فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 359 (هفته سوم دی ماه 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سرمقاله
  • میرعلیمحمد سبزقبایی صفحات 1953-1954
  • مقاله پژوهشی
  • محبوبه محمدامینی، حجت احمدی، بهمن تبرایی صفحات 1955-1964
    مقدمه
    پلی ساکارید کپسولی نایسریا مننژیتیدیس سروتایپ A (Neisseria meningitidis capsule یا NMA-CPS) واکسن خوبی برای بیماری مننژیت محسوب می شود؛ اما به دلیل این که پاسخ ایمنی نسبت به این پلی ساکارید غیر وابسته به سلول T است و سلول خاطره در پاسخ ایمنی ایجاد نمی گردد، دوز یادآور (Booster dose) آن تاثیری در بالا بردن سطح ایمنی ندارد. در مطالعه ی حاضر، پلی ساکارید NMA-CPS به طور کووالان به پروتئین ریکامبیننت هپاتیت B (Recombinant hepatitis B surface antigen یا rHbsAg) متصل گردید.
    روش ها
    HbsAg با روش آمیداسیون برای ایجاد یک ایمونوژن دو ظرفیتی مفید و موثر، به NMA-CPS کونژوگه شد. کونژوگه و پلی ساکارید NMA-CPS به تنهایی به تعدادی خرگوش سفید آزمایشگاهی در سه نوبت به فاصله ی 15 روز تزریق گردید و سپس خون گیری و جمع آوری سرم و بررسی توان باکتری کشی سرم با استفاده از روش سرم باکتریسیدال (Serum bactericidal assay یا SBA) صورت گرفت.
    یافته ها
    تزریق اول کونژوگه و پلی ساکارید تنها، تیتر باکتری کشی خوبی را القا نمودند؛ اما کونژوگه در تزریق دوم، تیتر بالاتری را نسبت به پلی ساکارید تنها و تزریق اول کونژوگه ایجاد کرد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دهنده ی ایجاد سلول های خاطره و تاثیر دوز یادآور در بالا بردن سطح ایمنی می باشد؛ در حالی که تیتر باکتری کشی پلی ساکارید تنها، در تزریق دوم تغییر کمی داشت؛ این یافته به این دلیل است که پاسخ ایمنی نسبت به این پلی ساکارید غیر وابسته به سلول T می باشد و سلول خاطره ای در پاسخ ایمنی ایجاد نمی گردد.
    کلیدواژگان: پلی ساکارید کپسولی نایسریا مننژیتیدیس سرو تایپ A، پروتئین ریکامبیننت هپاتیت B، ایمونوژن، کونژوگه، روش SBA
  • محمد رضایی، محمود امیری، پرویز مهاجری، منصور رضایی صفحات 1965-1972
    مقدمه
    مقاله ی حاضر روش جدیدی را برای محاسبه ی پهنای متوسط لاین در تصاویر پالس فیلد ژل الکتروفورز (Pulsed field gel electrophoresis یا PFGE) جهت آشکارسازی و استخراج لاین ها نشان داد. اگرچه مطالعاتی پیرامون آشکارسازی لاین ها بر اساس پروجکشن- پروفایل (Projection profiles) گزارش شده، اما هنوز یک روش اتوماتیک با خطای کم انجام نگرفته است. پهنای متوسط لاین، مهم ترین پارامتر برای انجام اتوماتیک پردازش تصاویر PFGE می باشد. این پژوهش با هدف استفاده از روش چگالی طیف توان برای محاسبه ی پهنای متوسط لاین انجام شد.
    روش ها
