فهرست مطالب

مطالعات زبانی بلاغی - پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1392)

نشریه مطالعات زبانی بلاغی
پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احسان اسمعیلی طاهری صفحات 9-40
    از مقایسه گروه اسمی بدلی در فارسی و ترکیب بدلی اسمی در عربی از لحاظ تعریف و ساختمان و موارد کاربرد و تقسیمات و ترتیب و آرایش اجزاء و نقش نحوی و معرفگی و نکرگی و... همسانی ها و ناهمسانی هایی ملاحظه می شود.
    گروه اسمی بدلی در فارسی و ترکیب بدلی اسمی در عربی در داشتن دو جزء، یعنی مبدل منه و بدل و در مبهم بودن مبدل منه و ابهام زدایی بدل از آن و در نبودن واسطه میان دو جزء، نیز در این که هر دو جزء یک مرجع و مصداق خارجی دارند، همسان اند. به علاوه در هر دو زبان فایده بدل به مبدل منه می رسد. همچنین گروه یا ترکیب اسمی بدلی می تواند بیشتر نقش های دستوری اسم را بپذیرد.
    با این تفاوت که برخلاف عربی، در فارسی میان مبدل منه و بدل درنگی خاص هست و در عربی نیز این دو جزء هم اعرابند، یعنی مبدل منه اعراب اصلی و بدل اعراب تبعی دارد. ولی در فارسی این دو هم نقشند. همچنین در گروه اسمی بدلی در فارسی دست کم یکی از دو جزء معرفه است در حالی که در ترکیب اسمی بدلی در عربی لزوما یکی از این دو جزء معرفه نیست.
    کلیدواژگان: گروه اسمی، بدلی، ترکیب بدلی، اسمی، مبدل منه یا بدل دار، بدل
  • محمد خاکپور صفحات 41-68
    تغییر مسیر نیما از رمانتیسم فردی به سمبولیسم اجتماعی، که توام با پالایش و آمیخته با تامل عمیق شاعرانه بود، موجب شکل گیری این جریان تازه (سمبولیسم اجتماعی) در شعر جدید فارسی شد. به دنبال نیما عده ای از شاگردان او که به سبب آراسته شدن شعر به ابهام هنری و عمق و چند صدایی بودن آن، تمایلی به ابراز احساسات و دریافت های خود از مسائل سیاسی و اجتماعی با وضوح و صراحت بیان نبودند، نمادپردازی را – که عبارت است از گریز از عینیت و رسیدن به ذهنیات – وجهه همت خود قرار دادند. شکوه و عظمت اخوان و شکوفایی استعداد هنری او مصادف با چنین مقطع حساس تاریخی و ادبی بود. او به دلیل آشنایی با بدعت ها و بدایع نیما و پشتوانه های عظیم مطالعاتی توانست مرز میان شعار و رمز ماندگاری و ناپایداری آثار هنری را به خوبی تشخیص دهد؛ در نتیجه وی در عرضه داشت اجتماعیات و تاثیرات اجتماعی کوشید تا از طریق بیان نمادین، شعر خود را از افتادن در ورطه روز و روزنامگی، دور گرداند و به آن پوشش هنری بخشد.
    تلفیق زبان کهن خراسانی با زبان محاوره ای و نیز بیان رمزآمیز و نمادگرایانه در ستایش حسرت آلود اخوان از مظاهر فرهنگ و تمدن گذشته ایران و انتقاد از جامعه روشن فکری جدید و نیز شکاکیات و یاس و نفرت او از فضای ایجاد شده پس از شکست نهضت ملی، تاثیر بسیار بالایی دارد. در اشعار سمبلیک اخوان – اعم از روایی و شهودی – ابهام هنری و بیان نمادین موجب می شود که نه تنها نام اشعار و اجزای آن، بلکه کل شعر قابلیت تفسیر و تاویل پذیری داشته باشد. در این میان نباید از بسامد بالا و نیز نقش محوری عناصر طبیعت، قصه های عامیانه، اسطوره ها و قهرمانان تاریخی در ایجاد شعر نمادین غفلت ورزید.
