فهرست مطالب

نشریه دانشور پزشکی
پیاپی 120 (دی 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اکرم سادات طباطبایی پناه، رضا اکبرزاده، زهره خدایی، سید محمدحسین قادریان صفحات 1-10
    مقدمه و هدف
    آپوپتوزیس در تغییر شکل نامطلوب بطن چپ در طی انفارکتوس قلبی حاد[1] (AMI) دخیل است و آسیب DNA[1] و p53 نقش مهمی در تنظیم آپوپتوزیس ایفا می کنند. آسیب اکسیداتیو باعث تشدید نارسایی قلبی و کاهش عملکرد قلب می شود. در این مطالعه، سطوح سرمی p53 و 8-هیدروکسی2-دئوکسی گوانوزین[1] (8-OHdG) و همچنین بیان p53، bax و bcl-2 پس از وقوع AMI در بیماران بررسی گردید.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش هم گروهی تاریخی انجام شد. تعداد 50 فرد مبتلا به AMI و 50 نفر سالم مشابه آن ها درمورد وضعیت شاخص سطح سرمی p53 با روش های الایزا[1]، وسترن بلاتینگ[1] و بیان p53 mRNA، bax و bcl-2 توسط Real-time RCR اندازه گیری و مقادیر آن ها مورد قضاوت آماری قرار گرفت. همچنین سطح سرمی 8-OHdG در این افراد اندازه گیری گردید.
    نتایج
    سطوح سرمی p53 و 8-OHdG در بیماران مبتلا به AMI در مقایسه با افراد کنترل افزایش پیدا کرد (P <0.001). بیان mRNA p53 و bax در بیماران افزایش یافت، درحالی که bcl-2 کاهش نشان داد (P <0.001). وزن مولکولی پروتئین p53، kDa53 تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که p53 و 8-OHdG می تواند به ترتیب به عنوان مارکرهای قابل اعتماد برای گزارش آپوپتوزیس و آسیب DNA به دنبال وقوع AMI مطرح گردند. نتایج این مطالعه آشکار کرد که آپوپتوزیس در اثر افزایش بیان p53 و bax و کاهش بیان bcl-2 اتفاق می افتد که ممکن است یک روش درمانی در بهبود AMI باشد.
    کلیدواژگان: آپوپتوزیس، p53، آسیب DNA، 8، OHdG، انفارکتوس قلبی حاد، bax، bcl، 2
  • محسن خلیلی*، مهرداد روغنی، زهرا کیاسالاری، بتول رحمتی، سیامک افشین مجد، غلامحسین قائدی، فریبا انصاری صفحات 11-18
    مقدمه و هدف
    باتوجه به شیوع بیماری صرع و عدم پاسخ دهی برخی از بیماران به درمان های موجود و معرفی گیاه عودالصلیب در طب سنتی به عنوان داروی ضد تشنج، در مطالعه حاضر به بررسی اثر ضد تشنجی عصاره آبی-الکلی ریزوم این گیاه بر روی تشنج ناشی از کیندلینگ شیمیایی پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    چهل سرموش سوری نر به 5 گروه 1. کنترل؛ 2. والپروات؛ 3، 4 و 5. عصاره گیاه عود با دوزهای 50، 100 و 200 mg/kg تقسیم شدند. همه گروه ها با تزریق پنتیلن تترازول (mg/kg 100) صرعی و مراحل تشنج: 1. انقباضات میوکلونیک؛ 2. پرش اندام؛ 3. تشنج ژنرالیزه؛ 4. انقباض تونیک اندام های عقبی در آن ها ثبت شد. در موش های گروه درمان 30 دقیقه قبل از تزریق پنتیلن تترازول عصاره تزریق می شد. نهایتا داده های مراحل صرع در گروه های مختلف با آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و مقایسه بین تک تک گروه های آزمایشی با آزمون تکمیلی توکی انجام شد.
