فهرست مطالب

مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی - پیاپی 30 (بهار 1394)

مجله مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی
پیاپی 30 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نصرالله مولایی هشجین، محمدرضا نقوی *، عباس باقری، پگاه مرید سادات صفحات 1-12

    با توجه به این که نیمی از جمعیت جهان زنان هستند برای دستیابی به توسعه ضروری است که زنان مانند مردان در فرایند توسعه و مدیریت روستایی مشارکت داشته باشند. این واقعیت بر هیچ کس پوشیده نیست که بدون در نظر گرفتن زنان، دستیابی به توسعه واقعی میسر نخواهد شد و باید به جایگاه و نقش زنان در مدیریت روستایی توجه شود. همانطور که می دانیم مدیریتروستاییبهعنوانیکیازمولفه هایاساسیبراینیلبهتوسعه یروستایی است که متاثر ازراهبردهایکلانملی و نیز رهیافت هایموجوددرزمینهمدیریت محلیمی باشد. چرا که در این بین زنان روستایی بسیاری از نقش های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی خارج خانه را به خوبی این نقش ها در داخل خانه ایفا می کنند، اما از برنامه های توسعه ی روستایی دور مانده اند و این مساله سبب گردیده تا برنامه ریزان از پتانسیل مدیریتی زنان در توسعه روستایی غافل شوند. هدف این پژوهش واکاوی جایگاه زنان در مدیریت روستایی است. محدوده ی مورد مطالعه 10 روستا از روستاهای دهستان میانکاله شهرستان بهشهر می باشد، روش تحقیق بصورت پیمایشی و توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات نیز به صورت اسنادی و میدانی از طریق پرسش نامه در قالب طیف لیکرت طراحی شده و سوال تحقیق از طریق نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفته شده است، نتایج تحقیق در روستاهای مورد مطالعه نشان می دهد باتوجه بهمقایسهحدمتوسطگویه های موردارزیابیدرهریک از شاخص های جامعه نمونه می تواناستنباطنمود که کلیه مولفه های پایین تر از حد متوسط بوده و این تغییرات به لحاظ آماری معنادار نبوده و به نظر می رسد زنان در مدیریت روستایی در سطح جامعه نمونه جایگاه مشخصی ندارند.

    کلیدواژگان: زنان، توسعه روستایی، مدیریت روستایی، بهشهر
  • علی اکبر عنابستانی، احمد رومیانی صفحات 13-28
    گردشگری خانه های دوم بعنوان یکی از مهم ترین رویکردهای جدیدتوانسته است نقش موثری درتوسعه مناطق روستایی ایفا کند. هدف ازاین پژوهش بررسی اثرات گردشگریخانه هایدوم درتوسعه جوامع محلی روستاهای کامشگانو چنگوره (شهرستان اوج) می باشد و به دنبال پاسخ گویی به این سوال می باشد: آیا گردشگری خانه های دوم توانسته است منجر به توسعه روستایی در ابعاد (اقتصادی، اجتماعی، محیطی و کالبدی) در منطقه مورد مطالعه شود؟ نوع تحقیق کاربردی، روش مورد استفاده توصیفی- تحلیلی و برای گردآوری داده ها از روش های کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است جامعه آماری این تحقیق 1177خانوار محاسبه شده است که از طریق فرمول اصلاح شده کوکوان 107 پرسش نامه بدست آمده و به صورت تصادفی بین خانوارها توزیع گردد تا اصل شانس برای همه رعایت شود. و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های آماری توصیفی و استنباطی (آزمون t تک نمونه ای ، فریدمن، تحلیل مسیر و کروسکال والیس) استفاده شده است. یافته ها این پژوهش نشان داد که بین شاخص ها به کارگرفته شده رابطه معنادار و مثبتی وجود دارد به طوری که بعد اقتصادی و کالبدی بیشترین اثرات و بعد اجتماعی و محیطی کمترین اثرات را به دنبال داشته استو از طرف دیگر، روستایی کامشگان به دلیل سرمایه گذاری مالکان خانه های دوم و دسترسی به خدمات، حمل نقل، زیرساخت و جاذبه متنوع بیشترین اثرات در زمینه ابعاد اقتصادی، اجتماعی، کالبدی و محیطی داشته است. با توجه به نتایج تحقیق، که نشان دهنده تاثیرات گردشگری خانه های دوم در ایجاد توسعه روستایی و گسترش ابعاد اقتصادی- اجتماعی، کالبدی و زیست محیطی در محدوده مورد مطالعه می باشد می توان از آن به عنوان راهبردی برای کاهش مهاجرت، فقر و توسعه روستایی بهره گرفت.
