فهرست مطالب

مطالعات راهبردی بسیج - پیاپی 68 (پاییز 1394)

نشریه مطالعات راهبردی بسیج
پیاپی 68 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد عبدالحسین زاده، سید مهدی مرتضوی، محمد غلام ابدی*، سمیه نوروزی، مجتبی جوادی، سعید نانی صفحه 5
    هدف
    هدف این پژوهش ارائه مدل نظام مند فرآیند مرجعیت علمی مبتنی بر منظومه فکری مقام معظم رهبری می باشد.
    روش
    این پژوهش مبتنی بر استراتژی پژوهشی داده بنیاد و بر اساس رویکرد نظام مند استراوس و کوربین به دنبال استخراج مدل نظام مند مرجعیت علمی می باشد. بدین منظور ابتدا بیانات مقام معظم رهبری در مورد علم و فناوری مطالعه شد و با فرآوری داده ها و مفاهیم، مقوله های کلان و خرد مدل نظام مند استخراج شد.
    یافته ها
    با طی مراحل پژوهشی داده بنیاد مقوله های مدل نظام مند ازجمله مقوله محوری، شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط واسطه ای و راهبردها و در نهایت پیامدها استخراج شدند.
    نتیجه گیری
    با بررسی نظام مند بیانات مقام معظم رهبری مشخص شد که حرکت به سمت مرجعیت علمی، یک فرآیند است که بایستی برای اجرای دقیق و صحیح آن بایستی نظر ایشان در خصوص مرجعیت علمی و راهبردها و دیگر شرایط تحقق آن آشنا شد. در پایان نیز مشخص می شود که پیشرفت همه جانبه کشور، ثروت آفرینی و رشد اقتصادی، اقتدار ملی، عزت ملی و تشکیل تمدن اسلامی ازجمله پیامدها و نتایج تحقق مرجعیت علمی برای نظام جمهوری اسلامی می باشد
    کلیدواژگان: مرجعیت علمی، مقام معظم رهبری، روش داده بنیاد، تولید علم، پیشرفت
  • حمزه صمدی میارکلایی*، حسین صمدی میارکلایی صفحه 31
    با توجه به محیط متلاطم و متغیر جهان امروز، مدیران و رهبران بسیج، با جامعه و سایر ذی نفعان به صورت جدی تعامل و همکاری هستند. هنگامی که بحرانی به وقوع می پیوندد، شهروندان و جوامع از رهبران بسیج انتظار دارند تا نقش ها و مسئولیت های مهم و سرنوشت سازی را بر عهده بگیرند، اقداماتی را انجام بدهند، و بحران ها را برطرف نمایند. برخلاف رهبران تجاری و رهبران دولتی؛ رهبران بسیج تحت فشارهای بسیاری (به ویژه، سیاسی، اجتماعی و...) برای تصمیم گیری و اقدام صحیح و پاسخ گوئی در قبال این تصمیمات و اقدامات قرار دارند. هدف از تحقیق حاضر، ارائه ی یک الگوی رهبری بحران برای رهبران و مدیران بسیج است، تا با استفاده از آن بتوانند بحران ها را برطرف کرده یا دست کم، صدمات و آسیب های ناشی از آن ها را برای جامعه و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران کاهش دهند، یا به عبارت دیگر، بتوانند بحران ها را به طور اثربخشی رهبری کنند. روش تحقیق حاضر عبارت از مرور نظام مند ادبیات[1] مربوط به رهبری بحران است که در نهایت، منجر به ارائه ی الگو می شود. نتیجه این که رهبران بسیج در بحران باید 1. بحران ها را تشخیص بدهند؛ 2. برای نشان دادن واکنش نسبت به بحران، تصمیم گیری کنند؛ 3. بحران ها را برای جامعه و ذی نفعان مفهوم سازی کنند؛ 4. به بحران خاتمه دهند؛ 5. از بحران بیاموزند و اقداتالتادنامات اصلاحی را به اجرا درآورند، و 6. بحران پس از بحران را رهبری نمایند.