    ابتدا بر اساس چگالی طیف توان، پردازش تصاویر PFGE انجام گردید. الگوریتم پیشنهادی با استفاده از 10 تصویر PFGE بهبود داده شد و سپس برای تست از 20 تصویر دیگر استفاده گردید که در مجموع شامل 300 لاین بود. تصاویر با استفاده از دستگاه ژل الکتروفورز میدان پالسی مدل Bio-Rad واقع در آزمایشگاه میکروب شناسی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه تهیه شد.
    یافته ها
    استفاده از روش چگالی طیف توان در مقایسه با روش تقاطع خط افقی، 6/99 درصد از خطای آشکارسازی مراکز لاین را کاهش می دهد.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که پارامتر پهنای متوسط لاین در چندین مرحله برای آشکارسازی و استخراج لاین ها مورد استفاده قرار گرفت، استفاده از روش چگالی طیف توان می تواند فرایند استخراج لاین را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: چگالی طیف توان، پهنای متوسط لاین، تصاویر Pulsed field gel electrophoresis (PFGE)
  • علیرضا مهری دهنوی، حامد زند، محمدرضا صحتی صفحات 1973-1985
    مقدمه
    یکی از روش های متداول در طبقه بندی نمونه های سرطانی، استفاده از ویژگی های به دست آمده از داده ی بیان ژن در میکروآرایه های DNA می باشد. در این خصوص، با استفاده از ویژگی های توپولوژیک شبکه ی ژن بازسازی شده از داده های بیان ژن، می توان با بهره گرفتن از اطلاعات تعامل بین ژن ها، به یافته های مطمئن تری دست یافت. هدف از انجام این مطالعه، پیش گویی عود سرطان سینه بر اساس انتخاب ویژگی مبتنی بر ویژگی های توپولوژیک، متناظر با شبکه ی ارتباطی ژن ها بود.
    روش ها
    هفت مجموعه داده ی بیان ژن میکروآرایه شامل 1271 نمونه مربوط به سرطان سینه در مطالعه ی حاضر مورد استفاده قرار گرفت. ابتدا شبکه ی ارتباطی ژن ها از داده های آموزش با اعمال روش انتخاب ویژگی Fisher (Fisher discriminant analysis) بر داده های ویژگی توپولوژیک این شبکه، ساخته شد. به دلیل این که نمی توان برای یک نمونه شبکه ی ژن ساخت؛ این نمونه به کل داده های آموزشی اضافه و دوباره شبکه ی ژن ساخته شد. سپس، همبستگی بین بردارهای ویژگی توپولوژیک ژن های شاخص در دو شبکه، قبل و بعد از اضافه شدن نمونه ی آزمایش محاسبه گردید. در نهایت، نمونه ای با همبستگی بیشتر در یک کلاس نسبت به کلاس دیگر، جزء همان کلاس در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    صحت پیش گویی به دست آمده بر اساس ویژگی های توپولوژیک مربوط به شبکه ی بازسازی شده از داده های بیان ژن نسبت به انتخاب ویژگی مستقیم از این داده ها بالاتر بود. بیشترین صحت طبقه بندی بر اساس ویژگی توپولوژیک توزیع درجه ی تمرکز (متوسط 5/98 درصد در داده ی آزمایش) به دست آمد.
    نتیجه گیری
    استفاده از ساختار توپولوژی شبکه ی ژنی، ویژگی های پایدارتری را نسبت به کاربرد مستقل مقدار بیان ژن به منظور پیش گویی و طبقه بندی سرطان فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: سرطان سینه، بیان ژن، شبکه ی ژن، توپولوژی
  • تکتم بخشی، سمیرا سالاری*، علی ناصری، ایرج اسفندیارپور، محمد علی محمدی، پویا قاسمی نژاد آلمانی صفحات 1986-1993
    مقدمه