    کلیدواژگان: آثار اقتصادی، آثار اجتماعی و فرهنگی، آثار کالبدی، آثار زیست محیطی، توسعه روستایی
  • شهرام امیرانتخابی صفحات 29-46
    شناخت گونه های متنوع سکونتگاه های روستایی گیلان و طبقه بندی آن ها، زیربنای برنامه های توسعه روستایی و ناحیه ای است که می تواند رهگشای شناخت نیازها، توانمندی ها، محدودیت ها، تنگناهای روستاها و سنجش سطح توسعه یافتگی یا محرومیت روستاها باشد. با توجه به ویژگی های کالبدی و اجتماعی- اقتصادی روستاهای گیلان، نمی توان به سادگی از الگوها و روش های رایج در طبقه بندی سطح توسعه یافتگی روستاها پیروی نمود. براین اساس، با گونه شناسی روستاهای گیلان از نظر محیطی و اجتماعی- اقتصادی و شناخت تنگناها و توانمندی های هر گروه از روستاها در سطح عرصه های طبیعی استقرار روستاها (جلگه ای کوهپایه ای و کوهستانی) و در سطح واحدهای اداری (دهستان و بخش) ، می توان به سطح توسعه یافتگی و میزان محرومیت آن ها دست یافت. در این پژوهش با بهره گیری و تلفیق روش های علمی شناخته شده، کوشیده ایم تا روش مناسب و بهینه ای را برای طبقه بندی روستاها و سنجش میزان توسعه یافتگی آن ها ارائه دهیم و بر پایه آن شاخص های مهم بررسی میزان توسعه یافتگی یا محرومیت روستاها را در گیلان شناسایی کنیم.
    کلیدواژگان: سطح بندی روستاها، توسعه یافتگی، محرومیت، روستاهای گیلان
  • علی اکبر نجفی کانی، زینب وصال صفحات 47-56
    مدیریت محلی مفهومی نسبتا جدیدی است که از ارکان اصلی حل مسائل و مشکلات روستایی به شمار می آید و کاربرد آن در حوزه ی مسائل روستایی روز به روز در حال افزایش می باشد. امروزه یکی از راهبردهای موثر در توسعه همه جانبه و پایدار نواحی روستایی، نقش مدیران محلی درجریان توسعه روستایی است، به طوریکه با سیاست گذاری و اجرای صحیح مدیریت و برنامه های توسعه روستایی در قالب هدایت آن ها برای استفاده از توانمندی ها، قابلیت ها و مشارکت مردمان محلی راه رسیدن به توسعه پایدار روستایی را هموار می گردد. با توجه با اینکه زنان روستایی نقش کلیدی در امور مختلف بویژه تولیدات کشاورزی، صنایع روستایی و… دارند، در جریان توسعه روستایی حائز اهمیت هستند، و توانمندسازی آنان در کانون مفاهیم جدید توسعه و تقویت راهبردهای فقر زدایی در مناطق روستایی شناخته شده است. در این راستا، مقاله حاضر سعی دارد به بررسی نقش مدیران محلی (شورای اسلامی و دهیار) در توانمند سازی زنان روستایی در دهستان استرآباد جنوبی واقع در شهرستان گرگان بپردازد. روش پژوهش حاضر بصورت توصیفی- تحلیلی است و تعداد نمونه ها با استفاده از فرمول کوکران 200 نفر بدست آمده است. سپس بعد از طراحی پرسش نامه ایی زنان روستایی دهستان استرآباد جنوبی بصورت تصادفی ساده/سیستمایتک مورد سنجش و آزمون قرار گرفتند. برای سنجش داده ها از آزمون های تحلیل همبستگی (اسپیرمن، کندال، کرامر) و مک نمار در محیط نرم افزار SPSS استفاده شده است و یافته های تحقیق حاکی از آن است که مدیران محلی با عملکردهای خود تاثیر قابل توجهی در زمینه های مختلف اعم از ایجاد فرصت های شغلی مناسب، افزایش درآمد، تقویت تعاونی ها و تشکل های زنان و همچنین توجه به مهارت های زنان روستایی در دهستان استرآباد جنوبی داشته اند.
