فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت پرستاری
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امین نیکومنظری، فرهاد افشارنیا، سودابه جولایی، فاطمه حاجی بابایی * صفحه 9
    مقدمه
    پرستاران بزرگترین گروه در میان کارکنان بهداشتی بوده و از دیدگاه قانونی و اخلاقی باید پاسخگوی مراقبت های ارائه شده باشند. زیرا خطای آنان سنگین و در اغلب موارد جبران ناپذیر است. لذا قانون گذار در جهت جلوگیری از این صدمات، اشتباهات کادر درمانی اعم از پزشکان و پرستاران را مورد توجه اکید قرار داده و برای آنان مجازات هایی تعیین کرده است.
    هدف
    تبیین مفهوم قصور پرستاران در فرآیند مراقبت از بیماران بستری و رویکرد دستگاه قضایی کشور در قبال قصور آنان است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه با مروری بر قوانین داخل کشور اعم از قوانین قصاص، دیات و تعزیرات، پرونده های کیفری مرتبط با قصور پرستاری در مجتمع قضایی جرائم پزشکی شهر تهران و نیز مروری بر آراء و دیدگاه های حقوق دانان و صاحبنظران این رشته در کتب حقوقی با موضوعات حقوق جزای عمومی و حقوق کیفری اختصاصی مربوط به جرائم علیه اشخاص در سال 1393 انجام گرفته است.
    یافته ها
    برای مسوول شناخته شدن پرستاران در نظام قضایی ایران باید رفتار ناشی از تقصیر، منتهی به فوت یا حداقل ایراد صدمه به بیمار گردد و بین رفتار و نتیجه حاصله رابطه سببیت عرفی موجود باشد. در نظام قضایی ایران، قانون گذار در قوانین کیفری، از تقصیر یا قصور تعریفی ارایه نکرده است و تنها به ذکر مصادیق آن، اعم از بی مبالاتی، بی احتیاطی، عدم مهارت و عدم رعایت مقررات و نظامات دولتی پرداخته است.
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می گردد مسئولین و مدیران پرستاری دوره های آموزشی ضمن خدمت برای پرستاران را با حضور مقامات قضایی و نیز ارائه مسیری روشن از فرایند دادرسی در خصوص قصور پرستاری، برگزار نمایند.
    کلیدواژگان: فرایند مراقبت از بیمار، قصور پرستاری، رفتار مجرمانه، قانون، رویکرد نظام قضایی ایران
  • علی کاوسی، زهره ونکی، ربابه معماریان * صفحه 19
    مقدمه
    با توجه به پیشرفت های روزافزون تکنولوژی و رشد بی سابقه درعلوم پزشکی درزمینه احیاء قلبی ریوی نیازبه آموزش و بهسازی نیروی انسانی بخصوص پرستاران دربخش های اورژانس یک ضرورت است.
    هدف
    بررسی تاثیر برنامه بازآموزی صلاحیت محور برمیزان موفقیت احیاء قلبی ریوی دربخش اورژانس بوده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش ازنوع نیمه تجربی با نمونه گیری غیرتصادفی (تعداد نمونه 30)، دارای دو گروه آزمون(15نفر) و شاهد(15نفر) دربخش اورژانس در دو بیمارستان آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی گلستان درسال1390 انجام شد. ابزارگردآوری اطلاعات شامل فرم مشاهده، ثبت و گزارش عملکرد پرستاران در احیاء قلبی ریوی بود. ضریب پایائی با روش پایایی همزمان (8/0 r =) به دست آمد. برنامه بازآموزی صلاحیت محور براساس اصول برنامه های بازآموزی و گام های اصلی آموزش براساس صلاحیت(C.B.T) درزمینه احیاء قلبی ریوی طراحی و درگروه آزمون اجرا شد. داده هادر دو مرحله قبل و 6 ماه بعد در دو گروه آزمون و شاهد بصورت دو سو کورجمع آوری و توسط نرم افزار SPSS 16، و ازمونهای من ویتنی، کای دو و ویلکاکسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    آزمون آماری کای دو نشان داد دو گروه از نظر متغیرهای دموگرافیک مثل سن، جنس و سابقه کار و... یکسان هستند (05/0P>). آزمون آماری من ویتنی تفاوت معنی داری بین میزان موفقیت احیاء قلبی ریوی در دو گروه آزمون و شاهد بعد از 4ماه نشان داد(05/0P<). همچنین آزمون آماری ویلکاکسون تفاوت معنی داری بین میزان موفقیت احیاء قلبی ریوی قبل و بعد از برنامه بازآموزی صلاحیت محور بین دو گروه آزمون و شاهد نشان داد(05/0 P<).