    در سال های اخیر، بروز عفونت های فرصت طلب قارچی مانند Candidiasis به خصوص در بیماران دچار نقص ایمنی، به طور قابل توجهی افزایش یافته است. شناسایی سریع و دقیق ایزوله های Candida جهت درمان های ضد قارچی و مدیریت عفونت های بیمارستانی موثر است. هدف از این مطالعه، شناسایی مولکولی گونه های Candida در بیماران مبتلا به Candidiasis در بیماران بستری در بیمارستان ولی عصر (عج) بیرجند بود.

    روش ها

    98 جدایه ی Candida از 90 بیمار مبتلا به Candidiasis در طول دوره ی یک ساله، از آذر 1392 تا آذر 1393 به دست آمد. این جدایه ها در محیط کشت Sabouraud Dextrose Agar حاوی کلرامفنیکل در دمای 32 درجه ی سانتی گراد به مدت 48 ساعت و روی محیط CHROMagar، Candida در دمای 35 درجه ی سانتی گراد به مدت 48 ساعت برای تولید رنگ خاص هر گونه کشت داده شد. سپس، شناسایی گونه های Candida با استفاده از روش PCR-RFLP (Polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism) با آنزیم های محدودالاثر Msp I انجام شد.

    یافته ها

    در مجموع، 98 جدایه ی Candida از نمونه های بالینی مختلف جدا و با روش PCR-RFLP با استفاده از Msp I تعیین گونه شدند. گروه سنی نوزادی تا 10 سال، بیشترین فراوانی ابتلا به Candidiasis را داشتند. در بین نمونه های بالینی، بیشترین جدایه های Candida از ادرار جدا شد (86/83 درصد). شایع ترین جدایه ها شامل Candida albicans 41 مورد (84/41 درصد) و پس از آن Candida glabrata 16 مورد (32/16 درصد)، Candida tropicalis 12 مورد (24/12 درصد)، Candida krusei 10 مورد (20/10 درصد)، Candida parapsilosis 8 مورد (16/8 درصد)، Candida lusitaniae 7 مورد (14/7 درصد)، Candida guilliermondii و Candida kefir هر کدام 2 مورد (04/2 درصد) بودند.

    نتیجه گیری

    استفاده از روش PCR-RFLP با آنزیم های محدود الاثر Msp I روشی آسان، سریع و قابل اعتماد برای شناسایی گونه های Candida است.

    کلیدواژگان: گونه های Candida، Polymerase chain reaction، restriction fragment length polymorphism (PCR، RFLP)، Msp I
  • فریبا دوانیان، فریبرز فائقی، سهراب شهزادی، زهرا فرشیدفر صفحات 1994-1998
    مقدمه
    شایع ترین تومور مغزی، تومورهای گلیوما هستند. روش اصلی و استاندارد طلایی برای مشخص کردن درجه ی تومورهای گلیوما، نمونه برداری است که روشی تهاجمی محسوب می شود. ارزیابی صحیح درجه ی تومور برای تعیین بهترین و مناسب ترین روش درمان، بسیار حیاتی است. هدف از این مطالعه، ارزیابی نقش تصویربرداری Diffusion tensor (DTI یا Diffusion tensor imaging) به عنوان یک روش غیر تهاجمی بر اساس آنیزوتروپی نسبی (Relative anisotropy یا RA) در درجه بندی تومورهای گلیوما است.
    روش ها
    در این مطالعه، 20 بیمار مبتلا به تومور گلیوما با استفاده از مگنت 5/1 تسلا تحت تصویربرداری قرار گرفتند. دو Region of interest (ROI) یکی ماده ی سفید مجاور تومور و دیگری، الیاف عصبی مشابه با ROI اول در نیمکره ی مقابل تعریف شد.
    یافته ها
    مقدار و نسبت آنیزوتروپی نسبی در تومورهای درجه ی پایین، بالاتر از تومورهای درجه ی بالا بود (008/0 = PRAt و 039/0 = PRAt/n).
    نتیجه گیری
    بنا بر یافته های ما، از پارامتر آنیزوتروپی نسبی می توان در درجه بندی تومور کمک گرفت.
    کلیدواژگان: تصویربرداری Diffusion tensor، درجه بندی تومورها، تومور گلیوما، آنیزوتروپی نسبی
  • زهرا جوشقانی، آلاله قیصری، مجتبی کیخا * صفحات 1999-2003
    مقدمه

    مطالعات جهانی نشان می دهد که در هر سال، 7-2 مورد جدید از سندرم نفروتیک اولیه در هر 100000 کودک زیر 16 سال به وقوع می پیوندد و شیوع جمعی آن، 7/15 در هر 100000 کودک می باشد. همچنین، سندرم نفروتیک با دفع زیاد پروتئین ادرار، کاهش پروتئین خون و افزایش چربی های خون مشخص می گردد.

