فهرست مطالب

روان شناسی و دین - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1394)

فصلنامه روان شناسی و دین
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی صادقی سرشت*، محمدرضا احمدی، رحیم میردریکوندی صفحه 5
    این پژوهش با هدف ساخت آزمون اولیه باورهای منطقی زوجین، بر اساس مبانی نظری اسلامی انجام گرفت. برای مطالعه منابع اسلامی، از روش تحلیل محتوا و برای ارزیابی روایی و اعتبار آزمون، از روش پیمایشی با انتخاب تصادفی طبقه ای، نمونه 100 نفری از میان دانش پژوهان و طلاب علوم دینی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره در سال تحصیلی 1393-1394 بهره گرفته شد. ساختار برداشت شده از منابع اسلامی، برای باورهای منطقی زوجین معیشتی، جنسی، ارتباطی، حل تعارض و حمایتی است. موافقت 5/95 و 5/94 درصدی خبرگان، نسبت به مولفه ها و گویه ها، روایی محتوای این آزمون را نشان داد. همبستگی مثبت و معنادار این آزمون (26/0r=، 01/0
    کلیدواژگان: باورهای منطقی، زوجین، ساخت، آزمون، روایی و اعتبار
  • محمدرضا قائمی مقدم، محمود نوذری *، محمد داوودی، مسعود آذربایجانی صفحه 23
    رشد و تحول انسان تدریجی و دارای مراحل است. در هریک از این مراحل، ساختار روانی، ویژگی ها و رفتار انسان متفاوت از مرحله قبل است. شناخت این مراحل از این جهت اهمیت دارد که به مدد همین مراحل می توان انواع مشخصی از تربیت را تعریف و طراحی کرده، اصول و شیوه های مختلفی را برای تربیت به کار برد. بسیاری از دانشمندان نیز تحقیقات خود را به بررسی و شناسایی این مراحل معطوف داشته اند. از این رو جست وجوی این موضوع در متون دینی و شناسایی مراحل رشد و تحول انسان از منظر دین، برای جامعه علمی و دینی بسیار حائز اهمیت است. سوال این است که متون دینی، عمر و زندگی را چگونه تقسیم، مرحله بندی و توصیف کرده است؟ روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی- تحلیلی و توصیفی- استنباطی است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که دین، عمر انسان را به سه مرحله کلی و نه زیرمرحله تقسیم می کند. دوران ضعف اولیه، شامل مراحل حمل، رضاع، قبل از تمیز و مرحله تمیز است. دوران قوت، شامل مراحل نوجوانی، شباب و کهولت و دوران ضعف ثانویه، شامل مراحل شیخوخیت و ارذل العمر می باشد.
    کلیدواژگان: رشد، تحول، عمر، مرحله، ضعف، قوت، طفل، بلوغ، شباب، شیخ، ارذل العمر
  • عباس پالوج *، هادی حسین خانی، غلامرضا جندقی، فاطمه کیانی فر صفحه 43
    این پژوهش، درصدد بررسی نگاه اسلام به دو مقوله ثروت و زیبایی در انتخاب همسر و ارتباط آنها با رضامندی زناشویی است. بدین منظور، جایگاه ثروت و زیبایی میان ملاک های انتخاب همسر از دیدگاه منابع اسلامی، با روش نظری- تحلیلی مورد بررسی قرار گرفت. سپس، به بررسی و پیش بینی رابطه متغیرهای پژوهش، به شیوه توصیفی از نوع همبستگی - رگرسیون پرداخته شد. بدین منظور، 273 نفر از میان 750 معلم شهرستان قم در سال تحصیلی 91-92، به روش ترکیبی خوشه ای- طبقه ای انتخاب شده اند و برای سنجش از پرسش نامه رضامندی زناشویی جدیری و جان بزرگی و سیاهه معیارهای انتخاب همسر (محقق ساخته) استفاده شد. برای محاسبات نیز آزمونt و آزمون همبستگی به کمک نرم افزار SPSS21 انجام شد. یافته ها نشان داد که دین اسلام به ثروت و زیبایی در انتخاب همسر توجه دارد، ولی ایمان، اخلاق و فرزندآوری در این زمینه از اولویت برخوردارند. همچنین ارتباطی میان اولویت دادن به ثروت و زیبایی و رضامندی زناشویی در شش سال اول زندگی وجود ندارد (05p>/).
