فهرست مطالب

مطالعات حقوق خصوصی - سال چهل و پنجم شماره 4 (زمستان 1394)

فصلنامه مطالعات حقوق خصوصی
سال چهل و پنجم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد ابوعطا صفحات 525-541
    حسب ماده 179 قانون دریایی ایران، اگر قرارداد نجات تحت تاثیر خطر یا فشار ناروا واقع شده و شروط آن ناعادلانه باشد یا قرارداد با حیله و فریب واقع شده و یا پاداش مقرر نسبت به عملیات نجات انجام شده، بسیار گزاف یا اندک باشد، به درخواست ذی نفع، دادگاه می تواند قرارداد را ابطال کند یا آن را تغییر دهد. این مقررات که از ماده 7 «معاهده یکسان سازی برخی از قواعد حقوقی مربوط به کمک و نجات در دریا» مصوب 1910م اقتباس شده و با توجه به الحاق دولت ایران به معاهده نجات مصوب 1989م، با تفاوت هایی، در ماده 13 «قانون اجازه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به معاهده بین المللی نجات» مصوب 1373ش تکرار شده است، گرچه با اصل الزام آور بودن قراردادها و قواعد عمومی مربوط به اکراه و تدلیس در معاملات و عدم جواز تغییر قراردادها از سوی محاکم، سازگار به نظر نمی رسد، اما با توجه به مقتضیات کشتی رانی بازرگانی و لزوم توجه خاص به حقوق اشخاص ذ ی نفع در این گستره، بسیار مفید و موثر است.
    کلیدواژگان: ابطال، پاداش، تغییر، خطر، قرارداد، نجات
  • سعید حبیبا*، فرزانه شاکری صفحات 543-562
    در سه دهه اخیر تحولات در عرصه تکنولوژی و ارتباطات، به ویژه اینترنت، و تمایل کشورها به هماهنگی در حمایت از حقوق مالکیت فکری در سطح بین المللی، ابعاد خاصی را در صلاحیت بین المللی دادگاه ها در رسیدگی به دعاوی مالکیت فکری و شناسایی و اجرای آرای صادره مطرح کرده است. مهم ترین سند بین المللی که تا به امروز به جنبه های حقوق بین الملل خصوصی حقوق مالکیت فکری پرداخته، کنوانسیون لاهه 2005 درباره موافقت نامه های انتخاب دادگاه است. باوجود اهمیت موضوع در عرصه بین الملل، خلا قانونی در ایران از حیث قواعد صلاحیت و شناسایی و اجرا در دعاوی مالکیت فکری مشهود است. در این مقاله کوشش شده است تا با بررسی سابقه تدوین کنوانسیون و تحلیل مواد مربوط به صلاحیت و شناسایی و اجرا در دعاوی مالکیت فکری، ضمن معرفی کنوانسیون و تاکید بر جنبه های مثبت آن، به دستاوردهایی که ممکن است عضویت ایران در کنوانسیون به همراه داشته باشد، اشاره شود.
    کلیدواژگان: اعتبار، حقوق مالکیت های ادبی و هنری، حقوق مرتبط، شناسایی و اجرا، صلاحیت، نقض
  • سام سوادکوهی فر*، محمد بیگی حبیب ابادی صفحات 563-582
    وکلا حسب رویه مانوس، فعالیت خود را فردی یا با مشارکت یکدیگر انجام می دهند. امروزه بر اساس قوانین و مقررات برخی کشورها، وکلای دادگستری می توانند با عنوان شرکت های تجاری یا دیگر موسسات، تحت قوانین و مقررات خاص به ارائه خدمات حقوقی ازجمله وکالت دادگستری بپردازند. در حقوق ایران، مقررات خاصی در خصوص وکالت دادگستری در قالب شخص حقوقی وجود ندارد. درعمل هم شاهد هستیم پروانه وکالت به شرکت ها و موسسات اعطا نشده است. دادگاه ها نیز اشخاص حقوقی را به عنوان وکیل به رسمیت نمی شناسند. دیگر اینکه میدان برای تاسیس نهادهای حقوقی همچون شرکت سهامی، تعاونی و موسسات غیرتجاری به منظور فعالیت در امر وکالت باز نشده و تجربه ای بسیار اندک در این زمینه مجالی برای تحرک و توسعه ساختاری فراهم نکرده است. با این حال، در ایران به دلیل نقش موثری که اشخاص حقوقی در این زمینه دارند، لازم است وضع موجود ساماندهی شده، به شرکت های حقوقی مانند سایر کشورها اجازه داده شود تحت مقررات وارد عرصه وکالت گردند.
