فهرست مطالب

Advances in Nursing & Midwifery
Volume:25 Issue: 89, 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/05/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • طاهره خسروراد، ماهرخ دولتیان، هدیه ریاضی، زهره محمودی، سوده شهسواری، مهتاب یادگاری صفحه 1
    زمینه و هدف
    ناباروری یکی از مشکلات عمده سلامت تولیدمثلی است که 15-10% زوجین را گرفتار می کند. براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی 80-50 میلیون زوج نابارور در سراسر جهان وجود دارد. فعالیت فیزیکی یکی از فاکتورهای سبک زندگی است که می تواند تاثیرات مثبت یا منفی بر سیستم تولیدمثلی داشته باشد. برهمین اساس این پژوهش با هدف توصیف و مقایسه وضعیت فعالیت فیزیکی زوجین بارور و نابارور شهر کرمانشاه در سال 1392 طراحی و اجرا گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقایسه ای تعداد 108 زوج بارور و108 زوج نابارور مراجعه کننده به مرکز ناباروری معتضدی و 6 مرکز بهداشتی درمانی منتخب شهر کرمانشاه به روش های نمونه گیری طبقه ای و در دسترس انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه ای مشتمل بر دوبخش اطلاعات دموگرافیک ومامایی و پرسشنامه بین المللی فعالیت فیزیکی انجام گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آماری توصیفی، آزمون های تی مستقل، کای اسکور، گاما و رگرسیون لوجستیک استفاده گردید
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد که اکثر نمونه های پژوهش در گروه زنان بارور (1/86 درصد) و درگروه زنان نابارور (1/73 درصد)، گروه مردان بارور (87 درصد) و مردان نابارور (3/96درصد) سطح فعالیت فیزیکی متوسط داشتند. آزمون آماری گاما نشان داد که بین دو گروه زنان بارور و نابارور و همچنین مردان بارور و نابارو از نظرسطح فعالیت فیزیکی اختلاف آماری معنی داری وجود دارد (05/0P<). این اختلاف همچنین میان زوجین بارور و نابارور نیز معنی دار بدست آمد (001/0P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت فعالیت فیزیکی در سلامت تولید مثلی و تفاوت معنی دار در فعالیت فیزیکی زوجین بارور و نابارور در این مطالعه به نظر می رسد توجه بیشتری به رفتارهای مرتبط با سبک زندگی به ویژه در زوجین نابارور ضروری باشد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، فعالیت فیزیکی، باروری، ایران
  • نرجس موسوی زاده، مهناز ایلخانی صفحه 11
    زمینه و هدف
    یکی از اصول اساسی حمایت از بیمار، حق بیمار در تصمیم گیری برای سلامت خویش است. بیش از دو دهه است که مطالعات از تاثیرات مثبت مشارکت بیمار در تصمیم گیری های درمانی و مداخلات «کمک به تصمیم گیری بیمار» سخن می گویند؛ ولی تاکنون تاثیر اجرای این مداخلات به صورت فعالیتی معمول در محیط های بالینی، به روشنی بیان نشده است. هدف این مطالعه بررسی و تحلیل مطالعات انجام شده در این زمینه است تا روش ها، کاربردها و موانع و تسهیل کننده های اجرای این رویکرد را نشان دهد.
    مواد و روش ها
    این مقاله یک مطالعه مروری می باشد. جستجوی مقالات در منابع الکترونیک و پایگاه های اطلاعاتی نظیر CINAHL، Embase، Medline، Scopus، Science Direct، MDConsult، OVID، Google Scholar برای یافتن کلیه مطالعاتی که از جوانب مختلف به موضوع «کمک به تصمیم گیری بیمار» پرداخته اند انجام شد.
