فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال سیزدهم شماره 10 (پیاپی 75، دی 1394)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال سیزدهم شماره 10 (پیاپی 75، دی 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیمین اسمعیل پورزنجانی، مینا جبارزادزکی *، محمد کاظم نایینی، حسین فخرزاده صفحات 825-834
    پیش زمینه و هدف
    یبوست یک مشکل گوارشی شایع در افراد سالمند بوده که موجب اثرات منفی بر کیفیت زندگی آن ها می شود. برای درمان این مشکل در سالمندان روش های بسیاری در طب مکمل و جایگزین وجود دارد. پژوهش حاضر باهدف تعیین تاثیر رفلکسولوژی کف پا بر شدت یبوست زنان سالمند مقیم آسایشگاه کهریزک انجام گرفت.
    مواد و روش کار
    این پژوهش یک کارآزمایی بالینی شاهد دار تصادفی دو سو کور بوده و نمونه های آن شامل 56 زن سالمند مبتلا به یبوست بر اساس معیارهای تشخیصی Rom III و واجد شرایط مقیم در آسایشگاه کهریزک بودند که به صورت تصادفی در دو گروه 28 نفره آزمون و کنترل قرار گرفتند. ابزار مورداستفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و مقیاس سنجش یبوست بود که توسط ارزیاب ناآگاه از روش اجرای مداخله تکمیل شد. داده ها با استفاده از نرم افزار version 20 SPSS و آزمون های آماری مجذور کای، تی مستقل، آنووا و فیشر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    با توجه به آزمون تی مستقل؛ تفاوت میانگین شدت یبوست در دو گروه آزمون و کنترل، در پایان هفته اول تا ششم معنادار بوده و این بدان معناست که اثر مداخله از هفته اول شروع شده و رفلکسولوژی کف پا بر شدت یبوست زنان سالمند مقیم آسایشگاه موثر بود (001/0 >P).
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد رفلکسولوژی می تواند به عنوان یک روش مکمل و غیر دارویی در کاهش شدت یبوست زنان سالمند موثر باشد و پرستاران می توانند ازاین روش ساده، ارزان و بی عارضه به عنوان روشی مکمل در مراقبت از سالمندان مبتلا به یبوست استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: رفلکسولوژی کف پا، یبوست، سالمندان
  • کورش ساکی *، جلال خضری آذر، ایرج محبی صفحات 835-842
    پیش زمینه و هدف
    خطا در عرصه ارائه خدمات سلامت، پدیده ای آسیب رسان و در بعضی موارد غیرقابل جبران است. هدف از انجام این مطالعه بررسی نرخ وقوع خطای پرستاری و ارتباط آن با خستگی در پرستاران بخش اورژانس بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر به صورت یک مطالعه مقطعی بر روی پرستاران شاغل در بخش اورژانس بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در سال 1393 انجام شد.از پرسشنامه های20 سوالی خستگیMFI، خطای پرستاری و اطلاعات دموگرافیک افراد به عنوان ابزار جمع آوری اطلاعات استفاده شد.
    یافته ها
    از پرستاران موردبررسی88 نفر (8/51 درصد)زن و 82 نفر (2/48 درصد) مرد، میانگین و انحراف معیار سن پرستاران6/6±2/32، میانگین و انحراف معیار سابقه کاری آنان3/6±4/8سال بود. بین رخداد خطاهای پرستاری با کاهش فعالیت(021/0=p، 17/0=r)،خستگی ذهنی(009/0=p، 19/0=r) و نمره خستگی کل (023/0=p، 17/0=r)همبستگی مثبت و معنی داری مشاهده شد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    امکان تاثیر خستگی بر فراوانی خطاهای پرستاری در محیط های درمانی، سبب کاهش ایمنی و کیفیت مراقبت از بیمار می شود. توجه به عوامل فردی و شغلی و اتخاذ راهکارهای صحیح مدیریتی، به منظور کاهش پیامدهای منفی ناشی از خستگی و به تبع آن کاهش خطا، در افزایش ایمنی بیمار موثر خواهد بود.
