فهرست مطالب

روابط خاک و گیاه - پیاپی 24 (زمستان 1394)

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 24 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/29
  • تعداد عناوین: 15
|
  • حمیدرضا روستا، مجتبی حسین خانی، محمد علی وکیلی شهربابکی صفحات 1-10
    با توجه به خشکسالی های اخیر در ایران و جهان و در نتیجه آن کمبودهای منابع آب، رویکرد به سیستم آکواپونیک برای پرورش ماهی و گیاه به طور همزمان یک راهکار منطقی و عملی به حساب می آید. به همین دلیل، در این آزمایش، امکان کشت گیاه نعناع در سیستم آکواپونیک و اثر کود نانوفرتایل حاوی 60% اسید هیومیک بر رشد آن مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا ریزوم های گیاه نعناع در گلدان های حاوی محیط کشت پرلیت خالص کشت شده و پس از رسیدن به مرحله قابل انتقال، گیاهان به بسترهای کشت سیستم آکواپونیک که با سنگریزه پر شده بودند، منتقل شدند. غلظت های مورد استفاده برای محلول پاشی کود نانوفرتایل شامل صفر (آب مقطر)، 500، 1000 و 1500 میلی گرم در لیتر به میزان 100 میلی لیتر در هر تیمار بود. محلول پاشی هر هفته یک بار و به مدت 6 هفته ادامه داشت تا در نهایت بعد از 60 روز گیاهان برداشت و مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که محلول پاشی گیاهان نعناع با کود نانوفرتایل در همه ی غلظت ها نسبت به شاهد باعث افزایش وزن تر و خشک ریشه و بخش هوایی شد. همچنین، کود نانوفرتایل باعث افزایش کلروفیل، قندهای محلول، محصول فتوشیمیایی کوانتومی (Fv/Fm) و شاخص کارآیی فتوسنتزی (PI) نسبت به گیاهان شاهد شد. افزایش رشد و شرایط فیزیولوژیک بهتر گیاهان محلول پاشی شده با کود نانوفرتایل با افزایش غلظت پتاسیم، فسفر، کلسیم، آهن، منگنز و مس در بخش های هوایی گیاهان تیمار شده در ارتباط بود. بنابراین، با توجه به غلظت بیشتر بعضی از عناصر و کلروفیل در برگ های گیاهان تیمار شده با کود نانوفرتایل و در نتیجه آن Fv/Fm و PI بالا، گیاهان تیمار شده با کود نانوفرتایل دارای شرایط فتوسنتزی بهتری بود و ماده خشک بیشتری تولید نمودند و رشد بهتری داشتند.
    کلیدواژگان: کشت بدون خاک، ریزمغدی ها، عناصر پرمصرف، شاخص کارآیی فتوسنتزی
  • قاسم رحیمی، لیلا امرایی، علیرضا کیمیایی طلب صفحات 11-21
    کمبود آب در مناطق خشک و نیمه خشک یکی از مهمترین عوامل محدود کننده تولید محصولات کشاورزی محسوب می شود. از این رو، استفاده از منابع آب غیر متعارف نظیر فاضلاب های تصفیه شده شهری و صنعتی در این مناطق مورد توجه قرار گرفته است. ورود پساب به خاک ممکن است باعث انباشته شدن فلزات سنگین در خاک شود. آلودگی خاک به این فلزات موجب جذب به وسیله گیاه و ورود آنها به زنجیره غذایی می گردد. در این پژوهش گلخانه ای، تغییرات غلظت فلزات سنگین (روی، مس، کادمیوم، نیکل، سرب، آهن و منگنز) حاصل از مصرف پساب صنعتی در خاک و گیاه تربچه مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، آزمایش گلدانی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و آبیاری با درصدهای مختلف پساب (صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد) انجام گرفت. نتایج تجزیه شیمیایی خاک نشان داد که آبیاری با پساب سبب افزایش معنی دار نسبت جذب سدیم (SAR)، میزان شوری (ECe) و میزان کلر خاک شد. در حالی که کاربرد درصدهای مختلف پساب در مقایسه با تیمار شاهد، به طور معنی داری (01/0P≤) سبب کاهش اسیدیته خاک گردید. نتایج نشان داد که غلظت کل و فراهم عناصر سنگین در خاک آبیاری شده با فاضلاب تصفیه شده بیشتر از غلظت این عناصر در خاک آبیاری شده با آب معمولی بود؛ ولی مقدار آنها از حدود بحرانی عناصر سنگین در خاک کمتر بود. بدین لحاظ، تاثیر نامناسبی بر کیفیت خاک ایجاد نکرد. بعلاوه، آبیاری با پساب بر افزایش غلظت عناصر سنگین در غده و اندام هوایی گیاه تربچه موثر نبود.
    کلیدواژگان: پساب صنعتی، کیفیت خاک، منابع آب غیر متعارف
  • علی محبوب خمامی، گوشگر محرم ممدف صفحات 23-30
    امروزه معرفی فناوری های تبدیلی برای رفع مشکل زیست محیطی تجمع باگاس و جایگزینی برای پیت در صنعت تولید گیاهان زینتی ضروری به نظر می رسد. به این منظور، در آزمایشی، اثر جایگزینی ورمی کمپوست کود گاوی+ باگاس نیشکر با پیت در بستر کشت 60% پیت+ 30% ورمی کولیت+ 10% پرلیت، در مورد گیاه برگ زینتی دیفن باخیا بررسی گردید. پس از تولید ورمی کمپوست، قلمه های ریشه دار شده گیاه در بستر شاهد (60% پیت+ 30% ورمی کولیت+ 10% پرلیت) و بسترهای با جایگزینی 10، 20، 30، 40، 50 و 60 درصد ورمی کمپوست بجای پیت در بستر شاهد، کشت شدند. فاکتورهای ارتفاع گیاه، قطر، وزن تر و خشک ساقه و برگ، وزن تر و خشک ریشه، مساحت برگ و عناصر غذایی نیتروژن، پتاسیم، فسفر، کلسیم و منیزیم در گیاه و بسترهای کشت اندازه گیری شدند. خصوصیات فیزیکی بسترهای کشت شامل تخلخل تهویه ای، ظرفیت نگهداری آب، تخلخل کل و جرم مخصوص ظاهری اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که افزایش سطح ورمی کمپوست کود گاوی+ باگاس نیشکر در جایگزینی با پیت اثر معنی داری بر نیتروژن و پتاسیم برگ و نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم بستر کشت داشته و بیشترین مقدار آنها در تیمار60% ورمی کمپوست به دست آمد. بستر حاوی 60% ورمی کمپوست بیشترین ارتفاع (91/15 سانتی متر)، بیشترین قطر (53/9 میلی متر)، وزن تر ساقه و برگ (91/158 گرم)، وزن خشک ساقه و برگ (99/33 گرم)، وزن خشک ریشه (87/25 گرم) و مساحت برگ (5/2680 سانتی متر مربع) را ایجاد نمود. بر اساس نتایج به دست آمده، ورمی کمپوست کردن باگاس نیشکر مطابق با طبیعت بوده و می تواند برای تولید گل و گیاه در بستر کشت استفاده شود.