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می گردد برنامه بازآموزی صلاحیت محور جهت بهسازی نیروی انسانی پرستاران در بخش های اورژانس بکاررود.
    کلیدواژگان: بازآموزی، احیاء قلبی ریوی، اورژانس، صلاحیت محور
  • حمیده امیدی حسین آبادی *، علی اصغر عباسی اسفجیر صفحه 29
    مقدمه
    بهداشت و سلامت روانی یکی از نیازهای اجتماعی است و اختلالاتی نظیر افسردگی و اضطراب به عنوان بیماری های شایع قرن مطرح هستند. پرستاران از جمله گروه های شاغل هستند که به دلیل شب کاری نسبت به سایر حرفه ها بیشتر در معرض تنش های روانی قرار دارند.
    هدف
    بررسی رابطه نوبت کاری شب با میزان افسردگی و اضطراب پرستاران شاغل در بیمارستان های چالوس در سال 1393 بوده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- همبستگی بوده است. جامعه پژوهش را کلیه پرستاران نوبت کاری شب بیمارستان های چالوس تشکیل داده اند که بر حسب جدول کرجسی و مورگان، 140 نفر از آنان به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده ند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های «افسردگی بک-2» و «اضطراب بک» استفاده شد. بررسی روایی و پایایی این پرسشنامه ها روی جمعیت ایرانی انجام شده بود ولی در پژوهش حاضر، از آزمون الفای کرونباخ استفاده شد که ضریب پایایی برای پرسشنامه افسردگی بک- 2 برابر با 93/0 و برای پرسشنامه اضطراب بک برابر با 92/0 بود. داده ها با آزمون های همبستگی پیرسون، آنالیز واریانس دو راهه و تی دو گروه مستقل و با استفاده از نرم افزار آماری اس. پی. اس. اس تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نوبت کاری شب با میزان افسردگی و اضطراب پرستاران نوبت کاری شب رابطه داشته است (05/0&gep). جنسیت و سطح تحصیلات بر افسردگی و اضطراب پرستاران نوبت کاری شب ارتباط نداشتند (05/0
    کلیدواژگان: نوبت کاری شب، افسردگی، اضطراب، پرستاران
  • الهه دشتی، مریم رسولی *، لیلا خانعلی مجن، اسماء پورحسین قلی، اعظم شیرین آبادی فراهانی، فاطمه سروی صفحه 39
    مقدمه
    بخش مراقبت ویژه نوزادان، بخشی حساس به مراقبت های پرستاری است که نسبت بیمار به پرستار در این بخش می تواند بر کیفیت مراقبت اثر گذاشته و پیامدهایی مانند بستری مجدد نوزادان نارس شده و یا خستگی و رضایت شغلی پرستاران را به همراه داشته باشد.
    هدف
    بررسی نسبت بیمار به پرستار در بخش مراقبت ویژه نوزادان و پیامدهای آن در نوزادان نارس و پرستاران بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی همبستگی با نمونه گیری از(80 پرستار و 245 نوزاد نارس) در بخش های مراقبت ویژه نوزادان در سه بیمارستان منتخب در تهران (1393) انجام شده است. پیامدهای در مورد پرستاران با ابزارهای«مقیاس خستگی پرستاران» رسولی و همکاران (1391) و «شاخص توصیف شغل» اسمیت و همکاران (1969) برای رضایت شغلی مورد بررسی قرار گرفتند.روایی محتوی و پایایی آنها با همسانی درونی برای هر دو (92/0=&alpha) به دست آمد. پیامدها در مورد نوزادان، بستری مجدد ظرف مدت یک ماه پس از ترخیص بود که توسط تماس تلفنی با والدین پیگیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS17 با آزمون های کای دو، تی، کروسکال والیس، من ویتنی، رگرسیون خطی و لجستیک تجزیه و تحلیل شدند(.05/0 =&alpha).