    یافته ها
    چالش مهم در اجرای این مداخلات، بی توجهی و عدم همکاری برخی از اعضای تیم درمانی می باشد، که ناشی از عدم اعتماد به محتوای تصمیم گیری مشارکتی، نگرانی در مورد اختلال در روند کار و بر هم زدن سکون و سازگاری در روند مراقبت بهداشتی و نهایتا عملکرد بر اساس خط مشی های سازمانی می باشد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد خیلی زود باشد که توقع اجرای مداخلات «حمایت از تصمیم گیری بیمار» را به عنوان یک فعالیت روتین مراقبتی داشته باشیم؛ چون تیم هایی که از این مداخلات استفاده کرده اند دائما مشکلات اجرایی را گزارش می کنند. به نظر می رسد مسائل اساسی بر سر راه استفاده از این مداخلات قرار دارند که اجرای آن را محدود کرده و نیاز به بررسی بیشتر و ویژه دارند.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، کمک به تصمیم گیری، بررسی پیامد برای بیمار
  • مسعود فلاحی، همایون بنادرخشان، فریبا برهانی، محمد امین پور حسینقلی صفحه 21
    زمینه و هدف
    فرایند تصمیم گیری درباره دستور عدم احیاء منحصر به فرد است، زیرا تنها تصمیم درمانی است که بایستی از قبل گرفته شود، به طوری که اکثر پزشکان و پرستاران در فرآیند تصمیم گیری در مورد دستور عدم احیا و جنبه های اخلاقی آن نامطمئن می باشند. مطالعه حاضر با هدف بررسی و مقایسه نگرش پزشکان و پرستاران در خصوص دستور عدم احیا برای بیماران در مراحل انتهایی زندگی، اجرا گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی - مقایسه ای 152 پزشک و 152 پرستار با روش نمونه گیری طبقه ای - سهمیه ای مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه جمعیت شناختی و پرسشنامه نگرش در خصوص دستور عدم احیا بود.
    یافته ها
    پرستاران شرکت کننده در این پژوهش با میانگین 25/3 و پزشکان با میانگین 22/3 به دستور عدم احیا نگرش مثبتی داشتند. بین میانگین نمره نگرش پزشکان و پرستاران در خصوص دستور عدم احیا اختلاف معنی داری وجود نداشت (05/0 نتیجه گیری
    یافته های پژوهشگر بیانگر آن است که در مجموع تفاوتی بین نگرش پزشکان و پرستاران در خصوص دستور عدم احیا، وجود ندارد. همچنین بین تجربه شرکت در احیای قلبی ریوی و تجربه شرکت در اجرای دستور عدم احیا با نگرش در خصوص دستور عدم احیاء ارتباط مسقیمی وجود داشت.
    کلیدواژگان: دستور عدم احیا، احیای قلبی، ریوی، پزشک، پرستار، نگرش
  • شهناز ترک زهرانی، فرین سلیمانی، حسن رفیعی، مهیار صلواتی، عبد الرضا بابا محمودی صفحه 31
    زمینه و هدف
    مراقبت های تکاملی در کنار مراقبت های طبی از نوزاد نارس استرس های بالقوه خطرآفرین برای این نوزادان را کنترل می نماید. ارتقای کیفیت ارایه این مراقبت ها همانند دیگر خدمات بخش سلامت از اهمیت زیادی برخوردار است. در این مقاله مدل های موجود ارتقای های کشور ایران تحلیل و مدل پیشنهادی ارایه گردیده است. کیفیت مراقبت ها بررسی و کاربرد آن در NICU
    مواد و روش ها
    در این مقاله مروری، مقالات موجود در سایت های Medline، CINAHL، Embase، Google scholar، Cochrane databases با کلید واژه های ارتقای کیفیت، کیفیت، مراقبت تکاملی، مراقبت سلامت، NICU، نوزاد نارس جستجو و مطالب مورد بررسی، مقایسه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    مدل های ارتقای کیفیت ارایه مراقبت در سیستم سلامت، متنوع و از این میان مدل هایی جهت ماکروسیستم و مدل هایی جهت میکرو سیستم در NICU مطرح می باشد. البته با محدودیت هایی نیز همراه هستند. با بررسی و بحث در مورد خصوصیات مراقبت های تکاملی از یک سو و خصوصیات یک مدل ایده ال ارتقای کیفیت از سوی دیگر در نهایت مدل های همکاری در ارتقای کیفیت، خط سیر بالینی، شش سیگما، مدل سرآمدی کسب و کار، چرخه «برنامه -اجرا -مطالعه -عمل» و ایزو می تواند برای ارتقای مراقبت های تکاملی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ارتقای کیفیت، بخش مراقبت های ویژه نوزادان، مدل همکاری در ارتقای کیفیت، خط سیر بالینی