    کلیدواژگان: مدیریت محلی، توانمندسازی، زنان روستایی، دهستان استرآباد جنوبی
  • ناصر علیقلی زاده فیروزجایی صفحات 57-67
    در این پژوهش پیامدهای مطلوب و نامطلوب اجتماعی و فرهنگی ناشی از توسعه گردشگری خانه های دوم در نواحی روستایی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. ناحیه مورد مطالعه روستاهای دهستان میر شمس الدین از بخش مرکزی شهرستان تنکابن در استان مازندران می باشد. این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش پژوهش، توصیفی و تحلیلی مبتنی بر پیمایش می باشد داده های تحقیق به لحاظ ماهیت ذهنی و عینی بوده و از طریق پرسش نامه و مصاحبه و مشاهدات میدانی جمع آوری و از طریق روش های آماری نظیر آزمون تی تک متغیره و همبستگی تجزیه و تحلیل شده است در این خصوص نتایج بررسی از اثرات و پیامدهای مثبت و منفی اجتماعی و فرهنگی توسعه گردشگری خانه های دوم نشان می دهد که توسعه گردشگری خانه های دوم سبب اثرات و پیامدهای مثبت و مطلوب نظیر افزایش سطح آگاهی و بهبود امکانات و خدمات زیربنایی در حد زیاد شده است همچنین با توجه به توسعه بی رویه، انبوه و برنامه ریزی نشده توسعه خانه های دوم، سنخیت کم ویژگی های اجتماعی و فرهنگی جامعه میزبان با صاحبان خانه های دوم و مدیریت ناکارامد سبب بروز پیامدهای منفی نظیر؛افزایش میزان ازدحام و شلوغی در روستا، میزان افزایش ناهنجاری ها در نواحی روستایی، میزان گسترش شیوه زندگی شهرنشینان در بین خانوارهای روستایی این منطقه و میزان افزایش جرم و جنایت و فعالیت های غیرقانونی، میزان افزایش تضاد و تعارض بین صاحبان خانه های دوم با جامعه میزبان، میزان تغییر در نظام ارزشی و الگوهای رفتاری در نتیجه تقلید از گردشگران خانه های دوم، افزایش مشکلات جوانان در خرید زمین و مسکن، افزایش درگیری و نزاع بر سر مالکیت زمین، مشکلات در استفاده از امکانات و خدمات برای ساکنین در فصل گردشگری و کاهش دسترسی به جاذبه های گردشگری و امکانات و فضاهای تفریحی شده است شدت پیامدهای منفی فوق براساس درک و نگرش ساکنین براساس طیف لیکرت در حد زیاد تا خیلی زیاد در نوسان و براساس آزمون t تک متغیره معنادار نیز بوده است.
