرستاران شاغل در بیمارستان های 15 خرداد و شهید مفتح شهرستان ورامین، در سال 1393 تشکیل می دادند. در مجموع 90 پرستار به روش تصادفی ساده انتخاب شدند و پرسشنامه های استدلال اخلاقی، رفتار اخلاقی، سلامت و فراشناخت اخلاقی را تکمیل نمودند. تحلیل داده ها با روش همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام، با استفاده از نرم افزار SPSS 19 انجام شد.
    یافته ها
    بین استدلال اخلاقی (0/35=r)، رفتار اخلاقی (0/42=r) و سلامت (0/29=r) با فراشناخت اخلاقی رابطه مثبت و معنادار مشاهده شد (0/01≤p). سه متغیر نام برده توانستند 37/2 درصد از واریانس فراشناخت اخلاقی را پیش بینی کنند، سهم رفتار اخلاقی بیش از دو متغیر دیگر بود.
    بحث و نتیجه گیری
    رفتار اخلاقی، سلامت و استدلال اخلاقی مهم ترین متغیرهای پیش بینی کننده فراشناخت اخلاقی بودند. بنابراین توصیه می شود، برنامه ریزان و مشاوران در برنامه ریزی برای بهبود فراشناخت اخلاقی پرستاران متغیرهای نام برده را در نظر داشته باشند.
    کلیدواژگان: استدلال اخلاقی، رفتار اخلاقی، سلامت، فراشناخت اخلاقی، پرستاری
  • سید محمد طباطبایی نژاد، محمدحسین عرفان منش*، محمود عباسی صفحات 77-106

    سقط جنین یکی از چالش های اخلاقی و حقوقی دنیای امروزی است که بخش عظیمی از تحقیقات علمی در زمینه مطالعات انسانی و تجربی را به خود معطوف ساخته است. بارزترین شاخصه این مطالعات، اختلافات عمیق میان اندیشمندان است که در طیف وسیعی از «جواز مطلق» تا «مطلقا ممنوع» تبلور یافته است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی پدیده توریسم حقوقی در ارتباط با سقط جنین از منظر اخلاقی و حقوقی و چگونگی برخورد نظام مند با آن در چارچوب قواعد حقوق بین الملل است.
    حرکت آزادانه انسان ها فرای مرزها این امکان را فراهم می آورد تا اشخاص خود را از قابلیت اعمال قوانینی که بر رفتار آن ها حکومت دارد برهانند و خود را در معرض اعمال قوانینی قرار دهند که انطباق بیشتری با تمایل آن ها دارد. این اقدام که توریسم حقوقی نامیده می شود بیانگر گریز خانواده (مادر) از مرزهای کشور محل اقامت خود برای سکنای موقت در کشوری دیگر برای سقط جنین است.
    از این رو توریسم حقوقی می تواند به مفهوم تقلب نسبت به قانون تعبیر شود. به طوری که آثار چنین اقدامی تحت قانونی که به صورت عادی بر عمل مورد نظر حاکم می باشد، مورد شناسایی قرار نگیرد. برخی از نظام های حقوقی به منظور جلوگیری از توسعه این عمل، امتیازات و قواعد مرتبط با سقط جنین را محدود به اتباع خود نموده اند. در حقوق ایران توجه به برخی زمینه ها مانند سقط جنین ناشی از رابطه نامشروع به عنف و اصلاح قوانین ماهوی و تلطیف محدودیت ها در کنار همکاری و معاضدت های بین المللی می تواند مناسب ترین راه برای برخورد با این پدیده باشد.
    توریسم سقط جنین موجب می شود تا به جای قانون مبدا که چنین اقدامی را ممنوع می دارد، قانون کشور دوم که سقط جنین را مجاز و یا حتی برای آن امتیازاتی هم در نظر می گیرد، حاکم گردد. این امر ملاحظات اخلاقی که در نظام حقوقی سقط جنین وجود دارد و امکان اعمال قواعد تعارض قوانین را با ابهام و اشکال مواجه می کند.

