فهرست مطالب

فقه و اصول - پیاپی 102 (پاییز 1394)

فصلنامه فقه و اصول
پیاپی 102 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیف الله احدی صفحات 9-32
    تفاوت اساسی میان حد و تعزیر در نظام جزایی اسلام امری پذیرفته شده است. با تتبع در نصوص شریفه و عبارات فقها می توان گفت که ضابطه «معین بودن نوع و اندازه حد از سوی شارع و عدم تعیین نوع و مقدار تعزیر و در اختیار حاکم بودن آن» کلیت نداشته و فقها در جرایمی مانند مجامعت با همسر در روز ماه رمضان، ارتداد، افساد فی الارض و...، از حیث حدی یا تعزیری بودن آن با یکدیگر اختلاف دارند؛ لذا می توان اظهار داشت که در جرایم تعزیری هم سنخ با جرایم حدی، بر اساس قاعده «التعزیر بما دون الحد» لازم است میزان مجازات تعزیری کمتر از مجازات حد باشد، اما نسبت به جرایم نوظهور، این قاعده اطلاق نداشته و بر اساس قاعده «التعزیر بما یراه الحاکم» و با توجه به اطلاق مفهوم تعزیر و از باب رعایت مصلحت جامعه اسلامی و نیز ریشه کن کردن فساد از روی زمین، حاکم اسلامی می تواند در تعیین نوع و مقدار تعزیر مبسوط الید باشد.
    کلیدواژگان: حد، تعزیر، اختلاف، فقها، قواعد
  • داریوش بخردیان، محمدتقی قبولی درافشان، محمدتقی فخلعی صفحات 33-57
    اعتقاد به عدم حجیت خبر واحد یکی از اساسی ترین مبانی ابن ادریس در علم اصول است و همین مساله موجب شده است تا آرا و شیوه فقاهت وی، متفاوت از آرای دیگر فقها شود و حتی در مواردی از شذوذ و ندرت سر درآورد. وی روایاتی را که به حد تواتر نرسد یا مجرد از قرائن باشد؛ حجت نمی داند؛ از این رو که این گونه اخبار علم آور نیستند. وی این مبنا را جزء ضروریات فقه امامیه یافته است.
    این مبنا موجب شده است تا برخی عمل نکردن به اخبار اهل بیت را به او نسبت دهند. لیکن طبق تحقیق، این نسبت صحیح نیست؛ زیرا ابن ادریس علاوه بر خبر متواتر به اخبار آحاد بسیاری استناد کرده است. می توان گفت در نگاه ایشان خبر واحد به دو قسم، تقسیم می شود. خبر واحدی که ادله دیگر، موید آن است. چنین خبری قطع آور است و می توان بدان عمل نمود و خبر واحدی که بدون موید است و نمی توان بدان عمل نمود؛ هرچند که راوی آن ثقه باشد. نتیجه این که طبق مبنای ایشان، صحت و سقم خبر واحد را باید در عرضه به سایر ادله سنجید.
    کلیدواژگان: ابن ادریس، خبر واحد، فتوای شاذ، حجت، ظن
  • هادی حاج زاده صفحات 59-87
    «قانون گذاری» در هر نظام حکومتی بی تردید مبتنی بر مبانی فکری- فلسفی آن نظام است و بر جهان بینی خاص آن نظام استوار می شود. بر همین اساس، در یک جامعه اسلامی، باید دستورات شرعی ملاک قانون گذاری قرار گیرند تا آن قوانین برای مردم جامعه اسلامی حجیت داشته باشد.
    در این تحقیق ضمن بیان مختصری از پیشینه تاریخی بحث، به بررسی احتمالات مختلف در باب فتوای معیار در قانون گذاری پرداخته ایم که این احتمالات عبارت اند از: فتوای مشهور فقها، فتوای مبتنی بر احتیاط، فتوای فقیه اعلم، هر فتوای فقهی و به این نتیجه رسیده ایم که با توجه به مبانی فقهی، فتوای فقیه اعلم به حجیت نزدیک تر است. سپس با اشاره به معیارهای «اعلمیت» در فقه سیاسی به این نتیجه رسیده ایم که در یک حکومت اسلامی، فقیه اعلم همان «فقیه حاکم» است که خبرگان جامعه اسلامی بر اعلمیت او در اداره امور جامعه بر اساس موازین اسلامی گواهی داده اند. در گام آخر و با توجه به مقرره فوق، رویه موجود در نظام جمهوری اسلامی در خصوص فتوای معیار در قانون گذاری تبیین و تشریح شده است و بیان شده که حکم و فتوای فقیه حاکم یا به طور مستقیم و یا با یک تحلیل ثانویه و به واسطه تفویضی که در قانون اساسی مندرج است (تفویض به مجلس در اتخاذ هر فتوای فقهی و تفویض به فقهای شورای نگهبان در اعمال نظر فقهی خویش) ملاک قانون گذاری در جمهوری اسلامی قرار می گیرد و لذا مشروعیت و حجیت قوانین در جمهوری اسلامی، نهایتا قابل استناد به حکم فقیه حاکم است.