    کلیدواژگان: گردشگری، خانه های دوم، پیامدهای اجتماعی و فرهنگی، سکونتگاه های روستایی، دهستان میر شمس الدین
  • علی سعیدی، حسن حسینی امینی صفحات 69-84
    بنادر کشور چرخاننده و تسریع کننده بخشی زیادی از اقتصاد کشور می باشند. بسیاری از تجهیزات، امکانات و محصولات غذایی از بنادر صادر و وارد می شود و نفت اصلی ترین منبع درآمد کشور از این بنادر (بنادر جنوبی بخاطر صادرات نفتی و متصل بودن به دریاهای آزاد از اهمیت و الویت بیشتری برخوردارند) صادر می گردد همچنین با توجه به قرار گیری بنادر در خط ساحلی، بنادر خط مقدم مواجهه با تهدیدات و سلاح های دشمن بخصوص تهدیدات دریایی می باشند لذا لزوم اقدامات پدافند غیرعامل در مکان یابی و طراحی بنادر امری بدیهی به نظر می رسد تا کمترین تهدید و آسیب متوجه آنان گردد ودر صورت تهدید چرخه اقتصادی کشور تداوم داشته باشد. با توجه به تکنولوژی رو به جلوی دشمنان و دقت انواع سلاح های موجود، برای کاهش آسیب های محتمل بایستی از اقدامات مناسب، متناسب با نوع تهدید استفاده نمود. به طور با تقویت سیستم های حمل و نقل می توان بسیاری از فعالیت های جانبی بنادر را که شامل انبارداری و ترخیص کالا و غیره را که امروزه در نزدیکی بنادر صورت می گیرد به نقاط امن و با فاصله بیشتری، دور از برد سلاح های دشمن قرار داد. و همچنین با سایر روش های پیشنهاد شده در مکان یابی بنادر میزان آسیب پذیری را تقلیل داد. تهدیدات مورد مطالعه این تحقیق بر اساس توان هوایی و موشکی دشمن و تاکتیک های آنان در انهدام و تخریب تاسیسات حیاتی و حساس کشور در زمان جنگ می باشد و راهکارهای موجود برای اجرای پدافند غیرعامل تاسیسات بندری جهت کاهش خسارات، صدمات، تلفات انسانی، افزایش توان دفاعی و ادامه فعالیت در زمان تهدید دشمن صورت گرفته است. بندر امیرآباد بهشهر یکی از بنادر مهم و درحال توسعه در شمال کشور می باشد که ما با بررسی الزامات پدافند غیر عامل در بنادر می خواهیم میزان این اقدامات را در این بندر مورد بررسی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: مکان یابی، پدافند غیرعامل، بنادر، اصول
  • رفعت شهماری اردجانی صفحات 85-98
    اکثر سکونتگاه های استان گیلان دارای تنگناهای طبیعی خاصی در توسعه فیزیکی می باشند و از دیدگاه ژئومورفولوژی این مراکز در توسعه فیزیکی خود بامشکلات عدیده ای از قبیل: زمین لرزه، وضعیت سطح آب های زیر زمینی، پیشروی و پسروی آب دریا در سواحل، سیلاب، حرکات دامنه ای وغیره مواجه می باشند. در بسیاری از کارهای مدیریت محیطی و آمایش سرزمینی، مهمترین و مفیدترین کمک ژئومورفولوژیست، نمایش اشکال و عوارض سطح زمین بر روی نقشه های ژئومورفولوژی می باشد، زیرا استقرار و پیدایش سکونتگاه ها بیش از هرچیز تابع شرایط محیط طبیعی (زمین شناسی، توپوگرافی، خاک، هیدرولوژی، آب وهوا) و موقعیت جغرافیایی می باشد. بنابراین پدیده های ژئومورفولوژی در پیدایش، شکل گیری، پراکندگی و توسعه فیزیکی سکونتگاه های شهری و روستایی تاثیر بسزایی دارند. این مقاله در راستای طرح تحقیقی تحت همین عنوان (تهیه نقشه ژئومورفولوژی غرب گیلان با مقیاس1:25000) توسط نگارنده در غرب استان گیلان انجام گرفته است و نتایج نشان می دهد که، پدیده های ژئومورفولوژی نقش مهمی در توسعه فیزیکی سکونتگاه های شهرستان آستارا دارند، برخی از این پدیده ها از قبیل: تپه های ماسه ای سواحل دریای خزر، تالاب استیل (جنوب غرب آستارا) ، پادگانه های دریایی اطراف حویق و چوبر، گسل سراسری آستارا و مواد آبرفتی رودخانه های لوندویل، چوبر، حویق و فرآیندهای دامنه ای، تنگناهای را برای توسعه فیزیکی سکونتگاه های محدوده تحقیق به وجود می آورند، بطوریکه برخی از این سکونتگاه ها (شهرک عباس آباد، لوندویل، لمیر، نصرت آباد، کشلی) شکل فضایی آن ها، بر لندفرم زمین منطبق می باشد. روش تحقیق برپایه تحلیل فرم و فرآیند برروی نقشه های توپوگرافی1:25000، زمین شناسی 1:100000، عکس هوایی و در نهایت در چند مرحله بازدید صحرایی تمام اطلاعات و داده ها برروی زمین مورد ارزیابی قرار گرفت. امید است که این کار زمینه ای فراهم سازد تا بتوان اینگونه نقشه ها را در سطح وسیع و پوشش سراسری برای تمام استان های کشور تهیه نمود و گزارش آن را در اختیار سازمان های اجرایی و ادارات قرار داد.
