فهرست مطالب

مطالعات راهبردی بسیج - پیاپی 67 (تابستان 1394)

نشریه مطالعات راهبردی بسیج
پیاپی 67 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فائزه عرب یوسف آبادی*، داود سیفی، عبدالباسط عرب یوسف آبادی صفحه 5
    تحولات اخیر در فرانسه و نمونه های مشابه آن در برخی دیگر از کشورهای غربی موجب نگارش نامه ای شد تا مقام معظم رهبری به صورت مستقیم با جوانان اروپا و آمریکای شمالی درباره این تحولات سخن بگویند و آن ها را به تحقیق آگاهانه درباره اسلام و زندگی پیامبر دعوت کنند و در این میان بر حق آزادی مذهبی به عنوان یکی از بارزترین مصادیق حقوق بشر تاکید کنند. سوال اصلی که در این پژوهش بدان پاسخ داده می شود این است که از منظر فنون زبان و بلاغت ادبی، کارگفت پایه این نامه کدام است؟ برای پاسخ گویی به این پرسش با استفاده از نظریه کارگفت سرل (Searl) و با تکیه بر روش توصیفی-تحلیلی؛ به بررسی و تحلیل نامه مقام معظم رهبری پرداختیم. مهم ترین یافته های پژوهش این است که از میان کارگفت های -تصریحی، ترغیبی، عاطفی، تعهدی و اعلانی- کارگفت تصریحی، کارگفت پایه در زبان این نامه است؛ به این دلیل که در متن مورد نظر زبان در خدمت توصیف اسلام است و تصویر و چهره ای که از اسلام برای جوانان در اروپا و آمریکای شمالی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کارگفت، نامه مقام معظم رهبری، جوانان اروپا و آمریکای شمالی، اسلام
  • سید احمد حسینی*، رسول عباسی، رویا رضایی صفحه 25
    نیل به موفقیت در تدوین و اجرای الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت به عنوان یک طرح ملی که بعد از قانون اساسی، والاترین سند راهنمای حرکت نظام است نیازمند مشارکت همه آحاد جامعه خصوصا نخبگان است زیرا نخبگان هر جامعه مبدع و محرک تحولات بزرگ محسوب می شوند. پژوهش حاضر به شناسایی عوامل موثر بر مشارکت نخبگان در تدوین الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت می پردازد. داده های پژوهش به روش مصاحبه عمیق با اساتیدی از گروه های مختلف علمی که همکاری هایی در موضوع الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت داشته اند جمع آوری و با روش داده بنیاد، تحلیل و سپس نظریه نهایی پژوهش ارائه شده است. در این پژوهش تعداد 623 کد اولیه به دست آمد که در 9 طبقه اصلی درج و روابط علی بین آن ها مشخص شد. بر اساس یافته های پژوهش، عوامل موثر بر مشارکت نخبگان، به سه دسته کلی الف- عوامل زمینه ای مشتمل بر ایجاد بسترهای قانونی همسو با ترغیب نخبگان به مشارکت با مرکز الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت، تقویت فرهنگ ملی مشوق مشارکت در جامعه، و اصلاح رفتار سیاسی- اجتماعی در سطح ملی؛ ب- عوامل ساختاری شامل تدبیراندیشی مرکز الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت، هماهنگ سازی برنامه و تصمیمات دانشگاه ها در سوق دادن نخبگان به مرکز الگو، هماهنگ سازی برنامه و تصمیمات حوزه های علمیه در سوق دادن نخبگان به مرکز الگو، و حمایت حاکمیت و دستگاه های اجرایی از اهداف مرکز الگو و ج- عوامل رفتاری شامل برنامه ریزی جهت به سازی خصوصیات فردی نخبگان، و اصلاح ادراک و نگرش نخبگان جامعه است.
    کلیدواژگان: مشارکت، توسعه، نخبگان، الگوی اسلامی، ایرانی پیشرفت
  • اصغر میرفردی*، هومان دانشپذیر، فروغ فرجی، افسانه رشیدی زاده صفحه 47
    هدف کلی: هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین گرایش به مسجد و گرایش به ایثارگری در مناطق شهری استان کهگیلویه و بویراحمد بوده است.