    روش ها

    مطالعه ی حاضر یک مطالعه ی گذشته نگر بود که با هدف تعیین بروز عوارض مربوط به سندرم نفروتیک در کودکان انجام شد. کلیه ی بیماران مبتلا به سندرم نفروتیک که در سال های 93-1392 در مرکز آموزشی- درمانی کودکان امام حسین (ع) اصفهان بستری شده بودند، مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات شامل سن (سال)، جنس، فشار خون سیستول و دیاستول (mmHg)، مدت بستری (روز)، تعداد عود، میزان آلبومین (g/dl)، کراتینین (g/dl)، کلسترول (mg/dl)، تری گلیسرید (mg/dl) و پروتئین ادرار (mg/24 hours) و همچنین میزان تصفیه ی گلومرولی (GFR یا Glomerular filtration rate) (mg/minute)، از پرونده ی مربوط به آخرین بستری آنان استخراج شد.

    یافته ها

    میانگین سن بیماران 80/3 ± 21/8 سال بود. بیشترین فراوانی سن بیماران، 5 سال بود. 3/39 درصد از بیماران، پرفشاری خون سیستول و 4/36 درصد، پرفشاری خون دیاستول داشتند. همچنین، در 3/90 درصد از بیماران، اختلال افزایش چربی های خون (افزایش تری گلیسرید یا کلسترول) مشاهده شد. ضمن این که، به ترتیب 9/41 و 4/88 درصد از بیماران، اختلال در آلبومین و GFR داشتند. درجه ی پروتئین اوری در 0/58 درصد از بیماران، +++ و در 2/20 درصد آنان، ++++ بود.

    نتیجه گیری

    از آن جایی که سیر درمانی و بهبودی این بیماران بسیار کند و وابسته به زمان است و بهبودی کامل نیز وجود ندارد، لازم است با شناخت عوارض این بیماری، به درمان علامتی و جلوگیری از پیشرفت عوامل خطر اقدام نمود تا بیماری ها و مشکلات ثانویه به وجود نیاید.

