فهرست مطالب

نشریه اسناد بهارستان
پیاپی 4 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سهیلا ترابی فارسانی صفحه 7
  • امیرهوشنگ انوری، زهرا احمدی صفحه 9
    موقعیت مکانی مجلس شورای اسلامی، از ظرفیت های مطالعاتی متنوعی برخوردار است. بررسی جغرافیای تاریخی این محدوده، یکی از حوزه های تحقیقی مرتبط با آن است. نظر به اینکه اساسا جغرافیا بستر رویدادها و تحولات تاریخی است و مجلس از جمله محورهای اساسی مباحث تاریخی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی کشور از بدو تاسیس تاکنون بوده است، جغرافیای تاریخی این مکان می تواند ارائه دهنده اطلاعات جالب و احیانا دستاوردهای علمی تازهای باشد. این مقاله به پیشینه میدان بهارستان پیش از استقرار مجلس در آن، شرح مکان های تاریخی و فرهنگی پیرامون، چگونگی شکل گیری ساختار میدان و تحولات آن در گذر زمان و وضعیت موجود، بر اساس مدارک و مستندات، پرداخته است. دوره مورد بررسی، از اوایل پایتختی تهران تا زمان حاضر را در بر گرفته است. این پژوهش را میتوان مطالعه ای بین رشته ای در حوزه های تاریخ معاصر جغرافیای شهری و معماری تهران دانست.
    کلیدواژگان: جغرافیای شهری، معماری شهری، میدان بهارستان، جغرافیای تاریخی تهران
  • رحیم روح بخش صفحه 33
    چنین به نظر می رسد که بعد از انقلاب مشروطه، امر برگزاری انتخابات، کاندیداتوری افراد و حضور مردان در پای صندوق های رای مهم ترین عرصه مشارکت سیاسی ایرانیان بوده است. در قانون انتخابات مشروطه، نسوان از حضور در این عرصه مهم منع شدند. در ماده سوم از فصل اول «نظام نامه انتخابات اصنافی» مورخ 19 رجب 1324، نسوان به همراه افراد نیازمند قیم، ورشکستگان، تبعه خارجی، اشخاص کمتر از 25 سال، افراد فاسدالعقیده و مرتکبین قتل و سرقت، از رای دادن محروم شدند. اساس این ماده واحده علی رغم چندین بار اصلاح قانون انتخابات، تغییر چندانی نکرد؛ به طوری که طبق آن، نسوان طی قریب پنج دهه از شرکت در انتخابات محروم ماندند.
    عناصر سنت گرا در راس مخالفین شرکت زنان در انتخابات بودند؛ از آن جمله آیت الله بروجردی در دوران مرجعیت عام خود (13391325) با هرگونه تلاش در این راستا مخالفت ورزید. حتی در خلال فضای باز سیاسی دوران نخست وزیری دکتر محمد مصدق، مطالبات دو تشکل زنانه، یعنی «شورای زنان ایران» و «کانون بانوان ایران» با واکنش تند ایشان مواجه گردید. تا اینکه بعد از رحلت آیت الله بروجردی به اهتمام هیئت حاکمه و بر اساس رفراندوم اصول ششگانه انقلاب سفید در ششم بهمن 41، به زنان حق شرکت در انتخابات داده شد. همین امر، زمینه ای فراهم کرد که در سال بعد، در انتخابات دوره 21 مجلس شورای ملی، زنان نه تنها در انتخابات شرکت کردند، بلکه به نمایندگی مجلس نیز انتخاب شدند.
    این مقاله، توصیفی اسنادی و حاکی از آن است که تلاش برای شرکت زنان در انتخابات، چالش عمده بین تشکل های زنان و نیرو های مذهبی در این دوره بود، که بالاخره با تمایل هیئت حاکمه، این چالش به نفع زنان خاتمه یافت.
    کلیدواژگان: آیت الله بروجردی، نسوان، زنان، نیروهای مذهبی، قانون انتخابات، مرجعیت
  • علیرضا ملایی توانی صفحه 67
    مجلس دوم در واپسین روزهای فعالیت خود و با توجه به شرایط خاص کشور، تصمیم گرفت، تا زمان گشایش مجلس سوم به فعالیت خود ادامه دهد اما ناگهان بحران بزرگتری بر کشور سایه انداخت و آن اولتیماتوم 1911م./1290ه.ش. روسیه به ایران بود که همه معادلات سیاسی و دیپلماتیک کشور را به هم ریخت و فعالیت مجلس را از مسیر عادی و متعارف خود خارج ساخت. بنابراین مجلس دوم به رغم تصویب امتداد دوره فعالیتش، بر سر یک دوراهی دشوار قرار گرفت که آیا اولتیماتوم را بپذیرد و به ننگ پایمال کردن استقلال کشور تن دهد و یا در برابر آن مقاومت کند؟ مجلس، راه دوم را برگزید و بدین ترتیب در تضاد با خط مشی دولت و شخص نایبالسلطنه که مدافع پذیرش اولتیماتوم بودند، قرار گرفت و در نتیجه حدود چهل روز پس از تصویب امتداد دوره فعالیت خود، در پی تشکیل جلسه شورای عالی دربار، منحل شد. با توجه به آنچه گفته شد، مسئله، این است که چرا مجلس به استمرار دوره نمایندگی خود رای داد؟ آیا انحلال آن وجاهت قانونی داشت یا یک کودتا بود؟ این مقاله با رویکرد توصیفی تبیینی میکوشد تا علل و انگیزه های استمرار دوره نمایندگی مجلس و نیز انحلال آن را به گفت و گو بگذارد.
