فهرست مطالب

پژوهش نامه مطالعات مرزی
پیاپی 5 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی علی نژاد*، یونس عابدی صفحات 1-28
    مرز ایران و پاکستان از نا امن ترین مرزهای جمهوری اسلامی ایران طی دهه های اخیر می باشد؛ مواردی همچون ترددهای مرزی غیر قانونی، روند رو به افزایش قاچاق مواد مخدر، انسان و کالا، تردد اشرار و مجرمین و اقدامات تروریستی، از مواردی است که علاوه بر ایجاد چالش های امنیتی، مانع از همگرایی ایران و پاکستان در منطقه نیز می شود. هدف از این تحقیق شناسایی و بررسی ویژگی های جغرافیایی مرزهای جنوب شرق کشور و ارایه الگوی نظری و عملیاتی برای جلوگیری از نا امنی و مقابله با تهدید است که به روش توصیفی- تحلیلی و با نگاه دفاعی- امنیتی در محیط «جی.ای.اس » انجام گرفته است. در واقع سیوال اصلی این مقاله عبارت است از؛ ویژگی های جغرافیایی نوار مرزی ایران و پاکستان از منظر دفاع و امنیت چیست؟ و چه تاثیری بر دفاع سرزمینی و مدیریت امنیتی این مناطق دارد؟ نتایج حاصل از یافته های پژوهش نشان می دهد؛ در بخش هایی از نوار مرزی دارای مزیت ها و در بخش های دیگر با محدودیت های جغرافیایی مواجه هستیم که توجه جدی به آن ها در طرح های دفاعی و امنیتی نقش مهمی در تامین امنیت و دفاع سرزمینی ایفا می کند.
    کلیدواژگان: مرز، جغرافیا، امنیت، دفاع، بلوچستان، جی، ای، اس
  • قاسم فرهمند، سعید امانپور صفحات 2-22

    یکی از مهمترین معضلات و چالش های کشورهای در حال توسعه فساد مالی ناشی از اقتصاد زیرزمینی و مصداق بارز آن قاچاق می باشد. کشور ما نیز به عنوان یک کشور در حال توسعه، اخیرا با نوع جدیدی از قاچاق کالا در حوزه فرآورده های سوختی مواجه گشته، خطرات ناشی از قاچاق بی رویه این فرآورده نفتی ضمن تهدید اقتصاد ملی و ایجاد بحران در نظامهای اجتماعی، مالی و... زمینه بروز خطرات امنیتی را نیز فراهم نموده است. هدف از این تحقیق سنجش میزان تاثیر گذاری عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بر بروز پدیده قاچاق در دهستان مرگور می باشد. روش پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و بنابر روش توصیفی- تحلیلی است. جامعه ی آماری پژوهش شامل دهستان مرگور در جنوب غربی شهرستان ارومیه می باشد. این تحقیق ابتدا به جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای از منابع اقدام شد. برای گردآوری اطلاعات با توجه به فاصله روستاها از مرز با روش نمونه گیری طبقه بندی شده و به صورت تصادفی10روستا انتخاب و برای پرسشگری با استفاده از رابطه کوکران 200 خانوار به عنوان نمونه مورد سوال قرار گرفته اند. برای رسم نقشه ها نیز از نرم افزار Arc GIS 10.2 استفاده شد. در نهایت اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم افزار Excel و Spss (با استفاده از تحلیل رگرسیون و آزمون فریدمن) مورد تحلیل واقع گشت. نتایج پژوهش نشان داد که بین (عوامل اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی)، عامل اقتصادی با درجه اهمیت 52/2، موثرترین عامل در ایجاد انگیزه و گرایش به فعالیت های غیر قانونی، عامل فرهنگی با درجه اهمیت 77/1، و همچنین عامل اجتماعی با درجه اهمیت 71/1 در رده های بعدی مهمترین عوامل گرایش به قاچاق می باشند.

