فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 41، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/30
  • تعداد عناوین: 16
|
  • گزارش مورد
  • عباس عطاری، شهریار موذنی صفحات 353-358
    زمینه و هدف
    سندرم نورولپتیک بدخیم Neuroleptic Malignant Syndrome یک عارضه کشنده ناشی از داروهای آنتی سایکوتیک به ویژه نوع قدیمی (تی پیک) می باشد. این عارضه با مصرف کلوزاپین خیلی به ندرت گزارش شده است و برای درمان NMS بهتر است داروی آنتی سایکوتیک به کلوزاپین تبدیل گردد.
    مواد و روشها: بیمار مرد 42 ساله از حدود 20 سال قبل با تشخیص اسکیزوفرنیای مزمن تحت درمان بوده است. وی به علت مقاومت به درمان از 2 سال قبل تحت درمان با کلوزاپین بوده است. به دنبال قطع مصرف کلوزاپین دچار علایم NMS می گردد و پس از درمان مناسب علایم آن رفع شده و علایم حاد اسکیزوفرنیا آشکار می گردد و با شروع مجدد کلوزاپین علایم حاد بیماری کنترل می گردد.
    نتیجه گیری
    اگرچه NMS از عوارض جانبی مصرف داروهای آنتی سایکوتیک می باشد ولی کلوزاپین در درمان NMS مفید گزارش گردیده است. هم چنین کلوزاپین تنها داروی آنتی سایکوتیک است که در درمان NMS مفید است.
    کلیدواژگان: آنتی سایمئایم، کلوزاپین، سندرم نوروبپتیک بدخیم
  • مقاله های کوتاه
  • الهام طوقیان چهارسوقی، علی زاده محمدی صفحه 359
    زمینه و هدف
    خودکارآمدی در دانش آموزان دارای اختلال یادگیری زمینه پژوهشی مهمی می باشد. کودکان دارای اختلال یادگیری غیرکلامی به خاطر شکست های متعدد در زندگی، اعتماد به نفس پایینی داشته و بسیاری از توانایی های خود را نادیده گرفته و فراموش کرده اند؛ لذا این پژوهش به منظور بررسی تاثیر آموزش نگارگری بر افزایش خودکارآمدی در کودکان دارای ناتوانی یادگیری غیرکلامی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع شبه آزمایشی (پیش آزمون، پس آزمون) با گروه گواه بود که به شکل مقطعی در مدت 2 ماه اجرا گردید. از میان 60کودک دارای اختلال یادگیری غیرکلامی در کلینیک روان شناسی پیوند و مرکز اختلالات یادگیری ویژه یوسف آباد تهران به صورت تصادفی، 20 نفر(10 نفر دختر و 10 نفر پسر) در هر یک از گروه های آزمایش و گواه جایگزین شدند. میانگین سنی دختران در گروه آزمایش33/10 و در گروه گواه 30/9 و میانگین سنی پسران در گروه آزمایش 9 و در گروه گواه 10 بود. برنامه آموزشی در طول 10 جلسه 60-45 دقیقه ای بر روی گروه آزمایش اجرا گردید؛ در طول این مدت، گروه گواه، برنامه عادی خود را دنبال کرد. هر دو گروه با فاصله زمانی4 هفته، 2 بار مورد ارزیابی (پیش آزمون و پس آزمون) قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات در این مطالعه آزمون خودکارامدی شرر بود. مقیاس شرر یک پرسش نامه 17 ماده ای 5 گزینه ای لیکرت می باشد(ضریب الفای کورنباخ نسخه فارسی= 79/0). فرضیه های این پژوهش با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه 20 بر اساس تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر درون-برون گروهی بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش نگارگری، خودکارآمدی را در سطح معنی داری 05/0 P≤ افزایش داد.
    نتیجه گیری
    ساده کردن و قابل فهم کردن اصول نقاشی در بالا بردن خودکارآمدی کودکان دارای اختلال یادگیری موثر می باشد، از این رو استفاده از این تکنیک برای افراد دارای اختلال یادگیری توصیه می شود. هم چنین مطالعات بیشتر با گروه کنترل و آزمایش بیشتر، به منظور بررسی تاثیر هنردرمانی برای کودکان دارای اختلال یادگیری غیرکلامی ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: نگارگری، خودکارآمدی، اختلال یادگیری غیرکلامی
  • مقاله های پژوهشی
  • لادن فتوت، وحید ابوطالبی، محمدتقی صادقی، رضا باقریان سرارودی صفحات 367-375
    زمینه و هدف
    تشخیص صحیح بیماری اختلال دوقطبی به مهارت و تجربه بالای روان پزشک نیاز دارد و در بسیاری موارد شباهت های موجود در علائم منجر به تشخیص نادرست و حادتر شدن بیماری می شود. هدف این پژوهش استفاده از سیگنال های مغزی در زمینه تشخیص موثر این بیماری است.
    مواد و روشها: مطالعه بر روی 12 فرد سالم و 12 فرد مبتلا به اختلال دوقطبی انجام شده است و سیگنال های الکتریکی مغز بر اساس استاندارد 20-10 و به صورت 16 کاناله ثبت شده است. با توجه به نتایج به دست آمده توسط سایر گروه های تحقیقاتی، این مطالعه بر روی سیگنال های الکتریکی کانال های F3، F4، P3، P4، T3، T4، O1 و O2 انجام شده است. دسته ویژگی های انرژی کل سیگنال و انرژی باندهای فرکانسی، فرکانس مرکزی، فرکانس ماکزیمم، ضرایب (AR یا Autoregressive) و توصیف های جورث از سیگنال های دریافتی استخراج شده و بر اساس این ویژگی ها افراد سالم و بیمار از طریق شبکه های عصبی پس انتشار و شعاع مبنا تفکیک شده اند.
    یافته ها
    در بررسی دقیق ویژگی های استخراج شده می توان مشاهده نمود که ویژگی هایی چون فرکانس ماکزیمم، توان باند theta، تحرک و ضرایب AR مختلف می تواند مرجع مناسبی برای جداسازی گروه سالم از بیمار باشد.
    نتیجه گیری
    در فرایند تشخیص خودکار، طبقه بندی کننده شعاع مبنا 3/87% و طبقه بندی کننده پس انتشار 7/94% قدرت تفکیک صحیح را دارا می باشند و براساس این نتایج می توانیم با صحت قابل قبولی افراد مبتلا به اختلال دوقطبی را از افراد سالم تشخیص دهیم.
    کلیدواژگان: اختلال دوقطبی (Bipolar Disorder)، سیگنال الکتریکی مغز (EEG)، توان باندهای فرکانسی، شبکه های عصبی (Neural Network)
  • عباس سامی، علی محمد نظری، فرشاد محسن زاده، مهدی طاهری صفحات 376-387
    زمینه و هدف
    پیمان شکنی به عنوان یک موضوع مهم در روابط زوجی، ریشه در عوامل مختلفی دارد که شناسایی آن ها از اهمیت ویژه ای برخودار است، بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی برازش مدل معادلات ساختاری پیمان شکنی زناشویی بر مبنای سبک های دلبستگی، ویژگی های شخصیتی و میانجی گری رضایت زناشویی انجام شد.