  • فاطمه غفاری، زهرا فتوکیان صفحه 41
    زمینه و هدف
    توجه به افزایش طول عمر و ارتقاء کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان امروزه به عنوان یک اولویت بهداشتی مطرح است. در این خصوص عوامل بسیاری دخیلند که نگرش به زندگی یکی از مهم ترین آنها به شمار می رود. تحقیق حاضر به منظور بررسی ویژگی های روان سنجی (اعتبار، روایی و تحلیل عامل) مقیاس نگرش به زندگی در بیماران مبتلا به سرطان و تحت شیمی درمانی انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه با انجام پژوهش روش شناختی به آزمون و تحلیل روان سنجی مقیاس تجدید نظر شده نگرش به زندگی پرداخته است. 138 نفر بیمار سرطانی و تحت شیمی درمانی به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار این مطالعه پس از ترجمه به زبان فارسی و از طریق خود گزارشی تکمیل گردید. اطلاعات پس از جمع آوری به منظور تعیین ثبات داخلی ابزار و به روش آلفای کرونباخ و روایی سازه توسط تحلیل عامل اکتشافی (به روش تحلیل مولفه های اصلی و چرخش واریماکس) و روایی محتوی (محاسبه شاخص روایی محتوی و نسبت روایی محتوی) و همچنین محاسبه روایی صوری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عامل با استفاده از تحلیل مولفه های اصلی نشان داد که 6 عامل اصلی زیر بنای مقیاس تجدید نظر شده نگرش به زندگی است. در این میان عامل اول (اهداف) بیشترین سهم واریانس سوالات مقیاس را تبیین کرد. شاخص کفایت نمونه کیسر- مایر– الکین قبل از استخراج عوامل، بر روی داده ها محاسبه گردید که 601/0 بود و این نشان دهنده عامل پذیری خوب گویه های مقیاس بود. علاوه بر این، ثبات مقیاس (باز آزمایی) 81/0، همسانی درونی مقیاس (آلفای کرونباخ و دو نیمه کردن) هر دو 71/0 به دست آمد. شاخص اعتبار محتوی 85/0-79/0 بدست آمد. نسبت روایی محتوی برای گزینه های مقیاس فوق معادل 99/0+ بود که با سطح معنی داری آماری قابل قبولی (05/0>P) گزینه ها در این ابزار ضروری و مهم بودند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این پژوهش، ابزار اندازه گیری نگرش به زندگی در بیماران سرطانی یک ابزار چند بعدی بوده و در جامعه ایرانی از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است. از ابزار فوق می توان هم در پژوهش و هم به عنوان ابزار غربالگری در محیط های بالینی بهره جست.
    کلیدواژگان: نگرش، روایی و پایایی، سرطان، ابزارها
  • محمدرضا دین محمدی، امیر جلالی، حمید پیروی صفحه 51
    زمینه و هدف
    اجتماعی شدن حرفه ای، جنبه اساسی تکامل دانشجویان پرستاری است. این فرایند با ورود افراد به برنامه آموزش پرستاری آغاز و با اتمام آموزش پرستاری و ورود به محیط های کاری ادامه می یابد. هدف مقاله حاضر معرفی نظریه دگردیسی حرفه ای دانشجویان کارشناسی پرستاری و کاربرد آن در آموزش پرستاری می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه با هدف معرفی نظریه بسترزاد دگردیسی حرفه ای دانشجویان کارشناسی پرستاری ایران انجام شد. برای این منظور ابتدا با جستجوی واژه های کلیدی «اجتماعی شدن»، «اجتماعی شدن حرفه ای»، «حرفه ای شدن»، «آموزش پرستاری» و«دگردیسی» در بانک های علمی انگلیسی زبان «Pub Med وCINAHL» و فارسی «SID و IranMedex» کشور، تعداد 27 مقاله علمی و 2 کتاب مرجع مرتبط انتخاب و بررسی شد. در ادامه با نظریه حاضر مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه نظریه بسترزاد دگردیسی حرفه ای دانشجویان کارشناسی پرستاری معرفی گردید. سپس ضمن مقایسه آن با مدل ها و نظریه های موجود در ادبیات پرستاری، کاربرد ها و پیشنهادات عملی مبتنی بر یافته های این نظریه در آموزش پرستاری ارائه گردید.
