فهرست مطالب

نگره - پیاپی 35 (پاییز 1394)

فصلنامه نگره
پیاپی 35 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رباب فغفوری، حسن بلخاری صفحات 4-18
    کتیبه ها به عنوان عناصر معنایی و تزئینی در معماری اسلامی از ابزارهای مهم در جهت گسترش عقاید و سیاست های مذهبی حکومت ها بر مردم به شمار می روند و، به لحاظ ماهیت مکتوب خود، بیانگر ایده ها و اندیشه های هر عصرند. مسجد گوهرشاد مشهد به عنوان یکی از شاهکارهای معماری ایرانی اسلامی از تزیینات و کتیبه های مختلفی با مضامین دینی برخوردار است که در دوره های مختلف تاریخی بارها مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته اند. این پژوهش با بهره گیری از روش «توصیفی تحلیل محتوا» و گردآوری اطلاعات از طریق مطالعات کتابخانه ای و مشاهده آثار، ضمن معرفی کتیبه های دوره تیموری و صفوی این مکان مقدس، به تحلیل و بررسی مفاهیم آنها ذیل میانی اعتقادی شیعه پرداخته و به نحو تطبیقی به دنبال پاسخ به این پرسش است که این مضامین چگونه در طول زمان، هم سو با گرایشات مذهبی و فرهنگی هنرمندان و دولتمردان، دچار تغییرات کمی و کیفی شده اند؟ بررسی ها نشان می دهند که در هر دو دوره کتیبه هایی با مضمون شیعی وجود دارد. در دوره تیموریان این مضامین متاثر از غلبه مذهب تسنن در کشور و ظهور نهضت های صوفی- شیعی و حلقه های ذکر و اجتماعات صوفیانه است، درحالی که در دوره صفوی، با جدایی مذهب از تصوف و غلبه شیعیان، شاهد ظهور مضامین صریح در اشاره به اصلی ترین مبنای اعتقادی شیعه، یعنی اصل امامت، هستیم. بررسی تطبیقی مضامین این کتیبه ها روشی نو در فهم هنر دینی و تاثیر مذهب بر هنر کتیبه نگاری در ادوار مختلف تاریخ هنر اسلامی-ایرانی خواهد بود.
    کلیدواژگان: مسجد گوهرشاد، مضمون کتیبه ها، مبانی اعتقادی شیعه، تیموریان و صفویان
  • محمدعلی رجبی صفحات 18-32
    رسائل خوشنویسی برجای مانده از استادان خوشنویس در تاریخ این هنر شریف ضمن گزارش دقیق از چگونگی ساخت ابزار و مواد، آموزش و مراحل آن گنجینه ای از معارف معنوی است که سالک این طریق هنر می بایست گام به گام رعایت کند تا هنر خوشنویسی با قابلیت تحریر کلام الله ظهور یابد. یکی از مهم ترین و قدیم ترین منابع خوشنویسی رساله صراط السطور سلطانعلی مشهدی (920 ق) است که از همان آغاز تا پایان رساله، سایه وجوه معنوی بر همه فصول و فروع آن حاکم است. این مقاله با هدف تبیین نظری سه وجه اساسی و مورد نظر در رساله مذبور یعنی «شرافت و فضیلت معنوی خوشنویسی، قلم و مشق» انجام شده و به روش توصیفی-تحلیلی، سعی در یافتن پاسخی نظری برای این سوال است که آیا با بهره گیری از آموزه های صوری و معنوی این رساله می توان راهی برای شناخت موازین آموزش های جدید هنری یافت؟
    با بررسی و مداقه در این رساله نفیس و شرح و بسط اجمالی آن، سعی شده تا چگونگی تاثیر آموزه های دینی بر شکل گیری این هنر شریف مورد مطالعه قرار گیرد. در نتیجه، دستاورد این مقاله را می توان تاکید سلطانعلی بر تطهیر نفس توسط مشق نظر و مشق قلم در خوشنویسی دانست که با استعانت از روش معنوی استادان و پیران این طریق حاصل شده و نهایتا انسان خود قلم حق شده و همان گونه که قلم، «نیک اسباب خوشنویسی» است، انسان نیز نیک اسباب حق می شود.
