فهرست مطالب

Strides in Development of Medical Education
Volume:12 Issue: 4, 2016

  • تاریخ انتشار: 1394/11/20
  • تعداد عناوین: 14
|
  • علی اکبر حقدوست، رضوان انصاری، طاهره چنگیز صفحات 470-485
    زمینه و هدف
    شناسایی علل و همبسته های افت تحصیلی که از ناکامی های نظام آموزشی محسوب می شود، یکی از موضوعات کاربردی و مهم در حوزه پژوهش های آموزشی است. با توجه به فقدان بررسی جامع همه مستندات منتشر شده با وجود مقالات متعدد در این زمینه در ایران، هدف از مطالعه حاضر، مرور نظام مند متون منتشر شده طی 15 سال گذشته و تعیین نقش عوامل فردی، شخصیتی و اجتماعی مرتبط با افت تحصیلی دانشجویان بود.
    روش کار
    در این مطالعه، ابتدا مستندات به صورت نظام مند، مرور و اطلاعات آن ها تجمیع شد. با بررسی مقالات منتشر شده مرتبط با علل عدم موفقیت تحصیلی دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی کشور از فروردین سال 1375 لغایت اسفند سال 1389 به صورت همه شماری، 1008 مقاله انتخاب شد که 26 مقاله به صورت متن کامل قابل دسترسی بود و حداقل کیفیت پژوهشی را داشت.
    یافته ها
    بر اساس یافته های هر دو مرحله، عواملی مانند جنس پسر، بالاتر بودن سن ورود به دانشگاه، متاهل بودن، وجود مشکلات جسمی و روانی، عدم علاقه به رشته تحصیلی، پایین تر بودن معدل دیپلم یا مقطع قبلی، بیشتر شدن فاصله دیپلم تا ورود به دانشگاه، نداشتن مطالعه در طول ترم، استفاده زیاد از اینترنت و نداشتن فعالیت های علمی و پژوهشی از عوامل فردی منجر به افت تحصیلی در دانشجویان هستند. بر اساس مرور نظام مند متون، داشتن شغل دوم، زندگی خوابگاهی و دیپلم غیر از تجربی از علل منجر به افت تحصیلی در دانشجویان بود. در بین عوامل خانوادگی و اجتماعی نیز عواملی همچون تحصیلات پایین پدر و مادر، وجود مشکلات مالی، وجود مشکلات خانوادگی، بعد خانوار بیشتر، فعالیت اجتماعی ضعیف و برون گرا بودن با افت تحصیلی ارتباط داشت.
    نتیجه گیری
    با وجود مطالعات زیاد در خصوص علل افت تحصیلی، به نظر می رسد استانداردها و تعاریف مورد استفاده از مطالعات متفاوت می باشد و برای ارتقای کیفیت کار باید استانداردسازی صورت پذیرد. در مجموع، دیدگاه های اعضای هیات علمی تا حدود زیادی با واقعیت های مشاهده شده در مقالات همخوانی داشت و نشان داد که تجربه مدرسین دانشگاه در این خصوص قابل اعتماد است. همچنین، با توجه به علل عمده لیست شده، به نظر می رسد بتوان گروه هایی را که احتمال افت تحصیلی در آن ها بیشتر است، شناسایی نمود و برای آنان اقدامات پیشگیرانه به کار برد.
    کلیدواژگان: مرور نظام مند، علوم پزشکی، دانشجو، موفقیت تحصیلی، افت تحصیلی، کشور
  • آرش شهروان، مهرناز کریمی افشار، ملوک ترابی، سینا صفری صفحات 486-495
    زمینه و هدف
    دندان پزشکان استرس بالایی را که مرتبط با کار است، تجربه می کنند که از زمان آموزش دندان پزشکی آغاز می شود. هدف این مطالعه، مقایسه استرس محیط دندان پزشکی در دانشجویان بالینی در دانشکده دندان پزشکی کرمان بر حسب برخی عوامل دموگرافیک بود.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی توصیفی بر روی 165 دانشجوی دوره بالینی دندان پزشکی کرمان که به روش سرشماری انتخاب شده بودند، انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استرس محیط دندان پزشکی شامل 32 گویه در 6 حیطه و اطلاعات دموگرافیک بود. امتیازدهی گویه ها بر اساس مقیاس لیکرت از 4-1 بود. پس از جمع آوری اطلاعات، داده ها وارد کامپیوتر شد و در نرم افزار آماری SPSS با استفاده از آزمون های T، ANOVA و ضریب همبستگی Pearson در سطح معنی داری 5 درصد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد شرکت کننده در این پژوهش، 94/2 ± 63/23 سال بود. 3/53 درصد دختر، 2/78 درصد مجرد و میانگین معدل افراد 10/1 ± 05/16 بود. میانگین نمره پرسشنامه 53/14 ± 60/82 از 128 بود. بیشترین میزان استرس در حیطه کارامدی دانشگاهی در گویه امتحان و کسب نمره قبولی بود. بین دو جنس تفاوت آماری معنی داری از نظر میزان استرس محیط دندان پزشکی مشاهده شد (001/0 > P). وضعیت تاهل، داشتن کار دانشجویی، اولویت انتخاب رشته دندان پزشکی با نمره استرس محیط، تفاوت آماری معنی داری را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    یافته های حاصل از این مطالعه، تایید مطالعات مشابه در خصوص داشتن استرس محیط دندان پزشکی در دانشجویان دندان پزشکی است. بیشترین استرس محیط دندان پزشکی، امتحانات و ترس از پاس نشدن در امتحان و یا مردودی در دوره می باشد.
    کلیدواژگان: استرس محیط، دندان پزشکی، دانشجویان، کرمان
  • محمدرضا اردلان، سیروس قنبری، فخرالسادات نصیری، ایمان کریمی صفحات 496-505
