فهرست مطالب

تحقیقات جنگل و صنوبر ایران - سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 61، پاییز 1394)

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 61، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مقاله پژوهشی
  • جعفر حسین زاده، منوچهر طهماسبی، ماشاءالله محمدپور صفحات 393-401
    قره تاج (Anagyris foetida L.) در ایران در یک رویشگاه انحصاری واقع در حوضه آبخیز دهستان چله از توابع شهرستان گیلانغرب استان کرمانشاه رویش دارد. هرچند این گیاه سمی است، اما ازجمله خواص دارویی برگ و میوه آن می توان به ملین بودن، ضد خلط سینه، مسهل و ضد کرم اشاره کرد. بررسی شرایط رویشگاهی انحصاری و محدود این گونه ارزشمند می تواند زمینه های پژوهشی مناسبی را برای گیاه شناسان ایجاد کند و در عین حال امکان حفاظت، احیاء و گسترش این گونه را فراهم نماید. در این بررسی که با هدف معرفی گونه ارزشمند قره تاج و رویشگاه آن انجام شده است، ابتدا محدوده پراکنش توده روی نقشه مشخص شد، سپس به روش تصادفی منظم و با استفاده از قطعات نمونه در طول خط نمونه ها، به جمع آوری اطلاعات و بررسی ویژگی های ظاهری این درختچه و شرایط رویشگاهی آن پرداخته شد. نتایج نشان داد که سطح رویشگاه این گونه حدود 520 هکتار و ارتفاع متوسط آن 1170 متر از سطح دریا است. میانگین تعداد در هکتار بین 223 تا 284 به دست آمد که در برخی نقاط به بیشتر از 500 پایه در هکتار نیز می رسد. قطر تاج آنها بین یک تا چهار متر و گاهی تا هفت متر، ارتفاع پایه ها بین یک تا 2/5 متر و در برخی موارد تا چهار متر و درصد تاج پوشش به طور متوسط 28 درصد برآورد شد.
    کلیدواژگان: رویشگاه، زاگرس، قره تاج، گیلانغرب، ویژگیهای رویشی
  • پری کرمی کرد علیوند، سیدمحسن حسینی، احمد رحمانی، جمشید مختاری صفحات 402-412
    در پژوهش پیش رو به بررسی اثر جنگل کاری های خالص و آمیخته توسکای ییلاقی (.Alnus subcordata C. A. Mey) و صنوبر دلتوئیدس (Populus deltoides Marsh.) بر ترسیب کربن و برخی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک پرداخته شده است. این توده ها در سال 1375 در قالب طرح آزمایشی بلوک های کامل تصادفی در پنج تیمار مختلف درجات آمیختگی، خالص توسکای ییلاقی و خالص صنوبر دلتوئیدس و چهار تکرار کاشته شدند. نمونه برداری خاک در دو عمق صفر تا 15 و 15 تا 30 سانتی متر انجام شد. نتایج نشان داد که بین میزان کربن ترسیب شده در هر دو عمق خاک در تیمارهای مورد بررسی اختلاف معنی داری وجود ندارد. سایر ویژگی های خاک به جز اسیدیته در عمق صفر تا 15 سانتی متر در تیمارهای مختلف دارای اختلاف معنی داری نبودند. همچنین بین درصد کربن آلی خاک با درصد نیتروژن همبستگی مثبت و با وزن مخصوص ظاهری خاک و نسبت C/N هبستگی منفی مشاهده شد. نتایج پژوهش پیش رو نشان داد که تیمار توسکای خالص و تیمارهایی که حضور توسکا در آنها بیشتر است با وجود عدم تفاوت معنی دار، تاثیر مثبتی بر ویژگی های خاک داشته اند، هرچند دستیابی به نتایج بهتر مستلزم گذشت زمان بیشتری است.
    کلیدواژگان: اسیدیته، تغییر اقلیم، کربن آلی، نسبت کربن به نیتروژن، نیتروژن، وزن مخصوص ظاهری خاک
  • سید یوسف عرفانی فرد، نرگس کریمی نژاد صفحات 413-424
    درک فرایندهای بوم شناختی نهفته در توزیع مکانی درختان با شبیه سازی ساختار مکانی آنها در یک توده امکان پذیر است. آماره های اختصاری قادر هستند الگوی نقطه ای مکانی درختان را مدل سازی کرده و نمایش موثری از ارتباط بین الگوهای نقطه ای با فرایندهای بوم شناختی ارائه کنند. در پژوهش پیش رو، پنج آماره اختصاری درجه اول (تابع تراکم/λ(x))، درجه دوم (تابع همبستگی جفتی/g(r))، با درجه بالا (تابع T/T(r))، نزدیکترین همسایه (تابع توزیع نزدیکترین همسایه/D(r)) و ریخت شناختی (تابع توزیع تماس کروی/Hs(r)) برای مدل سازی الگوی مکانی درختان کنار (Ziziphus spina-christi (L.) Wild.) در جنوب استان فارس استفاده شدند. یک قطعه نمونه واقعی و دو قطعه نمونه شبیه سازی شده 200×200 مترمربعی همگن برای بررسی عملکرد این تابع ها انتخاب شدند. نتایج نشان داد که λ(x) به طور معنی داری از فرایند پواسون همگن پیروی می کند و توزیع مکانی درختان کنار را در سه قطعه نمونه شناسایی کرد. همچنین نتایج نشان داد که g(r) غیرتجمعی است و نسبت به الگوهای درختان در مقیاس های مختلف حساس است. اگرچه T(r) پراکندگی، تصادفی و کپه ای بودن درختان در قطعه نمونه ها را تشریح کرد، اما توان آن در بیان الگوهای ساختاری کوچک با توجه به تراکم کم درختان در قطعه نمونه ها مشخص نشد. فاصله تا نزدیکترین درخت توسط D(r) محاسبه شده و آنها در هر سه قطعه نمونه در حدود 20 متری از یکدیگر قرار داشتند. درنهایت، مقدار Hs(r) الگوی غیرتصادفی درختان را در قطعه نمونه ها به وضوح نشان داد. به طور کلی نتیجه گیری شد که آماره های اختصاری مختلف، ویژگی های آماری متفاوتی از الگوهای نقطه ای مکانی را در بوم شناسی گیاهان توصیف می کنند.