    نتیجه گیری
    این مطالعه، نظریه دگردیسی حرفه ای دانشجویان کارشناسی پرستاری ایران را با لحاظ زمینه های فرهنگی، اجتماعی و ابعاد زمانی معرفی نموده است. توجه و تامل در ماهیت تجارب دانشجویان پرستاری در قالب مراحل سه گانه (وابستگی، گسستگی و پیوستگی) و ساختار های حرفه ای و خارج حرفه ای پیرامون آنها، برنامه ریزان آموزش پرستاری کشور را در اتخاذ تدابیر درست یاری می نماید.
    کلیدواژگان: اجتماعی شدن، حرفه ای شدن، دگردیسی، آموزش پرستاری، ایران
  • مریم عطا اللهی، صدیقه امیر علی اکبری، فراز مجاب، قدرت الله روشنایی صفحه 59
    زمینه و هدف
    دیسمنوره به عنوان درد همراه با سیکل قاعدگی تعریف می شود که میلیون ها زن در سنین تولیدمثل را تحت تاثیر قرار می دهد. باتوجه به شیوع بالای دیسمنوره اولیه و پیامدهای نامطلوب آن بر کیفیت زندگی این پژوهش با هدف تعیین تاثیر اسانس گل سرخ بر دیسمنوره اولیه انجام شد.
    یافته ها
    پس از مداخله شدت دیسمنوره اولیه و علائم سیستمیک همراه در هر دو گروه کاهش یافت که این کاهش بطور چشمگیری در گروه اسانس گل سرخ بیشتر بود (001/0> p).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر بیانگر تاثیر مثبت اسانس گل سرخ بر دیسمنوره اولیه و علائم سیستمیک همراه می باشد و به نظر می رسد می توان از اسانس گل سرخ جهت کاهش دیسمنوره اولیه و علائم سیستمیک همراه استفاده نمود.
    کلیدواژگان: گل سرخ، دیسمنوره اولیه، طب سنتی
  • شیرین حسنوند، طاهره اشک تراب، نعیمه سیدفاطمی، نیره سلمانی صفحه 69
    از میان مراحل یک پژوهش کیفی، مرحله تحلیل داده ها پیچیده ترین و مبهم ترین مرحله است. در متون کمترین بحث های اندیشمندانه در مورد آن صورت گرفته است. مقاله مروری حاضر برگرفته از بخش روش شناسی رساله دکتری یکی از نویسندگان مقاله حاضر است. این مقاله با هدف تشریح مراحل تحلیل داده ها در پدیدارشناسی توصیفی بر اساس رویکرد تحلیلی جیورجی تدوین شده است. در راستای معرفی روش تحلیل یاد شده، پژوهش های مختلفی که روش جیورجی را مورد استفاده قرارداده بودند(در قالب پایان نامه های کارشناسی ارشد، رساله های دکتری، مقالات تحقیقی و توضیحات ارائه شده توسط دکتر جیورجی طراح رویکرد مورد نظر)، توسط پژوهشگران مورد بررسی و نقد قرار گرفتند. تحلیل داده ها بر اساس چارچوب جیورجی، از سنت هوسرل پیروی می کند. به عقیده جیورجی هدف تحلیل پدیدارشناسی بیش از هر تحلیل دیگری، واضح سازی معنا و مفهوم پدیده ها است. مراحل تحلیل جیورجی عبارتند از: 1. درنظر داشتن نگرش پدیدارشناسی 2. مطالعه متن مصاحبه برای رسیدن به حس کلی از آن 3. تفکیک واحدهای معنایی اولیه 4. تبدیل واحدهای معنایی به عبارات روان شناختی و 5. ساخت ساختار روان شناختی عمومی تجربه بر اساس مولفه های اصلی. از بین رویکرد های تحلیل داده های پدیدارشناختی به ویژه پدیدارشناختی توصیفی، روش تحلیلی جیورجی، کمترین روش انتخابی توسط پژوهشگران داخلی بوده است. در حالی که مرور متون حاکی از آن است که مطالعات بسیاری در خارج، از این رویکرد برای تحلیل داده ها بهره برده اند. اما با وجود مطالعات خارجی بسیار در این زمینه، تشریح مراحل تحلیل داده ها همراه با ارائه جزئیات مبسوط از سوی نویسندگان مطالعات یاد شده، کمتر روی داده است. با عنایت به این که ارائه جزئیات بیشتر در مورد روش تحلیل داده ها، امکان دسترسی پژوهشگران به اطلاعات کافی و مورد نیاز را فراهم ساخته و راهنمای مناسبی برای آنها در پژوهش های بعدی خواهد بود. لذا تشریح مراحل تحلیل داده ها به تفصیل ضرورت داشته و در مقاله حاضر سعی شده این موضوع مرتفع گردد.