    کلیدواژگان: سقط جنین، توریسم حقوقی، اخلاق و قانون حاکم، تعارض قوانین
  • محمود عباسی، سیدطه مرقاتی، ابراهیم تقی زاده، لیلا دلیری صفحات 107-141
    از آنجا که کاهش جنین محصول پیشرفت علم و تکنولوژی پزشکی در زمینه درمان ناباروری است و سابق بر این موضوعیتی نداشته، به همین دلیل حکم شرعی و فقهی مشخصی برای آن وجود ندارد.
    الزام پزشکان متخصص ناباروری برای اقدام به چنین اعمال پزشکی، درمانی، این چالش فقهی و حقوقی را در پی دارد که اساسا این اقدام از سوی پزشک، مسوولیت هایی را از جنبه مدنی، کیفری و انتظامی برای وی به دنبال خواهد داشت یا خیر؟ از این رو با توجه به اهمیت و ضرورت مقوله کاهش جنین و نیز با توجه به لزوم آگاهی از حقوق، تکالیف و مسوولیت های محتمل مرتبط با آن، در مطالعه حاضر سعی بر آن است تا موضوع مسوولیت های سه گانه پزشک در ایران، ناشی از عمل کاهش جنین، مورد واکاوی قرار گیرد.
    بر این اساس، در ابتدا به تعریف کاهش جنین، انواع آن، روش های رایج و نیز رویکرد نظام حقوقی دیگر کشورها در این خصوص پرداخته و سپس به بحث مسوولیت های سه گانه پزشک ورود کرده و در ذیل معرفی هریک از مسوولیت های مدنی، کیفری و انتظامی، مسوولیت های پزشک ناشی از عمل کاهش جنین مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: کاهش جنین، درمان ناباروری، مسوولیت پزشکی، مسوولیت مدنی، مسوولیت کیفری، مسوولیت انتظامی
  • مریم حیدری سنگلجی، مریم رسولی، اعظم شیرین آبادی فراهانی، نزهت شاکری، مهناز ایلخانی صفحات 143-163
    زمینه و هدف
    میزان بقای کودکان مبتلا به بیماری های مزمن، در سال های اخیر افزایش یافته و تمرکز بر ارتقای کیفیت زندگی آنان به جای مداخلات فوری، توصیه می شود. این مطالعه همبستگی با هدف تعیین ارتباط بین نگرش معنوی و امیدواری با کیفیت زندگی نوجوانان مبتلا به بیماری مزمن انجام شده است.
    روش
    جامعه پژوهش، نوجوانان مبتلا به بیماری های مزمن بودند که در بخش های مختلف بیمارستان های مرکز طبی کودکان، مفید، انستیتو کانسر و مسیح دانشوری بستری شده یا به درمانگاه های مذکور مراجعه نمودند. 134 نوجوان به روش نمونه گیری آسان و براساس معیارهای ورود به مطالعه، انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری داده ها، شامل «پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی»، «مقیاس نگرش معنوی نوجوانان»، «مقیاس امیدواری نوجوانان» و «سیاهه کیفیت زندگی کودکان» بود که روایی و پایایی آن ها مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون در نرم افزار 19 SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در این پژوهش، 134 نوجوان 18-13 ساله مبتلا به بیماری های مزمن مورد مطالعه قرار گرفتند که میانگین و انحراف معیار سن آن ها 2/033±15/03 بود. نگرش معنوی (0/05>p و 0/184=r) و امیدواری نوجوانان (0/05>p و 0/176=r) با کیفیت زندگی آن ها ارتباط مثبت معنی دار داشت. همچنین بین نگرش معنوی و امیدواری (0/05>p و 0/406=r) ارتباط معنی دار وجود داشت. نتایج آزمون رگرسیون نشان داد که نگرش معنوی، نوع پذیرش در بیمارستان و تحصیلات پدر، 14/6 درصد از تغییرات کیفیت زندگی را تبیین می کنند.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته ها حاکی از آن است که عواملی مانند هدفمندبودن در زندگی، اعتقاد به خدا و خوش بینی به عنوان اجزای تشکیل دهنده نگرش معنوی و امیدواری، سبب ارتقای کیفیت زندگی در نوجوانان مبتلا به بیماری های مزمن می گردد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، امیدواری، نگرش معنوی، نوجوان، بیماری مزمن
  • مقاله مروری
  • محمد جواد موحدی، غلامحسین توکلی صفحات 165-187
    اتانازی، سقط جنین و پیوند اعضا، سه مساله کلاسیک در اخلاق پزشکی می باشند که از دیرباز تاکنون مطرح بوده و همواره به لحاظ پزشکی، اخلاقی، حقوقی و فقهی، مسائل و چالش های بی شماری را ایجاد کرده اند که متخصصان حوزه های پیشگفت را ناگزیر به یافتن راه حل و پاسخگویی نموده است. در این میان، بحث پیرامون اتانازی که به مراقبت های پایان حیات مربوط است، از اهمیت خاصی برخوردار شده است، زیرا برخی از کشورهای جهان درصدد قانونی کردن این عمل هستند و در بعضی از کشورها هم اکنون اتانازی به صورت قانونی در حال انجام است. این مقاله، اتانازی را از منظر وظیفه گرایی دین باور، با توجه به پاره ای از مهم ترین اصول و مبانی اخلاقی دین اسلام، مورد مداقه قرار داده تا روایی انواع مختلف آن را بررسی کند. در این بررسی نشان می دهیم که هیچ کدام یک از انواع اتانازی را نمی توان بر پایه اصول اخلاق اسلامی مجاز دانست.
    کلیدواژگان: وظیفهگرایی، اتانازی، اخلاق پزشکی، اسلام
|
  • Mahboobeh Shali, Soodabeh Joolaee, Abbas Hooshm, Hamid Haghani Pages 11-30
    Background And Aim
    The correct patient identification is a key step in performing Safe therapeutic procedures for patients and Nurses’ professional commitment has an important impact on improving patient care. This study examines the Relationship between Nurses professional commitment and patient Misidentification.
    Methods
    This is a cross-sectional, correlational study. Through a stratified sampling method, 300 nurses were selected. Data were collected by a three-part questionnaire consisted of demographic data, Misidentification and Nurses Professional Commitment questionnaire. Data were analyzed on SPSS software version 16 using descriptive and statistics and Pearson's correlation coefficient.
    Findings
    The participants were between 22-50 years old and the majority of them was women (86.7%) and married (64%). The mean score for Patient Misidentification was 9 (Low) for each nurses in past 3 months and it was 86 (Committed) for Nurses Professional Commitment and there was significant relationship between Patient Misidentification and Nurses Professional Commitment (p<0/049).
    Conclusion
    The incidence of patient Misidentification by Committed Nurses indicates on Inevitability of the error. Therefore,making strategies to reporting errors and get help from other members of the care team can help in preventing and reducing errors.
    Keywords: Patient Safety, Professional Commitment, Patient Misidentification, Nursing Error
  • Rouhollah Zaboli, Abbas Abbaszade, Mostafa Shahabinejad Pages 31-53
    Background And Aim