    کلیدواژگان: توسعه فیزیکی، سکونتگاه ها، نقشه ژئومورفولوژی، شهر و روستا، غرب گیلان
  • مجید یاسوری، رضا ویسی، مژگان سبب کار، مریم محمدی صفحات 99-112
    رشد روزافزون جمعیت شهرها در گسترش فیزیکی و تغییرات کاربری اراضی حاشیه شهرها نقش موثری داشته است. جمعیت شهر رشت از حدود 294 هزار نفر در سال 1370 به بیش از 600 هزار نفر در سال1390 افزایش یافته است. در این دوره مساحت محدوده شهر از 2994 هکتار به 10240 هکتار رسید. نتیجه افزایش جمعیت و مساحت شهر، توسعه فیزیکی شهر و در نتیجه تغییر کاربری اراضی حاشیه شهر و به زیر ساخت و ساز رفتن این اراضی بوده است، بنابراین شناسایی ساز و کارهای موثر بر رشد و پویایی شهر به منظور مقابله منطقی و صحیح با مشکلات تبعی آن و همچنین طراحی اندیشمندانه و مدبرانه توسعه آتی شهر حائز اهمیت می باشد. نوع تحقیق در این پژوهش کاربردی و روش آن توصیفی- تحلیلی می باشد. نتایج پیمایشی تحقیق نشان داد که طی دره 1370 تا 1390، حدود 3587 هکتار از اراضی حاشیه شهر، تغییر کاربری یافته و به زیر ساخت و سازهای شهری رفته است. با توجه به آمار شهرداری رشت، تعداد واحد مسکونی شهر رشت از 84053 در سال 1370 به 140355 واحد در سال 1389 رسیده است، که نشانگر 67 درصد افزایش طی این دوره است. همچنین یافته های حاصل از مقایسه دو نقشه شهر رشت در سال های 1370 با 1390 نشان داد که طی دوره مذکور تعداد 10 روستا به شهر ملحق شده و همچنین تعداد 57728 قطعه ملک اعیانی در حاشیه شهر به محدوده خدماتی شهرداری اضافه شده است. که این قطعات شامل کاربری های مختلفی، از جمله مسکونی، تجاری، صنعتی و… است
    کلیدواژگان: گسترش فیزیکی، تغییرات کاربری، اراضی کشاورزی، شهر رشت
  • اکبر معتمدی مهر، ابوذر مطیع دوست کومله صفحات 113-126
    برنامه ریزی راهبردی، شیوه ای است منظم و سیستماتیک جهت اجرای برنامه ها و فعالیت ها، با خصوصیات ویژه خود که آن را از سایر برنامه ریزی ها از جمله برنامه ریزی سنتی متمایز می کند. متمرکز بودن، کمی و کیفی بودن، مشارکتی بودن، توجه به تحلیل های داخلی (نقاط قوت و ضعف) و همراه آن تحلیل های خارجی (فرصت ها و تهدیدها) ، توجه کامل به امکانات و توانایی های موجود و قابل دسترس از جمله ی این ویژگی های متمایز کننده محسوب می شوند. پارک بازار شهر لنگرود که در نوع خود از اولین نمونه ها در ایران محسوب می شود، در حاشیه این شهر شمالی قرار گرفته است. روش تحقیق از نوع مطالعات توصیفی- تحلیلی است و در مجموع با 550 نفر از کسبه و نیز با 400 نفر از مراجعه کنندگان از طریق پرسش نامه، مصاحبه صورت گرفته است. برای پاسخ به سوال تحقیق نیز از آزمون های ضرایب همبستگی تاو- بی کندال، تاو- سی کندال و گاما استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که بین متغیرهای میزان رضایت مندی مراجعه کنندگان به پارک بازار و تعداد دفعات مراجعه آن ها به این مجموعه رابطه همبستگی مستقیم وجود دارد و در مجموع باید گفت هرچند پارک بازار شهر لنگرود مبرا از عیوب و نقاط ضعف نمی باشد، اما با تلفیق کارکردهای تفریحی و تجاری در یک مجموعه واحد علاوه بر حل مشکلات موجود و دست یابی به اهداف معین، فرصت های طلایی و ارزشمند متعددی را در پیش روی شهر و شهروندان قرار داده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، پارک بازار، مدل SWOT، شهر لنگرود
|
  • Nasrollah Molaeihashjin, Mohamadreza Naghavi, Abbas Bagheri, Pegah Moridalsadat Pages 1-12

    Giventhathalf theworld's populationare womenDevelopmentis essentialtoachievingdevelopmentand managementofruralwomenas mencontributeThisfactnodoubtRegardless of thewomenwasnotpossibleto achieverealdevelopmentNote thepositionand role of womeninrural managementRuralmanagementasakeycomponentforachievingrural developmentTheis influenceofthe nationalmacro-strategy approach,theVenice ofthelocalmanagementThemanyrolesofrural womenin economic, social and cultural roleswithin thehomeas well asoutsidethehouseto play.Rangeof10 villagesintherural districts ofMiankalehBehsharhsurveyresearchmethods andanalytical – descriptiveAswellasdocumentation andfieldworkdata collectionvia surveysLikert typeformatdesignedResearchvia software(SPSS)hasbeen analyzed.The resultsofthe studyshow thatruralComparedtotheaverageofthe indices oftheitemsassessedin eachsamplecanbe inferredAllcomponentsarelowerthanaverageThese changeswere notstatistically significant Seems tohavemarkedthe positionofwomeninrural managementat the community level.