    کلیدواژگان: تحلیل کیفی، پدیدارشناسی، پدیدارشناسی توصیفی، رویکرد تحلیل جیورجی
  • |
    • Tahereh Khosrorad, Mahrokh Dolatian, Hedyeh Riazi, Zohreh Mahmoodi, Soodeh Shahsavari, Mahtab Yadegari Page 1
      Background And Aim
      Infertility is a major reproductive health problem that affect 10%-15% of couples. According to the World Health Organization, there are currently 50-80 million infertile couples in the world. Physical activity is a life style factor with possible positive or negative effects on reproductive. The aim of this study was to compare the physical activity of fertile and infertile couples in Kermanshah, Iran during 2013.
      Materials And Methods
      This was a descriptive comparative study. The case group consisted of 118 infertile couples attending Motazedi Infertility Center. One hundred and eight fertile couple attending to six public health centers in Kermanshah, Iran, were the controls. The sampling method was convenience sampling. Data were collected by a questionnaire. The questionnaire was consisted of two section. The first section was demographic and fertility characteristics and the second section was international physical activity questionnaire. The data is presented by descriptive statistics and analyzed with logistic regression, independent t test, chi-square, and gamma tests using SPSS v16.
      Results
      The result of this study showed that the majority of fertile women(86.1%), infertile women(73.1%), fertile men(87%) and infertile men(96.3%) had moderate level of physical activity. There was a significant difference between fertile and infertile men and women in terms of physical activity. The fertile and infertile couples, also, have significant difference in physical activity(P<0/05).
      Conclusions
      Given the importance of physical activity on reproductive health and significant difference of physical activity between fertile and infertile couples in this study, it seems that more attention should be paid to lifestyle behaviors, especially in infertile couples.
      Keywords: Life Style, Physical Activity, Fertility, Iran
    • Seyedeh Narjes Mousavizadeh, Mahnaz Ilkhani Page 11
      Background And Aim
      One of the basic principle of patient protection is the patient's right to make decisions for their health. Over two decades, results of the studies have showed the positive effects of patient participation in decisions about their treatment and application of "patient decision aid". But so far, the impact of implementing of these interventions in routine practice in clinical settings, is not clear. The aim of this study was to analyze the findings of published studies that investigated the effectiveness of strategies, methods or approaches to implement IDES into routine clinical settings.
      Materials And Methods
      This is a review article. Electronic resources and databases such as CINAHL, Embase, Medline, Scopus, Science Direct, MD Consult, OVID and Google Scholar were searched to find all studies that have investigated various aspects of the subject of "patient decision aids".
      Findings
      There are significant challenges to the implementation of patient decision support. The study results showed indifference and noncooperation between health professionals. The noncooperation was stemmed in lack of confidence in the content of IDEs and concerns about disruption of workflows.
      Conclusion
      It is too soon to make firm recommendations about the best way of implementation of patient decision support methods into routine practice. Because teams that use this model consistently report difficulties. It seems that the major problems against the use of these interventions are their limit implementation and they need further and special investigation.