    کلیدواژگان: مدیریت بسیج، رهبری بحران، مدیریت بحران، رهبران بسیج
  • مصطفی رشیدی طغرالجردی*، علی ردادی، سعیدرضا مقدم فر صفحه 65
    سوال اصلی: امنیت اقتصادی که لازمه ایجاد رشد اقتصادی و توسعه در کشور است، نیازمند رصد و کنترل مداوم است تا سیاست گذاران و برنامه ریزان ملی بتوانند تصور درست و به هنگامی از شرایط کشور داشته باشند. هدف این پژوهش آن است که متغیرهایی شناسایی و مدلسازی گردند که با رصد و سنجش آن ها بتوان امنیت اقتصادی کشور را ارزیابی نمود.
    روش پژوهش: در این پژوهش ترکیبی از روش های کیفی و کمی مورد استفاده قرار گرفته است. به طوری که ابتدا به منظور شناسایی متغیرهای امنیت اقتصادی، مجموعه ادبیات و اسناد راجع به امنیت اقتصادی با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی بررسی شد و مجموعه ای از متغیرها شناسایی شده و دسته بندی گردیدند. سپس این متغیرها در طی یک پرسشنامه در اختیار 40 نفر از خبرگان قرار گرفت و از ایشان خواسته شد میزان تاثیر هر یک از متغیرها را بر ایجاد امنیت اقتصادی ارزیابی نمایند. در نهایت وزن متغیرهای سازنده امنیت اقتصادی با تکیه بر روش آنتروپی شانون محاسبه گردید.
    یافته های اصلی: یافته های تحقیق نشان می دهد که در مجموع 25 متغیر بر ایجاد امنیت اقتصادی در کشور موثرند که این متغیرها را می توان ذیل 7 مقوله دسته بندی نمود که عبارتند از: بخش پولی، بخش تامین کالای اساسی، تجارت خارجی، خط مشی بازار، عملکرد اقتصادی، نیروی انسانی، و شرایط مساعد محیط اقتصادی. در نهایت با تعیین وزن هر یک از متغیرها و نیز وزن هر یک از مقوله ها در ایجاد امنیت اقتصادی، مدل نهایی سنجش امنیت اقتصادی کشور به دست آمده است.
    کلیدواژگان: سنجش امنیت اقتصادی، آنتروپی شانون، وزن دهی متغیرها، حوزه های امنیت اقتصادی
  • ابوالفضل غیاثوند*، الهه رمضانیان صفحه 91
    تاب آوری؛ ظرفیت تحمل مخاطرات بیشتر، بازگشت سریع پس از مخاطرات، کاهش تخریب در اثر مقدار معینی از مخاطرات تعریف شده است. در این مطالعه «میزان تاب آوری اقتصادی ایران طی دوره 1392- 1375» مورد بررسی قرار گرفته است. شاخص تاب آوری با استفاده از مطالعات بریگوگلیو و بورمن و همکاران توسط مولفه های؛ ثبات اقتصاد کلان،کارایی بازارهای خرد، حکمرانی خوب، توسعه اجتماعی، صحت (درستی) سیاست های مالی، صحت (درستی) سیاست های پولی، اثربخشی (کارایی) دولت، نظارت همه جانبه، سلامت (صحت) بانکی، تنوع صادرات، استقلال(آزادی) صادرات، استحکام خارجی، بدهی خصوصی و ذخائر بین المللی خالص و میزان سرمایه گذاری بین المللی تعریف و اندازه گیری شده است. نتایج این مطالعه نشانگر آن است که تاب آوری اقتصاد ایران طی دوره مورد بررسی تا سال 1383 روند افزایشی داشته ولی از سال 1384 تا 1390 روند نزولی داشته است. پایین بودن تاب آوری اقتصاد ایران نشانگر آن است که در صورت بروز شوک خارجی از یک سو آسیب بالایی به اقتصاد کشور وارد شده و از سوی دیگر سرعت بازیابی و بازگشت اقتصاد به شرایط عادی پایین می باشد.
    کلیدواژگان: تاب آوری، تاب آوری اقتصادی، مقاومت اقتصادی، اقتصاد مقاومتی
  • اسحاق طغیانی*، افسانه درمیانی صفحه 111
    تاکنون جنبه های مختلفی از ادبیات دفاع مقدس مورد بررسی قرار گرفته است، نگارندگان در مقاله حاضر به بررسی عناصر کلی و مقایسه کوتاه با عناصر حماسی رایج در ادبیات فارسی به خصوص در شاهنامه فردوسی پرداخته اند در واقع نگارندگان در پی پاسخ گویی به این پرسش هستند که مهم ترین ویژگی های حماسی شعر دفاع مقدس چیست و این ویژگی ها چه وجوه اشتراک و افتراقی با شعر حماسه های قدیم ما به خصوص شاهنامه فردوسی دارند.