    مواد و روشها: روش مورد استفاده در این پژوهش همبستگی بود. نمونه ی پژوهش شامل 270 نفر بودند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. افراد نمونه پرسش نامه های تمایل به پیمان شکنی، سبک های دلبستگی، ابعاد شخصیت و مقیاس رضایت زناشویی را تکمیل کردند. داده های پژوهش با استفاده از روش معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS 18 و LISREL 8.5 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    با توجه به نتایج اثر غیر مستقیم روان رنجورخویی و برون گرایی (اثر غیر مستقیم= 08/0، 01/0 P<) بر پیمان شکنی با نقش واسطه ای رضایتمندی مثبت بود. نرم خویی (اثر غیرمستقیم= 07/0، 05/0 P<)) و مسوولیت پذیری (اثر غیرمستقیم= 08/0، 01/0 P<) نیز از طریق رضایتمندی بر پیمان شکنی اثر منفی و معنی دار داشتند. هم چنین روان رنجوری خویی (اثر مستقیم= 22/0، 01/0 P<)، برون گرایی (اثر مستقیم= 23/0، 01/0 P<)، گشودگی (اثر مستقیم= 16/0،05/0 P<) به طور مستقیم و مثبت و مسئولیت پذیری به طور مستقیم و منفی (با اثر مستقیم= 16/0-، 05/0 P<) بر پیمان شکنی اثرگذار بودند. سبک دلبستگی ایمن از طریق رضایتمندی بر پیمان شکنی اثر منفی معنی دار (اثر غیر مستقیم= 09/0-،01/0 P<) دارد. سبک دلبستگی اجتنابی با واسطه رضایتمندی بر پیمان شکنی اثر (اثر غیر مستقیم= 10/0، 01/0 P<) دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان داد سبک های دلبستگی، ابعاد شخصیت و رضایت زناشویی نقش مهمی در تمایل به پیمان شکنی دارند، بنابراین از نتایج این پژوهش می توان در راستای پیشگیری، فهم علل زیربنایی و درمان پیمان شکنی زناشویی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پیمان شکنی زناشویی، ویژگی های شخصیتی، سبک های دلبستگی، رضایت زناشویی
  • جواد کریمی، فرشته همایونی نجف آبادی، صدیقه همایونی نجف آبادی، عاطفه همایونی نجف آبادی صفحات 388-399
    زمینه و هدف
    اختلال وسواس(OCD یا Obsessive-Compulsive Disorder) کودکان یک اختلال روانی - عصبی مزمن و ناتوان کننده است که با اختلال قابل توجهی در عملکرد روانی – اجتماعی همراه است. هدف پژوهش حاضر ارزشیابی ویژگی های روان سنجی پرسش نامه وسواسی – اجباری فرم کودکان (OCI-CV یا Obsessive Compulsive Inventory–Child Version) در دانش آموزان دختر و پسر بود.
    مواد و روشها: پژوهش حاضر یک پژوهش همبستگی بود. نمونه مورد مطالعه در این پژوهش شامل 831 دانش آموز (234 دانش آموز پسر و 597 دانش آموز دختر) بود که از میان دانش آموزان ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان شهر نجف آباد در سال تحصیلی 1392-1391 با روش خوشه ایچند مرحله ای تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش پرسش نامه وسواسی – اجباری فرم کودکان (OCI-CV)، مقیاس چندبعدی اضطراب کودکان (MASC) و مقیاس افسردگی کودکان (CDI) بود. برای بررسی پایایی پرسش نامه وسواسی – اجباری فرم کودکان از روش آلفای کرونباخ و ضریب بازآزمایی و برای بررسی روایی از روش روایی همگرا، روایی واگرا و روش تحلیل عامل تاییدی استفاده شد.
    یافته ها
    پایایی پرسش نامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ برای بعد وارسی 73/0، بعد وسواس فکری 67/0، بعد انباشت 50/0، بعد شستشو 71/0، بعد نظم 69/0، بعد خنثی سازی 72/0 و برای کل پرسش نامه 85/0 محاسبه شد. روایی سازه پرسش نامه وسواسی – اجباری فرم کودکان نیز از طریق همبسته نمودن آن با مقیاس چندبعدی اضطراب کودکان و مقیاس افسردگی کودکان به ترتیب 52/0 و 26/0 به دست آمد. استفاده از روش تحلیل عامل تاییدی (CFA) ساختار شش عاملی آن را تایید کرد.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی پرسش نامه وسواسی – اجباری فرم کودکان (OCI-CV) برای اندازه گیری علائم وسواسی – اجباری در کودکان رضایت بخش به نظر می رسد. البته، انجام پژوهش های بیشتر برای تایید این یافته ها در کودکان وسواسی – اجباری لازم است.
    کلیدواژگان: پرسش نامه وسواسی - اجباری فرم کودکان، اعتباریابی، نسخه فارسی
  • داود قادری، محسن معروفی، امرالله ابراهیمی صفحات 400-408
    زمینه و هدف
    این پژوهش با هدف بررسی میزان اثربخشی طرحواره درمانی در کاهش علام و تعدیل طرحواره های ناسازگار اولیه بیماران مبتلا به اختلال دو قطبی انجام شد. هدف شناسایی طرح واره ها ناسازگار بیمار و تلاش در جهت اصلاح یا تغییر آن ها است.
    مواد و روشها: آزمودنی ها 30 نفر شامل 10 مرد و 20 زن بوده اند که از میان مراجعه کنندگان در دسترسی که به مرکز پزشکی نور اصفهان و دو مطب از میان مطب های روان پزشکان اصفهان و مرکز مشاوره باران مهر شاهین شهر مراجعه نموده و توسط یک روان پزشک بر اساس ملاک تشخیصی متن تجدید نظر شده ی چهارمین راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانیDSM-IV-TR تشخیص اختلال دو قطبی نوع اول یا دوم را دریافت و تحت درمان دارویی قرار گرفته انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه اختصاص یافتند. گروه آزمایش درمان دارویی به همراه طرح واره درمانی و گروه کنترل تنها درمان دارویی دریافت نمود. از پرسش نامه مانیای یانگ (YMRS)، آزمون سنجش اختلال افسردگی دو قطبی (BDRS)، پرسش نامه طرحواره های یانگ (YSQ3) قبل و بعد از درمان استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس و کوواریانس چند متغیری تحت نرم افزار 18 SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    با کنترل متغیر همپراش تفاوت میانگین های دو گروه آزمایش و کنترل برای هر سه متغیر علایم مانیا، علایم افسردگی و طرح واره های ناسازگار اولیه بعد از مداخله معنی دار بود (01/0>P).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه، طرح واره درمانی به عنوان یک درمان روان شناختی مکمل با دارودرمانی بیماران دوقطبی در کاهش علام و تعدیل طرح واره های ناسازگار اولیه بیماران مبتلا به اختلال دو قطبی موثر بود، لذا تهیه پروتکل هایی منظم جهت طرحواره درمانی و افرودن آن به درمان دارویی این بیماران پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: اختلال دو قطبی، طرح واره درمانی، طرح واره های ناسازگار اولیه
  • مریم اسماعیلی، نوشین بصیری، فرشته شکیبایی صفحات 409-419
    زمینه و هدف
    اختلال بی خوابی اختلالی شایع در اختلالات خواب است که در آن فرد در شروع خواب و یا حفظ و تداوم آن ناتوان است. هدف از این پژوهش نیز بررسی تاثیر رفتار درمانی شناختی بر درمان اختلال بی خوابی بود.