      Keywords: Decision, Making, Decision Support Techniques, Patient Outcome Assessment
    • Masod Falahi, Homayoon Bana Derakhshan, Fariba Borhani, Mohammad Amin Pourhoseingholi Page 21
      Background And Aim
      Decision making process about Do- Not-Resusciate (DNR) order is unique, since, it is the only treatment decision that should be taken in advance. Most physicians and nurses are not sure whether and when to make a decision about DNR order and its moral aspects. The current study is performed to compare and investigate nurses and physicians attitude about DNR order for patients in their final phases of life.
      Materials And Methods
      In this descriptive–comparative study, 152 physicians and 152 nurses have been studied. The sampling method was stratified sampling. The data gathering tools were a demographical questionnaire and a attitude questionnaire about DNR order.
      Results
      The nurses and physicians in this research with averages of 3.25 for nurses and 3.22 for physicians, had a positive attitude about DNR order. But there was no significant difference between the attitude average score of the physicians and nurses about DNR order (p>0.5). Nurses and physicians with experience of participating in implementation of cardiopulmonary resuscitation and DNR order, had more positive attitude toward DNR order
      Conclusions
      The findings suggest that there is no difference between the physician’s and nurse’s view about DNR order. Although there is a significant relationship between former experience of participating in implementation of cardiopulmonary resuscitation and DNR order with positive attitude about DNR order.
      Keywords: Cardiopulmonary resuscitation, Physician, Nurse, Attitude
    • Shahnaz Torkzahrani, Farin Soleimani, Hassan Rafiey, Mahyar Salavati, Abdolreza Babamahmoodi Page 31
      Background And Aim
      Developmental care along with medical care controls premature infant's potential stress. Improving the quality of developmental care as well as other healthcare services is very important. In this paper, the existing quality care improvement models have been reviewed and followed by analysis of their applications to the Iranian NICU. Consequently, an appropriate model is proposed.
      Materials And Methods
      In this review article, Iran Medex، Science direct، Google Scholar، SID, PubMed, Scopus, and EBSCOCINAHL databases have been searched by keywords including quality improvement, quality, developmental care, health care, NICU, premature infants. The content of articles were analyzed and compared.
      Results
      The review of the literature indicates that there are many health care improvement models. Some of macro and micro related models are applicable in NICUs. However, there are some limitations in this regards. With considering the characteristics of developmental care and the attributes of an ideal health care improvement model a number of models chose to promote developmental care in Iranian's NICU. The models are "Quality Improvement Collaborative", Clinical Pathways, Plan- DO- Study- Act Cycle, Six Sigma, EFQM and ISO.
      Keywords: Developmental care, Neonatal Intensive Care Units, Healthcare, Quality Improvement
    • Fatemeh Ghaffari, Zahra Fotoukian Page 41
      Background And Aim
      Increasing life expectancy and improving the quality of life of patients with cancer is one of the health priorities. The attitude towards life is one of the most important effective factors. The objective of present study was psychometric evaluation of revised life attitude scale in cancer patients undergoing chemotherapy.
      Materials And Methods
      This was a methodological study. 138 patients with cancer patients undergoing chemotherapy have been selected by simple random sampling. First, the scale was translated to Persian. Internal consistency was estimated using Cronbach's coefficient alpha. The validity was determined by constructed validity using exploratory factor analysis exploratory, content validity (by calculating content validity index and content validity ratio) and also face validity.
      Results
      Results of factor analysis showed six essential factors as the basis of Persian life attitude profile-revised scale. The first factor (goals) explained the main portion of variance of scale’s questions. The index of Kaiser-Meyer-Olkin showed the adequacy of sample size. (0.601). Content validity index was 0.79-0.85. The content validity ratio for the above choices of scale was equal to +0.99 (p<0. 05).
      Conclusions
      According to the results of this study the Persian version of life attitude in patients scale in cancer patients had appropriate validity and reliability. The mentioned tool is also suitable for researches and useful as a screening tool in clinical environments.
