فهرست مطالب

نشریه علوم و فناوری رنگ
سال نهم شماره 4 (پیاپی 34، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رضا انصاری، هادی فلاح معافی، نرگس نعمتی منجیلی، علی فلاح دلاور صفحه 273
    در این مطالعه نانو ذرات آهن (III) اکسید (Fe2O3-α) و کامپوزیت آن با خاک اره (Fe2O3/SD-α) به روش هم رسوبی سنتز شده و به عنوان جاذب برای حذف رنگینه مورد بررسی قرار گرفت. از رنگینه راکتیو قرمز 195 برای مطالعه حذف استفاده گردید. مطالعات جذب در سیستم تعادلی یا ناپیوسته انجام گرفت. برای تعیین شرایط بهینه جذب رنگینه، اثر عوامل مختلف نظیر pH، غلظت اولیه رنگ، زمان تماس، دما، مقدار جاذب و غیره بر روی بازده جذب بررسی شدند. از روابط فروندلیچ و لانگمویر برای رسم ایزوترم های جذب و ارزیابی داده های تعادلی جذب استفاده شد. نتایج نشان داد که ظرفیت جذب برای α-Fe2O3 و نانوکامپوزیت α-Fe2O3/SD برای حذف رنگینه به ترتیب 59.2 و 29.7 میلی گرم بر گرم جاذب می باشد. از روابط شبه مرتبه اول و دوم برای مطالعات سینتیکی در سیستم تعادلی استفاده گردید. نتایج نشان داد که فرآیند جذب برای α-Fe2O3 از ایزوترم لانگمویر و سینتیک شبه مرتبه دوم پیروی می کند. آزمایشات ایزوترم برای α-Fe2O3/SD نشان داد که تبعیت داده های جذب تعادلی از مدل فروندلیچ بهتر از مدل لانگمویر بوده و سینتیک جذب نیز از مدل شبه مرتبه اول پیروی می کند.
    کلیدواژگان: نانو ذرات آهن (III) اکسید، نانو کامپوزیت، رنگینه راکتیو قرمز 195، جذب سطحی
  • فائزه صحرایی اردکانی، حاتمه بهاری مقدم، محمد خواجه مهریزی، سیدمنصور بیدکی صفحه 287
    امروزه استفاده از مواد کمکی جهت بهبود شرایط رنگرزی و چاپ بسیار اهمیت دارد. در تحقیق حاضر پارچه پنبه/ پلی استر ابتدا با بتا سیکلو دکسترین پد شده و پس از چاپ با رنگزاهای دیسپرس-راکتیو نهایتا با نانوذرات دی اکسید تیتانیم برای بهبود خواص خودتمیزشوندگی عمل گردیده است. هدف از انجام این تحقیق، بررسی اثر بتاسیکلودکسترین بر خواص منسوج چاپ شده بوده و همچنین در این راستا، تصاویر سطحی حاصل از میکروسکوپ الکترونی، خواص خود تمیزشوندگی و ضدمیکروبی کالا مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج به دست آمده نشان داد که با افزایش غلظت بتاسیکلودکسترین قدرت رنگی (K/s) نمونه ها کم شده و علاوه براین، زمان جذب آب کاهش یافته و در مساحت پخش آب و قدرت نگهداری آب محتوی درکالا افزایش مشاهده شده است. همچنین آزمون ارزیابی خواص ضدمیکروبی نمونه ها حاکی از اثر محدود بتاسیکلودکسترین در بهبود فعالیت ضدمیکروبی کالا می باشد.
