فهرست مطالب

آموزش محیط زیست و توسعه پایدار - سال یکم شماره 3 (بهار 1392)

مجله آموزش محیط زیست و توسعه پایدار
سال یکم شماره 3 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد مهدی خبیری، مهناز الهی زاده صفحات 1-9
    کارخانجات آسفالت از جمله صنایع ایجاد کننده آلودگی هوا هستند که نقش مهمی را در انتشار آلاینده های هوا خصوصا ذرات معلق ایفا می کنند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه میزان تاثیر چهار روش آموزشی (بروشور، اینترنت، اسلاید، بازدید) بر سطح دانش و حس مسئولیت پذیری دانشجویان مهندسی عمران طراحی و اجرا گردید. داده های مورد نیاز با استفاده از یک پرسشنامه خودساخته جمع آوری و با استفاده از فرمول های آزمون t و همچنین پس از ورود به نرم افزار SPSS با استفاده از آزمون های t مستقل و ANOVA در سطح معنی دار 05/0 تجزیه و تحلیل شد. میانگین نمره کل دانش و مسئولیت پذیری قبل و بعد از آموزش با یکدیگر اختلاف آماری معنی داری را نشان داد، در این دو حیطه نمرات افزایش یافته بود. اما تغییرات نمرات بین گروه های مختلف آموزشی و همچنین بین دختران و پسران تفاوت معنی داری را نشان نداد.
    کلیدواژگان: آموزش مهندسی، آلودگی محیط زیست، سطح دانش، حس مسئولیت پذیری
  • فاطمه سیگارچیان تقی زاده، سید محمد شبیری، مریم لاریجانی صفحات 11-18
    دستیابی انسان به فناوری نانو تاثیرات فراوان در زندگی بشر دارد و صنعت خودروسازی به طور بالقوه یکی از ذینفعان اصلی توسعه فناوری نانو است. که بهبود و مزایای موجود در سطوح مختلف را فراهم می نماید. برخی از کاربردهای زیست محیطی فناوری نانو، می تواند از طریق آموزش محیط زیست انجام پذیرد. البته زمانی می توان از این آموزش ها بهره برد که نگرش مثبتی در این زمینه وجود داشته باشد. هدف این پژوهش بررسی نگرش مدیران صنعت خودروسازی از بکارگیری آموزش های زیست محیطی در استفاده از فناوری نانو است. تحقیق حاضر از نوع کاربردی و از نظر روش تحقیق، توصیفی با رویکرد پیمایشی است. جامعه آماری شامل 63 نفر از مدیران تولید صنعت خودروسازی می باشد و ابزار گردآوری، پرسشنامه محقق ساخته بوده است.
    نتایج پژوهش نشان می دهد که نگرش مدیران نسبت به آموزش های زیست محیطی در کاربرد فناوری نانو مثبت ارزیابی می گردد. بین نگرش مدیران در ارتباط با کاربرد آموزش محیط زیست در استفاده از فناوری نانو و سنوات خدمت و مقطع تحصیلی تفاوت معنی داری وجود ندارد در حالیکه بین نگرش و رشته تحصیلی تفاوت معنی دار است.
    کلیدواژگان: آموزش محیط زیست، توسعه پایدار، فناوری نانو، نگرش زیست محیطی
  • افسانه زمانی مقدم، مهدیه سعیدی صفحات 19-30
    پژوهش حاضر با هدف «بررسی تاثیر آموزش محیط زیست بر میزان دانش، نگرش و مهارت معلمان ابتدایی منطقه 12 تهران» به روش تجربی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه معلمان ابتدایی منطقه 12 تهران بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 60 نفر انتخاب گردیدند. ضمن تقسیم گروه نمونه به دو گروه 30 نفری شاهد و گواه، از هردو گروه پیش آزمون گرفته شد. برای گردآوری داده های مربوط به پیش آزمون و پس آزمون، از یک پرسشنامه سنجش دانش و نگرش و مهارت زیست محیطی ساخته صالحی و آقامحمدی (2000)، با اندکی تغییرات، استفاده گردید. ضریب پایایی این پرسشنامه، از طریق آلفای کرونباخ 71/. محاسبه شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونt مستقل استفاده شد. نتایج آزمون تی مستقل نشان داد که بین میزان دانش، نگرش و مهارت زیست محیطی معلمان در پیش آزمون و پس آزمون تفاوت معنادار وجود دارد و آموزش محیط زیست بر ارتقاء دانش، نگرش و مهارت زیست محیطی معلمان تاثیر مثبت دارد.