      Keywords: Attitude, Reliability, Validity, Cancer, Scales
    • Mohammadreza Dinmohammadi, Amir Jalali, Hamid Peyrovi Page 51
      Background And Aim
      Professional socialization is a critical aspect of nursing students’ development. This process begins with entering into the nursing program and continues after graduation and beginning of professional practice. This paper aimed to introduce the professional metamorphosis theory of BSN students and its application in the nursing education.
      Materials And Methods
      This study was conducted with the aim of the introduction of the professional metamorphosis theory of BSN students. For this purpose, a search was performed on scientific databases (Pub Med, CINAHL, SID & IranMedex) using the key terms “professional socialization”, “professionalization”, “nursing education”, and “metamorphosis”. Ultimately 27 scientific articles and 2 Textbooks selected and reviewed. The results were compared with the present theory.
      Findings
      In this study, the professional metamorphosis nursing students as a grounded theory was introduced. The theory was compared with related models and theories in the nursing literature. The applications and practical suggestions were provided in the nursing education.
      Conclusions
      This study introduced "professional metamorphosis of nursing students" as a grounded theory in the sociocultural context of the health system of Iran. The nursing student's experiences during these stages (dependence, disintegration, and integration) and surrounding professional and extra- professional contexts help the nurse educators and administrators to develop effective educational interventions.
      Keywords: Socialization, Professionalization, Metamorphosis, Nursing Education, Iran
    • Maryam Ataollahi, Sedigheh Ali Akbari, Faraz Mojab, Ghodratollah Roshanaie Page 59
      Background And Aim
      Dysmenorrhea, defined as pain associated with menstruation that affects millions of women in the reproductive age worldwide. Considering the high prevalence of dysmenorrhea and its adverse consequences on quality of life, the present study examined the effects of Rosaceous on the severity of primary dysmenorrhea and its systemic manifestations.
      Materials And Methods
      This double blind clinical trial was performed on 110 students of Hamadan University of Medical Sciences. Students randomly assigned into intervention and control groups. Both g-Kim Y-J, Lee M S, Yang Y S and Hur M-H (2011) Self-aromatherapy massage of the abdomen for the reduction of menstrual pain and anxiety during menstruation in nurses: a placebo controlled clinical trial. European Journal of Integrative Medicine. 3 (3) e165-e168.-Lasco A, Catalano A and Benvenga S (2012) Improvement of primary dysmenorrhea caused by a single oral dose of vitamin D: results of a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Archives of Internal Medicine. 172 (4) 366-367.-Latthe P, Latthe M, Say L, Gulmezoglu M and Khan K S (2006) WHO systematic review of prevalence of chronic pelvic pain: a neglected reproductive health morbidity. BMC Public Health. 6 (1) 177.-Lin J-G (2013) Auricular acupressure combined with an internet-based intervention or alone for primary dysmenorrhea: a control study. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2013.-Liu C-F (2013) Acupuncture or acupressure at the Sanyinjiao (SP6) acupoint for the treatment of primary dysmenorrhea: a meta-analysis. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2013.-Jamilian M, Jamalian H and Mirzaie S (2013) [Rose Damascena vs. Omega-3 in the Treatment of Premenstural Syndrome:A randomized, and Placebo-Controlled Clinical Trial]. Complementary Medicine Journal of Faculty of Nursing & Midwifery. 3 (3) 26-36. (Persian)-Mirabi P, Dolatian M, Mojab F and Majd H A (2011) Effects of valerian on the severity and systemic manifestations of dysmenorrhea. International Journal of Gynecology & Obstetrics. 115 3) 285-288.-Moslemi L, Bekhradi R, Galini Moghaddam T and Gholamitabar Tabari M (2012) Comparative effect of fennel extract on the intensity of primary dysmenorrhea. African Journal of Pharmacy and Pharmacology. 6(24) 1770-3.-Mostafa-Gharabaghi P, Delazar A, Gharabaghi M M, Shobeiri M J and Khaki A (2013) The view of cesarean pain after preemptive use of rosa damascena extract in women with elective cesarean section. World of Science Journal. 4, 226-35.