فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت عمومی - پیاپی 28 (تابستان 1394)

مجله پژوهش های مدیریت عمومی
پیاپی 28 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدعلی بابایی زکلیکی، حمیدرضا حسن زاده، سید مهدی الوانی، حسن زارعی متین، عبدالغنی رستگار* صفحات 5-31
    با توجه به هدف مقاله که طراحی الگوی پیاده سازی کارآمد نظام مدیریت عملکرد در سازمان های خدماتی می باشد، ابتدا ابعاد مفهوم پیاده سازی نظام مدیریت عملکرد(با رویکرد سیستمی که در نوع خود اولین و جامع ترین تحقیق در موضوع مورد اشاره می باشد) از طریق مطالعات کتابخانه ای، مصاحبه و تحلیل تم استخراج گردید. سپس با استفاده از روش دلفی و بهره گیری از نظرات خبرگان، اعتبارسنجی چارچوب اولیه انجام و نهایتا در قالب پرسشنامه تنظیم گردید. در مرحله بعد با استفاده از روش سرشماری پرسشنامه ای برای400 نفر از مدیران، متولیان و رابطین نظام مدیریت عملکرد در حوزه ستادی بانک ها و شرکت های خدمات پرداخت که از تجربه پیاده سازی نظام مدیریت عملکرد برخوردار بودند، توزیع و به منظور آزمون فرضیات و تجزیه و تحلیل داده ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری(نرم افزار آموس) بصورت کمی آزمون شد.
    بر اساس نتایج؛ الگوی پیاده سازی نظام مدیریت عملکرد در سازمان های خدماتی در قالب 5 بعد، 22 مولفه و 89 شاخص شناسایی و طراحی گردید، که در میان ابعاد پژوهش، عوامل بسترساز درون سازمانی بیشترین نقش را در تعریف و تبیین پیاده سازی کارآمد نظام مدیریت داشتند.
    کلیدواژگان: نظام مدیریت عملکرد، پیاده سازی، سازمان های خدماتی، مدل معادلات ساختاری
  • محمد جواد واحد اسرمی، عبدالباسط مرادزاده*، نورمحمد یعقوبی صفحات 33-56
    هدف این پژوهش بررسی نقش میانجی احساس انرژی در رابطه ی بین اخلاق کاری اسلامی با تمایل به ترک خدمت بود. روش تحقیق از حیث هدف، توسعه ای-کاربردی و از حیث شیوه ی جمع آوری داده ها، توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه ی آماری تحقیق شامل کلیه کارکنان سازمان تبلیغات اسلامی خراسان رضوی (204 نفر) در سال 1392 بود که سرشماری شدند. ابزارهای جمع آوری داده های این تحقیق، پرسشنامه های اخلاق کاری اسلامی، احساس انرژی در کار و تمایل به ترک خدمت بودند. سپس داده های پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل مسیر در نرم افزارLisrel مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج بیانگر این بود که: اخلاق کاری اسلامی بر احساس انرژی کارکنان اثر مثبت معنی داری دارد. احساس انرژی کارکنان بر تمایل به ترک خدمت آنها اثر منفی معنی داری دارد. اخلاق کاری اسلامی بر تمایل به ترک خدمت کارکنان اثر مستقیم منفی معنی داری ندارد. بنابراین مدل نهایی تحقیق پس از حذف مسیر مستقیم اخلاق کاری اسلامی بر تمایل به ترک خدمت از برازش مطلوبی برخوردار شد. لذا لزوم توجه به دلایل ترک خدمت کارکنان با رویکرد احساس انرژی در سازمان ها مشخص می شود.