    کلیدواژگان: انتخاب همسر، ثروت، زیبایی، رضامندی زناشویی
  • عزت الله قدم پور*، طاهره رحیمی پور، حسین سلیمی صفحه 61
    این مطالعه، یک پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است که با هدف بررسی اثربخشی رویکرد گروه درمانی معنوی بر افزایش میزان تاب آوری دانش آموزان دختر دوره متوسطه شهر اصفهان صورت گرفت. جامعه آماری، شامل تمامی دانش آموزان دبیرستان های دخترانه شهر اصفهان در سال تحصیلی 93-1392 می باشد. نمونه آماری، 30 نفر که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به تصادف در دو گروه آزمون (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) قرار گرفته اند. درمان به مدت دوازده جلسه برای گروه آزمون انجام و پرسش نامه تاب آوری کونور و دیویدسون در جلسات پیش آزمون و پس آزمون در دو گروه اجرا گردید. سپس، داده های پژوهش با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس و به وسیله نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان می دهند که معنویت درمانی به شیوه گروهی در سطح معناداری (05/0P<) در افزایش تاب آوری دانش آموزان موثر می باشد.
    کلیدواژگان: روان درمانی، معنویت، معنویت درمانی، تاب آوری
  • فاطمه دهقان *، مرضیه پیری کامرانی، جهانگیر کرمی صفحه 81
    مطالعات معنوی در روان شناسی، موضوعی اساسی است و توجه به آن، در بسیاری از کشورها در حال افزایش است. این پژوهش، با هدف تعیین اثربخشی معنویت درمانی بر افزایش تاب آوری در دانشجویان انجام گرفت. برای انجام پژوهش، از بین کلیه دانشجویان دانشکده فنی و حرفه ای سماء شهر کرمانشاه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده نمونه ای، با حجم50 نفر (24 نفر گروه آزمایش و 26 نفرگروه کنترل) انتخاب گردید. پژوهش آزمایشی، از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. افراد گروه آزمایش ده جلسه در مداخلات معنویت درمانی گروهی شرکت کردند. پرسش نامه تاب آوری کونور و دیویدسون، به عنوان ابزار گردآوری داده ها استفاده گردید. داده های به دست آمده با روش آماری کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد، تفاوت بین میانگین نمره تاب آوری در مرحله پس آزمون در گروه آزمایش و کنترل با کنترل متغیر پیش آزمون، معنی دار بوده است. با توجه به نتایج به دست آمده، می توان گفت: معنویت درمانی گروهی در افزایش تاب آوری دانشجویان به طور چشم گیری موثر بوده است.
    کلیدواژگان: معنویت درمانی گروهی، تاب آوری، دانشجویان
  • زهرا زینی وند *، لیلا امینی جاوید، جهانگیر کرمی صفحه 93
    این پژوهش با هدف بررسی کارآمدی آموزش معنویت اسلامی در کاهش اضطراب وجودی انجام گرفته است. طرح پژوهش، از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری، شامل همه دانش آموزان دختر سال اول متوسطه شهر کرمانشاه، در سال تحصیلی 93-1392بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای، یک دبیرستان انتخاب و از جمعیت 120 نفری دانش آموزان مذکور، تعداد 30 نفر، که نمره اضطراب وجودی زیرخط برش را در مقیاس اضطراب وجودی گود کسب کرده بودند، انتخاب شده و به 2 گروه 15 نفری آزمایش و کنترل تقسیم شدند. برای گروه آزمایش، 5 جلسه90 دقیقه ای آموزش معنویت با رویکرد اسلامی برگزار گردید. پس از اجرای جلسات آموزشی، آزمون اضطراب وجودی گود بر هر 2 گروه اجرا شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس تک متغیره (ANCOVA) استفاده گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که بین گروه آزمایش و کنترل، از لحاظ اضطراب وجودی تفاوت معنی داری وجود دارد؛ یعنی آموزش معنویت اسلامی در کاهش اضطراب وجودی تاثیر کارآمدی داشته است.