    کلیدواژگان: آموزش محیط زیست، دانش، نگرش، مهارت
  • هدی طایی، نجیبه شاه حسینی، امیر ملکی صفحات 31-42
    بهره گیری از آموزش مجازی در توسعه آموزش محیط زیست در عصری که از یک سو سرعت انتقال اطلاعات توسط فناوری های نو به طرز شگفت آوری افزایش یافته است. پژوهش حاضر با هدف «بررسی آموزش مجازی محیط زیست به عنوان پیش بایست ارتقای کیفیت آموزش عمومی در قرن بیست و یکم» انجام شده است. بررسی برنامه درسی دوره عمومی کنونی نشان می دهد که کتب خاصی برای آموزش محیط زیست تدوین نشده است و مولفه های محیط زیستی به صورت پراکنده در کتاب های مختلف مطرح شده است. روش پژوهش توصیفی و داده ها به شیوه کیفی تحلیل شده است. یافته ها حاکی از آن است که هم اکنون در کشورهای توسعه یافته بعضی از مدارس دارای سایت های آموزش مجازی محیط زیست می باشند و از طریق این سایت ها آموزش های لازم و اجرای برنامه های درسی مبتنی بر آموزش زیست محیطی صورت می گیرد. تدوین برنامه های درسی آموزش محیط زیست باید بر اساس رویکرد مجازی سازی برنامه های درسی آموزش محیط زیست انجام گیرد تا اجرای آن عملی شود.
    کلیدواژگان: آموزش مجازی، محیط زیست، آموزش عمومی
  • مهناز حیدری، محمد رضوانی، احمد علی پور صفحات 43-53
    در این پژوهش، محقق در نظر دارد اطلاعات، مسئولیت پذیری، مشارکت جویی دانش آموزان در مسایل محیط زیست شهری و غیر شهری را پس از اجرای یک طرح آموزش غیر مستقیم (طرح شهردار مدرسه) که در آن دانش آموزان مجری و مخاطب آموزش هستند، بررسی کند. تحقیق حاضر از نوع علمی و کاربردی بوده و جامعه آماری آن مدارس راهنمایی دولتی دخترانه سطح شهرداری منطقه 10 بوده که به روش نمونه گیری تصادفی ساده یک مدرسه به عنوان محیط آزمایش و یک مدرسه به عنوان محیط گواه در نظر گرفته شده است. تعداد دانش آموزان 870 نفر بوده که پس از قرار دادن این تعداد در فرمول کوکران 268 نفر برای پاسخگویی به پرسشنامه انتخاب شدند. ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته، اسناد و مدارک موجود در بایگانی مدرسه و مطالعات کتابخانه ای می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از پیش آزمون و پس آزمون، از آزمون مان ویتنی یو استفاده شده است. نتایج بیانگر عدم تاثیر اجرای طرح شهردار مدرسه در مسئولیت پذیری دانش آموزان بوده و اجرای طرح شهردار مدرسه توانسته است اطلاعات، مشارکت و کیفیت را در مورد موضوعات زیست محیطی ارتقاء دهد.
