فهرست مطالب

پژوهش های جامعه شناسی معاصر - سال سوم شماره 5 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه پژوهش های جامعه شناسی معاصر
سال سوم شماره 5 (پاییز و زمستان 1393)

  • 160 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1394/03/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم داستانی، غلامعباس توسلی، سیدعلی هاشمیان فر صفحات 1-24
    مفهوم فرصت طلبی از دیر باز به طور خاص مورد توجه بسیاری از متفکران اجتماعی بوده است. در یک نگاه دقیق، فرصت طلبی به عنوان یک پدیده ی چند علتی، چند بعدی و چند دلالتی به نابهنجاری های اجتماعی که می تواند باعث تخریب نظام اخلاقی جامعه شود، مربوط می شود. نگاهی دقیق به ادبیات موضوع نشان می دهد که برخی پژوهشگران در پی تبیین اجتماعی پدیده ی فرصت طلبی هستند، درحالی که بعضی دیگر در پی تبیین آن با تعیین کننده هایی چون انتخاب های فردی می باشند. این یک مفروضه است که این انتخاب ها صرفا در یک خلاء اجتماعی، سیاسی و فرهنگی صورت نمی گیرد و انواع تعیین کننده های زمینه ای چون سن، جنس، وضعیت تاهل، طبقه اجتماعی و اشتغال از یک طرف و متغیرهای اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی از سوی دیگر، بر آن تاثیر گذارند. این تحقیق در پی مطالعه پیمایشی فرصت طلبی و تعیین کننده های آن در میان شهروندان 20 سال به بالای اصفهان (n=384) است. مطالعات در این زمینه نشان می دهد هر چه میزان دینداری، انسجام اجتماعی و سرمایه اجتماعی در جامعه بیشتر باشد، میزان فرصت طلبی در جامعه کاهش می یابد و از سوی دیگر هر چه میزان آنومی و فردگرایی در جامعه بیشتر باشد، میزان فرصت طلبی نیز افزایش می یابد. همچنین با توجه به نتایج تحقیق می توان اذعان داشت که فرصت طلبی بر حسب سن شهروندان متفاوت است، حال آن که جنسیت و وضعیت تاهل هیچ گونه تاثیری بر گرایش افراد به سمت رفتارهای فرصت طلبانه ندارد و طبقه اجتماعی، سرمایه اجتماعی، دینداری، فردگرایی و انسجام اجتماعی و آنومی رابطه معنی داری با فرصت طلبی دارند.
    کلیدواژگان: فرصت طلبی، سرمایه اجتماعی، دینداری، انسجام اجتماعی، فردگرایی
  • رسول عباسی، مقصود فراستخواه صفحات 25-50
    تدوین چارچوب نظری مکفی و آزمون تجربی آن برای احراز شرایط لازم و کافی توازن بین برابری در آموزش عالی و توسعه اقتصادی هدفی است که در این مقاله دنبال می شود. در این پژوهش سعی بر این است که با استخراج مسیر علی عطفی و ترکیبی، سازوکارها و عوامل تاثیرگذار بر توازن بین توسعه اقتصادی و برابری در آموزش عالی در سطوح مختلف احصاء گردد. روش این مطالعه، تطبیقی- کمی بوده و مجموعه داده های 48 کشور با استفاده از رهیافت منطق فازی مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج شرایط لازم و کافی منفرد نشان داد که شروط انسجام اجتماعی، عام گرائی، کنترل فساد، حاکمیت قانون، مردم سالاری، ثبات سیاسی، صنعتی شدن و جهانی شدن اقتصادی هر یک به تنهایی شرط لازم و کارائی علمی شرط کافی بروز نتیجه (توازن برابری در آموزش عالی و توسعه اقتصادی) است. در علیت های عطفی و ترکیبی، از میان مسیرهای متعدد علی، تنها یک مسیر علی بر اساس معیارهای کفایت نظری و تجربی (ضریب پوشش و سازگاری) دارای اهمیت نظری و تجربی لازم بود. در این مسیر علی، کارائی علمی، صنعتی شدن، حاکمیت قانون، مردم سالاری و ثبات سیاسی در ترکیب با هم، مجموعا علیت عطفی کافی را در بروز نتیجه مورد نظر (توازن برابری در آموزش عالی و توسعه اقتصادی) فراهم نمودند.