    کلیدواژگان: قاچاق، قاچاق سوخت، بیکاری، روستاهای مرزی، دهستان مرگور
  • عدالت زیبنده*، سودابه فیض بخش صفحات 29-62

    سند چشم انداز بیست ساله در راس اهداف نظام برنامه ریزی کشور است که تحقق آن در افق 1404 منوط به ارتقاء توسعه از جنبه های مختلف به منظور حصول یک پارچه سرزمینی می باشد و در این بین شهرستان های مرزی - ساحلی استان گیلان با توجه به موقعیت خاص جغرافیایی و نزدیکی به دریای خزر از اهمیت خاصی برخوردار هستند؛ با توجه به نقش توسعه انسانی در شهرهای مرزی هدف از انجام این تحقیق محاسبه ی شاخص توسعه ی انسانی و مولفه های آن برای شهرستانهای مرزی - ساحلی استان گیلان بوده است. تحقیق حاضر از نظر هدف، از نوع پژوهش های کاربردی بوده و از نظر ماهیتی از نوع توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری تحقیق، شهرستانهای مرزی - ساحلی استان گیلان مشتمل بر هشت شهرستان ساحلی و یک شهرستان مرزی که از نظر متغیرها موثر و مرتبط با شاخص توسعه انسانی مورد پیمایش قرار گرفته اند که در این تحقیق، سه شاخص آموزش، امید به زندگی و سرانه تولید ناخالص داخلی مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفته است. ابزار جمع آوری اطلاعات برای تهیه پیشینه و ادبیات نظری این تحقیق، مستندات کتابخانه ای و اینترنتی بوده و از مرکز آمار ایران به عنوان مرجع رسمی اطلاعات در این زمینه، برای جمع آوری داده های مربوط استفاده شده است. جمع بندی یافته ها حاکی از آن است که در مقطع زمانی سال 1390 کلیه شهرستان های مرزی استان گیلان از لحاظ توسعه یافتگی در وضیت متوسط (اندازه ی شاخص بین 5/0 و 8/0) قرار دارند. این ارقام نشان دهنده ی وضیت مشابه توسعه یافتگی برای شهرستان های مرزی استان گیلان بوده و بیان گر این واقعیت است که تفاوت های اساسی برای آنها از لحاظ معیارهای توسعه وجود ندارد. با توجه به نتایج مربوط به شاخص اچ. دی. آی مشاهده می شود که با شناسایی نقاط کم تر توسعه یافته و شناخت قابلیت ها و نقاط قوت و ضعف آنها می توان در جهت افزایش سطح توسعه یافتگی و رفع محرومیت ها برنامه ریزی کرده و گام های اساسی برداشت.

    کلیدواژگان: سند چشم انداز، توسعه، توسعه انسانی، شهرهای مرزی، گیلان
  • افشین متقی*، سمیرا متقی صفحات 63-82

    از جمله عواملی که می تواند ثبات و پایداری نسبی را در مناطق مرزی ایجاد کند و تنش و منازعه را دست کم در حوزه ی فقر و محرومیت اقتصادی بکاهد، توسعه ی همگن و سازمان فضایی بهینه در مناطق مرزی است. چنین امری باید در پی توسعه ی همه جانبه و همگن این مناطق باشد و سازمان سیاسی فضا را بگونه ای سامان بخشد که شاخص های توسعه در آن رشد یابد و زمینه های محرومیت و نابرخورداری به حداقل برسد. از این روی، پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و بر پایه ی روش های تصمیم گیری چندمعیاره، کوشیده است تا میزان توسعه و برخورداری فضایی شهرهای مرزی استان آذربایجان غربی را بررسی کند. از این روی، پنج شاخص سرانه ی فضای سبز شهری، معکوس بار تکفل، درصد باسوادی، معکوس خانوار به مسکن و ضریب اشتغال زنان انتخاب و میزان برخورداری پنج شهر مرزی سیلوانه، سرو، تازه شهر، پلدشت و بازرگان در استان آذربایجان غربی از هر کدام از این شاخص ها با استفاده از روش ترکیب خطی وزن دار و ضریب آنتروپی شانون سنجیده شده است. پرسش اساسی این پژوهش آن است که برخورداری فضایی در مناطق مرزی چگونه است؟ نتایج این پژوهش، نشان گر آن است که شهر بازرگان از لحاظ برخورداری از پنج شاخص یاد شده در رتبه ی نخست و شهرهای سرو، سیلوانه و پلدشت به ترتیب در رتبه های دوم تا چهارم و شهر مرزی تازه شهر نیز محروم ترین شهر مرزی استان آذربایجان غربی به شمار می رود. همچنین، میزان برخورداری همه ی پنج شهر مرزی استان آذربایجان غربی نسبت به یکدیگر، تفاوت فاحشی ندارد و نوعی توسعه ی متوسط رو به پایین در سازمان فضایی شاخص های توسعه در این پنج شهر به چشم می خورد.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری چندمعیاره، سازمان فضایی، مناطق مرزی، آذربایجان غربی
  • محمد نایب پور*، معصومه حسینی، محمد ویسیان، ناهید احسان زاده صفحات 83-106