    کلیدواژگان: پیت، پرلیت، ورمی کولیت
  • وحیدالله جهاندیده مهجن آبادی، مژگان سپهری، امیرحسین خوشگفتارمنش، حمیدرضا عشقی زاده صفحات 31-45
    کمبود روی از شایع ترین کمبودهای عناصر غذایی در گیاهان است که موجب کاهش شدید رشد و عملکرد آنها می شود. افزایش سطح گونه های فعال اکسیژن (ROS) و کاهش کارایی سیستم های سمیت زدایی ممکن است از دلایل اصلی آسیب به عملکردهای بافت سلولی گیاهان دچار کمبود روی باشند. در این تحقیق، تاثیر تلقیح انفرادی و همزمان قارچ اندوفایت Piriformospora indica و باکتری Azotobacter chroococcum بر ویژگی های بیوشیمیایی، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و رشد و نمو گیاه گندم (رقم نیک نژاد)، در شرایط کمبود و کفایت روی بررسی شد. آزمایش در گلخانه مرکز کشت بدون خاک دانشگاه صنعتی اصفهان و با استفاده از بستر کشت مخلوط شن و پرلیت (v/v 2:1) به صورت فاکتوریل و در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که کمبود روی باعث کاهش وزن خشک شاخساره، غلظت کاروتنوئید، مقدار کل عنصر روی شاخساره و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان گیاهان شاهد شد. تلقیح انفرادی و همزمان قارچ P. indica و باکتری A. chroococcum در شرایط کمبود روی، موجب افزایش معنی دار وزن خشک شاخساره گیاهان نسبت به شاهد شد. بیشترین وزن خشک شاخساره متعلق به تیمار تلقیح انفرادی باکتری بود. گیاهان تلقیح یافته با P. indica به تنهایی، در هر دو سطح روی، از بیشترین مقدار روی و غلظت کاروتنوئید برخوردار بودند. تلقیح A. chroococcum به تنهایی و در ترکیب با P. indica، فقط در افزایش مقدار روی شاخساره، در شرایط کمبود روی، موثر واقع شد. تلقیح A. chroococcum به تنهایی و در ترکیب با P. indica موجب تحریک فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان آسکوربات پراکسیداز و پراکسیداز در پاسخ به تنش کمبود روی شد؛ اگرچه تلقیح P. indica به تنهایی به ترتیب موجب افزایش و کاهش فعالیت آنزیم پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز شد. به طور کلی، تلقیح گیاه گندم رقم نیک نژاد با ریزجانداران مورد مطالعه در این پژوهش، به ویژه تلقیح باکتری A. chroococcum، می تواند به عنوان روشی مفید برای کاهش اثرهای مضر تنش کمبود روی، استفاده شود.
    کلیدواژگان: تلقیح میکروبی، تلقیح انفرادی، سمیت زدایی، سطح گونه های فعال اکسیژن
  • قاسم زارعی، آذرخش عزیزی صفحات 47-62
    در کشت گلخانه ای، ضمن افزایش کمی و کیفی محصول تولیدی در مقایسه با روش های سنتی، در مصرف نهاده های کشاورزی نیز صرفه جویی می شود. در سال های اخیر، با بهره گیری از روش ها، طرح ها و مواد جدید و افزایش سطح اتوماسیون در گلخانه ها، امکان مدیریت صحیح در جهت افزایش عملکرد و بهبود کیفیت محصول فراهم شده است. دستگاه کنترل مرکزی ساخته و ارزیابی شده در این تحقیق، یک سامانه کنترل مرکزی و پایش کامپیوتری برای گلخانه ها است. چندین حسگر، یک کنترل کننده مرکزی، چندین عمل کننده و یک سیستم جمع آوری و ثبت داده، اجزای اصلی این سیستم هستند. عمل کننده ها شامل سیستم های گرمایشی، سرمایشی، مه پاش، تهویه و روشنایی گلخانه ای بوده و حسگرها شامل دما، رطوبت، گازکربنیک، اکسیژن و نور در داخل و خارج گلخانه هستند. با دریافت و ارسال اطلاعات محیطی توسط حسگرها، کنترل کننده ی مرکزی شرایط محیطی داخل گلخانه را در محدوده ی از قبل تعریف شده نگه می دارد. این دستگاه تماما با لوازم و قطعات موجود در داخل کشور ساخته شده و قابلیت هماهنگ سازی بر اساس نیاز و سفارش کاربر را دارد. دستگاه کنترل مرکزی گلخانه، پس از طراحی و ساخت، در گلخانه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان نصب و در فصل تابستان 1390 ارزیابی شد. کنترل دمای گلخانه در محدوده ی دمایی 22-29 درجه سلسیوس، کنترل رطوبت نسبی محیط در محدوده ی 35-55 درصد، به کار انداختن روشنایی تکمیلی گلخانه در شدت نور کمتر از 800 لوکس و تهویه ی گلخانه در غلظت بیشتر از 800 میلی گرم در لیتر گازکربنیک با موفقیت توسط دستگاه ساخته شده انجام گردید.
    کلیدواژگان: کنترل شرایط محیطی، اتوماسیون، حسگر
  • حسین نظری ممقانی، سیدجلال طباطبایی، صاحبعلی بلند نظر صفحات 63-73
    کودهای نیتراته عمده ترین منابع نیتروژنه محلول های غذایی هستند. جایگزینی کودهای نیتراته با اوره راه حلی جهت کاهش این وابستگی است. همچنین، نیکل برای فعالیت آنزیم اوره آز گیاهان تغذیه شده با اوره ضروری می باشد. بنابراین، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج سطح اوره (صفر، 25، 50، 75 و 100 میلی گرم در لیتر) و دو سطح نیکل (صفر و 2 میلی گرم در لیتر) در چهار تکرار در شرایط آبکشت روی کاهوی رقم سیاهو (Lactuca sativa cv. Siyahoo) اجرا شد. نتایج آزمایش نشان داد که بیشترین وزن تر و خشک برگ و ساقه در غلظت 50 میلی گرم در لیتر اوره مشاهده شد. سطح برگ در غلظت های بیش از 25 میلی گرم در لیتر اوره کاهش یافت. بیشترین شاخص کلروفیل و حداکثر عملکرد فتوشیمیایی کوانتومی فتوسیستم 2 (Fv/Fm) به ترتیب در تیمارهای 100 و 75 میلی گرم در لیتر اوره حاصل شد. غلظت نیتروژن کل برگ با افزایش غلظت اوره به طور معنی داری افزایش یافت و بیشترین غلظت نیتروژن کل در تیمار 100 میلی گرم در لیتر اوره به دست آمد. کاربرد نیکل، عملکرد و خصوصیات فیزیولوژیک کاهو را کاهش داد؛ در حالی که اثر معنی داری بر غلظت نیتروژن کل نداشت.