    نتایج
    داده های این مطالعه نشان داد که عصاره با دوز mg/kg 100 قادر به افزایش معنی دار آستانه شروع تونوس (17/14±50/186) نسبت به گروه کنترل (36/16±75/117) گردید که با 05/0 p< معنی دار بود. همچنین مدت زمان HLTE به ترتیب با مصرف سه دوز 50، 100 و 200 mg/kg عصاره عود 6/0±28/5 و 79/1±3/3 و 01/1±76/4 به دست آمد که نسبت به گروه کنترل (20/1±85/7) معنی دار شدند (05/0 p<).
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که اگرچه عصاره گیاه قادر به تغییر زمان آستانه مراحل پیش تشنجی در حیوان نمی شود، اما خود مرحله تشنج توسط دوز متوسط این گیاه به طور بارز کاهش می یابد. همچنین مدت زمان HLTE به عنوان یک شاخص مهم در پروسه تشنج، با مصرف این گیاه کاهش مشخص پیدا می کند.
    کلیدواژگان: تشنج، عودالصلیب، پنتیلن تترازول، موش سوری
  • رزا حقگو، سارا توسلی حجتی*، قادر اصل امین آباد صفحات 19-24
    مقدمه و هدف
    تزریق، یکی از اضطراب زاترین کارهای دندان پزشکی است. هدف از این مطالعه بررسی اثر عینک تصویری در کاهش درد و اضطراب حین تزریق بی حسی بلاک عصب آلوئولار تحتانی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور بر روی 40 کودک 8-6 ساله انجام شد. کودکان به طور تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. هر گروه در سه جلسه درمان شد. در جلسه اول اضطراب ذاتی کودک ارزیابی و سپس برای تمام کودکان بدون اضطراب پروفیلاکسی و فلورایدتراپی انجام شد. در جلسه دوم در گروه اول تزریق با عینک و در گروه دوم، بدون عینک انجام شد. در جلسه سوم در گروه اول تزریق بدون عینک و در گروه دوم با عینک انجام شد. جهت ارزیابی درد ناشی از تزریق از روش Visual Analog Scale استفاده شد. جهت ارزیابی میزان اضطراب موقعیتی از Modified Children Dental Anxiety Scale استفاده شد. نهایتا داده ها با آزمون من ویتنی و نرم افزار SPSS 15 آنالیز شد.
    نتایج
    میانگین میزان درد در گروه اول با عینک تصویری 65/0±89/1 بود که این میزان در جلسه دوم بدون عینک به 81/0±00/3 افزایش یافت. در گروه دوم میانگین درد در جلسه اول بدون عینک 60/0±05/3 بود که این میزان در جلسه دوم با عینک به 60/0±05/2 کاهش یافت. تفاوت بین دو جلسه در هر دو گروه ازنظر آماری معنی دار بود (001/0(P<.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه استفاده از عینک صوتی تصویری در کاهش درد و اضطراب حین درمان های دندان پزشکی موثر است.
    کلیدواژگان: عینک صوتی تصویری، درد، اضطراب، تزریق، درمان های دندان پزشکی
  • امید عبدالهی*، علی گوهری، مریم نوبخت راد، حنانه گلشاهی صفحات 25-32
    مقدمه و هدف
    هدف مطالعه حاضر بررسی تغییرات پروفایل چربی بیماران مبتلا به سپسیس شدید و شوک سپتیک در مقایسه با بیماران غیرسپتیک بستری در بخش مراقبت های ویژه (ICU) و ارتباط آن با میزان مرگ ومیر این بیماران می باشد.
    مواد و روش ها
    بیماران بستری در ICU داخلی بیمارستان کوثر شهرستان سمنان، به دو گروه مبتلا به سپسیس شدید وشوک سپتیک (107 نفر) و غیرسپتیک (115 نفر) تقسیم شدند. سپس سطح سرمی کلسترول تام، تری گلیسرید (TG)، HDL و LDL بیماران در 24 ساعت اول و 5 روز پس از بستری توسط کیت مخصوص، سنجش شد و با یکدیگر مقایسه شدند.