    کلیدواژگان: اخلاق کاری اسلامی، احساس انرژی، تمایل به ترک خدمت، الگوی روابط ساختاری
  • مهدی کاظمی، الله یار بیگی فیروزی*، حکمت الله دسترنج، مجتبی پهلوانی صفحات 57-85
    صنعت بانکداری ایران به عنوان پل ارتباطی میان عرضه و تقاضای منابع پولی، به سبب وجود نیروهای رقابتی با تحولات گسترده ای رو به رو شده است. جهت بقا در این شرایط ناپایدار و متلاطم، آگاهی از وضعیت نیروهای رقابتی در هر زمان راه گشاست. هدف تحقیق حاضر شناسایی و تحلیل وضعیت نیروهای رقابتی موثر بر صنعت بانکداری قشم که منطقه آزاد است و رقابت در مبادلات بازرگانی سطح بالایی است، در بازه زمانی (1390- 1380) می باشد. بدین منظور از مدل ترکیبی پنج نیروی پورتر و فرآیند تحلیل شبکه ای(ANP) استفاده شده است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی است و داده ها به صورت پیمایشی گردآوری شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه مدیران و کارشناسان شعب بانک های فعال در جزیره قشم هستند. تعداد 32 پرسشنامه بر اساس فرآیند تحلیل شبکه ای طراحی و بین همه آنان توزیع شد. یافته های تحقیق نشان می دهند شاخص کلی رقابت (SICI) در صنعت بانکداری جزیره قشم افزایش یافته است. همچنین با حرکت از سال80 تا سال 90 شاخص رقابت چانه زنی مشتریان (SICIPBC) و تامین کنندگان (SICIPBS) بیش ترین مقدار و تهدید تازه واردین (SICITNE)کم ترین مقدار است. بدین معنی که به طور کلی شاخص رقابت در صنعت بانکداری جزیره قشم افزایش یافته است و بیشترین تهدیدی که بانک ها و موسسات مالی با آن مواجه هستند مربوط به قدرت چانه زنی مشتریان و تامین کنندگان است.
    کلیدواژگان: صنعت بانکداری، مدل پنج نیروی پورتر، فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP)، شاخص رقابت صنعت (SICI)
  • مهدی ابراهیمی نژاد*، علی تقوی صفحات 87-105
    هدف این مقاله، بررسی تاثیر عوامل مسئولیت پذیری، احترام، صداقت و انصاف به عنوان مولفه های اخلاق کسب و کار کارکنان بر رضایت مندی مشتری است. جامعه آماری پژوهش، مشتریان تعمیرگاه های ایران خودرو و سایپا در سطح شهر کرمان است و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، نمونه ای به تعداد 267 نفر انتخاب شده است. جهت سنجش میزان رعایت اخلاق کسب و کار و میزان رضایت مشتریان، از پرسش نامه محقق ساخته 23 سوالی استفاده شد و جهت سنجش پایایی ابزار، از آلفای کرونباخ استفاده شد و ضریب پایایی کل پرسش نامه برابر 9573/0 بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک های توصیفی از جمله جداول فراوانی، نمودارها و میانگین و آزمون های آماری استنباطی نظیر ضریب همبستگی پیرسون، آزمون آنوا و رگرسیون استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد بین اخلاق کسب وکار و مولفه های آن و رضایت مشتری، رابطه معنی داری 5/81 درصد وجود دارد. تاثیر مولفه های اخلاق کسب وکار بر رضایت مشتری به ترتیب اولویت عبارتند از: مسئولیت پذیری، احترام، صداقت و انصاف. همچنین در مقایسه بین تعمیرگاه های مجاز ایران خودرو و سایپا این نتیجه حاصل شد که رعایت اخلاق کسب وکار و در نتیجه رضایت مشتری در تعمیرگاه های سایپا، بالاتر از ایران خودرو بوده است.