    در این مقاله از روش کتابخانه ای وتحلیل وتوصیف، استفاده شده است؛ بررسی ها نشان داد اگرچه مولفه های مشترک فراوانی، چون قهرمانان، رجزخوانی، وصف میدان جنگ و رشادت های پهلوانان و...بین ادبیات حماسی هشت سال دفاع مقدس با ادبیات حماسی پیشین ما وجود دارد، ولی این مولفه ها در ادبیات دفاع مقدس شکل دیگری به خود گرفته اند.
    کلیدواژگان: دفاع مقدس، جنگ، حماسه، پهلوانان، رجزخوانی، قهرمانان، میهن پرستی
  • احمد تقدیسی، تقی کریمیان*، مهدی حاجیلو، مجید رحمانی سریاست صفحه 135
    یکی از انواع گردشگری که در دهه های اخیر مورد توجه گردشگران و برنامه ریزان قرار گرفته، «گردشگری جنگ» می باشد.جنگ تحمیلی رژیم بعث عراق علیه جمهوری اسلامی ایران، از جمله جنگ هایی است که در تاریخ،حماسه ها و رشادت های آن ثبت شده است و برای گردشگران جذابیت های خاص خود را دارد، لذا بر این اساس در پژوهش حاضر به سنجش گرایش گردشگران(انتخاب نوع گردشگری)، میزان علاقه برای بازگشت مجدد گردشگران و مقایسه مناطق مورد مطالعه از نظر یادمان های جنگی پرداخته شد،که این پژوهش از نظر روش توصیفی – تحلیلی بوده و برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده گردید، که داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند، که در نهایت یافته های حاصل از پژوهش بیانگر وجود رابطه مثبت و معنی دار بین رضایتمندی گردشگران و بازگشت مجدد آنها به منطقه، ورود گردشگران به منطقه با هدف صرفا معنوی مرتبط با فاکتورهای گردشگری جنگ،تفاوت در اثرات گردشگری جنگ در استانهای مختلف بوده است و در نهایت راهکارهایی در جهت بهبود وگسترش این نوع گردشگری وافزایش گرداشگران ورودی به مناطق مورد مطالعه ارائه گردید.
    کلیدواژگان: گردشگری جنگ، گردشگران ورودی، گرایش گردشگران، مناطق جنگی
|
  • Mohammad Gholam Ghavam Abadi*, Seyyed Mehdi Mortazavi Nejad, Somayeh Norouzi, Mojtaba Javadi, Saeed Naani, Mohammad Abdolhosein Zadeh Page 5
    The aim of this research is to provide a systematic pattern of scientific authority based on Supreme Leader’s reflections. Research strategy is of grounded theory approach and a Corbin and Strauss systematic approach. For this purpose, Supreme Leader’s statements concerning science and technology examined, and by processing of data and concepts, the macro and micro concepts of systematic pattern extracted. Carrying out research steps, pattern categories including central issue, causal conditions, underlying conditions, intermediary conditions, strategies, and its consequences were extracted on the basis of Supreme Leader’s remarks. The results indicate progress toward scientific authority, is a process that requires overall development of the country, wealth creation, economic growth, national sovereignty, national dignity and formation of Islamic civilization. All these are consequences and implications of scientific authority for the Islamic Republic.
    Keywords: Scientific authority, Supreme Leader, Grounded theory approach, Knowledge. development, Progress
  • Hamzeh Samadi Miar Kalayi*, Hossein Samadi Miar Kalayi Page 31
    Due to world’s turbulent and changing environment, managers and leaders of Basij are seriously in collaboration with community and other beneficiaries. When a crisis occurs, citizens and community anticipate Basij leaders and managers to take important and decisive responsibilities and take measures, to resolve crisis. Unlike business leaders and governmental leaders, Basij leaders are under pressure (in particular political, social, etc) for correct decision making and accountability for their decisions and actions. The aim of present study is to provide a crisis leadership pattern for Basij leaders and managers so as to resolve crisis, or at least reduce its damages and hardships for community and sacred system of Islamic Republic of Iran. The current study is a systematic review of literature related to leadership crisis which eventually lead to presentation of a pattern. As a result, Basij leaders must perform the following actions in times of crisis: 1. Recognizing crises; 2. Responding to the crisis, and making correct decisions; 3. Conceptualizing crisis for community and beneficiaries; 4. Ending crisis; 5. Learning from crisis and implementing corrective measures, and 6. Leading crisis after crisis.