    کلیدواژگان: وجوه معنوی، صراط السطور، سلطانعلی مشهدی، خوشنویسی، مشق، قلم، مرکب
  • الهام وثوق بابایی، رضا مهرآفرین صفحات 32-48
    صحنه های شکار از قدیمی ترین کهن الگوهایی است که در دوره ساسانی بر روی آثار هنری به ویژه ظروف زرین و سیمین ایجاد شده است. شمایل نگاری، شرح و تفسیر تصاویر نمادی و رمزی شکار حاوی پیام ها و بازنمایی اطلاعاتی است که رمزگشایی آنها می تواند جنبه های مختلف زندگی سیاسی، اجتماعی و مذهبی این دوره را آشکار سازد. هدف از این پژوهش بررسی و تحلیل مفاهیم نمادین صحنه شکار بر اساس آیکونوگرافی اجزا و عناصر به کاررفته در این صحنه هاست. به همین منظور، 27 اثر ساسانی دارای نقش شکار شناسایی شد و با روش آماری و ثبت اطلاعات در نمودارهای فراوانی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد که برخلاف دوران پیشین که خدایان و طبقات مرفه در صحنه های شکار حاضر هستند، در این دوره، تنها شاهنشاه ساسانی در مرکز صحنه و بزرگ تر از سایر عناصر، سوار بر اسب ظاهر می شوند که با ایدئولوژی دوره ساسانی که شاه را نماینده خدا بر روی زمین می دانستند مطابقت دارد. جانوران شکارشده نیز در مذهب زردشت از اهمیت بالایی برخوردار هستند و در این دوره، موجودات شر و اهریمنی نیستند که شاه قصد معدوم کردن آنها را دارد، بلکه موجوداتی مقدس هستند که شکار آنها خیر و برکت را برای شاه به همراه خواهد آورد و در واقع مفهوم شکار در این دوره فراتر از تفنن و تفریح بوده و ارزش اعتقادی- سیاسی پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: هنر ساسانی، صحنه شکار، دین زردشتی، ایدئولوژی شاهنشاهی
  • بتول لطفی، عباس اکبری، محسن جاوری صفحات 48-60
    ایران و چین به عنوان دو تمدن بزرگ و کهن، یکی درشرق آسیا ودیگری در غرب آسیا، همواره در طول تاریخ روابطی دیرینه و گسترده داشته اند. این دو کشور در قبل از اسلام در ایران تنها از طریق جاده زمینی و مشهور ابریشم و بعد از اسلام از راه دریایی با یکدیگر در ارتباط بودند، که این روابط در سه زمینه مهم تجارت، مذهب و روابط سیاسی قابل بررسی هستند. این ارتباطات و رفت وآمد های تجاری بین دو کشور در طول تاریخ تاثیرات فراوانی بر هنرهای آن ها داشته است. بررسی این تعاملات اغلب منجر به بازگویی تاثیر هنر چین بر ایران بوده و در این میان تاثیرات هنر ایران بر چین چندان بیان نگردیده و حتی نادیده گرفته شده است. این تاثیرگذاری هم در قبل از اسلام و هم در بعد از اسلام در ایران قابل مشاهده است؛ اما باید گفت که این تاثیرگذاری در بعد از اسلام بیشتر بوده و مدارک و آثار بیشتری هم از این دوره باقی مانده است. در این نوشتار می کوشیم که با روشی تاریخی- تحلیلی و با مطالعه منابع تاریخی کهن و نیز مشاهده آثار هنری باقی مانده از دو تمدن ایران و چین به بررسی چگونگی تاثیر هنر ایران بر هنر چین بپردازیم. با توجه به نتایج می توان گفت که هنر ایران نیز هنر چین به خصوص سفالگری آن در دوره های مختلف تاریخی تاثیر داشته است. با بررسی ظروف سفالی چین می توان نشانه هایی از تاثیر هنر ایران را در سه مشخصه شکل ظروف، تکنیک لعابکاری و نقوش روی آن ها مشاهده کرد.