    Keywords: Women, rural development, rural management, Behsharhe
  • Aliakbar Anabestani, Ahmad Roomyani Pages 13-28
    The tourism of second houses as one of the most important new aspects could have playing an effective role in rural regions. The purpose of this research was the scrutiny of tourism effects of second house in developing of rural regions in Kamshegan&Changoore villages (Avaj County) & was trying to answer to this question: Could tourism of second houses led to rural developing in studied area in dimensions of (financial, social, environmental, & physical)? The type of this research was applied, the used method was descriptive- analyzed & also, library & field method was used to gather of data. The statistical society was calculated as 1177 families that 107 questionnaires were made by the modified formula of cocowan& distributed among families randomly to observe chance law for everyone. & also the analytic & inferential statistical methods (test of one sample t, Friedman, analyze of way &Cruscalvalis) were used to analyze of data. The results showed that there were positive & significant relations between the used indexes. So that financial & physical dimension had the most effect & social & environmental had the least effects. On the other hand, Kamshegan village had the most financial, social, physical & environmental effects because of investment of second house owners & access to services, transportation, sub structures & diverse attractions. according to the research result, that showed the tourism effects of second houses in developing of village & financial-physical & environmental expansion in studied area that could be a solution for decreasing of migration, poverty & rural development.
    Keywords: Economical effects, Social, Cultural effects, Physical effects, environmental effects, Rrural Development
  • Shahram Amirentekhabi Pages 29-46
    Identifying various types of rural residences inGuilan and their categorizations serves as a base for rural development programs that can open ways to discover needs¡capabilities¡ limitations and difficulties in villages and measure the level of development and deprivation in villages.Concerning physical and social-economic characteristics of Guilan villages¡ common models and methods for categorization of level of development cannot be easily used and followed.According to this¡by classification of Guilan villages in terms of environmental and social-economic aspects and identification of the difficulties and capabilities of each group of villages at the natural level of their settlement (plain¡ foothill and mountain) and atthe level of official units (rural district and district), their development and privation level can be attained.In this research¡ by using and combining known scientific methodologies¡ we have tried to present an appropriate and optimum method for categorizing of villages and measuring the rate of their development. Relying on this method we have attempted to identify the main indexes of studying the rate of development or privation of Guilan villages.