    زمینه و هدف
    یادگیری سیار (همراه) به عنوان مرحله جدیدی از توسعه یادگیری الکترونیکی، فرصت هایی را جهت انتقال اطلاعات و تقویت و بهبود یادگیری مادام العمر در دانشجویان علوم پزشکی ایجاد می کند. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر راهکارهای توسعه فن آوری سیار در جهت استقرار اثربخش یادگیری سیار در آموزش پزشکی بر اساس مدل پذیرش فن آوری (Technology acceptance model یا TAM) انجام گردید.
    روش کار
    این تحقیق بر حسب هدف، از نوع کاربردی و بر اساس شیوه جمع آوری داده ها، توصیفی- پیمایشی بود. جامعه آماری مطالعه را همه اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان در سال 1393 تشکیل دادند. حجم نمونه با استفاده از فرمول Cochran، 188 نفر به دست آمد. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه های راهکارهای توسعه فن آوری سیار و مدل پذیرش فن آوری Davis استفاده شد. داده ها توسط ضریب همبستگی، آزمون t، تکنیک تحلیلی عاملی تاییدی، مدل سازی معادلات ساختاری و تحلیل مسیر به وسیله نرم افزارهای LISREL و SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    راهکارهای آموزشی، اداری- ساختاری، مدیریتی و انگیزشی- تفریحی به ترتیب بیشترین تاثیر معنی دار (در سطح 01/0) را بر روی برداشت ذهنی استادان از مفید بودن یادگیری سیار و نیز برداشت ذهنی آنان از آسانی استفاده از یادگیری سیار داشت. نتایج نشان داد که این دو مولفه بر اساس مدل TAM بر روی نگرش نسبت به استفاده و تصمیم به استفاده از فن آوری های سیار دارای اثرات مثبتی بود و از این طریق بر استفاده عملی از فن آوری های سیار توسط استادان در فعالیت های آموزشی و یادگیری، اثر مثبت و معنی داری (در سطح 01/0) دارند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده، مدل پذیرش یادگیری سیار با توجه به راهکارهای ارایه شده توسعه فن آوری سیار در جامعه مورد مطالعه، تایید گردید و بر همین اساس، قابلیت به کارگیری در جامعه مورد نظر را دارد.
    کلیدواژگان: فن آوری سیار، یادگیری سیار، مدل پذیرش فن آوری، معادلات ساختاری، تحلیل مسیر
  • مریم اخوتی، اعظم بذرافشان، مرتضی زارع، لیلا عبدالهی، ملیحه سادات بذرافشان صفحات 506-517
    زمینه و هدف
    بهترین شیوه برای مطرح نمودن یک مقاله در عرصه جهانی، انتشار آن در مجلات نمایه شده در نمایه نامه های معتبر است و سهم دانشمندان را در پیشبرد دانش در سطح جهانی نشان می دهد. هدف این مطالعه، بررسی تولیدات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در پایگاه استنادی علوم طی سال های 2004 تا 2013 بود.
    روش کار
    پژوهش کاربردی حاضر با تکیه بر روش های علم سنجی و تحلیل استنادی، به بررسی تولیدات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در بازه زمانی سال های 2004 تا 2013 میلادی پرداخت. منبع جمع آوری داده ها، پایگاه استنادی علوم بود.
    یافته ها
    1053 مدرک در بازه زمانی مورد بررسی توسط پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی کرمان و اغلب به صورت مقاله تولید شده بود. نرخ رشد تولیدات علمی 70 درصد و شاخص H (H-Index) این دانشگاه، 30 به دست آمد. توزیع مقالات نویسندگان دانشگاه علوم پزشکی کرمان از قانون Lotka تبعیت می کرد. به طور کلی، مدارک تولید شده، 4619 بار مورد استناد قرار گرفته و تنها 47/2 درصد مدارک توسط یک نویسنده تدوین شده بود. بیشترین همکاری داخلی با دانشگاه علوم پزشکی تهران و بیشترین همکاری خارجی با دانشگاه آمستردام صورت گرفته بود. حوزه داروسازی و داروشناسی بیشترین مدرک را تولید کرده بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر بیانگر روند رو به رشد تولیدات علمی و همکاری های علمی به نسبت بالای دانشگاه علوم پزشکی کرمان است. پیشنهاد می شود از تجربه گروه های موفق تر در تولید علم استفاده شود تا همه گروه ها نقش موثری در تولید علم دانشگاه داشته باشند. همچنین، تمهیداتی به منظور افزایش شانس استناد به مدارک اندیشیده شود.
    کلیدواژگان: تولید علم، مدرک، پایگاه استنادی علوم، استناد، علم سنجی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، شاخص H
  • نسرین طبسی نژاد، نرگس خانجانی، فاطمه بلالی میبدی، فاطمه نظری، محبت محسنی * صفحات 518-525
    زمینه و هدف

    تعیین اولویت ها و روش های مناسب آموزشی، امکان استفاده بهینه از منابع محدود و در دسترس را فراهم می نماید. به دلیل نقش موثر پزشکان خانواده در ارتقای سلامت و لزوم طراحی برنامه آموزشی مبتنی بر نیازسنجی، این مطالعه به بررسی نیازهای آموزشی پزشکان خانواده روستایی شاغل در دانشگاه علوم پزشکی کرمان پرداخت.