    Occupational errors are inevitable in all jobs. Preparing health service in healthcare centers integrates with risk resulted from occurrence of medical errors for receivers. Occurrence of medical errors in healthcare centers is very important due to sensitive nature it has for health and safety of patients. The purpose of this study is to identify barriers of the lack of error reporting by nurses.

    Methods

    This is a descriptive, cross-sectional study. The studied population was nurses and nurse assistants who were working in Hospitals of Kerman. Barriers of error reporting by nurses were measured by using Likert five-point scale. Data were analyzed using by SPSS 17.

    Findings

    Results related to lack of reporting medical errors are associated to managerial area (3.67±1.07), fear of reporting outcomes (3.56±1.08), moral factors (3.51±1.03), reporting processes (3.26±1.11) and environmental factors (3.3±1.05) respectively. Also, there was no significant relation between education, type of ward, type of employment (official, contractual) and type of hospital and lack of errors reporting via nurses (P>0/05).

    Conclusion

    It is essential to managers do a serious action in terms of priorities toward removing barriers and reducing error reporting, and attempt to improve patient safety culture.

    Keywords: Medical Errors, Barriers to Report, Nurses, Error Reporting
  • Jamal Ashoori Pages 55-76
    Background And Aim
    Moral metacognition reflects knowledge of persons from moral nature, principles and processes. Moral metacognition is affected by variables such as moral reasoning, moral behavior and general health. The aim of this research was investigate the relationship of nurses moral reasoning, moral behavior and general health with their moral metacognition.
    Methods
    This is a descriptive analytical study of correlation. The statistical population were included all nurses in hospitals of 15 Khordad and Shahid Mofatteh in Varamin suburb in 2014. Totally 90 nurses were selected through simple random sampling. All of them completed the questionnaires of moral reasoning, moral behavior, general health and moral metacognition. Data was analyzed using Pearson correlation and stepwise regression by using of SPSS-19.
    Findings
    There is positive and significant relationship between moral reasoning (r=0/35), moral behavior (r=0/42) and general health (r=0/29) with moral metacognition (p≤0/01). In a predicted model, moral behavior, general health and moral reasoning predicted 37/2 percent of moral metacognition. The share of moral behavior was higher compare to other variables.
    Conclusion
    According to findings, moral behavior, general health and moral reasoning were the most important predictors of moral metacognition. Therefore, it is suggested that planners and counselors consider the symptoms of these variables and design appropriate programs to promoting of the nurses moral metacognition.
    Keywords: Moral Reasoning, Moral Behavior, General Health, Moral Meta Cognition, Nursing
  • Seyed Mohammad Tabatabaei Nejad, Mohammad Hossein Erfanmanesh, Mahmoud Abbasi Pages 77-106

    Abortion tourism is one of the ethical and legal challenges draw the attention of academia both in the field of empirical and human science. The most remarkable fact in these studies is the deep differences among scholars reflected in the wide range of absolute permission to absolute ban. As a result, the approach of legal systems for or against abortion has been diverse and different and, in some cases, contradictory laws have been passed in regards to this field. This Article tries to study legal tourism in the context of abortion in perspective of ethics and law, and analyses how to address this issue in the light of private international rules, systematically. Legal tourism can be interpreted as a skullduggery so that such an act is not identified under the law that is normally applied. In order to prevent this act, some legal system limit the privileges related to the abortion to their own citizens. The freedom of movement enables persons to become free from applicable laws where they reside, while their acts become the subject of a foreign law which has more advantages to them. This act which is called legal tourism is the illusion of a family from the country where they reside and bans abortion to temporarily stay in another country which permits abortion. Abortion tourism leads to the enforcement of laws of the country that permit it, instead of the law that bans it, while the latter is normally applicable. Moreover, ethical considerations that surround the abortion make the application of the rules of conflict difficult and challenging.