-Nahidi F, Bagheri L and Jansari S (2006) [The relationship between delivery type and dysmenorrhea]. Journal of Shahid Beheshti School of Nursing & Midwifery. 16 (58), 40-4. (Persian)-Naz.ro.lu M, Kozlu S, Yorganc.gil E, U.uz A C and Karaku. K (2013) Rose oil (from Rosa~ damascena Mill.) vapor attenuates depression-induced oxidative toxicity in rat brain. Journal of Natural Medicines. 67 (1): 152-158.-Nikbakht A and Kafi M (2004) A study on the relationships between Iranian people and Damask rose (Rosa damascena) and its therapeutic and healing properties. VIII International People Plant Symposium on Exploring Therapeutic Powers of Flowers, Greenery and Nature ISHS Acta Horticulturae 790, 251- 254.-Ou M C, Hsu T F, Lai A C, Lin Y T and Lin C C (2012) Pain relief assessment by aromatic essential oil massage on outpatients with primary dysmenorrhea: A randomized, double]blind clinical trial. Journal of Obstetrics and Gynaecology Research. 38 (5) 817-822.-Proctor M and Farquhar C (2006) Diagnosis and management of dysmenorrhoea. British Medical Journal. 332 (7550) 1134-8.-Rahbar N, Asgharzadeh N, Ghorbani R (2012). Effect of omega-3 fatty acids on intensity of primary dysmenorrhea. International Journal of Gynecology & Obstetrics. 3(141) 272.282.-Rakhshandah H and Hosseini M (2006) Potentiation of pentobarbital hypnosis by Rosa damascena in mice. Indian Journal of Experimental Biology. 44 (11) 910.-Rakhshandah H, Shakeri M T and Ghasemzadeh M R (2007) Comparative hypnotic effect of Rosa damascena fractions and Diazepam in Mice. Iranian Journal of Pharmaceutical Research. 6 3) 193-197.roups were matched before intervention for age, education level, BMI, income, education wife, age of menarche and marital status. In the intervention group in the first 3 days of menstruation, 10 drops of Rosaceous extract were given to the subjects two times daily for two consecutive menstrual cycles. The controls take placebo. Severity of primary dysmenorrhea is compared in the two groups using the paired t test and between groups using the independent t test.
      Findings
      The severity of primary dysmenorrhea and systemic manifestations decreased in both groups, this reduction was more significant in the Rosaceous group (p <0.001).
      Conclusions
      The results of this study results showed a positive impact of Rosaceous in reduction of severity of primary dysmenorrhea and systemic manifestations. It seems that can be used to reduce the severity of primary dysmenorrhea and systemic manifestations.
      Keywords: Dysmenorrhea, Rosaceous, Traditional Medicine
    • Shirin Hasanvand, Tahereh Ashktorab, Naemeh Seyedfatemi, Naiire Salmani Page 69
      Unquestionably, data analysis is the most complex and mysterious of all of the phases of a qualitative research, and the one that receives the least thoughtful discussion in the literature. The aim of this review paper that adapted from methodology section of doctoral dissertation was outlines the descriptive phenomenological psychological method of research and explain of data analysis based on Giorgi approach with objective examples to cause further insight and reflection by later researchers who may this choose as most appropriate method to analyze their data. Data analysis based on Giorgi framework follows Husserl tradition. Description and clarification of the phenomenon being studied is cornerstones of this phenomenological method. The stages of analysis method based on Giorgi are: 1) assuming phenomenology attitude, 2) read of interview to attain of Sense of the whole, 3) determination of primary meaning unites, 4) transforming of meaning unites to psychological statements, and 5) synthesize of psychological General or Essential structure of experience based on constituents. Among the analysis approaches of qualitative data, analytical method of Giorgi has been as least preferred method by local researchers. However, the review of literature suggests that many foreign studies have used this approach to analyze data, describing the data analysis with comprehensive details has not been mentioned. Providing more details on the method of data analysis, allowing researchers access to necessary information and will be useful as a guide for future research. therefore, The data analysis procedures are described in detail in the paper and this matter has been resolved.
      Keywords: Qualitative Researches, Phenomenology, Descriptive phenomenology, Giorgi analytic approac