    فراهم کردن امکان مساوی برای دستیابی کلیه افراد جامعه به فرصت ها و خدمات آموزشی مطلوب و برابر از جهات عدیده بویژه از نظر توسعه انسانی، اجتماعی و فرهنگی حایز اهمیت است. آموزش و پرورش برای بالا بردن شانس زندگی برابر در جامعه ضروری است. چرا که یکی از موثرترین راه های تحقق عدالت اجتماعی و کاهش نابرابری اجتماعی، برقراری فرصت های یکسان برای دسترسی آحاد جامعه به آموزش و پرورش است. هدف این پژوهش بررسی وضعیت توسعه یافتگی شهرستان های استان مرزی خراسان شمالی در زمینه متغیرهای مرتبط با شاخص های آموزشی با استفاده از مدل های تصمیم گیری چند معیاره می باشد. بر این اساس شاخص های آموزشی به عنوان معیار توسعه یافتگی مورد توجه قرار گرفته است. جامعه آماری شامل شهرستان های استان خراسان شمالی می باشد. نمونه آماری پژوهش 10 متغیر خدمات آموزشی است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است داده های این پژوهش از سالنامه آماری استان در سال 1391 جمع آوری شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که از مجموع 7 شهرستان استان مرزی خراسان شمالی تنها شهرستان بجنورد به عنوان شهرستان توسعه یافته (سطح فرا برخوردار) قرار دارد. شهرستان های شیروان، اسفراین، مانه و سملقان به عنوان شهرستان های در حال توسعه (سطح برخوردار) قرار دارند. شهرستان فاروج جزو شهرستان توسعه نیافته (سطح نیمه برخوردار) قرار دارد. در سطح نابرخوردار نیز شهرستان های جاجرم و گرمه قرار دارند که جزو شهرستان های محروم از نظر توسعه یافتگی تشخیص داده شده اند.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی، توسعه یافتگی، خدمات آموزشی، خراسان شمالی، مدل های تصمیم گیری چندمعیاره
  • محسن جان پرور*، هادی زرقانی، ریحانه صالح آبادی، افشین جهان بین صفحات 107-136
    پیشرفت های صورت گرفته ناشی از جهانی شدن تحرکات بیشتر افراد، کالاها و... را فراهم آورده و کنترل مرزها را سخت تر کرده و حکومت ها را با مشکل مواجه ساخته است. این مشکلات ناشی از کاهش قدرت کنترل مرزها در منطقه ی خلیج فارس از اهمیت برجسته تری برخوردار است زیرا کاهش کنترل مرزهای دریایی در این بخش می تواند امنیت و منافع ملی کشور را با مشکل مواجه سازد. با توجه به پیشرفت های اخیر در زمینه الکترونیک و مخابرات بیسیم، توانایی طراحی و ساخت حسگرهایی که توانایی انجام اعمالی چون دریافت اطلاعات مختلف محیطی بر اساس نوع حسگر، پردازش و ارسال اطلاعات را دارند، موجب پیدایش ایده استفاده از آنها برای کنترل مرزهای دریایی شده است. مقاله حاضر به روش توصیفی تحلیلی در پی پاسخ به این سوال است که آیا می توان از شبکه حسگر بی سیم جهت کنترل بهتر مرزهای دریایی در خلیج فارس استفاده کرد؟. نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که استفاده از شبکه ی حسگر بی سیم حرکت، تعرض، عملیات نظامی یا حتی کشتی رانی در آب های سرزمینی کشور را به راحتی تشخیص داده و برای ایجاد امنیت وارد عمل می شود. این شبکه باتوجه به افزایش سرعت دسترسی به اطلاعات در نقطه های مختلف، هزینه کم نگهداری، مصرف انرژی پایین می تواند راهبردی مناسب جهت کنترل مرزهای دریایی باشد. از سوی دیگر، زمانی که دشمن سعی دارد با فرستادن امواج رادارهای نظامی را از کار بیندازد این سیستم میتواند به کار خود ادامه دهد.
    کلیدواژگان: شبکه حسگر بی سیم، کنترل مرز، مرزهای دریایی ایران، خلیج فارس
  • محمد اسدی فرد*، خلیل قاسم نژاد، صیاد درویشی، عبدالرحمن میرزاخانی صفحات 137-166