    کلیدواژگان: برابری در آموزش عالی، توسعه اقتصادی، منطق فازی، علیت عطفی و ترکیبی
  • نعیما محمدی، علی محمد حاضری صفحات 51-70
    امروزه، صورت و محتوای جدیدی از روابط خانوادگی بین زوجین پدیدار شده است که تاثیرات انکارناپذیری بر نقش و پایگاه اجتماعی زنان حتی در جوامع در حال گذار به همراه داشت. در تحقیق حاضر به منظور تعیین عوامل موثر بر منزلت اجتماعی زنان در شهر کرمان به آزمون نظریات کارکردگرا (پارسونز) و تضادگرا (کالینز) پرداخته شد. از این رو 300 زن متاهل در شهر کرمان به صورت نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. یافته های این تحقیق نشان دادند منزلت زنان در شهر کرمان به ترتیب متاثر از منابع ارزشمند، موفقیت، قدردانی، انصاف و انسجام اخلاقی است. با توجه به این یافته ها می توان نتیجه گرفت منزلت اجتماعی تابع الگوی نظری کشمکش است. به این معنا که دسترسی به منابع ارزشمند امکان ارتقاء منزلت زنان در خانواده را بیش متغیرهای موجود در ارزش ها و تمایلات نظام شخصیتی توضیح می دهد. با توجه به نتایج به دست آمده پیشنهاد می شود که رسانه های عمومی از طریق تهیه برنامه های آموزشی و دانشگاه ها از طریق ارائه یک واحد درسی تحت عنوان الگوهای جدید ارتباط موثر و سبک های دلبستگی به وضعیت موجود در خانواده یاری رسانند.
    کلیدواژگان: خانواده، منزلت اجتماعی، منابع ارزشمند، نظام شخصیتی
  • محمد عباس زاده، محمد باقر علیزاده اقدم، آرزو موسوی صفحات 71-99
    هراس اجتماعی یکی از انواع اختلال های اضطرابی است که مشخصه بارز آن، ترس از حضور در جمع و اجتناب از انجام فعالیت های روزمره در حضور دیگران است که فرد در سنین مختلف ممکن است با آن مواجه شود. در این زمینه، عوامل مختلفی می توانند با آن در ارتباط باشند که در این مقاله تلاش شده است به بررسی برخی عوامل، از جمله نقش دینداری در تاثیرگذاری بر عزت نفس به تبع آن بر هراس اجتماعی پرداخته شود.
    روش تحقیق از نوع پیمایشی بوده و جامعه آماری موردمطالعه شامل کلیه جوانان 29-15 سال در مناطق ده گانه شهر تبریز به تعداد 430098 نفر می باشد که از این تعداد، 384 نفر با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده است.
    نتایج آزمون دو متغیره بین هراس اجتماعی و عزت نفس نشان داد: تاثیر عزت نفس بر هراس اجتماعی، تاثیری معنادار با ضریب همبستگی 322/0- است. همچنین، از بین دو بعد سازه دینداری که در این تحقیق به قالب فرضیه مطرح شده بود، بعد اعتقادی با ضریب همبستگی 134/0 مورد تایید قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل مسیر نیز نشان می دهد که تاثیر مستقیم دینداری بر هراس اجتماعی 182/0 و معنادار می باشد. تاثیر مستقیم عزت نفس بر هراس اجتماعی 341/0- و معنادار می باشد. همچنین، دینداری از طریق عزت نفس تاثیری معنادار بر روی هراس اجتماعی داشته است.
    کلیدواژگان: هراس اجتماعی، عزت نفس، دینداری، جوانان
  • ناهید سنقری، حسین فکر آزاد، معصومه معارف وند صفحات 101-124
    مهاجرت بین المللی پدیده ای است کهن که به شکل ها و هدف های گوناگون انجام گرفته و به دلایل مختلف همچنان ادامه دارد. به دلیل گستردگی مهاجرت در دنیای امروز، همه جوامع بشری به نحوی با چالش های مربوط به مهاجرت روبه رو هستند، ماهیت مهاجرت اغلب با دشواری هایی برای مهاجرین همراه است و نوجوانی به عنوان دوره ای حساس و دارای مسائل ویژه خود، آن هنگامی که با مهاجرت پیوند می خورد، منجر به مشکلات متنوعی می شود. بیش از سی سال است که مهاجران افغانستانی در جامعه ایران حضور دارند. در این پژوهش با روش نظریه زمینه ای با 30 نفر نوجوان افغانستانی مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته انجام شد. تحلیل داده ها به روش اشترواس و کوربین به منظور شناخت موانع ادغام اجتماعی صورت گرفت. مهمترین موانع ورود نوجوانان افغانستانی به جامعه میزبان از نظر خود آن ها عبارت بودند از نداشتن مهارت های اجتماعی در روابط خود، مقاومت خانواده ها در برابر تغییر، تجربه تبعض، توهین، طرد شدن و برچسب های اجتماعی در جامعه. در نهایت نتایج حاصل نشان داد که این موانع وابسته به شخص نوجوان، خانواده وی، جامعه میزبان، جامعه میهمان و قوانین مهاجراتی است. بر همین اساس به منظور تسهیل ورود این افراد به جامعه می توان در هر یک از ابعاد مطرح شده، برنامه ای مناسب تدوین نمود.