    کلیدواژگان: احترام، اخلاق کسب وکار، رضایت مشتری، صداقت، مسئولیت پذیری
  • طاهر روشندل اربطانی*، علی اصغر پور عزت، سید وحید عقیلی، سمیه لبافی صفحات 109-137
    برای تبیین سیاستگذاری رسانه ای دو رویکرد وجود دارد، رویکرد اول که رویکرد سنتی به سیاستگذاری رسانه است، رسانه ها را نهادهایی قابل سیاستگذاری می داند و در این راستا بیشتر نقش دولت ها و حاکمیت ها را پر رنگ می کند که چطور دولت ها برای حفظ منافع عمومی دست به سیاستگذاری رسانه ای می زنند. رویکرد دوم رویکردی است که به لحاظ پیشرفت های تکنولوژیک حوزه ارتباطات و ظهور رسانه های نوین عرصه رسانه را عرصه ای غیرقابل سیاستگذاری می داند. طبق این چارچوب نظری می توان مدلها و نظریه های موجود در حوزه سیاستگذاری رسانه ای را در قالب این دو رویکرد از یکدیگر مجزا کرد. با اتکا به رویکرد نظری اول، این پژوهش، با روش نظریه زمینه ای تلاش دارد فرایند سیاستگذاری خبری در سیمای جمهوری اسلامی ایران را در قالب یک مدل ارائه کند. نظریه حاصل نشان می دهد که پدیده اصلی چنین فرایندی مضمونی تحت عنوان «اهمیت دادن سردبیر خبر به سوژه محوری یا اصالت ارزش رویداد در اخبار سیما» است که تحت تاثیر متغیرهایی، سیاستگذاری خبری اثربخش را تبیین می کند. بنابراین براساس تحلیل داده های بدست آمده از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته و مدل به دست آمده از تحقیق، می توان نتیجه گرفت که فرایند سیاستگذاری خبری در سیمای جمهوری اسلامی ایران بایستی رویکرد خود را در ارائه اخبار از مصلحت اندیشی به سوژه محوری تغییر داده تا بتواند در زمان های حساسی همچون انتخابات مخاطب را جذب و سیاست های کلان سازمان را تحقق بخشد.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری، خبر، سیاستگذاری خبری، رسانه، نظریه داده بنیاد
  • سمیه محمودی*، بهرام رنجبریان، سعید فتحی صفحات 139-166
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ریسک ادراک شده گردشگران سفر نکرده به ایران از سفر به ایران، تصویر آنان از خاورمیانه و آشنایی با مقصد بر ابعاد تصویر مقصد ایران است. به این منظور رویکرد ترکیبی، در نظر گرفته شد. جامعه آماری اعضای شبکه اجتماعی مجازی کوچ سرفینگ[1] و لینکدین[2] است. 74 نفر در مطالعه کیفی و 520 نفر در مطالعه کمی شرکت نموده اند. جهت شناسایی ابعاد تصویر ذهنی در مطالعه کیفی، از تکنیک تحلیل محتوا بهره گرفته شد. نمونه گیری در مطالعه کمی به شیوه نمونه گیری غیر تصادفی در دسترس انجام شده است. داده های مربوط به ابعاد تصویر مقصد و ریسک ادراک شده توسط تحلیل عاملی اکتشافی شناسایی و روابط بین سازه های مدل توسط تحلیل عاملی تاییدی و با استفاده از نرم افزار آموس[3] بررسی شد. نتایج مربوط به روش شناسی کیفی ابعاد 8 گانه تصویر را شناسایی کرد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی بیانگر ابعاد 6 گانه ابعاد تصویر مقصد و ابعاد سه گانه ریسک ادراک شده است. نتایج فرضیات مدل مفروض پژوهش نشان می دهد که ریسک ادراک شده از سفر،تصویر خاورمیانه و آشنایی بر تصویر ذهنی گردشگران از ایران موثر است. همچنین تاثیر تصویر ذهنی بر قصد بازدید گردشگران به ایران مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: تصویر ذهنی، ریسک ادراک شده، آشنایی، تصویر خاورمیانه، پژوهش ترکیبی
  • صابر فلاح، سید حمیدرضا رضوی، عبدالمجید ایمانی*، سعید امامقلی زاده صفحات 167-191
    امروزه تضمین توسعه پایدار هر کشور منوط به حفظ و استفاده بهینه از منابع محدود و غیرقابل جایگزین، توسعه پایدار اجتماعی و اقتصادی در آن کشور شده است و انجام اقداماتی در جهت حفظ و نگهداشت منابع طبیعی و محیط زیست پیرامون ماست، در این تحقیق سعی بر این شده است که با شناسایی مولفه های استراتژی بهره وری سبز و رتبه بندی آن در سازمان مترو تهران، گامی در جهت ارتقاء مفاهیم نوین بهره وری سبز و شناسایی مولفه های اصلی آن به همراه ملاحظات زیست محیطی در این سازمان برداشته شود؛ داده ها بر اساس پرسشنامه ای که در اختیار کارکنان ارشد سازمان قرار گرفت، به دست آمده و نتایج آن با آزمون های آماری توسط نرم افزارهای Spss17 و Smart Pls3 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت که همبستگی میان مولفه های اصلی تحقیق ((مدیریت، فرهنگ، آموزش و پژوهش و قوانین و مقررات)) و متغیر اصلی ((بهره وری سبز)) نشان داده شد، همچنین با پرسشنامه ای جهت مقایسه زوجی میان مولفه ها در اختیار پنج نفر از خبرگان سازمان قرار داده شد که با تکنیک FAHP و با استفاده از نرم افزار مدیر پلاس محاسبات انجام گردید که به ترتیب قوانین و مقررات در رتبه اول و مدیریت در رتبه آخر قرار گرفت.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، مدیریت سبز، بهره وری سبز، AHP فازی
|