    کلیدواژگان: سندرم نفروتیک، عوارض، کودکان
|
  • Mahboobeh Mohamadamini, Hojat Ahmadi, Bahman Tabaraie Pages 1955-1964
    Background
    Polysaccharide vaccines are effective in individuals from about the two years of age but, as they elicit T-cell independent immunity, they are not effective in younger children. In contrast, polysaccharide-protein conjugates are shown to be highly immunogenic in infants and induce T-cell dependent immunity.
    Methods
    In this study, capsular polysaccharide of Neisseria meningitidis type A (NMA-CPS) was attached to recombinant protein of hepatitis B surface antigen (rHbsAg) covalently using amidation method. Immunization was done, choosing 2 groups of rabbits. Pure NMA-CPS and conjugated molecule were injected to groups 1 and 2, with a 15-day interval, intramuscularly. The bleeding was performed at days 0, 15, 30, 45 and titers of sera were measured via serum bactericidal assay.
    Findings
    Polysaccharide bactericidal titer on days 15, 30 and 45 was almost identical and there was no increase in titer. But, in the first injection of the conjugate, the titer was much more (about twice of purified polysaccharide), and in the second injection, increased.
    Conclusion
    Results display that conjugated molecules cause more immunity than pure capsular polysaccharide, and can stimulate cellular immunity.
    Keywords: Neisseria meningitidis type A, Conjugate, Immunogen, Recombinant protein, Hepatitis B, Serum bactericidal assay
  • Mohammad Rezaei, Mahmood Amiri, Parviz Mohajeri, Mansour Rezaei Pages 1965-1972
    Background
    We aimed to a new method to calculate the lane average width on the pulsed field gel electrophoresis (PFGE) images for lane detection and extraction problem. Although some studies are reported for lane detection based on vertical projection profile, they are not automatic with low error. Average width of lane is the most important parameter that is required for automatic image processing of PFGE images. This research with the aim of using the power spectrum density to calculate the lane average width was carried out.
    Methods
    First, based on the power spectral density, PFGE images were processed. The proposed algorithm was trained using 10 PFGE images and then evaluated for 20 PFGE images which totally consisted of 300 lanes. These images were developed using Bio-Rad model of PFGE in Microbiology Laboratory of Kermanshah University of Medical Sciences, Iran.
    Findings
    The power spectrum density procedure in contrast to intersection of the horizontal lane yields decreased 99.61% of calculation error for lane detection.
    Conclusion
    Considering the lane average width is used in several stages for lane detection and extraction procedure, it can be concluded that the power spectrum density improves the process of lane extraction significantly.
    Keywords: Power spectrum density, Average Lane width, Pulsed field gel electrophoresis (PFGE)
  • Alireza Mehridehnavi, Hamed Zand, Mohammadreza Sehhati Pages 1973-1985
    Background
    Extracted features from gene expression profiles of DNA microarrays are traditional tools in cancer classification. In this regard, using topological properties of genes through the gene network reconstruction can provide more reliable findings. The main goal of this article is the prediction of breast cancer recurrence via using topological features of the relevance network reconstructed from gene expression profiles.
    Methods
    We utilized seven gene expression microarray datasets, including 1271 samples from seven studies on breast cancer. In this study, the relevance gene network was reconstructed and FDA (Fisher Discriminant Analysis) method was applied for gene selection based on the characteristics of the network topology. To construct the gene network, we needed a profile of expressions for each gene and it could not be obtained from a single sample. Therefore, to classify a test sample, this sample was added to the training data and new gene networks were reconstructed according to two groups of high- and low-risk samples. The correlation coefficient between topological quantity vectors of the networks before and after adding test sample was calculated. The test sample was classified to the group that corresponded to higher correlation between new reconstructed network and the primary labeled network.
    Findings
    The classification accuracy was calculated using 5-fold cross-validation based on both correlation threshold and k-nearest neighbor (kNN) classifier and non-linear support vector machines (SVM) classifier that were applied on the topological properties of reconstructed gene networks. The results confirmed the advantage of applying topological features to the kNN and the non-linear SVM classifiers. The highest accuracy in prediction with the kNN classifier was obtained via degree centrality property that reached 98.5% in average among various numbers of genes.
    Conclusion
    Topological features of reconstructed gene networks from gene expression profiles provided more stable and accurate results in prediction of breast cancer recurrence.
    Keywords: Breast cancer, Gene expression, Gene regulatory networks, Topology
  • Toktam Bakhshi, Samira Salari, Ali Naseri, Iraj Esfandiarpour, Mohammad Ali Mohammadi, Pooya Ghasemi Nejad Almani Pages 1986-1993
    Background

    In recent years, the incidence of opportunistic fungal infections such as candidiasis, especially in immunocompromised patients, has considerably increased. Rapid and accurate identification of candida isolates is necessary for effective antifungal therapy and hospital infections management. In this study, polymerase chain reaction (PCR)-based technique using a one-enzyme restriction fragment length polymorphism (RFLP) was used for discrimination of candida species.

    Methods

    98 yeast strains were obtained from 90 patients with candidiasis during one-year period, from December 2013 to December 2014, in Birjand city, Iran. Clinical samples were cultured on Sabouraud dextrose agar with choramphenicol at 32°C and CHROMagar™ at 35°C for 48 hours to produce species-specific colors. In next stage, identification of Candida species was performed using PCR-RFLP method with the MspI restriction enzyme.