    Keywords: classification of villages, Development, privation, Guilan villages
  • Aliakbar Najafikai, Zeinab Vesal Pages 47-56
    Local management is a relatively new concept which is a key element of solving problems ­ rustic look and its application in the field of rural problems is increasing day by­ day. One of the most effective strategies in the development and sustainability of rural areas, the role of local leaders in rural development. Proper implementation and management of policies and investments so rural development programs in directed them to use their abilities, ability and community participation in sustainable rural development paves the way to.­ Proper implementation and management of policies and investments so Rural development programs in the form led them to use their skills, capabilities and community participation to achieve Sustainable development of rural smoothly. Given the key role of rural women in particular, agricultural production, Rural Industries and. They are important in the process of rural development, and enabling them to develop new concepts and focus strengthen poverty alleviation strategy in rural areas are known. In this context, this paper attempts to examine the role Local Leaders (Council of Dhyary) the empowerment of rural women in Astarābād district located in the southern city of Gorgan pay. Methods The study was descriptive - analytical and study population of 200 women using Cochran formula selected rural villages in South Astarābād A random sample of / Systmayk are obtained. sensing data for the test correlation analysis (Spearman, Kendall Kramer) and Mac Nemar in soft SPSS software is used The research findings suggest that local managers with their actions impact Attention in various fields including employment opportunities appropriate, increase revenue, strengthen co and women's organizations and Also the skill rural women in rural South Astarābād have.
    Keywords: local management, empowerment of rural women, rural South Astarabad
  • Naser Aligholizadehfiroozjaie Pages 57-67
    This research examines favorable and unfavorable sociocultural outcomes associated with the development of second-home tourism in rural areas. Our study area is Meershamsodeen rural district in the central district of Tonekabon County, Mazandaran Province, Iran. The paper, practical in purpose and descriptive-analytical in method, is based on the survey. Having subjective and objective nature, research data have been collected via questionnaires, interviews and field observations and analyzed with statistical methods such as the one-sample t-test and correlation. In this regard, results obtained from studying the sociocultural consequences of second-home tourism development suggest that it has contributed substantially to good, positive influences including enhanced awareness and improved infrastructural facilities and services. It, furthermore, due to the unscientific, unplanned large scale development of second homes, low consistency between the sociocultural characteristics of the owners of second homes and the hostsociety and inefficient management, has yielded negative results which involve overcrowded villages, increased irregularities in rural areas, widespread adaption of urban lifestyles amongst rural families in the region, increased rates of illegal activities and crimes, marked difference and contrast between the owners of second homes and the host society, significant changes in the value system and behavior pattern as a result of imitating second-home tourists, considerable difficulties in buying houses and lands, raised conflicts over land ownership, problems with using facilities and services by residents in tourism seasons and reduced access to tourist attractions and recreational facilities. The intensity of the negative consequences above, according to the residents’ perceptions and viewpoints based on the Likert scale, has been varying considerably to a greater extent, giving meaningful implications in relation to the one-sample t-test.
    Keywords: Tourism, Second homes, Sociocultural impact, Rural settlements, Meershamsodeen District
  • Ali Saeedi, Hassan Hosainiamini Pages 69-84
    The ports of country will Trollerand Accelerate a large part of the economy . Most of the equipment, facilities and food products is import and export than ports . And oil the main source of income for the country's is exported from the ports(Southern ports have more importance and priority for oil exports and is connected to the high seas ). Too Due to exposure to ports in Coastline , Ports are on the front face of enemy threats and weapons particularly maritime threats. Therefore passive defense measures seem obvious The location and design of ports. They will understand Minimal threat and harm . and In a threat is continuing to the economic cycle.Due to the technology's enemies And accuracy of the weapon, To reduce possible damage should Appropriate measures , be used Commensurate with the threat. For example With the growth of transportation can most of the activities of the port side Including warehousing and customs clearance, etc .today are Ports nearby. Safe places with more space, put Away Win weapons of the enemy . too With other methods proposed in locating ports Reduced vulnerability.