    یافته ها
    در مجموع، میانگین نسبت پرستار به بیمار در بیمارستان های مورد مطالعه 018/0 28/0 بود (یک پرستار به ازای بیش از 4 نوزاد). نسبت پرستار به بیمار در آزمون های رگرسیون ارتباط آماری معنی داری با بستری مجدد نوزادان نارس (051/0=P) و خستگی پرستاران (055/0=P) نداشت؛ ولی رضایت شغلی پرستاران به طور معنی داری با نسبت پرستار به بیمار مرتبط بود به طوری که به ازای هر یک واحد افزایش در نسبت پرستار به بیمار، رضایت شغلی پرستاران به میزان 58/9 نمره افزایش یافت (001/0=P).
    نتیجه گیری
    نسبت بیمار به پرستار به عنوان یکی از عوامل موثر بر رضایت شغلی پرستاران است که میتواند برای کسب رضایت پرستاران مورد توجه مدیران پرستاری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نسبت بیمار به پرستار، نسبت پرستار به بیمار، نوزاد نارس، بستری مجدد، رضایت شغلی، خستگی پرستار
  • آذر کفاشپور، احمد الهیاری بوزنجانی *، موسی ایزدی صفحه 49
    مقدمه
    کیفیت خدمات ارائه شده توسط پرستناران، متاثر از دانش و تجربیاتی است که در ارایه مراقبت پرستاری از آن بهره مند هستند؛ دانش و تجربیاتی که توسعه و افزایش آن ها تا حد بسیاری می تواند متکی بر اکتساب از طریق همکاران باشد.
    هدف
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی اثر حمایت های دانشی ادراک شده پرستاران بر رفتار تسهیم دانش آن ها است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع پیمایشی – علی است که در سال(1393) در یکی از بیمارستانهای شهر یاسوج انجام شده است. تمام پرستاران (104 نفر) بطور سرشماری در این مطالعه شرکت داشتند. جهت گردآوری داده های از دو پرسشنامه حمایت سازمانی ادراک شده از پرسشنامه Donate و Guadamillas (2011) و برای رفتار تسهیم دانش نیز از پرسشنامه Huang و همکاران(2013) استفاده گردید. آزمون روایی همگرا برای آنها بترتیب بین(6/0تا 67 /0) ومحاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای پایایی نیز به ترتیب(71/0 و 76/0) بوده است. داده های حاصل از (98) پرسشنامه(94% برگشت) با استفاده از آزمون های توصیفی (نرم افزار SPSS) و همچنین مدل سازی معادلات ساختاری مبتنی بر واریانس (نرم افزار Smart PLS) مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در میان مولفه های حمایت دانشی ادراک شده پرستاران، تنها جو سازمانی دانش آفرین بر انگیزه تسهیم دانش میان آن ها تاثیر معنی داری داشت (&beta=0.41 T=3.86). ولی سایر مولفه های؛ اقدامات مدیریت منابع انسانی و سرپرستی دانش گرا، فاقد چنین تاثیری بودند (T<1.96). هم چنین انگیزه پرستاران به تسهیم دانش خود (&beta=0.52 T=4.06) و وجود فرصت های تسهیم دانش برای آن ها (&beta=0.30 T=2.64) نیز به صورت فزاینده ای بر رفتار تسهیم دانش آن ها تاثیرگزار بودند.
    نتیجه گیری
    مدیران پرستاری میتوانند با فراهم نمودن فرصت های لازم برای تسهیم دانش میان پرستاران و جو سازمانی حمایتی و مبتنی بر اعتماد که در آن تسهیم دانش به عنوان یک هنجار ارزشی پذیرفته شده باشد، تا حد مطلوبی انگیزه پرستاران را در جهت تسهیم دانش حرفه ای شان افزایش دهند.
    کلیدواژگان: پرستار، تسهیم دانش، جو سازمانی، حمایت دانشی ادراک شده، سرپرستی دانش گرا، مدیریت منابع انسانی، مدیران پرستاری
  • فروغ رفیعی، محبوبه سجادی هزاوه *، نعیمه سیدفاطمی، محبوبه رضایی صفحه 60
    مقدمه
    گذار از فارغ التحصیلی به پرستاری بالینی، مرحله ای حساس در زندگی پرستاران است. سازمان های مراقبت سلامتی تلاش می کنند تا راهکارهای موثر وکارآمدی برای تسهیل فرایند گذار پرستاران تازه فارغ التحصیل به نقش پرستار بالینی بیابند.