    کلیدواژگان: آموزش معنویت، اضطراب وجودی، رویکرد اسلامی، دانش آموزان دختر
  • رضوانه طلاییان*، کیانوش زهرا کار صفحه 107
    این پژوهش، با هدف بررسی التزام عملی به اعتقادات اسلامی و سبک های اداره تعارض بین فردی (زناشویی)، به عنوان عوامل پیش بینی کننده طلاق در بین زوجین متقاضی طلاق انجام شده است. در این پژوهش توصیفی- همبستگی، تعداد 278 نفر از مراجعه کنندگان به مراکز مشاوره واقع در منطقه 7 شهرداری شهر تهران، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، عبارت است از: شاخص بی ثباتی ازدواج (MII)، مقیاس خودسنجی التزام عملی به اعتقادت اسلامی و پرسش نامه سبک های اداره تعارض بین فردی (ICMSI). برای تحلیل داده های پژوهش، از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون (همبستگی چندگانه) استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان دادند که التزام عملی به اعتقادات اسلامی پیش بینی کننده طلاق است و نیز سبک های اداره تعارض زناشویی می تواند پیش بین خوبی برای احتمال طلاق باشد (01/0P<).
    کلیدواژگان: التزام عملی به اعتقادت اسلامی، سبک های اداره تعارض زناشویی، پیش بینی کننده طلاق
  • فریبرز صدیقی ارفعی *، علی حسین زاده، مریم نادی راوندی صفحه 127
    این پژوهش، با هدف بررسی رابطه میان جهت گیری مذهبی، هوش معنوی با میزان تاب آوری دانشجویان انجام شده است. جامعه آماری، شامل کلیه دانشجویان دانشگاه کاشان در سال تحصیلی 93-92 بود که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای (تعداد 228 دانشجو) انتخاب شدند. ابزار پژوهش، شامل پرسش نامه جهت گیری مذهبی آلپورت، پرسش نامه هوش معنوی و مقیاس تاب آوری بود. نتایج نشان داد که جهت گیری مذهبی درونی، با هوش معنوی و میزان تاب آوری دانشجویان رابطه مثبت معنی دار دارد. از سوی دیگر، بین دانشجویان دختر و پسر در جهت گیری مذهبی، هوش معنوی و تاب آوری تفاوت معناداری وجود ندارد. همچنین بین دانشجویان و دین پژوهان در جهت گیری مذهبی درونی و بیرونی تفاوت معناداری دیده شد، اما در هوش معنوی و میزان تاب آوری در این دو گروه تفاوتی مشاهده نگردید. نتایج تحلیل رگرسیون حاکی از آن بود که هوش معنوی، بیشترین سهم را در تبیین تاب آوری دانشجویان دارد. در نهایت، می توان گفت: افراد دارای جهت گیری مذهبی درونی، که تنها برای منافع شخصی تظاهر به دین داری نمی کنند و افراد دارای هوش معنوی بالا، از تاب آوری بالاتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی، هوش معنوی، تاب آوری، دانشجویان، دین پژوه
  • نمایه الفبایی مقالات و پدید آورندگان سال ششم (شماره های 32 - 29)
    صفحه 145
  • ملخص المقالات
    صفحه 151
|
  • Ali Sadeghi Seresht*, Mohammad Reza Ahmadi, Rahim Mirderikvandi Page 5
    This study aims at setting an initial test on spouse's rational beliefs according to the theoretical foundations of Islam. For studying Islamic sources content analysis was used, and for assessing the validity and reliability of the test a survey based on random stratified choice, and the population sample consists of 100 scholars and seminarians of Imam Khomeini Educational and Research Institute in the academic year 1393-1394. The initial test on spouse's rational beliefs dimed to examine financial, sexual, communicative, conflict resolution and supportive is based on Islamic sources. The 95/5 and 94 /5 percent approval of experts to the components and items shows the content validity of this test. The meaningful and positive correlation of the test (0 /26) r =<0/01, 01p) with the test on the beliefs about the relations between spouses indicate the criterion validity of this test. Moreover, the high correlation of the components with the whole test confirms the construct validity. The internal consistency of the questionnaire checked through Cronbach's alpha coefficient (0/92) proves the reliability of the test. In split half, the alpha coefficients of the first half is 0 /86 and the coefficient of the second half is 0/89. The correlation coefficient between the two halves is 0/77 and the coefficient of Guttmann split-half is 0/86. Therefore, this test is quite valid and reliable.