    کلیدواژگان: اعلمیت، قانون گذاری، فتوا، حکم
  • مجید رضا شیخی نصرآبادی، محمد مهدی یزدانی صفحات 89-108
    چگونگی برخورد نهی تحریمی به پیکر معاملات، معمای دشوار مکاسب محرمه است، برخی آن را چون نسیمی پاییزی قلمداد می کنند؛ که رونق بازار این معاملات را خزان کند، برخی دیگر، برخورد نهی تحریمی با معامله را چون برخورد دو ماده ی شیمیایی دانند که با ماده دیگر آمیخته گردد و ماده سومی پدید آید و برخی نیز این برخورد را بسان بمبی دانسته که به بن بنایی برخورده و یکسره آن را در هم ریزد و اجزایش را متلاشی کند. روش شناسی شناسایی حرمت معاملات ناروا، گامی نخست و کلیدی در مطالعه مکاسب محرمه است و از جمله آن، شناخت موضوع حرمت معاملات ممنوعه است. از یک سو فقی هان بر این باورند که؛ اعمال حقوقی ممنوعه ای، بسان معامله شراب، داد و ستد ربوی، باطل است و انتقال ملکیت تحقق نیافته است؛ از سوی دگر؛ اغلب فقها بر این باورند که حرمت تکلیفی اینگونه اعمال حقوقی، حرمتی خاص و مستقل است، گرهگاه مساله اینست که؛ مشخص نیست معامله ای که باطل است و در حقیقت رخ نداده، کجای آن حرام است؟ به ویژه با علم به اینکه به باور برخی صرف بده و بستان خالی، فاقد حرمت تکلیفی است. در این نگاشته در پی طرح دیدگاه فقی هان و نقد و تحلیل آن ها، در مجالی به گردآوری اعمال حقوقی منهی عنه پرداخته وسعی بر آنست که روش شناسی صحیح، شناسایی حرمت استقلالی و غیر استقلالی با تکیه به آیات قرآن استخراج گردد.
    کلیدواژگان: معاملات حرام، حکم وضعی، نهی تحریمی، فساد معامله
  • مسعود فیاضی صفحات 109-129
    احکام امضائی بخش عمده ای از احکام شرعی هستند که پیش از آمدن تشریع الهی در بین عرف عقلا در جریان بوده اند و بدون هیچ اصلاحی یا با اصلاحات اندکی مورد تائید شارع قرار گرفته و وارد دستگاه قانونی شرع شده اند. برخی نواعتزالیان در خصوص این احکام معتقدند؛ به دلیل اینکه این احکام مربوط به عرف زمان تشریع است، با از بین رفتن آن عرف، این احکام نیز از بین رفته اند. در مواردی که عرف از عناصر قوام بخش به موضوعات احکام امضائیه است، حق با ایشان است، اما در حالت عادی، عرف ظرف تحقق حکم است نه عنصر قوام بخش به آن و عنصر قوام بخش بودن نیازمند دلیل است. در مواردی نیز که عرف ظرف احکام است- که در اغلب موارد احکام امضایی این گونه است- تغییر حکم وقتی تابع تغییر عرف خواهد بود که در فرایند امضاء، شارع هیچ گونه اعتباری نکند و تنها از سیره عقلا اخبار نماید. در این مقاله اثبات خواهد شد که ماهیت امضاء در احکام امضایی عبارت از اعتبار شارع است. زیرا در فرایند امضاء، حکمی همانند حکم عقلا از سوی شارع اعتبار می شود و به همین دلیل با از بین رفتن عرف، حکم اعتبار شده از بین نمی رود.