    نتایج
    به ترتیب در گروه سپسیس و غیرسپسیس 4/51% و 47% مرد و مابقی زن بودند. میانگین سنی 2/74 و 68 سال و میزان مرگ ومیر 6/76٪ و 9/46٪ بود. در نمونه اول (پس از 24 ساعت اول) در گروه سپسیس در مقایسه با گروه غیرسپتیک به جز تری گلیسرید بقیه متغیر های چربی کاهش داشت و کاهش کلسترول معنادار بود و در نمونه دوم (روز پنجم) کلسترول، تری گلیسرید و LDL کاهش و HDL افزایش داشت. میزان HDL در گروه سپسیس و TG روز پنجم و LDL روز پنجم در گروه غیرسپتیک با مورتالیتی ارتباط داشت.
    نتیجه گیری
    مبتلایان به موارد وخیم سپسیس به طور کلی، سطح سرمی پایین تری برای پروفایل چربی در مقایسه با بیماران غیرسپتیک بستری در ICU داشتند و سطح سرمی HDL در گروه سپسیس و TG و LDL در بیماران غیرسپتیک نقش پیش آگهی دهنده داشتند.
    کلیدواژگان: سپسیس، پروفایل چربی، مرگ ومیر
  • احسان جمشیدیان، نسرین جلیلی*، حجت الله حق گو صفحات 33-44
    مقدمه و هدف
    کودکان مبتلا به اوتیسم مشکلات پردازش حسی را تجربه می کنند که می تواند بر مشارکت آن ها تاثیر گذار باشد. اطلاعات کافی دررابطه با تاثیر توانایی های پردازش حسی این کودکان بر مشارکت وجود ندارد. هدف مطالعه حاضر بررسی چگونگی اثر توانایی های پردازش حسی بر مشارکت کودکان مبتلا به اوتیسم در زندگی روزمره می باشد.
    مواد و روش ها
    شرکت کنندگان در مطالعه حاضر، چهل کودک پنج تا یازده سال مبتلا به اوتیسم بودند. توانایی های پردازش حسی به وسیله نمایه حسی دان و مشارکت به وسیله پرسش نامه عادات زندگی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    نتایج
    بین عوامل پردازش بینایی، پردازش لمسی، پردازش مرتبط با تون و استقامت، پردازش حسی مرتبط با وضعیت بدنی و حرکت، پردازش حسی مرتبط با تحمل و تون عضلانی پایین و حساسیت حسی، با نمره کل مشارکت کودکان مبتلا به اوتیسم رابطه معناداری یافت شد (p<0.05). از بین این عوامل، حساسیت حسی بیشترین سهم را در تبیین واریانس میزان مشارکت (0.49=β) داشت.
    نتیجه گیری
    ضعف در پردازش حسی، به ویژه حساسیت حسی، می تواند عاملی مهم در محدود کردن مشارکت کودکان مبتلا به اوتیسم در فعالیت ها باشد.
    کلیدواژگان: اوتیسم، پردازش حسی، مشارکت، کودکان
  • منیژه کرمی*، آمنه جعفریان دهکردی، مریم دربان فولادی، محمدرضا جلالی ندوشن صفحات 45-52
    مقدمه و هدف
    «مرفین» در کلینیک یک تسکین دهنده قوی درد و ازنظر سوءمصرف، ماده مخدر مهلکی است که در کنار ناشناخته های بسیار، اثرات مضر این ماده بر سیستم تولیدمثلی آشکار نیست. هدف از انجام این پژوهش دست یافتن به یافته های مستندی در رابطه با تاثیر این ماده مخدر در ایجاد کیست های فولیکولی در موش آزمایشگاهی بزرگ است.