    کلیدواژگان: خستگی، خطای پرستاری، پرسشنامه MFI، پرسشنامه MMPI
  • اکرم بیاتی *، فاطمه قنبری، اکرم ملکی، سید شهریار حسینی، محسن شمسی صفحات 843-852
    پیش زمینه و هدف
    مامایی از مشاغل مهم و کلیدی در سیستم بهداشت و درمان کشور است که عهده دار حفظ سلامت مادر و کودک و درنهایت جامعه می باشد. این مطالعه باهدف تبیین تجارب ماماهای عضو تیم سلامت در مورد برنامه پزشک خانواده انجام گردید.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع یک مطالعه کیفی از نوع آنالیز محتوا می باشد. روش جمع آوری اطلاعات مصاحبه عمیق فردی (نیمه ساختاریافته) می باشد که با ماماها انجام و تجارب آنان در مورد برنامه پزشک خانواده سوال شده است. جلسات تا اشباع نظرات افراد ادامه یافت. درمجموع 15 مصاحبه بر اساس نمونه گیری مبتنی بر هدف انجام شد و برای تجزیه وتحلیل از روش آنالیز محتوا با رویکرد قراردادی استفاده شده است.
    یافته ها
    بر اساس دیدگاه ماماهای شاغل در تیم سلامت عوامل مدیریتی شامل طبقات اصلی سازمان دهی (سیستم ارجاع، نقش بهورزان، سیاری) – برنامه ریزی نیروی انسانی (دسترسی به پزشکان)– فرایند ارائه خدمات (حجم کار، مرخصی، فضای فیزیکی، امنیت شغلی، حقوق و مزایا)– ارزشیابی (بازدید کارشناسان) آشناسازی (آموزش ناکافی تیم سلامت، عدم توجیه بخش خصوصی) و منافع بهداشتی درمانی – منافع اقتصادی شامل بهبود شاخص های بهداشت عمومی، بهبود مراقبت ها، پرونده سلامت، پوشش بیمه روستاییان گزارش شد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان دهنده لزوم توجه بیشتر مسئولین برنامه پزشک خانواده به زمینه های مختلف شغلی و رفاهی ماماهای شاغل در این برنامه می باشد.
    کلیدواژگان: ماما، پزشک خانواده، تجارب
  • فاطمه مقدم تبریزی، نگار فیض بخش *، ناصر شیخی، طاهره بهروزی لک صفحات 853-862
    پیش زمینه و هدف
    ناباروری تبعات روانی_ اجتماعی متعددی را برای زوجین در پی دارد. بروز تعارضات زناشویی به دنبال اطلاع از ناباروری و شکست درمانی منجر به بروز خشونت علیه زنان می گردد. لذا مطالعه کنونی باهدف تعیین عوامل مرتبط با خشونت علیه زنان نابارور در ابعاد گوناگون خشونت خانگی، فشار اجتماعی، تنبیه، مواجهه با اعمال سنتی و محروم سازی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی 384 زن نابارور مبتلا به ناباروری اولیه که در سال 94 -1393 به مرکز ناباروری بیمارستان شهید مطهری شهر ارومیه مراجعه نمودند انجام گرفت. نمونه گیری به صورت تصادفی ساده بود. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته (اطلاعات دموگرافیک زوجین، اطلاعات ناباروری)، پرسشنامه سنجش سلامت عمومی و پرسشنامه تعیین مواجهه زنان نابارور با خشونت بود. درنهایت داده ها توسط نرم افزار Spss نسخه 22 تجزیه وتحلیل و نتایج اعلام شد.
    یافته ها
    نتایج تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که درمجموع میانگین نمره کل خشونت برابر 41.88±87.47 بود. بین سن آزمودنی و سن همسر، با تمامی مولفه های خشونت رابطه مستقیم وجود دارد. زنان نابارور در خانواده هایی که زنان نابارور و همسران آنان از تحصیلات ابتدایی و پایین تر برخوردار بودند (001/0P<)، زنانی که در پایگاه اقتصادی پایین تری قرار داشتند با خشونت به میزان بیش تری مواجهه داشتند. با افزایش مدت ازدواج و مدت اطلاع از ناباروری مواجهه زنان نابارور با خشونت بیشتر بود (001/0P<) و نیز یک رابطه نسبتا قوی (5/0r>) بین کلیه مولفه های خشونت با نمرات سلامت عمومی وجود داشت.