    کلیدواژگان: مجلس دوم، اولتیماتوم، انحلال مجلس، کودتا، مجلس عالی دربار
  • منصور نصیری طیبی صفحه 89
    اسماعیل خان صولت الدوله قشقایی (13521297ه.ق./13121257ه.ش.) که از سنین جوانی، وارد مناصب دولتی و فعالیت های سیاسی شد، از آن زمان تا پایان عمر، پیوسته مناصبی چون ایل بیگی گری و ایلخانی گری ایل قشقایی، حکومت در شهرهای مختلف ایالت فارس و نمایندگی مجلس شورای ملی (دوره های پنجم و هشتم از حوزه انتخابیه جهرم) را بر عهده داشت. با آغاز رویدادهای جنبش مشروطه خواهی در فارس، وی به حمایت از مشروطه خواهان مبادرت نمود و به رویارویی با مخالفان پرداخت. در این مقاله، سیر تحولات زندگی سیاسی صولتالدوله از جمله جهت گیری در برابر خاندان قوامالملک، سران ایل بختیاری، انگلیسی ها و مخالفان درون ایلی و نیز چگونگی تعامل وی با قدرت های محلی و حکومت مرکزی، در این دوران مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: صولت الدوله، قوام الملک، ایل قشقایی، ایل بختیاری، مشروطه، فتح تهران
  • نفیسه واعظ (شهرستانی) صفحه 111
    دولت پهلوی اول بنا به سرشت شبه مدرن مطلقه خود و اقتضای تاریخی، درصدد متمرکز ساختن قدرت، همسانی ملت و مدرن سازی اجباری دولت و ملت برآمد و به این ترتیب، استقرار و تدوام چنان دولتی در تعارض با اندیشه های روحانیون به ویژه روحانی مقاومت گرایی چون سیدحسن مدرس قرار گرفت. این نوشتار به شیوه توصیفی و تحلیلی، این پرسش را مطرح می سازد که مهم ترین عوامل اثرگذار بر رفتار مقابله جویانه سیدحسن مدرس در جایگاه نماینده مجلس، با سیاست گذاری عرفی سازی امور و جداسازی دین از سیاست، چه بوده است؟ فرضیه این پژوهش بر این مبناست که باورداشت دینی مبنی بر یگانه پنداری حوزه دین و سیاست و لزوم مبارزه با ستمگر در اندیشه شیعی، از متغیرهای اثرگذار بر رفتار پارلمانی سیدحسن مدرس در قبال دولت بوده است. به این ملاحظه، سیدحسن مدرس، ورود دولت پهلوی و شخص خودکامه رضاشاه، در عرصه سیاست گذاری فرهنگی، به خصوص در قبال روحانیون را به دلیل نامشروع پنداری دولت پهلوی اول، جایز نمی شمرد و به مواجهه با آن پرداخت.
    یافته های این پژوهش دلالت برآن دارندکه دولت پهلوی اول، درصدد به روزسازی ساختارهای اجتماعی و فکری مطابق با استانداردهای غربی برآمد و با اثرپذیری از همتای ترک خود، کمال آتاتورک، مبادرت به پروردن وجدان غیرمذهبی برای جایگزین سازی مفاهیم سنتی و وفاداری دینی، نمود و محرومیت و محدودیت شدید برای نهادهای دینی و روحانیون برای تصدی گری امورقضایی، آموزشی و مذهبی که پیش از آن بر عهده ایشان بود، اعمال نمود. سیاست گذاران دولتی، علت مخالفت علما و وکلای مجلس مانند سیدحسن مدرس با برنامه های نوسازی دولت از جمله در حوزه متحدالشکل سازی لباس و رفع حجاب از بانوان را مخالفت بنیادی آنان با نفس آبادسازی مملکت وانمود می کردند؛ درحالی که از دید سیدحسن مدرس، نماینده پرنفوذ مجلس، چنگ اندازی دولت به نام توسعه و مدرن سازی بر امور وقف، بقاع متبرکه، مدرسه های دینی و نذورات به اماکن مقدسه زیارتی، روحانیون را از منابع مالی محروم می ساخت و به سلب استقلال این نهاد در برابر رویه ظالمانه دولت می انجامید. وی بنابر چنان تلقی به مواجهه جویی با سلطه گری و زیاده خواهی ها و خودکامگی دولت شبه مدرن پهلوی اول نمود و سال ها در انزوای اجباری سیاسی و تبعید به سر برد و در جایگاه وکیل واقعی مردم، سرانجام در راه باورداشت شیعی خود مبنی بر مبازه با ظالمان جان سپرد.