    روش کار

    مطالعه توصیفی- تحلیلی- مقطعی حاضر در سال 1393 با حضور 102 پزشک خانواده روستایی که به روش سرشماری انتخاب شدند، انجام گردید. ابزار پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته دو بخشی بود که روایی آن توسط استادان صاحب نظر مورد تایید قرار گرفت. پایایی پرسش نامه نیز با روش آزمون- بازآزمون و ضریب Cronbach¢s alpha برابر با 96/0، تایید گردید. داده ها با کمک آزمون های آماری در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بیشترین نیاز آموزشی شامل ختنه، بیوپسی از پوست و مخاط، کشیدن ناخن و برداشت خال و زگیل بود. آموزش مداوم به عنوان اولین اولویت شیوه آموزشی موثر اعلام گردید. بین نیاز آموزشی پزشکان خانواده با سابقه کار کلی و سابقه کار در برنامه پزشک خانواده ارتباط معنی داری وجود داشت، اما بین نیاز آموزشی با جنس، سن، محل تحصیل و فاصله تحصیلی رابطه معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    به منظور ارتقای سطح دانش و مهارت پزشکان خانواده، ضمن بازنگری در برنامه آموزشی پزشکان عمومی، طراحی برنامه آموزشی مبتنی بر نیازسنجی ضروری به نظر می رسد. بنابراین پیشنهاد می شود، مسوولین حوزه سلامت و آموزش مداوم دانشگاه علوم پزشکی کرمان، نتایج مطالعه حاضر را در تدوین برنامه ریزی آموزشی مد نظر قرار دهند تا منجر به ارتقای اثربخشی این برنامه گردد.

    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، پزشک خانواده، دانشگاه علوم پزشکی کرمان
  • مریم دستورپور، مرضیه مرادی، فاطمه استبصاری، فرزانه ذوالعلی صفحات 526-543
    زمینه و هدف
    ایجاد شواهد نظام مند و با رویکرد کیفی در آموزش اثربخش، کمتر مورد توجه بوده است. از این رو، هدف از مطالعه حاضر، تبیین دیدگاه ها، تجربیات و ادراک دانشجویان تحصیلات تکمیلی و استادان دانشگاه علوم پزشکی کرمان در مورد آموزش اثربخش و عوامل مرتبط با آن بود.
    روش کار
    این تحقیق یک پژوهش کیفی با روش تحلیل محتوا و نمونه گیری هدفمند بود که روی 32 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی و 7 نفر از استادان دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد. یک راهنمای مصاحبه برای جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه های گروهی و فردی عمیق استفاده شد. پس از کسب رضایت نامه آگاهانه شفاهی، داده ها ضبط، دست نویس و به روش تحلیل محتوا واکاوی شد. جهت حمایت از صحت و استحکام داده ها، معیار مقبولیت و تایید پذیری لحاظ گردید.
    یافته ها
    دو درون مایه اصلی از دیدگاه دانشجویان تحصیلات تکمیلی و استادان شامل عوامل مستقیم و غیر مستقیم مرتبط با آموزش اثربخش استخراج شد. عوامل مستقیم شامل عوامل مرتبط با دانشجو، استاد، محیط آموزشی و عوامل انگیزشی بود. عوامل غیرمستقیم، عوامل مربوط به سیستم آموزشی کشور، سیستم ارزشیابی، پایش دانشجو و عوامل اقتصادی بودند.
    نتیجه گیری
    دانشجویان تحصیلات تکمیلی و استادان بر این باور بودند که آموزش اثربخش، امری پیچیده است که عوامل کلان مانند ویژگی های سیستم آموزشی کشور و عوامل خرد مانند ویژگی های دانشجویان و استادان بر آن تاثیر می گذارند. همچنین، یک تناقض بین درک مربیان و دانشجویان از نقش آنان وجود داشت. مربیان معتقد بودند که دانشجویان مسوول یادگیری و خود انگیزگی هستند و دانشجویان بیان کردند که این مسوولیت اصلی مربی است. این موضوع مهم باید در هنگام برنامه ریزی برای آموزش اثربخش در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: آموزش اثربخش، درک، دانشجویان تحصیلات تکمیلی
  • میمنت عابدینی بلترک، احمدرضا نصر اصفهانی، مهدی محمدی، ابراهیم صالحی عمران صفحات 544-553
    زمینه و هدف
    سازنده گرایی رویکردی است که تاثیرات عمیقی بر رویکردهای یادگیری و تدریس می گذارد و به دنبال آن آموزش، تدریس، فراگیر، نقش معلم و محیط یادگیری را دچار تغییر می کند. علوم پزشکی نیز از این زمینه مستثنی نیست. از طرف دیگر، برنامه های درسی مهم ترین ابزار و عناصر تحقق بخشیدن به اهداف و رسالت های کلی نظام آموزشی هستند. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان کاربست عناصر برنامه درسی سازنده گرا در دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش به روش توصیفی- پیمایشی انجام گرفت و جامعه آماری آن را دانشجویان تحصیلات تکمیلی چهار دانشکده از دانشگاه علوم پزشکی شیراز تشکیل دادند که 200 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه بود که پس از تایید روایی و پایایی، بین گروه نمونه توزیع گردید. برای تحلیل داده ها در بخش آمار توصیفی از میانگین و انحراف معیار و در بخش آمار استنباطی از آزمون های t، Independent t و ANOVA استفاده شد.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری بین عناصر برنامه درسی و میانگین نظری آزمون وجود داشت؛ بدین معنی که عناصر برنامه درسی مبتنی بر رویکرد سازنده گرایی در دانشگاه علوم پزشکی شیراز، پایین تر از حد متوسط بود.
    نتیجه گیری
    مطالعات گوناگونی در ارتباط با رویکرد سازنده گرایی در آموزش پزشکی انجام شده، اما در داخل ایران چندان مورد توجه نبوده است. با توجه به یافته های به دست آمده، توصیه می شود که استادان رویکرد سنتی به تدریس را کنار بگذارند و از رویکردهای جدیدتر مانند سازنده گرایی استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: سازنده گرایی، برنامه درسی، عناصر، تحصیلات تکمیلی
  • مهستی علیزاده، هومن یزدچی، حسین مازوچیان * صفحات 554-562
    زمینه و هدف