    بحث و نتیجه گیری
    ازآنجایی که در بروز خشونت علیه زنان نابارور عوامل متعددی دخالت دارند بنابراین شناسایی عوامل مرتبط با خشونت علیه زنان نابارور در برنامه ریزی برای طراحی مداخلات در زمینه کاهش خشونت می تواند موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: ناباروری، خشونت، خشونت علیه زنان
  • شمس الدین شمس، محمدرضا ذاکر *، هاله قوامی صفحات 863-868
    پیش زمینه و هدف
    دیابت از بیماری های مزمن شایع و یکی از مهم ترین مشکلات بهداشتی در جهان است که همراه عوارض جدی و متعدد بوده و سبب ایجاد مشکلات بهداشتی- درمانی و اجتماعی- اقتصادی بسیاری برای جوامع بشری شده و در دهه های اخیر نیز گسترش فراوانی یافته است. این مطالعه باهدف تعیین تاثیر بسته آموزش خود مراقبتی بر روی کیفیت زندگی بیماران دیابتی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مداخله ای و تجربی است که بر روی بیماران مبتلا به دیابت مراجعه کننده به انجمن دیابت ارومیه انجام گردید. تعداد 80 نمونه به صورت تصادفی و با در نظر گرفتن معیارهای ورود و خروج انتخاب و سپس با روش تصادفی در دو گروه کنترل و مداخله قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها در این مطالعه از پرسشنامه کیفیت زندگی بیماران دیابتی و پرسشنامه کیفیت زندگی عمومی (SF36) و پرسشنامه جمعیت شناختی در طی قبل و بعد از مداخله در هر دو گروه استفاده گردید. گروه مداخله در طی 8 جلسه تحت آموزش خود مراقبتی (پرده نگار، پمفلت، کتابچه) قرار گرفتند. سنجش مجدد افراد سه ماه بعد از انجام مداخله صورت گرفت و نتایج توسط نرم افزار spss16 و آزمون تی تست و خی دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین کل کیفیت زندگی اختصاصی افراد در گروه مداخله، قبل از مداخله برابر 4/7±3/36 بود که بعد از انجام مداخله آموزشی به 3/6±48 رسید در گروه کنترل نیز این میزان قبل از مداخله برابر8/5 ±37بود که بعد از انجام مداخله این میزان به 5±4/46 رسید و این تفاوت ازلحاظ آماری معنادار بود (02/0=P). میانگین کیفیت زندگی عمومی این مطالعه که به دو بعد کلی سلامت روان و سلامت جسمانی تقسیم شده بود قبل از انجام مداخله میانگین در بعد روان در گروه مداخله برابر 13±3/54 و در بعد سلامت فیزیکی برابر 14±7/42 بود و بعد از انجام مداخله این میانگین به 6/14±7/65 در بعد روان و 15±7/58 در بعد سلامت جسمانی رسید در گروه کنترل نیز میانگین در بعد روان قبل از مداخله برابر بود و در بعد سلامت جسمانی نیز برابر بود که بعد انجام مداخله این میزان به 2/14±7/64 در بعد روان و به 5/10±6/55 در بعد سلامت جسمانی رسید. این تفاوت ازلحاظ آماری در بعد روان معنادار نبود(06/0= P) ولی در بعد سلامت جسمانی این تفاوت آماری معنادار بود(000/0= P).
    بحث و نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که آموزش خود مراقبتی در افراد مبتلا به دیابت سبب افزایش بهبود کیفیت زندگی اختصاصی می گردد و در کیفیت زندگی عمومی نیز آموزش خود مراقبتی سبب افزایش بهبود کیفیت زندگی در بعد سلامت جسمانی شده ولی بر روی بعد سلامت روان تاثیری ندارد.
    کلیدواژگان: دیابت، آموزش، خود مراقبتی، کیفیت زندگی
  • محمدجلال محمودی، کیانوش زهراکار، امیر امیریان، رضا داورنیا *، محسن بابایی گرمخانی صفحات 869-881
    پیش زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر بخشی آموزش گروهی برنامه کاربرد عملی مهارت های ارتباط صمیمانه در ارتقاء رضایتمندی، سازگاری، احساسات مثبت و صمیمیت زناشویی زوج ها انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر مداخله ای تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل است. جامعه این پژوهش را کلیه زوج های مراجعه کننده به سرای سلامت گل ها- فاطمی در نیمه دوم سال 1392 تشکیل می دادند. با استفاده از نمونه گیری در دسترس، نمونه ای به حجم 40 نفر (20 زوج) انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های رضایت زناشویی، سازگاری زن و شوهر، احساسات مثبت و صمیمیت زناشویی استفاده شد. برنامه کاربرد عملی مهارت های ارتباط صمیمانه در 13 جلسه به گروه آزمایش آموزش داده شد اما گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS20 و روش تحلیل کوواریانس چند متغیره (MANCOVA) استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج حاکی از آن بود که آموزش گروهی برنامه کاربرد عملی مهارت های ارتباط صمیمانه باعث ارتقاء رضایتمندی، سازگاری، احساسات مثبت و صمیمیت زناشویی زوج های گروه آزمایش در مراحل پس آزمون و پیگیری شده است.
