فهرست مطالب

فقه و تاریخ تمدن - سال نهم شماره 36 (تابستان 1392)

فصلنامه فقه و تاریخ تمدن
سال نهم شماره 36 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید محیب ازغندی، اعظم ذوالفقاری منظری صفحه 13
    مزاریه ها یکی از منابع مهم مطالعه ی جغرافیای سرزمین های اسلامی هستند که وجوه اشتراک فراوانی با دیگر منابع جغرافیایی دارند. کراچکوفسکی شرق شناس مشهور روس (1883-1951 م) در کتاب تاریخ نوشته های جغرافیایی در جهان اسلام، به معرفی و تحلیل منابع گوناگون جغرافیایی مسلمانان پرداخته و مزاریه ها را از منابع مهم این رشته و در زمره ی فضایل نویسی دانسته است؛ لیکن از مزاریه های فارسی سخنی به میان نیاورده و متذکر شده که مسیر منابع فارسی از حمله ی مغول به بعد از منابع دیگر متمایز است. در مقاله ی حاضر بر آن هستیم تا جایگاه مزاریه ها در میان منابع جغرافیایی تبیین شود و نظر کراچکوفسکی درباره ی این آثار و علل بی توجهی وی به مزاریه های فارسی را با استفاده از منابع معتبر مورد بررسی و نقد علمی قرار دهیم. نتایج بررسی ها نشان می دهد برخلاف نظر کراچکوفسکی، مزاریه های فارسی از نظر ساختار، هدف نگارش و محتوا با نمونه های مشابه عربی تفاوتی ندارند و دلیل این نظر وی باید در شرایط زمانی، مکانی و منابع مورد استفاده در نگارش کتاب جست وجو شود.
    کلیدواژگان: زیارت، مزاریه نویسی، فضایل نویسی، کراچکوفسکی
  • بتول سلیمانی، عبدالحسین رضایی راد صفحه 33
    در این پژوهش با هدف اثبات اصالت و ریشه داری قاعده ی مشهور مقابله به مثل (به عنوان کیفر جرم قتل) و تبیین مبانی آن، نیز کمک به رفع شبهات و پاسخگویی به آنها، سوابق تاریخی این نوع از مجازات تحقیق و بررسی گردیده است. با بررسی قوانین و سنگ نوشته های برجای مانده از دوران ایران باستان از جمله قانون حمورابی و اطلاعات تاریخی دیگر که به روش کتابخانه ای و اسنادی گردآوری شده اند، مواردی که این مجازات یا مشابه آن به عنوان یک مجازات قانونی مورد پذیرش قرارگرفته، مشخص و با هم مقایسه شده است. نتیجه اینکه سابقه ی قانون گذاری و اجرای این قاعده به قانون نامه ی حمورابی ششمین پادشاه بابل بازمی گردد. بیان صریح محتوای قاعده ی مشهور قصاص (مثل به عوض مثل) در موارد مختلفی از قانون حمورابی نشانه ی قدمت بسیار زیاد این قاعده ی حقوقی در ایران و برخورداری از اصالت و داشتن ریشه های عمیق در تاریخ است.
    کلیدواژگان: مقابله به مثل، حقوق کیفری، قانون حمورابی، قصاص در ایران باستان
  • غلامرضا عارفیان، محسن رزمی، حسین احمری صفحه 51
    تضارب آرا پیرامون شیوه ی توزیع قدرت در کانون خانواده، از دیرباز محور توجه مذاهب گوناگون بوده است و این حاکی از اهتمام آنان به تبیین چارچوب خانواده است. در مقاله ی حاضر سعی شده با روش توصیفی از نوع کتابخانه ای و روش تحلیل کیفی از نوع توصیفی، به بررسی تطبیقی میان فمینیست های غربی و فقهای شیعه بر «قدرت، اقتدار و قوامیت در خانواده» بپردازیم، با این فرض که از منظر فمینیست ها خانواده جایگاه آشکار ستم بر زن است و مردان به عنوان مدیران و قدرتمندان خانواده، بر زنان تفوق جسته و آنان را به بردگی می کشانند و زنان به علت عدم استقلال مالی به این ظلم تن در می دهند. از سوی دیگر، فقهای شیعه با الهام از آموزه های وحیانی «مدیریت و اقتدار در خانواده» را از آن مرد دانسته؛ نیز به استناد آیات، روایات و ادله ی عقلی، اقتدار مرد را به عنوان مسوولیت نه اختیار پذیرفته و تشریع آن را بر اساس هماهنگی با تکوین و از الطاف الهی می دانند. آنان در کتب فقهی خود از مدیریت و قدرت در خانواده تحت عنوان «قوامیت» سخن گفته اند. در ضرورت این پژوهش همان بس که در دهه های اخیر هجمه های فمینیست ها در کشورهای اسلامی افزوده شده و با طرح ایده ی «برابری زن با مرد» در اندیشه های مسلمانان و نومسلمانان ایجاد شبهه کرده اند. در این راستا پژوهشگران متعهد اسلامی دیدگاه های آنان را به منصه ی نقادی و قضاوت برده اند تا بدین سان، صواب از خطا متمایز گردد.