    مواد و روش ها
    موش های ویستار ماده در محدوده وزنی250-200 گرم به صورت باکره در فاز دی استروس چرخه جنسی، مرفین (mg/kg10-1) را به صورت مزمن 9روزه، روزی یک بار به طور داخل صفاقی دریافت کردند. به موش های گروه شاهد تنها سالین (ml/kg1) تزریق شد. با اتمام دوره تزریق، بر روی موش ها جراحی صورت گرفت و بعد از بررسی بیومتری بر روی تخمدان ها و رحم، آن ها برای مطالعات بافتی در فرمالین نگهداری شدند. رنگ آمیزی هماتوکسیلین[1]-ائوزین[1] برای بررسی بافتی به کار گرفته شد.
    نتایج
    یافته های این تحقیق دست اول نشان داد که نمونه های تخمدان به دست آمده از موش های دریافت کننده مرفین در مقایسه با نمونه های کنترل به طور معنی داری دارای کیست های فولیکولی دیواره ضخیم هستند. گرچه تعداد کیست ها بین نمونه های تیمارشده با مرفین تفاوت معنی دار نداشت و پاسخ به مرفین متاثر از دوز دارو نبود، ولی منظره تخمدان ها به تخمدان های چند کیستیک شبیه بود.
    نتیجه گیری
    مرفین با برهم کنش با رسپتورهای انتخابی اپیوئیدی اثرات التهابی را در بدن ایجاد می کند. طبق این نتایج، مرفین می تواند با ایجاد اختلال در محور تولیدمثلی و احتمالا به واسطه تحریک سیستم پیش التهابی نیتریک اکساید در بروز ناباروری وابسته به کیستیک شدن تخمدان نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: مرفین، کیست های فولیکولی، موش بزرگ آزمایشگاهی
  • نوشین جلایرنادری، محمد علی همتی، رقیه حجتی *، اکرم حجتی صفحات 53-60
    مقدمه و هدف
    رضایت بیماران از خدمات دریافتی نقش مهمی در ارتقای کیفیت عملکرد مراکز آموزشی درمانی دارد. ارزیابی این عملکرد سبب افزایش جذب بیمار و بهبود روند آموزش عملی دانشجویان می شود. این تحقیق با هدف تعیین میزان رضایتمندی از خدمات دندان پزشکی در بیماران مراجعه کننده به کلینیک های دانشکده دندان پزشکی دانشگاه شاهد در سال 1393 و عوامل مرتبط با آن انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر به صورت مقطعی بر روی چهارصد بیمار مراجعه کننده به بخش های درمانی دانشکده دندان پزشکی دانشگاه شاهد در سال 1393 انجام شد. بیماران مراجعه کننده پرسش نامه محقق ساخته شامل سوالات دموگرافیک و هفده سوال مرتبط با هدف در چهار حیطه نیروی انسانی، بهداشتی، اداری و تسهیلات را تکمیل کردند. یافته های به دست آمده با استفاده از تست های آماری T-Test و ضریب هم بستگی پیرسون و اسپیرمن آنالیز شدند.
    نتایج
    میانگین نمره رضایتمندی بیماران از خدمات درمانی ارائه شده 62/5±93/44 (از سقف 51) بود. میانگین میزان رضایتمندی بیماران در حیطه نیروی انسانی 11/36±26/133 و در حیطه های بهداشت، اداری و تسهیلات به ترتیب 24/123±33 /133، 35/105±33/133 و 70/91±33/133 بود. بیشترین میزان رضایتمندی در حیطه نیروی انسانی به طرز برخورد دانشجویان با بیمار، در حیطه بهداشت به رعایت کنترل عفونت، در حیطه اداری به سرعت تشکیل پرونده در بخش و در حیطه تسهیلات به هزینه دریافت شده جهت درمان تعلق داشت.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که میزان رضایتمندی بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندان پزشکی دانشگاه شاهد در حد مطلوب قرار دارد.