    کلیدواژگان: آماره اختصاری، الگوی نقطه ای، تحلیل مکانی، کنار، مدل سازی
  • سجاد عالی محمودی سراب، جهانگیر فقهی، افشین دانه کار، پدرام عطارد صفحات 425-438
    هرساله سطح زیادی از پوشش گیاهی موجود برروی زمین طعمه آتش سوزی می شود. عامل های زیادی در عرصه های مختلف منابع طبیعی منطقه را برای ایجاد و گسترش آتش سوزی ها مستعد می کنند. این عامل ها علاوه بر اینکه ماهیت متفاوتی دارند، میزان تاثیرشان نیز از منطقه ای به منطقه دیگر متفاوت است. پژوهش پیش رو با دو هدف تعیین میزان تاثیر معیارهای مکانی مختلف بر وقوع آتش سوزی و تعیین مناطق دارای پتانسیل خطر آتش سوزی با کمک روش تلفیقی فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و سیستم اطلاعات جغرافیایی در ناحیه رویشی زاگرس واقع در شمال استان خوزستان انجام شد. پس از آنالیز نقشه های پایه، نقشه های نمایه معیارها ایجاد شدند و مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل نقشه های نمایه توپوگرافی، نمایه کاربری، نمایه اقلیمی، نمایه زیستگاه های حساس و نقشه های نمایه پوشش گیاهی (سوخت) نشان داد که به ترتیب 15/55، 59/53، 10/75، 20/6 و 35/7 درصد از سطح کل منطقه مورد مطالعه در محدوده با پتانسیل خطر آتش سوزی خیلی زیاد و خطر زیاد قرار دارد. نتایج تجزیه و تحلیل نقشه پتانسیل خطر آتش سوزی نشان داد که 8/64 درصد از کل منطقه در محدوده خطر آتش سوزی بسیار زیاد قرار دارد. نتایج صحت سنجی نیز نشان داد که 9/6 درصد از مناطق سوخته شده در محدوده با خطر بسیار زیاد و 67/3 درصد در محدوده با خطر زیاد قرار دارند، بنابراین نتایج پژوهش پیش رو نشان می دهد که ترکیبی از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و سیستم اطلاعات جغرافیایی می تواند برای تعیین مناطق دارای پتانسیل آتش سوزی کارآمد باشد.
    کلیدواژگان: آتش سوزی، تحلیل سلسله مراتبی، جنگلهای زاگرس، سامانه اطلاعات جغرافیایی
  • بابک پیله ور، حمزه جعفری سرابی، زهرا میرآزادی صفحات 439-451
    اهمیت نور و رطوبت به عنوان عامل های بوم شناختی ضروری برای رشد و تولید نهال هایی با ویژگی های کمی و کیفی بهتر ایجاب می کند که مناسب ترین ترکیب تیماری عامل های فوق برای هر گونه به طور علمی محاسبه شود. پژوهش پیش رو اثر برخی از تیمارهای مختلف شدت نور و دوره آبیاری را بر برخی از مشخصه های رویشی و مورفولوژیکی نونهال سمر (Prosopis juliflora (Swartz) DC.) مورد مطالعه قرار می دهد. بدین منظور بذرهای با مبدا مشخص جمع آوری شدند و مطالعه به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در سه مرحله نمونه برداری به اجرا در آمد. در هر ترکیب تیماری از10 گلدان به عنوان 10 تکرار و درمجموع 180 گلدان استفاده شد. پس از کاشت، تیمارهای دوره آبیاری در دو سطح روزانه و یک روز در میان و شدت نور در سه سطح نور کامل، 75% نور کامل و 50% نور کامل اعمال شد. سپس مشخصه های کمی مورد بررسی با نمونه برداری تصادفی از نونهال ها در سه مرحله اندازه گیری شد. براساس نتایج، در هر سه مرحله نمونه برداری، اعمال تیمارهای نور و رطوبت باعث ایجاد اختلاف معنی دار در اکثر مشخصه های رویشی و مورفولوژیکی مورد اندازه گیری شد، به طوری که مناسب ترین پاسخ مورفولوژیکی رویشی مشخصه های کمی و شاخص کیفی نونهال سمر در پاسخ به تیمار نور کامل با آبیاری یک روز در میان مشاهده شد. اعمال تیمارها تاثیر معنی داری بر نسبت زی توده اندام هوایی به زی توده ریشه نداشت، اما باعث ایجاد اختلاف معنی دار در مقادیر ضریب کشیدگی نهال ها شد. نتایج همچنین نشان داد که بیشترین میزان نرخ جذب خالص در تیمار نور کامل با آبیاری روزانه و بیشترین میزان نرخ رشد نسبی در تیمارهای نور کامل می باشد. با توجه به نتایج مشخص شد که گونه سمر نیاز به نور کامل دارد و سایه عاملی محدود کننده برای رشد نونهال های این گونه محسوب می شود.