    مواد و روشها: جامعه ی آماری شامل کلیه ی افراد دارای اختلال بی خوابی در شهر اصفهان بود. نمونه شامل 20 نفر از این افراد بود که به صورت تصادفی زمانی انتخاب شدند. برای نمونه گیری از روش تصادفی زمانی استفاده شد. ابزارهای مورد استفاده آزمون کیفیت خواب پیتربورگ (PSQI یا Pittsburg Sleep Quality Index) و آزمون تعیین شدت بی خوابی (ISI) بودند. مداخله از نوع آزمایشی همراه با پیش آزمون و پس آزمون بودکه حدود سه ماه به طول انجامید. نتایج توسط نرم افزار SPSS 18 و با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که رفتار درمانی شناختی به میزان 7/65٪ در کاهش نمرات آزمون ISI و 7/84٪ در بهبود کیفیت خواب افراد در پرسش نامه یPSQI موثر می باشد که این تاثیر به طور معنی داری در اثر عضویت گروهی افراد در گروه آزمایش می باشد (05/0p<). شرکت کنندگان در این پژوهش افزایش طول مدت خواب، هم چنین بهبود کیفیت خواب و مهارت های مقابله ای موثرتر در مواجهه با بی خوابی را گزارش کرده و اعلام داشتند که بهتر می توانند از خواب برخیزند.
    نتیجه گیری
    در تبیین نتایج کسب شده از این پژوهش می توان مطرح نمود با این فرض که افکار خود آیند فرد بر بی خوابی تاثیرگذار است و با تغییر این افکار می توان به درمان این اختلال کمک نمود در نتیجه رفتار درمانی شناختی مورد استفاده در این پژوهش در کاهش علائم بی خوابی آزمودنی ها موثر بوده است. پژوهش های بعدی می توانند به بررسی تاثیر این درمان در سایر اختلالات خواب از قبیل وحشت زدگی شبانه نیز بپردازند.
    کلیدواژگان: اختلال بی خوابی، درمان شناختی رفتاری، کیفیت خواب، شدت بی خوابی
  • امیرحسین مجرد کاهانی، بهرامعلی قنبری هاشم آبادی، غزاله سلطانیان صفحات 420-430
    زمینه و هدف
    مراقبین خانوادگی بیماران روانی در واقع ستون فقرات سیستم مراقبت های بهداشتی– درمانی بوده و مراقبت از بیمار مبتلا به اختلال روانی مسوولیتی است که فشار و استرس زیادی برای اعضای خانواده به همراه دارد. هدف مطالعه حاضر بررسی اثربخشی مداخلات آموزشی روانی گروهی بر میزان افسردگی، اضطراب و فشار تجربه شده (استرس) در خانواده های بیماران مبتلا به اختلالات دوقطبی بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک طرح نیمه آزمایشی با گروه کنترل و گمارش تصادفی بود. در این پژوهش، شش نفر به عنوان گروه آزمایشی و نه نفر به عنوان گروه کنترل شرکت داشتند. کلیه شرکت کنندگان که اعضای خانواده بیماران مبتلا به اختلالات دوقطبی را تشکیل می دادند که در سال 1390 در بیمارستان روان پزشکی ابن سینای بستری بودند. آزمودنی ها پرسش نامه های فشار روانی مراقب، افسردگی بک و اضطراب بک را تکمیل نمودند. گروه آزمایش به مدت دوازده جلسه در جلسات مداخلات آموزشی روانی گروهی شرکت داشتند، ولی گروه کنترل در این مدت هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. هم چنین به منظور تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد که دو گروه به طور معنی داری از نظر افسردگی، اضطراب و فشار روانی متفاوت هستند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که مداخلات آموزشی روانی گروهی می تواند شدت فشار مراقب، اضطراب و افسردگی را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: مداخلات آموزشی روانی گروهی، افسردگی، اضطراب، فشار تجربه شده، اختلالات دوقطبی
  • کبری قادری، خدیجه آرین، مجتبی حبیبی صفحات 431-440
    زمینه و هدف
    : از آن جایی که زنان نقش های چندگانه ای از قبیل فرزندپروری، خانه داری و نیز برخی از زنان، شغل بیرون از منزل و سرپرستی خانواده را بر عهده دارند، حالات روانی آنان تاثیر بسزایی در کارکرد خانواده و ایفای نقش های آنان به ویژه فرزندپروری دارد. میزان بالاتر افسردگی در میان زنان، یک نیاز اضطراری برای سبب شناسی، پیشگیری و راهبردهای درمانی وابسته به جنسیت را نشان می دهد. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان راه حل مدار کوتاه مدت بر کاهش افسردگی زنان تحت سرپرستی سازمان بهزیستی بوده است.
    مواد و روشها: با استفاده از روش پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه از جامعه آماری زنان تحت سرپرستی سازمان بهزیستی کاشان یک نمونه به صورت تصادفی ساده (نامحدود) به تعداد 30 نفر بر اساس داشتن نمرات افسردگی متوسط به بالا در مقیاس افسردگی بک انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه تقسیم یافتند. برای انجام مداخله درمانی در طی 8 جلسه هفتگی، درمان راه حل مدار کوتاه مدت در گروه آزمایش اجرا شد و داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس و با استفاده از نرم افزار SPSS 19 تحلیل شدند.
    یافته ها
    تحلیل نتایج نشان داد که درمان راه حل مدار کوتاه مدت به طور معنی دار در کاهش افسردگی زنان (001/0 P<) موثر بوده است.
    نتیجه گیری
    بر اساس این مطالعه می توان گفت که درمان راه حل مدار کوتاه مدت می تواند با تمرکز بر نشانگان افسردگی در زنان منجر به کاهش افسردگی و بهبود زندگی گردد. بنابراین در کلینیک ها و محیط های درمانی از این روش می توان برای کمک به زنان برای درمان افسردگی آنان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: افسردگی، درمان راه حل مدار کوتاه مدت
  • حسین قمری کیوی، هیوا محمودی، محمد نریمانی صفحات 441-451
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر بررسی اثربخشی روش های درمان شناختی و انزجاری بر علایم اختلال وسواس فکری- عملی است.
    مواد و روشها: این تحقیق آزمایشی گسترش یافته و از نوع پیش آزمون وپس آزمون چند گروهی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به وسواس فکری- عملی مراجعه کننده به مراکز بالینی و مشاوره شهرستان های سقز و بوکان با دامنه سنی 40-20 سال است. نمونه آماری این تحقیق شامل 45 بیمار مبتلا به اختلال وسواس فکری- عملی هستند که به طور تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گروه اول درمان شناختی و برای گروه دوم انزجار درمانی در مدت زمان 6 ماه اعمال شد و گروه کنترل هیچ نوع درمانی دریافت نکردند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس مادسلی (Madsly) برای انواع وسواس های فکری- عملی استفاده شد.
    یافته ها
    برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس چند متغیری (MANCOVA) در گروه های آزمایشی و گواه استفاده شد که از نرم افزار spss نسخه 21 استفاده شد. یافته ها نشان داد که درمان شناختی و انزجاری نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری بر بهبود انواع وارسی کردن، شستشو، کندی و شک وسواسی اثربخش بوده اند (01/0>p).