    بحث و نتیجه گیری
    مشاوران و درمانگران خانواده و ازدواج می توانند از این برنامه آموزشی در جهت شکوفاسازی روابط زوج ها و پیشگیری از بروز مشکلات زناشویی استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: زوج درمانی، آموزش، ازدواج
  • مهرداد عبدالله زاده *، سیدعلی ناجی صفحات 882-891
    پیش زمینه و هدف
    سالمندان اغلب از اختلال خواب رنج می برند. عصاره بابونه به دلیل دارا بودن خواص درمانی فراوان ازجمله آرام بخشی، ممکن است در بهبودی کیفیت خواب سالمندان موثر باشد. این پژوهش باهدف تعیین تاثیر عصاره گیاه بابونه بر کیفیت خواب سالمندان مقیم در خانه های سالمندان منتخب شهر اصفهان در سال 1392 انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک کار آزمایی بالینی نیمه تجربی است. نمونه مطالعه 77 نفر از سالمندان مقیم در خانه های سالمندان منتخب شهر اصفهان بودند. شرکت کنندگان به روش نمونه گیری آسان و مستمر انتخاب شدند و با قرعه کشی تصادفی به گروه های شاهد و مداخله تخصیص داده شدند. گروه مداخله روزانه دو بار پس از ناهار و پس از شام عصاره گیاه بابونه به میزان 400 میلی گرم به صورت کپسول و به مدت 4 هفته دریافت کردند. گروه شاهد مداخله ای دریافت ننمودند. کیفیت خواب هر دو گروه با استفاده از پرسشنامه استاندارد کیفیت خواب پیتزبرگ پیش و پس از مداخله سنجیده شد. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و همچنین آزمون های تی زوج و تی مستقل انجام گرفت.
    یافته ها
    پیش از مداخله، میانگین نمره کیفیت خواب گروه های شاهد و مداخله اختلاف معنی داری نداشت (05/0P>). پس از مداخله بین میانگین نمره کیفیت خواب گروه های شاهد و مداخله اختلاف معنی دار مشاهده شد (001/ 0>P).
    بحث و نتیجه گیری
    مصرف خوراکی عصاره گیاه بابونه خواص آرام بخشی در خواب سالمندان مقیم در خانه های سالمندان منتخب شهر اصفهان دارد. لذا می تواند در موارد مشابه و در خدمات پرستاری استفاده شود.
    کلیدواژگان: سالمندان، عصاره بابونه، کیفیت خواب
  • سایه سادات موسوی صاحب الزمانی، علی فتحی آشتیانی، احمد احمدی *، یعقوب شفیعی، زینب علی مددی، علیرضا صدقی طارمی صفحات 892-902
    پیش زمینه و هدف
    افسردگی پس از زایمان شرایط مضری است که نه تنها مادران باردار بلکه نوزادان آنان را به صورت منفی تحت تاثیر قرار می دهد. ازاین رو، پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی آموزش روان شناختی در کاهش مشکل مذکور برای مادران در معرض خطر و افزایش رضامندی زوجیت آن ها اجرا شده است.
    مواد و روش کار
    این پژوهش، مطالعه ای تجربی با پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل بود. پس از ارزیابی 534 مادر باردار،135 مادر در معرض خطر که میزان افسردگی آن ها بالاتر از نقطه برش آزمون افسردگی بک (13< نمره) بود شناسایی و سپس به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل اختصاص یافتند. به گروه مداخله برنامه آموزش روان شناختی متشکل از 8 جلسه درمان شناختی رفتاری و آموزش بارداری ارائه و گروه کنترل مراقبت های معمول را دریافت کردند. جهت تعیین تاثیر برنامه مداخله ای با استفاده از آزمون افسردگی بک و افسردگی پس از زایمان ادینبرگ شدت علائم افسردگی ثبت شد. با استفاده از مقیاس رضامندی زوجیت انریچ میزان اثر برنامه مداخله ای بر رضامندی زوجیت نیز سنجیده شد.
    یافته ها
    مقایسه داده های جمعیت شناختی بین دو گروه حاکی از همسانی گروه ها است. کاهش نمرات افسردگی بک و افسردگی پس از زایمان ادینبرگ در گروه مداخله (05/0 P<)، تاثیر مثبت آموزش روان شناختی را نشان می دهد ولی در حیطه افزایش رضامندی زوجیت تفاوت معنی داری بین گروه ها مشاهده نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته ها حاکی از اثربخشی ارائه آموزش روان شناختی جهت کاهش مشکلات خلقی پس از زایمان است.