    کلیدواژگان: شاخص کیفیت نهال، نرخ جذب خالص، نرخ رشد نسبی، نهالستان
  • توحید ابراهیمی گجوتی، خسرو ثاقب طالبی، احمد رزبان حقیقی، ناصر کاسبی، یوسف ایمانی صفحات 452-464
    پژوهش پیش رو به منظور شناخت نیاز رویشگاهی گونه چتنه (Wild. Juniperus foetidissima) در جنگل های ارسباران انجام شد. مساحت منطقه مورد مطالعه 15000 هکتار بود که شامل زیرحوضه ستن چای از حوضه کلیبرچای به مساحت 13335هکتار و قسمتی از حوضه ایلگنه چای به مساحت 665 هکتار می باشد. در منطقه مورد نظر در داخل شکل های مختلف زمین و در جهت های جغرافیایی متفاوت، 14 قطعه نمونه انتخاب شد. در داخل هر یک از قطعات نمونه فاکتورهای اکولوژیکی منطقه نظیر جهت دامنه، ارتفاع از سطح دریا، بافت خاک، میزان NPK، درصد کربن آلی، درصد مواد خنثی شونده، pH، EC و درصد گل اشباع و برخی مشخصات کمی (قطر و ارتفاع) درختان اندازه گیری شد. در منطقه مورد مطالعه، انتشار گونه چتنه در محدوده ارتفاعی 610 تا 1410 متر بالاتر از سطح دریا بود. بافت خاک لومی، لومی- رسی تا رسی بود و میزان ماده آلی آن از 1/4 تا 3/74 درصد متغیر بود. اسیدیته خاک رویشگاه های چتنه در ارسباران از 7/1 تا 7/8 متغیر است که نشان دهنده خنثی تا قلیایی بودن این خاک ها می باشد. قطر برابر سینه پایه ها بین 3 تا 24/5 سانتی متر در شکل های مختلف زمین در نوسان بود. بلندترین پایه های چتنه اندازه گیری شده با ارتفاع 12 متر در جهت جنوب شرقی و شرقی قرار داشتند. نتایج تجزیه به مولفه های اصلی (PCA) نشان داد که فاکتورهای درصد شن، درصد رس و میزان پتاسیم با مولفه یک و فاکتورهای اسیدیته، میزان مواد آلی و فسفر با مولفه دو همبستگی بیشتری داشتند و به ترتیب بیانگر خصوصیات فیزیکی و شیمایی رویشگاه های مورد بررسی هستند.
    کلیدواژگان: آذربایجان شرقی، جنگل های ارسباران، چتنه، نیاز رویشگاهی
  • مژگان ظهریبان، اصغر فلاح، شعبان شتایی، سیاوش کلبی صفحات 465-477
    شناسایی وضعیت کمی جنگل برای مدیریت توده های جنگلی از اساسی ترین اطلاعات محسوب می شود. هدف از پژوهش پیش رو برآورد داده های طیفی با قدرت تفکیک مکانی زیاد ماهواره Pleiades در برآورد دو مشخصه حجم سرپا و رویه زمینی با استفاده از الگوریتم های ناپارامتریک در جنگل دارابکلای ساری بود. تعداد 144 قطعه نمونه 10 آری به روش تصادفی منظم پیاده شد و قطر برابر سینه کلیه درختان و ارتفاع برخی از آنها به همراه موقعیت مراکز قطعات نمونه برداشت شد، سپس حجم سرپا و رویه زمینی درختان در هکتار محاسبه شد. پس از انجام برخی پیش پردازش ها و پردازش های مناسب، ارزش های رقومی متناظر با قطعات نمونه زمینی از باندهای طیفی استخراج شدند و به عنوان متغیرهای مستقل درنظر گرفته شدند. حجم سرپا و رویه زمینی در هکتار نیز به عنوان متغیر وابسته درنظر گرفته شدند. مدل سازی با روش های k امین نزدیک ترین همسایه، ماشین بردار پشتیبان و جنگل تصادفی با 70 درصد از قطعات نمونه انجام شد و نتایج با 30 درصد باقیمانده قطعات نمونه مورد ارزیابی قرار گرفت. براساس نتایج، بهترین برآوردها با روش ماشین بردار پشتیبان برای مشخصه حجم با درصد مجذور میانگین مربعات خطا برابر با 45/13 درصد و اریبی نسبی برابر با 3/21- و برای مشخصه رویه زمینی با درصد مجذور میانگین مربعات خطا برابر با 38/75 و اریبی نسبی برابر با 3/12 به دست آمد که بین این روش ها دارای بهترین عملکرد بود. نتایج این پژوهش نشان داد که با توجه به ناهمگنی و متراکم بودن جنگل دارابکلا، داده های ماهواره Pleiades دارای قابلیت متوسطی در برآورد این دو مشخصه بودند.
    کلیدواژگان: جنگل دارابکلای ساری، روش های ناپارامتریک، ماهواره Pleiades، مشخصه های کمی جنگل
  • میرحسن رسولی صدقیانی، صبری کریمی، حبیب خداوردیلو، محسن برین، عباس بانج شفیعی صفحات 478-489
    استفاده از سیستم های مختلف خاک ورزی پس از تغییر غیراصولی کاربری اراضی سبب تسریع تجزیه ماده آلی خاک می شود. این پژوهش با هدف بررسی اثر تغییر کاربری اراضی جنگلی به مرتع و زمین های کشاورزی بر کربن آلی، نیتروژن کل و شکل های معدنی نیتروژن (نیترات و آمونیوم) انجام شد. بدین منظور از کاربری های جنگلی و تغییریافته به مرتع، باغ و زراعت منطقه پردانان پیرانشهر، 40 نمونه خاک از لایه سطحی صفر تا 15 سانتی متری تهیه شد، سپس مقادیر کربن آلی، نیترات، آمونیم، نیتروژن کل و برخی ویژگی های خاک در نمونه ها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که در اثر تغییر کاربری از جنگل به زراعت، میزان کربن آلی، نیتروژن کل و نسبت نیتروژن کل به نیتروژن معدنی به طور معنی داری به ترتیب به میزان 44، 46 و 49 درصد کاهش داشت. شکل های معدنی نیتروژن در اراضی تغییر کاربری یافته به زراعت و باغ به طور متوسط 80 درصد افزایش نشان داد. مقدار هدایت الکتریکی خاک های جنگلی نیز در اثر تغییر کاربری به باغ و زراعت، به طور معنی داری کاهش یافت. همچنین اسیدیته و درصد آهک در کاربری باغ به طور معنی داری بیشتر از بقیه کاربری ها بود. بیشترین مقدار کلسیم و سدیم تبادلی در کاربری زراعی به دست آمد. درنتیجه می توان بیان کرد که تغییر کاربری جنگل به اراضی زراعی به دلیل کاهش ورودی کربن آلی و انجام عملیات خاک ورزی مختلف می تواند در درازمدت باعث کاهش کیفیت و ماده آلی خاک شود.