    آموزش پزشکی بر دو اصل مهارت های عملی و دانش نظری استوار است و آموزش بالینی جزء ضروری آموزش پزشکی به شمار می رود. یکی از روش های مناسب ارزشیابی یک سیستم، تعیین کیفیت آموزشی از دیدگاه فراگیران آن می باشد. در مطالعه حاضر، دیدگاه کارورزان سال آخر رشته پزشکی در خصوص آموزش عملی و مهارت های بالینی بررسی گردید.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی که در سال 1390 در دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام گرفت، 122 کارورز که در ترم 14 مشغول به تحصیل بودند، به شیوه سر شماری در مطالعه شرکت کردند. پرسش نامه ای حاوی 18 عنوان در خصوص مهارت های بالینی و ارتباطی و 35 عنوان در حیطه اقدامات عملی به شرکت کنندگان داده شد. پس از تکمیل پرسش نامه ها، داده ها با استفاده از آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    3/11 درصد شرکت کنندگان توانمندی خود را در برقراری ارتباط موثر با مراجعان در حد بسیار زیاد و 7/48 درصد آن ها این مهارت را زیاد اعلام کردند. در خصوص پرسش های مربوط به اقدامات عملی، 5/62 درصد پاسخ دهندگان بیان نمودند که آموزش های لازم را در مورد کمک های اولیه دیده اند و فقط 7/13 درصد توانمندی خود را کم و 5/2 درصد هم بسیار کم ارزیابی کردند.

    نتیجه گیری

    در حیطه مهارت های بالینی و ارتباطی، به غیر از مواردی مانند «توانایی گرفتن شرح حال بالینی هدفمند و درست و ثبت یافته ها» که آموزش شرکت کنندگان در آن تا حدودی مطلوب بود و بیشتر افراد توانمندی خود را در حد زیاد ارزیابی کرده بودند، بقیه موارد در حد متوسط و کم ارزیابی شد.

    کلیدواژگان: مهارت های بالینی، پزشکی عمومی، کارورز، توانمندی
  • صدیقه خدابنده، پریسا رستم بیگی، سکینه سبزواری، عصمت نوحی صفحات 563-570
    زمینه و هدف
    برنامه های آموزش عالی جهت ارتقای کیفیت و داشتن پویایی، نیاز به ارزشیابی و بررسی های کمی و کیفی دارند. در این مطالعه، از الگوی ارزشیابی CIPP (Context، input، process and product) جهت ارزشیابی دانشکده پزشکی بر اساس الگوی نظری CIPP سال 1393 استفاده شد.
    روش کار
    ارزشیابی برنامه دانشکده پزشکی کرمان با توجه به الگوی CIPP شامل زمینه، درون داد، فرایند و برون داد اجرا شد. نمونه این پژوهش شامل 69 دانشجو، 20 استاد و 12 دانش آموخته بود. جهت انجام ارزشیابی، جمع آوری اطلاعات از طریق پرسش نامه استفاده شد. نمره 5/1-0 وضعیت نامطلوب، 5/3- 5/1 وضعیت نسبتا مطلوب و 5-5/3 وضعیت کاملا مطلوب در نظر گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آمار توصیفی و استنباطی (آزمون t) انجام شد.
    یافته ها
    از دیدگاه شرکت کنندگان در پژوهش، وضعیت زمینه، درون داد، فرایند و کلیت دانشکده پزشکی کاملا مطلوب و برون داد دانشکده نسبتا مطلوب بود. نتایج نشان داد که به طور کلی در زمینه، فرایند و برون داد دانشکده پزشکی بین دیدگاه دانشجویان و استادان، تفاوت معنی داری وجود دارد (050/0 &le P). دانشجویان وضعیت زمینه و استادان وضعیت درون داد، فرایند، برون داد و کلیت دانشکده را مطلوب تر ارزیابی کردند.
    نتیجه گیری
    نتایج ارزشیابی برنامه آموزشی نهایی دانشکده پزشکی نشان داد که وضعیت این دانشکده مطلوب می باشد. در جهت نیل به سطح کاملا مطلوب، شایسته است مسوولین دانشکده و دانشگاه، بیش از پیش به تقویت عوامل مهم از جمله بازنگری در مواد و محتوای آموزشی، آموزش روش های تدریس و ارزشیابی و مهارت های ارتباطی به استادان توجه نمایند.
    کلیدواژگان: ارزشیابی برنامه آموزشی، الگوی CIPP، دانشکده پزشکی
  • جهانگیر حقانی، ملوک ترابی *، آرمین رفیعی پور صفحات 571-578
    زمینه و هدف