    کلیدواژگان: درمان شناختی، رفتاری، افسردگی پس از زایمان، رضامندی زوجیت
  • ابوالفضل محمدبیگی *، سپیده سادات سیدی، معصومه بهداری، راضیه بروجردی، علی اکبر رضاخو صفحات 903-911
    پیش زمینه و هدف
    خشونت خانگی رفتار پرخاشگرانه ای است که دارای ابعاد مختلف جسمی، روان شناختی، آسیب، اقتصادی و جنسی است و با توجه به عوارض قابل توجهی آن بر زنان جزء اولویت های سلامت محسوب می شود. مطالعه حاضر باهدف تعیین تاثیر آموزش مهارت های زندگی در کاهش خشونت خانگی و نمره سلامت عمومی انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر مطالعه ای نیمه تجربی است که بر روی 22 نفر از زنان شهر قم به شیوه در دسترس و پس از کسب رضایت آگاهانه انجام شد. داده ها با پرسشنامه محقق ساخته شامل سوالات دموگرافیک و همچنین پرسشنامه استاندارد و تجدیدنظر شده خشونت خانگی CTS-2 اشتراوس و پرسشنامه استاندارد GHQ جمع آوری شد. پیش آزمون ابتدا برگزار گردید و طی شش جلسه یک و نیم ساعت طی دو هفته آموزش مهارت های زندگی داده شد و سپس پس آزمون یک ماه بعد از آخرین جلسه آموزش برگزار شد. تاثیر مداخله با استفاده از آزمون های تی زوجی و مک نمار بررسی شد
    یافته ها
    مداخله آموزشی توانست میانگین نمره سلامت عمومی افراد موردمطالعه را کاهش معنی داری دهد. همچنین میانگین تعداد دفعات خشونت کلی و حیطه های آن شامل حیطه خشونت کلامی، آسیب رساندن و خشونت جنسی کاهش آماری معنی داری را نشان داد (05/0>p) اما در تعداد دفعات خشونت مالی، روانی و جسمی کاهش معنی دار دیده نشد (05/0
    بحث و نتیجه گیری
    آموزش مهارت های زندگی می تواند نقش موثری در کاهش انواع خشونت علیه زنان داشته باشد و البته نمره سلامت روانی زنان مورد مداخله را ارتقا دهد. لذا برگزاری کلاس های آموزشی برخورد با مسئله و کنترل خشم در آقایان نیز می تواند از پیامدها و عوارض این پدیده پیشگیری نماید.
    کلیدواژگان: خشونت خانگی، زنان خانه دار، زنان شاغل
  • شهره افشاریاوری *، سیال روتا، کایاهان چالار، ایشیل فیدان صفحات 912-918
    پیش زمینه و هدف
    مقاومت به عوامل ضد میکروبی در میان ایزوله های کلینیکی می تواند مشکلات درمانی بسیاری به همراه داشته باشد. هدف از این مطالعه بررسی الگوی مقاومت دارویی در سویه های اسینتوباکتر بومانی ایزوله شده از بخش مراقبت های ویژه نسبت به برخی از آنتی بیوتیک های رایج می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 50 ایزوله اسینتوباکتر بومانی از بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان غازی آنکارا جمع آوری شد. پس از تایید و تشخیص باکتری با روش های استاندارد باکتری شناسی، حساسیت دارویی نمونه ها با روش انتشار از دیسک بر اساس دستورالعمل موسسه استانداردهای آزمایشگاهی بالینی (CLSI) نسبت به 15 آنتی بیوتیک سنجیده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه موثرترین آنتی بیوتیک ها به ترتیب تیگه سیکلین (92 درصد)، توبرامایسین (48 درصد) و نتیل مایسین (46 درصد) بود.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه بیانگر گسترش سویه های مقاوم اسینتوباکتر بومانی به آنتی بیوتیک های مختلف در بخش مراقبت های ویژه بوده و تعیین الگوی مقاومت دارویی مناسب می تواند در درمان بیماران مفید باشد.
    کلیدواژگان: اسینتو باکتر بومانی، مقاومت داروئی، بخش مراقبت های ویژه
|
  • S. Esmaeil Pour, M. Jabbarzad Zaki *, Mk Naeeni, H. Fakhrzade Pages 825-834
    Background and Aims
    Constipation is a common digestive problem in older adults that causes negative effects on their quality of life. To remedy this problem in the elderly, there are different ways of complementary and alternative medicine. The study aimed to determine the effects of foot reflexology on the severity of constipation of elderly women residing in Kahrizak Geriatric Nursing Home.