    هدف
    شناسایی استراتژی های مدیران پرستاری درگیر در فرایند گذار پرستاران تازه فارغ التحصیل به نقش پرستار بالینی در سال (1392) بوده است.
    مواد و روش ها
    تحقیق کیفی از نوع تئوری پایه به عنوان یک روش مطالعه استفاده شد. تعداد 21 شرکت کننده(12 «پرستار تازه کار»و 9 مدیر پرستاری) با استفاده از نمونه گیری هدفمند و نظری در این مطالعه شرکت کردند. نمونه گیری تا اشباع داده ها ادامه یافت. داده ها توسط مصاحبه نیمه ساختاری جمع آوری گردید. به منظور تحلیل داده ها از روش مقایسه مداوم اشتراوس وکوربین (1998) استفاده شد.
    یافته ها
    مدیران پرستاری طی یک فرایند سه مرحله ای گام به گام پرستاران تازه فارغ التحصیل را با نقش بالینی خود عجین نموده اند. اقدامات آنها جهت تسهیل فرآیند گذار پرستاران تازه فارغ التحصیل در سه استراتژی آماده سازی، غوطه ورسازی و توانمندسازی بوده است.
    نتیجه گیری
    استرتژی های اماده سازی، غوطه ورسازی و توانمند سازی می تواند به عنوان راهنمایی برای مدیران پرستاری در جهت تسهیل فرایند گذار بکار رود و منجر به حمایت و حفاظت از نسل آینده پرستاری گردد.
    کلیدواژگان: فرایند گذار، پرستار تازه فارغ التحصیل، پرستار بالینی، مدیران پرستاری
  • نازنین فرضی *، آی ناز بهلکه، غلام رضا بردبار صفحه 71
    مقدمه
    شغل پرستاری به دلیل ماهیت آن با درجه بالایی از استرس همراه است. با وجود استرسی که پرستاران متحمل می شوند، انجام وظایف محوله بدون تعلل از جانب آنها حیاتی و قابل تامل است.
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه استرس شغلی و تعلل ورزی در بین پرستاران انجام شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر مطالعه توصیفی تحلیلی است.(144) پرستار از بخش های مختلف بیمارستان شهدای کارگر شهر یزد در خرداد (1392) به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه استرس شغلی الیوت (1994) و پرسشنامه محقق ساخته تعلل ورزی، گرد آوری شدند. پرسشنامه استرس الیوت، پرستاران را از نظر سطح استرس به چهار دسته؛ با عزت نفس بالا، دارای زندگی سالم، احساس افسردگی و بحران روانی تقسیم می کند. همچنین، پرسشنامه علل تعلل، براساس سه عامل؛ فردی، سازمانی و محیطی، طراحی گردید. پایایی ابزار بر اساس روش بازآزمایی و با آلفای کرونباخ به ترتیب(75/0 و 76/0) و روایی آن ها نیز با تحلیل عاملی تاییدی(64/0و67/0)برآورد شد. داده ها با روش های آمار توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون (در سطح معناداری 01/0) تحت نسخه 20 برنامه SPSS تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمرات استرس (13/60) و تعلل (46) پرستاران نشان داد که آن ها دارای استرس متوسط به بالا و دارای احساس افسردگی هستند و میزان تعلل ورزی نیز بالاست. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نیز نشان داد، استرس شغلی با تعلل ورزی پرستاران رابطه مثبت (76/0r=) و معناداری (00/0 p=) دارد. ضمنا، بین استرس شغلی با هر یک از عوامل تعلل ورزی فردی، سازمان و محیطی (00/0 p=) رابطه مثبت و معناداری مشاهده شد که بیشترین ارتباط مربوط به عوامل فردی (628/0r=) و سازمانی (585/0= r) بوده است. (00/0 p=).
    نتیجه گیری
    در این بیمارستان مدیران پرستاری می توانند با کاهش فشار کاری بوسیله تنظیم ساعات کاری بر اساس شرایط و روحیات پرستاران و برگزاری دوره های مدیریت استرس و مشاوره های دوره ایی همچنین گزینش پرستاران براساس عواملی مانند ویژگی های شخصیتی، سن و کمال گرایی به کاهش تعلل ورزی دست یافت.