    قوم و قوم گرایی، پدیده ای است که در پایان قرن بیستم توانست منشا تحولات عظیمی در جهان گردد. کشور ما ایران نیز به جهت قرارگرفتن در گذرگاه مهاجرت های تاریخی با ترکیب قومیت های مختلف در بافت جمعیتی خود از این امر مستثنی نبوده و متاثر از پدیده قوم گرایی می باشد. یکی از مصادیق بارز قوم گرایی و ناسیونالیسم آن هم به شکل افراطی، ظهور پان ترکیسم در آغاز قرن بیستم میلادی می باشد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی نقش قوم گرایی در مناطق مرزی استان های آذربایجان شرقی و اردبیل با تاکید بر موضوع پان ترکیسم می باشد. روش تحقیق حاضر از نظر داده ها کمی و از نظر اهداف کاربردی و از نظر ماهیت، مطالعه ی همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را شوراهای اسلامی و نمایندگان تشکل های مردمی مناطق مرزی استان های آذربایجان شرقی و اردبیل تشکیل می دهند. نمونه و روش نمونه گیری بر اساس روش تصادفی و فرمول تعیین حجم نمونه تعداد 155 نفر حجم نمونه را تشکیل می دهد. ابزار سنجش پژوهش حاضر پرسشنامه 30 سیوالی محقق ساخته می باشد. اعتبار ابزار به وسیله ی آلفای کرونباخ محاسبه و مقدار آن 83/0 و روایی آن توسط روایی صوری تایید شده است. داده های حاضر به وسیله ی آزمون های آماری موسوم به همبستگی اسپیرمن در بسته ی نرم افزاری spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصله از آزمون فرضیه ها بیان گر آن است که بین ایده های پان ترکیستی و واگرایی مردم مناطق مرزی استان های آذربایجان شرقی و اردبیل و نیز تبلیغات پان ترکیستی برآمده از بیرون مرز در زمینه های اجتماعی، امنیتی و فرهنگی بر مردمان این مناطق اثر معنی داری نداشته است است. همچنین مردم شهرستان اردبیل نسبت به اهداف سوء پان ترکیست آگاهی کافی نداشته و هویت ایرانی، قدرت بالایی در زمینه بی تاثیر کردن تبلیغات پان ترکیستی دارد.