    کلیدواژگان: کود نیتراته، کمبود نیکل، گیاهان عالی، فتوسنتز
  • داود رحمانی ایرانشاهی، مژگان سپهری، امیرحسین خوشگفتارمنش، حمیدرضا عشقی زاده، وحیدالله جهاندیده مهجن آبادی صفحات 75-86
    اطلاعات در زمینه اثر قارچ اندوفایت Piriformospora indica بر پاسخ گیاه گندم به شرایط تنش بسیار اندک و گاهی متناقض است. این آزمایش گلخانه ای با هدف بررسی اثر تلقیح قارچ شبه میکوریزی P. indica بر سازوکارهای دفاعی آنزیمی و غیرآنزیمی گندم(Triticum aestivum L.) رقم نیک نژاد در دو سطح کفایت و کمبود فسفر، در قالب طرح پایه کاملا تصادفی به صورت فاکتوریل در سه تکرار و در شرایط هیدروپونیک انجام گردید. پس از گذشت 60 روز از اعمال تیمارها، گیاهان برداشت شدند و وزن خشک شاخساره و غلظت عناصر فسفر، آهن و روی و میزان فعالیت آنزیم های کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز، گویاکول پراکسیداز، غلظت کلروفیل a و b و کاروتنوئیدها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که کمبود فسفر باعث کاهش وزن خشک شاخساره، غلظت فسفر و آهن و افزایش غلظت روی شاخساره شد. تلقیح ریشه گندم با قارچ P. indica در شرایط کمبود فسفر، وزن خشک شاخساره و غلظت فسفر بخش هوایی گیاه را به شکل معنی داری افزایش داد. همچنین، غلظت کلروفیل a و b و نیز غلظت کاروتنوئیدها در شرایط کمبود فسفر به طور معنی داری بیشتر از شرایط کفایت این عنصر بود. تلقیح قارچ P. indica به ریشه گندم موجب کاهش غلظت کلروفیلa و b و کاروتنوئیدها در گیاه شد. تلقیح قارچ P. indica در شرایط کمبود فسفر موجب کاهش معنی دار فعالیت آنزیم گویاکول پراکسیداز و در شرایط کفایت فسفر باعث افزایش معنی دار فعالیت کاتالاز و گویاکول پراکسیداز شد. به طور کلی، تلقیح قارچ P. indica می تواند به عنوان یکی از روش های زیستی موثر جهت تعدیل اثرهای مضر کمبود فسفر در گیاه گندم و افزایش تحمل آن به این تنش پیشنهاد گردد.
    کلیدواژگان: آسکوربات پراکسیداز، رنگدانه های فتوسنتزی، کاتالاز، گویاکول پراکسیداز
  • سعید تختی، حمیدرضا عشقی زاده، مرتضی زاهدی صفحات 87-97
    به منظور بررسی پاسخ ژنوتیپ های برنج نسبت به مقادیر مختلف نیتروژن، آزمایشی برای ارزیابی رشد و نمو 28 ژنوتیپ برنج منتخب اصلاحی شمال، محلی شمال و مرکزی ایران در دو سطح نیتروژن شامل 85/2 میلی مولار (غلظت نیتروژن محلول یوشیدا) و 42/1 میلی مولار (نصف غلظت نیتروژن محلول یوشیدا) از منبع نیترات آمونیوم به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. در این تحقیق، صفات تعداد پنجه، سطح برگ، شاخص سبزینگی، وزن خشک ریشه، اندام هوایی و کل و طول اندام هوایی و ریشه به طور معنی داری تحت تاثیر ژنوتیپ، غلظت نیتروژن محلول غذایی و نیز برهمکنش بین آنها قرار گرفتند. در اثر کاهش غلظت نیتروژن در محلول غذایی، میزان کاهش مقادیر مربوط به کلیه صفات به غیر از طول و وزن خشک ریشه در ارقام محلی شمال بیشتر بود. میزان کاهش وزن خشک کل در ژنوتیپ های محلی شمال، اصلاحی شمال و مرکزی ایران به ترتیب 82/14، 8/5 و 67/2 درصد بود. تنوع ژنتیکی قابل توجهی از نظر پاسخ به کمبود نیتروژن در بین ژنوتیپ ها مشاهده شد. در بین ارقام اصلاح شده شمال، نعمت و شیرودی کمترین و ارقام فجر و خزر بیشترین کارایی نیتروژن را داشتند. در حالی که ارقام طارم منطقه و اهلمی طارم کمترین و ارقام حسنی و کاظمی بیشترین کارایی نیتروژن را در بین ارقام محلی شمال به خود اختصاص دادند. ارقام زاینده رود و لاین 2 فیروزان نیز کمترین و بیشترین کارایی نیتروژن را در بین ارقام مرکزی داشتند. نتایج نشان داد که همبستگی بین تعداد پنجه و سطح برگ با وزن خشک شاخساره به عنوان عملکرد گیاه در شرایط کمبود نیتروژن (به ترتیب 74/0=r و 57/0=r) نسبت به شرایط مطلوب نیتروژن (به ترتیب 13/0=r و 41/0=r) بیشتر بود.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، شاخص سبزینگی، کارایی نیتروژن
  • منصوره توجه، نجف علی کریمیان، عبدالمجید رونقی، جعفر یثربی، رضا حمیدی، ویدا علما صفحات 99-113
    به منظور ارزیابی اثر سطوح مختلف فسفر و بور بر عملکرد، اجزای عملکرد، کیفیت دانه (پروتئین و روغن) و مقدار فسفر و بور کلزا (Brassica napus L.)، آزمایشی گلخانه ای (با هدف حذف سایر عوامل محیطی موثر بر پارامترهای رشد، که در مزرعه قابل کنترل نیستند) مرکب از دو رقم کلزا (طلایه و زرفام)، سه سطح فسفر (صفر، 25 و 50 میلی گرم بر کیلوگرم) و سه سطح بور (صفر، 2 و 4 میلی گرم بر کیلوگرم) در سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که ارقام مورد آزمایش کلزا از نظر عملکرد دانه، ارتفاع ساقه، تعداد خورجین در بوته، وزن هزار دانه و مقدار نیتروژن، فسفر، بور و روغن دانه تفاوت معنی داری داشتند. افزایش سطح فسفر به طور معنی داری وزن خشک دانه، کاه و کلش، ریشه و عملکرد زیستی و نیز ارتفاع ساقه، تعداد خورجین در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد پروتئین و عملکرد و درصد روغن دانه را افزایش داد (05/0P≤). اما غلظت نیتروژن دانه در اثر کاربرد فسفر کم شد. کاربرد بور تنها غلظت و جذب کل بور و درصد روغن دانه را در هر دو رقم کلزا به صورت معنی داری افزایش داد. همبستگی مثبت و معنی داری بین عملکرد دانه با عملکرد پروتئین، تعداد خورجین در بوته و وزن هزار دانه وجود داشت. کاربرد فسفر و بور، غلظت و جذب کل فسفر و بور را در دانه ی هر دو رقم کلزا افزایش داد. اثر برهمکنش فسفر و بور بر بیشتر متغیرهای مورد مطالعه مثبت بود؛ ولی معنی دار بودن این اثر در دو رقم متفاوت بود. انجام آزمایش مزرعه ای با سطوح بیشتری از فسفر و بور و ارقام متنوع کلزا توصیه می شود.