    کلیدواژگان: تغییر کاربری، جنگل تراشی، ویژگی های خاک، شکلهای معدنی نیتروژن، کربن و نیتروژن آلی
  • حمد الله صادقی کاجی، علی جعفری، نبی الله یارعلی صفحات 490-501
    هدف از این پژوهش تعیین معیارها و شاخص های مدیریت پایدار جنگل و ارزیابی رویکرد های مختلف مدیریتی به روش امتیاز دهی در حوضه دوپلان استان چهارمحال و بختیاری بود. در این راستا طی یک فرآیند دومرحله ای، نظرخواهی از مردم محلی و رتبه دهی توسط گروه ذینفعان محلی و کارشناسان، معیارها و شاخص ها در سطح منطقه ای تعیین شدند. نتایج نشان داد که معیار های حمایت و حفاظت از جنگل (در برابر عامل های طبیعی و انسانی)، کارکرد اقتصادی و اجتماعی و استقرار شرایط قانونی و سازمانی مناسب به ترتیب دارای بیشترین رتبه بودند. همچنین نتایج ارزیابی مدیریت کنونی نشان داد که معیار حفاظت از تنوع زیستی، آموزش جوامع محلی و شاخص های افزایش حاصلخیزی خاک، توسعه سیستم های زراعت چوب، حفظ یکپارچگی و انسجام اکولوژیک سیستم های آبی حوضه، مدیریت دام و کاهش خسارت های ناشی از آن، استفاده از اکوتوریسم و جنبه های گردشگری طبیعی، علاقه و همکاری جوامع روستایی، رسانه ها، سازمان های مردم نهاد، سیاستمداران و عموم مردم، برگزاری جلسات در بین جوامع جنگل نشین و انتقال و سازگاری فناوری متناسب بیشترین فاصله را با مدیریت پایدار دارند. درنهایت از بین رویکرد های مورد بررسی، رویکرد حفاظت و احیاء، افزایش سرمایه گذاری در جنگل، توانمند سازی جنگل نشینان و آموزش و ترویج بالاترین رتبه را در رسیدن به مدیریت پایدار در منطقه مورد مطالعه به خود اختصاص دادند.
    کلیدواژگان: ارزیابی چندمعیاره، جنگلهای زاگرس، روش رتبه دهی، شاخص ها و معیارها
  • زبیده کریمی، زاهد شاکری *، نقی شعبانیان صفحات 516-526

    بذر درختان بلوط یک منبع مهم برای تغذیه گونه های مختلف جانوری، مصارف سنتی و همچنین استقرار زادآوری طبیعی در جنگل به حساب می آید. در پژوهش پیش رو، برآورد کمی بذر مازودار (Quercus infectoria Oliv.) در جنگل های روستای کانی برد شهرستان بانه، استان کردستان مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا به منظور آگاهی از وضعیت عمومی منطقه، 20 قطعه نمونه 400 متر مربعی (20×20 متر) به روش تصادفی منظم انتخاب و مشخصه های قطر برابر سینه، ارتفاع کل، ارتفاع تنه، ارتفاع تاج، دو قطر بزرگ و کوچک تاج درختان به تفکیک گونه برداشت شد. برای برآورد کمی بذر محدوده ای به مساحت 80 هکتار انتخاب شد و 80 اصله درخت در دو طبقه قطری (کمتر از 25 و بیشتر از 25 سانتی متر) و در چهار جهت جغرافیایی اصلی (درمجموع هشت سطح) گزینش شدند. همه بذرهای روی درخت در آبان 1392 با استفاده از چوب دستی برداشت و جمع آوری شد و وزن آن ها با استفاده از ترازو در عرصه اندازه گیری شد. از هر درخت به طور تصادفی 50 عدد بذر انتخاب شد و طول، عرض و وزن آن ها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که جهت های جغرافیایی اثر معنی داری بر مشخصه های کمی درختان و مقدار تولید بذر نداشتند، اما درختان موجود در جهت های شمالی و شرقی بذرهای بزرگتر و سنگین تری نسبت به جهت های جنوبی و غربی تولید می نمایند. قطر درخت نیز اثر معنی دار بر تولید بذر داشت و با افزایش قطر، تولید بذر نیز افزایش می یابد. به طورکلی، میانگین تولید بذر 1/9 کیلوگرم برای هر درخت مازودار بود که مقدار آن از صفر تا 19/87 کیلوگرم و شمار آن از صفر تا 3088 برای هر درخت متغیر بود. نتایج این بررسی نشان از سال بذردهی ضعیف برای توده های مورد بررسی داشت و نتایج به دست آمده می تواند در مدیریت و برنامه ریزی توده های جنگلی غرب و همچنین ارزیابی توان تولید بذر این جنگل ها مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بذر بلوط، جنگلهای زاگرس، جهت های جغرافیایی، شمار بذر، وزن بذر
  • یعقوب ایرانمنش، حسن جهانبازی گوجانی صفحات 527-535
    بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl.) یکی از گونه های ارزشمند بوم سازگان جنگلی کشور و از مهمترین و فراوانترین گونه های درختی موجود در جنگل های زاگرس است.این پژوهش با هدف آگاهی از ارزش تغذیه ای روغن استخراج شده از میوه این گونه و امکان تولید آن، در استان چهارمحال و بختیاری انجام شد. برای این منظور در منطقه جنگلی به وسعت 10000 هکتار تعداد 68 قطعه نمونه 10 آری انتخاب و مشخصه های کمی پایه های بلوط ایرانی یادداشت برداری شد. همچنین نمونه میوه از تعداد 20 پایه در دو فرم پرورشی و طبقات قطری و تاجی مختلف تهیه شد. مقدار تولید میوه با استفاده از معادلات آلومتریک و استخراج روغن با استفاده از دستگاه سوکسله انجام شد. نتایج استخراج روغن میوه بلوط ایرانی نشان داد که مقدار متوسط روغن آن 8/56 درصد است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که به طور متوسط از هر هکتار جنگل بلوط، 9/7 کیلوگرم روغن قابل بهره برداری است. تجزیه روغن موجود در این میوه بیانگر این موضوع است که ساختار اسید چرب روغن بلوط ایرانی به طور عمده حاوی اسیدهای چرب معمول در روغن های گیاهی است که از آن جمله می توان به انواع اسیدهای چرب تک غیراشباع (به ویژه اسید اولئیک)، چند غیراشباع (اسید لینولئیک) و اشباع (اسید پالمیتیک) اشاره کرد. درمجموع می توان این روغن را در گروه روغن های اسید اولئیک لینولئیک قرار داد. با توجه به ضروری بودن اسید اولئیک و اسید لینولئیک برای بدن انسان، این روغن از ارزش تغذیه ای زیادی برخوردار است.