    کلیدواژگان: محیط زیست، شهردار مدرسه، آگاهی زیست محیطی، مسئولیت پذیری، مشارکت جویی
  • سیده زهرا شمسی پاپکیاده، سید محمد شبیری صفحات 55-65
    سواد را می توان یک نظام فکری جدید اطلاق نمود که در آن ارزش ها، عواطف، نگرش ها و رفتارها و مسئولیت های فردی و اجتماعی فرد و جامعه بایستی در جهت هماهنگی با طبیعت متحول گردد. در راستای برقراری این نظام فکری و آموزشی، بررسی و تبیین توسعه سواد ریاضی در برنامه درسی مدارس ابتدایی با استفاده از مولفه ها و مفاهیم آموزش محیط زیست، در پژوهش حاضر مورد بررسی و مداقه قرار گرفته است. تا با استفاده از مفاهیم زیست محیطی دانش آموز را به تفکر، جستجو و کنکاش در حل مسایل و استدلال های منطقی به یادگیری ریاضی و زیست محیطی دست یافت. و بر این اساس در این تحقیق به تحلیل محتوای کتب درسی ریاضی با هدف استفاده از مولفه و مفاهیم آموزش محیط زیست در برنامه های درسی ارائه شده دوره ابتدایی جهت توسعه سواد ریاضی در بهبود یادگیری و ارتقاء آگاهی، دانش، فرهنگ و تغییر رفتار زیست محیطی کودکان انجام پذیرفته است. این تحقیق کاربردی و روش تحقیق توصیفی از نوع تحلیل محتوا می باشد. نتایج نشان می دهد که در کتاب های درسی ریاضی دوره ابتدایی، بیشترین توجه به مولفه منابع طبیعی شده است و به برخی از مولفه های هیچ گونه اشاره ای نشده است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، آموزش محیط زیست، سواد ریاضی، سواد زیست محیطی
  • صادق صالحی، زهرا قائمی اصل صفحات 67-79
    مقاله حاضر به بررسی نقش آموزش زیست محیطی در بروز رفتارهای حفاظت از محیط زیست دانش آموزان می پردازد. روش تحقیق در این مطالعه، روش پیمایشی بوده که با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده، 350 نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه شهر بابل(استان مازندران) به عنوان نمونه جهت بررسی انتخاب شدند.اطلاعات مورد نیاز تحقیق با استفاده از پرسشنامه و در بهار1391 جمع آوری شد. داده های تحقیق با استفاده از نرم افزار آماری SPSS پردازش و با استفاده از آمارهای توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد میزان شناخت دانش آموزان نسبت به مسایل و مشکلات زیست محیطی عام، بالا و نسبت به مسایل و مشکلات زیست محیطی خاص، پایین است. همچنین، بین میانگین رفتار زیست محیطی در پایه های مختلف تحصیلی تفاوت معنادار وجود دارد، اما این تفاوت در بین رشته های مختلف تحصیلی دیده نشد. نهایتا، یافته های تحقیق نشان داد که نگرش نوین زیست محیطی در ایجاد رفتار حفاظت از محیط زیست تاثیر مثبت دارد، اما آموزش و دانش زیست محیطی تاثیر چندانی در بروز رفتار زیست محیطی ندارد. در ادامه مقاله، دلایل احتمالی این امر مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: آموزش زیست محیطی، حفاظت محیط زیست، نگرش نوین زیست محیطی، برنامه های آموزشی
|
  • M. M. Khabiri, M. Elahizadah Pages 1-9
    Asphalt plants are among air pollution producer industries, which play an important part in air pollution emission, especially suspended air particles. This study was conducted in order to compare the effectiveness of four teaching methods (brochure) internet web page slide and visit on knowledge level and responsibility of Yazd university civil engineering students. Required data were collected by a self-administered questionnaire, using t-test statistically test and analyzed whit SPSS software whit the help of independent t-test and ANOVA, at the significant level of 0.05, total means score of knowledge and responsibility before and after training showed significant differences: the scores were increased, while score changes between different education group and between boys and girls showed no meaningful differences.
    Keywords: Engineering Education, Environmental Pollutions, Knowledge level, Responsibility
  • F. Sigarchian, S.M. Shobeiri, M. Larijani Pages 11-18
    Nano-technology has a lot of positive impacts in human life and industry is potentially one of these areas which gain a lot of benefit from nano development. Some environmental application of nano will be made possible through environmental education; of course this possibility depends on positive attitude in this regard. this research is going to investigate car industry manager’s attitude towards environmental education as a basis for nano application. This study is an applied research which uses a descriptive method based on survey approach. The statistical population is 63 car industry managers and data collecting tool is a self-administered questionnaire. Result showed that the managers had a positive attitude towards nano –application, but there was not any significant difference between managers attitude and the level of their education or their years of experiences, while there was a significant difference between their attitude and the kind of education field.