    کلیدواژگان: رضایتمندی بیمار، دانشکده دندان پزشکی، دانشگاه شاهد
  • محمود کاظمیان، فاطمه کاویان تلوری* صفحات 61-72
    مقدمه و هدف
    یکی از هدف های نظام سلامت در ایران و برنامه گسترش شبکه های بهداشتی و درمانی در روستاها، افزایش دسترسی به مراقبت های سلامت می باشد. برنامه پزشک خانواده با هدف بهبود دسترسی به مراقبت های سلامت، از طریق ارتقای معیارهای کارکردی نظام سلامت، از سال 1384 در روستاها و شهرهای زیر 20هزار نفر به اجرا درآمد. در این پژوهش، هدف افزایش دسترسی به مراقبت ها در برنامه پزشک خانواده با معیارهای تداوم مراقبت ها و دسترسی بموقع به مراقبت ها در سطح شهرستان گرگان ارزیابی گردیده است.
    مواد و روش ها
    ابتدا شاخص هایی برای یکی از هدف های برنامه پزشک خانواده، شامل دسترسی به مراقبت های سلامت و شاخص های معیار کارکرد برنامه برای نشان دادن تداوم مراقبت ها و دسترسی بموقع به مراقبت ها معرفی گردید. سپس رابطه هم بستگی رگرسیونی بین متغیر شاخص دسترسی به مراقبت های سلامت و متغیرهای توضیحی یا شاخص های معیار کارکرد برنامه پزشک خانواده در هفده مرکز بهداشت روستایی شهرستان گرگان تعیین گردید. مدل آماری به کاررفته در پژوهش در سال های 1390 و 1391، از نوع مدل داده های ترکیبی و مدل خطا تصحیح با استفاده از نرم افزار Eviews 8 می باشد.
    نتایج
    تخمین هم بستگی رگرسیونی نشان داد که 10درصد بهبود در شاخص ارتباط پزشک با بیمار و شاخص ثبت اطلاعات و پیگیری مراقبت ها در روند ماهانه توانست دسترسی به مراقبت ها را به ترتیب 2/6درصد و 9/4درصد افزایش دهد؛ اما افزایش 10درصدی شاخص ارتباط پزشک با سطح تخصصی درمان، با کارکرد محدود، تنها تاثیری معادل با 1/1درصد افزایش در دسترسی به مراقبت ها داشته است. همچنین نشان داده شد که بهبود 10درصدی در شاخص فعالیت ده گردشی برای گروه های هدف و شاخص مراجعات این گروه ها به پزشک خانواده در دوره های کمتر از یک ماه، موجب افزایش به ترتیب 6درصد و 1/5درصد در شاخص دسترسی گردید. اما کارکرد فعالیت ده گردشی برای کل جمعیت تحت پوشش، محدود مشاهده گردید؛ به طوری که 10درصد افزایش در این شاخص، تنها 4/1درصد دسترسی به مراقبت ها را افزایش داد.
    نتیجه گیری
    این پژوهش با درنظرگرفتن مفاهیم سازگار با سایر پژوهش ها برای شاخص هدف و شاخص های معیار کارکردی و سپس با کمی نمودن این شاخص ها و توضیح رابطه هم بستگی رگرسیونی بین این شاخص ها نشان داد که برنامه پزشک خانواده در شهرستان گرگان با کارکرد مناسب توانست شاخص هدف دسترسی به مراقبت ها را افزایش دهد. اما تاثیر کارکرد برنامه پزشک خانواده از جهت ارتباط با سطح تخصصی درمان و تداوم مراقبت ها برای مجموع جمعیت تحت پوشش، در حد موردانتظار نبوده است.
    کلیدواژگان: دسترسی به مراقبت ها، تداوم مراقبت ها، دسترسی بموقع به مراقبت ها
|
  • Akram Sadat Tabatabaei Panah, Reza Akbarzadeh, Zohreh Khodaii, Sayyed Mohammad Hossein Ghaderian Pages 1-10
    Background And Objective
    Apoptosis is implicated in unfavorable remodeling of the left ventricle during acute myocardial infarction (AMI). Both DNA damage and p53 play important roles in regulating apoptosis. Expression patterns of apoptotic regulating genes such as p53, bax, and bcl-2 highlight the importance of inhibiting ventricle remodeling and subsequent injuries.