    کلیدواژگان: بتاسیکلودکسترین، چاپ، نانو دی اکسید تیتانیم، پارچه پنبه، پلی استر، خواص رنگی و ثباتی
  • علیرضا کوچکزایی، علی نعمتی بابایلو، لیلا دانشپور صفحه 297
    شناخت ماهیت مواد تشکیل دهنده آثار تاریخی، همواره به عنوان پیش زمینه اقدامات حفاظتی و بازشناخت مواد و فنون تاریخی هنر ایرانی، اهمیت ویژه ای داشته است. از این رو در این تحقیق، اقدام به بررسی یک نمونه کتیبه خوشنویسی به جای مانده از خانه انصارین تبریز شد که به سبب نصب در محیط باز، در معرض عوامل مخرب متعددی بوده و از لحاظ ساختاری و ظاهری دچار آسیب های بسیاری شده است. هدف از این بررسی شناسایی رنگدانه های مورد استفاده در نگارش و تزئین اثر بود و در این راستا از آزمون های نقطه ای، SEM-EDX، بررسی میکروسکوپی نور پلاریزان و طیف سنجی FTIR استفاده شد. نتایج بررسی نشان داد که از مرکب کربنی جهت نگارش و رنگدانه های آبی لاجورد، سفیداب شیخ، قرمز سرنج، زرد لیتارژ همراه با پرکننده کربنات کلسیم، و آلیاژهای مس در رنگ طلایی استفاده شده است که پس از تخریب مس و تشکیل کربوکسیلات های آن، به صورت لایه ای سبز رنگ دیده می شود.
    کلیدواژگان: کتیبه خوشنویسی، رنگدانه، آزمون نقطه ای، میکروسکوپ پلاریزان، SEM، EDX، FTIR
  • مژگان حسین نژاد، سیامک مرادیان، کمال الدین قرنجیگ صفحه 307
    در این تحقیق، سلول های خورشیدی حساس شده به مواد رنگزای آلی دو لایه بر پایه مواد رنگزای ایندولینی معرفی می شود. خواص طیف سنجی مخلوط محلول مواد رنگزا و در حالت جذب شده بر روی لایه دی اکسید تیتانیم به منظور تعیین تغییرات در طول موج های جذب بررسی گردید. ویژگی های الکتروشیمیایی هر یک از مخلوط ها بررسی شد. اندازه گیری های پتانسیل اکسایش برای تمام مخلوط ها نشان دهنده انتقال ترمودینامیکی الکترون تهییج یافته به باند هدایت لایه دی اکسید تیتانیم است. در نهایت سلول خورشیدی با استفاده از مخلوط مواد رنگزا تهیه گردید تا خواص فوتوولتاییک و بازده تبدیل هر یک از آنها تعیین گردد.
    کلیدواژگان: سلول خورشیدی حساس شده به ماده رنگزا، ایندولین، مخلوط مواد رنگزا، بازده تبدیل، خواص فوتوولتائیک
  • سولماز اسحق لو گلوگاهی، سیامک صفاپور، موسی صادقی کیاخانی، سیدهادی سیدسعادتی صفحه 313
    در این مطالعه، مواد رنگزای طبیعی میوه سیاه ولیک با استفاده از انرژی فراصوت استخراج شد. تاثیر عوامل موثر بر استخراج نظیر نوع حلال، زمان، دما، pH و غلظت ماده خام رنگزا بر بازده استخراج به روش یک فاکتوره بهینه سازی شد و شرایط بهینه با مقدار رنگزا 10گرم بر لیتر، نسبت حلال اتانل:آب 1:4، دمایC 50، زمان 30 دقیقه و 4 pH به دست آمد. همچنین، مقایسه نتایج استخراج به روش متداول و فراصوت نشان داد که با استفاده از روش فراصوت، زمان و دمای فرآیند استخراج کاهش یافته و مقدار رنگزای استخراج شده افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: استخراج، رنگزای طبیعی، میوه ولیک، فراصوت، خصوصیات طیفی
  • عظیم زارعی، مرتضی ملکی مین باشی، طاهره رحمانی صفحه 321
    محصولات علاوه بر کیفیت مطلوب نیازمند ظاهری مقبول نیز هستند. با توجه به کیفیت بیانی بسیار زیاد رنگ در محصولات، شناخت و درک استفاده از این عامل چشمی، مرحله مهمی در طراحی محصولات محسوب می شود. در صنعت کفش ورزشی که با رقابت فزاینده داخلی و جهانی روبرو است، موفقیت طراحی کفش به عنوان یک مرحله مهم به عوامل متعددی وابسته است که یکی از آنها عامل رنگ می باشد. رنگ های ترجیحی برای این محصول در بین مشتریان مختلف یکسان نمی باشد. هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر ترجیح رنگ بر ترجیح محصول با توجه به نقش تعدیل گری عوامل منتخب جمعیت شناختی (سن، جنسیت و تحصیلات) می باشد. این مطالعه با استفاده از طرح پژوهشی از نوع توصیفی - پیمایشی انجام شده است. داده ها از طریق اسلایدهای طراحی شده از 400 نفر در سنین، جنسیت و تحصیلات مختلف در غرب شهر تهران جمع آوری شد. مدل مفهومی شامل سه متغیر و چهار فرضیه می باشد. برای آزمون فرضیات از آزمون کای دو و رگرسیون و همچنین نرم افزار spss استفاده شده است. نتایج نشان داد که سن، جنسیت و تحصیلات رابطه میان ترجیحات رنگ و ترجیح محصول را تعدیل می کند و ترجیحات رنگ بر ترجیح محصول تاثیر معنادار دارد.