  • Mohammad Ali Babaee Zakliki, Hamid Reza Hasanzadeh, Seyed Mehdi Alvani, Hasan Zaraei Matin, Abdolghani Rastegar* Pages 5-31
    According to the purpose of this paper that is to design an efficient implementation model of performance management system in service organizations, first the aspects of implementation of the Performance Management System (with system approach that is the first and most comprehensive research on the topic of study) were extracted through library research, interviews and Theme analysis. Then, using the Delphi method and opinions of experts, the initial framework was validated and finally it was formulated in the form of a questionnaire. Next, using census, a questionnaire distributed among 400 managers, trustees and volunteers staff of performance management system in the area of banking and payment services that had the experience of implementation of the Performance Management System. To test assumptions and analyze the data for quantitative research, structural equation modeling (AMOS) was used. Based on the results, model of the implementation of performance management in service organizations were identified in 5 Dimensions, 22 components and 89 indexes. Among the aspects of research, internal content organizational factors conducive to define the most important role in the efficient implementation of the management system respectively.
    Keywords: Performance Management System, Implementation, Service Organizations, Structural Equation Model
  • Mihammad Javad Vahed Asrami, Abdolbaset Moradzadeh*, Noor Mohammad Yaghoubi Pages 33-56
    The aim of this paper was to investigate the mediating role of energetic feeling in the relationship between the Islamic work ethic,, and tend to turnover. It applied a descriptive–correlational research method. The statistical population was consisted of the staff of the Islamic incantation organization of Khorasan Razavi (204 people) in 1392. Data were collected by the following questionnaires: Islamic work ethic (Golparvar and Nadi, 1390), the energetic feeling (Golparvar and et. al, 1389), and turnover (Mobly and Horner, 1978; Lions, 1971). Then, they were analyzed by path analysis in Lisrel software. The results indicated that: 1) Islamic work ethic had a significant positive effect on energetic feeling. 2) Energetic feeling had a significant positive effect on turnover. 3) Islamic work ethic hadn’t a significant negative effect on turnover. 4) Thus, after removeing the direct path of Islamic work ethic to turnover; the research final model fit was satisfactory. Therefore, staff turnover reasons should be noted in organizations, certainly with approach of energetic feeling.
    Keywords: Islamic Work Ethic, Energetic Feeling, Turnover, Structural Relationships Model
  • Mehdi Kazemi, Allahyar Beigi Firoozi*, Hekmatollah Dastranj, Mojtaba Pahlavani Pages 57-85
    Banking industry of Iran as a bridge between supply and demand for funds due to the competitive forces has faced extensive developments. To survive in these volatile and turbulent conditions, awareness of the competitive forces at any time is helpful. This research aimed to identify and analyze the competitive forces affecting the banking industry of Qeshm during (1380- 1390). Therefore hybrid model Porter’s five forces and Analytical Network Process (ANP) was used. The research method was descriptive and survey data has been collected. The study population included all branches of the bank executives and experts active in Qeshm. The questionnaire was designed based on analytical network process and distributed among all. Research findings showed state-of-industry-competition index (SICI) increased in banking industry of Qeshm. Also by moving from 1380 to 1390 SICIPBC and SICIPBS were the maximum and SICITNE was the minimum. This means that the overall index increased competition in the banking industry has increased and the greatest threat that banks and financial institutions are facing is the threat of the bargaining power of customers and suppliers.