    Materials And Methods
    In the present cohort study, serum levels of p53 and 8hydroxy-2-deoxyguanosine (8-OHdG) as well as p53, bax, and bcl-2 expression were examined after the onset of AMI in Iranian patients. Serum levels of p53 and 8-OHdG were measured by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) and the presence of p53 protein and mRNA expression of p53, bax, and bcl-2 were analyzed by Western blotting and real time RT-PCR methods, respectively.
    Results
    In patients presenting with AMI, serum levels of p53 and 8-OHdG increased in comparison with healthy controls. Likewise, transcripts of p53 and bax were also elevated in patients, while bcl-2 decreased.
    Conclusion
    Our data suggest the novel use of p53 and 8-OHdG as markers of apoptosis and DNA damage following AMI. Our results also revealed that apoptosis occurs in concert with an up-regulation of p53 and bax and a downregulation of bcl-2 which may suggest a possible therapeutic intervention in patients recovering from AMI.
    Keywords: Apoptosis, p53, bax, bcl, 2, DNA damage, 8, OHdG, Acute myocardial infarction
  • Mohsen Khalili*, Mehrdad Roghani, Zahra Kiasalari, Batol Rahmati, Siamak Afshin Majd, Gholamhossein Ghaedi, Fariba Ansari Pages 11-18
    Background And Objective
    Regarding prevalence of epilepsy and inefficiency of the present treatments, this study was done to evaluate anti-epileptic activity of Paeonia officinalis L alcoholic extract as an anti-convulsive herbal candidate.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 40 male mice were divided into 1- control 2- valproate 3, 4 and 5 P. Officinalis extract at doses of 50, 100 and 200 mg/kg. All of the animals were kindled by pentylenetetrazole (PTZ) (100 mg/kg, i.p.) injection and the seizure steps onset times 1- myoclonic contraction 2- limb jerk 3- general convulsion and 4- hind limb tonic extension were calculated. In treatment groups, the extract was applied 30 min before PTZ injection. Finally, calculated data was analyzed by one-way ANOVA and post-hoc Tukey tests.
    Results
    Obtained data show that the extract (100 mg/kg) could significantly increase tonus onset time (186.5±14.17) in comparison to control animals (117.75±16.36) (p < 0.05). Also, the HLTE duration time by three doses of the extract 50, 100 and 200 mg/kg were 5.28±0.6, 3.3±1.79 and 4.76±1.01, respectively, which were significantly lower than control (7.85±1.2) (p <0.05).
    Conclusion
    Overall, P. officinalis extract could not changes the threshold at pre-convulsion periods, but exactly the convulsive onset time was markedly diminished by the extract. Also, HLTE duration time as a real marker of seizure was significantly reduced by the extract.
    Keywords: Convulsion, Paeonia officinalis, Pentylenetetrazole, Mice
  • Roza Haghgoo, Sara Tavasoli Hojjati*, Ghader Asle Aminabad Pages 19-24
    Background And Objective
    Injection is one of the most stressful dental procedures. The purpose of this study was to investigate the effect of video glasses in reducing anxiety and pain during inferior alveolar nerve block injection.
    Materials And Methods
    This experimental study was performed on 40 children 6-8 years old. Children were randomly assigned to two groups. Each group was treated in three sessions. Children’s inherent anxiety was assessed in the first session and prophylaxis and fluoride therapy was performed for all children without anxiety. In the second session in the first group, injection was applied with glasses and in the second group, injection was applied without glasses. In the third session, in the first group injection was applied without glasses and in the second group, injection was applied with glasses. Visual analog scale pain assessment methods were used. Assessment of anxiety was done using the Modified Children Dental Anxiety Scale. The data were analyzed with Mann-Whitney and using SPSS 15 software.