    کلیدواژگان: ایران، چین، سفالگری، فلزکاری
  • امیر رضایی نبرد صفحات 60-68
    خیال در نزد حکیمان و فیلسوفان ایرانی و غربی از بنیادی ترین و پیچیده ترین مسائل عالم هستی است. مسئله این پژوهش این بوده که آیا عنصر خیال به عنوان جوهره اصلی زیبایی شناسی سبک فرشچیان مطرح است؟ و اگر چنین است، گونه خیال یا رویکرد هنرمند به عنصر خیال چگونه بوده است؟
    در این نوشتار، برای نخستین بار سعی گردیده تا جایگاه خیال در مجموعه آثار هنرمند (538 اثر) مورد نقد و بررسی قرار گیرد و هدف این پژوهش نیز اثبات و تبیین جایگاه خیال به عنوان جوهره اساسی آثار نوآورانه هنرمند و مشخص نمودن گونه های خیال در آثار هنرمند بوده است. این پژوهش از نوع نظری و با روش توصیفی تحلیلی آثار و با رویکردی تاویلی و ترکیبی انجام گرفته است. روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی و روش تجزیه و تحلیل اطلاعات کمی و کیفی بوده است.
    نتیجه این پژوهش بر اساس یافته ها این بوده است که به سه دلیل عنصرخیال به عنوان جوهره اصلی آثار و شالوده زیبایی شناسی سبک محمود فرشچیان مطرح است: نخست، تنوع موضوعی، دوم، درصد بالای طبقه غنایی و سوم بیان قدرتمند و خلاقانه آثار. همچنین، رویکرد فرشچیان به عنصر خیال یا گونه های آن دارای سیری استعلایی و دارای نقشی بنیادین است.
    کلیدواژگان: نگارگری، عالم مثال، قوه خیال، طبقه بندی موضوعی، فرشچیان
  • جواد علیمحمدی اردکانی، پرنیا پژوهش فر صفحات 78-92
    نقاشیخط ایران در دهه هشتاد تحت تاثیر رویکرد سنت گراست. منظور از رویکرد سنتگرا جریاناتی است که گرایش غالب آنها بازگشت به سنت برای احیای هویت است. نگارنده در این مقاله به بررسی چگونگی اثرگذاری این رویکرد بر آثار نقاشیخط این دهه می پردازد. بنابراین، با روش توصیفی-تحلیلی و با رویکردی اجتماعی، به این سوال می پردازد که رویکرد سنت گرا از طریق چه مولفه هایی در نقاشیخط دهه هشتاد ایران بازنمود یافته است. در این راستا 2 اثر از 10 هنرمند شاخص این عرصه به عنوان نمونه آماری مورد بررسی قرار گرفت که یافته های تحقیق نشان می دهد شاخصه هایی در آثار تکرار شده است که در رویکرد سنت گرا به عنوان دلالتگر مفهوم سنت ترویج شده اند. این امر تحت تاثیر شرایط بازار اقتصادی هنر نیز قرار گرفته و رونق فروش آثار نقاشیخط در خاورمیانه و کشورهای عربی در این دهه بر تمایل به استفاده از از این عناصر افزوده است اما با توجه به محدودیت های چارچوبی رویکرد سنت گرا اغلب آثار از بعد معنایی تهی و به یک اثر بصری زیبا خلاصه گشتند. معدود آثار معناگرا نیز صرفا در حد انتقال مفاهیم سنتی توان مفهومی داشته و از بازگویی جریانات اجتماعی - که ظرفیت نقادی و اثرگذاری بر جامعه را ایجاد می کند - تهی هستند.