    کلیدواژگان: مدرن سازی، توسعه، دولت پهلوی اول، مدرس، سیاست
  • فریدون شیرین کام صفحه 129
    اسناد تاریخی از مهم ترین منابع برای پژوهش های تاریخی است و ضرورت استفاده از آن ها در تاریخ نگاری اجتناب ناپذیر است. بیشترین اسناد، در آرشیوهای دولتی و خصوصی، مربوط به دوران قاجار و پهلوی حفظ شده است. اسناد نوشتاری، بر سایر منابع مثل تاریخ شفاهی ارجحیت دارد؛ به شرط اینکه معیارهای نقد تاریخی در کاربرد اسناد مورد توجه قرار گیرد. استفاده از اسناد باید همه جانبه و عمیق باشد و نه تزئینی و گزینشی. استفاده سلیقه ای از اسناد، مانع از دستیابی به تحلیلی جامع و پایدار می گردد. کارهای اسنادی متعددی از سوی سازمان های مختلف مثل سازمان اسناد ملی، مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، ریاست جمهوری، اسناد انقلاب اسلامی، مرکز اسناد و تاریخ دیپلماسی (وابسته به وزارت خارجه) موسسه تاریخ معاصر و... در ایران منتشر می شود. نحوه انتخاب، انتشار، تدوین و کیفیت آثار اسنادی، به دغدغه های سازمانی، فضاهای سیاسی، علایق محققین و سیستم نظارت در این مجموعه ها وابسته است. میلیون ها برگ سند، در این سازمان ها نگهداری می شود. محتوای این اسناد، صدها موضوع را شامل می شود و بر همین اساس در فایل های گوناگون دسته بندی شده است.
|
  • Amir Houshang Anvari, Zahra Ahmadi Page 9
    The location of the Islamic Consultative Assembly enjoys a variety of research capacities. The study of the historical geography of the area is a relevant research field. Given that geography is the ground for historical events and developments, and given that the Assembly has been among thefundamental axes of historical, political, social and economic issues in the country ever since it was established, the historical geography of this place can offer interesting information and probably new scientific achievements. The present article aims to explore the history of Baharestan Square prior to the establishment of the Assembly, the surrounding historical and cultural locations, the way the structure of the square was shaped, its developments over the course of time, and the current situation based on documents and evidence. The period studied encompasses the time Tehran became the capital until the present time. This study can be regarded as an interdisciplinary study in the fields of urban geography contemporary history and Tehran’s architecture.
    Keywords: Urban geography, urban architecture, Baharestan Square, Tehran Historical Geography
  • The Promotion of the Status of Females to Women in Election Laws (1952-1962) / Investigation into this Challenge: Women's movements, religious sources of authority and governments
    Rahim Rouhbakhsh Page 33
    Following the Iranian Constitutional Revolution, the issues of holding elections, candidacy by people, and men's going to the polls were the most important dimensions of political participation by the Iranian nation. According to the Constitutional Elections law, women were banned from participating in this important area. According to Article 3, Chapter 1 of the "Union's Election Statute", dated September 8, 1906, women, along with those who need guardians, bankrupts, foreign nationals, individuals under the age of 25, corrupt-minded people, and murderers and criminals, were deprived from voting. Even though the law of elections underwent reforms on several occasions, this single article did not go though any remarkable changes; in other words, women were deprived from taking part in elections for almost five decades. Traditionalist figures were the top opponents of women's participation in elections; for instance, as a source of emulation between the years 1907 and 1921, Ayatollah Boroujerdi voiced his protest at any effort in this regard. Even during the free political period under then-prime ministerDr. Mohammad Mosaddeq, the demands by two feminine movements, namely "Iran Women's Council" and "Iran Center for Ladies", were met by the Ayatollah's severe criticism. It was after the demise of Ayatollah Boroujerdi that women were given the right to participate in elections withthe efforts made by the governing body and by virtue of the referendum on the White Revolution's Six Principles on January 26, 1963. This set the ground for women's not just participation in the 21st elections for the National Consultative Assembly (Parliament), but also their election as members of parliament. This document-based descriptive article indicates that the efforts made during the period mentioned aiming at allowing women's participation in the elections were a major challenge between women's movements and religious forces, which ultimately ended in favor of women due to the support of the governing body.