    Keywords: banking industry, Porter's five forces model, ANP, SICI
  • Mehdi Ebrahiminezhad*, Ali Taghavi Pages 87-105
    The paper aimed to investigate the influence of factors, such as responsibility, respect, honesty and fairness as components of business ethics among employees, on customer satisfaction. The statistical population of the study was the customers of mentioned repair shops in Kerman. Using random sampling, a sample of 267 were selected. A 23-item questionnaire were used to gather information. Cronbach's alpha was used to determine the reliability of the questionnaire (0/9573). Descriptive statistics including frequency tables, graphs, mean, and statistical tests such as Pearson, ANOVA and regression were used to analyze the data. Findings showed that there was a significant relationship between business ethics and customer satisfaction in which the greatest impact of business ethics components on customer satisfaction were respectively: responsibility, respect, honesty and fairness. Authorized repair shops of Iran Khodro and Siapa companies were compared and the results showed that the later cares more about business ethics and customer satisfaction.
    Keywords: Respect, Business Ethics, Customer Satisfaction, Honesty, Responsibility
  • Taher Roshandel Arbatani*, Ali Asghar Poor Ezat, Seyed Vahid Aghili, Somayeh Labafi Pages 109-137
    There are two mainstreams for explaining the media policy. First approach which is the traditional approach to media policy regards the media outlets as institutions on which policies can be applied. In this respect, it rather highlights the role of governments in how they attempt to make policies for protecting the public interests. The second approach regards the media as a realm not subject to policy in terms of technological advances in communication and emergence of new media devices. Under this theoretical framework, the models and theories in the field of media policy can be separated into two mainstreams. Relying on the first theoretical framework, this qualitative study intended to theorize the policymaking procedure at Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB). The gained theory suggests that such a phenomenon revolves around a theme titled "subject-oriented or authentic event", which explains the effective media policy within the context of intervening factors. replying on several causal contributing parameters. Therefore, based on information obtained from semi-structured interviews and the model derived from the research, it can be concluded that policy-making process in the Islamic Republic of Iran Broadcasting should change its approach from counseling to object oriented in critical times such as elections to attract audiences and make the policies of organization true.
    Keywords: Media governance, Media Policy, News policy, Media management
  • Somayeh Mahmoodi*, Bahram Ranjbariyan, Saeed Fathi Pages 139-166
    The aim of current study was to examine the effect of perceived risk of potential tourist, middle-east image and familiarity on Iran’ image destination. For this purpose, a mixed method approach was considered. The members of couch-surfing and linkedin participated in both qualitative and quantitative studies. 74 respondents participated in the qualitative study and 520 respondents participated in the qualitative study. Content analysis techniques were used to identify the dimensions of the destination image. Available non-random sampling was used in qualitative study. The data of destination image and perceived risk dimensions were identified by exploratory factor analysis and relationships between the constructs of the model were investigated by confirmatory factor analysis using Amos. The results of qualitative method identified eight dimensions for Iran’ destination image. The results of exploratory factor analysis identified six dimensions for Irans’ image and three dimensions for perceived risk. The findings showed that perceived risk, Middle East image and familiarity had impact on the Image of Iran and destination image had impact on intention to visit Iran.
    Keywords: Destination Image, Perceived Risk, Familiarity, Middle East Image, Mixed method
  • Saber Fallah, Seyed Hamidraza Razavi, Abdolmajid Imani*, Saeed Emamgholizadeh Pages 167-191
    Today ensure sustainable development of the country depends upon the preservation and efficient use of the limited and irreplaceable resource,. This study attempts to identify the components of the green productivity strategy and its ranking in the Tehran Metro Step towards improving the efficiency to new concepts of Green Productivity and identify its major components, along with environmental considerations in the organization to be removed, Data based on questionnaires that were provided to top staff, Obtained and the results of the tests are analyzed by software Spss17 and Smart Pls3 that The correlation between the components of research ((management, culture, education and research, rules and regulations)) and the main variables ((Green Productivity)) was shown; Also a questionnaire was used to compare the parity between the components of the five experts were placed that Calculations were performed using the FAHP techniques and ModirPlus software,the result show that the rules and regulations in the first place and management in the end.
    Keywords: Sustainable Development, green management, Green Productivity, Fuzzy AHP