    کلیدواژگان: شرکت وکالتی، مسئولیت وکلا، وکالت شرکتی، وکالت منفرد
  • مهدی شهابی*، عبدالواحد افضلی صفحات 583-603
    نظام حقوقی ایران مبتنی بر فقه امامیه، ضمانت اجرای اصلی تخلف از شرایطی را کهبرای انعقاد عقود معین شده است در کنار غیرنافذ بودن، بطلان می داند. اما به صورت موردی نهادهای دیگری مانند بطلان نسبی یا باطل قابل اصلاح را وارد قوانین ساخته است، اما نه به عنوان یک قاعده عام حقوقی. ولی نظام حقوقی افغانستان افزون بر ضمانت اجراهای باطل و غیرنافذ، قاعده عام دیگری را مبتنی بر فقه حنفی با عنوان «فاسد» شناسایی و تایید کرده است که سبب می شود بطلان در نظام حقوقی این کشور دارای مراتب باشد و در مواردی که عقد قابل اصلاح است، از بطلان آن جلوگیری شود و روابط حقوقی طرفین تداوم داشته باشد. چنین نهادی و البته نه با تمام آثار آن می تواند در نظام حقوقی ایران نیز وارد، و جایگزین نهادهای خاص و موردی شود تا تداوم بخش روابط حقوقی طرفین باشد.
    کلیدواژگان: باطل، غیرنافذ، فاسد، فقه امامیه، فقه حنفی، قابل ابطال
  • محسن صادقی صفحات 605-622
    در مقاله ای که پیش ترنویسنده همین مقاله نگاشته است، گفته شد که اصول اقتصادی حاکم بر سیاست گذاری حقوق مالکیت ادبی و هنری(کپی رایت)، دارای دو فایده ایجابی و سلبی است؛ به این ترتیب که از یک سو قانون گذار را به سمت وضع مقررات کارا در زمینه حقوق مالکیت ادبی و هنری سوق می دهد و از سوی دیگر، با دادن خط مشی مشخص، مرجع قانون گذاری را از وضع مقررات متعارض و دارای سیاست اقتصادی متناقض بازمی دارد. ازآنجا که این اصول اقتصادی متعددند، در مقاله پیشین، سه اصل اقتصادی بررسی شد و اکنون در این مقاله، دو اصل دیگر یعنی اصل تناسب هزینه- فایده و تحقق کارایی تبیین می شود و نمونه هایی از چند قاعده برگرفته از این دو اصل که در حوزه حقوق مالکیت ادبی و هنری قابلیت اعمال دارند، آورده شده، میزان توجه قانون گذار ایران به این اصول مشخص می گردد و در پایان، راهکارهای روشنی در این زمینه پیشنهاد می شود. ازآنجا که تاکنون در عرصه نظریه پردازی حقوقی، این اصول به نحو منقح و یک جا شناسایی، تدوین و بررسی نشده و میزان توجه قانون گذار ایران به آن ها محل نقد و واکاوی قرار نگرفته است، لذا نوشتار حاضر می تواند از این حیث دارای نوآوری باشد؛ به ویژه آنکه در صدد اثبات این فرضیه است که وضع مقررات دارای سیاست های متعارض در حوزه حقوق مالکیت ادبی و هنری کشور، گویای آن است که این اصول اقتصادی یا برای مرجع قانون گذاری ما ناشناخته بوده یا دست کم به آن عنایت خاص نشده است.