    Keywords: rational beliefs, spouses, setting, test, validity, reliability
  • Mohammad Reza Ghaemi Moghaddam, Mahmoud Nozari*, Mohammad Davudi, Masoud Azerbaijani Page 23
    Human growth and development is gradual and stepwise. Man’s mental structure, characteristics and behavior differ in each stage of life. Knowledge of these stages is important because it can help us to define and to design certain types of training and to use different training principles and methods. Many scientists have focused their research on investigating and identifying these steps. Therefore, analysis of this issue in religious texts and identifying the stages of human development and growth from the perspective of religion is of great importance for the scientific and religious community. This research deals with the division, staging and description of age and life in religious texts. The findings show that religion divides human life into three stages and nine sub-stages. The stage of initial weakness includes the sub-stages of development inside the womb, breast feeding, pre-discretion and discretion stage. The stage of strengths comprises adolescence, youth and middle age, and the stage of secondary weakness includes old age and Arzal al-Omr (the vilest state of life).
    Keywords: growth, development, life, stage, weakness, strength, child, puberty, youth, elderly, the vilest state of life
  • Abbas Paluj*, Hadi Hossein Khani, Gholam Reza Jandaghi, Fatemeh Kiyanifar Page 43
    This study aims to examine the Islamic position from wealth and beauty in spouse selection from the choice of marriage partner and their relationship with marital satisfaction. To this end, using a theoretical analytical method and resting on Islamic sources, this paper reviews the position of wealth and beauty in the choice of marriage partner. Then, the relationship between the variables in the research is investigated and predicted by using a descriptive correlation-regression method. In the academic year 91-92, 273 teachers were chosen from among 750 teachers in Qom through stratified cluster sampling. Jadiri and Janbozorgy questionnnare on marital satisfaction and researcher-developed inventory on spouse selection criteria were used for the assessment. T-test and correlation test as well as SPSS21 software were used for analyzing the data. The results show that in Islam, wealth and beauty are taken into account in the choice of marriage partner, but faith, morality and having offspring have priority in this regard and that there is no relationship between marital satisfaction and giving priority to wealth and beauty in the first six years of spouses married life) p> 0/5(.
    Keywords: choice of marriage partner, wealth, beauty, marital satisfaction
  • Ezatollah Ghadam Poor*, Tahere Rahimi Pour, Hossein Salimi Page 61
    This study is a semi-pilot research conducted on a control group on the basis of pre-test and post-test planning, the aim of which is to investigate the effectiveness of group spiritual therapy approach on increasing the resilience degree of the female high school students in Isfahan. The population sample consists of all the female high school students of Isfahan for the academic year 1392-1393 school. The sample comprises 30 students who were randomly chosen through available sampling and divided into two groups: a test group (15 students) and a control group (15 students). The test group attended twelve therapy sessions. Then, the two groups took part in pre-test and post-test sessions in which Connor and Davidson questionnaire on resilience was distributed. The statistical method of co-variance analysis and SPSS software were used for analyzing the data. The findings of research show that the group spiritual therapy at a meaningful level (P<0.05) is effective in increasing students’ resilience.