    کلیدواژگان: گیاهان دانه روغنی، پروتئین
  • میرحسن رسولی صدقیانی، ندا مرادی، رقیه حمزه نژاد صفحات 115-128
    این مطالعه با هدف بررسی اثر نوع و مقدار ورمی کمپوست بر رشد گیاه گوجه فرنگی با پنج نوع مختلف ورمی کمپوست (برگ چنار، برگ افرا، هرس درختان سیب و انگور، ضایعات عرقیات گیاهی و بقایای آزولا) و چهار نسبت حجمی ورمی کمپوست به پیت و پرلیت (2 به 1 حجمی/حجمی) صفر، 3/1، 3/2، 3/3 با کاشت گوجه فرنگی در شرایط گلخانه ای اجرا گردید. نتایج نشان داد که نوع ورمی کمپوست تاثیر معنی دار (05/0P≤) بر ارتفاع بوته، وزن خشک بخش هوایی، وزن خشک ریشه، تعداد میانگره و قطر ساقه داشت. برهمکنش نوع و مقدار ورمی کمپوست تاثیر معنی داری بر وزن خشک ریشه و بخش هوایی، قطر ساقه، درصد نیتروژن و پتاسیم گیاه داشت. بیشترین تاثیر بر وزن خشک بخش هوایی، قطر ساقه و درصد نیتروژن در نسبت 3/2 ورمی کمپوست بقایای آزولا مشاهده شد. مقدار پتاسیم در نسبت 3/2 ورمی کمپوست برگ افرا در مقایسه با شاهد 18/66 درصد افزایش نشان داد. همچنین، کاربرد سطوح مختلف ورمی کمپوست، درصد فسفر و غلظت آهن و روی را نیز نسبت به تیمار پیت و پرلیت افزایش داد. به طور کلی، انواع و نسبت های مختلف ورمی کمپوست در مقایسه با بستر پیت و پرلیت تاثیر مثبتی بر شاخص های رشد و غلظت عناصر در گیاه گوجه فرنگی داشت.
    کلیدواژگان: ورمی کمپوست، بقایای آلی، پیت و پرلیت، گیاه گوجه فرنگی
  • طاهره قمری حبشی، محمد کاظم سوری، بهزاد آزادگان، مصطفی عرب صفحات 129-139
    به منظور بررسی تاثیر مقادیر و منابع مختلف کودهای فسفره بر خصوصیات کمی و کیفی دو رقم گل شب بو، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با هشت تیمار و چهار تکرار به صورت گلدانی و تحت شرایط گلخانه ای اجرا شد. در این تحقیق، تیمارها شامل کود سوپرفسفات تریپل به دو صورت گرانوله و مایع هر کدام در سه سطح (50، 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم خاک) و کود زیستی بارور2 همراه با شاهد (بدون کاربرد کود) بودند. نتایج این آزمایش نشان داد که به ترتیب مصرف مقادیر 200 میلیگرم فسفر بر کیلوگرم خاک از کود فسفاته به صورت مایع، گرانوله و کود زیستی فسفاته باعث افزایش معنی دار صفات مورد اندازه گیری (صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک) نسبت به شاهد شد. بیشترین میزان کلروفیل a و b در هر دو رقم گل شب بو به ترتیب در تیمارهای سطح سوم کود مایع و سطح سوم کود گرانوله مشاهده شد. بیشترین درصد فسفر در گیاه در تیمارهای سطح سوم کود مایع، گرانوله و همچنین کود زیستی مشاهده شد. در هر دو رقم، بیشترین میزان وزن تر و خشک شاخسار، ارتفاع ساقه گل دهنده، طول گل آذین و تعداد گلچه در گل آذین در سطح سوم کود مایع و گرانوله و سپس برای کود زیستی به دست آمد. از نظر وزن تر و خشک ریشه، بیشترین مقدار در تیمار کود زیستی و سپس در تیمار سطح سوم کود مایع مشاهده شد که تفاوت معنی داری با دیگر تیمارها نشان دادند (P≤0.01). در این تحقیق، بیشترین میزان صفات اندازه گیری شده در تیمارهای غلظت زیاد کود فسفره، مخصوصا به صورت مایع نسبت به گرانوله، به دست آمد. به هر حال، با توجه به اینکه تیمار فسفات بیولوژیک بارور2 نیز در مقایسه با شاهد منجر به بهبود رشد و بیشترین وزن تر و خشک ریشه گردید، به عنوان تیمار مناسب برای کشت شب بو توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کود زیستی، کود مایع فسفاته، کود گرانوله فسفاته
  • حسین کمری، رئوف سیدشریفی صفحات 141-154
    به منظور بررسی تاثیر نانو اکسید روی و تلقیح بذر با باکتری های محرک رشد گیاه (PGPR) بر عملکرد و سرعت و طول دوره پر شدن دانه تریتیکاله، آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی، به صورت فاکتوریل، در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، در سال 1392 اجرا گردید. تیمارها شامل محلول پاشی با نانو اکسید روی در پنج سطح (عدم محلول پاشی به عنوان شاهد، 25/0، 5/0، 75/0 و 0/1 گرم در لیتر) و تلقییح بذر با PGPR در چهار سطح (عدم تلقیح بذر با باکتری به عنوان شاهد، تلقیح بذر با ازتوباکتر کروکوکوم استرین 5، آزوسپریلیوم لیپوفروم استرین OFو سودوموناس پوتیدا استرین 9) بودند. مقایسه میانگین ها نشان داد که بیشترین عملکرد، اجزای عملکرد و سرعت و طول دوره پر شدن دانه با کاربرد یک گرم در لیتر نانو اکسید روی×تلقیح بذر با ازتوباکتر و کمترین آن ها در عدم تلقیح بذر با باکتری های محرک رشد× عدم محلول پاشی با نانو اکسید روی به دست آمد. به نظر می رسد که استفاده از کودهای بیولوژیک و ریزمغذی روی، روشی بسیار مناسب و ارزان برای افزایش عملکرد تریتیکاله است. از این رو، می توان پیشنهاد کرد که به منظور افزایش عملکرد دانه و طول دوره پر شدن دانه، تلقیح بذر تریتیکاله با ازتوباکتر به همراه محلول پاشی یک گرم در لیتر نانو اکسید روی به کار برده شود.