    آموزش عملی در دندان پزشکی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و به طور مستقیم در درمان بیماران و سلامت دهان و دندان افراد جامعه تاثیر دارد. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی نظرات دانشجویان در خصوص امکانات، فضای فیزیکی و نحوه آموزش در بخش رادیولوژی فک و صورت دانشکده دندان پزشکی کرمان بوده است.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی- توصیفی، در سال 1393 بر روی دانشجویان دندان پزشکی که حداقل یک واحد درس رادیولوژی را گذرانده و به روش سرشماری انتخاب شده بودند، انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل یک پرسش نامه مشتمل بر 28 سوال شامل 5 بخش (در حیطه های ارزیابی تجهیزات و وسایل، کیفیت آموزش از نظر مهارت های تشخیصی، کیفیت آموزش از نظر مهارت های بالینی، نحوه آموزش عملی روی بیمار و سوالات متفرقه) که توسط محققین طراحی شده و روایی و پایایی آن مورد ارزیابی قرار گرفته بود و بخشی نیز شامل مشخصات دموگرافیک بود. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS در رایانه ثبت شد و با به کارگیری آزمون های آماری t و ANOVA در سطح معنی داری 050/0 > P مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در این پژوهش، 146 نفر از دانشجویان دندان پزشکی کرمان شرکت کردند که 2/43 درصد آنان مرد و 8/56 درصد زن بودند. میانگین نمره پرسش نامه 42/14 ± 24/76 از 140 بود. نظر دانشجویان نسبت به بخش رادیولوژی به صورت کلی متوسط ارزیابی شد. نظر دانشجویان در حیطه سوالات در زمینه آموزش عملی تکنیک های مختلف و همچنین تشخیص شکستگی های استخوانی و دندانی از طریق رادیوگرافی نامناسب بود. به نظر دانشجویان، در حیطه تجهیزات و وسایل، تعداد و کیفیت دستگاه های رادیوگرافی نامناسب بود. بین دو جنس و ورودی های مختلف از لحاظ میزان رضایت تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر، دانشجویان از آموزش های بخش رادیولوژی اغلب راضی بودند، اما کیفیت و تعداد دستگاه های رادیوگرافی را پایین ارزیابی کردند. تعمیر و به روز کردن تجهیزات و دستگاه های رادیوگرافی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: نظرات، آموزش، رادیولوژی، دانشجویان دندان پزشکی، کرمان
  • فرشته عراقیان مجرد، اکرم ثناگو، لیلا جویباری صفحات 582-583
  • عباس آقایی افشار، مجید فصیحی هرندی، سید نورالدین نعمت اللهی ماهانی صفحات 584-586
    افت تحصیلی دانشجویان در نیمسالهای اول تحصیل اغلب به دلیل تغییر شیوه زندگی و عادت نداشتن به محیط جدید بوی&zwj&zwjژه خوابگاه، جدایی از خانواده و درگیر شدن در مسائل عاطفی به دلیل حساس بودن سن ورود به دانشگاه مشاهده می شود. این گزارش به وضعیت تحصیلی محمد دانشجوی پزشکی می پردازد که با پیشینه علمی عالی و رتبه بسیار خوب در رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان قبول و در همان بدو ورود دو نیمسال متوالی مشروطی و دچار افت تحصیلی شدید می شود. محمد که از پشتوانه خانوادگی و وضعیت مالی نسبتا مناسبی برخوردار است در بدو ورود درگیر مشکلات عاطفی می شود و با شکست در این مرحله دچار افسردگی و افت شدید تحصیلی میگردد، خانواده محمد با تصور کمک به فرزندشان دچار اشتباهات بزرگتر شده و دانشجوی یاد شده با دو نیمسال مشروطی متوالی بعدی در معرض خطر اخراج قرار میگیرد. با توجه به حساس بودن این مرحله از زندگی دانشجویان، علاوه بر کمک و توجه اساتید، باید مرکز مشاوره در دانشگاه بسیار فعال عمل کند و دانشجویانی را که دچارمشکلات عاطفی و افت تحصیلی می شوند را شناسایی نموده، تحت مراقبت های محسوس و نامحسوس نگه دارد و دلسوزانه با مشاوره سودمند و با همکاری خانواده به آنها کمک شود که از این مرحله بحرانی عبور و با شرایط جدید سازگار شوند.
    کلیدواژگان: افت تحصیلی، مشاوره دانشجویی، دانشجوی رشته پزشکی
  • سیده زهرا نهاردانی، سمیه علیزاده، زهره سهرابی صفحات 587-591
|
  • Ali Akbar Haghdoost, Rezvan Ansari, Tahereh Changiz Pages 470-485
    Background and Objective
    Recognition of the causes and correlates of academic failure, which is one of the failures of the education system, is an important practical issue in education researches. Despite the large number of studies in this field in Iran, no comprehensive reviews of all published documents in this respect have been carried out. Thus, the aim of the present study was the systematic review of all texts published during the previous 15 years and determination of the role of individual, personality, and social factors related to academic failure of students.
    Methods
    In the present study, documents were systematically reviewed and information gathered. Articles, which were related to the causes of academic failure of students of medical universities in Iran and published from March 1999 until February 2010, were studied. Using census method, 1008 articles were screened. The full text of 26 articles with minimum quality of research was available.
    Results
    Based on the findings of the study, male gender, higher age of entry to college, marriage, mental and physical problems, lack of interest in the field of education, lower average score of school diploma or previous degree, longer duration of time from diploma to university admission, lack of studying during the term, greater use of the internet, and lack of scientific and research activities are individual factors that can lead to academic failure in students. Based on the systematic review of literature, the causes of academic failure of students were having a second job, living in the dormitory, and a non-empirical diploma. Among familial and social factors, low education level of father and mother, financial problems, family problems, large number of family members, poor social activity, and being an extrovert were associated with academic failure.
    Conclusion
    Despite the many studies on the causes of academic failure, it seems that the standards and definitions used in different studies vary. Therefore, to promote the quality of work, standardization must be performed. The views of faculty members were largely consistent with the facts found in the literature. This showed that university teachers’ experiences in this regard are reliable. Moreover, considering the major listed causes, it seems that groups who are at higher risk of academic failure can be identified and preventive measures applied to them.