    Results
    Average pain in the first group of video glasses was 1.89+_0.65 that this amount increased in the second session without glasses to 3.00±0.81. In the second group, the mean pain in the first session without glasses was 3.05±0.60 and this amount in the second session with glasses declined to 2.05±0.60. The difference between the two sessions in the two groups was statistically significant (P <0.001).
    Conclusion
    Based on our findings, the use of audio-visual glasses is effective in reducing pain and anxiety during dental treatments.
    Keywords: Audio, video glasses, Pain, Anxiety, Injection, Dental treatment
  • Omid Abdollahi*, Ali Gohari, Maryam Nobakhtrad, Hannaneh Golshahi Pages 25-32
    Objective
    This study examined changes in lipid profile in patients with severe sepsis and septic shock in comparison with non-sepsis patients admitted to the medical ICU and its association with mortality.
    Materials And Methods
    Through sampling of internal ICU admitted patients in Seman Kostar hospital, patients were divided into two groups of sepsis (n=107) and non-septic (n=115). Then, serum level of total cholesterol, triglyceride, HDL and LDL with specific kit was evaluated randomly at first and fifth day after ICU admition.Then, two groups was compared.
    Results
    In sepsis and non-septic groups, 51.4% and 47% were men and the remainder was women, mean age was 74.2 and 68 years, mortality rate was 76.6% and 46.9%, respectively. In the first instance, compared with non-septic, lipid variables except triglycerides and cholesterol decreased significantly and in the second instance, cholesterol, triglycerides and LDL reduced and HDL increased. HDL in sepsis and TG at fifth day and LDL at fifth day in non-septic group was associated with mortality rate.
    Conclusion
    Patients with severe sepsis and septic shock had lower levels of serum lipid profiles compared with patients without sepsis in ICU. Serum HDL in sepsis and LDL and TG in non-septic patients had prognostic role.
    Keywords: Sepsis, Lipid profile, Mortality
  • Ehsan Jamshidian, Nasrin Jalili*, Hojjatollah Haghgoo Pages 33-44
    Background And Objective
    Children with autism have sensory processing difficulties that may affect their participation. Inadequate information exists about the impact of sensory processing abilities on participation in these children. Purpose of the study was to assess the impact of sensory processing abilities on everyday life participation in children with autism.
    Materials And Methods
    Participants in this study were 40 children 5 to 11 years old with autism. Sensory processing abilities were evaluated by Dunn sensory profile and participation was assessed by Life Habit Questionnaire (Life-H).
    Results
    A significant relationship was found out between visual processing, tactile processing, Processing related to tone and endurance, sensory processing related to posture and movement, sensory processing related to tolerance and low muscle tone and sensory sensitivity with the total score of participation of children with autism (p<0.05). Among these factors, sensory sensitivity have most contributions in explaining participation rate (β= 0.49).
    Conclusion
    Weakness in sensory processing, specifically sensory sensitivity, could be an important factor in limiting the participation of children with autism in activities.
    Keywords: Autism, Sensory processing, Participation, Children
  • Manizheh Karami*, Ameneh Jafaryan Dehkordi, Maryam Darban Fooladi, Mohammadreza Jalali Nadoushan Pages 45-52
    Background And Objective
    Morphine is clinically a strong analgesic drug and in view of substances abusing is a hazardous drug. Besides dozens of unknown facts, the morphine side effects are unknown on the reproductive system. This study aimed to provide a reliable document in relation to its power to induce the follicular cysts in rat.
    Materials And Methods
    Virgin female Wistar rats (200-250 g) in diestrus phase of the sexual cycle received morphine (1-10 mg/kg) intraperitoneally and chronically for 9 days, once a day. The rats in the control group received only saline (1 ml/kg). At the end of infusion period, the rats were operated and after biometrical examination, the ovaries samples were kept in formalin for histological study. Hematoxylin-Eosin staining was used to study the samples.