    کلیدواژگان: باکتری های افزاینده رشد، سرعت پر شدن دانه
  • مهدی محمودزاده، میرحسن رسولی صدقیانی، حمایت عسگری لجایر صفحات 155-168
    به منظور بررسی اثر باکتری های ریزوسفری محرک رشد گیاه و قارچ های آربوسکولار میکوریزا بر ویژگی های رشدی و غلظت عناصر پرمصرف (نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم) در گیاه دارویی نعناع فلفلی، آزمایشی گلدانی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه طراحی و اجرا شد. تیمارهای مورد بررسی شامل سه گونه باکتریایی از گروه باکتری های ریزوسفری محرک رشد گیاه (Azotobacter، Bacillus و Pseudomonas) و سه گونه قارچ میکوریزی (Glomus fasciculatum،Glomus intraradices و Glomus mosseae) و تیمار بدون تلقیح باکتریایی و قارچی (شاهد) بودند. نتایج نشان داد که کاربرد تیمارهای باکتریایی و قارچی منجر به افزایش معنی دار (05/0P≤) در تمام صفات رویشی اندازه گیری شده، درصد کلونیزاسیون ریشه و غلظت عناصر غذایی پرمصرف نسبت به شاهد گردید. بیشترین ارتفاع بوته (42/79 سانتی متر)، قطر ساقه (04/3 میلی متر)، تعداد برگ (654)، مجموع طول شاخه های جانبی (33/641 سانتی متر)، عملکرد وزن تر و خشک اندام هوایی (به ترتیب 75/109 و 94/21 گرم در گلدان) و غلظت فسفر، پتاسیم و منیزیم اندام هوایی (به ترتیب 90/4، 30/66 و 30/19 گرم بر کیلوگرم) از تیمار تلقیح با باکتری Pseudomonas حاصل شد. همچنین، بیشترین وزن خشک ریشه و غلظت کلسیم از تیمار تلقیح با قارچ Glomus fasciculatum و غلظت نیتروژن از تیمار تلقیح با باکتری Azotobacter به دست آمد. با توجه به نتایج آزمایش، می توان بیان کرد که کاربرد باکتری های ریزوسفری محرک رشد و قارچ های آربوسکولار میکوریزا نقش مفید و موثری در بهبود خصوصیات رشدی و غلظت عناصر غذایی در گیاه دارویی نعناع فلفلی دارد.
    کلیدواژگان: تلقیح، ویژگی های رشدی، عناصر پرمصرف، کیفیت خاک
  • مهرناز ریاضی، جهانگیر خواجه علی، نفیسه پورجواد، علیرضا بلندنظر صفحات 169-180
    در سال های اخیر، کاربرد اسانس های گیاهی مشتق شده از گیاهان معطر، به عنوان حشره کش های کم خطر، به طور قابل توجهی افزایش یافته است. این ترکیبات دارای اثرهای دورکنندگی، حشره کشی و کاهش رشد مراحل نابالغ حشرات مختلف می باشند. از آنجا که کاربرد اسانس های گیاهی در گلخانه ها و مزارع به صورت خالص امکان پذیر نمی باشد، تهیه فرمولاسیون های تجاری از این ترکیبات ضروری است. در این مطالعه، اثر حشره کشی و دورکنندگی اسانس گیاه نعناع و فرمولاسیون تهیه شده از آن در کنترل شته جالیز (Aphis gossypii Glover.)، که از آفات مهم محصولات گلخانه ای است، مورد بررسی قرار گرفت. میزان LC50 اثر تدخینی اسانس نعناع بر مراحل پوره سن یک، پوره سن سه و بالغ، به ترتیب 70/2، 41/3 و 24/5 میکرولیتر بر لیتر هوا محاسبه شد. فرمولاسیون اسانس نعناع در آزمایش های زیست سنجی تماسی، با توجه به آزمون مقدماتی، در چهار غلظت (8000، 12500، 16000 و 25000 میلی گرم بر لیتر) مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که میزان مرگ و میر شته های بالغ با کاربرد فرمولاسیون اسانس نعناع، در مقایسه با فرمولاسیون بدون اسانس، در غلظت 25000 میلی گرم بر لیتر معادل 7/88 درصد است. درصد دورکنندگی فرمولاسیون اسانس نعناع در غلظت LC20 محاسبه شد و معادل 10- درصد بود. این نتایج نشان می دهد که فرمولاسیون اسانس نعناع می تواند به عنوان جایگزین سموم شیمیایی، در کنترل شته جالیز به صورت تجاری مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: Mentha spicata، حشره کش گیاهی، اثر حشره کشی، Aphis gossypii
  • اردشیر ماوندادی، جهانگیر خواجه علی، بهرام شریف نبی صفحات 181-190
    یکی از بیماری های مهم گوجه فرنگی، کپک خاکستری است که توسط قارچ Botrytis cinerea به وجود می آید. در این پژوهش، تاثیر 10 قارچ کش بر رشد میسلیومی و جوانه زنی کنیدیوم های این قارچ بررسی گردید. نتایج نشان داد که کاربندازیم با غلظت کشندگی 50% (50IC) برابر با 1/0 میلی گرم بر لیتر بیشترین و بردو با 50IC برابر با 9/1096 میلی گرم بر لیتر کمترین بازدارندگی از جوانه زنی کنیدیوم های این قارچ را داشتند. در بررسی رشد میسلیومی، بنومیل با 50IC برابر با 04/0 میلی گرم بر لیتر بعد از 3 و 7 روز بیشترین تاثیر را در بازدارندگی از رشد میسلیومی این قارچ داشت. در این پژوهش، همچنین تاثیر قارچ کش ها در جلوگیری از رشد زخم ناشی از B. cinerea مطالعه شد. تیمار میوه با بنومیل با قطر زخم 73/0 میلی متر و اکسی کلرور مس با قطر زخم 16/6 میلی متر بیشترین و کمترین اثر را در جلوگیری از گسترش این قارچ روی میوه داشتند. جدایه های متفاوتی از قارچ B. cinerea از مناطق مختلف اصفهان جمع آوری شدند و تاثیر قارچ کش ها بر میزان جوانه زنی کنیدیوم های آنها ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که این جدایه ها حساسیت متفاوتی به 10 قارچ کش مورد بررسی از خود نشان دادند.
    کلیدواژگان: Botrytis cinerea، رشد میسلیومی، کنیدیوم، ایزوله، مقاومت
|
  • H.R. Roosta, M. Hosseinkhani, M.A. Vakili Shahrbabaki Pages 1-10
    Due to recent droughts in Iran and other parts of the world and consequently limited water resources, tending to aquaponic system, in which fish and plants grow together, is a logical and practical method. For this reason, in the current experiment, possibility of mint planting in aquaponic system and the effects of applying nano-fertile fertilizer containing 60% humic acid on its growth was investigated. Mint rhizomes were planted in pure-perlite-contained pots and after reaching trnsferable stage, the plants were transferred to course-sand medium of aquaponic system. Nano-fertile fertilizer concentrations for foliar spray were 0 (control), 500, 1000 and 1500 mg/L, with 100 mL for each treatment. Foliar application was continued every week, for 6 weeks, and the plants were harvested after 60 days. Results showed that all concentrations of foliar spray of mint plants with nano-fertile fertilizer increased fresh and dry weight of shoot and root as compared to control. Nano-fertile fertilizer increased chlorophyll content, soluble sugars, Fv/Fm, and PI as compared to control plants. Plant growth enhancement and better physiological conditions of nano-fertile sprayed plants were correlated with higher potassium, phosphorus, calcium, iron, manganese and copper content in shoots of the treated plants. Therefore, considering higher concentration of some nutrients and chlorophyll content in the leaves of plants treated with nano-fertile fertilizer and consequently higher photochemical quantum yield (Fv/Fm) and photosynthesis performance index (PI), it is concluded that nano-fertile-treated plants had a better photosynthesis condition and thus carbon fixation was carried out well, dry matter was increased and plant growth was improved.