    کلیدواژگان: خوشنویسی، دهه هشتاد، رویکرد سنت گرا، سنت، نقاشیخط
|
  • Robab Faghfuri, Hassan Bolkhari Ghahi Pages 4-18
    Inscriptions as conceptual and decorative elements in Islamic Architecture are important tools for the representation of religious beliefs and policies, and because of their written nature, express the ideas and thoughts of their era. Goharshad Mosque in Mashhad as one of the masterpieces of Islamic-Persian architecture has various inscriptions with religious themes, which have been frequently restored in various historical periods. This paper by use of comparative-analytical method, library sources and observation, both introduces Timurid and safavid inscriptions of this sacred place, and analyses them below the Intellectual principles of Shiism. It also comparatively shows that how these themes during the time, along with religious and cultural trends of artists and politicians, have been subjected to qualitative and quantitative changes. Research findings show that in both periods, there are inscriptions with Shiite theme. These themes, in Timurid period, were influenced by dominance of Sunni religion in the country, emergence of Sufi-Shiite movements and the circles of worship and Sufi communities. While in the Safavid period, by separation of religion from Sufism and Shiite dominance, we see explicit themes which refer to the most important intellectual principle of Shia, i.e. Imamate. A comparative study of the contents of the inscriptions is a new way in understanding of religious art and the impact of the religion on the epigraphy at different periods of the history of Islamic-Iranian art.
    Keywords: Goharshad Mosque, Contents of Inscriptions, Intellectual Principles of Shia, the Timurids, the Safavids
  • Mohammad Ali Rajabi Pages 18-32
    Calligraphy booklets by the master calligraphers, which remain in the history of this honorable art, besides an exact account of the techniques to make the materials and tools, instructions and their stages, are a treasure of spiritual knowledge that the disciple of this art must follow so that the art of calligraphy with the potential to write the word of god is manifested. One of the oldest and most significant calligraphy resources is the the Serat Al-Sotur of Sultan Ali Mashhady (1515 AD) which all its chapters are entirely endowed with spiritual aspects from beginning to the end of the booklet. This research is conducted with the aim of theoretical explanation of three fundamental aspects in this booklet i.e. “spiritual accomplishment and honor of calligraphy, pen and practice”. Using the descriptive- analytical method, this paper tries to answer the question that whether it is possible to find a way to attain principles of modern artistic instructions by using the spiritual and pictorial teachings of this booklet? It is attempted to study the influence of religious teachings on the progression of this honorable art through examination and explanation of this precious booklet. In conclusion, achievement of this paper is the emphasis of Sultan Ali on catharsis by pen & opinion training in calligraphy which is achieved by the spiritual way of the masters and elders, and eventually the human being becomes the pen of God himself, and as the pen is the “virtuous instrument of calligraphy”, the man becomes the virtuous instrument of God.
    Keywords: Spiritual Aspects, Serat Al Sotur, Sultan Ali Mashhady, Calligraphy, Training, Pen, Ink
  • Elham Vosogh Babae, Reza Mehrafarin Pages 32-48
    Hunting scenes are some of the most ancient archetypes which were depicted in artistic works, especially golden and silver containers in the Sassanid era. Iconography is description and interpretation of symbolic and cryptic hunting scenes which contains messages and information that their decoding can clarify different political, social and religious aspects of life in this era. The purpose of this research is studying and analyzing symbolic concepts of hunting scenes based on iconography of the elements applied in these scenes. For this purpose, 27 Sassanid artistic works, painted with hunting scenes were identified and all their information were studied using statistical method and by registering all their information in charts. the results of the research indicate that in contrary to the previous era that gods and affluent classes were present in hunting scenes; in this era only the Sassanid king was depicted at the center of the scene, mounted and larger than other elements, which is in accordance with the Sassanid era ideology of king as god’s representative on earth. The hunted animals are also of a great significance in Zoroastrian religion. In this era, evil creatures are not to be hunted and eliminated by the king, but there are sacred creatures whose hunting will bring welfare and prosperity to the king, and in fact the concept of hunting in this era was more than just an entertainment and gained a religious-political value.