    Findings

    Totally, 98 candida isolates successfully were isolated from different clinical samples and identified via PCR-RFLP method using MspI. The age group of infancy to 10-year-old had the highest prevalence of candidiasis. In clinical samples, most of the Candida isolates were isolated from urine (83.86%). The most commonly identified species were Candida albicans in 41 cases (41.84%), Candida glabrata in 16 case (16.32%), Candida tropicalis in 12 cases (12.24%), Candida krusei in 10 cases (10.2%), Candida parapsilosis in 8 cases (8.08%), Candida Lusitania in 7 cases (7.14%), and Candida kefyr and Candida guilliermondii each one in 2 cases (2.04%).

    Conclusion

    PCR-RFLP assay with restriction enzyme MspI is an easy, rapid, and reliable method for identification of Candida species.

    Keywords: Candida species, Polymerase Chain Reaction, Restriction Fragment Length Polymorphism (PCR, RFLP), MspI
  • Fariba Davnian, Fariborz Faeghi, Sohrab Shahzadi, Zahra Shidfar Pages 1994-1998
    Background
    The most common primary tumors of the brain are gliomas. Despite improvements in treatment strategy, the prognosis for patients with high-grade gliomas has stayed poor, while it is relatively good for low-grade gliomas. The main and gold standard way for grading glial tumor is biopsy. Accurate assessment of tumor grade is vital for the determination of best treatment plan. The purpose of this study was to evaluate the role of diffusion tensor imaging (as a noninvasive method) using relative anisotropy (RA) in glial tumor grading.
    Methods
    A total of 20 histologically confirmed gliomas patients were scanned using a 1.5-Tesla magnetic resonance scanner. We described two regions of interest (ROIs), white matter adjacent to the tumor and the homologous fiber tracts to first ROI in the contralateral hemisphere.
    Findings
    The relative anisotropy values and ratio of the low-grade gliomas tended to be higher than those of the high-grade gliomas in the peritumoral fibers (P = 0.008, for RAt and P = 0.039 for RAt/n).
    Conclusion
    Our findings prove that the relative anisotropy was different between low- and high-grade gliomas, which may be helpful in grading.
    Keywords: Diffusion tensor imaging, Tumor grading, Glioma tumor, Relative anisotropy
  • Zahra Joshaghani, Alaleh Gheisari, Mojtaba Keikha Pages 1999-2003
    Background

    International studies show that every year, 2-7 new cases of primary nephrotic syndrome in every 100,000 children of under-16-year age occur and its prevalence is 15.7 per 100,0000 children. Nephrotic syndrome is diagnosed with high urinary protein excretion, low blood protein and high blood lipids.

    Methods

    This retrospective study was done to determine the incidence of complications related to nephrotic syndrome in children. All the children with nephrotic syndrome admitted in Imam HosseinPediatric Hospital, Isfahan, Iran, during 2013-2014, entered the study. Information such as age, sex, systolic and diastolic blood pressure (mmHg), length of hospitalization (day), number of relapses, albumin (g/dl), creatinine (g/dl), cholesterol (mg/dl), triglycerides (mg/dl) and urine protein levels (mg/24 hours) and glomerular filtration rate (GFR) (mg/minute) of the patient were collected from their last medical records.

    Findings

    The mean age of patients was 21.8 with a standard deviation of 8.3 years. The most frequent age was 5 years old. 39.3% of patients had increased systolic blood pressure and 36.4% of them had high diastolic blood pressure. In addition, 90.3% of patients had abnormal blood fat (triglycerides or cholesterol increase). 41.9% and 88.4% of patients had impaired albumin and glomerular filtration rates, respectively. 58.0% of patients had +++ proteinuria, as well as 20.2% of them had ++++ proteinuria.

    Conclusion

    Since the treatment and recovery of patients with nephrotic syndrome is very slow and time-dependent and there is not full recovery, we must recognize the symptoms and prevent progression to symptomatic treatment of the diseases; risk factors should be taken to avoid creating secondary problems, too.

    Keywords: Nephrotic syndrome, Complications, Children