    کلیدواژگان: نوجوان، پناهنده، افغانستانی، ادغام اجتماعی
  • مجید کفاشی، سمیه سرآبادانی صفحات 125-153
    پژوهش حاضر به بررسی مقایسه ای عوامل اقتصادی اجتماعی موثر بر طلاق عاطفی بین دو گروه زنان متاهل خانه دار و شاغل شهر قم می پردازد. این پژوهش از روش پیمایش و با استفاده از پرسشنامه انجام شد. نمونه گیری به روش خوشه ایانجام شده است. پس از طراحی پرسشنامه پایایی آن با آزمون کرونباخ سنجیده شد، (949/0) که از پایایی خوبی برخوردار بود. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ارتباط بین متغیرها با استفاده از ضرایب همبستگی، رگرسیون چند متغیره و آزمون T دو گروه مستقل و برای توصیف داده ها در هر شاخص از شاخص های مرکزی و پراکندگی استفاده شده است. نتایج به دست آمده از رگرسیون چند متغیره حاکی از آن است که بیشترین سهم نسبی در به وجود آمدن طلاق عاطفی با مقدار 854/0 از آن متغیر تفاوت انتظارات و کمترین سهم نسبی با مقدار 059/0 مربوط به متغیر تفاوت مذهبی است. میانگین طلاق عاطفی در بین زنان شاغل و خانه دار با یکدیگر تفاوت معناداری ندارد. بین طلاق عاطفی و سطح درآمد رابطه معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: طلاق عاطفی، رضایت جنسی، زنان شاغل و خانه دار
|
  • Maryam Dastani, Gholamabbas Tavasoli, Seyed Ali Hashemianfar Pages 1-24
    Since old times opportunism has especially been emphasized by many social thinkers. In a careful study opportunism as a multi – casual, multi - faceted and multi –implication phenomenon is related to social abnormalities probably destroying ethical system of the society. A deep look at the literature of the subject shows that some researchers are going to explicate opportunism socially while some others are going to explicate it with some determinants like individual choices. There is a hypothesis that such choices are not merely taken in the social, political and cultural vacuum and all kinds of field determinants such as age, sex, marital state, social class as well as employment and some variables such as social, economic, political and cultural variables have an effect on them. In this research a surveyed study of opportunism and its determinants among people having more than 20 years and living in Isfahan is done (n=384). Studies show that the more piety, social cohesion and capital in the society the less opportunism in the society. On the other hand the more anomy and individualism is in the society, the more opportunism is in the society. Moreover, according to the results of research it is alleged that opportunism is different based on the age of people while sex and marital status have no effect on the people’s tendency towards opportunistic behaviors. Social class, social capital, piety, individualism and social cohesion have a significant relationship with opportunism.
    Keywords: opportunism, Social Capital, piety, social cohesion, individualism
  • Rasoul Abbasi, Maghsood Farasatkhah Pages 25-50
    This paper aimed at creating a sufficient theoretical framework and its experimental test for obtaining necessary and sufficient conditions of balance between economic development and equality of higher education. To that end, with extracting causal-conjectural paths, it was tried to specify the ways and factors affecting the balance in divers levels. With regard to approach, this study adopted a comparative- quantitative method and data from 49 countries were analyzed using a fuzzy logic approach. The results of the study of single necessary and sufficient conditions revealed that, for balance between economic development and equality higher education, each of the social cohesion, universalism, control of corruption, rule of law, democracy, Political Stability, industrialization and economic globalization was a necessary condition per se and the scientific efficiency was sufficient conditions. In conjectural and synthetic causation in all, alone one causal- conjectural path, was calculated based on criterias for specifying theoretical and experimental sufficiency (coefficient of coverage and consistency). In all alone, the path showed that had the necessary theoretical and experimental importance. results revealed that in the causal path, industrialization, scientific efficiency, rule of law, democracy and Political Stability in combination with other factors provided sufficient conjectural causation in the creation of the required result (balance between economic development and equality of higher education).