    کلیدواژگان: اصل تحقق کارایی، اصل تناسب هزینه، فایده، اصول اقتصادی سیاست گذاری تقنینی، حقوق ایران، حقوق مالکیت ادبی و هنری (کپی رایت)
  • مجید غمامی *، حسین خدادادی صفحات 623-642
    نظریه دشواری وضعیتی است که اجرای تعهد قراردادی در نتیجه حوادث غیرقابل پیش بینی و خارج از کنترل، بدون اینکه به لحاظ فیزیکی غیرممکن باشد، از نظر اقتصادی دشوار و پرهزینه می شود و تعادل و توازن قراردادی مختل می گردد. در چنین شرایطی، نظریه دشواری برای بازگرداندن تعادل و توازن قراردادی وارد عرصه می شود.این مسئله در نظام های حقوقی مختلف با عناوین متفاوتی چون نظریه عدم پیش بینی و دشواری شدید و غیر مترقبه مطرح است. باوجوداین، برخورد نظام های حقوقی مختلف در خصوص چنین وضعیتی یکسان نیست. گرچه تمام نظام های حقوقی کم و بیش در این مسئله اتفاق نظر دارند که حکم به لزوم قرارداد در چنین وضعیتی ناعادلانه است و در توجیه آن به مبانی مختلفی استناد می کنند، اما راه حل این نظام ها و مبانی اتخاذ شده متفاوت است. برخی نظام های حقوقی با اعطای معافیت در جهت حل مسئله برآمده، راه حل انحلال قرارداد را پذیرفته اند و برخی دیگر مسئله تعدیل قرارداد را مطرح کرده اند. در این مقاله تلاش شده است که با تکیه بر قواعد و اصول حاکم بر قراردادها، بهترین روش برخورد با دشواری اجرای قرارداد که همانا تعدیل قرارداد است، پیشنهاد گردد. در اینجا این آثار و نیز تعیین بهترین و عادلانه ترین اثر که با قواعد و اصول قراردادها و مفهوم نظریه دشواری تطابق داشته باشد- که به نظرمی رسد اثر و نتیجه تعدیل است-، بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: اصل لزوم، انفساخ، بطلان، تعدیل، فسخ، نظریه دشواری
  • احد قلی زاده صفحات 643-658
    اگرچه در میان مواد مربوط به اسناد تجارتی از ماده 251 قانون تجارتی یاد شده، ولی تنها ماده ای است که در صدد بوده است تا تکلیف چگونگی مراجعه مدیر تصفیه ورشکستگانی را که با هم مسئولیت تضامنی دارند، به یکدیگر مشخص کند. این ماده اگرچه ظاهرا روالی را به هم زده، به این صورت که مقرر کرده است مدیرتصفیه هیچ یک از این ورشکستگان حق مراجعه به مدیر تصفیه ورشکستگان دیگر را ندارد، ولی در عوض مشخص کرده که درنهایت آنچه طلبکار وصول نموده است اگر بیش از طلب او باشد، به ترتیب به مدیر تصفیه ورشکسته یا ورشکستگانی داده می شود که حق مراجعه به دیگر ورشکستگان را داشته باشند. این تحقیق نشان می دهد که قانون گذار در تدوین این ماده اصول متعددی را در نظر گرفته و راه دقیق و هوشمندانه ای را برگزیده است. بنابراین، ماده 251 ق.ت. از نظر رعایت اولویت ها و تقسیم مسئولیت در میان مسئولان تضامنی مقرره ای اساسی شمرده می شود.
