فهرست مطالب

تاریخ اسلام در آینه پژوهش - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 38، بهار و تابستان 1394)

نشریه تاریخ اسلام در آینه پژوهش
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 38، بهار و تابستان 1394)

  • 160 صفحه، بهای روی جلد: 35,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمدرضا تحیری، مریم حسن پور صفحه 5
    فلسفه تاریخ بنا به دو کاربرد متفاوت واژه «تاریخ»، ناظر به دو علم مجزا و متفاوت است: یکی فلسفه علم تاریخ که به شناخت فلسفی منطقی علم تاریخ و تاریخ نگاری می پردازد؛ و دیگری فلسفه نظری تاریخ که پدیده ها و وقایع تاریخی را بررسی می کند و درصدد کشف قوانین فلسفی و هستی شناختی (تکوینی) حاکم بر روند کلی و سیر حرکت تاریخ حیات بشری است و مسائلی همچون هدفمندی، تکامل و قانونمندی سیر مذکور را مطالعه می کند.
    مقاله پیش رو با رویکردی فلسفی قرآنی و به روش تطبیقی، آرای دو متفکر بزرگ معاصر جهان اسلام آیت الله شهید مرتضی مطهری و آیت الله علامه مصباح را در باب مسائل اساسی فلسفه نظری تاریخ مطمح نظر قرار داده و دیدگاه های این دو اندیشمند فیلسوف و قرآن شناس در زمینه حقیقت و ماهیت جامعه و تاریخ، و اصیل یا اعتباری بودن این دو، قانونمندی جامعه و تاریخ، اشتراک جامعه ها در قوانین جامعه شناختی، مسئله آزادی انسان و نسبت آن با قوانین اجتماعی و تاریخی، تکامل در جامعه و تاریخ، و امکان یا عدم امکان پیش بینی آینده تاریخ را بررسی کرده و بعضا این دیدگاه ها را نقد کرده است.
    کلیدواژگان: فلسفه، تاریخ، جامعه، قانون، تکامل، علیت
  • جواد سلیمانی امیری صفحه 35
    یکی از مسائل مهم فلسفه نظری تاریخ مسئله «جهت حرکت تاریخ» است. بسیاری از فیلسوفان تاریخ حرکت تاریخ را رو به تکامل می شمارند و اموری همچون پیچیده تر شدن مناسبات اجتماعی، پیشرفت علمی، رشد فناوری و صنعت و بهبود اوضاع مادی جوامع بشری را به عنوان معیار تکامل تاریخ معرفی می کنند که نوعا ناظر به تحولات رو به صعود ابعاد مادی حیات بشر در گستره زمان هستند. اما استاد شهید مطهری دیدگاه جدیدی را درباره تکامل در تاریخ مطرح کرده و تبیینی خاص و معیاری متمایز با دیدگاه فیلسوفان تاریخ تحت عنوان «تکامل فطری یا انسانی تاریخ» را ارائه کرده است. در این مقال، ابتدا اصل مدعا، مبانی و ابعاد دیدگاه استاد به اختصار طرح می شود، آن گاه ابهام های دیدگاه استاد و راه های رفع آن ارائه می گردد و سرانجام این نکته اثبات می شود که دیدگاه «تکامل فطری یا انسانی تاریخ» در حد یک فرضیه درخور توجه و شایسته مطالعه و راستی آزمایی افزون تر، از اعتبار علمی برخوردار است، ولی در حد یک نظریه، اعتبار علمی ندارد.
    کلیدواژگان: مطهری، تکامل، تکامل در تاریخ، فطرت تاریخ
  • امامعلی شعبانی، نورالله کریمیان کریمی، ماندانا قنواتی صفحه 55
    سفرنامه های خارجی غالبا توسط ماموران سیاسی و مبلغان مذهبی مسیحی تدوین گردیده که البته منافع، اندیشه ها و مقاصد سیاسی مذهبی خاص خود و دولت های متبوعشان را در تصویربرداری از شرایط اجتماعی جامعه اسلامی و در راس آن جامعه ایرانی در سده های اخیر دخالت داده اند. مستشرقان انگلیسی از این جمله اند که جانب دارانه، همراه با تعصب، و توجیه استیلای خود بر جهان اسلام، به نگارش سفرنامه هایی در این خصوص مبادرت ورزیده اند.
    این پژوهش درصدد پاسخ به این سوال اساسی است که مستشرقان انگلیسی چه تصویری از جامعه اسلامی و در راس آن، ایران عصر قاجار در سفرنامه هایشان ارائه کرده اند؟ یافته های پژوهش ضمن اثبات فرضیه مطرح شده، بیانگر این واقعیت است که نداشتن شناخت واقعی از مذهب و اجتماع اسلامی ایرانی از یک سو، و نیز بینش استعماری استثماری انگلیسی ها از دیگر سو، موجب گردیده آنان گزارشی همراه با تحقیر نسبت به فرهنگ و اجتماع میهنمان در این دوره و در ابعاد گوناگون در منابع سفرنامه هایشان انعکاس دهند که البته با واقعیات تاریخی مغایر است. جوامع اسلامی به شکلی توهین آمیز، منحط، کهنه، خرافاتی، جاهل، اهل افراط و تفریط، دو فضایی، دروغگو، متملق و در یک عبارت، فلاکت زده و عقب مانده در اخلاقیات، آداب و رسوم، و اعتقادات مذهبی معرفی گردیده اند. در این میان، نگاه بخشی سطحی و در عین حال، تعمیم یک رذیلت اخلاقی به کل جامعه ایرانی نیز از نکاتی است که نگاه بی طرفانه و منصفانه آنان را با تردید جدی مواجه می سازد. مستشرقان انگلیس برخلاف دیگر اروپاییان، که به زیبایی ها و جذابیت های دنیای اسلام نیز توجه نشان داده اند، غالبا نگاه یک سویه را در این زمینه تبلیغ کرده و از ذکر وجوه مثبت زندگی و فرهنگ مردم آن استنکاف ورزیده اند.
    کلیدواژگان: سفرنامه، جامعه اسلامی، ایرانی، عصر قاجار، رویکرد تحقیرآمیز، مستشرقان انگلیسی
  • حسین حسینیان مقدم، ابراهیم گودرزی * صفحه 73