    کلیدواژگان: بلوط ایرانی، چهارمحال و بختیاری، روغن، میوه بلوط
  • معصومه خان حسنی، خسرو ثاقب طالبی، رضا اخوان، ژیرار واردانیان صفحات 549-561
    هدفاین مطالعه شناسایی روابط موجود بین سه گونه برودار (Quercus brantii Lindl.)، مازودار (Q. infectoria Oliv.) ووی ول (Q. libani Oliv.) با عامل های محیطی در جنگل های زاگرس شمالی است.ابتدا مهمترین رویشگاه های گونه های موردنظر شناسایی شد و پراکنش عمودی آنها با تعیین حداقل و حداکثر دامنه ارتفاعی گسترش گونه ها مشخص شد. با توجه به جهت جغرافیایی و فرم زمین، در هر رویشگاه قطعات نمونه 500 مترمربعی (در مجموع 54 قطعه نمونه) گزینش شد و در داخل هر یک از قطعات نمونه مشخصه های ارتفاع از سطح دریا، فرم زمین، جهت جغرافیایی، درصد شیب و تیپ جنگلی یادداشت شد. حداقل یک نیم رخ خاک برای انجام مطالعات خاک در مرکز هر قطعه نمونه حفر و تشریح شد. تجزیه وتحلیل داده ها به روش های تجزیه و تحلیل اکتشافی، تجزیه واریانس، آنالیز تطبیقی متعارفی و آمار توصیفی انجام شد.نتایج نشان داد که وی ول با خاک های سنگین و نیمه سنگین اسیدی با هدایت الکتریکی کم و آهک بسیار کم سازگار است و دامنه ارتفاعی و جهت شیب محدودتری دارد. خاک هایی سنگین با اسیدیته بیشتر از خنثی به سوی قلیایی که دارای آهک زیادی هستند، با سرشت گونه برودار سازگاری بهتری نشان می دهند. این گونه دارای بیشترین دامنه تغییرات ارتفاعی است و در تمام جهت های جغرافیایی نیز حضور دارد. در مورد پراکنش گونه مازودار به نظر می رسد که اسیدیته خاک محدودیتی ایجاد نکرده است و این گونه با خاک های سبک و دامنه های پرشیب شمالی سازگاری بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: ارتفاع از سطح دریا، بلوط، جهت جغرافیایی، درصد شیب، ویژگی های خاک
  • مسعود امین املشی، مهرداد قدس خواه، امیر اسلام بنیاد، حسن پوربابایی، مصطفی جعفری، وحید غلامی صفحات 562-572
    وقوع آتش سوزی در بوم سازگان های طبیعی به شرایط آب وهوایی، در دسترس بودن منابع احتراق و مقدار و مشخصات مواد سوختنی بستگی دارد. میزان انباشتگی مواد سوختنی یک عامل تعیین کننده در رفتار آتش است. باقی مانده های چوبی افتاده در جنگل و نیز پوشش علفی کف جنگل ها ازجمله عامل های تعیین کننده در شدت آتش سوزی و زمان احتراق است. مدیران جنگل برای مدیریت ماده سوختنی نیاز به آگاهی از مقدار، ترکیب طبقه قطری و وضعیت زمانی و مکانی مواد سوختنی دارند. جنگلکاری های سوزنی برگ در ناحیه سراوان و لاکان شهرستان رشت ازجمله حساسترین مناطق به آتش سوزی در جنگل های استان گیلان هستند. به منظور مشخص کردن مقدار انباشت ماده سوختنی و درجه اهمیت آن در خطر آتش سوزی این جنگل ها پس از آتش سوزی های اخیر، جنگلکاری تخسم در منطقه جنگلی لاکان مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور از خط نمونه و از روش FLM (روش برآورد مقدار ماده سوختنی) استفاده شد. نتایج نشان داد که مقدار ماده سوختنی در پوشش جنگلکاری با کاج تدا 3/89 تن در هکتار است که در طبقه های قطری مختلف پراکنده است. این میزان سوخت، آتش سوزی شدیدی را متوجه این جنگل نمی کند، اما بعضی از پوشش های علفی منطقه دارای مقدار ماده سوختنی زیادی هستند که آتش سوزی شدید و گذرایی را از این پوشش ها می توان انتظار داشت.