    Results
    The present original findings show that the ovarian samples obtained from rats receiving morphine significantly had thick-walled follicular cysts when compared with the control samples. Although the numbers of cysts were not different among the morphine-treated samples and the response to morphine was not affected by the drug dose, but, the aspect of the ovaries was as similar as those of the polycystic ones.
    Conclusion
    Morphine can induce inflammatory effects in the body through interaction with selective opioid receptors. According to these results, the morphine can disrupt the reproductive axis and probably with the stimulation of pro-inflammatory nitric oxide system plays a role in infertility due to polycystic ovaries in the rat.
    Keywords: Morphine, Follicular cysts, Rat
  • Jalayer Naderi Noushin, Mohammad Ali Hemati, Roghayeh Hojjati*, Akram Hojjati Pages 53-60
    Background And Objective
    The satisfaction rate of patients from offered services is the most important basis of improvement in functional qualification of educational-health centers. This improvement increases patient's referral and student education. The study was aimed to evaluate the satisfaction rate of patients referred to Faculty of Dentistry of Shahed University in 2014.
    Materials And Methods
    The study was a cross-sectional project. In this study, 400 patients referred to the Faculty of Dentistry of Shahed University in 2014 completed a self-style questionnaire containing demographic and aimed-related questions in four domains of man power services, hygiene, administrative service and facilities. The findings were analyzed statistically using t-Test, Pearson and Spearman correlations tests.
    Results
    The overall satisfaction score of patients from medical services was 44.39±5.6 (out of 51). The mean satisfaction in man power services, hygiene, administrative service and facilities domains were 133.26±36.11, 133.33±123.24, 133.33±105.35 and 133.33±91.70, respectively. The highest score of man power services domain was related to student’s behavior in respect to patients. The highest score in hygiene, administrative service and facilities domains were obtained from considering the infection control techniques by students, consumed time for medical record completion and treatment charges.
    Conclusion
    Regarding the results of study, patient's satisfaction of Dental Faculty of Shahed University is at a satisfied level.
    Keywords: Satisfaction of patient, Dental Faculty, Shahed University
  • Mahmoud Kazemian, Fatemeh Kavian Telouri* Pages 61-72
    Background And Objective
    Increasing access to health care has been regarded as the main objective of the Iranian Health Care system and development of the rural healthcare network. The family physician plan within this network aimed at increasing access to health care by improvement in performance criteria of the Health Care system in villages and cities under 20,000 population since 2005. In this research, the objective of increasing access to health care within the family physician plan in Gorgan has been assessed using the performance criteria of continuity of and timely access to the health care.
    Materials And Methods
    First, the indicators for the three main variables of family physician plan, for access to health care, and for performance criteria of continuity of and timely access to health care have been introduced. Then, the relation for regression correlations between the dependent variable of access to health care and the descriptive variables of performance criteria for 17 rural health centers in Gorgan have been presented. The statistical model of regression correlations between the dependent variable of access to health care and the descriptive variables in 2011 and 2012 has been estimated, using a panel data model for the error-correction type relation and E-views8 software.
    Results
    The estimation of regression correlations showed that a 10 percent increase in the physician-patient relationship and in the recording and following up healthcare services, in the monthly trend, rises access to health care 6.2 and 4.9 percent, respectively. But, 10 percent increase in the indicator of relationship between family physician and specialized healthcare services, because of poor functional performance, increases access to health care only 1.1 percent. Also, it showed that 10 percent increase in rural browsing for the targeted ill group and in referrals of the targeted group increases access to health care 6 and 5.1 percent, respectively. But, 10 percent increase in rural browsing for all the covered, because of poor performance, increases access to health care only 1.4 percent.
    Conclusion
    This study took the same concepts of objective indicator and function criteria indicators as the other studies on family physician to create quantitative indicators, and then, to describe the model of regression correlations, that indicated the family physician in Gorgan province with acceptable performance could have increased access to health care. But, the effects of family physician performance criteria for the relationship between family physician and specialized healthcare services and for the rural browsing for all were less than expectations.
    Keywords: Access to health care, timely access, continuity of healthcare services