    کلیدواژگان: ترجیحات رنگ، ترجیح محصول، نقش تعدیل گری سن، جنسیت و تحصیلات
  • فاطمه سلطانی، ملیحه پیشوایی صفحه 333
    استفاده از پلیمرهای رسانا علیرغم کاربردهای گسترده در زمینه های مختلف، به علت فرآیندپذیری کم، محدود شده است. پلیمریزاسیون امولسیونی با تولید نانو ذرات پایدار شده در آب مشکل فرآیندپذیری این پلیمرها را تا حدودی حل می نماید. در این تحقیق، سنتز پلی آنیلین توسط فرآیند پلیمریزاسیون امولسیون معکوس به همراه جنبه های شیمیایی، فیزیکی و ساختاری ماده حاصله از طریق این روش پلیمریزاسیون مورد بحث قرار گرفته است. برای سنتز نمک پلی آنیلین از نوع رسانا با فرآیند امولسیون معکوس از عامل اکسنده بنزوئیل پراکسید در یک حلال غیرقطبی، یک اسید پروتونی عامل دار به عنوان دوپانت و نیز امولسیون کننده و اسید هیدروکلریک جهت بهبود رسانایی محصول استفاده می شود. تاثیر شرایط سنتز مثل مدت زمان واکنش، نوع و غلظت واکنش دهنده ها جهت بهینه سازی بازده سنتز و رسانندگی پلی آنیلین بررسی شده است. با سنتز پلی آنیلین در شرایط بهینه، مقدار مقاومت کمینه برابر با Ω 8.29 به دست آمد. علاوه بر رسانایی، ریخت شناسی و دیگر خواص پلی آنیلین به وسیله طیف سنجی FT-IR، SEM، DSC وDLS بررسی شد.
    کلیدواژگان: پلیمریزاسیون امولسیونی معکوس، پلیمرهای رسانا، پلی آنیلین، سنتز
  • سیدمحمود طباطبایی هنزایی، محمد قانع، حسین حسنی، علی زینل همدانی صفحه 341
    هدف اصلی این تحقیق ارائه رابطه ای برای تخمین طول عمر مفید فرش های پشمی با تمرکز بر تغییرات ظاهر و رنگ به روش آماری می باشد. چهار شاخص درصد افت ضخامت (TL)، میزان اختلاف رنگ نخ های پرز (ΔE)، تغییر مشخصات هندسی ساق پرزها (TS) و تغییر یکنواختی بافت سطحی نوک ساق پرزها (ET) از گروه خواص عملکردی مرتبط با دوام ظاهر و رنگ فرش ها مدنظر قرار گرفته شدند. 18 نمونه فرش دستباف با گره متقارن (ترکی) با مشخصات ساختمانی متفاوت تولید شد. نمونه فرش ها با استفاده از دستگاه هگزاپاد تحت 4000، 8000 و 12000 دور چرخش، فرسایش داده شدند. مقادیر چهار گروه خواص فوق برای تمام نمونه ها در حالت فرش نو و پس از سه مرحله فرسایش به روش استاندارد و البته دو خواص TSوET با استفاده از روش پردازش تصویر اندازه گیری شدند. در ابتدا با استفاده از آزمون چندمتغیره، متغیرهای موثر انتخاب شده و سپس با آنالیز واریانس چندمتغیره معنی داری مدل های حاصل ارزیابی شد. معادلات بهینه برای هر گروه خواص با استفاده از الگوی رگرسیون چندگانه چندمتغیره تعیین شد. مدل معکوس مربوط به عامل شدت فرسایش به عنوان رابطه مناسب برای تخمین طول عمر فرش ها، راستی آزمایی و معرفی شد.