    کلیدواژگان: آتش سوزی جنگل، خط نمونه، کاج تدا، مقدار ماده سوختنی جنگل
|
  • Jafar Hosseinzadeh, Manouchehr Tahmasebi, Mashaallah Mohammadpour Pages 393-401
    In Iran, Anagyrigs foetida L. occurs in exclusive sites in Gilan-e Gharb region of Kermanshah province. Despite the toxicity of the plant, several medicinal properties of leaves and fruits have been reported, including being laxative, anti-worm and phlegm. Due to its exclusive and limited habitat conditions, a study on its site characteristics can create a valuable research background for botanists as well as to conservationists to protect, rehabilitate and expand the site. Here, distribution of the stand were initially marked on the map, followed by systematic-random sampling to delineate sample plots along transects. Data were collected, and shrub characteristics and site conditions were analyzed. The results indicate that the site expands to ca. 520 ha with an average altitude of 1170 meters above sea level. An average density of 223 to 284 individuals per hectare was estimated, occasionally reaching more than 500 individuals. In addition, crown diameters of 1-4 meters (occasionally 7 m) and height of 1-2.5 meter (with some cases up to 4 meters) were also reported. The average estimated canopy was approximately 28 percent.
    Keywords: Site, Zagros, Anagyrigs foetida, Gilan, e Gharb, vegetative characteristics
  • Pari Karami, Kordalivand, Seyyed Mohsen Hosseini, Ahmad Rahmani, Jamshid Mokhtari Pages 402-412
    This study investigated effects of pure and mixed plantations of Caucasian alder (Alnus subcordata C. A. Mey.) and eastern cottonwood(Populus deltoides Marsh.) on carbon sequestration and some physical and chemical soil properties. The stands across the test site were planted in 1996 under randomized complete blocks design at four replications and five treatments at Chamestan Forest Station. The treatment consisted of five pure and mixed eastern cottonwoodand Caucasian alder stands (pure eastern cottonwood, pure Caucasian alder, mixed Caucasian alder and eastern cottonwoodstands at three different levels: 50+50 %, 33+67 % and 67+33 %, respectively). Combined soil samples were taken at two depths including 0-15 and 15-30 cm. The results showed no significant difference in carbon sequestration rates amongst the treatments at both soil depths, except for pH which was significantly different at soil surface layer (P<0.05). There was a significant (P< 0.01) positive correlation between organic carbon and nitrogen, whereas negative correlations were observed between soil organic carbon and soil bulk density and carbon to nitrogen ratio. Furthermore, presence of Caucasian alder species showed positive effect on the amount of carbon and other soil properties. However, longer term investigations are required to achieve better results.
    Keywords: Acidity, climate change, Organic carbon, carbon to nitrogen ratio, nitrogen, soil bulk density
  • Seyyed Yousef Erfanifard, Narges Kariminejad Pages 413-424
    Understanding the ecological processes underlying the spatial distribution of trees is enabled by simulation of their spatial structure within stands. Summary statistics enable modelling the spatial point patterns of trees and provide an efficient representation of the link between point patterns and ecological processes. In this study, five summary statistics, i.e. first-order (intensity function 𝜆(x)), second-order (pair correlation function g(r)), higher-order (T-function T(r)), nearest neighbor (nearest neighbor distribution function D(r)), and morphological (spherical contact distribution function Hs(r)) were used to model the spatial pattern of Christ thorn jujube trees (Ziziphus spina-christi (L.) Wild.) in the south of Fars Province. One real and two simulated homogeneous, 200 × 200 m2 sample plots were selected to investigate the performance of those functions. The results showed that 𝜆(x) significantly followed the homogeneous Poisson process and identified different spatial distributions of Christ thorn jujube trees in three plots. The results also indicated that g(r) was non-cumulative and sensitive to tree patterns in different scales. Although T(r) described the dispersion, randomness, and clustering of trees in the plots, its power to indicate fine structural patterns was not obvious due to low densities of the trees in the plots. The distances to nearest tree were quantified by D(r), which were located about 20 m from each other in all three plots. Finally, the amount of Hs(r) clearly showed the non-randomness patterns of trees in the plots. All in all, it was concluded that different summary statistics characterize different statistical properties of spatial point patterns across the study area.
    Keywords: Summary statistic, point pattern, spatial analysis, Christ's thorn jujube, modelling
  • Sajjad Aleemahmoodi Sarab, Jahangir Feghhi, Afshin Danehkar, Pedram Atarod Pages 425-438
    Forest fires frequently cause disturbances in vegetation cover worldwide. The aim of this study was to 1) assess the effects of spatial indicators on forest fire ignition and 2) to map the susceptibility to forest fires using Analectic Hierarchical Process (AHP) and Geographical Information System (GIS) in a portion of southern Zagros forests in Khuzestan province. Analysis of topography, land use, climate, habitat sensitivity as well as fuel index maps showed that 15.6, 59.5, 10.7, 20.6, and 35.7 percentages of the area is of very high to high potentials for forest fire ignition, respectively. Furthermore, the fire risk map indicated 8.6 % of this region to be very highly prone to wildfire. The results of cross-validation revealed that 9.6 and 67.3 percentages of the previous forest fires occurred in classes featuring very high and high fire vulnerability. In addition, GIS and AHP method were found to offer appropriate and efficient tools for management and mapping of forest fires in the Zagros forests of Iran.
    Keywords: Forest fire, AHP, Zagros forests, GIS
  • Babak Pilevar, Hamzeh Jafari Sarabi, Zahra Mirazadi Pages 439-451
    Light and moisture are two important environmental factors that influence seedling growth, therefore the choice of appropriate combinations of these factors is important for afforestation projects. This study aimed to determine the effects of different light and moisture combination treatments on some morphologic and vegetative characteristics of common mesquite (Prosopis juliflora (Swartz) DC.).To this aim, seeds were first collected in consistent region and season. The study was performed as a factorial experiment in a complete randomized design 180 plots distributed in 10 replicates. Two irrigation levels (daily and every other day) and three irradiance levels (full sunlight, 75% and 50% sunlight) were performed in six treatments. Quantitative characteristics of seedlings were measured three times by random sampling (10 seedlings from each treatment). At each measurement time, results showed significant differences in majority of the measured characteristics amongst the six treatments. The best response of vegetative traits and seedling quality index were observed by combining full sunlight and two-day irrigation interval. However, different treatments did not affect shoot/root biomass ratio, yet led to significant differences in seedlings slenderness coefficient. Results also showed that the highest net assimilation rate was observed under full sunlight and daily irrigation treatment. Moreover, the highest relative growth rate was observed in full sunlight treatments. This study concludes that shade is a restricting factor for growthof Prosopis juliflora seedlings, thus they entail full sunlight.