    کلیدواژگان: استرس شغلی پرستاران، تعلل ورزی، عوامل فردی تعلل ورزی، عوامل سازمانی تعلل ورزی، عوامل محیطی تعلل ورزی
|
  • Amin Nikomanzari, Farhad Afsharnia, Soudabeh Joulaee, Fatemeh Hajibabaee* Page 9
    Introduction
    Nurses are the major group among health care professionals, and so, they must be had accountability in their nursing care delivery. Because, their error's had effects on patients that it usually they are irreversible. So, legislators for preventing these errors in medical and nursing staff define many penalties, considerably.
    Aim
    the aim of this study was defining negligence concept in nursing care and what it is in Iranian judiciary. Methods and Materials: This study reviewed the laws of Iran such as nemesis and atonements associated about nursing negligence and criminal documents at Criminal Justice Medical Integrated of Tehran and the lawyer's views in 2014.
    Results
    : In Iran, for having taken the nurses accountable in the judiciary system, the behaviors due to their negligence which have led to the patient's deaths or at least their mental and physical damage ought to be taken into consideration and also the secularized causality relationship should be between their behavior and the outcome as well. In the Iranian judiciary system, no definition of nursing negligence or fault has been given by the legislator in the penal system, and only some possibilities such as recklessness, carelessness, lack of skill, and not having regarded the governmental laws and principles have been noticed.
    Conclusion
    It would be suggested that nurse managers planning in-service education and directing nurses with how assessing and reaction of the judiciary systems to nurse's negligence in care delivery.
    Keywords: criminal behavior, law, nursing care, nursing malpractice, Iranian judiciary
  • Ali Kavosi, Robabeh Memarian *, Zohreh Vanak Page 19
    Background
    Technology growth and development in medical sciences on cardio-pulmonary resuscitation (CPR), staff development in nursing and educational nurse's needs in emergency department is necessary.
    Aim
    Assessing the effects of continuing education competency-based program for emergency nurses on rate CPR successful was the aim of this study. Methods& materials: This semi-experimental study was carried out on (3
    Background
    Technology growth and development in medical sciences on cardio-pulmonary resuscitation (CPR), staff development in nursing and educational nurse's needs in emergency department is necessary.
    Aim
    Assessing the effects of continuing education competency-based program for emergency nurses on rate CPR successful was the aim of this study. Methods& materials: This semi-experimental study was carried out on (30) nurses (15 nurses in each groups control and case) who selected non- randomly in emergency departments in two hospitals in Golestan University of Medical Sciences in 2011. Data gathered were observational form, record, and report nurse's sheet for CPR. Their reliabilities were (0.89) by inter-rater coefficient. Continuing education competency-based program in regarding adult learning principles and steps of competency training (CBT) planned and implemented in case group for six months Data were gathered before and six months after implementation in two groups in double blind. Data were analyzed by SPSS16 and Wilcoxon, Mann-Whitney and Chi-square statistical tests.
    Results
    findings showed that two groups were same in demographic variables and no differences significantly Chi-square test showed with (p>0.05). Mann-Whitney test was revealed that between two groups, rate successful cardio-pulmonary resuscitation were different significantly (p<0.05). Also, Wilcoxon test was revealed that between rate successful cardio-pulmonary resuscitation before and after continuing education competency-based program found to be different between two groups (p<0.05).
    Conclusion
    it is suggested to nurse managers that continuing education competency-based program applied in staff development in emergency department for promotion rate of CPR.0) nurses (15 nurses in each groups control and case) who selected non- randomly in emergency departments in two hospitals in Golestan University of Medical Sciences in 2011. Data gathered were observational form, record, and report nurse's sheet for CPR. Their reliabilities were (0.89) by inter-rater coefficient. Continuing education competency-based program in regarding adult learning principles and steps of competency training (CBT) planned and implemented in case group for six months Data were gathered before and six months after implementation in two groups in double blind. Data were analyzed by SPSS16 and Wilcoxon, Mann-Whitney and Chi-square statistical tests.
    Results
    findings showed that two groups were same in demographic variables and no differences significantly Chi-square test showed with (p>0.05). Mann-Whitney test was revealed that between two groups, rate successful cardio-pulmonary resuscitation were different significantly (p<0.05). Also, Wilcoxon test was revealed that between rate successful cardio-pulmonary resuscitation before and after continuing education competency-based program found to be different between two groups (p<0.05).