    Materials and Methods
    The present study was a double-blind randomized controlled clinical trial. The samples consisted of 56 elderly women with constipation according to the diagnostic criteria of Rome III in Kahrizak nursing home, which were randomly divided into two 28-person group of the intervention and control. The instrument used in this study included demographic questionnaire and Constipation Assessment Scale which was completed by the assessor unaware of the intervention. The data were analyzed by SPSS version 20 software. Chi-square test, independent t-test, ANOVA & Fisher tests were used.
    Results
    According to the independent t-test, the difference between the severity of constipation in both experimental and control groups at the end of the first six weeks was significant. It means that the first week is the start of the intervention effect, and in general, foot reflexology was effective on the severity of constipation in the elderly women nursing home residents. (P value < 0.001)
    Conclusion
    This study showed that reflexology can be effective as a complementary and non pharmacologic method to reduce the severity of constipation in older women, and nurses can use this simple, inexpensive and uncomplicated method as a complementary method in caring the elderly patients with constipation.
    Keywords: foot reflexology, constipation, elderly
  • K. Saki *, J. Khezri, Azar, I. Mohebbi Pages 835-842
    Background and Aim
    Errors in health care systems is a damaging phenomenon, and in some cases irreversible. The aim of this study was to evaluate the rate of nursing errors and its relation with fatigue in nurse's emergency ward.
    Materials And Methods
    The present study was a cross-sectional research conducted on the nurses who were working in the emergency wards of the selected hospitals affiliated to Urmia University of Medical Sciences in 2014. Data collection was carried out through Multidimensional Fatigue Inventory (MFI), Nursing Errors Questionnaire, and Demographic Information Questionnaire.
    Results
    Out of the studied nurses, 88 (51.8%) were women, and 82 (48.2%) were men. The mean and the standard deviation of the nurses’ age were 23.2±6.6 years. The mean and the standard deviation of their work experience were 8.4±6.3 years. There was a positive and significant relationship between the occurrence of nursing errors and activity decrease (p=0.021, r=0.17), mental fatigue (p=0.009, r=0.19), and the total score of fatigue (p=0.023, r=0.17) (P<0.05).
    Conclusion
    Possible effects of fatigue can cause the increasing of nursing errors in therapeutic environments, and it can reduce patient sofety and care quality.Considering individual and occupational factors can be effective in reducing the negative consequences of fatigue and errors in patient safety.
    Keywords: Fatigue, Nursing Error, MFI Questionaire, MMPI Questionaire
  • A. Bayati *_F. Ghanbari_A. Maleki_S. S Hosseini Pages 843-852
    Background
    Midwifery is one of the key jobs in the health care system because it is responsible for maintaining the health of mothers and children in the community. This study aimed to explore the experiences of midwives who were a member of the health care system in family physician program.
    Method
    This study is a qualitative content analysis, and the data collection method is in-depth interviews (semi-structured). The participants included midwives who declared their experiences in this program. In total, 15 interviews were carried out to collect the midwives views regarding the plan. Purposive sampling for content analysis and comparative analysis was used.
    Results
    In this study, a total of management themes, and public interest factors were extracted. The management factors included lower class organized management system (refer, the health worker) – human distribution program (access to physician) - process services (workload, vacation, physical space, job security, wages and benefits) - evaluation (experts) orientation (insufficient training of health team, not justified by the private sector), and health - economic benefits included the improvements in public health, better care, health records, and insurance coverage.
    Conclusion
    The results emphasized the role of welfare midwives in the family physician program.
    Keywords: Midwifery, Family Physician, Job satisfaction, Arak
  • F. Moghaddam Tabrizi, N. Feizbakhsh *, N. Sheikhi, T. Behroozi Lak Pages 853-862
    Background and Aims
    Infertility causes lots of psychosocial consequences for many couples. Being aware of infertility and treatment failure, marital conflicts begin to occur, which leads to violence against women. The present study aimed to determine the factors associated with violence against infertile women in various aspects such as domestic violence, social pressure, punishment, frustration, and traditional violence practices.
    Materials and Methods
    The study inducted on 384 infertile women with primary infertility in infertility centers affiliated to Urmia University of Medical Sciences in 2015. Random Sampling was used. Researcher made Questionnaire (demographic couples, infertility information), and General Health Questionnaire as well as scale for determining violence against infertile women were used as tools to collect the data. The data were analyzed with SPSS software (version 22).
    Results
    Results showed that the mean scores of violence were 87.47±41.88. There were significant association between the ages of the subjects and the age of the wife. In families with infertile women and husband with primary education and below, and in women with lower economic status, the violence rate was significant (Pvalue <0.001). By lengthening the duration of marriage, and awareness of the infertile women, the rate of the violence was high (Pvalue <0.001). And relatively, there was strong relationships between all the components of the violence, and the total score of public health (r>0.5).