    کلیدواژگان: اخوان ثالث، شعر جدید فارسی، شعر دهه سی، نمادپردازی، سمبولیسم اجتماعی
  • عطا محمد رادمنش، ندا پازاج صفحات 69-90
    کتاب «نفثه المصدور» یکی از نمونه های عالی نثر فنی و منشیانه قرن هفتم است. نویسنده این اثر با تسلط کامل و بهره جویی از انواع صنایع لفظی و معنوی، هنر خود را در سخن آرایی آشکار ساخته است.
    یکی از آرایه هایی که زیدری بسیار از آن بهره برده، ای هام است. ای هام در این اثر بیش تر در حیطه یک واژه به کار رفته است تا در حوزه یک جمله یا عبارت؛ و به دلیل تناسب شگرفی که بین واژه های متن جلوه گر است، ای هام تناسب از صنایع بارز این نثر منشیانه محسوب می شود.
    در این جستار علاوه بر ای هام و ای هام تناسب، به ای هام تضاد و تبادر که زیر مجموعه ای هام تناسب است، پرداخته شده است. ای هام تام و استخدام نیز از مواردی است که مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: نفثه المصدور، ایهام، ایهام تناسب، ایهام تام، استخدام
  • محمد رضایی، نرجس مقیمی صفحات 91-116
    نظریه استعاره مفهومی از مباحث مورد مطالعه در حوزه زبان شناسی شناختی است که به بررسی نحوه ادراک و شناخت در ذهن انسان می پردازد. مطابق این نظریه، استعاره ها؛ نه یک کارکرد زبانی در خدمت ادبیت متن که ابزاری اساسی برای درک امور انتزاعی و غیرملموس در ذهن بشر هستند و حوزه کار و نفوذ آنها نه در سطح واژگان که در عمق معنا و مفاهیم می باشد.
    حوزه های تعریف شده در نظریه استعاره مفهومی و مصادیق آن از جهات بسیاری با زمینه های مفهومی و کاربردی ضرب المثل ها مشابهاتی دارد؛ به نحوی که می توان ضرب المثل ها را نیز نمونه ای از استعاره های مفهومی دانست که با استفاده از حوزه های مبدا گوناگون به انتقال معانی و مفاهیم متناسب با آن ها می پردازند.
    از آن جا که ضرب المثل ها، عمومی ترین و پرکاربردترین بخش ادبیات به شمار می آیند، بررسی آن ها با توجه به نظریه استعاره مفهومی، موجبات درک و دریافت مبانی فکری و فرهنگی ملت ها را فراهم می نماید.
    پژوهش حاضر بر آن است تا با مروری گذرا بر مطالعات و نگرش های تاریخی و مدرن پیرامون استعاره ها و سنجیدن دو دیدگاه متفاوت درباره آن ها، ضرب المثل های فارسی را با توجه به نظریه استعاره مفهومی بررسی نماید و حوزه های مبدا پرکاربرد در دایره امثال فارسی را بیابد و از این راه بتواند خطوط اصلی فکر و شناخت در بین ایرانیان را نشان دهد.
    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، ضرب المثل، حوزه مبدا پر کاربرد
  • شیرزاد طایفی، لیلا کمالخانی صفحات 117-140
    سهراب سپهری، هنرمندی جستجوگر، فکور و صاحب سبک است و «هشت کتاب»، حاصل اندیشه، تفکر و سیر درونی و بیرونی اوست. از آن جا که سبک شناسی هر اثر راهی است برای پی بردن به لایه های درونی اندیشه خالق اثر، در این مقاله با تاکید بر مطالعات کتابخانه ای و استناد به روش استقرایی مبتنی بر توصیف و تحلیل، به تبیین مولفه های سبکی «حجم سبز» سپهری در لایه های مختلف آوایی، واژگانی، نحوی و بلاغی و فکری پرداخته شده است تا بتوان با استفاده از دستاوردهای تحقیق، به چگونگی اندیشه های شاعر و سبک مخصوص او پی برد. برای رسیدن به چنین هدف مهمی سعی شده بر شواهدی از شعرهای برجسته ی سهراب تاکید شود. در لایه آوایی، تکرار و سجع دیده می شود؛ اما از تجنیس کمتر استفاده شده است. در سطح واژگانی، بیشتر واژه ها، حسی و با نمودهای عناصر طبیعی و طبیعت هستند؛ ضمن اینکه در کلام شاعر، کلمات عامیانه نیز به کار رفته است. در سطح نحوی، کاربرد فعل در زمان حال و گذشته نسبت به آینده بسامد بالایی دارد. در سطح بلاغی می توان او را شاعر تشخیص ها نامید، که برای آفرینش تصاویر شعری خود نیز بیش از همه از استعاره کمک گرفته است. در سطح فکری، سهراب بیش از هر چیز از تنهایی گله دارد؛ خدا در نظر او بسیار نزدیک است و با یادکرد فراوان طبیعت، خدا را هم در بطن و متن آن می جوید. در اشعارش رنگ و بویی از نوعی عرفان خاص هم دیده می شود. در نهایت سهراب، شاعری است با زبانی ساده، زیبا و گاه مبهم، که می تواند طیفی از خوانندگان با سلایق مختلف را جذب کند.