    نتیجه گیری
    درمان شناختی ویتال در مقایسه با درمان انزجاری در درمان انواع وسواس ها تاثیرات بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: درمان شناختی، انزجار درمانی، وسواس فکری، عملی
  • مهدی دهستانی، مرضیه باقریان، امیر موسی رضایی صفحات 452-464
    زمینه و هدف
    مبتلایان به سرطان پستان دچار مشکلات زیادی در حیطه سلامت روان می شوند که اختلال در کیفیت زندگی از مهم ترین پیامدهای آن می باشد. مطالعه حاضر با هدف تبیین نقش پیش بین عوامل روانشناختی، طبی و جمعیت شناختی درکیفیت زندگی مبتلایان به سرطان پستان تحت شیمی درمانی طراحی گردیده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی-همبستگی بود که به شکل مقطعی اجرا شد. نمونه مورد پژوهش در این مطالعه متشکل از 341 نفر از زنان مبتلا به سرطان پستان بودند که با روش نمونه گیری آسان وارد مطالعه شدند. ابزارگردآوری اطلاعات در این مطالعه شامل فرم اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه سلامت عمومی 28 سوالی (GHQ-28) وکیفیت زندگی 36 سوالی (SF-36) بود. جهت تجزیه وتحلیل از نرم افزار SPSS نسخه بیستم و روش های آمار توصیفی، آنالیز واریانس، آزمون تی مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن و تحلیل رگرسیون خطی چندگانه، استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، کیفیت زندگی اکثریت (51درصد) واحدهای مورد پژوهش متوسط (66-34) بود. در زمینه وضعیت سلامت روان مبتلایان، میانگین «اختلال درعملکرداجتماعی» ازحیطه سلامت روان30/4±7/9 بودکه از سایرحیطه ها بیشتر است. بنابراین سرطان پستان بیشترین اثر را بر عملکرداجتماعی بیماران گذاشته است.
    بر اساس یافته های مطالعه حاضر، ارتباط آماری معنی داری بین کیفیت زندگی مبتلایان به سرطان با سلامت روان، خستگی، تعداد جلسات شیمی درمانی و میزان تحصیلات ایشان وجود داشت. بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون، 41 درصد از واریانس نمرات کیفیت زندگی مبتلایان به سرطان پستان به وسیله متغیرهای سلامت روان، خستگی، تعداد جلسات شیمی درمانی و میزان تحصیلات تبیین گردید(0/41R2 =).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های مطالعه حاضر، کیفیت زندگی مبتلایان به سرطان پستان را می توان در قالب یک معادله رگرسیون به وسیله متغیرهای سلامت روان، خستگی، تعداد جلسات شیمی درمانی و میزان تحصیلات پیش بینی کرد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سلام، ت روان، سرطان پستان، شیمی درمانی، عوامل روانشناختی، عوامل طبی، عوامل جمعیت شناختی
  • فریبا کریمی، سارا جمالی، توران خورانی کریمی صفحات 465-472
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی خنده درمانی و درمان راه حل مدار گروهی و مقایسه این دو درمان در کاهش نشانه های افسردگی دانش آموزان دختر صورت گرفت. به دلیل افزایش چشمگیر نشانه های افسردگی در نوجوانی درمان های کوتاه مدت می تواند شیوه های درمانی مناسبی برای مداخله و اثربخشی باشد.
    مواد و روشها: پژوهش حاضر از نوع طرح های مداخله ای پیش آزمون– پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری را کلیه دختران دبیرستانی شهرستان ایوان تشکیل می دهند که به روش نمونه گیری خوشه ایاز یک مدرسه از بین مدارس انتخاب شد. به منظور غربالگری دانش آموزان افسرده Beck Depression Inventory مورد استفاده قرار گرفت. از بین دانش آموزان جمعا 30 نفر واجد شرایط انتخاب و در سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل) به صورت تصادفی جایگذاری شدند دو گروه آزمایش خنده درمانی و درمان راه حل مدار را دریافت و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. داده ها در نرم افزارspss.22 وارد و با روش تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی بن فرنی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بر اساس نتایج خنده درمانی و درمان راه حل مدار کاهش نشانه ای افسردگی را در پی دارد (001/0>p) هم چنین اثربخشی خنده درمانی در کاهش نشانه های افسردگی بیشتر از درمان راه حل مدار است (001/0>p).
    نتیجه گیری
    با وجود اثربخشی خنده درمانی و درمان راه حل مدار در کاهش نشانه های افسردگی خنده درمانی به دلیل ایجاد تغییرات سریع در مولفه های فیزیولوژیک موثرتر از درمان راه حل مدار است.
    کلیدواژگان: خنده درمانی، درمان راه حل مدار، افسردگی
  • الهام توکلی، ژانت هاشمی آذر، غلامرضا صرامی صفحات 473-486
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر آموزش جلوه های چهره ای هیجان های بنیادی بر تشخیص هیجان های بنیادی در کودکان در خود مانده با کارکرد بالا صورت گرفته است.
    مواد و روشها: در این پژوهش از روش شبه آزمایشی و طرح تک آزمودنی AB بهره گرفته شده است. جامعه مورد پژوهش شامل کلیه کودکان درخودمانده 5 تا 8 ساله با کارکرد بالای شهر تهران در سال 91 بود که پنج کودک از میان آن ها با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس ملاک های تشخیصی چهارمین راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی انتخاب شدند. آموزش جلوه های چهره ای 3 روز در هفته و به مدت 12 جلسه 20 دقیقه ای برای هر کودک به صورت انفرادی انجام شد. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی شامل نمودارها استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل از مقایسه تعداد پاسخ های صحیح شرکت کنندگان در مرحله خط پایه و آزمون پایانی حاکی از بهبود عملکرد آنان در شناسایی هیجان های بنیادی است چنان که در آزمون پایانی تعداد پاسخ های صحیح شرکت کنندگان در بیشتر موارد به حداکثر رسید.
    نتیجه گیری
    آموزش ها توانستند پاسخ های صحیح شرکت کنندگان را در بازشناسی هیجان ها به ویژه هیجان های شادی، غم و خشم افزایش دهند. تعداد پاسخ های صحیح به ویژه از ناحیه دهان به حداکثر رسیدند بنابراین با توجه به اثر بخشی نسبی آموزش، پیشنهاد می شود که آموزش هیجان ها به عنوان بخشی از برنامه کار با کودکان درخود مانده درآید.