    کلیدواژگان: فرش دستباف پشمی، طول عمر، دوام ظاهر و رنگ، پردازش تصویر، رگرسیون چندگانه چندمتغیره
  • فاطمه خاکزار بفرویی، هاله خلیلی، مهدی صفی صفحه 351
    اجسام فلورسنت پرتوهای فرابنفش یا مرئی تابیده شده در طول موج های کوتاه را جذب کرده و در طول موج های بلندتر انتشار می دهند. منحنی پرتوهای طیفی مواد فلورسنت شامل دو جزء انعکاس واقعی و فلورسنت است. مدل رنگی کیوبلکا- مانک معمول که انعکاس یک نمونه نیمه شفاف را تشریح می کند از فلورسنس صرف نظر کرده، از این رو باید بخش انعکاسی حقیقی منحنی پرتوهای طیفی مواد فلورسنت از بخش انتشار فلورسنتی جدا شود. استفاده از فیلتر برای کاهش فلورسنس، استفاده از طیف سنج در دو حالت چندرنگ- تک رنگ (و برعکس) و روش محاسباتی حذف و یا تضعیف فلورسنس از جمله روش هایی است که برای این منظور وجود دارند. در تحقیق حاضر برای جداسازی انعکاس واقعی از صدور فلورسنس، مقدار فاکتور تشعشعات کلی طیفی مواد رنگزای فلورسنت در سراسر طیف مرئی با مقدار انعکاس زمینه رنگ نشده مقایسه شد و محدوده تحریک، هم پوشانی و صدور رنگزای فلورسنت تعیین شد. با در نظر گرفتن نظریه کیوبلکا- مانک برای بخش انعکاس واقعی، به راحتی فاکتور تشعشعات طیفی به دو قسمت انعکاس واقعی و فلورسنس تفکیک می شود. این روش بسیار ساده بوده و به تجهیزات خاصی نیاز ندارد.
    کلیدواژگان: فلورسنس، فاکتور تشعشعات کلی، انعکاس واقعی، انعکاس فلورسنت، کیوبلکا، مانک
|
  • R. Ansari, H. Fallah Moafi, N. Nemati Manjili, A. Fallah Delavar Page 273
    In this study, α-Fe2O3 nanoparticles (α-Fe2O3 NPs) and its composite with wood sawdust (α-Fe2O3/SD NC) were synthesized using co-precipitation method and then were used as adsorbents for dye removal from aqueous solution. Reactive Red 195 (single azo dye) was used as a test probe in this study. Adsorption studies were carried out in batch system. In order to find out the optimum removal conditions, the effect of some important parameters such as pH, initial concentration dye, contact time, temperature, adsorbent dosage and etc onto sorption capacities of the adsorbent were investigated. Equilibrium adsorption data were treated using Freundlich and Langmuir equations. The results indicated that the adsorption capacity of α-Fe2O3 and α-Fe2O3/SD nanocomposite for dye removal were 59.17 and 29.67 mg/g, respectively. Pseudo first and Pseudo second order kinetics were used for kinetic investigation. The results showed that sorption process follows the Langmuir isotherm and Pseudo-second-order kinetic model for α-Fe2O3. The isotherm studies revealed that the equilibrium adsorption data obtained for α-Fe2O3/SD adsorbent fitted better with Freundlich model and the adsorption kinetics is also followed by the Pseudo-first order model.