    کلیدواژگان: حکم امضائی، سیره عقلائیه، سیره عقلایی، عرف، حکم مماثل
  • علی کشاورز، حسین صابری صفحات 131-149
    در فقه اسلامی با عبارت هایی از جمله «یغتفر فی الدوام (البقاء، الاستدامه) ما لایغتفر فی الابتداء» مواجه می شویم که از سیاق آن این گونه برمی آید که این عبارت، نزد فقها به عنوان قاعده ای مشهور و مقبول مورد لحاظ واقع شده است. لکن پس از بررسی ردپای این عبارت در کتب فقه و قواعد فقه به نظر می رسد در خصوص خاستگاه اصلی این عبارت و حتی استقلال آن، وحدت نظری وجود ندارد. برخی آن را ذیل قواعد «الدفع اقوی من الرفع» یا «التابع تابع» و یا «المانع طاری» ذکر کرده اند و برخی نیز از آن در مبحثی مستقل نام برده اند. در انتها پس از تحلیل و بررسی گفته ها در خصوص این عبارت و بیان ادله، به نظر می رسد می توان به عنوان نتیجه، آن را نه ذیل قواعد سه گانه مذکور بلکه به عنوان قاعده ای مستقل لحاظ کرد مبنی بر اینکه آنچه ابتدا به آن حرام و ممنوع است در ادامه، دوام و بقای آن حرام و ممنوع نیست.
    کلیدواژگان: قاعده فقهی، اغتفار، دوام، بقاء، ابتداء، ممنوع
  • علی اکبر کلانتری صفحات 151-167
    از نگاه مشهور، وفای به وعده مستحب است و دلیل بر آن، به حسب ظاهر، افزون بر اجماع، برخی از روایات است و این در حالی است که همه این دلیل ها، مخدوش و غیر قابل استناد به نظر می رسد. در مقابل، به روایات و قرائن فراوانی برمی خوریم که مفاد آن ها، وجوب وفا به وعده است.
    کلیدواژگان: وعده، وفای به وعده، خلف وعده، قول مشهور
|
  • Seyfullah Ahmadi Pages 9-32
    The essential difference between hadd and ta‘zīr has long been accepted in Islamic penal system. Based on a study of the holy texts and the statements of the scholars it can be asserted that the rule according to which ‘the type and size of the hadd is defined by the legislator, whereas the type and amount of the ta‘zīr would only be determined by the Islamic ruler’ is not comprehensive and lacks universality. Hence, the jurists have not reached a consensus about crimes including sexual intercourse with the wife in Ramadan, apostasy, corruption on earth, and etc. in terms of their hadd or ta‘zīr punishments. Therefore, according to the rule ‘Ta‘zīr punishments should be lower than the hadd’, it can be stated that for the ta‘zīr offenses similar to hadd violations, the size of punishment must be smaller than the hadd. However, this rule does not apply to the new crimes. Consequently, based on the rule ‘Ta‘zīr punishments are those decided by the rulers,’ and due to the universality of the term ta‘zīr, and for the best benefit and interest of the Islamic society, and with the goal of eradicating corruption from the earth, the Islamic rulers can freely determine the type and amount of punishment.
    Keywords: hadd, tazīr, debates, jurists, rules
  • Dariush Bekheradiyan, Mohammad Taqi Qabouli Dor, Afshan, Dr Mohammad Taqi Fakhlaee Pages 33-57
    Belief in the lack of authority of ‘a single report’ is one of the most basic doctrines of Ibn Idrīs in the Principles of Jurisprudence, and this same issue has caused his ideas and methods of jurisprudence to be different from those of other jurists, and even in some cases has led to irregularity and scarcity. He does not consider as authentic those traditions that have not reached frequency (tawātur) or those lacking evidence; since he believes that such reports do not bring about knowledge. He defines this thesis as an essential element within Imamiyya jurisprudence. The thesis has caused some to ascribe to him the failure to follow the reports of the Ahlul Bayt. But according to the study, this attribution is not right because Ibn Idrīs has referred to many non-frequent (āhād) reports as well as frequent ones (the mutawātir). It can be said that in his view ‘single reports’ are divided into two types: a single report which is confirmed by other evidences, and such a report is certain and can be practiced; and a single report without confirmation and cannot be practiced, even if its narrator is reliable. As a result, according to his theory, the truth and accuracy of a single report must be measured in its relationship with other reasons and arguments.
    Keywords: Ibn Idrīs, a single report, irregular fatwas, authority, doubt
  • Hadi Hajzadeh Pages 59-87
    Undoubtedly, legislation in any governmental system is based on its intellectual – philosophical foundations and special ideology. Hence, in an Islamic society, religious rules must be criteria of legislation in order to make those laws authentic and valid for the people. In this research, we have reviewed the historical past of the argument shortly, and have studied various possibilities for criterion fatwa in legislation, i.e. jurists’ common fatwa, fatwa based on caution, fatwa of the supreme knowledgeable jurist, and any jurisprudential fatwa. Thus, we have come to the conclusion that with regard to jurisprudential foundations, the fatwa of the supreme knowledgeable jurist is closer to authority and authenticity. Then, with reference to the criteria of ‘Superior Knowledgeability’ in political jurisprudence, we have reached the conclusion that in an Islamic state, the superiorly knowledgeable jurist is the same ‘ruling jurist’ testified by the elites of the Islamic community for his knowledgeability in conducting the affairs of the society based on Islamic measures. In the final step and according to the above-mentioned, the procedures available in the Islamic Republic with regard to criterion fatwa in legislation have been explicated and explained. The verdict and fatwa of the ruling jurist becomes the criterion for legislation in the Islamic state, either directly or through a secondary analysis and based on a delegation enshrined in the constitution (the delegation to the assembly in taking any jurisprudential fatwa and the delegation awarded to the jurists of Guardian Council in the exercise of his jurisprudential opinion). Therefore, the legitimacy and authority of the laws of the Islamic Republic are ultimately attributable to the verdict of the ruling jurist.