    Keywords: Soilless culture, Micronutrients, Macronutrients, Photosynthesis performance index
  • Gh. Rahimi, L. Amraei, A. Kimiyaei Talab Pages 11-21
    Limited water resources in arid and semi-arid regions are one of the major limiting factors in agricultural production. Thus, unconventional water resources, such as urban and industrial treated wastewater, may be used for irrigation. Application of wastewater to soil may cause accumulation of heavy metals (HMs). Soil pollution causes uptake of these metals by plants and their entrance to food chain. In the present greenhouse research, concentration variations of HMs (zinc, copper, cadmium, nickel, iron and manganese) in soil and radish plant were investigated. The experiment was conducted as a completely randomized design with three replications and irrigation with different percentages of treated wastewater (0, 25, 50, 75 and 100%). Results of soil chemical analysis showed that irrigation with treated wastewater significantly increased sodium adsorption ratio, salinity level and chloride content of soil. While, using different percentages of treated wastewater decreased significantly (P≤0.01) soil pH. Results revealed that total and available concentrations of HMs in soil irrigated with wastewater were higher than the those in soil irrigated with tap water. However, metal concentrations were much lower than the critical limits in soil. Therefore, had no adverse effects on soil quality. The results also showed that HM concentration in roots and aerial parts of radish plant was not increased significantly as a result of wastwater irrigation.
    Keywords: Industrial wastewater, Soil quality, Unconventional water resources
  • A. Mahboub Khomami, G. Moharam Mammdov Pages 23-30
    Nowadays, introduction of conversion technologies to solve environmental problems in accumulation of sugarcane bagasse, as an alternative to peat, in the ornamental plants industry seems necessary. For this purpose, in an experiment, the effects of substitution of sugarcane bagasse + cow manure vermicompost with peat in 60% peat + 30% vermiculite + 10% perlite medium were examined on growth and nutrition of Dieffenbachia amoena ornamental plant. After production of the vermicompost, rooted cuttings of the plants were cultivated in the control medium (containing 60% peat + 30% vermiculite + 10% perlite) and the media in which 10, 20, 30, 40, 50 and 60% of vermicompost was replaced with peat in control medium. Factors such as plant height, diameter, fresh and dry weights of shoots and leaves, fresh and dry weights of roots, leaf area, and nutrients such as nitrogen, potassium, phosphorus, calcium and magnesium in plants and substrates were measured. Physical properties of the substrates including aerial porosity, water holding capacity, total porosity and bulk density were measured too. Results showed that increasing the level of vermicompost + sugarcane bagasse had a significant effect on nitrogen and potassium content of leaves, and nitrogen, phosphorus, potassium, calcium and magnesium content of the substrates. The highest amounts of these elements were measured at 60% vermicompost + bagasse treatment. The substrate containing 60% vermicompost + sugarcane bagasse had maximum plant height (15.91 cm), diameter (9.53 mm), fresh weight of stem and leaf (158.91 g), dry weight of stem and leaf (33.99 g), dry weight of root (25.87 g) and leaf area (2680.5 cm²). Based on the results, vermicomposting of sugarcane bagasse is in accordance with the environment, and can be used in the growing media for production of flowers and plants.
    Keywords: Peat, Perlite, Vermiculite
  • V. Jahandideh Mahjen Abadi, M. Sepehri, A.H. Khoshgoftarmanesh, H.R. Eshghizadeh Pages 31-45
    Zinc (Zn) deficiency is one of the most widespread micronutrients deficiencies in plants that causes severe reduction in their growth and yield. An increase in reactive oxygen species (ROS) levels and a decrease in efficiency of detoxification mechanisms may be the major reasons for impairment of various cellular functions in Zn-deficient plants. This study was conducted in order to investigate the effects of individual and simultaneous inoculation of endophytic fungus, Piriformospora indica, and plant growth-promoting rhizobacterium, Azotobacter chroococcum, on biochemical properties, antioxidant enzyme activities and growth of wheat plant (Niknejad cultivar) in Zn deficiency and sufficiency conditions. The experiment was conducted in greenhouse of the Soilless Culture Center of Isfahan University of Technology by using the sterile sand-perlite (2:1 v/v) medium, as factorial in a completely randomized design with three replications. The results showed that Zn deficiency decreased shoot dry weight, carotenoid's content, total amount of Zn in shoot and antioxidant enzyme activities in control treatment (plants were not inoculated with fungi and bacteria). Inoculation of individual and simultaneous of P. indica and A. chroococcum resulted in increase of shoot dry weight at Zn deficiency condition. However, the highest shoot dry weight belonged to individual inoculation of A. chroococcum. Inoculated plants with P. indica had the highest total amount of Zn in shoot and concentration of carotenoids at both levels of Zn. Whereas, individual inoculation of A. chroococcum and also in combination with P. indica had only significant effect on increasing the total amount of Zn in shoot at Zn deficiency condition. Inoculation of A. chroococcum alone and also in combination with P. indica resulted in inducing antioxidant enzyme activities of ascorbate peroxidase and peroxidase in response to Zn deficiency. Whereas, individual inoculation of P. indica resulted in increasing and decreasing the activities of peroxidase and ascorbate peroxidase, respectively. In general, inoculation of wheat plant (Niknejad cultivar) with the studied microorganisms in this research, particularly inoculation of A. chroococcum, can serve as a useful method for alleviating deleterious effects of Zn deficiency stress.
    Keywords: Bacterial inoculation, Microbial inoculation, Detoxification, Reactive oxygen species
  • Gh. Zarei, A. Azizi Pages 47-62
    In greenhouse culture, in addition to increasing the quantity and quality of crop production in comparison with traditional methods, the agricultural inputs are saved, too. Recently, using new methods, designs and materials, and higher automation in greenhouses, better management has become possible for enhancing yield and improving the quality of greenhouse crops. The constructed and evaluated central controller unit (CCU) is a central controller system and computerized monitoring unit for greenhouse application. Several sensors, one CCU, several operators, and a data-collection and recorder unit were the major components of this system. The operators included heating, cooling, spraying, ventilation and lighting systems, and the sensors are for temperature, humidity, carbon dioxide, oxygen and light in inside and outside the greenhouse. Environmental conditions were measured by the accurate sensors and transmitted to the CCU. Based on this information, the CCU changed variables to optimize the greenhouse environmental conditions to predetermined ranges. This system was totally made of local instruments and parts and had the ability to integrate with the needs of the client. The designed and implemented CCU was tested in a greenhouse located in Agriculture and Natural Resources Research Center of Khuzestan Province during summer season of 2011. The CCU was operated successfully for controlling greenhouse temperature in the range of 22-29 ˚C, relative humidity of 35-55%, artificial lighting in the case of receiving radiation of less than 800 Lux and turning on the ventilation units if the concentration of carbon dioxide was more than 800 mg/L.