    Keywords: α Fe2O3 nanoparticle, Nanocomposite, Reactive Red 195, Adsorption.
  • F. Sahraei Ardakani, H. Bahari Moghaddam, M. Khajeh Mehrizi, S.M. Bidoki Page 287
    Nowadays, auxiliaries are playing a very important role in improving textile dyeing and printing conditions. In the present study, cotton/polyester fabric was padded with beta-cyclodetrin (β-CD) and after printing with disperse-reactive dyes, samples were treated with TiO2 nanoparticle to improve their self-cleaning properties. The effect of β-CD on properties of printed fabric and scanning electron microscope surface image, their self-cleaning and antimicrobial properties were studied. According to the results, increasing concentration of β-CD could reduce color strength (K/S) of the samples and their water absorption time whilst water spreading area and value of the retained water were increased. β-CD showed a very limited effect on improving antimicrobial activity of goods.
    Keywords: Beta, cyclodextrin, Printing, Nanotitanium dioxide, Cotton, polyester fabric, Color, fastness properties
  • A. R. Koochakzaei, A. Nemati Babaylou, L. Daneshpoor Page 297
    Material identification of historical objects has a great importance for better understanding and reproduction process of ancient arts as a basic prior to applying the appropriate conservation method. In this research an inscription related to Ansarin house of Tabriz was studied. It has used in open air space under environmental factors which has caused to structural and visual decays. The aim of the study was identification of pigments and ink of script and ornaments by application chemical spot tests, polarized light microscopy, SEM-EDX and FTIR spectrometry. Results have indicated the use of carbon ink in inscription and ultramarine blue (Lapis lazuli), white lead, red lead (minium), massicot (litharge) with chalk as filler and copper alloys as golden pigment. Corrosion products of copper alloys such as carboxylates, appears as a green layer on golden areas.
    Keywords: Inscription, Pigment, Spot test, Polarized light microscopy, SEM, EDX, FTIR
  • M. Hossein Nezhad, S. Moradian, K. Gharanjig Page 307
    This research describes a double layered dye sensitized solar cells by using organic dyes based on indoline. Spectrophotometric evaluations of the mixtures of dyes in solution and on a TiO2 substrate were carried out in order to assess changes in the status of the dyes. Additionally, electrochemical properties of each mixture of dyes were investigated. Oxidation potential measurements for all of mixture ensure a thermodynamically favorable charge transfer to the TiO2 conduction band. Finally, dye sensitized solar cells are fabricated in order to determine the photovoltaic behaviour and conversion efficiencies of each mixture.
    Keywords: Dye, sensitized solar cells, Indoline, Dye mixture, Conversion efficiencies, Photovoltaic properties
  • S. Eshaghloo Galougahi, S. Safapour, M. Sadeghi, Kiakhani, S. H. Seyed, Saadati Page 313
    In this study, natural colorants of hawthorn fruit, Crataegus elbursensis were extracted using ultrasonic energy. The effect of extraction variables such as solvent type, time, temperature, pH, and crude dye concentration was optimized through one-factor at a time method. Optimum extraction conditions of dye concentration 10 g/L, ethanol/water ratio of 4/1 V/V, temperature 50 ˚C, time 30 minutes, and pH 4 were obtained. Moreover, comparison of extraction data obtained by two conventional and ultrasonic extraction methods demonstrated that using ultrasound, extraction time and temperature were reduced and the amount of natural dye extracted was enhanced.