    کلیدواژگان: پان، جدایی گرایی، تجزیه طلبی، قوم مداری یا قوم گرایی، پان ترکیسم
  • جاسب نیکفر، محمدتقی ملک حسینی* صفحات 167-204
    از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال 1357، کشورهای استکباری، اقدامات گسترده ای را در راستای مقابله و مهار جمهوری اسلامی ایران طراحی نمودند، که به جهت مقاومت سرافرازانه ملت ایران و ناکامی این راهبردها، نظام سلطه در راستای دیپلماسی فشار و ارعاب نظام اسلامی، در مواعید مختلف و به بهانه ی واهی ایران را متهم به بی توجهی به دموکراسی، آزادی های مدنی، احزاب سیاسی، آزادی بیان، سرکوب اقوام و... می نماید. لذا این مقاله در پی آن است که ضمن تبیین مفهوم آزادی از منظر ایران و غرب، میزان برخورداری مرزنشینان استان گلستان، به عنوان یک قوم دارای تمایزات مذهبی، زبانی و نژادی را از آزادی دریافته و نیز ارتباط آن با امنیت را تحلیل نماید. این تحقیق با استفاده از روش پیمایشی و با ابزار پرسشنامه انجام گرفته است، جامعه ی آماری تحقیق 58.600 نفر از مرزنشینان 18 تا 65 ساله ساکن در نواحی مرزی استان گلستان در سال 1393 بوده اند، که از این جامعه بر اساس فرمول کوکران 385 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. برای آزمون فرضیات از ضریب همبستگی پیرسون و برای آزمون مدل تحقیق از رگرسیون استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که اکثر مرزنشینان استان گلستان (9/58 درصد) میزان برخورداری از احساس آزادی در جامعه را با گزینه های زیاد و خیلی زیاد، پاسخ داده اند که این امر مبین وجود آزادی مطلوب در ابعاد فردی و اجتماعی در جامعه ی تحقیق می باشد، همچنین با اثبات رابطه ی معنادار بین متغیر آزادی و احساس امینت اینگونه استنباط می شود که با ارتقاء ابعاد آزادی در چارچوب قانون اساسی، احساس امنیت در جامعه هدف ارتقاء خواهد یافت.
    کلیدواژگان: آزادی فردی، آزادی اجتماعی، آزادی، امنیت فرهنگی- اجتماعی، امنیت نظامی، امنیت
|
  • Mehdi Alinejad *, Younes Abedi Pages 1-28
    Iran-Pakistan border is one of the most insecure IRI borders during last decades; cases like illegal borderline transit, increasing frequency of drug, human and goods smuggling and trafficking, illegal transit of villains, criminals and their terroristic operations are among the reasons which not only make security challenges, but also inhibit Iran-Pakistan convergence and cooperation. The study is to identify and review geographical features of Iran’s south-east borders and offer a theoretical and operational framework to prevent insecurity and confront with regional threats; its method is descriptive-analytic and is done with defensive-security perspective in GIS context. Indeed the main question of the study is that: what are geographical features of Iran-Pakistan borderline from defense and security perspectives? And what are their impacts on territorial defense and security management in these areas? The results showed that we have some advantages in some areas of this borderline, though we confront with geographical limitations which must be appropriately heeded, since this serious consideration will play significant role in supplying and preparing security and territorial defense in defensive and security plans.
    Keywords: Border, Geography, Security, Defense, Pakistan, GIS
  • Ghasem Farahmand, Saeed Amanpour Pages 2-22

    Is considered one of the problems financial corruption in developing countries due to the economy, smuggling. Our country is a developing country, We are now faced with some kind of contraband smuggled fuel. The dangers of excessive smuggling of petroleum products has created this crisis, in addition to threatening the national economy and social systems, financial And development of security risks. The purpose of this research is to measure the economic, social and cultural factors on the incidence of smuggling In Margavar Rural District. For the purpose of this study is the application of the analytical method. The research population is included in the southwestern city of orumiyeh Margavar Rural District. The action continues in the library of resources to gather information on this research. Was used to collect data from samples classified according to distance from the border villages And 10 villages were selected randomly And a sample of 200 households were asked to question the relationship Cochrane. Also be used to draw a map of Arc GIS 10.2 software. Finally, the data obtained were analyzed using the software Excel, Spss (using regression analysis and Friedman test). Research results show that the factors (social, economic and cultural), Is the most important motivating factor and the tendency to work illegally, with important economic factor 2/52, Also And can also be followed on the trend of trafficking, the importance of cultural factors 1/77, and Important social factor 1/71.