    خبر دفن سیدالشهدا علیه السلام و یاران ایشان یک روز پس از شهادتشان، توسط قبیله بنی اسد از ساکنان منطقه غاضریه، از طریق گزارش ابومخنف به منابع معتبر تاریخی شیعه و سنی راه یافته و منابع پسین از آن استقبال کرده اند. گذر زمان این خبر را با نوعی تحول و شهرتی متفاوت مواجه کرده است. قرن یازدهم نقطه عطف این تحولات و آغاز رویکرد کلامی و شروع فاصله گرفتن موضوع دفن امام علیه السلام از یک حادثه تاریخی به یک اصل اعتقادی است؛ اصلی که ریشه در برخی احادیث شیعی دارد و تجهیز هر امام توسط امام بعدی را لازم می شمارد. قرن سیزدهم لایه ای درون رویکرد کلامی شکل گرفت که به زودی رایج شد و جایگزین رویکردهای قبلی گردید. رویکرد جدید با تکیه بر آمدن امام سجاد علیه السلام برای تجهیز پدر، آثار عاشورایی را چنان تحت تاثیر قرار داد که بیشتر آنها تا زمان حاضر، ضمن پذیرش این رویکرد، آن را گسترش داده و در برابر رویکرد قبلی مقاومت کرده اند. مقاله حاضر با روش «توصیفی تحلیلی»، ضمن بیان سیر تاریخی اخبار و آرای گوناگون درباره دفن شهدای کربلا و نیز تبیین چگونگی تغییر گزارش دفن امام علیه السلام از یک واقعه تاریخی به یک اصل کلامی درون مذهبی و پس از آن به خبری داستانی، به سه پرسش عاملان دفن، زمان دفن، و چگونگی دفن، بر اساس منابع شیعه و سنی پاسخ داده، خاستگاه رویکرد جدید را تبیین می نماید.