    Keywords: psychotherapy, spirituality, spiritual therapy, resilience
  • Fatemeh Dehghan*, Marziyeh Piri Kamrani, Jahangir Karami Page 81
    In psychology spiritual studies are among the basic questions and increasing attention is given to this question by many countries. The aim of this research is to determine the effectiveness of spiritual therapy on the increase in resilience among students. From among all the students of Samma Technical College of Kermanshah, 50 students were chosen through a simple random sampling and divided into: a test group (24 students) and a control group (26 students). The experimental research which was in the form of pre-test and post-test was conducted on control group. The test group took part in ten group spiritual therapy sessions. Connor and Davidson questionnaire on resilience was used for gathering the data. Statistical Covariance method was used for analyzing the data. The results show that there is a significant difference between the average grade of resilience of the test group and control group in the post-test and the variant control in the pre-test. Given the research results, we can conclude that group spiritual therapy is significantly effective in increasing students’ resilience.
    Keywords: group spiritual therapy, resilience, students
  • Zahra Zaeinivand*, Leila Amini Javid, Jahangir Karami Page 93
    The aim of this research is to investigate the efficiency of cultivating Islamic spirituality in reducing existential anxiety. The research project is a kind of semi-pilot survey conducted on a control group who sat a pre-test and a post-test. The population sample consists of female students at the first level of high school in Kermanshah for the academic year 1392-93(solar). They were chosen from among the students of one high school through a cluster sampling method. From among 120 students, 30 students were chosen for the survey. They were suffering from existential anxiety with a grade under the cutting line in the Scale of existential anxiety arena. They were divided into two groups: a test group (15 students) and a control group (15 students). The test group were offered 5 ninety-minute training sessions on spirituality according to an Islamic approach. After the training sessions, the two groups sat an existential anxiety arena test. A univariate co-variance analysis (ANCOVA) was used for analyzing the data. The obtained results show that there is a significant difference between the test group and the control group with regard to existential anxiety, that is, cultivating Islamic spirituality has a practical effect on reducing existential anxiety.
    Keywords: cultivating spirituality, existential anxiety, Islamic approach, female students
  • Rezvaneh Talaiyan*, Kiyanush Zahra Kar Page 107
    This study aims to expound adherence to Islamic beliefs and interpersonal (marital) conflict management styles as predictors of divorce among the couples petitioning for divorce. In this descriptive-correlational study, 278 people who visit counseling centers located in the 7th region of municipality of Tehran were chosen through available sampling. The data collection techniques are: marriage instability index (MII), self-rating scale of adherence to Islamic beliefs and the inventory of interpersonal conflict management styles, (ICMSI). Pearson correlation and regression analysis (multiple regression) were used for analyzing the data. The findings show that practical adherence to Islamic beliefs is one of the predictors of divorce, and marital conflict management styles can be a good predictor of divorce (P <0/01).
    Keywords: practical adherence to Islamic beliefs, marital conflict management styles, predictor of divorce
  • Fariburz Seddighi Arfaei*, Ali Hossein Zadeh, Maryam Nadi Ravandi Page 127
    This research aims to investigate the relationship of religious education and spiritual intelligence with the degree of student's resilience. The population sample consists of all the students of Kashan University in the academic year 92-93 (solar). 228 students were chosen by means of classified sampling. The research techniques are: Allport questionnaire on religious orientation, a questionnaire on spiritual intelligence and Scale of Resilience. The results show that the inner religious orientation has a significant positive relationship with spiritual intelligence and degree of student's resilience and there is no significant relationship between female students and male students concerning religious orientation, spiritual intelligence and resilience. Furthermore, there is a significant difference between students and researchers in religion concerning the inner and outer religious orientation, but in as far as spiritual intelligence and degree of resilience are concerned, no difference is detected between these two groups. The results of regression analysis show that spiritual intelligence has the most contribution to the interpretation of student's resilience. Finally, we can concluded that those who have inner religious orientation; that is, they do not pretend to be pious merely out of selfish interest, and those with high spiritual intelligence have high resilience.
    Keywords: religious orientation, spiritual intelligence, resilience, students, researchers religion