    Conclusion
    Several factors are involved in violence against infertile women. So identifying the factors associated with violence against infertile women can help the public health care providers to reduce these kinds of violence.
    Keywords: infertility, violence, violence against women
  • Sh Shams, Mr Zaker *, H. Ghavami Pages 863-868
    Background
    Diabetes, the most common chronic diseases in the world and one of the most important health problems that cause health problems. It also causes a lot of health and socio-economical problems in many human societies. Self-care education to patients, is very effective in controlling diabetes and to improve the quality of life in people with diabetes. This study aimed to determine the impact of training on the quality of life by self-caring in diabetic patients.Method and Materials: The experimental intervention study was performed on patients with diabetes referring to the Urmia Diabetes Association. 80 samples were randomly selected with regard to the inclusion and exclusion criteria, and then they were randomly assigned to intervention and control groups. To gather the Data, Qol of diabetic patients questionnaire, and general quality of life questionnaire (SF36, and a demographic questionnaire were used before and after the intervention in both groups. The intervention group received 8 sessions of training in self-care (PowerPoint, pamphlets, booklets. Re-evaluation was done after 3 months, and the results of t-test and chi-square test were analyzed by spss16 software.
    Findings
    Average quality of life of in people before interference was 36/3±7/4 which increased to 48 ± 6/3 after the intervention. This difference was statistically significant (P=0/02). Regarding both the general mental and physical health, the quality of life had been divided to before intervention psychologically 54/3±13 and physical health 42/7±14 which was increased to 65/7±14/6 psychologically, and 58/7±15 physically after the intervention. This difference was not statistically significant in the mental aspect (P=0/06), but this difference was statistically significant for physical health (P=0/000).
    Conclusion
    This study showed that self-care education on diabetes-specific quality of life will increase the general quality of life. It has also some effects on physical health, but it has not any effect on mental health.
    Keywords: Diabetes, Self, care, quality of life, Education
  • Mj Mahmudi, K. Zahrakar, A. Amirian, R. Davarniya *, M. Babaei Gharmkhani Pages 869-881
    Background And Aim
    Practical application of intimate relationship skills (PAIRS) program is one of the programs specified for enriching marriage and marital life, which is aimed to help the couples to become aware of themselves and their spouse, explore the thoughts and feelings of their spouse, extend their empathy and intimacy, develop effective relationships and problem solving skills. The present research was conducted by the purpose of determining the effectiveness of group training based on practical application of intimate relationship skills program in enhancing satisfaction, adjustment, positive feelings, and intimacy of couples.
    Materials And Methods
    The present research is an experimental and interventional study, with pretest-posttest and follow-up with control group. The population of this research consists of all the couples visiting Health Care House of Golha-Fatemi in the second half of 1392 (first half of 2013). Using the available sampling method, a sample with the size of 40 people (20 couples) was selected, and the couples were replaced in two groups of experiment and control (each group with 10 couples) using random assignment. For gathering the data, the marital satisfaction questionnaire of Enriching and Nurturing Relational Issues, Communication and Happiness (ENRICH) (1989), Dyadic Adjustment Scale (1976), the Positive Feelings Scale (1975), and Marital Intimacy Scale (1983) were used. Research tools were completed in stages of pretest, posttest, and follow-up (after one month) by the subjects of two groups. The practical application of intimate relationship skills program was taught to the experiment group couples in 13 sessions of 2 hours, but the couples in the control group did not receive any intervention. For analyzing the data, the statistical software SPSS20, and multivariate covariance analysis (MONCOVA) were used.
    Results
    The results indicated that group training based on practical application of intimate relationship skills program has enhanced satisfaction, adjustment, positive feelings, and marital intimacy among couples of the experiment group in stages of posttest and follow-up. There appeared no significant difference in the control group.
    Conclusion
    Practical application of intimate relationship skills program is effective in improving relationships and enhancing the quality of marital life in couples. Counselors and family/marriage therapists can use this training program for the purpose of flourishing couples’ relationships and preventing emergence of marital problems.
    Keywords: Couple Therapy, Education, Marriage
  • M. Abdullahzadeh *, Sa Naji Pages 882-891
    Background and Aim
    Elderly people often suffer from sleep disorders. Chamomile due to the many health benefits such as sedation may be effective in improving sleep quality in elderly people. This study aimed to determine the effect of Matricaria chamomilla extract on sleep quality in elderly people admitted to nursing homes of Isfahan in 2014.