    Keywords: Abortion, Legal Tourism, Applicable Ethics, Law, Conflict of Laws
  • Mahmoud Abbasi, Seyed Taha Meraghati, Ibrahim Taghi Zadeh, Leila Daliry Pages 107-141
    Since, fetal reduction is the result of advances in science and medical technology in the field of infertility treatment and had not previously been the case; therefore there is no religious or juridical law for it. Infertility specialists obligation to carry out such medical procedures, follows juridical and legal challenges that weather essentially, the action of the physician has civil, criminal and legal responsibilities or not.Thus, according to the importance and urgency of the issue of fetal reduction and the need to be aware of the rights, duties and responsibilities associated with it, in this paper, we try to investigate issues of three doctor's responsibility, from action to reduce fetal in Iran context.Accordingly, the first, embryo reduction definition, a variety of common methods and approach of the legal system of other countries on this issue is explained and then, the physician responsibilities under of each of the following three responsibilities of civil, criminal and disciplinary, related to the action of fetal reduction is discussed.
    Keywords: Fetal Reduction, Infertility, civil, criminal, Disciplinary liability, Medical liability
  • Maryam Heidari Sangelaji, Maryam Rassouli, Azam Shirinabadi Farahani, Nezhat Shakeri, Mahnaz Ilkhani Pages 143-163
    Background And Aim
    The survival of children with chronic disease has increased in recent years, and focusing on their quality of life, instead of immediate interventions is recommended. This cross - correlation study was conducted to determine the relationship between spiritual attitude and hope with the quality of life of adolescents with chronic disease and special needs.
    Methods
    The research population consisted of 134 adolescents with chronic disease and special needs, who were hospitalized in different wards of or visited in clinics of the Children’s Medical Center, the Cancer Institute, the Mofid and the Masih Daneshvari hospitals. 134 adolescents were selected using the convenience sampling method and based on the inclusion criteria of the study. The data collection tools included "the Demographic Characteristics Questionnaire", "Adolescents’ Spiritual Attitude Scale", "Adolescents’ Hope Scale" and "Children’s Quality of life Checklist". The reliability and validity of these scales were examined. The data were analyzed with the SPSS19 software using descriptive tests, the Spearman correlation coefficient and regression analysis.
    Findings
    In this study, 134, 13-18 years old adolescents with chronic disease were studied with a mean±SD age of 15/03±2/03. The majority of the research samples (56/7%) were male. The majority of the samples (41%) were adolescents with chronic respiratory disorders, who were hospitalized in the wards. Aaverage spiritual attitude was 163/8±45/21 for boys and 166/52±27/17 for girls. The mean of hope was 83/61±17/8 in boys and 83/83±18/8 in girls, and the average quality of life was 62/05±16/16 in boys and 67±15/02 in girls. There was not significant relationship between the study variables and sex, but there was negative significant relationship between age and spiritual attitude (r=-0/245, p<0/05). Spiritual attitude (p<0/05, r=0/184), and hope (p<0/05, r=0/176) had a significant positive relationship with the quality of life. There was also a significant positive relationship between spiritual attitude and hope (p<0/05, r=0/406). The regression analysis showed spirituality, kind of admission and father education, can explain 14/6% of the changes in the quality of life.
    Conclusion
    The findings indicates that issues such as purposefulness in life, belief in God, and optimism, as constituents of spiritual attitude and hope, can improve the quality of life of adolescents with chronic disease.
    Keywords: Quality of Life, Hope, Spiritual Attitude, Adolescent, Chronic Disease
  • Mohammad Javad Movahedi, Gholamhosein Tavacoly Pages 165-187
    Euthanasia, abortion and organ transplantation are three classical issues in medical ethics which raise challenges in terms of medical, legal, ethical and juridical, that specialists in each field, forced to find solutions and response to them. Among these, the debate on euthanasia that is concerned with end of life care is very important. Because, many countries are attempting to legitimize this practice and it is now being done in some countries, legally. This paper try to review Euthanasia in terms of religion based Deontology in Islam, according to some of the most important principles of ethics. In this study, we have shown that no kinds of euthanasia could not be allowed based on principles of Islamic ethics.
    Keywords: Deontology, Euthanasia, Medical Ethics, Islam