    کلیدواژگان: اسناد تجارتی، ضمانت، قانون تجارت، ماده 251 ق، ت، ورشکستگی
  • رضا مقصودی*، حسین داودی صفحات 659-675
    یکی از حقوق توام با مقررات آمره اشخاص حقیقی، جواز تغییر تابعیت آن هاست. به موجب ماده 588 قانون تجارت، شخص حقوقی می تواند دارای کلیه حقوق و تکالیفی شود که قانون برای افراد قائل است؛ مگر حقوق و وظایفی که بالطبع فقط انسان ممکن است دارای آن باشد، مانند حقوق و وظایف ابوت و بنوت. در قوانین موضوعه ایران قانون گذار برخلاف اشخاص حقیقی هیچ نص قانونی را به طور عام در خصوص تغییر تابعیت اشخاص حقوقی و به ویژه شرکت های تجارتی اختصاص نداده است و صرفا در خصوص شرکت های بامسئولیت محدود و شرکت های سهامی به طور خاص به بیان تغییر تابعیت در این شرکت ها پرداخته است. با درنظر گرفتن احاله حقوق و تکالیف اشخاص حقوقی به اشخاص حقیقی از یک طرف و خصوصیات خاص و ویژگی آمره بودن مسائل مربوط به تابعیت از طرف دیگر و نصوص محدود خاص قانونی در زمینه تغییر تابعیت شرکت های تجارتی در ایران و با توجه به پیش بینی نکردن مقررات موضوعه در خصوص تشریفات تغییر تابعیت، داشتن یا نداشتن جواز تغییر تابعیت درباره شرکت های تجارتی، و در صورت جواز، نحوه انجام آن در حقوق ایران مبهم است و در این مقاله سعی در پرداختن به آن شده است. در حقوق تطبیقی، این مسئله با عنوان حرکت مرزی شرکت ها به بحث گذاشته شده و در اساسنامه اتحادیه اروپا آزادی تاسیس شرکت ها به عنوان یک اصل پذیرفته شده و ممنوعیت تغییر تابعیت یا پذیرش تابعیت جدید که در قوانین سنتی برخی از کشورهای اروپایی بوده، به موجب اساسنامه یادشده تعدیل یافته است؛ اما در حقوق ایران آمره بودن آن قوی تر به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اشخاص حقوقی، اصل 81 قانون اساسی، تابعیت، نظم عمومی
  • جعفر نوری یوشانلویی *، سارا سلیمی صفحات 677-694
    تولید داروهای بیوژنریک مدت هاست در کشورهای پیشرفته صنعتی انجام گرفته و به ابعاد حقوقی آن نیز به حد کافی پرداخته شده است. از طرفی، نیاز کشور ما به این گونه داروها اجتناب ناپذیر بوده و بر این اساس تولید آن ها نیز در سال های اخیر آغاز شده است؛ بدون آنکه به ابعاد حقوقی آن از لحاظ قانونی و قضایی توجه شود. اگرچه قواعد عمومی و اصول کلی حقوقی در خصوص این حوزه جدید تجاری قابل استفاده است و به تنظیم روابط حقوقی ناشی از آن می پردازد، اما هیچ گونه قانونی در خصوص ترکیب این گونه داروهای خاص و فرآیند تولید آن ها در نظام حقوقی ایران وجود ندارد. از سوی دیگر، تولید و تجاری سازی آن ها در یک بازار رقابتی با ابعاد داخلی و بین المللی، به اخذ مجوزهای قانونی برای رعایت حقوق مالکیت فکری تولیدکنندگان اصلی آن ها نیاز دارد؛ درحالی که هیچ گونه قانونی تاکنون در این خصوص به تصویب نرسیده است. باید توجه داشت که استفاده از بیوژنریک های نامناسب ممکن است آسیب ها و خسارات جبران ناپذیری به مصرف کنندگان وارد کند که کنترل آن هم تحت پوشش کامل مقررات جاری قرار نگرفته است. ازاین رو شناسایی و تحلیل وضعیت موجود برای تبیین راهکارهای حقوقی مناسب ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: تولیدکننده دارو، داروهای بیوژنریک (بیوسیمیلار)، GMP، ضوابط دارویی، مسئولیت مدنی
|
  • Mohammad Abouata Pages 525-541
    Due to section 179 of Iranian maritime Act,1343, if salvage contract is concluded under the influence of danger or undue influence and its terms are inequitable or if the consent of one of the parties is vitiated by fraud and or when the remuneration under the contract is, in proportion to the services actually rendered, too large or too small, the contract may be annulled or modified by the court at the request of the party affected. These regulations that have been adopted from section 7 of convention for the unification of certain rules of law relating to assistance and salvage at sea,1910, and because of the accession of Iranian Government to international convention on salvage,1989,those have been repeated in section 13 of the Act for granting permission to the Government of the Islamic Republic of Iran for accession to international convention on salvage,1373, are not so compatible with the principle of being obligatory of contracts, general regulation pertaining to duress and fraud in contracts and the prohibition of courts from modification of them.