    Keywords: Systematic review, Medical sciences, Students, Academic achievement, Academic failure, Country
  • Arash Shahravan, Mehrnaz Karimi, Afshar, Molouk Torabi, Sina Safari Pages 486-495
    Background and Objective
    Dentistry has been widely acknowledged as being associated with high levels of stress. This stress originates in the process of dental education. The aim of the present study was to evaluate dental environment stress (DES) in students of the School of Dentistry of Kerman University of Medical Sciences, Iran.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 165 students. Data were collected using the Dental Environment Stress Questionnaire (consisting of 32 items in 6 scales) and demographic information questionnaire. Data were analyzed in SPSS software using t-test and ANOVA. P-value was considered at 5%.
    Results
    Of the 165 respondents, 53.3% were women and 78.2% were single. Their mean age was 23.63 ± 2.94 years, and mean score was 16.05 ± 1.10. The mean of DES score was 82.60 ± 14.53 out of a total of 128. In academic factors, fear of exam and failure of the course were the most important stressors. There was a statistically significant association between mean DES score and gender. There was no statistically significant association between mean DES score and marriage status, student`s work, and priority of field selection.
    Conclusion
    The results of the present study were similar to that of previous studies. They showed the existence of DES. Academic factors were one of the most important stressors.
    Keywords: Dental environment, Stress, Students, Kerman (Iran)
  • Mohammad Reza Ardalan, Siroos Ghanbari, Fakhrossadat Nasiri, Iman Karimi Pages 496-505
    Background and Objective
    Mobile learning, as a new stage of development in e-learning, provides opportunities for information transfer, and strengthening and improving lifelong learning in students of medical sciences. The present study was conducted to evaluate the effect of mobile technology solutions on effective deployment of mobile learning in medical education based on the Technology Acceptance Model (TAM).
    Methods
    This was an objective-based applied research and, based on the method of data collection, a descriptive survey. The statistical population consisted of all faculty members of the Hamadan University of Medical Sciences in 2014. The sample size (n = 188) was determined using Cochran formula. Data were collected using the Mobile Technology Development Strategies Questionnaires and Davis’ TAM. Data analysis was performed using the correlation coefficient, t-test, confirmatory factor analysis, structural equation modeling, and path analysis and LISREL and SPSS software.
    Results
    Instructional strategies, administrative-structural, managerial, and motivational–recreational, respectively, had the most significant effect (at the level of 0.01) on the teachers’ perception of the usefulness of mobile learning and the simplicity of its use. Based on TAM, these two components had positive effects on attitude toward using and deciding to use mobile technology. Thereby, they have significant positive effects on the application of mobile technology in teaching and learning by teachers (at the level of 0.01).
    Conclusion
    Based on these results, TAM was approved according to the guidelines provided on mobile learning development in the study population, and thus, has deployment potential in the target population.
    Keywords: Mobile technology, Mobile learning, Technology Acceptance Model (TAM), Structural equation, Path analysis
  • Maryam Okhovati, Azam Bazrafshan, Morteza Zare, Leila Abdollahi, Maliheh Sadat Bazrafshan Pages 506-517
    Background and Objective
    Publishing in journals indexed in well-known indexes is the best way to present an article internationally. It also illustrates the contribution of scholars to the advancement of knowledge in the world. This study aimed to investigate the scientific output of Kerman University of Medical Sciences, Iran, in Web of Science (WOS) during 2004 to 2013.
    Methods
    This applied research uses scientometrics and citation methods to investigate the scientific publications of Kerman University of Medical Sciences during 2004-2013. The data were gathered from Web of Science.
    Results
    During this time period, researchers at Kerman University of Medical Sciences had published 1053 documents in WOS. Most of the documents were in article format. The growth rate of scientific contribution was 70% and the university’s H-index was 30. The papers’ distribution followed the Lotka’s law. In total, the papers had received 4619 citations. Only 2.47% of papers were written by one author. The studied researchers had the most collaboration with Tehran University of Medical Sciences among Iranian universities and the University of Amsterdam among foreign universities. The fields pharmacy and pharmacology had produced the most papers.
    Conclusion
    The results indicated a growing trend in publications and high rates of scientific collaboration by Kerman University of Medical Sciences. It is suggested that different departments follow the experience of departments with the most productivity in order to increase their output. In this way all departments will contribute to the university’s scientific output. Moroever, new policies should be considered to increase the citation rate.
    Keywords: Science production, Web of Science (WOS), Citation, Document, Scientometrics, Kerman University of Medical Sciences, H, index
  • Nasrin Tabasinejad, Narges Khanjani, Fatemeh Balali, Meybodi, Fatemeh Nazari, Mohabbat Mohseni Pages 518-525
    Background and Objective