    Keywords: Control of environmental conditions, Automation, Sensor
  • H. Nazari Mamaqani, S.J. Tabatabaei, S. Bolandnazar Pages 63-73
    Nitrate fertilizers are common source of nitrogen (N) in nutrient solutions. Substitution of urea with nitrate could reduce this dependence. Also, nickel (Ni) is essential for activation of urease in plants fed with urea. For this aim, a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with four replicates. Urea in five levels (0, 25, 50, 75 and 100 mg/L) and Ni in two levels (0 and 2 mg/L) were used for lettuce (Lactuca sativa cv. Siyahoo) in hydroponics. The results showed that the highest fresh and dry weight of leaves and stem were obtained in 50 mg/L urea treatment. Leaf area was reduced in treatments having more than 25 mg/L urea concentration. The highest chlorophyll index and maximal quantum yield of PS II photochemistry efficiency (Fv/Fm) were obtained in 100 and 75 mg/L urea, respectively. Total nitrogen concentration of leaves was increased significantly with increasing urea concentration; plants treated with 100 mg/L urea had the highest total nitrogen concentration. Nickel application reduced yield and physiological traits of lettuce; while it had no significant effect on total nitrogen concentration.
    Keywords: Nitrate fertilizer, Ni deficiency, Higher plants, Photosynthesis
  • D. Rahmani Iranshahi, M. Sepehri, A.H. Khoshgoftarmanesh, H.R. Eshghizadeh, V. Jahandideh Mahjen Abadi Pages 75-86
    Information about the effect of endophytic fungus Piriformospora indica on wheat response to stress conditions is very limited and sometime contradictory. This greenhouse research was conducted in a hydroponic culture to investigate the inoculation effects of mycorrizhal-like fungus, P. indica, on enzymatic and non–enzymatic defense mechanisms of wheat (Triticum aestivum L., cv. Niknejad) at two levels of phosphorus (P) supply (deficient and sufficient). The experiment was factorial, based on a completely randomized design with three replications. Sixty days after applying the treatments, plants were harvested and shoot dry weight and concentration of P, iron, zinc and activity of antioxidant enzymes like catalase (CAT), ascorbate peroxidase (APX), guaiacol peroxidase (GPX) and chlorophyll a, b and carotenoids contents were measured. Results showed that P-deficiency reduced shoot dry weight and concentration of P and iron and increased concentration of zinc in the shoots. Inoculation of wheat roots with P. indica in P-deficiency condition resulted in significant increasing of shoot dry weight and P concentration. Also, chlorophyll a, b contents and concentration of carotenoids in P-deficiency condition was significantly higher than P-sufficiency condition. Inoculation of P. indica to wheat roots decreased chorophyll a, b contents and concentration of carotenoids. Inoculation of P. indica in P-deficiency condition significantly decreased the activity of GPX and significantly increased the activity of CAT and GPX in P-sufficiency condition. In general, inoculation of fungus P. indica to wheat plant could be recommended as an effective method to alleviate deleterious effects of P-deficiency and increase its tolerance to this stress.
    Keywords: Ascorbate peroxidase, Photosynthesis pigments, Catalase, Guaiacol peroxidase
  • S. Takhti, H.R. Eshghizadeh, M. Zahedi Pages 87-97
    In order to study the response of rice genotypes to different levels of nitrogen (N), an experiment was conducted to evaluate growth and development of 28 selected rice genotypes (improved and local from north of Iran, and cultivated in Central Iran) under two levels of N including 2.85 mM (N concentration of Yoshida solution) and 1.42 mM (half the N concentration of Yoshida solution) from ammonium nitrate source. The experiment was arranged as factorial, based on a completely randomized blocks design, with three replications. Results showed that the effects of genotype, N level and their interaction were significant on the number of tillers, leaf area, SPAD index, dry weight of roots, shoot and total, shoot and root length and biomass. The extent of reductions in the values of all measured traits, except for root length and dry weight, were higher in north local genotypes as compared to other tested groups. The reductions in total dry weight were 14.82, 5.80 and 2.67 percent for north local, north improved and genotypes from center of Iran, respectively. There was significant variation among genotypes in response to nitrogen deficiency. Nitrogen efficiency was highest in Fajr and Khazar within north improved genotypes, in Hassani and Kazemi within north local genotypes and in Line2 Firozan within genotypes from center of Iran. However, the lowest values for nitrogen efficiency were achieved in Nemat and Shirodi within north improved genotypes, in Tarom-mantaghe and Ahlami Tarom within north local genotypes and in Zayandehrud within genotypes from center of Iran. Results showed that correlation between shoot dry weight (as plant yield) with number of tillers and plant leaf area were higher under N deficiency (r= 0.74 and r= 0.57) than under nitrogen sufficiency (r = 0.13 and r = 0.41) conditions.
    Keywords: Genetic diversity, SPAD index, Nitrogen efficiency
  • M. Tavajjoh, N.A. Karimian, A. Ronaghi, J. Yasrebi, R. Hamidi, V. Olama Pages 99-113
    In order to evaluate the effects of different levels of phosphorus (P) and boron (B) on yield, yield components, seed quality (protein and oil content) and P and B content of rapeseed (Brassica napus L.), a greenhouse experiment (aimed at removal of other environmental factors affecting growth parameters, which are not manageable in the field) was conducted. Treatments consisted of two cultivars of rapeseed (Talaye and Zarfam), three levels of P (0, 25 and 50 mg/kg) and three levels of B (0, 2 and 4 mg/kg) with three replications. Results revealed that significant differences were observed between the rapeseed cultivars in seed yield, plant height, number of siliques per plant, 1000-seed weight, and seed nitrogen (N), P and B content and oil concentration. Increasing the P level significantly increased dry weight of seeds, straw and roots yield, biological yield, plant height, number of siliques per plant, 1000-seed weight, protein yield, seed oil yield and seed oil content (p≤0.05). However, N concentration of seeds decreased by P application. Soil-applied B significantly increased B concentration and total uptake, and seed oil concentration in both rapeseed cultivars. There was a positive and significant correlation between seed yield and protein yield, number of siliques per plant and 1000-seed weight. Application of P and B fertilizers increased concentration and total uptake of P and B in the seeds of both rapeseed cultivars. There was synergistic interaction between P and B on most of the studied traits; but its significance was different in the two cultivars. It is advised to do the same research in the field with more P and B treatments and diverse rapeseed cultivars.
    Keywords: Oil, seed plants, Growth parameters, Protein
  • M.H. Rasouli, Sadaghiani, N. Moradi, R. Hamzenejhad Pages 115-128
    This study was conducted to investigate the effect of type and ratio of vermicompost on tomato growth, with five different types of vermicompost (platanus leaves, maple leaves, pruning apple trees and grape, waste of herbal extracts and azolla residues) and four ratios of vermicompost to peat and perlite (2:1 v/v) as 0, 1:3, 2:3 and 3:3, at greenhouse conditions. Results showed that type of vermicompost had a significant effect (P≤ 0.05) on plant height, shoot dry weight, root dry weight, number of internodes and stem diameter. The interaction between type and ratio of vermicompost had significant effect on root and shoot dry weight, stem diameter, nitrogen (N) percent, and potassium (K) percent. The highest effect on shoot dry weight, stem diameter and the N percentage was observed in the ratio of 2:3 vermicompost of azolla residues. The amount of K in the ratio of 2:3 vermicompost of maple leaves increased 66.18% as compared to the control treatment. Also, different ratios of vermicompost increased percentage of phosphorus and concentration of iron and zinc, as compared to peat+ perlite treatment. Generally, different types and ratios of vermicompost compared to peat+ perlite medium had a positive effect on growth indices and mineral concentration in the tomato plant.