    Keywords: Salvage, annulment, modification, Remuneration, Contract, danger
  • Saeed Habiba*, Farzaneh Shakeri Pages 543-562
    Developments of technology and communications especially emergence of the internet as well as states’ inclination to achieve a harmonized protection of intellectual property rights in international level in the last three decades have brought a new perspectives on international jurisdiction and recognition and enforcement of judgments in the field of intellectual property rights. The most important international document covering relation between private international law and intellectual property law is Convention on Choice of Court Agreements 2005. Studying the drafting process of the Convention and difficulties in including IP disputes in its scope of application reveals hardship in reaching a comprehensive international agreement on this topic. In this regard, this article studies application of the convention on IP disputes taking into account relevant published reports and provided interpretations on its provisions.
    Keywords: Copy Rights, Infringement, Jurisdiction, Recognition, Enforcement, Related Rights, Validity
  • Sam Savadkouhifar*, Mohammad Beygi Habib Abady Pages 563-582
    Lawyers according to their routine, act as individuals or partners. Today, according to regulations of certain countries, corporations or other firms can provide legal services including the handling of court cases under specific rules.Under Iranian law, there are no specific regulations governing the practice of law within a corporate structure. However, legal practitioners can form corporations, co-operatives and non-commercial firms to provide certain legal services. With respect to granting these corporations license to render legal services it should be noted that there are no specific regulations in this regard. Due to this fact, different interpretations have been given by jurists concerning this issue. Some believe that granting such a license is not forbidden, since according to Article 588 of Commercial Act, legal persons have the same rights and obligations under Iranian law as a natural person.What is understood from Article 2 of "the Nature of Acquiring License to Render Legal Services Act, ratified in 1997" regarding qualifications of volunteers seeking license to practice law is that only natural persons can be granted such a license.In practice, to this day, the license to practice law has not been granted to corporations and firms and courts do not recognize legal persons as lawyers. So, contrary to countries such as United States of America, practicing lawin courts which is the most important function of corporations is considered illegal in Iran. But due to advantages of the practice law by legal persons and in order to fill the gaps that give rise to abuse, it is necessary, as is it done in other countries, to organize the current state of affairs and allow such persons to practice law under specific regulations.
    Keywords: Legal Corporation, responsibility of lawyers, Corporate Legal Practice, Legal Practice in Partnership, Individual Legal Practice
  • Mahdi Shahabi *, Abdul Wahed Afzali Pages 583-603
    Iranian legal system has established on base of Imami Jurisprudence and her main of the sanction against violating the rules of established on validity of contract sidelong Ineffective, is nullity. Too there are other Concepts such as the relative nullity or null Amendable in law, but no as a general rule of law. Whiles Afghanistan's legal system, in addition rules of null and ineffective sanctions, recognized and Confirmed Another general rule base on the Hanafi jurisprudence as "Fasid" (Vitiaton) that causes the Nullity in this legal system to have grades and in the cases the contract is amenable and debarment from nullifying it in first step and continue the contractual relationship of parties. Such concept could also enter the Iranian legal system as a rule and replace concepts of the specific.