    Determination of priorities and suitable educational methods enable the optimal use of the limited resources available. Due to the effective role of family physicians in health promotion and the necessity of educational planning according to needs assessment, this study aimed to assess the educational requirements of rural family physicians working in Kerman University of Medical Sciences, Iran.

    Methods

    This cross-sectional, analytical-descriptive study was conducted on 102 rural family physicians in 2014. Census method was applied for sampling. Data were collected using a two-part researcher-made questionnaire. The validity of the questionnaire was approved by professors. To determine the reliability of the research tool, test-re-test method, and Cronbach's alpha (0.96) were applied. Statistical tests were used to analyze the data using SPSS software.

    Results

    The most required educational needs were circumcision, biopsy of the skin and mucosa, pulling nails, speckle removal, and surgical excision of skin verruca. Continuing Medical Education was reported as the leading effective educational method. There was significant relationship between educational requirements, and total years of work experience and years of work experience as family physician. However, there was no significant relationship between educational requirements and physicians’ gender, age, place of education, and educational interval gap.

    Conclusion

    To enhance knowledge and skills of family physicians, in addition to revision of physician’s educational curriculum, educational planning based on needs assessment is required. Thus, it is suggested that the Health Care and Continuing Medical Education Office in Kerman University of Medical Sciences take the results of this study into consideration in order to promote the efficacy of the educational programs.

    Keywords: Educational needs assessment, Family physician, Kerman University of Medical Sciences, Iran
  • Maryam Dastoorpoor, Marzieh Moradi, Fatemeh Estebsari, Farzaneh Zolala Pages 526-543
    Background and Objective
    Little attention has been paid to generating systematic evidence-based qualitative approaches to effective education. This study aimed to explore postgraduate student's and mentor's view points, experiences and perceptions about effective education and its related factors in Kerman University of Medical Sciences, Iran.
    Methods
    In this qualitative study, using content analysis method and purposive sampling, 32 postgraduate students and 7 mentors were recruited. An interview guide was used to collect data through focus groups via in-depth interviews. After obtaining verbal informed consent, data were recorded, transcribed and analyzed using content analysis method. To ensure validity of the data, the acceptability and confirmability criteria were utilized.
    Results
    Two main themes were extracted from the viewpoint of postgraduate students and the mentors, the direct and indirect factors related to effective education. Direct factors included the factors related to student, mentor, educational environment and motivation. Indirect factors were national educational system, evaluation system for students and economic factors.
    Conclusion
    Both postgraduate students and mentors believe that effective education is a complex issue and macro-factors such as educational system and micro-ones such as mentors, and students, characteristics are important. In addition, there is inconsistency in student's and the mentor's perception about the roles of the other one mentors believe that this is the responsibility of the students to learn and be self-motivated, while the students mentione that this is mainly the mentor' responsibility. This is an important topic which should be considered for planning effective education.
    Keywords: Effective education, Perception, Postgraduate students
  • Meimanat Abedini, Baltork, Ahmad Reza Nasr, Esfahani, Mehdi Mohammadi, Ebrahim Salehi, Omran Pages 544-553
    Background and Objective
    Constructivism is an approach that has profound effects on learning and teaching approaches, and thus, alters education, teaching, learner, teachers’ roles, and learning environment. The medical sciences are not exempt from this effect. On the other hand, curriculum is the most important element for the realization of the goals and general mission of the educational system. Therefore, the present study was conducted with the aim to evaluate the application of constructivist curriculum at Shiraz University of Medical Sciences, Iran.
    Methods
    This was a descriptive survey. The study population consisted of postgraduate students from 4 schools of Shiraz University of Medical Sciences. Through stratified random sampling method, 200 participants were selected. The research instrument was a questionnaire, the validity and reliability of which were approved. In the descriptive statistics section, mean and standard deviation were used, and in the inferential statistics section, a independent t-test, t-test, and ANOVA were used.
    Results
    A significant difference was observed between the mean test curriculum elements and theoretical mean of the scale used. This meant that curriculum elements based on the constructivism approach were lower than average in Shiraz University of Medical Sciences.
    Conclusion
    Numerous studies have been conducted on this approach in medical education, but this topic has not gained much attention in Iran. According to the findings, it is suggested that teachers abandon the traditional approach to teaching and utilize newer approaches such as constructivism.
    Keywords: Constructivism, Curriculum, Elements, Postgraduate
  • Mahasti Alizadeh, Houman Yazdchi, Hossein Mazouchian Pages 554-562
    Background and Objective

    Medical education is based on both practical skills and theoretical knowledge. Clinical skills training is an essential component of medical education. One of the best evaluation methods for educational systems is to determine learner's opinions on the quality of teaching. In this study, senior medical student's views of practical education and clinical skills were studied.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted in Tabriz University of Medical Sciences, Iran, in 2012 on 122 senior medical interns in their 14th semester. A questionnaire consisting of 18 items regarding clinical and communication skills and 35 items regarding practical measures was distributed among participants. Descriptive statistical methods were used to analyze the acquired data.