    روش
    در این پژوهش که از روش پیمایشی استفاده شده است با استفاده از جدول مورگان تعداد 384 نفر از افراد 18 ساله و بالاتر مناطق شهری استان کهگیلویه و بویراحمد به عنوان نمونه، تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی از نوع طبقه ای- چند مرحله ای در سه شهر یاسوج، دهدشت و گچساران انتخاب شدند. ابزار گردآوری، پرسشنامه محقق ساخته بوده است(نامفهوم است) که جهت تعیین اعتبار آن از اعتبار صوری و جهت تعیین پایایی از همسانی درونی به روش آلفای کرونباخ استفاده شد. داده ها در سال 1393 گردآوری شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افراز SPSS استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش با استفاده از همبستگی پیرسون نشان داد که بین گرایش به مسجد و گرایش به ایثارگری در سطح 99 درصد رابطه معنادار و مستقیم وجود دارد. در رگرسیون چندمتغیره نیز 23 درصد از واریانس متغیر گرایش به شهادت طلبی و ایثارگری، به وسیله عامل گرایش به مسجد تبیین شده است. همچنین رابطه بین میزان تحصیلات پاسخگویان و گرایش به ایثارگری معنادار و معکوس بوده است. رابطه بین سن پاسخگویان و میزان گرایش به ایثارگری معنادار نبوده است. ضمن اینکه بین میزان گرایش به ایثارگری و شهادت طلبی با توجه به وضعیت تاهل و جنسیت افراد تفاوت معناداری وجود نداشت.
    کلیدواژگان: مسجد، ایثارگری، شهادت طلبی، کهگیلویه و بویراحمد
  • مرتضی عزتی*، بهزاد سلمانی صفحه 69
    در این نوشتار اثر مستقیم تحریم های اقتصادی بر رشد اقتصادی ایران از آغاز انقلاب تا سال 1391 بررسی شده است. داده های متغیرها، غیر از تحریم برای دوره زمانی 1345-1391 گرفته شده اند و برای هر تحریم یک متغیر مجازی آورده شده است. روش تجزیه و تحلیل، روش اقتصاد سنجی ARDL است. یافته ها نشان می دهد رشد تولید ناخالص داخلی بدون نفت سرانه نیروی کار در ایران؟ از تحریم های اقتصادی تا پیش از تحریم های گسترده نفتی و بانکی دو سال گذشته، اثر مستقیم معنا داری نپذیرفته است
    کلیدواژگان: تحریم، تحریم اقتصادی، رشد اقتصادی، درآمدهای نفتی، سرانه نیروی کارایران
  • غلامرضا سلیمی* صفحه 103
    هدف این مقاله تفسیر مفاهیم «استعداد»، «تحصیل» و «اشتغال» مذکور در بندهای 2-2 و 5-4 سیاست های کلی «علم و فناوری» در دیدگاه های رهبر معظم انقلاب از حیث جنسیت است. جهت نیل به هدف بالا پژوهشگر ابتدا به بررسی تفاوت ها و شباهت های استعدادهای طبیعی و الگوی اشتغال زنان و مردان می پردازد و در گام بعدی رشته های تحصیلی متناسب با استعدادهای طبیعی و نیازهای شغلی آنان را بررسی می کند. مقاله حاضر با روش تحلیل مضمون به بررسی سوالات فوق در اندیشه های مقام معظم رهبری می پردازد. یافته های پژوهش حکایت از آن دارد که استعدادهای زنان و مردان در جنبه های انسانی و معنوی همسان و در حوزه های جسمی و عاطفی متفاوت است. متناسب با آن برخی مشاغل بین زنان و مردان مشترک و برخی مشاغل مختص هر جنس است و از آنجا که رشته های تحصیلی باید متناسب با استعداد و با توجه به نیازهای شغلی طراحی شوند، برخی رشته ها بین زنان و مردان یکسان و برخی رشته ها بین آن ها متمایز است.