    Conclusion
    it is suggested to nurse managers that continuing education competency-based program applied in staff development in emergency department for promotion rate of CPR.
    Keywords: CPR, competency based training (CBT), competency, based education, emergency
  • Hamideh Omidi Hosein Abadi, Ali Asghar Abbasi Esfajir Page 29
    Introduction
    Mental health is one of the social needs and disorders such as depression and anxiety are discussed as the most common diseases, today. Nurses who working the night shift more than other professions in other scheduling are vulnerable to psychological stress.
    Aim
    This study was done for assessing the relationship of the night shift work with nurse's depression and anxiety in hospitals of Chalous city in 2014. Methods and Materials: It was a descriptive-correlation study that (140) nurses who worked in night shift selected randomly according to Krejcie and Morgans. Beck depression-II and Beck anxiety inventories were used for collection data. In past, their reliability measured in Iran, in this study &alpha Chronbach were (0.93 and 0.92) respectively. Data analyses by Pearson test, MANOVA and independent t-test with SPSS17.
    Results
    The findings indicated that there was a positive and significant relationship between the night shift work and nurse's depression and anxiety (P &le. 05). In other words, the night shift work has correlated with nurse's depression and anxiety. Also, gender and education has no relationship with nurse's depression and anxiety of night shift work (P >. 05). There was not a significant difference between nurse's depression and anxiety of night shift work based on their marital status (P >. 05).
    Conclusion
    It would be suggested that nurse managers plan properly in scheduling and decreased night shift in regarding to improve nurse's mental health.
    Keywords: anxiety, depression, night shift work, nurses
  • Elahe Dashti, Dr Maryam Rassouli *, Leila Khanali Mojen, Asma Puorhoseingholi, Azam Shirinabady Farahani, Fatemeh Sarvi Page 39
    Introduction
    The neonatal intensive care unit (NICU) is a nursing care-intensive setting where the patient-to-nurse staffing ratios affects the quality of care and would be accompained with outcomes such as readmission neonates and nurse's fatigue or job satisfaction.
    Aim
    This study aimed to determine patient-to-nurse staffing ratios and its consequences for premature infants and nurses. Methods and Materials: This descriptive correlational study was done with a sample of (80 nurses and 245) preterm infants in the neonatal intensive care units in three selected hospitals Tehran (2014). Study outcomes for nurses were fatigue and job satisfaction which examined by "fatigue scale nurses'' (Rassouly & et., al 2012) and "job descriptions index"(Smith & et., al 1969). They had content validity and their reliabilities were &alpha=0.92. The outcome of infants was readmission within one month after discharge, which followed by phone calls to parents. Data were analyzed by 2, t-test, Kroscal-Wallis, Mann-Whiteny, linear and logistic regression by using SPSS1705/0 =&alpha)).
    Findings
    In total, the mean patient-to-nurse staffing ratios in hospitals was (0.28  0.018) in other words, a nurse was for more than 4 infants. There were no correlation between patient-to-nurse ratios, premature infants` readmission (P=0.051) and nurses` fatigue (P=0.055) in regression analysis significantly. But job satisfaction was significantly correlated with patient-to-nurse ratios so that for one point increase in the patient-to-nurse ratios, 9.58% increased score of job satisfaction (P=0.001).
    Conclusion
    The patient-to-nurse staffing ratios as one of the factors affecting on nurse's job satisfaction, so, nurse managers would be used it for increasing NICU nurse's satisfaction.
    Keywords: Fatigue, Job Satisfaction, NICU, Premature Infants, patient, to, nurse staffing ratios, Readmission
  • Azar Kaffashpour, Ahmad Allahyari Bouzanjani *, Mousa Izadi Page 49
    Introduction
    The quality of nursing care is affected by nurse's knowledge and experiences that they attained in nursing practice these knowledge and experiences improvement could be relied on acquisition knowledge from colleagues.
    Aim
    this study was done for assessing effect of perceived knowledge support from the organization by nurses on their professional knowledge sharing. Methods and Materials: This causal study was done in one of hospitals in Yasouj city in (2014) as a case study. All of nurses who worked were selected (104). For data gathering were used two questioners Perceived Knowledge Organizational Support (Donate & Guadamilla 2011) and Knowledge Sharing Behaviors (Huang & et., al, 2013). Divergent content validity test were (0.61 – 0.67) and &alpha- Chronbach for reliability were (0.71 and 0.76) respectively. Data gathered by (98) questioners (94% returned) were analyzed using structural equation modeling based on variance by Smart PLS and descriptive tests by SPSS.