    Keywords: Ayatollah Boroujerdi, females, women, religious forces, election law, source of emulation
  • Alireza Mollaei Tavani Page 67
    In the last days of its activity and given the country’s special conditions, the second parliament decided to keep on working until the third parliament starts its activity. However, a bigger crisis, that is Russia’s ultimatum to Iran in 1911, cast its shadow over the country, ruined all political and diplomatic equations and caused the parliament’s activities to be derailed from its usual and conventional path. Therefore, despite ratifying the extension of its term, the second parliament had to make a difficult decision about whether to accept the ultimatum and trample the country’s independence or resist to it? The parliament chose the second path and thus was in opposition to the government’s policy and the regency who were in favor of accepting the ultimatum. As a result of this, 40 days after ratifying the extension of its term of activity, it was dissolved in the wake of the meeting held by the Higher Council of the Court. Given the above, the question is why the parliament voted for continuation of its activity? Was the dissolution legal or was it a coup d’état? With a descriptive-explanative approach, this paper attempts to discuss the reasons and motivations behind the extension of the parliament’s term and its dissolution.
    Keywords: second parliament, ultimatum, dissolution of the parliament, coup d'état, the Higher Council of the Court
  • Mansour Nasiri Tayyebi Page 89
    Ismail Khan Sowlat al-Dowleh Qashqai (1879-1934), began to have governmental positions and political activities while still a young man. Since then until the time he died, he constantly had such positions as "Ilbeigi" and "Ilkhani" (two leading positions of nomadic tribes) of Qashqai Il (traditional Iranian nomadic tribe), ruling in numerous cities of the State of Fars, and member of parliament (the fifth and eighth terms in Jahrom electoral constituency). After the start of proconstitutional movement developments in Fars, he put his weight behind the pro-constitutional movement and confronted the opponents. The present article explores the developments happened during Sowlat al-Dowleh's political life, including his taking stances against the Qavam ul Molk Family, heads of the Bakhtiari Il, the British and opponents within the Il. It also examines his way of interacting with local powers and the central government.
    Keywords: Sowlat al Dowleh, Qavam ul, Molk, Qashqai Il, Bakhtiari Il, constitutionalism, Tehran's conquer
  • Nafiseh Vaezi (Shahrestani) Page 111
    The first Pahlavi government attempted to centralize the power, homogenize the nation, and modernize the government and nation by force. It attempted to do so due to its pseudo modern absolute nature as well as the historical conditions. Thus, the establishment and continuation of such a government was in conflict with the thoughts of clerics, particularly resistance seeking clerics such as Sayyed Hassan Modarres. Using a descriptive-analytic approach, the present article raises the following question: What were the most effective factors on Sayyed Hassan Modarres's confrontational approach, as a member of parliament, towards the conventionalization policies and separation of religion from politics? The research hypothesis assumes that the religious belief based on regarding as unique the realm of politics and religion as well as the necessity to fight the oppressor in the Shia thinking were among the variables affecting Sayyed Hassan Modarres's parliament behavior towards the government. On this basis, Sayyed Hassan Modarres did not permit the interference of the Pahlavi government, in particular the autocrat Reza Shah, in the area of adopting cultural policies, especially vis-à-vis the clerics because he considered the first Pahlavi government as illegitimate. He also embarked upon confronting it. The findings of this article indicate that the first Pahlavi government embarked on modernizing social and intellectual structures in accordance with western standards, and by inspiring from his Turkish counterpart, Kemal Ataturk, he attempted to grow non-religious conscience to replace traditional concepts and religious loyalty. He further set harsh restrictions and deprivations for religious institutions and clerics, preventing them from holding judicial, educational, and religious positions. This is while, these careers were already done by clerics. Governmental policymakers rationalized that the main reason for the opposition of clerics and lawmakers including Sayyed Hassan Modarres to the government's modernization programs such as clothing uniforms and removing Hijab (Islamic veil) by women was their fundamental opposition to modernizing thecountry. This is while, from the point of view of Sayyed Hassan Modarres, an influential member of parliament, the government's grabbing of the country's endowment, holy shrines, religious schools and votive money given to the holy places, under the pretext of development and modernization, deprived the clerics from financial resources. Furthermore, it hurt the independence of this institution against the government's relentless behavior. On this basis, he rose against the over-dominance, excessive demands and autocracy of the pseudo-modern first Pahlavi government; thus spending years in forced political isolation and exile. As a true advocate of people, he finally lost his life on the path of his Shia beliefs that were based on fighting against the oppressors.
    Keywords: Modernization, development, fist Pahlavi government, Modarres, politics