    کلیدواژگان: اشتغال زنان، تحصیل زنان، زن در اسلام، استعداد طبیعی، پذیرش دانشجو
  • غلامعلی زوارزاده* صفحات 129-149
    وقوع انقلاب اسلامی در ایران به رهبری امام خمینی(ره) در سال 1357، نوعی هویت «انقلابی-اسلامی» برای جمهوری اسلامی ایران در صحنه نظام بین الملل ایجاد کرده است، که این هویت های انقلابی نوع اشتراکات با ما و کشورهای آلبا و افکار عمومی منطقه آمریکای لاتین را فراهم کرده است، ما در این تحقیق به لحاظ ماهیت کاربردی و به لحاظ روش شناسی پیمایشی (کمی) جامعه آماری متشکل از سیاست مداران که شامل روسای جمهور، وزیران خارجه و سفیران کشورهای آلبا که در اجلاس غیرمتعهدهای تهران شرکت کرده بودند را بررسی کرده ایم. روش نمونه گیری انتخابی ساده و حجم نمونه گیری به طور تصادفی ساده 23 نفر است.
    ما در این پژوهش درصدد واکاوی هویت های انقلابی جمهوری اسلامی ایران در منطقه آمریکای لاتین با تاکید بر کشورهای عضو آلبا هستیم که این هویت های انقلابی نوع اشتراکات «خودی ها» بر ما و کشورهای آلبا و افکار عمومی منطقه آمریکای لاتین را به وجود آورده است. بر همین اساس این اشتراک هویتی شرایط را برای حضور جمهوری اسلامی ایران در منطقه آمریکای لاتین و گسترش عمق استراتژیک را برای آن فراهم کرده است
    کلیدواژگان: هویت های انقلابی، جمهوری اسلامی ایران، آمریکای لاتین، کشورهای آلبا، سازه انگاری
|
  • Faezeh Arab Yosufabadi*, Davoud Seifi Ghare Yataq, Abdolbaset Arab Yosufabadi Page 5
    Terrorist attacks in France and similar ones in some other Western countries brought about Iran’s Supreme Leader to write a letter to youth in Europe and North America to talk directly with them concerning such developments. He also invited them to study about Islam and Prophet’s life. In the meantime he emphasized on the right to religious freedom as one of the best evidences of their human rights. The main question from the perspective of rhetorical language and literary techniques is as follow: what is the basis speech act of this letter? To respond to this question the Searle theory of speech act has been applied. By relying on descriptive-analytical method, the literary eloquence of Supreme Leader letter has been analyzed. The most significant findings show that among speech acts of affirmative, persuasive, emotional, obligatory and declarative the speech act basis is affirmative in language of that letter. The reason lies behind is that in the text, the language is in service of Islam description and a clear image presentation of it for youth in Europe and North America.
    Keywords: Speech act, Supreme Leader letter, Youth of Europe, North America, Islam
  • Seied Ahmad Hoseini*, Rasoul Abbasi, Roya Rezaee Page 25
    In order to achieve success in development and implementation of Islamic-Iranian model of progress as a national project after the constitution, which is the highest guiding document, we require participation of all sections, particularly the elites of society, since they are considered as innovators and drivers of major developments and changes. This study deals with identifications of factors influencing the elites’ participation in formulation of f Islamic-Iranian model of progress. Data study includes interviews with professors from different scientific groups that have worked on the subject of Islamic-Iranian model of progress. By applying grounded theory, data analyzed and the final theory presented. In this study, 623 initial codes found in 9 main categories and their causal relationships were identified. Based on findings, factors influencing participation of the elites divide into three general categories: (a) contextual factors, including the creation of legal framework to encourage the elites to cooperate with Center for Islamic-Iranian model of progress, strengthening national culture to encourage participation in society, and reform of political-social behavior at national level; (b) structural factors include planning of center for Islamic-Iranian model of progress, coordinating programs and the universities decisions to push the elites to the center of pattern, coordinating programs and decisions of seminaries to push the elites to the center of pattern, and backing of authorities and executive bodies from goals of the central pattern; (c) behavioral factors include planning to improve individual characteristics of the elites, and correction of their perceptions and attitudes.