    Keywords: Sassanid Art, Hunting Scene, Zoroastrian Religion, Royal Ideology
  • Batool Lotfi, Abbas Akbari, Mohsen Javry Pages 48-60
    Iran and China as two great and ancient civilizations, one located in the East Asia and the other in the West Asia, have historically had broad and longstanding ties. These two countries were connected through the famous overland Silk Road before the advent of Islam and after that through seaways, and their relationships in three significant areas of business, religion and politics can be studied. These relationships and the commercial ties between two countries have had a profound impression on their arts in the history. The study of these interactions reflects the influence of China's art on Iran, but impacts of Iranian culture and art on China have not been well expressed or even have been ignored. These influences in both pre-Islamic and post-Islamic Iran are visible, but it must be said that the influence is more pronounced in the Islamic era and more documents and more works from this period have survived. In this article, using a historical-analytical method, we try to study the quality of the influence of Iranian art on Chinese art through the study of ancient historical resources and observation of the remaining art pieces from two civilizations of Iran and China. According to the results we can say that the Iranian art has influenced china's art, especially its pottery in the different periods. By studying Chinese pottery, we can see Iranian art’s effects in three aspects of: form, glazing techniques and motifs.
    Keywords: Iran, China, Pottery, Metalwork
  • Amir Rezai Nabard Pages 60-68
    The imagination among Iranian and Western sages and philosophers, is the most basic and most complex issues of the universe. The research question is whether the imagination is considered the main essence of the aesthetic style of Farshchian? And if so, what was the kind of imagination or the artist’s approach to this element? In this paper, for the first time, it is attempted to critically examine and study the place of imagination in the collection of the artist's pieces (538 works) with the aim of demonstrating and proving the role of imagination as the basic essence of the artist's creative works and identifying the types of imagination in them. This theoretical study uses descriptive - analytical method and is conducted with an interpretative and combined approach. The data were collected from library sources and field research, and the methods of data analysis were quantitative and qualitative. The result based on the findings was that for three reasons the imagination is considered the foundation and the main essence of the aesthetic style of Mahmoud Farshchian. First, variety of subjects, second, high percent of the lyrical class, and third, creative and powerful expression of works. Also, Farshchian’s approach to the imagination element or its types, is transcendental and has a fundamental role.
    Keywords: Iranian Painting, Imaginational World, Imagination, Topical Classification, Farshchian
  • Javad Alimohammadi Ardakani, Parnia Pazhouheshfar Pages 78-92
    Iranian calligraphic painting in the 2000s is under the influence of the traditionalist approach. This approach refers to movements which orientation is mostly return to traditions to revive self-identity. This research investigates how traditionalist approach affects Iranian calligraphic painting in the 2000s. Therefore by applying descriptive-analytical method and social approach, investigates that through which components the traditionalist approach has been represented in Iranian calligraphic painting in the 2000s. For this purpose, two works of ten significant artists in this field were studied as samples. The results indicate that some characteristics which are repeated in these works, are promoted as signifiers of the concept of tradition in the traditionalist approach. It was also affected by the conditions of the commercial art market and the tendency to use these factors is increased by the flourishing market for calligraphic painting in Middle East and Arabic countries. But because of the structural limitations of the traditionalist approach, most of the works were devoid of the conceptual aspect and summed up to a beautiful visual work. The few spiritual works have just as much conceptual potential to convey the traditional concepts and are devoid of any reflection of the social occurrences – which makes the capacity for criticizing and influencing the society.
    Keywords: Calligraphy, the 2000s, Traditionalist approach, Tradition, Calligraphic painting