    Keywords: Seedling quality index, net assimilation rate, relative growth rate, nursery
  • Tohid Ebrahimi Gajoti, Khosro Sagheb, Talebi, Ahmad Razban Haghighi, Naser Kasebi, Yousef Imani Pages 452-464
    This paper aimed to study the ecological characteristics of foetid juniper (Juniperus foetidissima Wild.) in Arasbaran forests, north-west of Iran. The study area of 15000 ha includes 13335 ha in Sutan-chay sub-basin of Kaleibar Chai basin and 665 ha, a part of Ilganeh Chai basin. Fourteen plots were established in sites with different land forms and geographical aspects. A number of site factors including altitude, geographical aspect and slope gradient as well as soil properties including soil texture, K, P, N, organic matter, CaCo3, pH and EC were recorded. Moreover, quantitative characteristic including diameter and height of trees were measured in each plot. Results indicated that the distribution range of Juniperus foetidissima varied between 610 and 1410 meter above sea level. Soil texture was loam, loam-clay and clay. Moreover, soil organic matter varies between 1.4 and 3.74 percent. Soil pH varied between 7.1 and 7.8, which indicates neutral to light alkaline soil. The tallest tree of 12 m height was measured on southeast and east slopes. Also the diameter of trees varied between 3.0 and 24.5 cm in different land forms and geographical aspects. The Principal Component Analysis (PCA) further grouped representative factors for physical and chemical soil characteristics. Therefore factors such as sand, clay and potassium content along axis 1, while pH, organic matter and phosphorus content were rather related to axis 2.
    Keywords: East Azerbaijan province, Arasbaran Forests, Juniperus foetidissima, site demands
  • Mojgan Zahriban, Asghar Fallah, Shaban Shataee, Siavash Kalbi Pages 465-477
    Knowledge on quantitative forest attributes is a prerequisite for forest stand management. The aim of this study was to evaluate high resolution Pleiades data in estimating the standing volume and basal area using non-parametric algorithms in Darabkola forest of Sari, Mazandaran province. A sampling design of 144 plots each with area of 1000 m2 was established using a systematic random sampling method. In each plot, information including as position of plot center, diameter at breast height of all trees within sample plot and height of selected trees were recorded, based on which the standing volume and basal area per ha were derived. The Pleiades data was preprocessed, and the pixel grey values corresponding to the ground samples were extracted from spectral bands. These were further considered as the independent variables to predict the standing volume and basal area per ha. Modeling was carried out based on 70% of sample plots as training set using K-Nearest Neighbor, support vector machine, and random forest methods. The predictions were cross-validated using the left-out 30% samples. Support vector machine comparatively retuned the best estimates for stand basal area with root mean square error of 38.75% and relative bias of 3.12, while it predicted the stand volume with root mean square error of 45.13% and relative bias of -3.21 as well. The results of study proved the average spectral and spatial capability of Pleiades data to estimate these two main, where the caveats are concluded to be mainly due to the heterogeneity and the density of forest stands across the study area.
    Keywords: Darabkola Forest of Sari, non, parametric methods, Pleiades satellite, forest quantitative characteristics
  • Mir Hassan Rasouli, Sadaghiani, Sabri Karimi, Habib Khodaverdiloo, Mohsen Barin, Abbas Banedg, Shafiei Pages 478-489
    Using different tillage systems following unscientific land-use change lead to accelerated decomposition of soil organic matter. This study was performed to investigate the effects of forest conversion into rangeland, garden and agriculture on organic carbon and nitrogen dynamics as well as mineral nitrogen forms (nitrate and ammonium) contents. To this aim, 40 soil samples (0-15 cm depth) were taken from different land-use classes including forest, rangeland, garden and agriculture in Perdanan region of Piranshahr in West Azerbaijan province. Organic carbon, total nitrogen, nitrate, ammonium and a number of soil properties were measured in soil samples. The results showed that organic carbon, total nitrogen and the ratio of total nitrogen to inorganic nitrogen (Nt/Nmin) were shown to significantly decrease by 44, 46 and 49 percent, respectively due to land-use change from forest to agricultural cultivation. The mineral nitrogen forms in garden and agriculture classes increased approximately by 80 percent. In addition, soil EC was shown to decrease due to land-use conversion from forest to garden and agriculture. Moreover, Calcium carbonate percentage and pH in the garden were significantly higher than the other land-use classes. The highest amount of exchangeable Ca and Na were found in agricultural land-use. Therefore land-use change from forest to agricultural systems is concluded to reduce soil quality and organic matter in long-term due to decreasing organic matter inputs and exerting different tillage activities.
    Keywords: Land, use change, deforestation, soil properties, nitrogen mineral forms, organic carbon, nitrogen
  • Hamdollah Sadeghi Kaji, Ali Jafari, Nabiollah Yarali Pages 490-501
    The study aims at finding appropriate criteria and indicators (C & Is) to assess different forest management approaches based on a rating method system in Do-Polan district, Chaharmahal and Bakhtiari province. To do that, we used a two-step process including collection of local people’s feedback and rating them by opinions from stakeholders, local interest groups and experts to determine the importance of C & Is. Results gave the highest scores to the criteria related to protection and conservation of forest, economic and social functions, embedding appropriate rules and institutional structures. Biodiversity conservation and local communities’ education level were assessed as the criteria with the least influence on sustainable management. Moreover, several indicators were assessed to be currently furthermost from sustainable management, including soil fertility conservation, developing agroforestry systems, ecological integrity and connectivity of aquatic systems in a watershed, grazing management and overgrazing restoration, promoting ecotourism, facilitating participation of local communities, media, NGOs, politicians and publics and localizing appropriate technologies. Finally, the following solutions received comparatively highest scores toward sustainable management goals in the site area,: conservation and restoration, forest investment programs, empowerment of the local communities and extending education.