    Keywords: Participation, Elite, Islamic, Iranian model of progress, Data foundation
  • Asghar Mir, Fardi*, Hooman Danesh, Pazir, Forough Faraji, Afsane Rashidi Zade Page 47
    The aim of this study is to investigate the relationship between tendency to mosques and tendency to self-sacrifice in urban areas of Kohgiluyeh and Boyer Ahmad province in Iran. This study has applied a survey method in 2014. By using stratified multistage sampling, a sample of 384 people who were 18 years and older were selected randomly in urban areas of Kohgiluyeh and Boyer Ahmad (Yasouj, Dehdasht and Gachsaran). The collection tool includes a researcher-made questionnaire, used to determine its validity from formal validity, and to determine the reliability of internal consistency with Cronbach’s alpha coefficient. By using Pearson correlation, results of study showed that there is a significant relationship between tendency to the mosque and tendency to the self-sacrifice at 99%. In multivariate regression, 23% of the variance tends to seeking of martyrdom and selfsacrifice, explained by a tendency to mosque. The relationship between education level of respondents and tendency to self-sacrifice has an inverse and significant relationship. The relationship between respondents’ age and the tendency towards self-sacrifice is not significant. In addition, according to marital status and gender of individuals there is a significant relationship between tendency to self-sacrifice, and seeking of martyrdom.
    Keywords: Mosque, Sacrifice, Seeking martyrdom, Kohgiluyeh, Boyer, Ahmad, Iran.Islam
  • Morteza Ezati*, Yunes Salmani Page 69
    This paper investigates direct impacts of economic sanctions on Iran’s economic growth from 1978 (Islamic revolution) till 2010. Data variables, apart from sanctions have considered from 1966 till 2010. Analysis method includes econometric method of vector autoregressive distributed lags (ARDL). Findings show that before extensive oil and banking sanctions against country in last two years (2013- 2014), sanctions did not have a direct and significant influence on GDP growth per worker in Iran (without considering oil).
    Keywords: Sanctions, Economic growth, Economic growth without oil, Iran, JEL Cl: F51, F43, O43, O53
  • Gholamreza Salimi* Page 103
    This paper aims to interpret the concepts of “talent”, “education” and “employment” in two paragraphs (2-2 and 5-4) of “science and technology” overall policy from the perspective of Supreme Leader and in terms of gender. To achieve this goal, thematic analysis applied, and reflections of Supreme Leader took into consideration. Accordingly, the differences and similarities of natural talents, and employment patterns of men and women expressed. Afterwards appropriate fields of study in accordance with natural talents and job requirements have been investigated. Findings show that men and women talents in human and spiritual talents are similar, and in physical and emotional areas are different. Thus, certain professions and disciplines are identical between men and women, and some of them are distinct.
    Keywords: Differences, similarities between men, women, Natural talent, Field of study, Employment
  • Gholam Ali Zavarzadeh* Pages 129-149
    The Islamic Revolution in Iran led by Imam Khomeini in 1979 generated a kind of “Islamic- Revolutionary” identity in international arena. The identities created commonalities between Islamic Revolution and ALBA countries and public opinions in Latin America. Accordingly, the main question of present study is as follow: What is the common identity of Islamic Revolution? and countries of ALBA In terms of nature, research method is applied, and in terms of methodology is combined (quantitative-qualitative). The statistical population consist presidents, foreign ministers and ambassadors of ALBA countries participated in Tehran non-aligned summit. The sample size. is 23 people Based on research findings, revolutionary identity elements of Islamic republic are widespread in following components: independence with an average of 76/63, justice seeking 75/36, confronting with unilateralism of powerful nations 69/59, protesting the unfair structure of international system 66/28, anti-hegemony in Latin American region particularly countries of ALBA 61/9. As a result, identity commonalities have provided conditions for presence of. Iran and expansion of strategic depth in Latin American region.
    Keywords: Revolutionary identities, Islamic Republic of Iran, Latin America, ALBA countries, Constructivism