    Keywords: equality of higher education, economic development, fuzzy approach, causality of conjectural, synthetic
  • Naema Mohammadi, Ali Mohammad Hazeri Pages 51-70
    Now adays, new content and form of family communications between couples have emerged. It also has had undeniable effects on the role and social esteem of women in developing countreies. In this paper, to determine the affecting factors on the social esteem of women in Kerman city, the theories of functionalism (Parsons) and conflict (Collins) were examined. Threr for, 300 married women in Kerman were selected by multistage cluster sampling. The results of this study revealed that the esteem of women in Kerman is related to the access to valuable resources, gratifications, appreciation, moral solaridity and equity.According to these results social esteem of women is depended to the conflict theory pattern. This means that, access to valuable resources is much more important than values and desires in personality system to describe the social esteem of women in family communications. According to results we propose that mass media by provision of training programs and universities by adding a new course under the name of effective communication patterns and styles of couple attachment help to current situation of family.
    Keywords: Family, Social esteem Valuable resources, Personality system
  • Mohammad Abasszadeh, Mohammadbagher Alizadeh, Arezo Mousavi Pages 71-99
    Social phobia is one of the anxiety disorders characterized by fear of being with the others and avoid doing everyday activities in the presence of other people. It may happen at different ages. There are several factors associated with it. In this article, we attempt to examine some factors, including the role of religion in influencing self-esteem and as a result its effect on social phobia.The method of the research is a survey and the statistical population includes the whole 15-29 year old youth in ten zones of Tabriz. They were 430098 people of whom 384 youths were chosen through Cochran formula and using stratified random sampling method. The results of bivariate tests between social phobia and self esteem show that self esteem had a significant effect on social phobia. It correlation coefficient was -0.322. Also, of the two constructs of religion, raised in the study as hypotheses, faithfulness was approved with a 0.134 correlation coefficient. The results of the path analysis also show that the direct impact of religion on social phobia is significant (0.182). A direct effect of self-esteem on social phobia is also significant (-0.341). The results also show that religiosity has a significant effect on social phobia through self-esteem.
    Keywords: social phobia, self, esteem, religiousity, youth
  • Nahid Songori, Hosein Fekrazad, Masoumeh Maarefvand Pages 101-124
    Emigration is an old international phenomenal that has been done in different forms, goals, reasons and to be continued.Today due to increasing emigration all human societies are faced to challenge.Immigration in nature have difficult for immigrants and adolescence. Adolescence is important age because of critical period, those difficulties will become more when it linked migration that can caused variety of problems. Since 30 years ago immigrants from Afghanestan came to Iran. In this study had interviewed 30 teenagers from Afghanestan by grounded theory.This study was conducted by grounded theory. Data collected with the use of semi-structured interviewed 30 teenagers from Afghanestan and analysis with Strauss and Corbin method to determined the barriers to social integration.The most important obstacles of afghanestan teenagers were lack of social skills in their relationship, family resistance to change, experience of discrimination, insult, rejection, social labels. In result the most important barriers to enter into the host society that show these obstacles had made by teenagers, their family, host community immigrants and refugee law.It suggested to other researchers to use these our result for making plan in Iran.
    Keywords: Adolescence, Immigrant, Afghanestan, Integration
  • Majid Kafashi, Somaye Sarabadani Pages 125-153
    This paper is a comparison study of effective social-economic factors of emotional divorce between two groups of housewives and working women of Qom County. This is a survey research which is conducted by using questionnaires. The sampling was done by using clustering method. The questionnaire reliability was assessed after designing using Cronbach test (0.949) which was good. The findings were analyzed by SPSS software. The relationship between variables was used for correlation coefficient, multiple regression and t-test of two independent groups and central tendency and dispersion indicator were used to describe the data of each indicator. The results of multivariable regression show that the highest relative share in the development of emotional divorce is 0.854 and it belongs to religious difference variable. There is no significant difference of average of emotional divorce between housewives and working women. There was no significant difference betweenemotional divorce and income level.
    Keywords: Emotional Divorce, Sexual satisfaction, Housewives, Working Womenj, social capital, job exhibition