    کلیدواژگان: سیدالشهدا علیه السلام، امام سجاد علیه السلام، شهدای کربلا، دفن، بنی اسد، علامه مجلسی
  • حامد منتظری مقدم صفحه 103
    نگرش محوری امت اسلام به حضرت محمد صلی الله علیه و آله از همان صدر اسلام، از سوی عواملی تهدید می شد. امیر مومنان علیه السلام بر پایه باور به نقش بی بدیل پیامبر صلی الله علیه و آله در هدایت و حفظ وحدت امت اسلام، در جهت تثبیت محوریت ایشان مجاهدتی پیگیر داشت. این مجاهدت در روش های «ارتقای شناخت همگان از پیامبر صلی الله علیه و آله»، «تعمیق پیوند همگان با پیامبر صلی الله علیه و آله»، «استناد به سخن و روش پیامبر صلی الله علیه و آله» و «پاسداشت حرمت منتسبان به پیامبر صلی الله علیه و آله» تجلی می یافت. ایشان بعثت آن حضرت را نجات دهنده و روش ایشان را روشن و استوار می دانست و مسلمانان را به تاسی از ایشان فرامی خواند. عوامل تهدیدکننده محوریت پیامبر صلی الله علیه و آله در جامعه اسلامی دو پیامد مهم داشت: رواج برخی بدعت ها و پیدایش برخی برداشت های نادرست درباره پیامبر صلی الله علیه و آله. در برابر، مجاهدت امیر مومنان و دیگر ائمه علیهم السلام به احیای شماری از سنت های پیامبر صلی الله علیه و آله و مهم تر از همه، به زنده نگه داشتن نام پیامبر صلی الله علیه و آله و حفظ و تثبیت محوریت آن حضرت در جامعه اسلامی انجامید.
    کلیدواژگان: رسول خدا صلی الله علیه و آله، امیر مومنان علی علیه السلام، محوریت، جامعه اسلامی، رسالت، سیره، سنت، بدعت
  • محمدرضا هدایت پناه صفحه 131
    صحابه نگاران افزون بر اختلاف ساختاری در تالیف کتاب های خود، که به دو مکتب «حدیثی» و مکتب «شرح حال نویسی» تقسیم می شوند، از نظر محتوا و متن یعنی چگونگی و کیفیت آنچه در ارتباط با صحابه نوشته اند نیز به یک شکل عمل نکرده اند. بدین روی، مکتب «محتوایی» را پدید آورده اند.
    بررسی، مطالعه دقیق کتاب های صحابه نگاری نشان می دهد که به طورکلی، از نظر محتوا، دو مکتب فعال در این زمینه وجود دارد: مکتب «تاریخی» از یک سو و مکتب «کلامی» از سوی دیگر. این دو دیدگاه، تفاوت ها و تعارض های آشکاری را در صحابه نگاری ها از حیث محتوا و شرح حال صحابه به وجود آورده است. به ویژه در بیان شرح حال آن دسته از صحابه که از نظر رفتار سیاسی و فکری، همیشه نقد شده اند. در مکتب «تاریخی»، صحابه نگار فارغ از اینکه یک فقیه، محدث و متکلم است، در بررسی محتوا، منطبق بر مکتب مورخان عمل می کند؛ یعنی ذیل معرفی صحابه، به اخباری از او اشاره می کند که خوشایند برخی نیست، ولی در مکتب «کلامی»، این گونه اخبار سانسور و یا نقد و غالبا رد یا توجیه می شود. این نوشتار در پی تبیین این دو مکتب و تفاوت های آن دو با هم است.
    کلیدواژگان: کتاب های صحابه نگاری، مکاتب صحابه نگاری، مکتب تاریخی، مکتب کلامی، عدالت صحابه
  • ملخص المقالات
    صفحه 147
|
  • Ahmad Reza Tahayori, Maryam Hassan Poor Page 5
    Based on the two different applications of the word ’’history’’, philosophy of history underlies two different sciences. One of them is “philosophy of history” which deals with the philosophical-logical knowledge of history and historiography. The other deals with the theoretical philosophy of history which investigates the historical phenomena and events, and seeks to discover the philosophical and ontological rules governing the historical development process of man’s life and studies such issues like meaningfulness, evolution and lawfulness of the mentioned course.Using a philosophical-Qur’anic approach and making a comparative study, this paper considers the views of two current eminent thinkers in the Islamic world, Allamah Shahid Morteza Motahari and Ayatollah Allamah Misbah, about the basic issues about the theoretical philosophy of history and investigates the views of the two philosophers and Qur’anologist thinkers about the reality and identity of society and history and the question of their being original or arbitrary. It also discusses the lawfulness of society and history, the adoption of similar sociological rules by all societies, human freedom and its relationship with social and historical rules, evolution in society and history and the possibility or impossibility of predicting the future of history, and sometimes criticizes these views.
    Keywords: philosophy, history, society, law, evolution, causality
  • Javad Soleimani Amiri Page 35
    One of the main issues of history in the theoretical philosophy of history is ‘’ the direction of history movement’’. Most philosophers of history consider that history movement is attainment of perfection, and present such things like complexity of social relations, scientific progress, development of technology and industry, improvement of the physical condition of human communities as the criteria of evaluation of history, which govern the rapid development of the material dimensions of human life over time. Professor Motahari put forward a new view about evolution of history and offers a special explanation and a standard which is different from that of philosophers of history, known as ‘’natural or human evolution of history’’. This paper, first touches on very claim, principles and dimensions of Motahari’s view, and then sheds light on the ambiguities in Motahari’s view and ways of resolving them. The idea that the view of ‘’natural or human evolution of history’’ has scientific validity as a speculative hypothesis worth more reading and examination of reality has been provide, but, as a theory theoretically, it has no scientific validity.
    Keywords: Motahari, evolution, evolution of history, history nature
  • Imamali Shabani, Noorollah Karimiyane Karimi, Mandana Ghanavati Page 55
    Foreign itineraries were often written by political officials and missionaries whose main concern was pursuing their special interests, political-religious thoughts, and purposes and those of their countries. This is reflected in their reports about the social conditions of the Islamic community in the previous centuries, particularly Iranian community. English orientalists are among those who embarked on writing such itineraries. Partiality, fanaticism and conveying the impression that the English have control over the Islamic world are the distinctive features of their works.This research seeks to answer the question as to what picture English orientalists present in their itineraries of the Islamic community, particularly Iran in Qajar period. In addition to proving the mentioned view about foreign itineraries, the research findings show that, these orientalists do not have true understanding of the religious and Islamic-Iranian community, and the colonial- exploitative vision of the English caused them to present in their itineraries a kind of report in which they regard the culture of our country and community in the mentioned era with contempt and in different aspects and this, in fact, is contrary to historical realities. These itineraries are insulting to Islamic communities which are introduced as being decologue, archaic, superstitious, ignorant, extremist, double spatial, untruthful, using flattery, and in brief, woebegone and regressive in morality, rites and religious beliefs. Nevertheless, the partial-superficial look as well as, the generalization about the vileness in Iranian communities call into question their impartiality and fairness. Unlike the Europeans, who notice the beauties and attractiveness of Islam world, English orientalists propogate according to a one-sided view in this regard and refuse to mention the positive aspects of the life and culture in Iran.
    Keywords: itinerary, Islamic, Iranian community, Qajar period, sniffy approach, English orientalists
  • Hussein Husseinian Moghadam, Ibrahim Gudarzi Page 73