    کلیدواژگان: درخودماندگی، هیجان های بنیادی، آموزش جلوه های چهره ای
  • سارا آقابابایی، سالار فرامرزی صفحات 487-495
    زمینه و هدف
    مطالعات نشان می دهند که کودکان ADHD دارای نقائصی در کارکردهای اجرایی از جمله حافظه فعال می باشند. هدف پژوهش حاضر بررسی نقائص مولفه های دیداری-فضایی و کلامی حافظه فعال در کودکان با اختلال بیش فعالی- نقص توجه است.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش از نوع علی- مقایسه ای است. بدین منظور 30 کودک با اختلال بیش فعالی- نقص توجه و 30 کودک عادی پایه دوم دبستان در شهر اصفهان به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و در پژوهش شرکت داده شدند. ابزارهای مورد استفاده، پرسش نامه کانرز والدین، مصاحبه بالینی، مقیاس هوش کودکان وکسلر برای ارزیابی حافظه فعال کلامی و تکلیف بلوک های کرسی به منظور ارزیابی حافظه فعال دیداری- فضایی بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-20 و با روش تحلیل واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که در دو متغیر حافظه فعال کلامی و دیداری- فضایی در بین کودکان ADHD و عادی تفاوت معناداری وجود دارد (001 /0 P≤). بدین صورت که کودکان ADHD در این مولفه ها از گروه کنترل عملکرد پایین تری دارند. هم چنین میانگین گروه ADHD در دو نوع از حافظه فعال پایین تر از گروه عادی بود.
    نتیجه گیری
    کودکان ADHD در حافظه فعال دیداری- فضایی و کلامی دارای نارسایی هستند. به درمانگران و مشاوران پیشنهاد می گردد که در مداخلات آموزشی و درمانی به این مهم توجه نمایند و از آموزش های مبتنی بر مولفه های مختلف حافظه فعال در این کودکان استفاده نمایند. برای مثال فعالیت هایی از قبیل به خاطر سپردن چند عدد یا لغت ساده، به خاطر سپردن اشعار کوتاه کودکانه و... را می توانند در کودکان انجام دهند.
    کلیدواژگان: حافظه فعال کلامی، حافظه فعال دیداری، فضایی، اختلال بیش فعالی، نقص توجه
  • مجتبی گشول، فریدون یاریای، جعفر حسنی صفحات 496-508
    مقدمه
    اوتیسم اختلالی عصبی رشدی است که نقص در مهارت های ارتباطی و اجتماعی و هم چنین وقوع رفتارهای تشریفاتی و کلیشه ای را شامل می شود. هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی تعامل هدایت شده دانش آموزان اوتیسم با عملکرد بالا با همسالان و معلم در مدارس عادی بر کاهش نقص در مهارت های ارتباطی، نقائص اجتماعی و رفتارهای کلیشه ای این دانش آموزان بود.
    روش
    طرح این پژوهش بررسی تک آزمودنی با نشانه A-B همراه با 3 ماه پیگیری بود که از جمله طرح های نیمه آزمایشی به شمار می آید. 3 شرکت کننده این پژوهش یک کودک و 2 نوجوان اوتیسم بودند که از میان 16 دانش آموز مرکز اوتیسم اصفهان به صورت در دسترس انتخاب شدند. از پرسش نامه گارز به منظور سنجش اثر مداخله، و از مقیاس رشد اجتماعی وایلند، فرم کوتاه پرسش نامه تشخیصی اختلالات طیف اوتیسم، و پرسش نامه اختلالات همایند با اوتیسم، به منظور ارائه مشخصات بیشتر استفاده شد. مداخله طی 14 هفته، در یک مدرسه ابتدایی، یک دبیرستان، و یک هنرستان انجام شد.
    نتایج
    تحلیل داده ها با استفاده از 3 اندازه اثر شامل درصد نقاط غیر همپوش به عنوان اندازه اثر اصلی، درصد بهبودی و درصد کاهش نمرات به عنوان اندازه اثرهای فرعی انجام شد. تحلیل دیداری نمودارها، که با استفاده از نرم افزار Excel و Paint ترسیم شدند، نشان داد که درصد نقاط غیر همپوش برای مهارت های ارتباطی 3 شرکت کننده به ترتیب 75/0، 75/0 و 50/0 و برای مهارت های اجتماعی به ترتیب 100/0، 100/0، و 75/0 و برای رفتار های کلیشه ای 3 شرکت کننده به ترتیب 25%، 50% و 0% بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تعامل هدایت شده دانش آموزان اوتیسم با همسالان و معلم در مدارس عادی بر کاهش نقائص اجتماعی و ارتباطی این افراد موثر است. پیشنهاد می شود پژوهش های بعدی اثربخشی تعامل هدایت شده ی دانش آموزان اوتیسم را به صورت شاهد محور ارزیابی کنند.
    کلیدواژگان: تعامل هدایت شده، اوتیسم، همکلاسی، معلم، مدارس عادی
  • داود اسدیان، علی محمدزاده، محمود نجفی صفحات 509-518
    زمینه و هدف؛ شکل گیری روابط نزدیک و عاشقانه یک تکلیف رشدی اجتماعی مهم برای نوجوانان است که در تعامل با بستر فرهنگی هر جامعه ممکن است شکل سالم یا آسیب زا به خود بگیرد. هدف پژوهش حاضر بررسی فراوانی و نگرش به دوستی دختر و پسر در بین دانشجویان دانشگاه پیام نور تبریز و ارتباط آن با متغیرهای جمعیت شناختی بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع زمینه یابی است. از بین دانشجویان دختر و پسر پیام نور تبریز 444 نفر به عنوان نمونه و با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که 3/47 درصد از دانشجویان سابقه دوستی با جنس مخالف را داشتند و این مورد در بین گروه مذکر بیشتر از گروه مونث بود. همچنین، گروه مذکر نگرش مثبت و گروه مونث نگرش منفی تری نسبت به دوستی با جنس مخالف داشتند. افرادی که خود را از نظر باورهای مذهبی در حد کم ارزیابی کرده بودند نسبت به دوستی با جنس مخالف نگرش مثبت تری داشتند. بین میزان استفاده از اینترنت و ماهواره در اوقات فراغت و گرایش به دوستی با جنس مخالف رابطه وجود داشت. دانشجویان معتقد بودند که تجربه دوستی با جنس مخالف نسبت به موفقیت ازدواج در آینده درحد متوسط و کم تاثیر مثبت دارد و در حد متوسط نیز تاثیرات منفی دارد. دانشجویان معتقد بودند که تجربه دوستی با جنس مخالف تاثیرات منفی روانی متوسط تا بیشتر و تاثیرات مثبت روانی اندکی دارد. همچنین معتقد بودند که در صورت قطع احتمالی دوستی، دختران بیشتر آسیب می بینند.
    نتیجه گیری
    این یافته ها در راستای تحقیقات قبلی و دگرگونی فرهنگی در زمینه روابط با جنس مخالف تفسیر گردید.
    کلیدواژگان: دوستی با جنس مخالف، نگرش، متغیرهای جمعیت شناختی
|
  • Abbas Attari, Shahriar Moazeni Pages 353-358
    Aim and
    Background
    Neuroleptic Malignant Syndrome (NMS) is a rare, potentially fatal, consequence of antipsychotic drugs specially traditional or typical ones.NMS is very rare with use of Clozapine. It is useful to change antipsychotic drugs to Clozapine in management of NMS.Methods and Materials: The patient was a 42 year old man who has been diagnosed as chronic refractory schizophrenia from 20 years ago. He has been well maintained on Clozapine for last 2 years. He has been diagnosed NMS after discontinuing Clozapine. After the good management of NMS, Clozapine was administered. Acute symptoms of schizophrenia were controlled after starting Clozapine.
    Conclusions
    NMS is the rare side effect of use of antipsychotic drugs. But Clozapine is an antipsychotic that may induce NMS after its withdrawal. Also, Clozapine is only antipsychotic drug that useful in management of NMS.