    Keywords: Fasid, Hanafi Jurisprudence, Imami Jurisprudene, Ineffective, Null, Relative Nullity
  • Mohsen Sadeghi Pages 605-622
    Economics Pronciples are considered as the most important ans effective Principles on Legislation in the differnt fields such as Copyright. These Principles help legislator in The enactment of Laws and Acts on Copyright and interpretators in the interpretation of Copyright Acts and Judges in making efficient gudges. However, these principles have not been serveyed in legal litterature of Iran and used in order to critize Copyright Laws and Reulations. Economic Principles are various but we emphasis on five principles with the closest relationship to copyright. This article constitutes 5 sections anf finally, it suggests clear and practical solutions to legislator.
    Keywords: Cost, Benefit Efficiency 'Economic Principles, legislation Policy, Making, Copyright, Iranian Law
  • Majid Ghamami *, Hosein Khodadady Pages 623-642
    Theory is a difficult situation where the implementation of a contractual obligation as a result of unforeseen events beyond the control and without physically impossible, difficult and costly to the economy and the balance of the contract is impaired. In such circumstances, the theory difficult to restore the balance of the contract is entered. This is a different legal systems under different titles, such as theory predicts failure, severe and unexpected difficulties are important.. The solution of this system and principles adopted different. Examine the books and determine the best and most fair contracts and the effect of the rules and principles of the theory in this paper will be a tough match.
    Keywords: Theory of difficulty, the need for modification, termination, dissolution, nullity
  • Ahad Gholizadeh Pages 643-658
    Article 251 of the Commerce Act (CA) although mentioned among the articles related to the commercial documents but seeks to determine the manner of reference among the liquidators of the bankrupt sureties. This article although apparently has disrupted a normal practice in a way that provides liquidators of none of the bankrupt sureties are not allowed to refer to the liquidators of the other bankrupt sureties, but instead provides that remnants of what has been allocated to the document holder if in excess to his claim would be reimbursed respectively to the liquidators of the bankrupt sureties who have the right of reference to others. This research shows that the legislator in promulgating this article has considered various principles and has adopted a clever and exact solution. Thus as far as the priorities and division of responsibility among the bankrupt sureties is concerned, the article 251 CA plays as a bedrock.
    Keywords: Commerce Act, Article 251 CA, Bankruptcy, Surety, Commercial documents
  • Reza Maghsoody *, Hosein Davoodi Pages 659-675
    Altering of nationality is a right for persons. Accordance with rule 588 commercial law, legal persons can have the hole of right and duties of persons, exempt rights and duets that only human can has that because of his nature such as rights and duties of fatherhood, sonny etc. in Persian law unlike persons, there is not any rule about altering of nationality for legal persons especially companies and there is some text only about ltd and stock company altering nationality. Regarding with referring of right and duty of legal persons to nature persons beside especial characteristic and mandatory nature of nationality and special limited text about altering of nationality in Persian law and regarding with absence of special legal about form of nationality altering, is it permitted or not. The way of do that if it is permitted is vague and in this article debated about that. In comparative law this matter debated as border mobility of companies and it is accepted such as principle in Treaty establishing the European Economic Community and prohibition of altering nationality or acceptance of new nationality that cited in some internal laws modified, but in Persian law altering of nationality is a mandatory rule and altering of that is not permitted bye will.
    Keywords: legal persons, rule 81 substantial law, nationality. Public order
  • Jafar Noori *, Sara Salimi Pages 677-694
    biogenerics are one of the most important and complex kinds of drugs in the world.all countries try to produce and commercialize these druds because this production helps them to become so powerful in science and pharmaceuticals. but the process of production and commercialization must be supervised by governments and international organization.in this article we want too take a look at this subject.
    Keywords: biogenerics, drug producer, rules