    کلیدواژگان: سهراب سپهری، شعر نو، حجم سبز، مولفه زبانی، مولفه سبکی
  • محمد غلامرضایی صفحات 141-168
    مجاز مهم ترین مبحث در علم بیان و به تعبیر بعضی از دانشمندان، بلاغت همه علم بیان است.
    در منابع بلاغی بخشی از آن - که مجاز مفرد باشد - در علم بیان و بخشی از آن -که مجاز مرکب باشد- در علم معانی مطرح می شود.
    مجاز مفرد بیشتر وجه معنی شناسی دارد و جنبه تخیل آن کمتر است اما مجاز مرکب -که در بحث مجاز در کتاب های بلاغت کمتر بدان توجه می شود وجه شاعرانگی و تخیل قوی دارد.
    در این مقاله بی آنکه به بعضی از جزئیات پرداخته باشیم کوشیده ایم تا بر اساس مهم ترین منابع قدیم و جدید بلاغت مباحث اصلی مربوط به مجاز مفرد و مرکب را به اختصار یک جا جمع کنیم تا شاید در آینده، بلاغت نویسان ما با تجدید نظر در شیوه تدوین مباحث علم بلاغت، مجاز را به دیدی کلی تر بنگرند و به جنبه های تخیلی و شاعرانه مجاز بیشتر توجه کنند؛ زیرا در کتاب های کنونی - به تبع از بعضی منابع قدیم - بیشتر بر بحث معنی شناسی آن تاکید می شود.
    کلیدواژگان: مجاز، حقیقت، مجاز مفرد، مجاز مرکب، استعاره، تشبیه، مجاز مرسل
  • مرتضی محسنی، سیاوش حق جو، عفت سادات غفوری صفحات 169-192
    متناقض نمایی در شعر، هم در حوزه زبان و هم در حوزه معنا باعث آشنایی زدایی و برجستگی کلام می شود. این شگرد از دیرباز مورد توجه شاعران بوده و عواملی چون تحول تکاملی ادبیات از سادگی به پیچیدگی و آمیختگی عرفان با ادب فارسی در پیدایش و گسترش آن نقش داشته است. عناصر متناقض نما به صورت ترکیب یا تصویر پارادوکسی و جمله یا بیان پارادوکسی به کار می روند. در این مقاله ضمن تعریف متناقض نما و پیشینه و زمینه های پیدایش آن و... به بررسی و مقایسه انواع متناقض نما و بسترهای آن در حوزه معنایی و زیبایی شناختی و در دو ساخت تعبیری و ترکیبی در غزلیات دو شاعر عارف، سنایی و عطار پرداخته شده است. گر چه تصاویر پارادوکسی با سنایی و شعرهای مغانه او آغاز می شود؛ روند رو به رشد آن در غزلیات عطار قابل تامل است و در تعبیرات متناقض نما چه در حوزه زیبایی شناختی و چه در حوزه مفاهیم چنان که نمودار نتایج حاکی از آن است با فراوانی 15تا 20درصدی نسبت به غزلیات سنایی روبه رو هستیم؛ در حالی که تقریبا به طور مساوی درصد کمی از ترکیبات پارادوکسی در غزلیات دو شاعر دیده می شود. این دو شاعر عارف که در پی بیان مفاهیم و اندیشه های والای عرفانی اند بیشتر به تعبیرات گرایش داشته اند؛ تعبیراتی که با مفاهیمی همراه است که سبب می شود پرده ظاهر عادت را کنار بزند و ذهن معتاد و به دور از حقیقت را به سوی حقیقت رهنمون سازد.