    Keywords: Antipsychotic, Clozapine, Neuroleptic Malignant Syndrome
  • Elham Toghian Chaharsooghi, Ali Zade Mohammadi Page 359
    Aim and
    Background
    : Self-efficacy is an important research in students with learning disability. Because of multiple failures of children with nonverbal learning disability, they have low self-esteem and missed their abilities, so the aim of the present study was to explore the effect of study of miniature on self-efficacy of children with nonverbal learning disability (NLD).Methods and Materials: This is an experimental study (pre-test, post-test) with the control group which was conducted during 2 months. 20 children (10 boys and 10 girls) with NLD were selected from 60 children in Peyvand psychological clinic and Yousef Abad center and randomly was implementing in experimental and control groups. The average age of the girls in the experimental group was 10/33 and in the control group was 9/30 and the average of age of boys in the experimental group was 9 and in the control group was 10. The experimental group took part in ten sessions of miniature with 45-60 min, while the control group was put on a waiting list. Both groups received the Sherer self-efficacy test tow times (pre-test and post-test) during 4 weeks. Sherer test is a valid and relaibale questionnaire with 17 items likert scale (Coronbach alpha coefficient for farsi version =0.79). Findings of this study were analysed by ANCOVA based on repeated measure using SPSS version 20.
    Findings
    The results revealed that Persian miniature had a significant effect on self-efficacy (P≤0.05).Conclusions The findings of this study showed that simplify and enhance of paintings were effective in raising of self-efficacy of children with learning disabilities, so it could be a good technique for NLD children and suggested for them. Further studies with control group and greater sample size are warranted to evaluate the efficacy of art therapy for NLD clients.
    Keywords: Miniature, Self, efficacy, Nonverbal learning disability
  • Ladan Fotovat, Vahid Abootalebi, Mohammad Taghi Sadeghi, Reza Bagherian Sararoodi Pages 367-375
    Aim and
    Background
    Correct diagnostic of bipolar disorders by psychologists requires a high level of proficiency and experience. Moreover, in many cases, similar symptoms may lead to misdiagnosis which can worsen the disease. The purpose of this research work is design of an automatic system for effective diagnosis of this disease using brain signals. Such a system can be used as an auxiliary system for the psychologists.Methods and Materials: This study is done on 12 subjects with bipolar disorders and 12 healthy subjects. Signals from sixteen EEG electrodes are recorded according to the standard 10-20 system. Based on the other studies, we use signals from the channels located at F3, F4, P3, P4, T3, T4, O1 and O2 area. A set of features including the total signal power, frequency bands power, center frequency, maximum frequency, AR coefficients and Hjorth descriptors are extracted from the signals. The classification task (healthy/bipolar disorders) is then performed using the back propagation and Radial Basis Function (RBF) neural network classifiers.
    Findings
    Our investigations show that among the adopted features, the maximum frequency, theta power, activity and AR coefficients are suitable references for separating the healthy subjects from the diseased ones. Also, the back propagation neural network outperforms the RBF one.
    Conclusions
    In the proposed automatic detection process, the radial basis function neural network classifier leads to a correct diagnosis rate of more than 87%. The back propagation neural network classifier has a correct diagnosis rate of more than 94%. These results confirm that the proposed system can be considered as an auxiliary tool for detecting the bipolar disorders.
    Keywords: Bipolar Disorders, EEG, Frequency Bands Power, Neural Network
  • Abbas Sami, Ali Mohammad Nazary, Farshad Mohsenzadeh, Mehdi Taheri Pages 376-387
    Aim and
    Background
    Infidelity is a damaging Problem in couples Relationships That routed in different factors, But don’t exist no modeling for Its Explanation. This study investigated the infidelity structural equation model based on attachment styles, personality dimensions, and marital satisfaction was conducted.Methods and Materials: His study implements correlational design. For this purpose, 270 students were selected using a multistage cluster sampling method. Then, they completed the infidelity scale, attachment styles, personality dimensions and marital satisfaction questionnaires. The data was analyzed by using structural equation modeling with SPSS 18 and AMOS 18.
    Findings
    The final model that also showed a good fit to the data indicated that secure attachment through the satisfaction had a significant negative effect on infidelity (effect indirect = 0.09, P < 0.01). Avoidant attachment style is also mediated by the satisfaction have effect on infidelity (indirect effect = 0.10, P < 0.01). Indirect effect of neuroticism (indirect effect = 0.14, P < 0.01) and extraversion (indirect effect = 0.08, P < 0.01) by mediatory role of satisfaction was positive. Agreeableness (indirect effect = 0.07, P < 0.05) and accountability (indirect effect = 0.08, P < 0.01) through satisfaction could also have a significant negative effect on the infidelity. Also Neuroticism (direct effect = 0.22, P < 0.01), extroversion (direct effect = 0.23, P < 0.01), the desire to experience (direct effect = 0.16, P < 0.01) is directly and positively, and responsibility as directly and negatively (direct effect = -0.16, P < 0.01) were effective against infidelity.
    Conclusions
    The results of this study showed that attachment styles, personality dimensions and marital satisfaction are important in the marital infidelity. Therefore these Results can be used in prevention, Etiology and Therapy of Infidelity.
    Keywords: Marital Infidelity, Attachment Styles, Personality Dimensions, Marital Satisfaction
  • Javad Karimi, Freshteh Homayuni Najafabadi, Sedighe Homayuni Najafabadi, Atefe Homayuni Najafabadi Pages 388-399
    Aim and
    Background
    Obsessive compulsive disorder (OCD) is a neuropsychiatric condition that is associated with considerable psychosocial impairment. The present study investigated the psychometric properties of a Persian version of Obsessive Compulsive Inventory-Child Version (OCI-CV) in the male and female students.Methods and Materials: This study was of a correlational type. The participants were 831 students (234 boys and 597 girls) selected through a multistage-cluster random sampling among the students in elementary, middle and high school in the city of Najaf Abad. The three scales administrated in this study were: Obsessive Compulsive Inventory–Child Version (OCI-CV), Multidimensional Anxiety Scale for Children (MASC) and Children’s Depression Inventory (CDI).A cronbach’s and test-retest reliability was calculated to examine the reliability of the OCI-CV inventory And to check the validity of the method convergent validity, divergent validity and confirmatory factor analysis was used.
    Findings
    The calculated α for the OCI-CV inventory was 0.73, 0.67, 0.5, 0.71, 0.69 and 0.72 for Checking, Obsessing, Hoarding, Washing, Ordering and Neutralizing dimensions respectively and 0.85 for the whole questionnaire. The validity of the inventory was also examined through correlating it to the Anxiety Scale for Children and Children’s Depression Inventory given the values of 0.52 and 0.26. Using confirmatory factor analysis (CFA) confirmed the six-factor structure.
    Conclusions
    The Persian version of the OCI-CV seems satisfactory for measuring Obsessive–Compulsive Disorder symptoms in non-clinical children samples. Future research is, however, needed to confirm these data in a sample of OCD patients.