    Keywords: Extraction, Natural dye, Hawthorn, Crataegus elbursensis fruit, Ultrasonic, Spectral characteristics
  • A. Zarei, M. Maleki Minbashi, T. Rahmani Page 321
    Products need to have high quality as well as acceptable appearance. Due to the extremely high expressive quality of the colors in the products, knowledge and understanding of the visual element is considered very difficult and yet critical step in the product design. The systematic design of sports shoes is the first step to success in global industry competition and the color element in shoes is considered a critical role in design and customers attraction, and the preferenced colors for this product in various segments of society should be identified. Given the importance of this issue, this paper investigates the effect of color preferences on product preferences with the moderating role of age, gender and education. The research methodology is of descriptive_survey type and data were collected from 400-person with different ages, gender and education in Tehran city. The conceptual model consists of three main variables. To test the hypotheses, the chi-square test, Friedman and regression were used. Results showed that age, gender and education have moderating impact on the relationship between color preferences and product preferences. Color preferences are also significantly related to product preference.
    Keywords: Color preferences, Product preferences, Moderating role age, Gender, Education
  • F. Soltani, M. Pishvaei Page 333
    Despite the widespread applications of conductive polymers, their usage has been limited due to their poor processability. Emulsion polymerization to produce stable nanoparticles in water, solve to some extent the difficult process of these polymers. In this study, synthesis of polyaniline by inverse emulsion polymerization method along with chemical, physical and structural aspects is discussed. Synthesize of conductive polyaniline is carried out using oxidizing agent of benzoyl peroxide in a non-polar solvent, a functionalized protonic acid as dopant/ emulsifier and hydrochloric acid to improve the product conductivity. In order to optimize efficiency and conductivity of synthesized polyaniline, the effect of synthesis conditions such as reaction time, type and concentration of reactants were investigated. Synthesizing in optimum condition, minimum resistance value for a produced polyaniline was about 8.29 Ω. Beside conductivity, morphology and other properties of polyaniline has been investigated by FT-IR, SEM, DSC and DLS analysis.
    Keywords: Inverse emulsion polymerization, Conductive polymers, Polyaniline, Synthesis
  • S. M. Tabatabaei Hanzaei, M. Ghane, H. Hassani, A. Zeynal Hamadani Page 341
    The main purpose of this study is to achieve a formula to estimate the lifetime of hand-knotted woolen carpets based on changes in the appearance and color of carpet using statistical techniques. Thickness loss of surface pile yarns (TL), color difference index of pile yarns (E), tuft size index (TS) and evenness of texture index (ET) were considered as representative of the appearance characteristics. Eighteen hand-knotted woolen carpet samples (symmetric knot) with different structural specifications were produced. The carpet samples were subjected to 4000, 8000 and 12000 drum revolutions using a Hexapod tumbler tester and functional properties of samples were investigated in original and worn out carpet samples with standard methods and image processing technique. At first the effective variables selected by using multivariate test, and then multivariate analysis of variance was used for evaluating the significance of obtained models. Optimal separate equations of the functional properties on hand-knotted carpets were determined through multivariate multiple regression method. Reverse model of wear factor can be considered as a proper equation to predict the lifetime of carpets.
    Keywords: Hand, knotted woolen carpet, Lifetime, Appearance, color durability, Image processing, Multivariate multiple regression
  • F. Khakzar Bafrooei, H. Khalili, M. Safi Page 351
    Ultraviolet and visible radiations are absorbed by fluorescent materials at short wavelengths and re-emitted at longer wavelengths. Spectral curve of fluorescent material consists of true and fluorescent reflection. The common Kubelka-Munk color model describes the reflectance of a translucent sample without considering fluorescence component; so, true spectral reflection of fluorescent materials should be separated from fluorescence emission. To this aim, there are some methods such as filter application to reduce fluorescence component, polychromatic and monochromatic spectrophotometers and computational methods to eliminate or decrease the fluorescence effect. At present study, to separate the true reflectance component from the fluorescence emission, the total spectral radiance factor of the fluorescent dyes was compared with the reflectance of the substrate through all visible wavelengths and exciting, crossover and emission region were determined. Accordingly, the total radiance factor curve can be separated into two parts of true and fluorescence reflection with considering of the Kubelka–Munk theory for the true reflectance part, simply and without any especial equipment.
    Keywords: Fluorescence, Total radiance factor, True reflection, Fluorescent reflection, Kubelka–Munk