    کلیدواژگان: غزل، سنایی، عطار، متناقض نمای ترکیبی، متناقض نمای تعبیری
|
  • Ehsan Eesmaeeleey Taheri Pages 9-40
    By comparing nominal-appositive group in Persian and noun-appositive clauses in Arabic concerning definition, structure, usage, divisions, arrange of parts, grammatical function, being definite and indefinite, we see parallelisms and parallelisms.The nominal-appositive group in Persian and nominal-appositive clause in Arabic are like each other in: 1. having two component including appositive converted part, 2. the ambiguity of appositive and disambiguation of converted part, 3. having no intermediator between the two part, 4. having the same antecedent and referring to the same referent. In addition in both languages, the converted part is benefited from appositive. The nominal-appositive group or clause can take most of the parts of speech in grammar too.The difference is that unlike Arabic language, there is special pause between converted part and appositive in Persian language. In Arabic these two parts get the same role. It means appositive have the main role and converted part have the subordinate role. But in Persian language these two have a common grammatical function. In addition in nominal-appositive group in Persian, at least one of these two is definite, while in nominal–appositive clause in Arabic, one of these two components is not definite necessarily.
    Keywords: nominal, appositive group, nominal, appositive clause, appositive, converted part
  • Mohammad Khakpur Pages 41-68
    The changing of Nima’s way from romanticism to social symbolism, which was associated with refining and mixed with deep poetic meditation, caused to form this new movement (social Symbolism) in new Persian poetry. Following Nima, some of his disciples who, in reason of the entrance of artist’s ambiguity in the poetry and his depth and polysemy, had no interest in expressing their understanding and interpreting political and social questions with frankness, resort to symbolization that means going away from objectivity and getting close to subjectivity. Magnificence and greatness of Akhavan and the inflorescence of his artistic talent was synchronizing it with such delicate historical and literal period. He could recognize the border between device and the secret of eternity of the artistic works because of his acquaintance with Nima’s innovations and creativities. In conclusion, he tried to expose the social questions and effects so, with a symbolic expression, he avoided his poetry from falling in to abyss of routine.The composing of old Khorasani language with colloquial language and mysterious and symbolic expression has language and mysterious and symbolic expression has high affect an Akavan’s praise of the manifestations of culture and past civilization of Iran and critique of new intellectual society and also, his hatred of the atmosphere that was made after the defeat of National Movement. In Akhavan’s symbolic poetry, whether narrative intuitive, the artistic ambiguity and symbolic expression cause not only the name of poems and its elements, but also the whole poem has the ability of interpretation. Meanwhile, we should not neglect high frequency and also the essential role of the elements of nature, popular stories, myths and historical heroes informing symbolic poetry.
    Keywords: Akhavan Sales, novel, Persian poetry, symbolization aesthetic expression
  • Ata Mohammad Radmanesh, Neda Pazaj Pages 69-90
    “Nafthat-o-Almasdour” book is one of the excellent examples of technical and stilted prose in the seventh century. The author of this work with complete mastery and benefit from a variety of literal and spiritual figures of speech has revealed his art in the word processing. One of the literary arrays which Zaydri has benefited greatly from it is amphibole. The amphibole in this work is used more in the domain of a word rather than a sentence of a phrase and due to the significant proportion which is revealed between the words of the text, proportion amphibole considers as obvious industries in this secretary prose. In this paper, in addition of amphibole and proportion amphibole, paradox amphibole and immediacy amphibole and opacity of the conflict which are a subset of proportion amphibole are discussed. Total amphibole and syllepsis amphibole are cases which are discussed too.
    Keywords: NafthatoAlmasdour, amphibole, proportion amphibole, total amphibole, syllepsis
  • Mohammad Rezaee, Narjes Moghimi Pages 91-116
    The theory of the conceptual metaphor is related to the cognitive, linguistic which studies the manner of the conception and the cognition in the human mind. Based on this theory, metaphors are not lingual function in the service of the being literary of the context, but the fundamental instrument for conceptualizing the abstract and intangible matters. The circle of their influence and function is not vocabulary, but the concept and meaning.Since the proverbs, the most common and widely considered part of literature, review them, according to the theory of conceptual metaphor, promote understanding provides cultural and intellectual foundations.In this essay, we have surveyed both historical and new attitudes to the metaphors and compared them with each other. Then, we try to study the Persian proverbs according to the theory of the conceptual metaphor and to find the circle of their important sources, so we can indicate the main manner of the Iranian's thoughts.