    Keywords: Multi criteria assessment, Zagros forest, ranking method, criteria, indicators
  • Zobeideh Karimi, Zahed Shakeri, Naghi Shabanian Pages 516-526

    Acorns provide important food sources for wildlife. In addition, they are traditionally used by forest dwellers and promote natural regeneration within forest ecosystems. However, a sufficient acorn mass is essential for a successful regeneration establishment. Here, we estimated acorn production of gall oak (Quercus infectoria Oliv.)trees in Kanybard in Baneh forests of Kurdistan province. Stand structure and general information were obtained from 20 square plots (20×20 m), which were scattered randomly in the study area. In a homogenous area of 80 ha, 80 sample trees were selected. To evaluate the effect of tree diameter and geographical aspect on acorn production, we selected two diameter classes (25 cm) nested in four main cardinal aspects (totally 8 levels). All acorns on each tree were collected at the end of 2013 growing season and were weighted in the field. In each level, 50 acorns were selected randomly, and their weight, length and width were measured. The results showed that geographical aspect does not affect acorn production. However, oak trees on northern and eastern aspects produce bigger and heavier acorns. In addition, tree diameter was found to positively affect acorn production, i.e. thicker trees produce more acorn. In average, each gall oak tree produces 1.907 kg acorn mass which varies between 0 to 19.87 kg in weight and 0 to 3088 acorns per tree. Our result indicated a weak acorn mast year for studied forest stands, which can help forest managers to evaluate and plan for acorn production in northern Zagros forests.

    Keywords: acorn, Zagros forest, geographic aspects, acorn number, acorn weight
  • Yaghoub Iranmanesh, Hassan Jahanbazi Goujani Pages 527-535
    Brant`s oak(Quercus brantii Lindl.) is the most important woody species of Zagros forest ecosystems. Acorn of Brant`s oak is important as a nutrition source with its oil containing an appreciable amount of unsaturated fatty acids. Therefore proper estimation of the amount of extractable acorn oil can promote an opportunity of additional income for local communities. This research was carried out in Chaharmahal and Bakhtiari province to study the extractable oil from acorns of Brant`s oak. Initially 68 plots of 0.1 ha each were randomly established in the 10000 ha forest region. Quantitative traits of all trees were measured. Then acorns of 20 sample trees in different diameter classes in two groups of single-stem trees and sprout-clumps were collected and dried in an oven at 80 °C for 2 days. The oils of the dried powder from acorn were extracted by the Soxhlet method using petroleum ether (bp 40-60 °C), and were expressed on a dry-weight basis. The results indicated that the oil content of acorns was 8.56% (±0.89). Furthermore, the study site showed a 9.7 kg per ha potential of oil production. The most abundant fatty acids included oleic, linoleic and palmitic.
    Keywords: Quercus brantii, Chaharmahal, Bakhtiari province, oil, acorn
  • Masoumeh Khanhasani, Khosro Sagheb, Talebi, Reza Akhavan, Jirar Vardanyan Pages 549-561
    This study was carried out to explore the relationship between environmental factors and presence of three important oak species (Q. brantii, Q. libani, Q. infectoria) in northern Zagros forests.Following the site selection, vertical distributions were determined based on the minimum and maximum ranges species presence. A number of 54 circular sample plots, each 500 m2 were established based on various landforms and aspect. Following this, habitat characteristics including altitude, land form, slop direction, slope% and forest type were recorded. Finally a soil profile was prepared for routine physio-chemical soil analysis. The data was analyzed by means of exploratory method, analysis of variance, canonical correspondence analysis and descriptive statistics. Results revealed limitations of Q. libani concerning altitude range and aspect. The species occurs on acidic soils with low level of EC and CaCo3 and favors from heavy and semi-heavy soils. Furthermore, Q. brantii occurs on heavy halomorphic to alkaline soils with high level of CaCo3 and covers the maximum range of altitude in all aspects. It seems that soil acidity is not a limitation factor for Q. infectoria which favors from light soils and steeper northern slops.
    Keywords: Altitude, oak, aspect, slope percent, soil characteristics
  • Masoud Amin Amlashi, Mehrdad Ghodskhah, Amir Islam Bonyad, Hassan Pourbabaei, Mostafa Jafari, Vahid Gholami Pages 562-572
    The occurrence of fire in natural ecosystems depends on the prevailing meteorological conditions, the availability of ignition material and the quantity and characteristics of fuel biomass. The rate at which fuels accumulate is a crucial determinant of fire regimes. Woody debris in the forest and herbaceous cover are also important determinants of the severity of the fire. Therefore particular fuel management is required for improved understanding and awareness on the amount of fuel, fuel diameter classes and required spatial and temporal fuel condition. Coniferous plantations located in Saravan and Lacan located in the vicinity of Rasht metropolitan area are amongst the most fire sensitive areas within Guilan province. To determine the amount of accumulated fuel and the degree of their proneness to fire risk, forest plantation area of Takhsam in Lakan was investigated. To this aim, we used the transect sampling and the FLM method. The results showed that the fuel load in loblolly pine plantation accounts for 3.89 tons per hectare and vary in different diameter classes. This amount of fuel is not presumable to impose high wildfire risks for severe fire events. However, if combined with the existing herbaceous cover, a higher proneness to severe wildfire can be expected.
    Keywords: Forest fire, transect, loblolly pine, forest fuel load