    Keywords: smuggling, smuggling fuel, unemployment border villages, Margavar Rural District
  • Edalat Zibandeh *, Sodabe Feyz Bakhsh Pages 29-62

    The deed of 20-year perspective strategies is in the climax of the purposes of the Planning System of Iran whose achievement in 1404/2025 depends on expanding development from different aspects to achieve a territorial land; among these, borderline-coastal towns of Guilan Province have a specific and special significance due to their geographical location and closeness to Caspian Sea. According to the role of human development in borderline cities, the study is to measure human development indexes and their components for borderline-coastal towns of Guilan Province. This was an applied study and the method was descriptive-survey. Statistical population include borderline-coastal towns of Guilan Province involving 8 coastal towns and one borderline town which were studied based on their effective variables related to human development index; and the study measured and assessed three indexes of education, life expectancy and GDP per capita. Data collection tool for literature review and theoretical literature sections were library and internet resources. Iran’s Statistics Center was the official source of Information in this regard, too. The results showed that all borderline-coastal towns of Guilan Province have an average and normal condition from development perspective in 1390 (the values are between 0.5 and 0.8). These statistics showed a similar condition for all borderline-coastal towns of Guilan Province from development perspective and there are no basic differences from development criteria perspective. Based on results of Human Development Index (HDI), we came to this conclusion that we can increase the level of development and plan for removing deprivations by identifying less developed areas and their capacities, advantages and disadvantages.

    Keywords: The Deed Perspective Strategies, development, Human Development, Borderline Towns, Guilan
  • Afshin Mottaghi *, Samira Mottaghi Pages 63-82

    Equal and homogeneous development and optimized spatial organization in borderline areas are among factors which can make relative sustainability and stability and reduce tension and conflicts at least regarding poverty and economic deprivation. Such development must multilaterally and comprehensively develop these areas and political construction shall be organized in such a way that grow development indexes and minimize deprivation and underprivileged status at little as possible. Therefore, current study reviews development and privilege status of borderline towns of West Azarbayejan Province with descriptive-analytic method and based on Multi-Criteria Decision Models. Therefore, Five indexes of urban green space, reverse value of sponsorship, percent of literacy, reverse of family to habitation, women employment coefficient and privilege level of five borderline cities of Silvane, Sarv, Tazeh Shahr, Poldahst and Bazargan in West Azarbayejan were measured using weighted linear combination and Shanon entropy coefficient. The main question is that: how is spatial development in borderline cities? The results showed that Bazargan town is the top city regarding all five abovementioned indexes and Sarv, Silvaneh, and Poldasht are 2nd ,3rd and 4th towns respectively and Tazeh Shahr borderline town is the most underprivileged and deprived borderline town in West Azarbayejan. It should be added that there is no obvious difference in level of privilege of these 5 towns and their privilege level regarding Spatial Organization of development indexes is below average range

    Keywords: Multi-Criteria Decision, Spatial Organization, borderline areas, West Azarbayejan
  • Mohammad Nayeb Pour *, Masoumeh Hoseiny, Mohammad Veysian, Nahid Ehsanzadeh Pages 83-106

    It is necessary from various aspects particularly social, cultural and human development to supply equal opportunities for all members of society to achieve appropriate educational opportunities and services. Education and pedagogy is vital to increase equal life expectancy, since one of the most effective ways to achieve social justice and decrease social inequalities is to offer equal and similar opportunities of education and pedagogy for all society members. The study is to review development status among borderline towns of North Khorasan Province regarding variables related to educational indexes using Multi-Criteria Decision Models. According to this, educational indexes were considered development criteria. Statistical population includes borderline towns of North Khorasan Province. Statistical samples include 10 variables of educational services. Its method is descriptive-analytic; data were collected from statistical yearbook of this province in 1391. The results showed that the only Developed city among all seven cities of this borderline province is Bojnurd (Supra Developed Level). Shirvan, Esfarayen, Mane, Somolghan are under development cities and Farouj is a semi-developed town. Jajarm and Garmeh are among non-developed, underprivileged and deprived towns.