    کلیدواژگان: اقتدار، خانواده، فقهای شیعه، فمینیسم، قدرت
  • ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی صفحه 79
    تلاش فقی هان جهت کشف روش و شیوه شارع در جعل احکام، در طول زمان فقاهت وجود داشته و این نگاه به شریعت در قالب های گوناگونی همچون طریقه، عادت، داب و اصطلاح مذاق شریعت جلوه گر شده است. مذاق شریعت دیدی همه سویه به شرع و دریافت روش های شارع در جعل احکام است که فقیه این دید را با شناخت شریعت و انس با آن به دست آورده که نه در دید تک گزاره ای؛ بلکه در دیدی مجموعه گرایانه به شریعت رخ نموده است. در اهل سنت نیز پس از رحلت پیامبر (ص) تلاشی پیگیر برای فهم شریعت با عناوینی مانند مصلحت و مقاصد شریعت صورت گرفته است. با توجه به اینکه در شیعه دید مثبتی برابر این عناوین دیده نشده، استناد به مذاق شریعت با پرسش روبه رو گردیده است. در این پژوهش تلاش شده به عناوینی مانند مذاق شریعت، مصلحت و مقاصد شریعت از نگاه اهل سنت و شیعه پرداخته شود و سپس شباهت ها و تفاوت های این عناوین روشن گردد.
    کلیدواژگان: مذاق شریعت، مقاصد شریعت، تعلیل، مصالح
  • مصطفی معلمی، سیدعلی هاشمی خانعباسی صفحه 111
    پس از رحلت رسول اکرم (ص) بر سر جانشینی ایشان اختلاف درگرفت؛ عده ای به جانشینی علی (ع) باور داشته و گروهی به دنبال جانشینی فرد دیگری بودند. اعتقاد به شایستگی علی (ع) برای جانشینی پیامبر (ص)، فصل مشترک گروه هایی شد که به شیعه ی علی شهره شدند و تا تکمیل عدد ائمه ی اثناعشر (ع)، حتی پس از آن نیز گروه های مختلفی از دل شیعه برخاست. هر یک از این گروه ها نسبت به صحابه ی رسول خدا (ص) خاصه آنان که در کنار گذاشتن علی (ع) نقش اصلی داشتند، نگاه ویژه ای پیدا کردند. در پژوهش حاضر تلاش شده است تا داده ها درباره ی نگاه سه فرقه ی غالی مغیریه، خطابیه و نصیریه که اهل سنت آنان را در عداد شیعه دانسته اند، نسبت به صحابه ی رسول خدا (ص) بررسی شود، هم چنین نقش این فرقه ها در گسترش توهین و سب و لعن با نام و نشان نسبت به صحابه از میان منابع تاریخی و حدیثی استخراج گردید و موردبررسی قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد گروه های اهل غلو که خود را به پیروی و هواخواهی از ائمه ی شیعه (عملا بدون توجه به سیره ی آنها منتسب می کردند) رفتارهای نامناسبی نسبت به صحابه ی معروف از خود بروز داده اند که متاسفانه به نام کلیت شیعه تلقی شده و موجب تفرقه و فتنه گردیده؛ تا امروز گروهی وهابی آن رفتارها را به شیعه منتسب می دارند. این گروه ها گاه از حمایت بنی عباس نیز برخوردار بوده اند.