    Keywords: conceptual metaphor, proverb, the circle of the sources, cognition
  • Shirzad Tayefi, Lila Kamalkhani Pages 117-140
    “Sohrab Sepehri“is a researcher, pensive and stylist artist. and The “Eight Book’ is the product of his thoughts, reflection and his interior and exterior movement. The stylistic approach of any work is the way by which one finds the inner layers and thoughts of the author’s work. In this regard, this essay, with an emphasis on the library studies and with reference to the inductive manner, based on the definition and the analysis, tries to clarify the stylistics’ components of the “Hajme Sabz” the work of Sepehri within the different phonetic, lexical, syntactic and the eloquent and mental layers, so as to find the state of the poet’s thoughts and his special style, by using the study’s achievements. To achieve this important target, it tried to emphasize the evidences of the remarkable poems of Sohrab. In the phonetic layers, evidence of the alliteration and repetition could be seen however rare cases of pun is used.At the lexical level, the majority of the words are sensual and accompanied by the natural elements’ impressions and the nature, while the vulgar terms have been used in the poet’s discourse.At the syntactic level, Appling verbs in the form of the present and the past time, has the highest frequency than the future time. At the eloquent level, he could be called the poet of the personifications, that for the creation of his poetic images, he has aided the metaphor more than others did. At the mental level, Sohrab, complains solitude more than anything else. God in his view is very close, and with the high frequency of mentioning the nature, he researches God, within its context. It’s also seen the favor of the type of a special theosophy in his poem.Finally, Sohrab is a poet, with a simple and nice and sometimes ambiguous language, who could attract a group of readers that have different preferences.
    Keywords: Sohrab Sepehri, Free verse, Hajme Sabz, style, the stylistic components
  • Mohammad Gholamrezaee Pages 141-168
    Metonymy is the most important notion in rhetoric and exquisite and even, as seen by some scholars the whole of it. In rhetoric and exquisite, one part of metonymy, individual metonymy, falls into rhetoric and the other part, compound metonymy, falls into requisite.Individual metonymy is mainly semantic and rarely imaginative. On the other hand, compound metonymy, mainly neglected in rhetoric books, is strongly poetic and imaginative.Ignoring many details, this article uses the old and new rhetoric resources to gather the basic notions related to individual and compound metonymies. It is hoped that future rhetoricians change their method of compiling rhetoric resources and gain a more general view of metonymy and its imaginative and poetic aspects. In the present books, like the previous ones, semantic aspects are mainly focused.
    Keywords: metonymy, truth, individual metonymy, compound metonymy, metaphor, simile, Mursal (simple) metonymy, analogy, interest
  • Morteza Mohseni, Siyavash Haghjo, Efat Sadate Ghafori Pages 169-192
    Paradoxes in poetry, both in language and the meaning domains bring about defamiliarization and bumps. This technique has long been considered by poets and factors such as evolutionary development of literature from simplicity into intricacy and the combination of mysticism with Persian literature played a role in its emergence and spread. Paradoxical elements are being applied in the form of combination or paradoxical image and sentence or expression used by paradox In this article in addition to defining paradox and its history and the fields of its emergence …a comparison had been made between different kinds of paradoxes and their substrates in the fields of semantic and aesthetic and in two interpretative and composite structures in the collection of lyrics by two mystical poet Attar, Sanai. Although the paradox of images and poems begins by Sanai an his lyrical poetry; so its growing trend must be deliberated in the Attar lyrics and the graph results indicates that in paradoxical interpretations both in aesthetic and conceptual fields we are faced with the frequency range of 15 to 20 percent compared to the Sanai lyrics; While it can be seen almost equally a small percentage of paradox in the collection of the lyrics of two poets. This two mystic poets who seek to express mystical concepts and ideas had a tendency towards interpretations. Interpretations accompanied by concepts which cause to ……..and guide his accustomed and away from the truth mind to the truth
    Keywords: Ghazal, Sanai, Attar, paradoxical combination, paradoxical interpretation