    Keywords: Vermicompost, Organic residues, Peat, perlite, Tomato plant
  • T. Ghamari Habashi, M. K. Souri, B. Azadeghan, M. Arab Pages 129-139
    This pot experiment was conducted under greenhouse conditions to evaluate the effects of different levels and forms of phosphorus fertilizers on quantitative and qualitative traits of two cultivars of Mathiola incana, based on a completely randomized design with eight treatments and four replications. Treatments were application of granular and liquid forms of triple superphosphate, both at three levels (50, 100 and 200 mg/kg soil), a biofertilizer (100g/2000ml Barvar-2) and control (without any fertilizer application). Results showed that application of 200 mg/kg soil of liquid phosphorus (PL3 treatment), granular form (PG3 treatment), and biofertilizer (PB treatment) significantly increased all plant growth characteristics (morphologic and physiologic), compared to control plants. The highest chlorophyll a and b contents in both cultivars were obtained in 200 mg/kg of liquid fertilizer treatment (PL3) and 200 mg/kg of granular form (PG3). The highest leaf phosphorus concentration was measured in PL3, PG3 and PB treatments. In both cultivars, the highest shoot fresh and dry weights, length of flowering stem, inflorescence length and number of flowering buds in inflorescence were obtained in PL3, PG3 and PB treatments. The highest root fresh and dry weights were obtained in PB and then PL3 treatments, showing significant difference with other treatments (P≤0.01). In this study, the highest values of measured traits were observed in higher concentrations of liquid phosphorous treatments, compared to granular form. However, the Barvar2 biophosphate treatment (PB) has also led to significant growth improvement and highest fresh and dry weight of root, and therefore is recommended for production of Mathiola incana.
    Keywords: Biofertilizer, Liquid phosphate fertilizer, Granular phosphate fertilizer
  • H. Kamari, R. Seyed Sharifi Pages 141-154
    In order to study the effects of seed inoculation with plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) and foliar application of nano-zinc oxide (NZO) on yield and rate and period of grain filling of triticale, a factorial experiment was conducted based on randomized complete blocks design with three replications, in Research Greenhouse of Faculty of Agriculture, University of Mohaghegh Ardabili, Iran, in 2013. Treatments consisted of foliar application of NZO at five levels [0 (as control), 0.25, 0.5, 0.75 and 1 g/L] and seed inoculation with PGPR at four levels (no inoculation as control, seed inoculation with Azotobacter chrocococum strain 5, Azospirillum lipoferum strain OF, and Psedomunas putida strain 9). Comparison of means showed that maximum yield, yield components and rate and period of grain filling was obtained by application of 1 g/L NZO and seed inoculation with Azotobacter, and minimum of these parameters were recorded for application of no NZO and no seed inoculation with PGPR. It seems that utilizing biological fertilizers and zinc micronutrient is a proper and cheap method for increasing triticale yield. Therefore, it can be suggested that inoculation of triticale seeds with Azotobacter and foliar application of 1 g/L NZO be performed in order to increase its yield, yield components and grain filling period.
    Keywords: PGPR, Grain filling rate
  • M. Mahmoudzadeh, M.H. Rasouli Sadaghiani, H. Asgari Lajayer Pages 155-168
    In order to investigate the effect of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) and arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) on morphological traits and concentration of macronutrients (nitrogen, phosphorus, potassium, calcium and magnesium) on peppermint medicinal plant, a pot experiment was conducted as complete randomized design with three replications, under greenhouse conditions. Treatments consisted of three bacterial species as PGPR (Azotobacter, Pseudomonas and Bacillus) and three species of arbuscular mycorrhizal fungi (Glomus fasciculatum, Glomus intraradices and Glomus mosseae) and control (no inoculation of bacteria and fungi). Results showed that application of PGPR and AMF had significant effect (p≤ 0.05) on morphological traits, root colonization and concentration of macronutrients as compared to the control treatment. The highest value for shoot height (79.42 cm), stem diameter (3.04 mm), number of leaves (654), total length of lateral branches (641.33 cm), fresh and dry weight of shoots (109.75 and 21.94 g/pot, respectively) and concentration of phosphorus, potassium and magnesium in shoots (4.9, 66.3 and 19.3 g/kg, respectively) were observed in Pseudomonas-inoculated treatment. The highest values for root dry weight and calcium concentration were achieved in Glomus fasciculatum treatment and nitrogen concentration in Azotobacter-inoculated treatment. Overall, it could be stated that application of PGPR and AMF had an effective role in improving the growth characteristics and nutrients concentration of peppermint medicinal plant.
    Keywords: Inoculation, Growth characteristics, Macronutrients, Soil quality
  • M. Riazi, J. Khajehali, N. Poorjavad, A. Bolandnazar Pages 169-180
    In recent years, application of essential oils derived from aromatic plants has been considered as low-risk insecticides. These compounds have repellency, insecticidal and growth-reducing effects on immature stages of a variety of insects. Since it is not possible to use pure essential oils in agricultural fields and greenhouses, development of commercial formulations essential-oils is necessary. In this study, the insecticidal activity and repellency effect of essential oil from spearmint (Mentha spicata) and its formulation was tested against the melon aphid (Aphis gossypii), which is one of the key pests of greenhouse crops. The LC50 values of fumigation bioassay of the essential oil against the first instar nymph, third instar nymph and adult of A. gossypii were 2.70, 3.41 and 5.24 µl/L, respectively. For contact toxicity bioassay, based on preliminary tests, a formulation of essential oil from spearmint was used in four concentrations (8000, 12500, 16000 and 25000 mg/L). Results revealed that spearmint essential-oil formulation caused 88.7% adult mortality when applied at a concentration of 25000 mg/L. The repellency index was calculated when aphids were exposed for 24 h to LC20 concentration. This index was -10%. These results showed that formulation of spearmint essential oil could be used as a commercial substitute for chemical insecticides to control A. gossypii under greenhouse conditions.
    Keywords: Mentha spicata, Botanical insecticide, Insecticidal effect, Aphis gossypii
  • A. Mavandadi, J. Khajehali, B. Sharifnabi Pages 181-190
    One of the important diseases of tomato plants is grey mold, which is caused by Botrytis cinerea. In this research, the effects of 10 fungicides on mycelial growth and conidia germination of B. cinerea were investigated. Results showed that carbendazim with a median inhibitory concentration (IC50) value of 0.1 mg/L had the highest inhibitory effect and bordeaux mixture with an IC50 value of 1096.9 mg/L had the lowest inhibitory effect. Benomyl with an IC50 value of 0.04 mg/L had the most visual effects, after 3 and 7 days, on mycelial growth of B. cinerea. The effect of fungicides on preventing fruit wound development caused by B. cinerea was investigated, too. In benomyl treatment, wound diameter on the fruits was 0.73 mm and in copper oxychloride treatment was 6.16 mm, showing the highest and the lowest effective fungicides in the prevention of wound expansion. Different strains of the fungus were collected from various areas in Isfahan province and the effect of the fungicides on their conidial germination was evaluated. Results revealed that the collected isolates had different susceptibility to the 10 tested fungicides.
    Keywords: Botrytis cinerea, Mycelial growth, Conidium, Isolate, Resistance