    Keywords: Superior Knowledgeability, Legislation, fatwa, ruling verdict
  • Majid Reza Sheikhi Nasrabadi, Mohammad Mehdi Yazdani Pages 89-108
    How to deal with the prohibiting forbiddance in the context of trade is the difficult mystery of forbidden professions (makāsib muharrameh). Some would consider it as an autumn breeze, impeding the thriving transactions of the market; others perceive the encounter of the forbidding prohibition with trade as a collision of two chemicals getting mixed with each other and producing a third material; still others think of this contact as a bomb hitting the bottom of a building totally destroying it and disintegrating its parts. The methodology to identify the prohibition of impermissible trade is the key first step in the study of forbidden professions, including recognition of the subject ‘the prohibition of forbidden trade’. On the one hand, jurists believe that legally prohibited acts such as wine trade or transactions based on usury are invalid and ownership transfer is thus not achieved; on the other hand, most jurists believe that the obligatory prohibition of these legal exercises entails a specific and independent prohibition. Thus, the challenge of the problem is that it is not clear how a transaction that is invalid and in fact has not happened can ever be forbidden; especially knowing that according to some views, the mere empty give and take does not entail prohibition. The present paper seeks to mention and analyze and critique the viewpoints of jurists. It also aims at collecting prohibited legal actions and relying on Qur’anic verses it tries to derive a correct methodology for identifying independent and non-independent prohibition.
    Keywords: Prohibited transactions, situational judgment, forbidding prohibition, corruption of the deal
  • Masood Fayyazi Pages 109-129
    Signed ordinances are a major part of religious ordinances having existed as normative before the institution of divine canonization and having been approved without any or with slight modification by the legislator and having entered the canon law. Some neo-mu‘tazilites believe these ordinances are related to the praxes of the time of legislation, and by the disappearance of those customs they have been canceled in consequence. In cases where the norm is the main element of the subject of signed ordinances, those views are right. But normally, custom is the background of issuance of religious rulings and not the basic element of them, which in itself requires reasoning. Additionally, in cases where the custom provides the background of issuance of ordinances – which is the case with many signed rulings – the change of ordinances depends on the change of the customs only when the legislator does not find approval and decides to rely on reported attitude of the intellectuals. This paper will demonstrate that the nature of signing (approval) in signed ordinances is the approval of the legislator; since in the process of signing the legislator approves a ruling similar to that of the intellectuals, and for this reason, the validity of the verdict shall not be challenged by the disappearance of the praxis.
    Keywords: signed ordinances, attitude of the intellectuals, praxis (custom), law of the similarities
  • Ali Keshavarz, Hossein Saberi Pages 131-149
    In Islamic jurisprudence we face phrases such as ‘Unforgivable in continuity (survival, sustainability) is not unforgivable in the beginning’ whose context suggest that this is considered by scholars as a known and accepted rule. But, after examining the traces of the phrase in the books of jurisprudence and rules of Islamic jurisprudence, there seems to be no consensus as regards the authentic origin of this expression and even its independence. Some have mentioned this phrase in relation to the rules ‘Rejection is stronger than removal’ or ‘The follower follows’ or ‘The impediment is created, and some have called it as an independent subject. Finally, after analyzing and examining the statements about this phrase and providing some arguments, it seems that as a result we can consider it not as following the three rules, but as an independent rule; on the basis that what is prohibited and forbidden in the beginning, in continuity its sustainability and survival shall not be prohibited.
    Keywords: rule of law, unforgivable, sustainability, survival, beginning, prohibited
  • Ali Akbar Kalantari Pages 151-167
    In the popular view, the fulfillment of promises is recommended, apparently its reason being, in addition to consensus, some traditions. However, all of these reasons appear to be distorted and unreliable. On the contrary, we find a lot of traditions and evidence which entail the necessity to fulfill promises.
    Keywords: promise_fulfillment of a promise_breaking of a promise_popular view