    Keywords: environmental education, sustainable development, nanotechnology, Environmental Attitude
  • A. Zamani Moghadam, M. Saedi Pages 19-30
    This research is conducted to investigate the impact of environmental education on teachers knowledge, attitude and skills at Tehran district 12. The statistical population was all elementary school teachers. 60 teachers were chosen using simple random sampling; then the group was divided in to two 30 teachers subgroup. The data were collected using a questionnaire and the reliability coefficient was calculated through cronbach alpha. The information processed and analyzed by independent t-test. Result showed that there is a significant difference in teachers environmental knowledge, attitude and skills before and after work shop and environmental education has had a positive impact on teachers skills.
    Keywords: environmental education, Attitudes, Knowledge, Skills
  • H. Taie, N. Shah Hosseini, A. Maleki Pages 31-42
    Today is the information era, the information revolution information transfer occurs in huge amounts and whit extremely high speed. It is believed that, using virtual learning is the most effective and appropriate strategy for improving and promoting the efficiency of environmental education and trend. Investigation the present general course curriculum shows that there is not any special text book on environmental education, and environmental concepts have come sporadically and insufficiently in different book. The method of this study is descriptive and the data were analyzed qualitatively. The results showed that right now in developing countries some schools are equipped whit environmental virtual learning sites and some necessary environmental activities are performed through these sites. More importantly, in order for the environmental mental education plans to be implemented, the environmental education curriculum should be set based on virtualization approach of the whole trend.
    Keywords: virtual education, Environment, Public Education
  • M. Heidary, M. Rezvani, A. Alipour Pages 43-53
    In this research, the author is going to investigate after implementing on indirect education plan (school – mayor plan) in which the students themselves are performers and addresses student information, responsibility and inclination to participate in urban and non – urban environmental issues. This study is a scientific – applied research and its statistical population is girl public guidance school in Tehran, municipality strict 10. Using simple random sampling, one school was chosen as a control group and the other as an experimental. The number of students were 870, that upon applying the cocran formula, 268 of them was chosen as respondent to questionnaire. The data gathering tools were self – administered questionnaire and existing records and documents in schools archives. As well as a library research. For data analysis pre-post test, based on Man Vitny U test, was used. The result showed that school – mayor plan has had no impact on students responsibility, but implementing of the plan has had promoted the students information and participation in environmental issues.
    Keywords: Environment, Environmental teaching, Mayor school, Environmental know ledge, Responsibility, Communion
  • S.Z. Shamsi Papkiadeh, S.M. Shobeiri Pages 55-65
    Literacy can be defined as new thought system in which values, attitudes and behaviors, as well as individuals and social responsibility should be developed according to and in full harmony with nature. In this study we have considered introducing math literacy into primary school curriculum as a prerequisite to establish and promote this new system based upon this program student, using environmental concept, would be able to think and explore problem solving and logical reasoning, therefore learn math and environmental issue. so in this research, we have considered math textbooks concepts and elements improve math literacy development that follows by promoting awareness, knowledge and behavioral changes towards environment. This study is an applied one and the research method is descriptive based on content analysis. The results that environmental resources showed have bee taken into consideration most, and some other elements are absent completely.
    Keywords: Curriculum, environmental education, Mathematical Literacy, Environmental Literacy
  • S. Salehi, Z. Ghaemi Asl Pages 67-79
    This research examines the role of environmental education in environmental protection behavior of students. The research method in this study was the survey method that uses simple random sampling, 350 high school students from Babol (Mazandaran province) were selected as a sample for study. Required information for this research was collected by using questionnaires and in spring 2012. Research data processed by using SPSS statistical software, where analytical and descriptive statistics were analyzed. The results showed that student's awareness of environmental problems in general is high, and in specific environmental problems is low. Also, there are significant differences, between environmental behaviors in different educational levels, but this difference was not observed among different fields of study. Finally, the findings showed that new environmental attitude has a positive impact on environmental protection behavior, but knowledge and environmental education has little impact on environmental behavior. This research examines the possible reasons for this matter.
    Keywords: environmental education, environmental protection, New environmental attitude, Environmental Educational programs