    Keywords: Planning, development, Educational Services, North Khorasan, Multi-Criteria Decision Models
  • Mohsen Janparvar *, Hadi Zarghani, Reyhaneh Saleh Abadi, Afshin Jahan Bin Pages 107-136
    Developments caused by globalization make people and goods more moving and this causes harder controlling borders and more problems for different governments around the globe. These problems caused by reduction of powers in controlling borders in Persian Gulf area are very significant since decreasing control of maritime borders may threat national security and interests. According to recent developments regarding electronic and wireless transmission, the capability to design and construct sensors which can receive different environmental kinds of data, and can process and send information motivates responsible authorities to use them for controlling maritime borders. The study had a descriptive-analytic method and attempted to answer this question that: can we use Strategic Wireless Sensor Network to better control Persian Gulf maritime borders of Iran? The results showed that Strategic Wireless Sensor Network easily detects movement, invasion, military operation and or shipping within Iran territorial waters and quickly acts to reassure security. This network is an effective strategy to better control maritime borders due to speeding access to information in different areas, low cost for its maintenance, and its low energy consumption. In other hand, when enemy tries to disable military radars by sending waves, this system will continue to work properly .
    Keywords: Wireless Sensor Network, Controlling Borders, Maritime Borders of Iran, Persian Gulf
  • Mohammad Asadi Fard *, Khalil Ghasem Nejad, Sayyad Darvishi, Abdol Rahman Mirzakhani Pages 137-166

    Race, Ethnocentrism or Ethnicity is a phenomenon which caused massive changes around the world. Our country, Iran, was also affected by this phenomenon, since it is located within pathway of historical immigrations of different races. One of obvious example of Ethnocentrism and Nationalism is emergence of Pan-Turkism, in extreme level, in the beginning of 20th century. It reviews the role of Ethnocentrism or Ethnicity in borderline areas of East Azarbayejan and Ardabil, focusing on Pan-Turkism. This was an applied and correlation study and the method was qualitative. Statistical population includes Islamic Councils and Public Constitution deputies of borderline areas of East Azarbayejan and Ardabil. Selecting examples and Sampling method was accidental and the formula for determining sample size considers 155 persons. Research tool is a 30-question scholar-made questionnaire. The validity of tool was measured by Cronbach Alpha and its value is 0.83 and its reliability is approved by formal reliability. Data were analyzed by statistical tests known as Spearman's rank correlation coefficient in SPSS. The results of hypotheses test show that there is no significant effect between Pan-Turkism ideas and public divergence of borderline areas of East Azarbayejan and Ardabil with Pan-Turkism advertisements from outside Iran border in social, cultural and security aspects. Moreover, Ardabil people knew Pan-Turkism purposes very well and their Iranian identity had a great power in neutralizing the effects of Pan-Turkism advertisements.

    Keywords: Pan, Separationism, Separatism, Ethnocentrism or Ethnicity, Pan-Turkism
  • Jaseb Nikfar, Mohammad Taghi Malekhoseini * Pages 167-204
    Since the victory of Islamic Revolution of Iran in 1357/1978, colonialist countries did massive operations to war against and confront with IRI; however honorific resistance of Iranian Nation and failure of all of these strategies forced colonial system and countries to accuse Iran of inattention to democracy, civil freedoms, political parties, freedom of expression, and implementing ethnic suppression and so on to enact high pressure and threat IRI. Therefore, this article tries to explain the concept of freedom from Iran and West perspectives, and analyze the level of freedom among Golestan Province borderline residents, which specifically have obvious religious, linguistic and ethnic differences; this also analyzed the relation of this with security. This research was survey and had questionnaire; statistical population includes 58600 persons from 18 to 65 year old living in borderline areas of Golestan Province in 1393/2013 among which 385 persons were selected by Cochran Formula as sample size. Pearson correlation coefficient and regression analysis were used to test hypotheses and research model respectively. The results showed that most borderline residents in Golestan Province (58.9 %) have answered the level of freedom with “Much” and “Very Much” items which shows that there is a desirable personal and social freedom in statistical population; moreover, by proving the significant relation between freedom variable and security feeling, we can come to this conclusion that improving freedom aspects in framework of Constitution will improve security feeling among these people.
    Keywords: Personal Freedom, Social Freedom, Freedom, Socio-Cultural Security, Military Security, Security