    Keywords: Basij management, Crisis leadership, Crisis management, Basij leaders
  • Mostafa Rashidi*, Ali Radadi, Saeed Reza Moghadam Far Page 65
    Main question: Economic security which is essential for generating economic growth and development in the country requires continuous monitoring and control of national policy makers and planners to have correct conception of circumstances through the country. The aim of research is to identify and model variables in order to evaluate country's economic security by persistent monitoring and evaluation. Research
    Method
    This study utilizes a combination of qualitative and quantitative methods. To identify variables of economic security, literature and documents related to the economic security were analyzed by using qualitative content analysis study. Consequently a set of variables were identified and categorized. The variables in a questionnaire were distributed among 40 experts. They were asked to assess effect of each variable on economic security. Finally, weights of variables in economic security were calculated on the basis of Shannon Entropy method. Main
    Results
    The results demonstrate a total number of 25 variables affect economic security of country. Such variables can be classified under seven categories including: Financial sector, basic commodity sector, foreign trade, market policy, economic performance, human resources, and favorable economic environment. By weighting of each variable and weight of each category in development of economic security, the final model was devised to assess country's economic security.
    Keywords: Economic security, Assessment of economic security, Shannon Entropy, Weighting variables, Economic security areas
  • Abolfazl Ghiasvand*, Elahe Ramezanian Page 91
    Resilience is defined as more risk-bearing capacity, rapid return after a certain amount of risk and damage reduction. This study examines resilience of Iranian economy during the years 1996-2013. Resilience Index applies Briguglio and Borman studies to define and measure different components including macroeconomic stability, micro-markets performance, good governance, social development, accuracy of financial policies, monetary policy, effectiveness of administration performance, comprehensive supervision, accuracy of banking system, export diversity, autonomy (freedom) of exports, foreign strength, private debt, net international reserves, and international investment amount. Results indicate that resilience of Iranian economy during the studied period until 2004 had an upward trend, but from 2004 to 2011 had a downward trend. The low resiliency of economy indicates that in the event of an external shock to economy, on the one hand poses a high damage to economy, and on the other hand decelerates economic recovery and its return to normal condition.
    Keywords: Resilience, Economic resilience, Economic resilience index, Iranian economy, JEL classification: C43, O10, O57
  • Authors: Esehagh Toghiani*, Afsaneh Darmiani Page 111
    This article examines and compares general elements with common epic elements of Persian literature particularly Ferdowsi’s Shahnameh. The authors seek to answer the following questions: What are the most significant epic features of holy defense poetry? What similarities and differences are there between these features and old epic poetry particularly Ferdowsi’s Shahnameh? Using library collection method, findings were described and analyzed with respect to elements of epic poem. Findings showed that although many shared components like heroes, recitation of epic verses, description of battlefield, heroic braveries and patriotism were found between epic literature in eight years of war and earlier epic literature, but such components have taken a different form in holy defense literature.
    Keywords: Holy defense, War, Epic, Athletes, Recitation, Heroes, Patriotism
  • Ahmad Taghdisi, Taghi Karimian*, Mehdi Hajilou, Majid Rahmani Saryasat Page 135
    “War Tourism” is one of tourist attractions that many tourists and planners take into consideration in recent decades. Iraqi Ba’th regime imposed war against Iran is one of wars that registered heroism, braveries, and epic in history. Since that war has its own attractions for tourists, the present research deals with following issues: Evaluation of tourist interests (selecting type of tourism), interest level for returning of tourists, and comparison of studied regions from aspect of war memorials. Research method is of descriptive-analytical. Data collection is of researcher-made questionnaire. Data were analyzed by applying univariate and regression tests. Results indicate a significant and positive relationship between tourists’ satisfaction and their return to the area. Moreover tourist arrival to the region is purely spiritual linked with war tourism factors and difference in war tourism influences in other provinces. Finally, some strategies have been offered, to expand war tourism and increase tourist arrivals to the area of study.
    Keywords: War tourism, Holy war tourism, Tourists tendency, Holy war tourism influences