    Results
    Findings showed that organizational knowledge-oriented atmosphere, had significantly positive effect on nurses’ motivation to share their knowledge (&beta=0.41 T=3.86). But this effect was not significantly in the knowledge-oriented supervisory and human resource management practice (T<1.96). Furthermore, nurses’ motivation to share their knowledge (&beta=0.52 T=4.06) and availability of opportunities to share the knowledge (&beta=0.30 T=2.64), have significantly positive effect on their knowledge sharing behaviors.
    Conclusion
    Nurse managers would be increased nurse's motivation for sharing professional knowledge by providing sufficient opportunity for knowledge sharing for them and also organizational supportive atmosphere creation. It must be based on confidence between managers and staff that knowledge sharing adopted as a value in organization.
    Keywords: human resource management, knowledge, oriented supervisory, knowledge sharing, nurse, nurse managers, organizational atmosphere, perceived knowledge organizational support
  • Dr Forough Rafii, Dr Mahbobeh Sajadi Hezaveh *, Dr Naiemeh Seyedfatemi, Dr Mahboubeh Reaei Page 60
    Background
    One of the critical situation in nurse's life is transition from newly nurse to clinical nurse. Health care organizations try to find effective strategies for facilitating transition process newly nurses to clinical roles.
    Aim
    this study was done for exploration the nurse manager's strategies for facilitating transition process newly nurses to clinical nurses in (2013). Methods and materials: The qualitative study grounded theory was used as a method for gathering and analyzing data. Participants were (9) nurse managers and (12) newly nurses who purposefully selected. Data gathered by semi- structured interviews and it continued till data saturation by theoretical sampling. Constant comparison analyzing was used that proposed by Strauss and Corbin (1998).
    Results
    Nurse managers in three steps respectively preparing, immersing and empowering, put in newly nurses to clinical nurse role effectively. These strategies were facilitated transition process newly nurses to clinical nurses.
    Conclusion
    For facilitated transition process newly nurses to clinical nurses, these strategies would be applied as a guideline by nurse managers and it would be resulted to supporting and attaining new generation in nursing.
    Keywords: clinical role, clinical nurse, newly nurse, nurse managers, transition process
  • Nazanin Farzi *, Aynaz Bahlakeh, Gholamreza Bordbar Page 71
    Introduction
    A nurse has a high degree of stress, due to the nature of his/her job. Despite the stress they cope with, doing duties without procrastination is vital and high attentional.
    Aim
    this study was done for identification relationship between job stress and procrastination among clinical nurses in one hospital. Methods and Materials: this study was a descriptive-analytic study. Nurses (144) were selected simple randomly from different units in Shohadaye Kargar hospital in Yazd city. Data was collected by Eliot Job Stress Questionnaire (1994) and questionnaire of procrastination. Nurses were classified into four domains in Eliot Stress questionnaire high self-esteem, having healthy life, depression feeling and psychological crisis. Procrastination questionnaire was designed according to three individual, organizational and environmental factors. Reliability of instruments with regard to &alpha Cronbach's were (0.75 and 0.76) and their validities by confirmation factor analysis were (0.64 and 0.67, respectively. Data analyzed by Pearson Correlation Coefficient (&alpha=0.01) test, under SPSS 20 were used for data analysis.
    Findings
    findings showed that mean of nurse's stress (60.13) and procrastination (46) in fact nurses had high level of stress, depression feeling and procrastination. Results of Pearson Correlation test also showed that Correlation Coefficient has a positive(r=0.76) and significant (p=0.00) relationship with nurse's job stress. Moreover, there was a positive and significant relationship between individual (p=0.00), organizational (p=0.00) and environmental (p=0.00) procrastination factors and job stress, the highest of which has been related to individual (r=0.628) and then organizational factors (0.585) with (p=0.00).
    Conclusion
    In this hospital, nurse managers would be decreased work load by work scheduling according individual characteristics, workshop in stress management and consultation. And also, selection they based on kind of personality, age and perfectionism would be decreased procrastination.
    Keywords: environmental factors procrastination, individual factors procrastination, nurse\'s job organizational factors