    Materials And Methods
    The present study is a quasi-experimental clinical trial. The study population was 77 cases of elderly hospitalized in nursing homes. Participants were selected through random continuous sampling and divided into intervention and control groups. The intervention group received 400 mg oral capsules of chamomile twice daily after lunch and after dinner for 4 weeks. The control group did not receive the intervention. Sleep quality in older adults before and after intervention, were compared using the Sleep Quality Questionnaire Index (PSQI). Data's were analyzed using descriptive statistics and paired t and independent t tests.
    Results
    Before intervention, the mean score of sleep quality both experimental and control groups showed no significant difference (P>0.05). After intervention, the mean score of sleep quality was a significant difference between experimental and control groups (P<0.001).
    Conclusion
    Oral administration of chamomile extract has sedative properties in sleep quality of hospitalized elderly patients in nursing homes. Therefore, it can be used in similar cases and nursing care.
    Keywords: Elderly, Matricaria chamomilla, Sleep quality
  • S.S. Moosavi Sahib Azamani, A. Fathi Ashtiani, A. Ahmadi *, Y. Shafi, Z. Alimadadi, A.R. Sedghi Taromi Pages 892-902
    Background and Aims
    Depression is devastating condition that not only affects pregnant women but also their infants. Therefore, the current research aimed to evaluate efficacy of psychological education on reducing this problem in at risk pregnant women and increasing their marital satisfaction.
    Materials and Methods
    In this experimental study with pretest-posttest designs, 534 pregnant women who were in last trimester of their pregnancy were evaluated, and 135 at risk mothers were identified. The participants were randomly assigned to the experimental or control group. The intervention program composed of an 8 lesson of educational and cognitive-behaviorally based program that was delivered to the experimental group. Individual in the control group received usual care. In order to examine the effectiveness of intervention, symptoms of depression were assessed by the Beck Depression Inventory, and the Edinburgh Postpartum Depression Scale. Also using Enrich Marital Satisfaction Scale, participant's marital satisfaction was evaluated.
    Results
    Comparison of demographic information indicated there were no significant differences between the two groups. The reduction in post intervention assessments for depressive symptoms indicated the significant effect of intervention program (p<0/05), but no change in either group was found on the measure of marital satisfaction.
    Conclusions
    Findings suggest that psychological interventions may reduce symptoms of emotional problems in postpartum period.
    Keywords: Cognitive Behavioral Therapy, Postpartum Depression, Marital Satisfaction
  • A. Mohammadbeigi *, S. Seyedi, M. Behdari, R. Brojerdi, A. Rezakhoo Pages 903-911
    Background And Aims
    Domestic violence is an aggressive behavior with different aspects including physical, psychological, sexual, injuries and economic. Due to considerable consequences of domestic violence on women, it is as health priorities. The current study conducted to determine the effect of life skill education program on decline of domestic violence and general health score.
    Materials And Methods
    This is a quasi-experiment study that conducted on 22 women, which selected by convenience sampling method. Data were collected by three questionnaires including demographic, revised domestic violence CTS-2 and GHQ questionnaires. Life skills training program applied for 6 different sessions and each session continued to 90 minute.
    Results
    Educational intervention decreased the mean score of general health. In addition, the mean of number in violence its aspects including verbal, injuries and sexual violence statistically decreased (p<0.05). Nevertheless, did not see decrease in economic, psychological and physical violence after intervention (p>0.05).
    Conclusion
    Life skills education program could be effective on decreasing domestic violence and promote the general health status of women. Therefore, educational programs regarding to resentment control and problem solving would be preventive for this outcome.
    Keywords: domestic violence, household women, worker women, life skills
  • Sh Afshar Yavari *, S. Rota, K. Caglar, I. Fidan Pages 912-918
    Background and Aims
    Increasing antibiotic-resistance cause a lot of problems for patients. The aim of this study was to isolate the Acinetobacter baumannii species from the Intensive Care Units (ICUs) and to determine antimicrobial resistance pattern of these bacteria.
    Materials and Methods
    50 isolates of A.baumannii from different clinical specimens from ICU wards of Gazi hospital were isolated. The species identification was performed by standard laboratory methods. Antibacterial susceptibility test for 15 antibiotics was performed using disk diffusion (Kirby-Bauer) method according to CLSI guideline.
    Results
    In this study, the highest sensitive rate was shown by Tigecycline (92%), Tobramycin (48%), and netilmycin (46%).
    Conclusion
    This study shows drug resistance has increased in the Intensive Care Units, and it suggests that antibiotic resistance can be decreased by choosing the appropriate drug to treat patients.
    Keywords: Acinetobacter Baumannii, Resistance Pattern, Intensive Care Units