    کلیدواژگان: شیعه، غلو، غالیان، خطابیه، مغیریه، نصیریه، صحابه
  • احمد فولادیان صفحه 135
    هدف این مقاله بررسی رابطه بین میزان دینداری با تعهد سازمانی کارکنان است که از نتایج یک کار تحقیقی میدانی جمع بندی گردیده است. این مطالعه به صورت پیمایشی و با روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک در بین 192 نفر از کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی مشهد در سال 1392 با پرسشنامه های مدل دینداری کلارگ و استارک و تعهد سازمانی آلن و مایر انجام شده است. میزان پایایی سوالات تحقیق 90/0 می باشد. برای آزمون فرضیات از ضریب همبستگی اسپیرمن و کندال و رگرسیون خطی و هم چنین مقایسه میانگین ها از طریق نرم افزار SPSS استفاده گردید. در این پژوهش متغیر میزان دینداری با مولفه های (بعد اعتقادی، بعد تجربی، بعد پیامدی، بعد مناسکی و بعد فکری) و تعهد سازمانی با مولفه های (تعهد عاطفی، تعهد مستمر و تعهد هنجاری) سنجش شده اند. نتایج فرضیه های اصلی تحقیق نشان داد که بین دو متغیر میزان دینداری و تعهد سازمانی با ضریب همبستگی 333/0 رابطه معنادار و مستقیم وجود دارد. هم چنین نتایج فرضیه های فرعی تحقیق نشان می دهد که بین بعد اعتقادی کارکنان با تعهد سازمانی آنها با ضریب همبستگی 225/0 و بین میزان بعد تجربی و تعهد سازمانی با ضریب همبستگی 253/0 و بین بعد پیامدی و تعهد سازمانی با ضریب همبستگی 215/0 و بین بعد مناسکی و تعهد سازمانی با ضریب همبستگی 270/0 و بین بعد فکری و تعهد سازمانی با ضریب همبستگی 198/0 رابطه معنادار و مستقیم وجود دارد. نتایج رگرسیون نشان می دهد که ابعاد متغیر مستقل (بعد اعتقادی، بعد تجربی، بعد پیامدی، بعد مناسکی و بعد فکری دینداری) به تنهایی حدود 13% از کل تغییرات متغیر تعهد سازمانی را توجیه می کند و مابقی، سهم سایر متغیرهاست؛ که ازاین بین متغیر میزان بعد فکری دینداری بیشترین تاثیر بر متغیر تعهد سازمانی را دارد.
    کلیدواژگان: دینداری، تعهد سازمانی، تعهد شغلی، کارکنان، دانشگاه آزاد اسلامی مشهد
|
  • Hamid Mohibb Azqandi, Azam Zolfaqari Manzari Page 13
    Tomb writings are one of the most important sources in the study of the geography of the Islamic lands. These have much similarities with other geographical sources. Krachkovsky a famous Russian Orientalist(1883-1951)in his The History of Geographical Writings in Islam World, has described and analyzed various geographical sources of Muslims and considered the tomb writings as the most evidences in this field. But he did not paid attention to Persian tomb writings and according to his opinion, afterward the Mongol onslaught Persian sources have endured distinctive characteristic.In this article we have tried to explain the position of tomb writings among geographical evidences and to criticize Krachkovsky’s views on these sources. Also, it has been attempted to criticize his non-attention to Persian tomb writings. It is worth to notice, we have concluded unlike Krachkovskypoint of views, Persian tomb writings have not any differences with their Arabic counterparts whether structurally or the content or the purpose of writing.
    Keywords: pilgrimage, tomb, tomb writing, virtues writings, Krachkovsky
  • Batul Soleyimani, Dr. Abdolhosein Rezaei Rad Page 33
    The purpose of this research is proof of Originality of Qiṣāṣ rule as the punishment of murder, explanation and securement of its foundations, helptoremovedoubts and analysis of historicalrecords of it. We specify and compare the cases of Qiṣāṣ as punishment withscrutiny of laws and inscriptions in ancient Iran such as Hammurabi’s Code and other historical information that are collected with attributive and library – oriented method. Findings of this research show that legislativehistory and administration of this rule is in Hammurabi’s Code in the era of sixth king of Babel. Explicit state of Qiṣāṣ rule in some cases like Hammurabi’s Code shows the greatantiquity of this rule in Iran and having deep rootsin history.