    Results

    Among the participants, 11.3% and 48.7% reported a very high rate and high rate of communication skills, respectively. Moreover, 62.5% of students reported that they had received the necessary education on first aid skills, and only 13.7% and 2.5% reported low and very low ability in this regard.

    Conclusion

    In terms of obtaining accurate and purposeful clinical history and data recording, the students had received favorable training. However, other skills were reported to be at low and very low levels.

    Keywords: Clinical skills, General practitioner, Intern, Abilities
  • Sedigheh Khodabandeh, Parisa Rostambeig, Sakineh Sabzevari, Esmat Nouhi Pages 563-570
    Background and Objective
    In order to improve the quality of higher education programs and make them dynamic, quantitative and qualitative evaluations and assessments are required. In this study, the context, input, process, and product (CIPP) evaluation model was used to evaluate the School of Medicine at Kerman University of Medical Sciences, Iran, in 2014.
    Methods
    The evaluation of this school, based on the CIPP model, consisted of the 4 components of context, input, process, and output. The sample included 69 students, 20 professors, and 12 postgraduates. A researcher made questionnaire was used to collect data. The scores of 0-1.5, 1.5-3.5, and 3.5-5 were considered as representing poor conditions, relatively favorable conditions, and favorable conditions, respectively. Data were analyzed using SPSS software and descriptive and inferential statistics (t-test).
    Results
    From the perspective of the participants of the research, the status of context, input, process, and output, and in general, the School of Medicine was favorable and the output of the school was relatively favorable. There was a significant difference between the students’ and professors’ point of views in terms of the context, process, and outcome of the school (P < 0.05). The students ranked the context as favorable, while the professors ranked input, process, and output of the school as favorable.
    Conclusion
    The results of the final evaluation revealed that the condition of this school is favorable. To achieve a highly favorable condition, it is suggested that college and university authorities attempt to strengthen important factors such as revision of curriculum content, and training professors on teaching methods, evaluation, and communication skills.
    Keywords: Educational evaluation, CIPP model, Medical school
  • Jahangir Haghani, Molouk Torabi, Armin Rafiee, Pour Pages 571-578
    Background and Objective

    Clinical training is of great importance in dentistry, and has a direct impact on health of the society and treatment of patients. The present study was conducted with the aim to obtain students’ point of views about facilities, physical environment, and training methods in the Department of Oral and Maxillofacial Radiology, School of Dentistry of Kerman University of Medical Sciences, Iran.

    Methods

    This descriptive and cross-sectional study was conducted on dental students, who had had passed at least 1 unit of radiology course. The participants were selected through census sampling method. The data collection tool was a questionnaire consisting of 28 items in 5 scales and a section on demographic information. The 5 scales consisted of evaluation of equipment, quality of education in terms of diagnosis skills, quality of education in terms of clinical skills, practical education on patients, and miscellaneous questions. The questionnaire was designed by the researchers and its validity and reliability were evaluated. Data were analyzed in SPSS software using t-test and analysis of variance (ANOVA). All P-values of less than 0.05 were considered significant.

    Results

    Of the 146 respondents, 43.2% were men and 56.8% were women. The mean score of the questionnaire was 76.24 ± 14.42 from a total of 140. Overall students’ satisfaction was at a moderate level. Students’ satisfaction level with practical training in different techniques, and bone and dental fractures diagnosis using radiography was low. In the students’ view the quantity and quality of radiography devices was inadequate. There was no statistically significant association between different inputs in terms of satisfaction and the students’ gender.

    Conclusion

    The students in the present study were relatively satisfied with radiology courses. However, in their opinion, the quantity and quality of radiology devices were low. Thus, the repairing and updating of the radiography devices is recommended.

    Keywords: Opinion, Training, Radiology, Dental student, Kerman, Iran
  • Abbas Aghaei Afshar, Majid Fasihi Harandi, Seyed Noureddin Nematollahi, Mahani Pages 584-586
    Educational decline among university students during the first university terms is generally observed as a reason of the big change in lifestyle and not being accustomed to dormitory atmosphere, or it can be as a result of being involved with emotional matters, due to the special age at which they enter university. This research concerns the situation of a medical student ((Mohammad)) who enters Kerman medical university with a perfect educational background and a top rank in entrance exam of university but he encounters a noticeable underachievement in educating as soon as he starts his courses at university. Mohammad who is from a relatively supportive family and has a suitable financial situation in his family, gets involved with an emotional case and its following problems and matters, facing a breakup at this stage, he is suffered with depression and severe educational decline. His family, in order to help him, acts mistakenly and it brings about bigger problems. Therefore, after finishing two university terms with conditional educational situation, he exposes with the warning of being dropped out of university.Noticing the importance of this stage of life among university students, more than the consideration of university teachers, needs the contribution of consulting center of university in an effective way. so that they can identify students with emotional conflicts that leads them toward educational underachievement, and then offering them suitable and helpful consultation aimed to help them pass this serious phase of life and moreover, how to adopt themselves with new situations, surely with having their family support as well.
    Keywords: Educational Decline, Medical Student, Consultation