    Threats of this research is based Enemy air and missile power And their tactics Destruction of critical facilities in the country The war is Options for passive defense of Port facilities To reduce losses, injuries, casualties, increase defense and continue Activities have been to threaten the enemy. in the port of Amir Abad Behshahr is One of the most important and developing ports in the north of the country. We review the requirements of passive defense in Ports We want to examine how these actions at this port.
    Keywords: Positioning, passive defense, ports
  • Rafat Shahmariardejani Pages 85-98
    Most of the settlements of Guilan province have certain natural constraints in physical development. In terms of geomorphology, these centers, in their physical development, have problems such as earthquakes, groundwater surface condition, forward and backward on the shores of the sea, flood, range of motion, etc. In many environmental management issues and land use, the most important and useful help of geomorphologist is displaying shapes and surface effects on the geomorphology maps, since the establishment and creation of settlements, above all, depend on normal conditions (geology, topographic, soils, hydrology, climate) and geographic location. Therefore, geomorphologic phenomena have a significant impact on the emergence, formation, distribution, and physical development of urban and rural settlements.This article is part of a research project under the same title (Preparing Geomorphologic Map of the West of Guilan with 1:25000 scale) which was conducted by the author in the West part of Guilan province; the results show that geomorphologic phenomena have an important role in the physical expansion of the settlements in the West of the province, some of which are the Caspian coastal sand dunes, steel wetlands (South West Astara), the Marine barracks around Choubar and Haviq, Global faults of Astara, and alluvial materials of Lavandevil, Choubar, and Haviq rivers, and range of processes, create some problems for the physical development of the settlements of the research area. Research method is based on form and process analysis on 1:25000 topographic maps, geology 1:100,000, aerial photographs, and, finally, at some stages of field visits, all the data on the land was evaluated. It is hoped that this work will provide a basis so that it would be possible to prepare these maps in broad national coverage for all the provinces, and give the report to the administrative organizations.
    Keywords: physical development, Settlements, Geomorphology map, town, village, West of Guilan
  • Majid Yasori, Reza Viasi, Mojgan Sabab Kar, Maryam Mohamadi Pages 99-112
    Further development of cities population in physical development and Land use changing of the city border fields has an effective role. Rasht's population is increased from 294000 in 1991 to the more than 600000 in 2011. In this period the area of city is from 2994 hectare to 10240 hectare. The result of population increase and the area of the city, physical development of the city and in result Land use changing of the city border and to the building of these fields, therefore knowing the effective outfits on the city's development for correct and logical opposition with its adherence problems and thinker design and future development of the city is important. The kind of research in usage research and its method is resolution-descriptive. Surveying results of the research shows that during 1991 to 2011, is about 3587 hectare from the fields of city, has a Land use changing and goes to the basis of the city. According to the Rasht municipality, the number of residential units of the Rasht city from 84053 in 1991 to 140355 units in 2010, that is the sign of 67 Percentincreasing in this period. Even the resulted findings from comparison of two plans of Rasht City in 1991 with 2011 shows that in this period the number of 10 villages in a city and even the number of 57728 of royal territories in a border of city is added to the municipality services restrict. That is involves in different Land use changing, such as residential, commercial, industrial and…
    Keywords: physical development, Land use changing, agricultural fields, Rasht city
  • Akbar Motamedimehr, Abozar Motidoostkomleh Pages 113-126
    Strategic planning is a regular and systematic method to execute programs and activities, with its special properties that make it differentiate from the other planning including traditional planning. Being focused, being qualitative and quantitative, participatory, according to the internal analysis (strengths and weaknesses) with the external analysis (opportunities and threats), full attention to the facilities and capabilities available and accessible and etc, Considered to go Including these distinctive features. Langeroud’s Park-Bazaar that in its kind is one of the first examples in Iran, is located in fringe of this northern city. Research method is as kind of descriptive-analytical studies and because of lack of reliable resources in this field, most information required this study has exploited from field takes and interview with tradesman and customers of "Park-Bazaar". The results of this study show that the Langeroud’s "Park-Bazaar", though innocent of the faults and weaknesses is not, but combining entertainment and business functions in a single set, in addition to solving existing problems and achieve specific goals and predetermined, has gold and Several valuable opportunities in front of the city and citizens.
    Keywords: strategic planning, SWOT model, Park, Bazaars, Langeroud City