    Keywords: Retaliation, criminal law, Hammurabi's Code, ancient Iran
  • Dr. Gholamreza Arefian, Dr. Mohsen Razmi, Dr. Hoseinahmari Page 51
    Conflicting ideas about power distribution in family has long been a center of different religions. This shows their efforts in explanation of the framework of family. In this research with using descriptive – library method and qualitative analysis – descriptive way, compares the power, authority and guardian of the family from the perspective of feminism and Shiajurisconsult. According to assumption of feminists, the family is the apparent position of male oppression against women, managers and powerful of family dominance women and enslave them and women accept this position, because of their financial dependence. On the other hand, Shiajurisconsultinspired by the teachings of revelation believe that management and authority of family is for men. According to Quran, traditions and rational arguments, the authority of man is accepted as responsible not free will and the canonization of it is Coordination with development kindness of god. Shiajurisconsult in their book named the management and power in family as guardian. The importance of this research is rooted in feminist’s invasions in Islamic countries, while they debate the idea of equality between man and woman, creating doubts among Muslims and new Muslims. In this sphere, the Muslim promising researchers criticize and writing the feminist approaches to determine right from wrong.
    Keywords: authority, family, Shiajurisconsult, feminism, power
  • Dr. Abolfazl Alishahi Qalejuqi Page 79
    Juriststriedto detectfoundermethods and practicesinforgingthe provisions ofjurisprudenceexistedover time. This view to law is manifestedin varietyofways like manner, habits, character and optional understanding of the Sharia.See all sides to approach the supreme legislator in forging the provisions of this law and human vision recognition it has earned. In Sunni approaches after the death of the Prophetsustainedefforts is done for understanding of the Sharia in some matters like interestsand objectives ofthe sharia. Given thatthesetitlescannot be seenin theShiapositive, the concept of optional understanding of the sharia is challenged. So, in this research some subjects like optional understanding of the sharia and interestsand objectives of it is analyzed in view of Shia and Sunni and then the similarities and differences between them is discussed.
    Keywords: optional understanding of the Sharia, interests of the sharia, objectives ofthe sharia, arguing, benefits
  • Mostafa Moallemi, Seyed Ali Hashemi Khanabbasi Page 111
    After thedeath of the holy Prophetdispute arose abouthissuccession. Some believed to Ali succession and some of them was looking to succession of another one. Beliefin the merits ofAliforthe succession ofthe Prophet was the common idea of some groups which were named Shia of Ali or 12 Imami, some groups created from Shia approach. Each of the groups have special vision about companions of the Prophet, especiallyaboutthose whoabandon Ali succession. In this research, the vision of three sects of Ghalids: Moghairiyeh, Khetabiyeh and Nosayriyeh which Sunni knows them Shia, to companions of the Prophet and their role in spreading the culture of insult, curse and imprecation with name and sign imprecation is analyzed. Findings of this research shows that despite Ghalids groups knew themselves as followers of Imams and Shia, their performance was in opposite of Imams tradition and they had Inappropriate behaviortowardcompanions of prophet that unfortunately, is seen in the name of Shia.
    Keywords: Shia, Ghalids, Extremists, Insult, Succession
  • Ahmad Fouladian Page 135
    The purpose of this article is to investigate the relationship between religiosity and organizational commitment. This study is a systematic survey of a random sample and fieldwork of 192 employees of the Islamic Azad University of Mashhad by model of religiousness Clark and Stark in 1392(based on Iranian calendar), using the model of Allen and Meyer's organizational commitment. The reliability of survey questions is 90%.To test the hypothesis, and Kendall and Spearman correlation coefficients and linear regression was used to compare the means of SPSS software. In this study, the variable component of the religion (the dimensions of belief, experimental consequences, ritual aspects and intellectual) and the components of organizational commitment (affective commitment, continuance commitment and normative commitment) were measured. The results showed that the main assumption of piety and commitment between two variables with a correlation coefficient of 0/333, there is a direct and significant relationship. The results show that secondary research hypotheses among the employees believe their organizational commitment with a correlation coefficient of 0/225, and the correlation between organizational commitment and empirical 0/253 and the consequences of organizational commitment with a correlation coefficient of 0/215, and the correlation between the ritual and the organizational commitment of 0/270, and the correlation between the intellectual and organizational commitment of 0/198, there is a direct and significant relationship. Regression results show that the dimension of the independent variable (the belief, the experimental, the outcome, Ritual aspects and religious thought) alone accounted for about 13 percent of total commitment and other variables, the contribution of other variables after the religious thought of the variable rate has the greatest impact on organizational commitment variables.
    Keywords: religious, organizational commitment, employee engagement, Azad University of Mashhad