    Keywords: Obsessive Compulsive Inventory, Child Version, Validation, Persian version
  • Davoud Ghaderi, Mohsen Maroufi, Amrollah Ebrahimi Pages 400-408
    Aim and
    Background
    the aim of this study was to evaluate effectiveness of schema therapy in reducing symptoms and adjusting early maladaptive schemas in patients with bipolar disorder. The purpose was to identify patient’s maladaptive schemas and attempt to modify or change them.Methods and Materials: Subjects included 30 patients, 10 men and 20 women that were chosen by convenience sampling from visitors of Nour Medical Center, two mental health clinics in Isfahan and Baran ‘e’ Mehr counselling center in Shahin Shahr. They were diagnosed with bipolar disorder (type I or II) by a psychiatrist using DSM-IV-TR and receiving medical treatment, were randomly put in two groups. Test group received medical treatment with schema therapy and the control group received only medical treatment. Young mania rating scale (YMRS), bipolar depression rating scale (BDRS) and Young schema questionnaire (YSQ3) were used before and after treatment. Data were analyzed by multivariate analysis of variance and covariance using SPSS 18.0.
    Findings
    Controlling the covariate variable, differences between two groups after the intervention were significant for all three variables of symptoms of mania and depression and early maladaptive schemas (P<0.01).
    Conclusions
    schema therapy as an adjuvant psychological treatment with medication can be effective in reducing symptoms and adjusting the early maladaptive schemas in patients with bipolar disorder, therefore providing regular protocols for schema therapy and adding it to medical treatment is suggested.
    Keywords: Bipolar Disorder, Schema Therapy, Early Maladaptive Schemas
  • Maryam Esmaeili, Nooshin Basiri, Fereshteh Shakibaee Pages 409-419
    Aim and
    Background
    Insomnia disorder is a common sleep disorder in which one is unable in sleep onset or its maintenance or continuity. So Current work aims to investigate cognitive behavioral therapy on insomnia disorder treatment.Methods and Materials: Through random sampling 20 individuals with insomnia disorder selected among patients who referred to psychiatrists with complaints of insomnia symptoms in Isfahan, Iran. Farsi versions of Peterborough sleep quality index (PSQI) (Pittsburg Sleep Quality Index) and insomnia severity index (ISI) were used to assess sleep quality and insomnia severity as primary and secondary outcomes after a course of 9 weeks cognitive behavioral therapy. Statistical package for social sciences (SPSS) version 18 was used for analyzing the data. Covariance analysis was used in this work.
    Findings
    Analysis of covariance showed that cognitive behavioral therapy is effective by 65.7 percent in reduction of ISI tests scores and by 84.7 percent in improvement of sleep quality in PSQI questionnaire, and this which is significantly due to effect of group membership in case group. Participants reported improvement of duration and sleep.They also reported more freshness at morning, less distress about and better coping with insomnia.
    Conclusions
    Assuming that one’s automatic thoughts influence insomnia, this disorder can be treated by changing these thoughts and cognitive behavioral therapy was effective in this regards. Further studies are warranted to investigate the efficacy of CBTFI on other formats of sleep disorders.
    Keywords: Insomnia Disorders, Cognitive Behavioral Therapy, Sleep Quality, Insomnia Severity
  • Amir Hossein Mojarad Kahani, Bahram Ali Ghanbari Hashem Abadi, Ghazaleh Soltanian Pages 420-430
    Aim and
    Background
    Indeed, Family caregivers of mental patients are the backbone of the Health - therapeutic care systems. To care patients with mental disorders is responsible for family members to have a lot of stress. The purpose of the present study was to evaluate the efficacy of group psycho educational interventions on depression, anxiety and burden experienced (stress) in families of patients with mood disorders.Methods and Materials: This research was a semi-experimental study with control group and random assignment. In this study, the experimental group composed 6 subjects and control group 9 subjects. All participants were family members of patients with mood disorders who were hospitalized in 1390 at the Psychiatric Hospital Ibn Sina. Subjects completed family burden interview scale, Beck depression inventory, Beck anxiety inventory. Experimental group attend in 12 sessions of group psycho educational interventions, but the control group received no intervention at this time. Analysis of covariance was used for statistical analyses.
    Findings
    The findings showed that both groups are different significantly in terms of depression, anxiety and burden.
    Conclusions
    These findings indicated that group psycho educational interventions can decrease levels of burden, anxiety and depression.
    Keywords: Group Psycho Educational Interventions, Depression, Anxiety, Burden Experienced, Bipolar Disorder
  • Kobra Ghaderee, Khadije Arian, Mojtaba Habibi Pages 431-440
    Aim and
    Background
    Duo to multiple roles of women in female-headed families such as workout in addition to duties related to the house-holding, and parenting, their psychological statuses play the significant role in family function and parenting. The high level of depression in these women, showed a need for etiological, preventive, and interventional studies. The aim of present study was to determine the effectiveness of solution – focused brief therapy on reducing depression in head-family women under protection of state welfare organization of Iran.Methods and Materials: The thirty women were screened based on acquiring scores upper than median on Beck depression Inventory, who found to be suffering depression symptoms. Sample group were selected by simple random sampling assigned into the intervention and control groups. With a pre-test and post-test control group design, subjects in the experimental group, undergone 8 weekly sessions of solution – focused brief therapy training. Both groups were evaluated using BDI-II scale in pre-test and post-test, data analyzed with ANCOVA using SPSS version 19.
    Findings
    findings show that there were not significant differences between two groups in pretest, but solution – focused brief therapy training, significantly decrease depression scores in experimental group (P < 0.001).
    Conclusions
    solution – focused brief therapy, could be intervention program in target groups and general population in therapeutic settings for women depression
    Keywords: Depression_Solution – Focused Brief Therapy
  • Hossein Ghamarigivi, Hiva Mahmoodi, Mohammad Narimani Pages 441-451
    Aim and
    Background
    The aim of this study was efficacy of the Cognitive and Aversion therapy on the treatment Symptoms of obsessive-compulsive disorder.Methods and Materials: This study is experimental expanded with multiple group pre-test, post-test. The statistical population of this study are included all patients with OCD, Referred to clinical centers, hospitals and private clinics and counseling centers in Saghez and Boukan city with age range 40-20 years. The statistical sample of this study is included 45 patients with Obsessive Compulsive Disorder, Who were simple randomly selected. Cognitive therapy was administered for the first experimental group and the second experimental group aversion therapy and the control group received no treatment. For data gathering was used the questionnaire subscales Madsly for OCD. For data analysis, was used test multivariate analysis of covariance (MANCOVA) in the experimental and control groups that used of spss software vers.
    Findings
    showed that cognitive and aversion therapy then the control group has a significant impact on the improvement of obsession, check out, washing, slowness and obsessive doubts. in 21.Conclusions The results showed that Whittal cognitive therapy compared with Aversion therapy more impact on the reduction of obsessions.
    Keywords: Cognitive Therapy, Aversion Therapy, Obsessive, Compulsive Disorder
  • Mahdi Dehestani, Marzieh Bagherian, Amir Musarezaie Pages 452-464
    Introduction
    Patients with Breast cancer suffered from many psychological problems which affect their quality of life. Therefore, this study was performed to predict the role of psychological, medical and demographic factors, on quality of life in patients with breast cancer.
    Methods
    This Cross sectional study was a descriptive-analytic one conducted in 341 breast cancer patients with simple sampling methodology. Data collection instrument included a questionnaire contains 3 parts (demographic information, general health questionnaire 28 questions (GHQ-28) and standard SF-36 questionnaire). The data was analyzed by descriptive and analytical statistics (One way Analysis of Variance, Student t-Test, Pearson and Spearman correlation coefficients and Multiple linear regressions), with applying SPSSv20 software.