    Abu Mikhnif’s narrative that tribe of Bani Asd who resided in Ghazeriyeh buried Imam Hussein and his companions (AS) one day after their martyrdom is narrated by authentic Shia and Sunni's historical sources and by the subsequent sources. With the passage of time, this narrative underwent some changes. The eleventh century was a turning point in these changes and the beginning of development of a theological approach, and change in the narrative of Imam’s burial from a historical event into a doctrinal principle; a principle which is rooted in some Shiite traditions and regards the burial rites of every Imam is not performed except by the Imam who succeeds him. In the thirteenth century, the outer layer of the theological approach took form and soon spread to replace the previous approaches. Resting on the narrative of the arrival of Imam Sajjad (AS) in Karbala to perform the burial rites of his father, the new approach has such a great effect on the works about Ashura that most of these works have accepted it up to the present time and it has prevailed and resisted against the previous approach. Using a descriptive-analytical approach, this paper explains the historical development of the different accounts and views about the burial rites of Karbala's martyrs and sheds light on how the narrative of the burial of Imam Hussein has changed from a historical event into an interreligious theological principle to become a news story. Based on Shia and Sunni sources, the paper answers three questions as to when, where and by whom the martyrs were buried and explains the origin of the new approach.

    Keywords: the Lord of Martyrs (AS), Imam Sajjad (AS), the martyrs of Karbala, burial, Bani Asad, Allamah Majlisi
  • Hamed Montazeri Moghaddam Page 103
    Since early Islam, the prevailing attitude of the Muslim Ummah towards the prophet Muhammad (AS) was threatened by some agents. Holding the belief that the prophet has a unique role in guiding and maintaining the unity of the Muslim Ummah, the Commander of the Faithful Ali (AS) constantly struggled to define the central role of the Prophet. His efforts were manifested in different ways including "promoting public knowledge of the Prophet", "strengthening the bonds between people and the Prophet”, '' citing the Prophet’s words and actions " and "preserving the sanctity of those related to the Prophet." He regarded the Prophet’s mission as deliverance and his way clear and firm, and called Muslims to follow his example. The agents that threaten the central role of the Prophet in Islamic society had two important consequences: the spread of innovations and the development of wrong understanding about the Prophet. Conversely, the efforts of Imam Ali and other Imams (AS) contributed to revitalizing some of the traditions of the Prophet (AS), and most importantly, reviving the name of the Prophet and establishing his pre-eminent position in the Muslim community.
    Keywords: The messenger of God, Commander of the Faithful Ali (AS), central role, Muslim community, prophet hood, lifestyle, tradition, innovation
  • Mohammad Reza Hedayat Panah Page 131
    The writers of the Companions’ biographies have structural differences in the compilation of their books, which led to divide them into two schools: ‘hadith’ and 'biography'. They also differ in the way they deal with content and text, i.e. in the kind of works which they wrote about the Companions. In this way, the "content-based" school has come to existence. An inquiry into the books on the Companions’ biographies shows that in this regard active schools which are concerned with content are generally divided into: 'historical' and "theological". These two schools have brought clear differences in the Companions’ biographies concerned with the content especially in writing the biographies of those Companions who have always been criticized for their political and ideological stances. In the "historical" school, apart from his being a jurist, a scholar of Hadith and a theologian, the biographer expounds the content according to the historians’ school, that is, while introducing the Companions, he points to some news that may not please some people. In the "theological" school, however, this kind of news is censored, criticized, and often either rejected or justified. This paper gives an account of the two schools and underlines the differences between them.
    Keywords: books on the Companion's biographies, schools of the Companion's biographies, historical school, theological school, the Companion's justice