    Results
    Based on study findings, the majority of subject's quality of life (51.00%) was moderate in the field of mental health, average score of Social Functioning disorders was 9.7±4.30 which was more than other mental health aspects, so this aspect had the greatest effect on breast cancer patients.Results showed that there was a statistically significant relationship between quality of life and mental health, fatigue, the number of chemotherapy sessions and education status among breast cancer patients. The results of regression analysis indicated that the mental health, fatigue, the number of chemotherapy sessions and education status explained totally 41.0% of the variance of patient's quality of life (R2= 41.0)
    Conclusion
    According to the results obtained, quality of life of patients with breast cancer is predicable according to the mental health, fatigue, the number of chemotherapy sessions and education status
    Keywords: Quality of Life, Mental Health, Breast Cancer, chemotherapy, Psychological Factors, Medical Factors, Demographic Factors
  • Fariba Karimi, Sara Jamali, Toran Khorani Karimi Pages 465-472
    Aim and
    Background
    This study aimed to investigate the effects of laughter therapy and treatment methods were based solution focused therapy compared these two treatments in reducing depressive symptoms were female students. Due to the significant increase in short-term treatment of depression in adolescence may be effective treatment approaches for intervention.Methods and Materials: The intervention study pretest - posttest control group. The population of all high school girls that make up the city Ivan cluster sampling of schools was selected from a school. Screening students for depression Beck Depression Inventory were used. A total of 30 students who qualify in three groups (two experimental groups and one control group) were inserted randomly. Two groups, laughter therapy and solution focused therapy and the control group received no intervention received data entered in the software. The data entered spss.22 and by analysis of variance and post hoc test were analyzed Bonferroni (p<0.001).
    Findings
    Based on the results, laughter therapy and solution-focused therapy is in reducing depressive symptoms (p<0.001). Laughter therapy is also effective in reducing symptoms of depression are more solution-focused therapy (p<0.001).
    Conclusions
    Despite the laughter therapy efficacy in reducing symptoms of depression and solution-focused therapy, laughter therapy due to rapid changes in physiological parameters effective solution focused therapy.
    Keywords: Laughter Therapy, Solution Focused Therapy, Depression
  • Elham Tavakoli, Janet Hashemi Azar, Gholamreza Sarami Pages 473-486
    Aim and
    Background
    The current research was evaluated the effectiveness of basic facial emotional expression’s training on recognition of basic emotions in high function autistic children. Methods and Materials: The method was quasi-experimental and used pre-test and post-test design. The target samples were five 5-8 high functioning autistic children who were selected from a clinic of autistic children according to DSM-IV-TR criterions. The training included 3 times a week, twelve 20 minutes sessions that trained six basic emotional expressions.
    Findings
    The results show improvement in performance of participants in recognizing basic emotions.
    Conclusions
    The training improved participant’s recognition of emotions especially emotions of happiness, sadness and anger but not about hate and fear. Thus it is recommended to use emotion’s training as a part of autistic children’s program.:
    Keywords: Autism, Basic emotions, Facial emotional expression's training
  • Sara Aghababaei, Salar Faramarzi Pages 487-495
    Aim and
    Background
    The studies show verbal and visual-spatial working memory deficits in children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). The aim of this research was to investigate working memory deficits in children with ADHD. Methods and Materials: The design of this research was ex post facto. Therefore, 60 children in 2nd grade elementary (30 with and 30 without ADHD) were selected through simple random sampling. The instruments were Conner’s parental questionnaire, Clinical Interview, Wechsler Intelligence Scale for Children (WISC) for assessing verbal working memory and Corsi Blocks Task for assessing visual-spatial working memory. Data were analyzed using spss-20 software by ANOVA method.
    Findings
    The results showed that there is a significant difference between ADHD and normal children in terms of verbal and visual-spatial working memory (P≤0.001). Children with ADHD had lower performance in these components. Also, Means of working memory in ADHD group was lower than normal group.
    Conclusions
    Children with ADHD had deficits in visual-spatial and verbal working memory. Therapists and counselors recommended to pay attention to this important matter and use training based on components of working memory in children with ADHD. For examples, activities including memorizing some number and word, memorizing Short poems for children can do in these children.
    Keywords: verbal working memory, visual, spatial working memory, ADHD
  • Mojtaba Gashool, Fereydon Yaryari, Jafar Hasani Pages 496-508
    Introduction
    Autism is a neurodevelopmental disorder comprised of deficits in communication and social skills and the occurring of rituals and stereotypies. The purpose of this study was to assess effectiveness of Directed interaction between Students with high-functioning autism with peers and teachers in ordinary schools on reduction of the impairment in social skills, communication skills and stereotypical behavior of these students.
    Method
    During a single subject design By Mark A-B Along with the 3-months follow-up, Three Participants (one child and two adolescences) selected through convenient sampling among 16 student of Esfahan Autism Center. These students went to school with Coach. GARS test was used for measurement of effectiveness of Intervention. Wineland Social Maturity Scale, Autism Spectrum Disorder Diagnostic test, and Autism Spectrum Disorder-Comorbid test was used for description of Participants. Intervention was performed 14 weeks in one elementary school, one secondary school and one vocational school.
    Results
    Data analysis using 3 effective sizes Consists of percentage of non-overlapping data as the main effects, Percent recovery, and percentage scores decreased as Minor effect size. Visual analysis that using Excel and paint software charts, Showed that percentage of non-overlapping data For social communication 3 participants was 0/75, 0/75, 0/50 and 0/100, 0/100. 0/75 for Social Skills defect and 0/25,0/50 and 0/0 for stereotypical behavior.
    Conclusion
    It seems that Directed interaction between Autism's student with peers and teachers in ordinary schools is effective on reducing the impairment of social skills and communication skills. It is recommended that further research to be conducted using the observation method to assess the effectiveness of directed interaction for autistic students.
    Keywords: Directed interaction, Autism, Classmate, Teachers, Ordinary schools
  • Davood Asadian, Ali Mohammadzadeh, Mahmoud Najafi Pages 509-518
    Aim and
    Background
    Romantic relationships among adolescences serve as social developmental duty, might be normal or abnormal regarding on cultural context. The aim of the present research was to investigate the frequency, attitude and demographic correlates of heterosexual relationships among Tabriz payam noor university students.Methods and Materials: The current study was conducted in survey context. A group of 444 normal participants took part in research.
    Findings
    Results indicated that 47/3% of cases had heterosexual friendships, with more incidences among males. Attitudes of male were more positive than females. Students that evaluated them as low on religious beliefs acquired more positive attitudes in order to heterosexual relationships. There are positive relation between using internet/satellite on free time and heterosexual friendships. Student believed that experiencing heterosexual friendships affected marriage low or moderately. They believed that same relations have moderate or more negative psychological affect and little positive psychological affects. According to students, girls experience more affective outcomes than boys in ending heterosexual friendships.
    Conclusions
    Results were discussed in light of previous researches and cultural variations in heterosexual relationships.
    Keywords: Heterosexual Friendships, Affective relationships, Attitude, Demographic Variables, Youth